Årets sista illustration

 
Det blev en sista illustration 2015 ändå. Efter att jag publicerat sammanställningsinlägget om vad jag skapat i år och grämt mig lite över att det bara blev 15 teckningar så har jag letat som en tok efter mitt akvarellblock. Jag har så länge velat göra en ny version av den här bilden i akvarell (som för övrigt är min bäst säljande bild på Society6!). Jag hittade inte blocket så jag får väl ta och köpa ett nytt, men bilden behövde komma ut nu nu nu nu, så jag tog ett annat litet block och gjorde en teckning i tusch istället. Inte riktigt samma känsla som en akvarell, men ändå. Jag färglade den i Photoshop, men vet inte riktigt om jag gillar den färglagda eller svartvita versionen bäst. Hur som helst, om ni gillar den så finns båda versionerna uppe på min Society6-shop!
 
Förresten, ni missar väl inte att Alicia lagt upp sammanställningen av tema glas idag?

Så kom snön till slut

 
Igår när vi vaknade hade vintern kommit till Uppsala. Vi hade en liten släng snö i december som låg kvar på gräsmattan ett tag, men nu blev det vinter på riktigt! Så vi bestämde oss för att ta en promenad över Håga ån mot Kung Björns hög.
 
 
Sådana här soliga, lagom kalla dagar är vintern rätt fin ändå. Efter Kung Björns hög svängde vi av mot skogen i hopp om att se lappugglan och slagugglan som hängt där i över en månad, men vi tog fel stig och hamnade inte i rätt glänta där ugglorna synts till. Vi får göra ett nytt försök en annan dag!
 
 
Solen började gå ner och vi ville inte vara i skogen på stigar vi inte kände till när det blev mörkt så vi vände tillbaka precis lagom för att se den rosa solnedgången. När solen gick ner droppade även temperaturen och en lätt dimma började dra in över ängarna, och då dök de här hästarna upp på andra sidan stigen. Hästar och dimma alltså, finaste kombinationen.
 
 
Så fin vinterdag! Två timmar senare var jag lite trött i fötterna av den ojämna terrängen men glad och nöjd i själen. Det är lika fint väder idag så det kanske blir en promenad idag med, men på rätt ugglestig!

DIY tvåvåningsfat

 
 Det blev bara en endaste DIY julklapp från mig år, detta tvåvåningsfat som man kan ha antingen som kakfat eller ha andra saker på som t.ex. smycken.
 
 
Material:
 • Kakfatsdelar (finns att köpa på t.ex. kakfateriet.se)
 • Två eller tre tallrikar beroende på hur högt fat man vill göra
 • Frystejp
 • Borrmaskin med porslinsborrs"huvud" 
 • Vatten
 
Börja med att tejpa ett kryss över mitten på baksidan av tallriken för att undvika att lasyren spricker. Gör detta även på framsidan så att det inte spricker där när borren går igenom. Om man köper kakfatsstången på kakfateriet.se så får man med den här runda pappersgrejen som hjälper en att mäta ut mitten på tallriken, men det går ju att göra med en linjal också men det här var ett väldigt enkelt sätt. Markera i alla fall med en penna var mitten är så att du vet var du ska borra.
 
 
Innan du börjar borra bör du doppa borrhuvudet i vatten för att minska slitaget på den. Sedan är det bara att sätta igång att borra! Hur lätt det går beror lite på vilket sorts porslin man har, det kan gå på ett par minuter men det här jag hade valt var lite mer svårgenomträngligt... Så det tog kanske 20 minuter per tallrik, men med en mjukare tallrik går det alltså enklare. Så ge inte upp om det känns trögt och som att det inte händer något, det gör det förmodligen, men väldigt långsamt! Doppa borrhuvudet i vattnet emellanåt om det blir torrt. 
 
 
Såhär ser delarna ut för att sätta ihop tallrikarna. Den lilla skruven ska vara i botten. På den sätter man först den lilla metallplattan och sen den vita plastplattan. Sedan är det bara att sticka skruven genom fatet som på bilden nedan. Sätt en till vit plastplatta på ovansidan av fatet. 
 
 
Därefter är det bara att skruva på den första stången på skruven. För att fästa nästa tallrik göra man exakt likadant, bara att man inte har en till metallplatta utan bara vita plastplattor. En på undersidan av nästa tallrik, alltså ovanpå första stången, och en på ovansidan av nästa tallrik. Så skruvar man på nästa del. Mycket enkelt! 
 
 
Slutresultate blev alltså såhär! Jag valde att bara göra två våningar för att jag hade två stycken likadana tallrikar. Men det går ju att blanda tallrikar också, eller sätta en liten kopp högst upp. Det går att variera i all oändlighet!
 
 
Här ser ni för övrigt två av mina favorithalsband just nu,önskebenet i silver och den runda bredvid som föreställer det fylogenetiska trädet för allt liv, alltså det evolutionära släktskapet mellan alla organismer. Lagom biolognördigt och väldigt fint tycker jag!
 

Ett år av skapande

Förra året sammanställde jag allt jag hade tecknat 2014 i ett inlägg och så alla DIY's 2014 i ett inlägg. Jäklar vad produktiv jag var! Trots att jag klagade på att jag var så stressad hela tiden för att jag pluggade 150 % så tog jag mig ändå tid att skapa. I år har det blivit betydligt mindre av den varan, trots att jag egentligen har haft mera tid. Men här kommer nu årets skapelser!
 
 
Jag spraymålade en glasburk och planterade en suckulent i den, renoverade en minibyrå, gjorde en klocka med eget motiv, testade att göra en makraméampel för första gången, gjorde kylskåpsmagneter i form av en isbjörn i ett landskap och planeterna i vårt solsystem, upcyclade en kruka med guldglitter och gjorde en kaninkruka i lera. 
 
 
Jag återbrukade gamla ljusstumpar och gjorde nya ljus, klädde in en planka i marmorplast, återbrukade en pet-flaska och gjorde en vas, renoverade en hörnhylla, ramade in ett Monstera-blad och gjöt en adventsljusstake i betong.
 
 
Jag broderade för första gången sedan lågstadiet, gjorde en till makraméampel med en ny sorts knut, lärde mig att virka och gjorde en korg, gjorde en halvmisslyckad väggbonad i makramé, gjorde en spaljé till mina ärtor av grillpinnar, gjöt betong EN enda gång i somras och gjorde en kruka och en skål och gjorde ett smyckesfat med en björn till tema lera i Monthly Makers.
 
 
 
Jag har tecknat sjukt mycket mindre än förra året, men några alster har det ändå blivit! Som t.ex den här fria tolkningen på en härfågel som jag gjorde både i svartvitt och sen färglade i Photoshop. Ett enda blyertsporträtt, på huvudkaraktärerna i The Affair. Ett litet rådjur blev till när jag var frustrerad på teknik som strulade och en färgglad tiger till Monthly Makers tema mönster.
 
Jag fortsatte på min Danger Bear-serie som jag tycker är kul men knäpp. Den första farliga björnen hittar ni här och han är fortfarande min favorit. Den med yxan kommer på andra plats. Till årets första Monthly Makers hade vi tema papper och då gjorde jag den här papercut björnen med akvarellbakgrund. Jag tyckte det var så kul att jag gjorde en älg och en varg också.
 
 
Ännu ett Monthly Makers bidrag var den svartvita fågeln inramad av naturinslag till tema magi, eftersom naturen är magisk för mig. I höstas scannade jag in lite höstlöv i olika formationer, det räknas väl inte som en teckning men mer som konst än DIY tycker jag så den får vara med här. Årets två enda akvareller är den här steglitsen och ett berg med rymden i bakgrunden. Nä hörrni, 14 bilder på ett år är alldeles för lite, nästa år blir det bättring på produktionsbandet!
 
 
Eller okej, 15 bilder, för jag hittade precis den här akvarellen som jag gjorde till postern för mitt kandidatarbete som handlar om havssköldpaddor och plastproblematik. Men 15 är fortfarande alldeles för lite! Till nästa år hoppas jag verkligen att jag har mera lust och inspiration till att måla mer, för jag saknar det. 
 
Mina favoritgrejer från 2015 är nog det inramade Monstera-bladet, adventsljusstaken och den andra makraméampeln bland DIY-skapelserna. Bland illustrationerna gillar jag alla i första kollaget och papercut-serien bäst. Vilka är era favoriter? Är ni nöjda med ert skapande 2015?

Monthly Makers adventskalender: sammanställning

 
Nu har sista luckan i Monthly Makers adventskalender öppnats och jag tänkte sammanställa vad vi har skapat under månadens gång. Jag tycker alla har gjort jättefina DIY-inlägg och är så glad att vi gjorde den här kalendern! Här kommer alltså en repris på alla luckor ifall du missat någon eller bara känner för att kika igenom allting en gång till!
 
 
Kalendern inleddes här hos mig där jag visade ett enkelt sätt att göra en egen adventsljusstake i betong, nämligen genom att gjuta ner en färdig ljusstake i mässing.
 
 
Agnes gjorde vackra pappersstjärnor som går att variera i all oändlighet!
 
 
Beata gjorde julgranspynt i form av bland annat granar och stjärnor i 3D och delar dessutom med sig av en mall till granen!
 
Sandra gjorde de här fina ljuslyktorna i lera!
 
 
Anna María gjorde den här granen av GALGAR! Hur häftigt?!
 
 
Jessica tovade ett moln man kan e bort i julklapp eller hänga upp i fönstret hemma, eller så kunde man kanske göra minivarianter att ha i granen?
 
 
Annica gjorde en vinterdekoration i form av en mosskrona med hjälp av hålband och najtråd!
 
 
 
 
Alicia gjorde små söta lussebullar att pryda öronen med!
 
 
Jess gjorde egna julkort och visade ett fiffigt sätt att göra rosetter på!
 
 
Beata gjorde rosetter och diamanter i papper att dekorera klappar med. Även här med mallar som man kan skriva ut själv!
 
 
Elsa gjorde de här skira fina kulorna i spets som man kan hänga i granen eller ha i fönstret året om!
 
 
Annica visar hur man kan vika pappersstjärnor och gjorde en vintrig väggdekoration av dem!
 
 
Dags för min nästa lucka där jag delade mig av mitt bästa recept på saffransbullar
 
 
Nästa lucka stod Sandra för där hon visar hur man kan göra stjärnor i ståltråd att hänga i granen!
 
 
Agnes gjorde de finaste pepparkakorna och delade med sig av sina bästa tips för att få till kristyren + hur man kan göra egna pepparkaksformar!
 
 
Alicia gjorde en så gullig fulsöt jultröja, kolla instruktionerna här (jag måste göra en egen!!)
 
Jessica gjorde vackra hornbroscher i cernitlera som passar utmärkt att ha på sig till alla julfester!
 
 
Elsa gjorde lakritskola täckt av choklad!
 
 
Anna María har gjort egna julklappsetiketter som du kan skriva ut själv! 
 
 
Jess har gjort glöggtryffel som ser sjukt god ut!
 
 
Och så i sista luckan delar Beatrice med sig av ett enkelt recept på Rocky Road
 
Hoppas ni får en fin jul och att ni gillat och inspirerats av kalendern, jag har blivit jätteinspirerad av vad de andra gjort och vill typ prova allt! Glöm inte att följa oss på Facebook och @monthlymakers via instagram!
 
 

Monthly Makers: Glas

 
2015 är nog det året som jag gjutit minst betong sedan jag började gjuta. Jag gjorde en kruka och en skål i somras, och sedan adventsljusstaken till Monthly Makers adventskalender. Då blev jag frälst på idén att gjuta ner mässingssaker i betong och så himla sugen på att gjuta mer! Eftersom temat var glas den här gången så tänkte jag, varför inte gjuta ner glas på samma sätt som med mässingsljusstaken? Sagt och gjort!
 
 
Med en loppisfyndad vas för typ 10 spänn och en yoghurtburk så skapade jag alltså den här glasbetonghybriden. Det är verkligen superenkelt att göra, blanda betongen och fyll upp yoghurtburken en bit under den höjden du vill ha på den eftersom den kommer att höjas när du sänker ned glasvasen i betongen. Det är precis samma princip som när jag gjorde adventsljusstaken, ni hittar beskrivning till den här! Det knepigaste här var att få glasvasen att hålla sig på plats och inte flyta upp, det enklaste är då att ha en tyngd på vasen som håller den nere på rätt höjd. Tre dagar senare har man en färdig vas! Jag har några sticklingar av gullranka i min just nu som håller på och bildar rötter.
 
 
Så nöjd! Jag tänker att den ska få stå i köket på några vägghyllor som vi inte har satt upp ännu, tror att det kommer bli finfint!
 
Den 25:e publicerar Alicia sitt bidrag och i det inlägget länkar man vad man har skapat! Men eftersom december månad är så full av julaktiviteter och annat kul så kan man länka sitt bidrag redan nu i det här inlägget om man har fullt upp i mellandagarna. Deadline är den 29 december! För att inte missa några uppdateringar om Monthly Makers så följ vår Facebooksida. Vi har ett instagramkonto också @monthlymakers! Vi som startat Monthly Makers är: AgnesAliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsaEmelie,JessJessicaSandra och jag!

Mitt 2015

 

Det börjar bli dags att sammanfatta år 2015 på olika vis. Om ni vill läsa min årssammanfattning från förra året i form av en annan lista hittar ni den här

 

Gjorde du något 2015 som du aldrig gjort förut? Började plugga på masternivå, fick mitt första samarbetserbjudande på bloggen (fast jag tackade nej), var med på en utställning med mina illustrationer, startade Monthly Makers och jobbade på museum där jag gjorde massor av nya saker, bland annat att nåla insekter och damma spritfyllda burkar med djur i. 

 

Genomdrev du någon stor förändring? Ja, drev igenom att vi äntligen tapetserade om här hemma. Det var en currygul ful tapet i både vardagsrummet och köket när E flyttade hit för 5 år sedan och jag har levt med dem i ca 3 år och hatat dem innerligt. Så ÄNTLIGEN blev det av att vi gjorde om. Allt är inte riktigt i ordning än (trots att vi tapetserade i oktober tror jag....) så därför har ni inte fått se hur makeovern blev ännu, men det känns som ett helt nytt hem! 

 

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Nej, men flera blev gravida och får barn nästa år.

 

 

Vilket datum från år 2015 kommer du alltid att minnas? 30 mars när E kom hem från en månads turnérande i Tyskland.

 

Dog någon som stod dig nära? Nej, tack och lov.

 

Vilka länder besökte du? Finland, när jag var på Åland på fältkurs. Men det känns som det knappt räknas eftersom alla var svenskspråkiga ändå :P

 
En av mina första fågelbilder. Jag gillar förvisso ljuset och kompositionen i bilden, men var är skärpan? Inte på nötväckan i alla fall...
 
En lite skarpare nötskrika i maj.
 

Bästa köpet? .Min systemkamera. HUR kunde jag leva utan den i mitt liv? Nu är det förvisso inte ens jättebra kamera utan den billigaste på marknaden, en Canon 1200 D. Valet föll på denna av två anledningar: 1. jag har bara CSN som inkomst och 2. jag visste inte hur mycket jag skulle använda den. Men jag funderar på att uppgradera kamerahuset nästa år... 

 

Gjorde någonting dig riktigt glad? Att vara ute i naturen och öva mig på att fota med min nya kamera. Samt att känna att man faktiskt blir bättre på någonting, jag jämförde fågelfoton jag tog i februari med några jag tog i maj och oj, vilken skillnad (se ovan). Och sedan dess har det nog blivit ännu lite bättre. Kul!

 

Saknar du något under år 2015 som du vill ha år 2016? Inspiration. Det känns som inspirationen till att skapa bara har gått ur mig stora delar av året, kanske för att jag mått dåligt stora delar av året eller för att jag producerade så mycket 2014 att det tog stopp. Det känns som den är på väg tillbaka i alla fall, det är hur mycke saker som helst jag vill skapa just nu när jag såklart inte riktigt har tiden till det. Näst på tur på min att göra-lista är att göra egen tvål igen (inte gjort det sen 2013), måla en förbättrad version av "Feminist flower" (för övrigt mitt mest sålda motiv!) och göra en remake på några krukor!

 

Vad önskar du att du gjort mer? Skapat, särskilt målat mer. Och tagit fler promenader!

 

Vad önskar du att du gjort mindre? Legat på soffan samt ältat grejer.

 

 

Favoritprogram på TV? Narcos, Orphan Black, Sherlock, Peaky Blinders, Better Call Saul och House of Cards var några nya serier jag började se i år. Några gamla favoriter är Game of Thrones, Orange is the new black och Grey's Anatomy.

 

Bästa boken du läste i år? .Jag tror att jag bara har läst tre böcker i år, och de var i samma trilogi. 1Q84 av Murakami, så jag får väl säga att dem var bäst. Fast ärligt talat vet jag inte riktigt vad jag tyckte, de var ganska sega från och till, väldigt flummiga men det fanns ändå någonting som fick mig att fortsätta läsa eftersom jag läste klart hela trilogin. Jag vet inte, jag blev inte Murakami-frälst i alla fall. 

 

Största musikaliska upptäckten? Jag kan inte komma på något nytt som jag har lyssnat på, har nog mest lyssnat på podcasts i år. Men några av mina mest spelade artister är Bon Iver, Lykke Li, The National och First Aid Kit.

 

Vad var din största framgång på jobbet 2015? .Att jag fick ett biologjobb i somras på evolutionsmuseet och att Monthly Makers har varit så bra <3

 

Mitt kontor på museet!
 

Största framgång på det privata planet? Oj, vad jag har lärt mig grejer på det personliga planet men jag vill inte gå så djupt in på det. En lite sammanfattande grej är att jag har blivit bättre på att analysera mig själv, varför jag reagerar som jag gör i vissa situationer t.ex.

 

Största misstaget? Att inte skriva klart min kandidatuppsats på en gång. Fan vad mycket svårare det var att ta upp den igen efter att ha haft en paus.

 

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Otroligt mycket ledsnare, det är först nu det börjar kännas som jag på riktigt kan känna mig glad igen.

 

 

Vad spenderade du mest pengar på? Förmodligen något så tråkigt som mat.

 

Något du önskade dig och fick? Tid. Vilken lättnad det har varit att "bara" plugga 100%. Däremot har jag kanske inte utnyttjat den tiden som jag hade önskat. Trots att jag varit mer ledig har jag haft noll ork till att göra saker, men jag behövde nog tid att återhämta mig och försöka bli mig själv igen. 

 

Något du önskade dig och inte fick? Möjligheten att resa någonstans i somras.

 

Vad gjorde du på din födelsedag 2015? Det var nog min minst händelserika födelsedag någonsin, jag bodde hemma hos mina föräldrar någon vecka eftersom E var på turné i Tyskland och lägenheten var så himla tom. De jobbade så jag var ensam hemma hela dagen och skrev på min uppsats och sen åt vi tre en middag och fikade. 

 

Kandidatexamen!

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Ja. Det hade nog varit betydligt enklare utan en viss persons inblandning, men å ena sidan gav det viktiga, men smärtsamma, insikter så allt dåligt för något gott med sig också kanske?

 

Vad fick dig att må bra?  Långa kramar och fina, fina vänner som bryr sig om mig. Och att ha en kandidatexamen!!!

 

Vem saknade du? E när vi var ifrån varandra.

 

 

De bästa nya människorna du träffade? Monthly Makers-gänget!

 

Mest stolt över? Att Monthly Makers gått så bra, och ännu bättre kommer det att bli förhoppningsvis! Apropå det så missar ni väl inte slutspurten på julkalendern? Idag öppnar Anna María en lucka!

 

Högsta önskan just nu? Att hitta lust och inspiration både till kreativa ting men framförallt skolrelaterade grejer just nu.

 

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?  Jag tänker vara gladare och försöka se mer positivt på saker. Ibland blir jag verkligen jättegnällig och ser bara det negativa i allt och det känns ju sådär kul. 

 

 
Vad har du för mål och drömmar för 2015?
 • Måla mer, det har verkligen hamnat i skymundan i år
 • KERAMIK! Jag måste få hålla på med det i år annars dör jag tror jag. Det blev inte av i år heller trots en innestående keramikkurs jag fått i present.
 • Jag kanske ska våga ta tag i att starta ett företag
 • Hitta ett kul och intressant examensarbete och skriva en sjuhelvetes bra uppsats
 • Ta körkort var ett mål för förra året, men eftersom typ allt hamnade på paus så tar jag med mig det målet till nästa år.
 • Bli lite klarare i tankarna på vad jag egentligen vill jobba med efter examen
 • Äta mer vegetariskt (hade det målet förra året också och uppnådde det väl det, men nu tänkte jag ta det ännu en nivå till)
 • Chilla lite grann med odlingen så att man kan ta sig fram på balkongen utan att riva ner en växt. Det kanske var en överdrift att ha typ 10 tomatplantor i år och lika många chili/paprika-plantor, två gurkor, 5 jordgubbsplantor, massa kryddor och så pelargoner på en balkong på 8 kvm.... Så årets mål är att odla mer koncentrerat och effektivt!
 • Röra på mig mer, jag är så himla stel och så har jag världens sämsta kondition för att jag tycker att träning är typ det tråkigaste som finns (får man säga så i det här träningsbesatta samhället?)
 • Hitta ett lugn, trygghet och balans i mitt liv. Om jag 2015 återhämtade mig fysiskt från att ha pluggat 150 % hela 2014 så behöver jag tid nu att återhämta mig mentalt lite från det här tuffa året. 
 • Bli bättre på att ta kritik och inte ta åt mig personligen jämt.
 • Prokrastinera mindre.
 • Och så önskar jag så innerligt att få resa någonstans.
 

Bland planktonprovtagningar och havsörnar på Askö

 
Så i november var jag på ännu en fältkurs. Det känns som det enda jag skrivit om i år, men det har blivit väldigt många veckor i fält. I våras var jag i Fiskebäckskil i tre veckor i sträck och nu i höst har jag hunnit med både västkusten igen, Åland och så den här gången Askö som ligger i skärgården utanför Trosa. 
 
 
Såhär kan en fältstation se ut. Det stora röda huset har labb på nedervåningen och så bor man på övervåningen. För första gången på en fältkurs så fick jag ett helt eget rum! Väldigt skönt faktiskt att inte behöva dela med människor man knappt känner. Det är en grej att bo med mina gamla klasskompisar som jag gick med i tre år, men på den här kursen hade jag knappt pratat med någon innan vi åkte på fältresa. 
 
Syftet med den här fältresan var att studera zooplankton och hur mängden och artkompositionen varierar med olika variabler som t.ex. djup, syrekoncentration, temperatur etc. Så de första dagarna var vi ute med båten och gjorde provtagningar för att samla in plankton på förmiddagarna. På eftermiddagarna satt vi inne på labbet och tittade i mikroskop för att räkna hur många plankton vi hade av varje art. Det är inte de lättaste djuren att artbestämma kan jag tala om. De som vi främst samlade in är copepoder, vilket är små små små kräftdjur, och på dessa ska vi då se olika karaktärer för att artbestämma dem. Det tog ett tag, men till slut så började man kunna urskilja olika saker som skiljde dem åt. 
 
 
Även om novembervädret inte visade sig från sin bästa sida och det var ganska vågigt från och till så var båtturerna bäst, och vi såg totalt fem stycken havsörnar! Men fasen vad svårt det är att fotografera fåglar mot himlen, jag är typ jättenöjd att jag lyckades få något mer än bara silhuetten av fågeln här. Om någon har bra tips på inställningar för att undvika svart fågel mot blå himmel-fenoment så snälla dela med er!
 
Bästa havsörns-momentet var dock när jag inte hade kameran med mig. Vi hade precis ätit frukost i matsalsbyggnaden och solen hade det där gyllene ljuset som den har nu vid soluppgången och solnedgången. Då kom en havsörn flygande precis över trädtopparna, och ljuset föll så himla fint på fjädrarna. Bästa synen. Tänk att havsörnarna nästan blev utrotade i Sverige på 70-talet? Och nu finns det massor av dem igen. Det är ett av de mest lyckade exemplena på hur man fått en art att återetablera sig! En av de viktiga åtgärderna som gjorde det så lyckat var att man stödutfodrade örnarna på vintrarna då det är svårare för dem att hitta mat själva. Detta hjälpte främst de unga örnarna som inte var lika erfarna jägare ännu om jag inte minns helt fel, vilket ledde till högre överlevnad och också fortplantning våren därpå. 
 
 
Det finns inget bättre än att vara ute på havet alltså. Och kolla vilket gulligt litet hus vi åkte förbi i skärgården, tänk att ha en sådan sommarstuga. Föreställer mig att det skulle vara en perfekt plats att åka ut till och bara vara. Att stå ute på klipporna med ett stativ och måla, hur underbart vore inte det? 
 
 
Det märktes i alla fall att det var november, för vattnet hade redan börjat frysa. Så knäppt att Östersjön fryser till is. Okej, det hör väl till ovanligheterna att hela Östersjön fryser, men bottenviken längst upp brukar vara istäckt och en del vatten nära kusten har jag förstått, typ skärgården. Ok, inte mitt expertområde. Fint var det i alla fall! 
 
 
Och ön var fin! Nu hade jag inte så mycket tid över, för vi jobbade till 21-22 på kvällen med statistik, men en lunch tog jag en snabb liten fotopromenad! Om jag åker tillbaka hit så måste jag ta mig tid att utforska naturen omkring lite mer, för det är en ganska stor ö. Men en sak är säker, jag måste någon gång i livet ha ett hus nära havet alltså.
 
 
En annan fin grej var att jag såg så sjukt många svanar, har aldrig sett så många på så kort tid. Det verkar som de alla samlas i Trosas skärgård i november och har ett stort möte eller något. De här två individerna hamnade på bild i alla fall. Den här sista bilden och första är mina favoriter från den här resan. Vad jag är sugen på att fota mer natur nu. I helgen tänkte jag försöka ge mig ut och fotografera en lappuggla och en slaguggla som tydligen har hängt i naturreservatet utanför vårt hus i en månad!!! Det vore så jäkla häftigt att se och ännu häftigare att lyckas få en bra bild på, har aldrig lyckats se en vild uggla någon gång ens. Stay tuned för att höra hur det går med uggelspaningarna!

Monthly makers: inspiration tema glas

1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6
 
Ni har väl inte missat att Alicia har släppt årets sista (!) Monthly Makers-tema mitt bland alla adventskalenderinlägg? Temat är i alla fall glas och min första idé var att måla med porslinspennor på en vas. Jag är ett stort fan av porslinspennor men har mest använt det på porslin förut, men det fungerar precis lika bra på glas. Efter att man härdat färgen i ugnen så ska det hålla för maskindisk, men vi äger ingen diskmaskin så jag kan endast personligen intyga på att det håller för handdisk! I alla fall, här är ett gäng fina glasgrejer som är målade på med den tekniken! Ljuslyktor, vaser och dricksglas kan man t.ex.måla på, eller skriva/måla något fint direkt på glaset i en ram istället för att lägga in en bild bakom. Gillar den sistnämnda idén men skulle nog valt ett helt annat motiv än på den här bilden :)
 
Drömmen hade ju varit att testa på glasblåsning, det verkar vara så otroligt häftigt. Men det får nog dessvärre förbli en dröm ett tag till för det känns väldigt krångligt. Men borde det inte finnas en kurs i det man kan ta för att få prova på det? Skriv en kommentar om ni vet om något sådant för det skulle jag hemskt gärna gå på!
 
 
Om jag hade haft lite havsglas (Heter det så på svenska? Känns som att det finns ett ord för det som jag inte kommer på just nu) så hade jag såå gärna velat göra sådan här fin fototransfer på dem! Men något sådant har jag icke i min ägo just nu tyvärr, får spara den idén tills jag kommer över den typen av glasskärvor. Men någon av er kanske har en bunt hemma som ni inte vet vad ni ska göra av? Tips tips! 
 
Vet ni vad ni ska hitta på för något än? Jag hade först tänkt göra något med porslinpennor som sagt, men jag har fått en ny idé som jag bara inte kan släppa utan måste prova! Ni får se vad det blir snart!
 
Den 25:e publicerar Alicia sitt bidrag och i det inlägget länkar man vad man har skapat! Men eftersom december månad är så full av julaktiviteter och annat kul så kan man länka sitt bidrag redan nu i det här inlägget om man har fullt upp i mellandagarna. Deadline är den 29 december! För att inte missa några uppdateringar om Monthly Makers så följ vår Facebooksida. Vi har ett instagramkonto också @monthlymakers! Vi som startat Monthly Makers är: AgnesAliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsaEmelie,JessJessicaSandra och jag!

Monthly Makers adventskalender: Saffransbullar med mandelmassafyllning

 
Idag är det Lucia och min tur att öppna en till lucka i Monthly Makers adventskalender! Dagen till ära tänkte jag bjuda på ett alterntivt recept till alla vanliga lussebullar som man kanske redan ätit sig trött på, nämligen en annan typ av saffransbulle. Receptet kommer från min sambos mamma och de är så himla goda! Jag är inte ens jätteförtjust i mandelmassa men jag ääälskar fyllningen i de här bullarna! Kan inte rekommendera att baka dessa nog alltså. 
 
 
Recept för 24 bullar
50 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl standardmjölk
1,5 dl strösocker
1 g saffran
250 g kesella
13-15 dl vetemjöl (det stod 16-18 dl i originalreceptet, men jag tycker det var alldeles för mycket och att bullarna blev torra då. Funkade mycket bättre med 13-15 dl enligt mig!)
 
Fyllning:
350 g mandelmassa
100 g smör eller margarin
 
Pensling:
1 ägg
Flagad mandel
 
+ bakformar
 
 
Gör såhär
❄ Smula jästen i en bunke.
❄ Smält smör i en kastrull, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt (är det för varmt så dör jästen och degen kommer inte att jäsa).
❄ Häll mjölk- och smörblandningen i bunken med jäst och rör tills jästen löst sig.
❄ Blanda ner socker, saffran, kesella och nästan allt vetemjöl. Spara en del mjöl till utbakningen.
❄ Jäs i 40 minuter under bakduk.
 
 
❄ Riv mandelmassan grovt och blanda med smöret säger originalrecepet, men eftersom det ändå kommer att blandas till en homogen massa så tycker jag man lika gärna bara kan smula ner den istället för att krångla med ett rivjärn. Smöret blandas enklast om det fått stå framme ett tag i rumstemperatur. 
❄ Ta upp degen och knåda en stund, dela sedan degen i 24 bitar och forma till runda bullar som läggs i bakformar.
❄ Gör ett djupt hål i varje bulle och lägg i en teskedsstor klick med fyllning.
❄ Låt bullarna jäsa i ytterligare 30 min under bakduk.
❄ Pensla med ägg och strö över mandelflagorna.
❄ Grädda i 250 grader i ca 8 min.  
 
 
Färdiga resultatet blir ungefär såhär! Ett tips är att inte göra bullarna för stora för de jäser väldigt mycket. Det var så länge sedan jag bakade bullar att jag hade glömt hur stora de faktiskt blir till slut, vilket resulterade i att de nästan jäste ut ur bakformarna. Men de smakade lika bra för det! 
 

 

Har du provat att följa någon av våra instruktioner, eller har du ett eget DIY-projekt, recept eller kul tips du vill dela med dig av? Kommentera med en länk eller maila [email protected] - vi lyfter några favoriter på Facebooksidan och i våra bloggar! Använd gärna #MonthlyMakersJul på Instagram och i andra sociala medier och följ oss på Facebook för att hänga med i lucköppningen! Hela listan med luckor hittar ni här. 

 

Vi som håller i Monthly Makers adventskalender är:

AgnesAliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsa ,JessJessicaSandra och jag!

 
Igår öppnade Annica en lucka och morgodagens lucka hittar ni hos Sandra!
 

Tre jobbminnen

Jag kikade igenom mina utkast på bloggen (har över 60 stycken!?) och hittade den här rubriken från i våras, fem jobbminnen var det från början men vi kör på tre istället. Okej, visst past-time-Mikaela, vi kör ett inlägg om det!
 
På studiebesök på Liseberg med Grönan-kollegor
 
Jag jobbade på Gröna Lund somrarna 2010 och 2011. Sista året jobbade jag bara på Jetline (den blå bergochdalbanan) och det hände ibland att parkchefen kom med en VIP-gäst som fick gå före i kön och åka en tur. Det var oftast olika kändisar, artister som hade spelning på Grönan samma dag tex, men också annat vip-folk som man inte kände igen. Så en sommardag när det är jättemycket folk och stressigt så händer just detta. Parkchefen kommer in med två killar i 30-årsåldern som ska åka, och de vill sitta längst fram. Jag är stressad och börjar koordinera och tala om för gästerna som står i kön vad som händer, att de får vänta tills nästa tåg rullar in. Tåget fylls upp och jag går igenom säkerheten på alla. De två VIP-killarna har keps på sig så jag ber dem att ta av sig dem och så ger jag klartecken till min kollega i körhytten. När de rullar iväg frågar två små killar i kön om killarna längst fram, "Var det Zlatan!?", jag skrattar och säger att nej, det var det inte. Honom hade jag ju känt igen! Men när tåget kommer tillbaka så är det mycket riktigt Zlatan och Olof Mellberg som sitter längst fram, som jag då inte alls känt igen. Småkillarna var överlyckliga och stirrade på Zlatan med stora ögon och jag skämdes lite för att jag inte känt igen honom. Men ja, kan i alla fall skriva upp på CV:et att jag bett Zlatan ta av sig kepsen! 
 
 
Hösten efter jag gått ut gymnasiet bestämde jag mig hux flux för att åka till Egypten och utbilda mig till divemaster och jobba med dykning. Två veckor senare satt jag helt själv på ett plan på väg mot äventyr! Medan jag utbildade mig jobbade jag också lite i receptionen på dykcentret och en dag kliver en 40/50-årig rysk man in med sin son (jag var alltså 19 år då). Han kan inte särskilt bra engelska och vi kommunicerar så bra vi kan och jag hjälper honom att boka in en dagsdykning till dagen efter. Morgonen efter kommer han in till receptionen och har med sig en ask med jordgubbar till mig i present, jag blir förvånad men tar emot dem och tackar. Jag skulle också med på båten den här dagen och dyka, och mannen ber om att få dyka med mig. Visst, det går bra. Jag anstränger mig för att se till så att han förstår allting när vi går igenom dykplanen eftersom hans engelska inte var så bra, och till sist så hoppar vi i.
 
 
Jag märker direkt att mannen inte är särskilt duktig på att dyka trots sina över 100 loggade dyk, han får ingen kontroll över flytkraften och åker upp och ner, hit och dit. Så jag tar tag i hans hand så att han ska hålla sig på plats och inte flyta runt, och då går det bättre. Vi simmar runt ett tag vid ett korallrev på 10 meters djup när han plötsligt får problem med flytkraften igen. På något sätt har han fyllt upp västen med luft och flyter rätt upp som en kork. Och han vägrar släppa min hand. Så han drar upp mig också, alldeles alldeles för snabbt. För er som inte har dykcert kan jag kort säga att man aldrig ska stiga upp för fort i och med risk för dykarsjuka och annat läskigt. Man brukar normalt stanna på 5 meters djup i 3 minuter bara för att vara på den säkra sidan. Men nu flöt vi alltså från 10 meter upp till ytan på bara några sekunder. Jag försöker behålla lugnet och tänker på att hela tiden andas ut luft medan vi närmar oss ytan. Luften komprimeras ju djupare ner man är pga trycket, så när man stiger uppåt så expanderar luften igen, vilket kan leda till att luftfyllda hålrum i kroppen skadas, tex att trumhinnan i öronen spricker eller ännu värre: allvarliga fatala skador på lungorna. Så jag var riktigt, riktigt rädd när vi kom upp till ytan. Jag avbröt dyket och simmade till båten igen med mannen. Jag kände noggrant efter i kroppen, allt kändes okej. Det var en jäkla tur att det var inte ett djupare dyk, 10 meter är inte så farligt även om man får en så snabb uppstigning som vi fick (men det visste jag inte då, så var jätterädd), men om vi hade varit nere på 30 meter så hade nog med största sannolikhet inte gått lika bra. Usch. Det är en av två gånger jag varit rädd när jag dykt. Den ryska mannen verkade däremot väldigt obrydd och när dagen var slut och vi var tillbaka på land ville han ha mitt nummer och mejladress och att jag skulle komma och hälsa på honom i Ryssland. Tack, men nej tack blev mitt svar.
 
 
Kan man räkna volontärarbete som jobbminne? Ja? Okej, bra. När vi startade Bus4Africa så ordnade vi en massa olika aktiviteter, en klubb, en loppis etc för att samla in pengar till vårt projekt. En av de roligaste grejerna vi gjorde var dock att ställa upp i forsränningen som går varje valborg i Uppsala. Det var förvisso inte för att få in pengar men mer för att få uppmärksamhet kring projektet. För er som aldrig firat valborg i Uppsala (ni borde göra det någon gång!) så blir hela staden som en stor festival, och dagen inleds med forsränning kl 10.00 på Fyrisån. Man designar och bygger sin egen flotte och så ränner man ner för ån. Det är verkligen ett jippo och man måste gå dit jättetidigt om man vill ha en bra plats att se flottränningen från. Men att vara med var en miljard gånger roligare än att titta på! Bara själva bygget var sjukt kul. Vi byggde en folkabuss i Tanzanias färger och med afrikanska djur på. Den blev så fin! Anledningen till att det blev en folkabuss, och varför organistationen ens hette Bus4Africa, är att vi när vi började plugga tillsammans skämtade om att vi skulle åka buss till Afrika, precis som Hannas mamma hade gjort när hon var ung. Så började de tre åren av kandidaten gå mot sitt slut och så bestämde vi oss för att göra det, startade organisationen och började samla in pengar till en by på Zanzibar. Nu blev det så att vi flög ner istället för att åka buss som vi hade tänkt, det visade sig vara alldeles för dyrt och krångligt, men det var en jäkligt häftig resa ändå! Forsränningen gick bra och vi klarade oss ner för kvarnfallet utan att trilla i, great success! Tills två av oss ombord belägrade en annan flotte med Sovjet-tema i slutet, men det är en annan story. 

Hur jag scannar in och redigerar mina teckningar

 
För ganska pinsamt länge sedan fick jag en fråga från Sandra om hur jag fixar mina illustrationer i datorn efter att jag scannat in dem. Så jag tänkte ägna ett inlägg åt detta, jag är dock inte en fena på Photoshop och bildredigering så det finns säkert bättre sätt men såhär gör jag! Ge gärna tips i kommentarerna om ni har några sätt att få samma effekt på! När jag har scannat in en bild kan bilden oredigerad se ut såhär:
 
 
Det allra första jag gör är att beskära bilden som jag vill ha den. I det här fallet vill jag givetvis inte ha med kanterna på pappret och insidan av scannerlocket.
 
 
Det ser väl okej ut förutom att man ser pennstrecken i den svarta himlen, plus att jag vill ha det svarta riktigt svart och det vita riktigt vitt. Så för att lösa det så använder jag funktionen levels och drar i reglagen där tills jag är nöjd. Reglaget till vänster och det i mitten brukar jag dra ganska mycket till vänster för att öka svärtan och så drar jag den högra lite till höger för att ljusa upp de vita partierna.
 
 
Nu börjar det se lite bättre ut! Men det är lite små fläckar och gamla blyertsstreck som jag har glömt att sudda ut (i utkanten av svartvita fjädern i mitten till höger tex). Då går jag helt enkelt in och använder suddet eller penseln med vit färg och målar över de ställena. Då brukar jag zooma in rätt mycket och gå igenom bilden bit för bit. Ibland är det något streck som hamnat fel så då brukar jag korrigera det. Jag fyller även i svart på vissa ställen, t.ex. där det är små vita fläckar i bakgrunden som jag inte vill ha.Det här går så mycket enklare när jag använder min ritplatta, men det går såklart även med en vanlig mus eller på touchpaden på en laptop. Det kan i korta drag se ut ungefär såhär:
 
 
Det här är det steget som tar allra längst tid och man kan sitta och pilla hur länge som helst för att få det perfekt om man orkar och vill. Den här satt jag ganska länge och jag har bland annat fixat en del av stjärnorna på himlen och fågelns näbb som jag råkade måla lite för svart längst ut på övre näbben på originalet. Om man undvikit sådana misstag så går det snabbare att redigera, men jag brukar alltid ha minst en liten miss jag vill fixa i datorn, oftast glömmer jag att sudda ut blyertsskissen helt och får pilla med det. Slutresultatet för bilden ser ut såhär efter lite arbete!
Klart slut, hoppas det hjälpte!
 
PS. Om ni gillar fågeln så finns både den och en färglagd version på min shop där ni via den här länken får 20 % rabatt + fri frakt idag!

Mina 15 bästa tips på DIY-julklappar

Gillar du som jag att ge bort julklappar och presenter du gjort själv? Jag tycker det blir så mycket personligare än att köpa någonting, och dessutom är det ju så mycket roligare att göra själv! Här kommer mina bästa tips på DIY-julklappar samlat i åtta underkategorier! Länkar till originalinläggen finns under varje bild om ni vill läsa mer om ett specifikt tips!
 
TEXTIL
 
 
Måla egna tygkassar med textilpenna...
 
 
...eller gör egna tryck med transferpapper och en skrivare! Vill man inte formge sina egna kan man också köpa mina tryck på tygväskor på min Society6-shop!
 
 
Det går också bra att måla eller trycka motiv på tröjor! Här har jag använt en textilpenna igen och bokstaverat MJAU med små katthuvuden.
 
KLOCKOR
 
 
Jag har gjort två sorters klockor med precis samma teknik, en måne och ett fotografi från min pojkväns familjs torp.. Ett urverk, en bit kartong, en bild och lite lim är allt som behövs! Klipp ut bilden och limma på den på kartongen. Klipp till kartongen så att allting har en bra form. Därefter är det bara att trycka piggen på urverket genom kartongen och montera dit visarna!
 
LERA
 
 
 
Kylskåpsmagneter är otroligt enkelt att göra av lufttorkande lera! Kavla ut leran och skär ut de figurer du vill ha, låt torka i ett dygn innan du målar (jag använde akrylfärg) och limmar på magneter. Klart!
 
 
Det finns ju massor av saker man kan göra i lufttorkande lera, ett annat exempel jag har gjort är en egen kaninkruka! Även den är målad med akrylfärger.
 
ÄTBART
 
 
Egenodlade "soltorkade" tomater är nog en present som går hem hos de flesta (såvida de nu inte hatar soltorkade tomater...), och extra fint är det när det är från ens egen trädgård. En annan egenodlad present vi gjorde förra året men som inte fångades på bild är en hemmagjord smaksatt olivolja. Vi hällde olivolja i en fin glasflaska med kork och la i några egenodlade chilis och lite vitlök. Den blev otroligt uppskattad och var tydligen supergod att ha till sallader!
 
EGNA LJUS
 
 
I det här inlägget visar jag hur man gör för att återbruka ljusstumpar till nya ljus, och då sätter bara fantasin gränser på vad man vill gjuta ljus i. Jag har gjort i burkar, koppar och cocktailglas bland annat!
 
DIY-TAVLOR
 
Man behöver inte vara duktig på att måla för att kunna ge bort personliga hemmagjorda tavlor i julklapp till någon! Den här rostavlan gjorde jag genom att sticka igenom pappersblommor med ståltrådsstjälar genom canvasen och forma ett hjärta.
 
 
Eller så kan man göra en Instagram-tavla genom att skriva ut de bästa bilderna i ens feed och limma på en svartmålad canvas.
 
 
Rama in växter är ett fint sätt att få in lite mera grönt i hemmet. För att göra en genomskinlig ram behöver du två stycken ramar, du använder nämligen glaset från båda ramarna och pressar växten mellan dem.

 
Om man kan tänka sig att måla något ändå så är det hyfsat enkelt att måla sig en rymdtavla. Stick sedan igenom LED-lysdioder från en ljusslinga för att bilda en stjärnbild så blir det en lysande tavla att ge bort. Min föreställer kräftans stjärntecken som hon som fick tavlan var född i.
 
MÅLAT PORSLIN
 
 
Med porslinspennor och porslinsfärg kan man göra otroligt mycket. Det går att måla på både porslin och glas och ska härdas i ugnen för att tåla diskning. Jag vet inte hur många muggar jag har gjort och gett bort, de här med löven är några av mina favoriter.
 
 
Men man kan likaväl måla på små skålar, de här brukar vi servera grönsaker i när vi äter tacos!
 
DEKORPLAST
 
 
Av dekorplast kan man göra hur mycket grejer som helst. Jag köpte en rulle med marmorplast som jag har klätt in massor av grejer med! En helt vanlig planka som jag hittade i mina föräldrars garage blev efter lite marmorplast en fin badkarsbricka!
 
 
Eller så kan man klä in botten på en vanlig tråkig vit bricka...
 
 
...eller klä in konservburkar och få snygga pennställ!
 
 
Vad är era bästa tips på julklappar man kan göra själv? Tipsa i kommentarerna, jag vill jättegärna ha nya tips inför årets julklappar!
 

Hall-och-vin-fest!

 
Det är mycket Monthly Makers nu men jag tänkte att vi skulle kolla tillbaka lite på en jäkligt kul temafest jag var på i början av månaden. Mina gamla biologklassisar i Uppsala har en tradition med en hall-och-vin-fest runt Halloween. Det hela fungerar lite som en pubrunda, fast man går runt till olika personers hallar som olika stationer istället för olika pubar. Alla stationer har ett tema som man dekorerar efter, klär ut sig till och serverar passande dryck till!
 
 
Den första stationen fotade jag inte, men den andra var det skeppstema! På dörren stod en skylt om att man nu klev ombord på M/S någonting jag inte minns, de hade på skvalpande vågor som musik och bland annat såhär fina dekorationer. Det serverades en romdrink såklart eftersom alla pirater dricker rom och värdarna för stationen var en blandning av matroser och en sjökapten. Mycket fint!
 
 
 Station tre var en tropisk regnskog där det serverades vattenmelondrinkar ur en melon med tapp, så fint! Värdarna var utklädda till biologer i fältkläder (vilket iofs är typ så de ser ut till vardags, haha), ett träd och en paradisfågel. 
 
 
Min grupp var hemma hos Maria och hade tanttema på vår station. Så vi hade kafferep med olika småkakor, kaffe och massvis med olika likörer. Lite Baileys i kaffet är mums! Några ex av Svensk Damtidning och Marias stickningskorg låg framme som tantdekorationer. Men det roligaste var nästan att sminka sig gammal....
 
 
....vilket jag inte tog en bättre bild på än såhär med mobilen men det var riktigt roligt, haha. Kul att få en preview om hur man kanske kommer se ut om 40 år! Rynkorna i pannan kommer nog definitivt att komma, har nästan lite tendenser till dem redan nu. Jag gjorde en massa olika grimaser för att få fram alla rynkor i mitt ansikte och målade i dem med mörka ögonskuggor, och ja, håret är en peruk.
Jag hör lite dåligt, särskilt om det är musik eller mycket bakgrundsljud på, så det bästa var ändå kanske att jag kunde säga "Va? Vad sa du?" flera gånger utan att folk tyckte det var störigt, det hörde ju bara till karaktären ;)
 
Kul kväll i alla fall och temafester är nog det roligaste jag vet!