Älgsafari

 
Min killes familj är experter på att hitta på olika aktiviteter när någon i familjen fyller år. Det kan vara allt från minigolf till paintball till femkamper till utflykter till Skokloster. Och förra veckan fyllde min E år och den här gången var födelsedagsaktiviteten att åka på älgsafari i Morgongåva. Förmodligen Alicias värsta mardröm och varning för att det här inlägget är fullt med bilder på älgar ;)
 
 
Man fick åka in till två stora hägn där de hade älgarna på sådana här vagnar som var kopplade efter traktorer. Han som hade gården gick runt fritt bland älgarna, han hade varit med varenda en av dem sen de var små kalvar och sovit ute med ko och kalv när de var nyfödda för att de skulle acceptera honom. 
 
 
Vi började med att åka in i hägnet där tjurarna vistades och fick träffa Holger, Ludvig och Linus som kom lunkandes. De fick mat i samband med att åkte in så de kom självmant fram till guiden när vi kom in.
 
 
Fullt solsken och molnfri himmel är kanske inte de bästa förutsättningar för fotografering för det blir så mycket hårda skuggor, men jag tycker det blev helt okej ändå!
 
 
Det var den varmaste sommardagen hittills och älgarna svalkade sig med ett dopp. Det var första gången den här sommaren som älgarna badade under en guidning tydligen. 
 
 
Så lämnade vi herrarna och åkte in till hagen där älgkorna var och där fanns... 
 
 
...en liten kalv! Hur gullig? Hon orkade inte vara med så länge bland alla människor så hon gick in i skogen och gömde sig efter en liten stund. 
 
 
Det här är Göta som var drottningen i hagen och var väldigt ljus och närmast grå i färgen istället för det klassiskt bruna. 
 
 
Jag tog lite closeups på älgen Ida. Vilka jäkla ögonfransar! 
 
Och det var den utflykten! Jag är fortfarande kluven till djur i fångenskap överhuvudtaget, men tycker i alla fall att det här sättet är bättre när de har jättestora hägn som de går fritt i och att de är vana vid människor och att bli matade på det här sättet än typ björnarna på Skansen som är jättemånga djur i en inte lika jättestor bur och där folk går och tittar på dem hela dagarna. Här blev älgarna "störda" i kanske en timme om dagen skulle jag gissa. Ah, jag vet inte, jag antar att det finns olika grader i helvetet liksom... Det skaver allt mer i mig hur som helst.
 
ISA

sjukt mäktigt djur alltså. Blir så nyfiken på deras horn.. liksom.. hur känns de? tänker mig sammet-aktiga fast lite ihåliga? hehe

Svar: Det känns ganska precis som sammet faktiskt! Resten av pälsen är ganska sträv, men just hornen är sammetslena! De tappar tydligen hornen varje år och så växer det ut nya på våren, visste inte det förut :)
Mikaela Puranen

Stina - Tillvaron.se

Är också oerhört kluven till vilda djur i fångenskap. Tycker inte alls om att gå på zoo och när jag väl är där tycker jag bäst om att hälsa på marsvinen, getterna och grisarna. MEN som du skriver så verkar ju dessa älgar ha de många gånger bättre än de flesta djur i fångenskap.

Svar: Men eller hur, det känns åtminstone bättre med såna här gårdar där de går fritt i stora hägn än tigrar på Eskilstuna zoo. Men det känns inte riktigt ok ändå :/
Mikaela Puranen

Sandra

Alltså fy fan. Hela det här inlägget var tortyr :( Är så rädd för älgar pga drömt mardrömar om att jag blir jagad av 4 meter höga älgar :( BLÄÄ!

Svar: Men va du också? åh men du skulle slutat läsa efter varningen om massa älgbilder :( :( :(
Mikaela Puranen

Sandra

Haha men man måste ju leva lite och utmana sig själv tänkte jag ;)

Svar: Haha förvisso, hoppas det inte var för ångestframkallande!
Mikaela Puranen

Sara - Entreprenista

Va häftigt att få vara så nära älgar! Den sista bilden var ju helt fantastiskt! :D

Svar: Tack! :) Det var rätt coolt faktiskt!
Mikaela Puranen


Kom ihåg mig?