Namntavlor

 
 
Här är en del av en beställning jag håller på med, två namntavlor i zentangle-stil! Det ska också bli en prinsessa, en ponny och en turtles! Har bara ponnyn och turtles kvar, förhoppningsvis blir det klart under helgen! Jag ska också hinna med att gå på två fester och skriva en rapport, men det går nog!
 

En dag ur en biologstudents liv

 
Jag har börjat en ny kurs i skolan nu i måndags, naturvård, och hjääälp jag har inte haft tid att göra någonting annat än plugga! Och imorgon är det helg? Det känns fortfarande som tisdag! Kursen verkar i alla fall kul och intressant, och det roligaste är att vi kommer ha praktik flera veckor! Det ska bli spännande att se hur en vanlig arbetsdag för en biolog '(med inriktning på naturvård då) egentligen är. Vad tänker ni att man kan jobba med efter en biologutbildning? Biologer får inte svara! Tycker det är lite kul att höra hur andra tänker, jag hade egentligen inte alls så stor koll innan jag började plugga på programmet, visste bara att jag ville hålla på med marinbiologi och rädda haven!
 
 
Idag har vi haft exkursion, så vi har varit ute i ett naturreservat i Norrtälje och kollat på olika myrar och sett vad som skiljer en mosse från ett kärr, vilka arter som är typiska för de olika typerna etc. Bland annat har vi kollat på massa olika mossor, mest olika vitmossor.
 
 
Den här fina röda tror jag hette praktvitmossa, den kan vara både röd och mer grön till färgen.
 
 
Det här är klubbvitmossa.
 
 
De här tror jag är vågig kammossa och så någon typ av björnmossa. 
 
Innan jag började plugga biologi hade jag ingen aning om hur många olika mossor det finns, bara i Sverige finns runt 1000 olika arter! Man skiljer på levermossor, bladmossor och nålfruktsmossor som är skilda grupper och ser ganska olika ut. Jag troooor att alla på bild här är bladmossor, men jag är ganska dålig på just mossor. Intressant är i alla fall att de saknar rötter och några kärl för att transportera vatten, och det är anledningen till att de inte blir så höga, de skulle inte kunna transportera upp vatten till de övre delarna av mossan. Vitmossor är som de flesta vet jäkligt bra att ta upp vatten, det beror på att de består till väldigt stor del av döda celler vars syfte är att lagra vatten. När man går på en myr med mycket vitmossor så går man på ca 90 % vatten, det är lite coolt.
 
 
Vi såg också en massa kärrspindlar! Det är en av de största spindlarna vi har i Sverige och som namnet antyder trivs den i kärrliknande miljöer. Kroppen kan bli nästan tre centimer, plus att benen sträcker sig nästan ytterligare tre centimer. Den jagar små insektslarver och fiskyngel på vattenytan.
 
 
Vi hade en så himla tur med vädret! Solen sken och det var helt fantastiskt! Här ser ni en annan vanlig växt på myrar, dock växer den här hellre på en mosse än ett kärr, för den föredrar det lägre pH som finns på mossen. Den heter skvattram och doftar supermycket, när vi kom fram till mossen så kände man direkt att här fanns det skvattram. Den kan tydligen användas som myggmedel eftersom myggorna inte gillar doften, fast jag vet inte hur mycket sanning det ligger i det. Förra sommaren när vi var på en myr med massa skvattram fick jag en massa myggbett i alla fall...
 
 
En annan cool grej vi gjorde var att kolla på torven lite ur ett historiskt perspektiv, genom att använda en torvborr. Torv (som består av organiskt material, växter, förna etc) bryts ned väldigt långsamt, så bara ett par meter ner så kan man hitta organiskt material från flera tusen år tillbaka.
 
 
Här är torv från det djupaste vi borrade (ca 4 meter tror jag), det till höger är blålera, så innan det ser man den äldsta torven på den här platsen. Kan ni gissa hur gammalt det är? ..... ..... ..... Den torven är från istiden! Hur coolt är inte det?
 
Så det är vad jag har sysslat med idag, lärt mig om kärr och mossar och fikat i skogen! Jag är så glad att jag tog med kameran när det visade sig bli en så himla fin dag! 
 

Den som väntar på något gott...

 
Jag tror min tenta i torsdags gick ganska bra, jag är nog helt klart godkänd i alla fall, så jag firade mig själv med att köpa en ny vas! Det fanns en liknande på Mio för något år sedan fast prickig som sålde slut ungefär direkt eftersom massa stora bloggar skrev om den. Jag har inte kunnat sluta tänka på den riktigt sedan dess, så när Hemtex nu fått in den här varianten (som jag nog tycker är ännu snyggare än Mio-vasen) så det var inte direkt ett svårt beslut att köpa den! Så himla nöjd!

Best of DIY

Nu har jag haft den här bloggen snart ett år och det har kommit en del nya läsare, så jag tänkte kicka igång veckan med att återpublicera några av mina favoriter i DIY-kategorin! Vill ni se allt jag lagt upp i den kategorin klicka här! Vill ni kolla på all betonggjutning som finns på bloggen klicka här! Länk finns under varje bild till inlägg med beskrivning på hur man gör!
 
 
Lampa av loppisfyndade virkade dukar. Den hänger numera i vårt vardagsrum och jag tycker fortfarande lika mycket om den. Här finns steg-för-steg beskrivning till hur man gör!
 
 
Marmor och dekorplast i marmormönster är jättestort just nu. Jag gjorde de här förvaringsburkarna till mina pennor och penslar av gamla konservburkar och gav två brickor lite nytt liv med hjälp av dekorplast. 
 
 
Jag har gjort ganska mycket betonggrejer under året, de här var det inlägget som var populärast tror jag. Det låg uppe på blogg.se framsidan ett tag. Jag har gjutit i urdruckna läskburkar och en vattenflaska och tryckt ner värmeljus. De står numera i köksfönstret hos oss.
 
 
Det här är egna magneter jag gjorde av lufttorkande lera och gav bort i julklapp. Det är min systers två hästar och mina svärföräldras katter som det föreställer. Själva formen kan man skära ut själv i leran, men jag råkade ha pepparkaksformar i häst och kattform som jag använde.
 
 
Det här är en av mina absolut favoriter, har använt den här väskan  så mycket och fått massor av komplimanger för den. Jag har tecknat den själv med en textilpenna. Men om man vill köpa en egen väska så kan man numera hitta mitt tryck här!
 
 
Den här klockan gillar jag verkligen också! Gjord av kartong, en utskrift av en måne och ett urverk. 
 
 
Mina två smyckeslådor som från början var i furu men som jag målat och gjort decoupage på.
 
 
Här är ett återbruk av aluminiumkopparna som blir kvar när värmeljusen brunnit ut! Gillar verkligen tanken av att ta något "skräp" och omvandla det till något nytt fint!
 
 
Kanske inte alltid så användbart, men till maskerader och för inbitna HP-fans så! Trollstavar gjorda av rundstav, limpistol, lite pärlor och färg! 
 
 
Ljusstake gjuten i en rund plastburk. Jag måste flytta till en större lägenhet för att få plats med alla ljuslyktor och ljusstakar som jag gjutit och skapat av annat, vill ha allt framme hela tiden men det finns inte riktigt plats för det...
 
 
Örhängestavla av en ram och spetstyg, tror det här var det allra första DIY jag la upp på bloggen!
 
 

Orchid Mantis

 
Det här måste vara den finaste insekten som finns? Jag är inte så förtjust i just insekter, och tycker att just bönsyrsor är ganska obehagliga, men den här tycker jag är fantastisk! Den kallas för orchid mantis eller flower mantis. Som man kan ana på namnet så försöker den efterlikna en orkidé, och den lyckas ganska väl. Kamoflaguet att se ut som en blomma fungerar både som ett skydd mot predatorer och för att obemärkt kunna jaga. De sitter på en blomma helt orörliga och väntar tills en stackars pollinatör till insekt kommer förbi, och då är de blixtsnabba på att fånga in den med sina framben. En del bönsyrsearter kan till och med äta små fåglar som kolibris... En lite obehaglig video på det finns att se här. Så de är ganska läskiga faktiskt, men just den här arten är fin att se på i alla fall!
 

Mannen i den vita hatten

Här är en beställning jag håller på och jobbar på. Det är en illustration till Kents låt "Mannen i den vita hatten", efter beställarens önskemål. Jag har hört låten förut men faktiskt aldrig tänkt på den vita hatten som en studentmössa? Det ska till mera detaljer och lite småfix innan bilden är klar, men det här är lite vad jag jobbar med just nu konstmässigt! Varvar det med lite beställningar på olika zentangle-motiv, bland annat en ponny och en prinsessa, ni får se när det är klart!

Fri frakt hela helgen!

 
Tänkte bara tipsa om att det är fri frakt på min shop på Society6 hela helgen, fram till kl 09.00 på måndag. Mina bilder finns både som art prints, väskor, kuddar, linnen och tshirts, klockor, mobilskal, muggar etc. Ta gärna en titt :)

Handdukskruka av betong

 
Den här betongkrukan är gjord på precis samma vis som de här gjorda av spetsdukar, fast den är gjord av en gammal handduk istället för en duk. För att se bilder på hur man gör steg för steg klicka här, och byt ut duken mot en handduk.
 
Men i korta drag så gör man såhär:
1. Blöt handduken i vatten och blanda betong.
2. Doppa handduken i betongen. Knåda in betongen i tyget ordentligt, det här steget kan ta en liten stund.
3. Häng handduken över en hink eller något liknande för att få den att stelna i rätt form. För att minimera risken att hinken ska fastna i betongen och bli kvar inne i krukan är det en bra idé att olja in yttersidan på hinken (där handduken ska hänga).
4. Låt handduken hänga ett par dagar och lossa sedan försiktig hinken. Krukan blir inte superhård och stel, utan är fortfarande lite lite mjuk. Om den blir alldeles för mjuk och man vill ha den ännu hårdare kan man göra om processen och försöka få in ännu mer betong i tyget.
 
Det viktigaste steget i processen skulle jag säga är att blöta handduken ordentligt, annars suger den åt sig all fukt i betongen och det blir svårt att få betongen att fästa. Den här typen av kruka tycker jag är snyggast att ha utomhus, och med någon lite högre växt i. 
 

Golden dots

 
 
När jag var hemma hos mina föräldrar för någon helg sedan och hade pysselhelg så hittade jag de här vita, lite tråkiga, skålarna i ett skåp. Fram med porslinsfärgen! De här är inte målade med porslinspenna som jag oftast använder, utan en burk med färg man lägger på med pensel. Jag tänker att de här små skålarna blir perfekta om man t.ex. ska äta tacos, att ha olika grönsaker i varje skål. Eller ha små godisskålar framme om man har besök. Som tur är så använde mamma och pappa aldrig de här så jag fick adoptera skålarna!

Månadens biologifakta: Oktober

Den här månaden ska vi fortsätta kolla på sexuell selektion och olika parningssystem, den här gången på vildfåglar som bland annat gräsänder. Triggervarning för våldtäkt, för säkerhets skull, det här kommer beröra fåglar, men det kan säkert vara jobbigt för någon att läsa i alla fall. Jag vill också poängtera att man inte ska dra paralleler från den här texten till människor. 
 
Bildkälla.
 
Gräsänder är inte små, gulliga andfåglar som man matar med bröd längs olika vattendrag i Sverige. De är ganska hemska faktiskt. Just gräsänder är kända för att våldta varandra, ibland så våldsamt att de skadar eller till och med dränker honan. Vidrigt. I alla fall så har evolutionen och tidens gång skapat en mekanism för att honorna ska kunna återfå kontrollen över sin reproduktion. Hos många djur, särskilt bland däggdjur, så är det honan som väljer vilken hane hon vill para sig med. En av anledningarna till detta är att det för honor är mycket mer energikrävande att reproducera sig, i alla fall hos arter som har inre befruktning då det är honorna som är gravida (och hos fåglar lägger ägg). Hos däggdjur är det ännu mer energikrävande eftersom de flesta arter diar sina ungar. Många fågelarter hjälps i alla fall åt att mata avkomman. Eftersom det är mer energikrävande för honorna så är det viktigare för dem att få en så bra avkomma som möjligt och att därför välja sin partner med omsorg. 
 
I alla fall, när nu gräsänderna våldtar varandra i så stor utsträckning så tar det bort honans partnerval. De flesta fåglar har i princip ingen penis (endast 3 % har en som det går att ha penetrerande sex med), men gräsänder och en del andra vildfåglar har för det första ganska stora penisar och för det andra så är de korkskruvsformade. Eftersom att honorna försöker undvika våldtäkt och fly, så är en teori är att hanarna evolverat fram penisar som ska fungera bättre för våldtäkter, därav storleken och korkskruvsformen. Honornas svar på detta för att försvåra för hanarna att våldta och återfå kontrollen är att de också utvecklat korkskruvsformade genitalier - fast åt motsatt håll.
 
Det finns också någon slags fickor i honornas vaginor, som fungerar som återvändsgränder för spermier. Ifall en ovälkommen hane ändå lyckas våldta honan, trots de fysiska svårigheterna med motsatta spiraler, så kan spermierna fastna i de här fickorna. På så vis kan honorna försöka undvika befruktning vid en våldtäkt. 
 
Till höger - honans könsorgan. Till vänster - hanens könsorgan.
Bildkälla.
 
Så, gräsänder är inte det minsta gulliga när man känner till det här. Det är helt sjukt att evolutionen behövt utveckla "skydd" mot våldtäkt hos de här fåglarna. Återigen, dra inte paralleller till oss människor. Vi har inget biologiskt sätt att undvika befruktning vid våldtäkt, så den vidrige amerikanska politikern som påstod det för ett par år sedan har fel. Det här var mycket svårare än jag trodde att skriva om än jag trodde, det känns som att allt låter som victimblaiming? Är det något jag tycker är vidrigt i samhället så är det just det, och hela våldtäktskulturen vi lever i. Att kvinnor får "skylla sig själv" om de inte vidtog den och den så kallade "skyddsåtgärden", det är sjukt och vidrigt och begränsar kvinnors livsutrymme enormt mycket. Jag hoppas verkligen att den här texten inte låter skuldbeläggande på något sätt, syftet var att förklara varför gräsändernas genitalier ser ut som de gör, på samma sätt som förra inlägget förklarade varför hyenahonor har en "penis"

Tentaplugg

 
Just nu spenderar jag all min vakna tid ungefär med den här boken och föreläsningsanteckningar. Tentan är på torsdag och det är så sjukt mycket vi behöver kunna. Dessutom behöver vi kunna massa formler utantill för att kunna räkna ut olika saker inom populationsdynamik, olika diversitetsindex osv. Jag tror inte jag har behövt kunna en formel utantill sedan jag gick i gymnasiet, vi får alltid ha en formelsamling. Den biten känns ganska jobbig faktiskt. Men kursen är den roligaste jag läst under alla mina år på universitetet, så det underlättar tentaplugget i alla fall!
 
PS. Imorgon kommer månadens biologifakta!

Illustration till sektionstidningen

 
 
Jag är lite aktiv i vår studenttidning för biologerna på mitt universitet. Temat för nästa tidning är "val", och jag gjorde den här illustrationen till en artikel. Vägskälet pekar mot olika håll man kan gå inom biologibranschen, eller ja, några av dem, det finns ganska många fler riktningar man kan gå! Jag gjorde två olika versioner, kunde inte bestämma mig för vilken jag tyckte blev bäst så jag låter chefredaktören välja. Vilken gillar ni bättre? Jag använde mig av både promarkers och akvarellfärger, och är väl lite halvnöjd. Jag tycker det är så svårt att teckna människor om jag inte ska göra så realistiska blyertsteckningar som möjligt... Får öva lite mera helt enkelt! Men jag lyckades få lite höstfeeling i alla fall tycker jag. 
 

Sticklingsbyten

 
En av mina nya favoritbloggar, Sandra på Atilio, skrev för ett tag sedan ett inlägg om sticklingsbyte där man kan kommentera om man är intresserad av att byta med någon. Fantastisk idé! Jag skickade henne lite av min dr. Westerlund pelargon och fick den här kameuforbian i utbyte. Såhär ser den ut nu, den har redan vuxit ett par centimeter så jag är jätteglad! Jag har tipsat tidigare om att söka efter grupper på Facebook i ens stad som byter, skänker eller säljer växter, jag har fått tag på två pelargonsticklingar på det viset. Eller så kan man bara fråga om man ser någon växt man skulle vilja ha om man kan få en stickling, på det viset fick jag det här palettbladet nedan. Det fanns massor i skolan, så frågade en tjej i min klass om vi kunde få ta en stickling och det gick hur bra som helst!
 
 
Den verkar trivas alldeles utmärkt och har bildat ett nytt bladpar redan! Det är också en bra present att ge bort till någon annan växtintresserad i ens närhet, jag hade älskat att få det. Det är lite speciellt att få en del av en planta som någon annan vårdat och tagit hand om, fint tycker jag! Om ni är nyfikna på hur det fungerar med sticklingar (hur kan man bara klippa av en bit av en växt och så blir det en ny planta?) så har jag skrivit ett inlägg om det här

Ny dator!

 
Alltså äntligen! Efter att ha varit utan dator i över en vecka så har jag äntligen kunnat köpa en ny. Jag tror vi kommer att trivas bra ihop! Ett litet tips för alla som inte riktigt gillar Windows 8, jag laddade ner något som heter Classic Shell på en gång. Det gör så att man får tillbaka startmenyn nere i vänstra hörnet, jag fattar inte hur folk orkar leta efter sina program på något annat sätt? Nu kanske jag kan leva med Windows 8. Än har det inte krånglat för mig med den här datorn, men både min pappas och min sambos datorer har haft problem som är just relaterade till operativsystemet. Hoppas att jag slipper... Nu kan jag i alla fall blogga normalt igen, så jag är glad! 
 

Vitfogade betongblad

 
Här kommer ett tips på hur man kan göra sina betongblad ännu lite snyggare, nämligen med lite fogmassa! Hur man gjuter ett betongblad finns det beskrivning på här. När det är färdigt ser resultatet ut som på bilden nedan. Man kan välja att antingen göra ett platt blad som det som vi har haft vit fogmassa på i det här inlägget, eller blad som är lite skålformade som det med tomaterna på. Hur man varierar detta finns också i guiden på hur man gjuter bladen. 
 
 
Material:
- Ett färdiggjutet betongblad
- Vit fogmassa
- En disksvamp
- Något att bre ut fogen på bladet med, exempelvis en trädgårdsspade.
 
 
Den här fogmassan använde vi, jag tror att den är köpt på byggmax. Det går säkert att variera, följ instruktionerna på förpackningen bara för att blanda till fogen. 
 
 
Börja med att blanda till fogmassan enligt instruktionerna på förpackningen. När den fått rätt konsisten brer man ut det över hela bladet, även om man bara vill att bladnerverna ska vara vita. Det är betydligt enklare än attt försöka pilla ner fog bara precis ner i nerverna.
 
När hela bladet är täckt av fog så tar man nämligen disksvampen och blöter den i lite vatten och börjar torka av bladet. Då kommer all överflödig fog att försvinna och det vita blir bara kvar i nerverna på betongbladet. Man får gå över med svampen ett par gånger, men slutresultatet blir så att fogen endast är i fördjupningarna på bladet. 
 
 
Låt fogen stelna till så är det klart efter det! Superenkelt, men effektfullt!

5 minuters-pizza

 
Hurra jag har köpt en ny dator, det ryker inte ur den som det gjorde ur min gamla! Det firar vi med världens enklaste pizzarecept! Jag lärde mig det av en klasskompis när vi var på fältkurs i Norrtälje, hon kallar den för 5 minuters-pizza (den tar liiiite längre tid men inte mycket). Det som är skönt med detta recept är att man inte behöver göra någon egen pizzabotten.
 
Ingredienserna är följande:
- Tortillabröd (ni vet såna man har till tacos!)
- Passerade eller krossade tomater att ha som tomatsås
- Valfri topping, på denna variant: mozzarella, tomat, skinka.
- Lite svartpeppar och oregano
 
Börja med att sätt ugnen på ca 200-225 grader. Ta fram tortillabröd och bred ditt val av tomatsås på. Lägg på alla ingredienser som önskas som topping. Sätt in i ugnen i ca 5 minuter, eller tills brödkanten börjar få lite färg. 
 
Som sagt, världens enklaste recept! Det blir en väldigt tunn pizzabotten men det är gott med det med ibland. Det går framförallt så mycket snabbare än att göra en egen pizzabotten om man har ont om tid! Jag har sett att Santa Maria (tror jag?) numera har ett tortillabröd som är till för just pizza, de har jag inte provat ännu. Det här är gjort på helt vanliga tacobrödstortillas som blev över efter att vi ätit tacos!
 

Fat och koppar i kattema

 
Det här lilla setet med fat och koppar målade jag när jag var hemma hos mina föräldrar förra helgen. På första fatet är alla fyra katter vi haft med, nu har vi bara två kvar tyvärr. Jag måste säga att porslinspennorna Porcelain pen Brilliant är SÅ mycket bättre än Panduros variant. Jag tycker att Panduros är väldigt kladdiga och svåra att få snyggt, det går liksom inte att gå tillbaka och rita över på ett ställe utan att "riva" upp den färgen man precis lagt. Pennan från Brilliant fungerar som en vanlig tuschpenna och kladdar inte alls på samma sätt. Porslinspennor är så himla roligt sätt att göra glas och porslin mer personliga. Det märket finns att köpa på bland annat Make and Create, en av mina favorit nätbutiker med massor av pysselmaterial!
 

Ekollon!

 
När jag var på fältkurs så plockade jag på mig en massa ekollon för att försöka odla dem och få en liten miniek. De två jag försökt med hittills har bara möglat, så det har inte gott så bra. Så kikade jag på plastpåsen där jag förvarade ekollonen och så ser jag att en av dom har fått en liten rot! Jag blev så glad, hade gett upp hoppet om att det skulle hända någonting alls! Stoppade den i en kruka, hoppas att den fortsätter att växa... Eller är det en bättre idé att ha den i vatten? Det var det jag försökte med de två tidigare som möglade. Vill så gärna att det ska funka!

Hejdå dator

Min dator kraschade i veckan. Eller den har varit på väg att gå sönder ganska länge nu, fläkten har varit trasig och den har börjat smälta lite så att skärmen bara gick att se om den var vinklad på vissa sätt. Så till sist började den ryka. Så jag fick låna min pappas laptop tills att jag kan köpa en ny. Men så plötsligt så fungerar inte internet överhuvudtaget på den? Jag har försökt googla och fixa det i två dagar, men ingenting fungerar... Så om det är ovanligt tyst här ett tag så är detta anledningen... Jag har några inlägg klara som jag tidsinställde nu, men jag måste alltså köpa en ny dator. Och jag VILL INTE ha windows 8, det kan vara det sämsta operativsystemet någonsin, så jag är allt annat än glad just nu...

Apikal dominans - eller hur man får en buskigare planta

Ni kanske har hört att man ska knipsa av toppen på vissa plantor om man vill att den ska bli buskigare? Men vet ni varför den blir buskigare? Svaret är apikal dominans! (Apikal betyder typ topp eller spets) I växter så finns det något som heter meristem, som är en samling odifferentierade celler, alltså stamceller, som sedan kan utvecklas till växtens olika delar. Det finns både ett apikalt meristem vid toppskottet och så ett vid rotskottet. Det vi ska fokusera på nu är det vid toppskottet. Ett av de viktigaste växthormonerna är auxin som till största del utsöndras i toppskottet. Auxin hindrar sidoskott från att växa. Anledningen till detta kan vara att det kan vara en fördel att snabbt växa på höjden istället för att lägga energi på att utveckla sidoskott, t.ex. om man behöver konkurrera med andra växter om ljuset. Så med apikal dominans menas alltså att huvudstammen blir dominant, eftersom att hormonet auxin i toppskottet hindrar sidoskott från att utvecklas och får växten att koncentrera sig på att växa på höjden istället.
 
Källa.
 
Men nu tycker de flesta att det är finare med en buskigare planta än en hög planta utan så mycket sidoskott. Så därför kan man då manipulera växtens hormonnivåer. Genom att ta bort toppskottet så tar man helt enkelt bort den stora auxinkällan i toppen. Då är det fritt fram för sidoskotten att utvecklas eftersom de inte längre blir hindrade av auxinet. Så det som händer när man toppar sin planta är att man minskar nivån av auxin i växten och då kan sidoskott utvecklas och man får en buskigare växt! Auxin är också anledningen till varför växter vänder sig mot ljuset, men tar vi en annan gång!
 
 
En av mina pelargoner som jag varit ganska nog med att ta av toppskotten på, väldigt buskig! Däremot börjar den känna av att det går mot vintern nu och ser därför lite trött ut.
 
 
En annan pelargon, dr. Westerlund, som jag borde ha varit nogrannare med. Man ser ganska tydligt hur toppskottet skjutit iväg massor innan jag tog av toppskottet. Numera har den lite mer sidoskott längs den stammen än förut, eftersom jag manipulerade auxinnivån genom att klippa bort toppen! 
 

Torsdagstema - Rosa

 
 
 
Här är mitt bidrag till veckans torsdagstema, ett rosa band! Jag funderade på om jag skulle sälja den här som print och ge vinsten till bröstcancerforskning, men så kom jag på att det är nog någon copyright på rosa bandet? Så om jag vill göra det så får jag nog göra en annan typ utav bild... De kan i alla fall kontakta mig för design av nästa års rosa band om de vill ha en i den här stilen! ;)
 
Alla veckans bilder hittar ni hos SMÄM!

Oktober, halloween och temafester

 Den här månaden är det säkert fler än jag som kommer att få en inbjudan till en halloweenfest. Jag äääälskar temafester och att klä ut mig. Jag hade en temafest när jag fyllde 25 i mars, med tema "Fantasy" (och då tänkte jag typ Sagan om ringen, Harry Potter, Skyrim, Game of thrones etc, så därav citattecknen). Jag gjorde ganska mycket dekorationer själv, och en del av de passar även till halloweenfester! Så jag tänkte göra ett litet samnlingsinlägg för mina bästa DIY-tips jag gjorde till min 25-årsfest!
 
 
De här trollstavarna är min personliga favorit... De är gjorda av rundstav, limpistol, brun hobbyfärg och så lite pärlor. Hela beskrivningen finns här! De var också väldigt populära under festens gång och användes till Quidditch Beer Pong (Jaaa, det är jättejättekul, läs regler och se bilder här!)
 
 
Till beer pong behövs ju såklart också bollar. Jag gjorde ett par stycken kopior av gyllene kvicken. Men jag kom på i efterhand att eftersom jag målade dem i akrylfärg och akryl är vattenlösligt så var det en dum idé att det skulle hamna i folks dryckesglas. Så de fick endast agera dekoration istället! Här finns beskrivning på dem!
 
 
Snygga flaskor med olika elixir och trolldrycker i! Tips att ha ståendes på ett bålbord om man tänkte ha ett sådant. Fler flaskor och länk till var man kan skriva ut etiketterna hittar man här.
 
 
Om man har spelat Skyrim så kanske man känner igen det här? Det ska i alla fall föreställa ett enchanting table som finns med i spelet. Det är bara en kartongbit som jag klippt till och målat på! Effektfullt om man ställer massa ljus runt! Det som fattas här är egentligen en massa spindelnät, det hade varit pricken över i:t (dock lite mer brandfarligt...)
 
 
Av en stor frigolitring inköpt på Panduro gjorde jag min egen Härskarring. Jag fick öva ett par gånger på texten för att få till den, men det blev ganska bra till slut! 
 
 
Det här är tyvärr den enda bilden jag har på Saurons torn. Det är gjort i kartong och tog ganska lång tid att göra, och var inte alls lika uppskattat som exempelvis trollstavarna. Ögat, som är en ballong jag målat på, gick dessutom sönder typ direkt... Men jag tycker ändå att det var en bra idé och var väldigt kul att göra! Här finns beskrivningen till tornet!
 
 
En annan grej som blev lite (eehh mycket) mindre lyckad var det här... Det är alltså meningen att det ska föreställa sorteringshatten i Harry Potter. Hm. Nåväl, jag lägger ut beskrivningen här ändå, kanske kan någon lyckas bättre än mig!
 
Om ni vill ha ännu fler tips så kan jag tipsa om att söka på Pinterest! Här är min Halloween-board med massa idéer på både dekorationer, utklädnader och mat!
 

DIY Ballongskålar

 
 
En av de saker jag och mamma tillverkade i helgen är massa sådana här skålar, eller fat. De är någorlunda enkla att göra, men man får räkna med att några stycken inte håller första gången man provar, så gör ett gäng på en gång!
 
 
Den här bilden ser lite ut som vi ska ha kalas, men icke! Ballongerna är det som används som form för att få till skålarna! De behöver stå på/i någonting så att de hålls stilla. Sådana här yoghurtburkar är ganska perfekta för ändamålet!
 
Vi har inte använt finbetong som vi brukar till de här skålarna, utan istället har vi använt flytspackel. Det har en ganska annorlunda konsistens mot betong, de är mer "flytiga", vilket passar bättre för det här ändamålet. Det blandas till precis som betong med vatten. Konsistensen ska kännas ungefär som bulldeg, så alltså ganska tjock, men ändå hyfsat smidig. Flytspackel kan köpas på Byggmax och andra byggvaruhus (även där vi köper finbetong). 
 
 
Det man gör sedan när smeten är färdigblandad är helt enkelt att klicka på lite flytspackel på ballongen. Det kommer att rinna ut med kanterna, och det är precis det den ska göra! Dock inte för mycket, såvida man inte vill ha en hel betongboll (vi testade att göra några sådana här med, återkommer med resultatet på dem, de har inte härdats färdigt ännu). Ett väldigt, väldigt bra tips är att inte blåsa upp ballongerna till max och gärna ha lite grövre ballonger som tål lite. Det vore ju mindre trevligt om de smällde och man har flytspackel precis överallt... 
Men alltså, man lägger på ett lager flytspackel på ballongen och låter det rinna som den vill. Viktigt är att inte göra ett för tunt lager, då kommer skålarna inte hålla. Det hände med ganska många vi gjorde, så man får pröva sig fram lite för att hitta rätt tjocklek.
 
Låt flytspacklet stå i i alla fall två dagar, sen får man försiiiiktigt försöka tömma ut luften ur ballongen och plocka bort den. Det kan gå om man bara smäller den också, men risken är större att skålen går sönder. 
 
 
Har man väl kommit såhär långt och har ett gäng färdiga skålar så kommer vi till min favoritdel i processen, att måla dom! Man kan ju givetvis ha de naturella också, men den här gången valde vi att spraymåla dem inuti. Vi hade köpt guld- och kopparspray från Creative Company (billigt och förvånansvärt bra sprayburkar). Vi gjorde också några som vi sprayade vita inuti som vi sedan gjorde decoupage på. 
 
 
Såhär blev alla färdiga skålarna! De i metallicfärger är mer min smak än de blommiga. Men jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag gillar guld eller koppar mer. 
 
 
Guld...
 
 
...eller koppar? Vilka tycker ni blev finast?
 
 

Egenodlad mat <3

 
Det är något speciellt med att äta sin egenodlade mat. Häromdagen åt vi hamburgare med vår egna paprika till. Det var sååå gott! Vi stekte paprikan med massa örtsalt och peppar tillsammans med burgarna. I hamburgaren hade vi bara förutom köttet; ketchup, MAX original dressing, ett salladsblad och så paprika. Nomnomnom! 
 
 
Paprikan solmognade ganska fort i fönstret! De flesta i alla fall, vi blandade både grön och röd paprika - allt från vår balkongodling! Jag såg till att spara en del frön också för att kunna ofla nästa år igen. Jag hittade förresten en påse mystiska frön när jag skulle samla ihop mina fröer, jag har verkligen ingen aning om vad det är! Det blir spännande att se i vår vad som kommer upp...
 

Solmogna tomater

 
Nu är de här bilderna ett par dagar gamla, men ungefär en vecka tog de för tomaterna att solmogna i köksfönstret! Nästan alla har en jättefin röd färg nu! Det är samma sort tomat allihopa, fast de ser ganska olika ut i storlek och form. Nu är frågan vad vi ska göra för goda saker av dem, först ut tror jag får bli hemmagjord mozzarellapizza! Har ni några fler bra recept som innehåller tomat? 

Pysselhelg!

 
 
Jag är hemma hos mina föräldrar nu och pysslar lite med mamma. Vi hann med en liten loppisrunda men mest har vi sysslat med antagligen årets sista betonggjutningar. Vi har ingen bra plats att göra det på inomhus och det måste vara över 5 plusgrader för att det ska bli bra. Ska visa vad vi har gjort när jag kommer hem. nu ska vi gå ut och kolla hur gårdagens gjutningar ser ut!

Samlingsinlägg för mina mönstrade djur - mitt mönstrade zoo!

 
Här kommer hela mitt mönstrade zoo, alltså alla djur jag har tecknat i den här stilen. Det var betydligt fler än jag trodde! Men kanske inte ändå, har tecknat sådana här djur i ungefär ett års tid tror jag? Men det är lite roligt att nästan alla har någon köpt, antingen som print eller att jag tecknat på beställning. Björnen var en av mina första och det originalet sitter uppe i vår hall!
Örn.
Elefant - det här var den allra första bilden jag gjorde i den här stilen! Hade sett en (mycket snyggare) elefant i samma stil på Pinterest och efter det var jag fast...
Kameleont.
Sengångare.
Bältdjur.
Fladdermus.
Fågel - förslagsvis en näktergal...?
Varg. Den här ritade och sålde jag innan jag fick min scanner - därav sämst bildkvalité!
Katt - som en del i stjärntecknet Tvillingarna - hela bilden finns längre ner!
Kronhjorten - en av mina mest populära djur, det är nog den och lejonet som sålt bäst!
Kräftan, också en del i min stjärntecken-serie.
Lejonet! Troligen den most populära bilden av alla de här, skulle illustrera ett horoskop till vår sektionstidning på universitetet, så då tecknade jag alla stjärntecken i den här stilen (fast de som inte är djur blev inte alls lika bra)
Oxen.
Fiskarna.
Mops! 
Skorpionen.
Stenbocken.
Två bearded collies på beställning.
Tvillingarna i kattform! 
Väduren.
 Älg.
Den senaste bilden - sjöhästen!
 
De flesta djuren finns att köpa på min shop HÄR om man gillar dom! Sjöhästen kommer att komma upp under helgen!
 

Torsdagstema SVART

Jag hann göra en liten skiss till veckans torsdagstema, trots hektisk vecka! Det blev någon sorts hund, tror att jag hade en fransk bulldog i tankarna? Inte direkt min mest bearbetade bild men jag är glad att jag hann teckna något överhuvudtaget den här gången :)

Havet.

Sharm el Sheik, 2012.
 
Min första kärlek i livet och både anledningen till att jag pluggar biologi och till att jag flyttade till Egypten i 5 månader som 19-åring. Tänk att jag för 6 år sedan tog ett beslut som skulle komma att ändra riktningen på mitt liv. Jag hade ju tänkt att bli diplomat, jobba med mänskliga rättigheter i FN eller något sådant. Riktigt så blev det inte. Jag ska skriva ett lite längre inlägg om min relation till havet, snart. Just idag har jag bara ett så gigantiskt sug efter att dyka på en sån här plats.
 

Recept - Fetaostchiliröra

 
Igårkväll skördade vi en chili från Hot wax chiliplantan jag fick av mamma i somras. Den chilins öde var att hamna i en fetaostchiliröra som vi åt tillsammans med stekt kyckling och klyftpotatis. Jag har fått receptet från min kära mor, det är jättelätt och passar superbra ihop med något grillat (typ kyckling)!
 
Ingredienser (för 2 personer):
- 1 eller 2 chili beroende på vilken sorts chili och hur starkt man vill ha
- 2 dl Creme Fraiche
- 200 gram fetaost
 
 
 
Börja med att steka chilin på hög värme tills ytan börjar liksom bli lite mjuk. Skalet ska nämligen av så att man bara har själva fruktköttet i röran. Så när man stekt chilin och låtit den svalna lite ska man alltså dra av skinnet - det ska gå enkelt om man stekt den tillräckligt.
 
 
 
Medan man väntar på att chilin ska svalna så blandar man fetaosten och creme fraichen och häller i en mixer (eller i en skål och så använder man stavmixer). Skala chilin och skär sedan upp den och plocka ut de flesta kärnorna om man inte vill ha röran megastark. Lägg chilin tillsammans med fetaosten och creme fraichen. Mixa! 
 
 
Färdigt att servera!
 
(Inser att jag måste bli bättre på att fota mat... Det är i alla fall jättegott även om bilderna inte är fantastiska!)