Up

Den här bilden är inspirerad av en av mina favoriter i kategorin animerade filmer, Up. Jag gråter varje gång till den fina sekvensen med Carl & Ellies liv, den är så himla fin! (Fast iofs så gråter jag till ungefär allt...) I originalbilden hade jag målat ballongerna med akvarell, men det blev helt förjävligt, pga mitt bristande tålamod. Alla färger flöt ihop i varandra för att jag inte kunde vänta tills de torkat ordentligt innan jag la på mer. I alla fall så scannade jag in den här (på min nya scanner jag fick i julklapp!!) och tänkte att jag skulle testa min nya ritplatta (också en julklapp) och göra om ballongerna. Det blev klart bättre än akvarellkladdet men faaan så svårt det var att rita digitalt! Antar att det är övning, övning, övning som gäller. Ritade i Photoshop den här gången, är det eller Illustrator bättre? Ös gärna på med tips om att rita digitalt, kan inte något av programmen särskilt väl. Använde bara vanliga penseln nu med 100 % hårdhet. Jag förstår inte hur vissa kan skapa så fantastiska verk i datorn, det var typ det svåraste någonsin tyckte jag.

Ett försök till självporträtt

 
Originalbilden.
 
Njae, inte så jättelikt va... Men helt okej för ett första seriöst försök på ett porträtt... Fast ju mer jag tittar på den desto mer tycker jag illa om den. Nåväl, bra övning var det i alla fall och jag har en nyfunnen kärlek till stompfers (heter det så?)! Hur har jag kunnat teckna i blyerts utan en sån? I alla fall på den här typen av teckningar känns de oumbärliga. Nu får jag inte skapa något mer förutom en beställning jag har, för jag måste läsa massa cellbiologi resten av jullovet. Hurra...
 

Superenkel abstrakt konst med sugrör

 
Här är världens enklaste akvarelltavla. Den kanske inte ser så mycket för världen, men lite cool tycker jag att den är. Framförallt så är den superenkel att göra även om man känner att man "inte kan måla". Alla kanske inte kan göra fotorealistiska målningar, men abstrakt konst kan faktiskt alla skapa. Till denna enkla tavla behöver man:
  • Akvarellfärger
  • Vatten
  • Pensel
  • Maskeringstejp (valfritt)
  • Sugrör
Jag tycker att det var snyggast med en liten ram i bilden så jag tejpade kanterna med maskeringstejp så att inte färgen skulle hamna så långt ut på pappret. Välj en färg och ta ganska mycket vatten. Droppa färg längs nedre kanten, antingen en i taget eller några stycken. Nu tar man fram sugröret. Blås ut färgdroppen mot tavlans mitt. Det går inte riktigt att kontrollera färgens riktning och det tycker jag är lite av charmen med den här metoden. Upprepa så många gånger du vill med hur många färger du vill tills du är nöjd. 
 
 

Att inreda ett hörn

 
 
 
 
Vi har ett litet hörn i vår hall som stått tomt förutom dessa två ramar (dock med andra bilder i tidigare), men för några veckor sedan gjorde vi om det lite. Vi har länge haft en sockerlåda som min sambos föräldrar haft på sitt torp men inte vetat var vi skulle ha den. Så insåg vi att den passar perfekt som en liten hylla i det här hörnet! Vasen som jag köpte i Barcelona i somras har tidigare stått i vardagsrummet, men jag har inte riktigt tyckt att den passat där mot de gula väggarna vi har där inne. Tycker att den blev mycket finare här! Betongkrukan som det numera bor murgröna i fick flytta in på bottenplanet i lådan tillsammans med ett vykort min sambo fått (Tror det är nån känd fotografs verk? Vet ej?) och en plastelefant. Det är så himla fint att sätta upp bilder med washitejp, som på lådväggen. Har ännu inte bestämt riktigt om fototavlan ska få vara där på övre plan eller om det bara ska vara lyktan och vasen, men tills vidare får den bo där. I ramarna satte vi två teckningar jag gjort, en mönsterbjörn och en vågcirkel med lite Coldplay-text runtom. Jag är så glad att vi äntligen fick en vettig plats till den fina lådan, blev jättenöjd med vårt lilla hörn. 
 

God jul!

 
 
 
 
 
Igår kväll klädde vi granen här hemma. Här är lite detaljbilder på mina DIY-pynt! Julkulor med decoupage, lerfigurer och så "click-ornaments" som jag fick i ett överraskningspaket från Make and create, fast satte snöre på dem själv. Nu är det plöstligt massor av julstämning här! Är nöjd med paketinslagningen för i år också, blev så gulligt med lite granris! Det fina prickiga papprena är från Ikeas papershop och det bruna från TGR (där kostar det 10 kr jämfört med 69 för motsvarande på Panduro). Jag lär inte uppdatera imorgon, så god jul på er!
 

Charcoal and portraits

Ett försök till porträtt av en sångerska - syns det vem det ska föreställa?
 
Ett material som jag inte arbetat med så mycket, och aldrig någonsin förrän i slutet av sommaren, är kol! Men vad kul det är! Mitt första försök vad inte så jättebra, men bara några teckningar senare var det mycket bättre! Tycker det är så kul att skapa skuggor och sudda runt färgen med kol, helt annan teknik än när jag tecknar i blyerts. 
 
Bilden till vänster är mitt första försök och den till höger några försök senare. 
 
Något som jag verkligen vill bli bättre är att måla porträtt, det är så sjukt svårt. Eller att få det att likna en människa går väl ganska bra, men de små detaljerna som gör att man ser direkt att "jaha det är hen det ska föreställa!" är inte lika lätt... Öva öva öva! Håller på med ett försök till självporträtt nu, hjälp... 
 
 

Veronica Maggio

Hela huset - Veronica Maggio feat. Håkan Hellström.
 
Har lyssnat på Veronica Maggios nya skiva hela hösten, älskade hennes förra skiva och gillar den här med. Lite skevt och så har jag inte direkt den vackraste handstilen (här har jag ansträngt mig till tuuuusen) men jag gillar den här textraden.

Gör egna magneter!

 
 
Det här är vad jag har pysslat med idag! I samma veva som jag gjorde de här juldekorationerna så gjorde också lite katter och hästar med hjälp av pepparkaksformar. Fast det skulle nog gå lika bra att skära för hand med en kniv! De här djuren är alltså, som juldekorationerna, gjorda i lufttorkande lera från Claes Ohlsson. Idag tog jag mig i kragen och målade dom med akrylfärg. De ska ges bort i julklapp så behövde göra det ganska omgående. De översta är min systers två hästar som hon ska få. De nedre är mina svärföräldrars två katter som gått bort i år. På baksidan har jag limmat fast en magnet. Tänkte inte på att placeringen av magneten kunde vara viktig, därav hänger hästarna olika.. Men det gör inget! Jag är nog mest nöjd med Oskar, den brunvita hästen! 

Ännu ett mönstrat djur

 
Mitt zoo har fått tillfälligt besök av en älg! Dock ska han och vargen i inlägget nedanför få flytta vidare till en förhoppningsvis glad ny ägare! Kanske måste jag göra likadana till mig själv, blev lite kär i dom...

Dansa med vargar

 
Nu är jag scannerlös, därav sämre kvalitet på bilden. Men tror man ser helt okej hur den ser ut ändå. Ännu ett mönstrat djur! Tyckte det var skitsvårt att bestämma hur jag skulle lägga ränderna, men blev nöjd med slutresultatet!
 

Akvarellkanin

 
 
Håller egentligen på med en serie beställningsteckningar, men så råkade jag få några konstiga märken på det här arket i akvarellblocket och det hade synts i de ganska minimalistiska bilderna jag håller på med nu. Jag ville såklart inte heller bara riva ut pappret och slänga det så då passade jag på att ta en paus från beställningarna och måla för skojs skull istället. Det var tvunget att vara något färgglatt som täckte fläckarna och så bidde det en kanin! Det var så himla avslappnande och kul att måla något för skojs skull bara, vet inte om jag vill ta några beställningar igen... Det har bara legat som ett orostäcke över mig och stressat de senaste veckorna och det blev inte lustfyllt och kul att måla längre. Men den här kaninen gjorde mig glad igen!
 

Pimpade julkulor

 
Mera julpyssel! Köpte 9 stycken helt vanliga silvriga julkulor på loppis för 10 kr i syftet att förvandla dem. En gammal trasig bok och decoupagelim var allt som krävdes för att få dem att se ut såhär. Egentligen hade jag tänkt täcka hela kulan, men när jag satte igång så gillade jag att det silvriga kom fram också. Det var dock inte det lättaste pappret att jobba med, svårt att få det att fastna och ligga slätt. Men resultatet blev ändå helt okej!

Gammal teckning

 
 
Den här ritade jag 2009 eller 2010 tror jag. Nöjd med delar av den, typ hennes mun och hans skägg. Ögonen är okej också. Men vad hände med att han inte har några läppar? Egentligen skulle han också ha långt hår därav ser man en hårslinga som jag inte lyckades sudda ut helt. Så har de väldigt långa giraffhalsar också. Känner att jag måste öva mer på blyertsporträtt, eller i alla fall såna här som ska se fotorealistiska ut. Det vore så kul att vara riktigt grym på det. Jag har svårt för att få bilden att likna personen det ska föreställa, tycker det är skitsvårt att fatta vilka små detaljer som är viktigast för att det ska se ut som hen det föreställer. Men övning ger färdighet...
 

Tänd ett ljus

 
Har gjort ett till litet ljus i en kopp. Vill bara ut på loppisar och köpa på mig fler ensamma söta koppar som kan få bli ljus! Kanske kanske kan ta mig till någon i helgen...

Lite annorlunda fototavla

 
Det här är ett projekt som blivit liggandes ett tag för att jag inte orkat köpa nytt bläck till skrivaren. Men nu så blev det äntligen klart! Efter att jag gjort örhängestavlan så hade jag massa spetstyg över och jag gillade spets på just tavlor. Ramen är köpt loppis och skulle egentligen fått husera en teckning jag gjorde, men den blev misslyckad så då tog jag bort glaset och klädde den i spets istället. 
 
De små klädnyporna kom med när jag beställde lite saker från Make and Create (älskar att de lägger med små extra prylar i paketen) och jag hade funderat på att göra något med dem. Så kom denna idén. Lite tråd att hänga fotona på, washitejp för att tillverka vimpeln och fjädern och så var det bara att skriva ut bilderna! Den är långt ifrån perfekt, men tycker den blev fin i alla fall!

Handgjorda juldekorationer

 
Förra helgen tillverkade jag dekorationer att hänga i vår gran. De är gjorda av lufttorkande lera (finns billig på Claes Ohlsson) och så har jag kavlat ut leran till en ganska tunn platta. Då tog jag ett spetstyg jag hade hemma och kavlade med den lite på leran för att skapa de vackra mönstrena i leran. Formerna är gjorda med pepparkaksformar och hålet är gjort genom att trycka ett sugrör i leran. Enkelt, men väldigt fint. Det här är bara en bråkdel av alla som tillverkades. Längtar tills att få klä granen i år!

Ein student aus Uppsala

 
En gammal bild av min nya (nåja) hemstad. Inte jättenöjd med färgvalet såhär i efterhand, men stadssilhuetten är ju fin. Uppsala är en himla fin stad att bo i ändå. I alla fall när man pluggar, men det kan nog mycket troligt bli så att vi blir kvar här efter det också. Min pojkvän kommer härifrån så för honom är det hemma liksom. Han vill i alla fall absolut inte bo i Stockholm. Men Göteborg skulle vi nog kunna tänka oss båda två (jag mest för att det känns som det är där man ska bo om man vill forska inom marinbiologi). Men jag gillar Uppsala och skulle nog trivas här för gott. Eller eventuellt efter några år i Australien/Hawaii/Annat varmt land med fina korallrev.
 

Betong

 
Hela sommaren har jag och mamma gjutit betong. Det är verkligen fantastiskt kul och vi har gjort så mycket fina saker. Bland annat den här krukan har blivit till. En av de finaste krukorna vi gjort tror jag. I helgen köpte vi lite murgröna som fick bo där och så fick de båda följa med hem till mig. Någon dag ska jag visa andra saker vi gjutit, bland annat fler krukor, fågelbad, grytunderlägg, ljusstakar etc. Bästa sommarpysslet!

Hösttjej och rävkompis

 
Ritade den här i början av hösten. Dock är inte färgåtergivningen riktigt rätt. Scannade in den hemma hos mamma och pappa nu i helgen och jag vet inte om det är deras scanner eller någon fel inställning någonstans, men jag tycker inte färgerna blev riktigt bra. Alla färger blev liksom kallare och mer blåtonade än vad de är i verkligheten. Och då har jag ändå försökt rädda det lite i bildredigeringsprogram för att få rätt färg igen. Icke. Någon som har tips på en riktigt bra scanner för sisådär max 1500 kr som är bra att scanna in även färgillustrationer med? Ska önska mig en i julklapp nämligen, men har ingen som helst koll på vad som är viktigt och så. Hjälp mig gärna!
 

On top of the world

 

Dekorplast <3

 
Min älskade sambo var bortrest hela helgen och kom inte hem förrän inatt. Jag passade då på att åka hem till mina föräldrar i helgen, det är så hemskt tomt här hemma utan honom. I alla fall så hade jag och mamma en riktig pysselhelg! Här är lite av det vi gjorde i helgen, två brickor köpte på loppis fick sig ett litet lyft. Glömde ta före-bilder, men den runda plåtbrickan har jag inte gjort något med förutom att sätta på marmorerad dekorplast! Den fyrkantiga brickan var lite mer jobb då den hade en gräslig grön färg och en tulpanbild i botten. Den fick jag måla 3 lager med vit färg innan dekorplasten fästes. Men det blev himla himla fint tycker jag (trots några luftbubblor, men det var första gången jag använde dekorplast)!

Fjäderfä

 Den här fågeln (ska föreställa en örn, men vet inte om jag tycker det ser riktigt ut som en örn) har jag valt att kalla Klas. 

Danger bear

 
Den här björnen kom till när jag och min sambo lyssnade på låten Danger Bear av Kashmir. Fick en bild i huvudet och skissade upp den lite snabbt. Haha tycker den är så rolig... Tror det var typ det första jag ritade i tusch också? Som just nu är mitt favoritmaterial och som alla mina mönstrade djur är gjorda av.