DIY 2014

 
 
Vi fortsätter med lite samlingsinlägg för 2014 såhär på årets sista dag, den här gången alla DIY-projekt! Det har blivit en hel del betong, precis som förra året. Många olika sorters ljusstakar, gjutna i läskburkar, i mjölkpaket och i yoghurtburkar. Det största och bästa projektet var det lilla bordet jag och mamma gjöt! De stora urnorna gillar jag också. Vi provade även att inkorporera textilier i betonggjutning, både virkade dukar och vanliga handdukar. Och så har vi använt olika löv i flera olika format. Flytspackel som är nästan som betong testade vi när vi gjorde de här ballongskålarna. Och så skrev jag ihop en stor guide om betonggjutning för nybörjare!
 
 
Förutom betong så har materialen varit ganska blandade. Jag gjorde en lampa av virkade dukar, en näckros av gamla värmeljus, klädde in konservburkar i marmordekorplast, en månklocka och smälte ner gamla ljusstumpar till nya ljus. Jag fyllde 25 och hade en fest med fantasytema! Tillverkade massa dekorationer, bland annat trollstavar och ett gäng kvickar. Två träfärgade smyckeslådor fick lite vit färg och decoupage på sig och jag köpte transferpapper för att trycka mina bilder på tygväskor.
 
 
Jag använde porslinspennor och porslinsfärg till en hel del projekt, muggar, skålar och fat. Jag testade att armsticka för första gången och gjorde en tavla av pappersblommor. Till min sambos mamma byggde vi en fyr av krukor i födelsedagspresent. 
 
 
 
Ytterligare en lampa byggdes, denna gång av rundstavar. Plus en tavellampa med stjärnor som ni får se mer av efter nyår, så tre lampor kanske man kan säga att jag gjorde. Jag gjorde en björn av höstens H&M katalog och en kalendergris av marsipan. Min syster fick en handmålad tröja i julklapp gjord med textilpennor. 
 
Det blev ändå en hel del projekt i år. Nästa år hoppas jag att testa nya tekniker och material, det skulle vara kul att testa på broderi till exempel! Suget för det kommer efter att ha sett dessa fina broderier hos Alicia!

Året som gått och året som komma skall

 
Jag har funderat rätt mycket på nästa år och vad jag vill göra på sistone, och vad det här året har gett mig. Jag hittade den här listan som är lite av en guide för att reflektera lite över det gångna året och framtiden. Jag gör så att jag översätter några av frågorna och besvarar de här!
 
Vad har jag lärt mig i år?
Det här är den svåraste frågan tycker jag. Men hmm, att jag klarar av mer än jag tror? Jag trodde till exempel aldrig i mitt liv att jag skulle klara matte och statistik-kursen, jag var så nära på att hoppa av den och lägga in något annat i min examen istället. Men jag klarade den och fick till och med en fyra i betyg. Så note to self, sluta tro att du är sämst och korkad, det är inte sant! Jag har också lärt mig precis var gränsen för stresstolerans går för mig, jag har balanserat på den hela hösten. 

Vad är jag rädd för?
Det här är nog samma svar varje år, att misslyckas. Den rädslan som ofta hindrar mig från att ens försöka mig på saker, som får mig att tänka att det inte är någon idé för det kommer ändå inte att gå. Vare sig det gäller en tenta, ringa ett viktigt telefonsamtal (har lite lätt telefonfobi), söka ett jobb eller att ta steget och starta ett företag, så ska jag försöka våga misslyckas mer i år. 
 
Vad var årets största bedrift?
Att ha pluggat mer än 100 % hela året med en kvällskurs i faunistik i våras och distanskurs på 50 % i GIS (ett datorprogram, geografiska informationssystem) nu i höst och fortfarande vara vid liv. Det har varit betydligt jobbigare än jag trodde. Än är det inte över heller, men snart så! 
 
Och vad misslyckades jag med?
Ett par tentor och att ha en vettig balans i livet mellan saker. 
 
Vad vill jag ha mer av nästa år??
Tid. Tid att få skapa saker, tid att få laga god mat. Den här hösten har min sambo fått ta nästan allt ansvar för matlagning och vårt hem. Jag vill ha mera tid åt att bara vara, utan massa krav hängandes över mig konstant. Eller såhär, en liten del mera tid åt att bara slappa och så en bättre fördelning av tiden vad gäller skola och jobb jämtemot kreativa ting. I höst har den fördelningen varit kanske 5 % ledig tid, 85 % plugg och 5 % skapande. Jag skulle hellre se 50-60 % plugg, 30 % skapande och 10-20 % ledigt att bara sitta i soffan eller umgås med folk. En bättre balans helt enkelt. Och så vill jag ha lite mera mod att våga göra saker som jag vill även om det kanske går åt pipan. Och att våga säga vad jag tycker och tänker. Våga skriva texter till kategorin här som heter "Feminism, miljö och annat viktigt" utan att hindras av rädslan att bli tokkritiserad. 
 
Vad vill jag ha mindre av nästa år?
Trötthet. Stress. Krav och press på att prestera. 
 
Vad har jag för mål och drömmar för 2015?
 • Utveckla mitt målande och helst gå någon kurs
 • Få fler illustrationsuppdrag och tjäna mer pengar på min konst
 • Ev. starta ett företag för det ändamålet (eller köra som hobbyverksamhet)
 • Ha ett biologirelaterat sommarjobb
 • Ta körkort 
 • Gå en keramikkurs (fick det i födesledagspresent i år men det har inte blivit av ännu. Vi har ju en keramikugn som bara behöver lagas lite grann, sen är det bara att köra!)
 • Lära mig att fotografera ordentligt och inte på auto
 • Spara pengar för att kunna resa någonstans i sommar, helst öluffa i Grekland
 • Äta mer vegetariskt
 • Odla mer egen mat
 • Vara ute i naturen mer
 • Inte vara rädd för att misslyckas, då har man ju i alla fall vågat testa
 • Ta examen
 
Nästa år innebär ett jättestort beslut i och med att jag tar min kandidatexamen, nämligen vad jag ska göra efter det. Ska jag läsa en master direkt, och i såfall var? Här i Uppsala? Stockholm? Göteborg? Med fokus på marinbiologi eller är jag numera mer intresserad av ekologi och naturvård? Plocka ihop ett eget masterprogram som kombinerar de båda? Eller ska jag försöka hitta ett jobb, vilket känns typ omöjligt med enbart en kandidatexamen? Om ungefär 3 månader ska ansökningarna in och jag har ingen aning än om vad jag vill göra.
 
Sammanfattningsvis är jag glad att 2014 snart är över, det har varit ett ganska jobbigt år. Hur var erat 2014? Vad drömmer ni om till nästa år? Kopiera gärna listan om ni har lust, jag tycker den var rätt bra då man fick tänka och känna efter rätt ordentligt!

Tecknat 2014

 
 
Här är en liten sammanställning av vad jag har tecknat och målat det här året. När jag först tänkte efter så kändes det som jag inte hade hunnit med att måla så mycket som jag velat, men när jag kollade igenom min bildmapp så är den helt full av bilder, de flesta från i år. Jag har nog tecknat mer än någonsin i år. Det är också året då jag började tjäna lite pengar på min konst. Dels så har jag min shop på Society6 där man kan köpa prints, väskor, kläder etc med mina bilder och dels så har jag tagit en hel del beställningar. Bland annat en del porträttbeställningar (fast det behöver jag öva så mycket mer på). Bilden ovan visar ett urval av de porträtt jag har målat i år, i olika tekniker. En del blyerts, tusch, promarkers som jag upptäckte i år och så har jag försökt lära mig att teckna digitalt.
 
 
 
Det har också blivit en hel del akvarellmålningar, och ett par stycken akvarellhundar som också varit beställningar. 
 
 
 
Och så har zentangle fullkomligt exploderat. Det här är bara ett urval av alla bilder i zentangle-stil. Jag har tecknat massor av djur i stilen, alla stjärntecken och lite annat. Det är det jag har sålt absolut mest av, både gällande beställningar och prints (fast på Society6 är alla mina feministiska illustrationer populärast, det är kul!). Nu är jag ganska trött på det dock. Det känns som jag ser det överallt nu för tiden, så det känns inte lika kul längre. 
 
 
Det digitala tecknandet har mest sträckt sig till färgläggning av tuschillustrationer. Jag har inte riktigt lärt mig att hantera ritplattan för att kunna rita direkt från scratch i datorn.
 
 
 
Akryl tror jag att jag bara målat tre gånger i år. En av tavlorna tycker jag är för ful för att visas upp, de här är de andra två. Kapybjörnen (kärleksbarnet av en björn och en kapybara) var så himla rolig att göra och efter den känner jag mig lite mer sugen på att måla med akryl, det är svårt tycker jag. Galaxen blev lite mer än bara en tavla, men vad det blev visar jag snart!
 
Inför 2015 så känner jag att jag verkligen vill utveckla mitt målande, gå ett par kurser och lära mig mer. Jag vill också utveckla min egen kreativitet mer, och bli bättre på att teckna utan referenser. Idag gör jag oftast så att om jag vill måla en kanin så googlar jag fram några bilder på kaniner som jag sedan tittar på för att få proportionerna rätt och så. Jag önskar att jag kunde måla mer direkt från huvudet, men det blir nästan aldrig bra när jag försöker göra det. Det skulle vara otroligt roligt att få lite mer illustrationsuppdrag också! Jag har illustrerat en del till vår sektionstidning på universitet, och så en del beställningsjobb då. Det vore så häftigt att se sina bilder i något annat sammanhang!

DIY: Kattröja

 
Först och främst, huuur skönt är det inte att komma hem och bara få sitta tyst i soffan efter att ha flängt runt på olika julfiranden? Missförstå mig inte, det är jättekul och mysigt att få hänga med alla, särskilt de man inte träffar så ofta. Men är det bara jag som blir lite utmattad efter att ha rest runt och umgåtts så intensivt med människor i flera dagar? Hur trevligt det än har varit så är det väldigt skönt att få vara lite ensam nu också! Men nu till det inlägget skulle handla om, en av de julklappar jag gjort själv i år!
 
Min syster som vanligtvis brukar ha en milslång önskelista kunde inte komma på någonting hon ville ha i julklapp, förutom en hästtransport och en ny tröja med katter (hon hade tappat bort sin). Just den tröjan var flera år gammal och såldes såklart inte längre och jag visste inte ens hur den såg ut. Jag köpte en enfärgad tröja på H&M och drog fram textilpennorna istället och gjorde en egen kattdesign! 
 
 
Om jag skulle göra en till så skulle jag nog inte försöka mig på att göra typsnitt på frihand igen, även om det blev hyfsat rakt och jämnt så tycker jag att det är himla svårt. Min syster såg i alla fall glad ut när hon öppnade presenten och det är väl det viktigaste :) 
 
Textilpennorna har jag köpt på Panduro och de kräver ingen fixering av värme eller liknande, bara att använda direkt! Tvättas i 40 grader ut- och invänt för bästa hållbarhet. Jag har inte använt de till någonting som behöver tvättas (särskilt ofta i alla fall) tidigare, så jag vet inte hur bra det faktiskt håller. Men jag ska be min syster om rapport efter ett par tvättar så får vi se!
 
 

Julen

 
Hoppas ni har haft en fin jul! Det har vi, och än är det inte över med firandet ens! Vi började med att fira julafton med min familj och släkt. Det roligaste är att få höra vad barnen tänker om tomten, tydligen så är hans renar väldigt skygga och dessutom osynliga för alla utom tomten. Det är därför man inte kan gå ut och hälsa på dem när tomten är på besök. När tomten väl har kommit så utbrister 3-åringen "Jag äääääääääälskar tomten!", 8-åringen tyckte däremot att han var lite läskig.
 
 
 
Igår var vi med E's familj här och åt massa mat, spelade spel och öppnade julklappar. Och idag ska vi vidare och fira med E's släkt. Vi ska ut till någon gård de har hyrt och sova över där. Gissar på att det blir ännu mera sällskapsspel och mat! God fortsättning på er så hörs vi snart!  

Kalendergris i marsipan

 
Det är kanske lite sent att visa den här nu när det är julafton imorgon, men det kanske kan vara inspiration till nästa år istället? Min sambo äääälskar marsipan och särskilt marsipangrisar, så jag gjorde en marsipankalender till honom i form av en oerhört lång gris. En grisorm. Verkligen inte det vackraste mina händer skapat men den har sin charm!
 
 
Jag köpte en tub marsipan och rullade ut den till en lång korv. Därefter formade jag till huvudet till en gris. Det svåraste är att skriva med chokladen. Jag äger ingen sån där fin kristyrgrej så jag körde en budgetvariant och smälte ner blockchoklad som jag hällde i en fryspåse. Så klippte jag av en liten liten liten bit på hörnet och tryckte ut chokladsmeten genom där. 
 
 
Det blev ögonbryn och mustasch på grisen för att jag helt enkelt slant med chokladen när jag skulle sätta dit ögonen. Så då fick jag försöka rädda situationen och ge grisen ett mer personligt uttryck.
 
 
Jag gjorde en liten skåra i marsipanen för varje bit och skrev siffror med chokladen. Med något varierarande resultat... Så får den lyckliga grisägaren ta en bit marsipangris om dagen fram till julafton! Vill man vara mer ambitiös kan man såklart färga in en liten bit marsipan med röd karamellfärg och knåda till ett litet äpple för grisen att ha i munnen. Ögonen brukar väl vara av sånt där silverkuleströssel med. Men så här blev min variant på godiskalender i år!

Sannas julkalender

Har ni sett att Sanna har en julkalender på sin blogg med massa fina priser varje dag? Det här är det priset som jag verkligen, verkligen, verkligen vill ha. Sanna är skitduktig på att designa bloggar och det man kan vinna är alltså en bloggdesign gjord av henne. Jag tycker det är jättesvårt med alla koder så det här är det priset i hennes kalender som jag verkligen skulle vilja vinna. Och behöva! För den här bloggen skulle verkligen behöva en uppfräschning... Har velat göra om här ett bra tag nu, och försökt fixa det själv men det har inte gått jättebra. Så håller tummarna! 

Praktik i naturvård

 
Det här är lite vad jag får ägna dagarna åt på min praktik på naturmiljöenheten på Länsstyrelsen, hänga ute i naturreservat! Vi (jag och en till från min kurs) har mest jobbat med gruppen som har hand om förvaltning av naturreservat. Bland annat har vi fått i uppgift att ta fram tillgänglihetstexter till reservaten som ska finnas på hemsidan. Alltså hur tillgänliga är reservaten för alla, går det att åka hit om man t.ex. är rullstolsburen? Så då har vi åkt ut till olika reservat och försökt kolla på dem ur ett tillgänlighetsperspektiv, hur ser stigarna ut, finns det lättlästa informationsskyltar, finns det toaletter, sittplatser etc. Igår var vi i Skattmansöådalen och såg den här räven i backen. Den hoppade runt i det höga gräset och jagade någonting och traskade sen vidare över fältet. Jag tycker rävar är så himla himla fina!
 
Ett domherrepar.
 
Det har verkligen varit jättekul att få komma ut lite och inte bara sitta på kontoret. Jag hoppas jag kan få en lika varierad arbetstillvaro i framtiden! Det var också jättekul att komma ut och se lite av naturområdena kring Uppsala län, hade inte besökt ett enda av reservaten vi har åkt till. Kan tipsa särskilt om Hårsbäcksdalen och Andersby som jag tror är helt fantastiska på våren/sommaren! 
 
Sveriges minsta fågel, kungsfågeln.
 
Vi har fortfarande en vecka kvar efter jul på praktiken som tur är! Förutom att hänga ute i reservat så har vi också fått skriva olika beskrivande texter om några reservat som saknades på hemsidan idag. I ett reservat vi besökte fick vi fundera över hur man skulle kunna göra det mer besökarvänligt och vilka naturvårdsinsatser man borde göra för att bevara de höga naturvärden som finns. Vi har också jobbat lite med åtgärdsprogram för hotade arter och sammanställt massa data i Excel. Mycket olika saker alltså. Jag är jättenöjd och skulle nog kunna tänka mig att jobba dels på Länsstyrelsen och dels med förvaltning av naturreservat, om det inte blir något mer åt marinbiologihållet som varit planen. Men just nu har jag i alla fall lite jullov (förutom min extrakurs i GIS...) så jag äntligen få vara lite ledig! 
 

Nytt till köket

 
 
Jag har länge velat ha några snyggare skärbrädor som man kan servera exempelvis ostar på eller något annat gott. Eller som bara är fina att ha framme och skapa sådana här små köksstilleben. Den i marmor är från H&M Home och är gjord av porslin, så jag vet inte riktigt hur bra den är att faktiskt skära på. Den i trä är från TGR och kostade bara 40 kr! Nu saknas bara en stor i trä att faktiskt i första hand använda som skärbräda, vi har bara sådana fula i plast från IKEA idag. "Stenljuset" har jag fått från mina föräldrar, det har stått på fönsterbrädan i vardagsrummet hemma hos dem så länge jag kan minnas, men de har aldrig någonsin tänt det. Hela "stenen" är alltså gjord av stearin, tycker den är lite speciell!

DIY geometrisk lampa

 
Så det här projektet har jag sysslat med ett tag, flera veckor faktiskt. Jag har velat ha en sån här lampa jättelänge, men de flesta jag hittat som jag tyckt om har varit supedyra. Och så är det ju så mycket roligare att skapa något själv! På Pinterest hittade jag en inspirationsbild som hade ett mönster jag gillade!
 
Material:
- 7 stycken rundstavar,  1 m långa.
- Limpistol
- Såg
- Lampa + lampsladd
- Sprayfärg
- Fiskelina
 
 
1. Jag började med att såga till 12 stycken bitar på 15 cm var av rundstavarna. Efter det så la jag ut dom framför mig och testade olika vinklar och hur jag skulle bygga hexagonerna. Jag satt och mätte med gradskiva och försökte få samma vinkel i alla hörnen, men det var skitsvårt. Det blir snyggast om de två hexagonerna är hyfsat lika varandra, så ett tips när du har gjort den första är att försöka bygga den andra ovanpå, för att få de så lika som möjligt. Tycker du att det är svårt? Gör bara den ena först och den andra först i steg 3! Rundstavsbitarna är ihoplimmade med limpistol.
 
 
2. Mittenstavarna sågade jag till 20 cm styck och limmade de i trianglar på den ena hexagonen på detta vis. 
 
 
3. Dags att sätta ihop de båda hexagonerna med varandra. I det här steget fick man anpassa ganska mycket för att få allt att passa ihop. Det slutade faktiskt med att jag fick ta isär topphexagonen och göra om den så att den passade ihop med triangeltopparna. Så om ni inte är supersjälvsäkra på att lyckas få hexagongerna jättelika från början så skulle jag nästan rekommendera att börja göra en och sedan bygga den andra direkt på trianglarna.
 
 
4. På med det som ska bli botten på lampan. De här stavarna är alla i lite olika storlekar för att de skulle passa ihop, men jag tror att de är runt 15 cm generellt. Alla mått går såklart anpassa efter hur man vill ha lampskärmen. Vill man tex inte ha lika spetsig botten så gör man stavarna här lite kortare och vinklar ner dem mer. Och så vidare, jag testade mig bara fram!
 
 
5. Det här är toppen på lampan där sladden ska igenom. Jag började med att göra en liten minihexagon, på precis samma sätt som jag gjorde de stora. Stavarna som går ut från minihexagonen är också ganska olika långa och så. För att veta hur långa jag skulle göra dem så höll jag minihexagonen i mitten av lampan och mätte ut från varje hörn separat. Jag är nämligen inte så himla bra på att ha tålamod och göra allt jätterakt och perfekt, men om man är det så går det säkert att mäta ut precis var mitten är och se till att avståndet till hörnen blir exakt lika. 
 
 
6. På med toppen! Som med alla andra fästen så har jag limmat med limpistol. 
 
7. Spraymåla hela lampan i valfri färg! Jag valde guld! Jag målade även själva lamp...sockeln (?), den du skruvar glödlampan i, i guld också. 
 
 
8. För att fästa själva lampsladden i lampskärmen så lindade och knöt jag fast de i varandra med fiskelina. Det blev inte jättesnyggt direkt, men det syns ju inte när lampan sitter uppe tänkte jag. Men om någon har en bättre lösning på detta så kommentera gärna det! För som ni ser så hänger lampan även lite snett. Det ska jag såklart fixa, men jag var så himla otålig och ville visa lampan nu på en gång. Jag får helt enkelt justera fiskelineknytningen lite så att det blir rakt. 
 
 
9. Färdig att sättas upp! Det var inte direkt lätt, faktiskt bland det svåraste jag har skapat, men jag gillar verkligen resultatet! Bara jag får den att hänga rakt så blir det skitbra! Det svåraste var att fundera ut saker som vilka vinklar man ska ha i hexagonen och att försöka få saker och ting raka. Det kan vara en bra idé att ha fler händer än två när man limmar ihop vissa delar också. 
 
Jag hade egentligen tänkt ha en sån där enorm glödlampa i, men halvvägs igenom så inser jag att det inte kommer att gå att byta en lampa som inte går igenom "hålen" i lampskärmen. Jag funderade länge på om man skulle kunna bygga så att locket var avtagbart på något sätt, men jag kom inte på något bra sätt att göra detta. Så det fick bli en normalstor glödlampa istället! Det var många sådana grejer att fundera över, hur man ska få in en jätteglödlampa, hur man ska fästa lampsladden i lampan etc, så det gjorde att det tog flera veckor att få det färdigt. 
 

Kronhjortar, julstress och praktik

 
Vad den här månaden bara flyger iväg och jag hinner inte med någonting! Även om det är som ett heltidsarbete att plugga (inte minst den här terminen när jag läser 150 %) så är det ändå sällan jag faktiskt sitter i skolan 9-17. Jag brukar sprida ut mitt pluggande lite då och då under dagen, vilket i och för sig inte alltid är det effektivaste... Men nu när jag har praktik på Länsstyrelsen så är jag på kontoret eller ute i naturreservat hela dagen verkligen. När jag kommer hem runt 17-18 så är jag dödstrött. Den lilla energin jag har kvar går eventuellt till matlagning och att fundera över julklappar. Har inte alls hunnit skapa så mycket saker att ge bort som jag hade tänkt... Men som tur är så är praktiken himla kul i alla fall! Jag skulle nog absolut kunna tänka mig att ha det som framtida arbetsplats och antingen jobba med förvaltning och skötsel av naturreservat eller med åtgärdsprogram för hotade arter! Jag kan berätta mer om vad vi får göra på dagarna i ett annat inlägg, jag ville bara förklara varför det varit lite glest med uppdateringar här de senaste dagarna. Livet kom i vägen helt enkelt! 
 
En kreativ grej har jag hunnit med i alla fall! Nämligen den här kronhjorten på en 40 x 50 canvasduk. Det var en beställning från en klasskompis som ska ge den i julklapp till sin mamma. Jag tror det är kanske fjärde eller femte gången jag gör det här motivet (finns också på min shop!), men den här gången fick hjorten ben och en svans! Det var egentligen ett misstag att det fick bli så, jag började rita för högt upp och hade jag inte gjort några ben hade den fått en evighetslång kropp... Men jag tycker att det blev bra, nästan bättre än utan? Så ibland leder misstag till något bättre! Något jag inte kan rekommendera dock är att rita med smala tuschpennor på en porig canvasduk... Det höll på att göra mig lite smått galen, de pennorna gör sig helt enkelt bäst på papper. Hur mår ni? Har ni fixat alla julklappar eller är ni lika stressade som jag?

Vår kärlekshistoria

 
Sandra skrev ett himla fint inlägg om hur hon träffade sin Viktor, vilket fick mig att tänka på hur jag och E träffades. Det var mer jätteknäppt och komiskt än fint, men när jag tänker efter så är det knäppa och roliga ändå bland det finaste i vår relation idag. Vi har helt enkelt himla himla roligt ihop, fjantar oss och skrattar mycket.
 
Två matchande nyförälskade töntar i Egypten.
 
Hösten 2011 hade jag börjat plugga i Uppsala igen, den här gången tekniskt basår för att kunna komma in på biologiprogrammet. Jag hade precis fått ett nytt studentrum precis mitt i stan, granne med nationen jag hängde på jämt då. (nation=student...förening? Byggnad där studenter ordnar pubar, klubb, fester + andra mer seriösa grejer också!) Så på tisdagar var jag nästan alltid där på deras tisdagsklubb, det var det eller sitta på mitt rum och ändå höra musiken från klubben. 
 
 
Så en tisdag i oktober så var jag där med ett gäng av mina nya klasskompisar. En av killarna i gänget hade bestämt att han skulle "wingmanna" mig den här kvällen. Det var mest på skoj, så det gick inte så jättebra. De tjatade på mig att jag bara skulle ta ett initiativ och hångla upp någon. Det vågade jag absolut inte. När klubben skulle stänga och vi skulle gå hem så stod vi utanför och pratade ett tag. Då fick min klasskompis för sig att göra ett sista försök och få ihop mig med någon. Så får han syn på en kille som står ensam utanför klubben och bestämmer sig för att gå fram till honom. 
 
 
Han drar med sig mig dit och så knackar han den ensamma killen på axeln och frågar "Haaaaaaaar du träffat Mikaela?" (Alltså han sa det på precis samma sätt som Barney i HIMYM säger Haaaave you met Ted?). Så puttar han fram mig som sträcker ut handen för att hälsa, men istället för att säga ett ord kastar jag mig på killen och kysser honom. Eftersom att vi var något (eh, rätt så mycket) berusade så är mitt minne av detta lite suddigt, men vi står utanför klubben och hånglar i en tid som skulle kunna vara ett par minuter eller en halvtimme. Så sliter jag mig för en stund från hans mun och pekar på mitt hus 20 meter bort och säger "Alltså, jag bor DÄR!". Han tror mig inte, så vi går dit för att "bevisa" detta. Efter det är mitt minne väldigt väldigt suddigt, men tror att det tog oss ungefär en timme att gå upp tre trappor. Vi var tvungna att stanna och hångla på varannat trappsteg ungefär.
 
 
Dagen efter vaknar jag och förstår först inte vart jag är (hade bott där i typ två veckor och det var fortfarande ovant) eller vem det är som ligger bredvid mig i min 120-säng. Jag ligger där förvirrad en liten stund tills han slår upp sina gröna ögon och då kändes det bara så himla... rätt liksom. Trots att jag inte ens kom ihåg vad han hette. Inte för att jag vågade säga det högt, knappt ens tänka tanken. Jag bjöd på scrambled eggs till frukost. Han sa att det var jättegott fast jag i efterhand fått höra att han var så himla illamående av bakfyllan. När jag kom till skolan senare och berättade att min kompis visst lyckats wingmanna mig ändå, så frågade någon, vadå ska du skaffa pojkvän nu eller? Jag skrattade och sa nej, för jag vågade inte tro att den där känslan jag hade redan då fanns även hos honom. 
 

Julklappstips

 
 
Här kommer en liten lista på saker jag inte skulle ha något emot att få i julklapp, kanske kan fungera som tips till någon annan med? Någon som har samma smak som jag, haha. Allra överst på listan står en systemkamera. Men jag vet inte vilken! Några tips på bra kamera? Obs, har aldrig ägt en systemkamera så kan ingenting. Skulle vilja ha ett objektiv som är bra till naturfoto, med bra zoom så att man kan fota exempelvis fåglar. Det är mest det och så närbilder och bloggbilder jag skulle vilja fota, så tar jättegärna emot tips!
 
Förutom det så skulle det inte sitta helt fel med:
 • Växtbelysning så att jag kan starta odlingssäsongen lite tidigare!
 • Ett ljusbord, när jag tecknar porträtt så är det så mycket enklare att kalkera konturerna på personerna så att det verkligen ser ut som personen det ska föreställa. Ett ljusbord skulle underlätta det enormt!
 • Som biolog måste man nästan äga en kikare, och jag har ingen ännu!
 • Samma sak med ett par ordentliga fältbyxor, förslagsvis de här från Fjällräven om någon känner sig väldigt givmild!
 • En mortel i marmor (har inte tröttnat på marmor än...)
 • De här diamantljusstakarna från House Doctor (finns här)
 
 
 
 
 
 

Raise it up, raise it up

 
 
Det har blivit lite mindre teckningar på sistone, men nu känner jag ett sug igen! Efter att ha sett det här fantastiska broderiet av Alicia Sivert inspirerat av min favoritlåt med Florence + The Machine, så fick jag en himla lust att teckna kaniner och harar. Jag gillar den, vad tycker ni? Den finns på min shop tillsammans med några andra nyheter, fram till 15 dec kl 09.00 får man fri frakt och 5 $ dollar rabatt via den HÄR länken.

Filmfesten del 2

 
 
Såhär såg vi ut på filmfesten i helgen! Efter mycket om och men så klädde jag ut mig till Gandalf! Vi tänkte egentligen klä ut oss till något i par, men vi fick ingen tillräckligt rolig idé som gick att genomföra på kort tid (jag hade typ ingen tid pga tenta). Så vi var olika filmer men det var lika kul ändå! Gandalf-dräkten hade E köpt till min 25-årsfest som hade temat Fantasy, så jag behövde inte införskaffa någonting alls. Bra budgettips för maskerader, låna dräkter av varandra! Annan väldigt bekväm grej var att jag inte behövde sminka mig som Gandalf (vilket jag sällan gör som mig själv heller) och att jag under rocken hade grå mjukisbyxor. Hur ofta får man gå på fest i mjukisbyxor? Så det var oerhört bekvämt!
 
 
E var utklädd till V från V for Vendetta, också bestående av lånade kläder. Det enda han köpte var masken för drygt en hundring. Hatten lånade han från mig, peruken och manteln av en kompis, västen av sin pappa etc. Sjukt obehagligt att prata med någon i mask förresten! Tror det är bristen på ansiktsuttryck blir lite obehaglig...
 
 
Jag måste också visa en av mina kompisars utklädnad! Hon var utklädd till en minion från Despicable me! Dräkten var gjord av sån där papp man har på golvet när man målar och det svarta för munnen var strumpbyxor så hon kunde se igenom där. Så himla bra gjord! 

Vården

 
Jaha, så idag var ingen bra dag. Det började med att jag gick upp och så kliade mina ögon något fruktansvärt. Jag kliade lite tillbaka men det vägrade sluta. Så skulle jag gå och borsta tänderna och såg mig i spegeln. Inte bara det att båda mina ögon är illröda, det vänstra ögat ser jätteunderligt ut. Jag kollar närmare och ser att det är typ ett hål i mitt öga? Alltså jag kunde tydligt se en reva i min hornhinna, att det liksom gått hål på den. Jag blir skiträdd och börjar tänka skräckscenarion om att jag ska bli blind eller att det kommer bli infekterat och att de kommer operera bort hela mitt öga. Så jag rusar in till E som fortfarande ligger och sover och skriker att det är ett hål i mitt öga. Så vi åkte direkt till akuten. 
 
 
Tack och lov fick vi inte vänta mer än kanske en tjugo minuter på att få träffa en sjuksköterska. Vid det här laget känns det som att hela min hornhinna är lös och liksom inte följer med när jag rör ögat, utan bara ligger still på ögat som ett lock och jag börjar bli rädd. Jag tycker allt som har med ögon att göra är väldigt läskigt. Hon ropar upp mitt namn, men tittar sen knappt på mig och säger inte mer än ett kort hej. Vi går in till ett behandlingsrum och hon står på riktigt i alla fall 2 meter ifrån mig och frågar varför jag är där. Jag pekar på mitt öga och berättar vad som hänt. "Jaha så det är lite irriterat?" säger hon. "Nej, alltså det är en REVA i mitt öga, man kan ju se det med blotta ögat" svarar jag. Hon står fortfarande två meter bort och det är klart hon inte ser mer än att det är rött därifrån. E säger till henne att gå närmare och kolla, att man ser det om man tittar nära. Hon svarar att nej, så gör vi inte här, vi ska boka tid hos läkaren som får bedöva ögat och kolla på det i mikroskop. Och liksom visst, det är väl så man diagnosticerar det såklart, men hon sa det så himla otrevligt och att hon inte ens kunde bemöda sig att ta en titt? Det hela fick mig bara att känna mig himla otrygg och att hon inte lyssnade alls på mig.
 
Sedan så frågade hon om jag hade gjort såhär mot mig själv. Jag sa, alltså ja det har väl blivit så när jag råkat klia mig i sömnen...? Men hon fortsatte fråga om det och det kändes verkligen som att hon insinuerade att jag skulle ha gjort det för att skada mig själv. Alltså va? Jag har ingen historia av självskadebeteende och hur är det första hon tror att jag skulle sitta och klösa ut ögonen på mig själv? Det vara bara så jäkla konstigt. Allt som allt träffade vi henne i ca 3 minuter och då hann med att antyda att jag skadar mig själv, inte ens titta på mitt öga och få mig att känna mig ännu räddare än vad jag redan var. Så när jag sedan fick träffa läkaren så var jag ännu mer nervös och rädd. Men han tog mig i hand och presenterade sig (det gjorde inte sjuksköterskan, är inte det också konstigt?) och så tittade han på mitt öga. Jag fick ligga ner och få ögondroppar och bedövning som var superobehagligt och så kollade han i mikroskop och konstaterade att jag hade en skada på hornhinnan (som jag sa hela tiden till sjuksköterskan som tyckte att det bara var lite irriterat....). Så jag fick en ögonkräm utskriven en vecka och så var det inte mer än så. Alltså det är ju ingen större fara, det kändes redan mycket bättre och "hålet" ser redan ut att ha läkt en del. Men jag var verkligen rädd och sjuksköterskans bemötande var så himla himla konstigt, vilket gjorde mig ännu mer rädd och otrygg. 
 
 
Är inte en av de viktigare uppgifterna hos vårdpersonal att få patienterna att känna sig trygga och att de blir tagna på allvar? Jag tycker det i alla fall. Det hade liksom krävts så lite för att få mig att bli lugn, ett ordentligt hej, att hon hade lyssnat på mig och faktiskt tittat på ögat och inte stått två meter ifrån mig. Så lite. Sedan hade liksom varit helt okej att hon inte kunde göra något utan behövde skicka mig vidare till en läkare. Men då hade det i alla fall känts som att jag blev tagen på allvar. Så jag har missat min andra praktikdag på grund av detta, skit också. 

Filmfest

Igår firade vi två av mina bästa vänner födelsedagar med en fest med filmtema! Jag erbjöd mig snabbt att hjälpa till att fixa dekorationer då jag tycker det är så himla roligt. Sedan hade jag inte så mycket tid som jag hade velat eftersom jag hade tenta dagen innan osv (som gick bra, så himla nöjd!). Men en stor dekoration byggde vi efter lite Pinterest-inspiration! Nämligen detta:
 
 
Två stora popcornaskar som det kommer ut en båge av "popcorn" från. Det är två flyttkartongen vi målat och skurit till, och ballongerna är fästa på en lång båge av ståltråd som vi sedan tejpade fast mot väggen för att det skulle hållas uppe. Det blev himla bra och så var den liksom vid ingången till det stora rummet i festlokalen. Varje gäst som kom blev fotad under popcornbågen  av kvällens fotograf. Det var en så himla lyckad fest, jag lovar att visa fler bilder när jag fått dem, jag tog bara 3 stycken på hela kvällen för att det var så himla kul. Då får ni se vad jag klädde ut mig till!
 
Imorgon börjar min praktikperiod! Jag är lite nervös, men tror det kommer bli superkul. Jag ska vara på länsstyrelsen här i Uppsala och den här praktiken hör alltså till kursen Naturvård. Jag vet inte så mycket om vad vi faktiskt kommer få göra, vara med på möten och vad de nu gör, så ska vi skriva infotexter om olika naturreservat i länet och jobba lite i GIS med kartor till reservaten. Det är typ det jag vet, kommer bli väldigt spännande att se vad man faktiskt kan jobba med rent praktiskt som biolog!

Betongljusstake med bladavtryck

 
Idag tänkte jag visa hur man går till väga för att gjuta en sådan här ljusstake i betong och hur man gör för att få bladmönster. Det är lite pilligt att få bladen på plats, men förutom det så är det busenkelt!
 
 
Materialet man behöver är:
 • Betong (och vatten att blanda med)
 • Blad av valfri sort
 • Spraylim
 • Mjölkkartong eller annan gjutform (Vi gjöt i de runda ouzo-förpackningarna också men de blev inte riktigt lika bra)
 • Silvertejp
 • Stearinljus, metallinsats för ljus eller som i detta inlägg en ljuskopp i glas
Mjölkpaket är inte gjorda av så tjock och stabil kartong, så vi började med att stadga upp kartongen genom att vira ett par varv silvertejp runt (se bilden ovan). Stadgar man inte på något vis så är det lätt hänt att kartongen liksom töjs ut och att det blir en lite rundare form än kantig, så det beror på vilket resultat man är ute efter.
 
 
Därefter var det dags att limma på bladen. Det var inte det lättaste i en sån här ändå ganska smal kartong, det blev mycket pill. Det är viktigt att bladen verkligen är fastlimmade och ligger tätt mot kartongen, det blir inte lika fint avtryck om det kommer in betong mellan bladet och kartongen. Så slarva inte med detta steg. En annan viktig grej också är att bladets ovansida är det man limmar fast mot kartongen, det är baksidan som har tydligast nerver och som ska ligga mot betongen. Såhär såg vårt mjölkpaket ut efter att bladen satts på plats. Man kan välja om man vill olja in formen eller inte, vi gjorde inte det eftersom vi inte planerade att använda just samma mjölkpaket en gång till. Vill man det så olja, men vi rev helt enkelt bort kartongen när det var dags att ta ut ljusstaken. 
 
 
Nästa steg är att blanda betong (osäker på hur man gör? Läs detta inlägg!) och fylla upp formen så högt som man vill ha ljusstaken. Skaka, skaka, skaka kartongen för att få bort luftbubblor. Tryck sedan ner stearinljuset, metallinsatsen eller ljuskoppen i betongen. Som ni kan se här på bilden så har vi små betongblommor (gjutna i såna där iskubsformer) som tyngd i ljuskoppen. Det hindrar de från att flyta upp. Det går absolut att göra utan tyngd, men då får man gå och titta till gjutningen och trycka ner koppen ifall den flytit upp, ett par gånger de första timmarna i alla fall. 
 
 
Det färdiga resultatet blev såhär denna gång! Jag funderar lite på om jag kanske ska måla bladet i någon färg för att få det att sticka ut lite. Jag funderar på antingen vitt eller guld. Man kan använda helt vanliga akrylfärger om man känner för att måla på sina gjutningar.  
 
 

Jullykta

 
Den här ljuslyktan brukar vi ha på balkongen på sommaren, men nu tänkte jag att vi skulle ta in den och göra den lite julig! Så när jag var ute i skogen förra fredagen så hittade jag lite bärkvistar på marken och lite ris. Mossa tror jag att man inte får plocka hur som helst utan att fråga markägaren? Det ingår inte i allemansrätten i alla fall. Dessutom växer det ganska långsamt så det tar lång tid för den mossan man plockar att växa tillbaka. Men jag råkade hitta en tuva som någon redan hade rivit upp, så jag tog tillfället i akt att ta just de bitarna och inget annat! 
 
 
Jag köpte även en amaryllis som fick flytta in i lyktan. Jag har aldrig haft en amaryllis förut, hur lång tid brukar det ta innan de slår ut? 
 
 
Den lilla renen hittade jag på TGR, och för 10 kr tyckte jag att den med kunde få flytta in i lyktan. Jag köpte lite fönsterlav(!!).
 
 
Tycker det är så fint att plocka in lite av naturen, särskilt nu till jul. Än så länge är det bara den här och så adventssljustaken som vi har hunnit ta fram. Men nu till helgen så ska vi julpynta massor tänker jag! Längtar så himla himla mycket till den här tiden om 24 timmar när jag har skrivit sista tentan för året!

Tanzania

 
Jag har helt galet mycket att göra den här veckan, tenta på fredag men innan dess två inlämningsuppgifter och seminarium. Plus att vi ska på temafest i helgen så måste hitta på någon utklädnad och fixa presenter. Och så har jag lovat att hjälpa till att dekorera lokalen hela lördagen. Så om det är lite tystare den här veckan än vanligt så vet ni varför. Jag tänkte att jag kan visa lite bilder från när jag var i Tanzania i fem veckor 2012 som jag hittade på min externa hårddisk så länge. Vad jag gjorde där kan jag skriva om en annan gång om ni är nyfikna? Det var inte en vanlig semester. Men här är lite bilder tills vidare, främst från Zanzibar och när vi var på safari i norra Tanzania.
 
 
Att samla in sjögräs är en inkomstkälla främst för många kvinnor på Zanzibar. Sjögräset kan sedan användas till att bland annat tillverka tvålar.
 
 
Paradisstränder.
 
Babian på vägen.
 
Pyttepytteliten antilop som heter Dik dik.
 
Impalor.
 
Gnuer.
 
Savannen och en sjö full med flamingos.
 
Lejonhona som försökte jaga vårtsvin.
 
Sjukt orädda lejon.
 
 
 

DIY armstickad filt

 
 
I helgen har jag testat någonting helt nytt för mig - nämligen armstickning! Egentligen är all stickning nytt för mig, har gjort det en gång tidigare, på syslöjden i åttan då jag stickade ett par lovika-vantar som blev totalt olika stora. Men nu har jag försökt göra en filt efter den här tutorialen hos Simply Maggie. Jag kunde inte hitta något liknande garn som hon använt, det tjockaste jag kunde hitta (på kort varsel) var Zpagetti T-shirt yarn som säljs på bland annat Panduro. Det stod att det skulle vara för virknål 10-12 så jag tänkte att ähhh det måste ju vara tjockt nog!
 
 
Det ser helt okej ut om man som på första bilden viker det dubbelt, annars är det lite för glest alltså. Det krävs nog att man har så supersupertjockt garn som Maggie hade för att det ska bli riktigt bra. Det är såhär glest trots att jag gjorde så tajta maskor att jag knappt fick något blodflöde till händerna... 
 
 
Eftersom mitt garn var så mycket tunnare så tog det inte heller några 45 minuter för mig att sticka som det står i tutorialen. Men det är klart att det går mycket snabbare med ett så tjockt garn. För mig tog det kanske 4 timmar istället, kanske hade kunnat komma ner till 3 om det inte var så att det var första gången jag testade något sånt här. För att vara första gången är jag ändå ganska nöjd, även om det är lite ojämnheter och så. Hade jag haft rätt garn hade det antagligen knappt synts, men när det är såhär glest känns det som man ser varje misstag. Jag hade egentligen tänkt ge bort den här filten i present, men jag vet inte om jag tycker den blev tillräckligt bra för att kunna ge bort?
 
 
Så, garnet var ingen hit till det här projektet. Dels för att det var för glest för mitt ändamål men främst för att mina handleder svullnade upp och såg ut såhär någon timme efter att jag stickat färdigt, helt bubbliga med utslag. Så jag antar att det är något ämne i garnet som jag är överkänslig mot, kanske har det blekts med starka medel? Jag vet inte, men rekommenderar det inte till att använda för armstickning där man har det hårt lindat direkt mot huden i flera timmar. Det kanske passar bättre till att virka en matta eller något annat!