Vaniljpannacotta med hallongarnering

 
I lördags hade jag en liten middag här med några vänner och serverade pannacotta till efterrätt. Jag hade faktiskt aldrig gjort det själv förut, men det var så himla enkelt? Det känns som det kommer att bli en standard-efterrätt här numera! Jag tror det hade blivit ännu godare om man hade adderat kanske lite vit choklad i pannacottan eller något mer syrligt, lime eller citron kanske? Det är ju verkligen en rätt som går att variera oändligt mycket, så det är bara att testa sig fram! Den här gången gick jag efter detta recept som är för 4-6 personer.
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång (går också bra med 1 tsk vaniljsocker
  • 0.5 dl socker
  • 3 gelatinblad
  • Hallon eller valfria bär till garnering
Jag började med att lägga gelatinbladen i blöt. Därefter skar jag upp vaniljstången och försökte få ur så mycket frön som möjligt. Både fröna och själva stången lades i en kastrull och jag hällde också på grädden och sockret. Det fick koka upp och puttra lite under omrörning. Sedan tog jag av kastrullen och lät det svalna lite för att därefter lägga i gelatinbladen och vispa ner dem i blandningen. Då var det redo att hällas upp i någon typ av form, ju festligare glas desto snyggare tycker jag! Det behövde stelna i kylen i ca 2 timmar och slutligen var det bara att garnera med upptinade hallon. Färdigt för servering! 

Hemmagjord lera

 
Så, jag utlovade ju en recension på leran jag försökte göra hemma efter ett recept på silkeslera jag hittade i en facebookgrupp. Det innehöll bara två ingredienser så jag tänkte att det måste ju nästan vara för bra för att vara sant. Det enda man behöver är majsstärkelse och vanligt hårbalsam. Dessa skulle man blanda i ungefär lika delar, jag höftade till det lite så proportionerna var inte exakta. Men jag tror inte att det hade påverkat resultatet ändå om jag hade varit noggrannare. I början var det väldigt kladdigt innan man arbetat ihop ingredienserna, tänk er en bulldeg innan man fått i tillräckligt med mjöl. Det fastnade på fingrarna och sådär, men till slut så tyckte jag att jag nog fått fram en rätt bra konsistens! 
 
Silkesleran var äldigt lätt att forma till saker med, och det blev alls samma sorters sprickor som lätt uppstår när man håller på med annan sorts lufttorkande lera. Blev det sådana var det otroligt enkelt att släta över de med fingret. Så det var det positiva. Inspirerad av lammen i mitt tidigare inlägg så försökte jag forma ett litet liggande lamm. Men kanske skulle man ha haft i mera mjöl eller så var det bara så leran var, men den sjönk ihop väldigt mycket. Huvudet blev lite tungt och sjönk bara längre och längre ner. Till slut satte jag en tändare under hakan på den för att hålla det uppe medan den torkade. Torktiden var ca ett dygn. 
 
 
So far, so good, den såg fortfarande okej ut där den låg och torkade, om än något ihopsjunken. Men så skulle jag känna på den om den hade torkat färdigt och så råkade jag bryta av båda öronen (innan jag hade fotat så på första bilden ser ni den öronlösa varianten). Den känns väldigt porös och när jag klämde lite på den så lossnade hela baken (på andra bilden). Som man kan se där så är den också väldigt smulig. Så betyget blir tyvärr inte så bra. Men det var så synd att den inte hade bättre hållbarhet för jag tyckte så mycket om att den var så lättarbetad och gick att forma utan att få massa sprickor. Och så doftar den godare än vanliga leror! Men hellre lite sprickor, oparfymerat och att göra något som håller än tvärtom... Jag rekommenderar nog att man köper lufttorkande lera ändå. Det är värt de ca 70 kr eller vad nu ett 1 kg kostar på Clas Ohlsson.  

Vilddjur och tamdjur

 
I helgen så åkte jag och mamma till våra släktingar i Norrtälje för att hämta stativet jag skulle få låna och hänga lite. De bor ute på landet i Norrtälje vid ett ställe som heter Tranviken med utsikt över vattnet. Jag antar att det heter så för att det brukar hänga mycket tranor där, och vi såg faktiskt årets första par där i lördags! Så himla roligt! Och ganska tidigt ändå? Vi såg lite andra vilda djur jag tänkte visa bilder på i ett annat inlägg!
 
Men de bor också precis vid en gård som precis har tama djur! Bland annat har de får som precis hade fått lamm! Eller precis och precis, några av dem var nog inte mer än någon vecka i alla fall. 
 
 
Så himla söta, fluffiga, gulliga, mjuka små varelser! Den lilla krabaten som ligger här såg ut att vara yngst av syskonen. De var så nyfikna och kom fram till gallret så man fick klappa på dem. Jag fick nästan en längtan efter att flytta ut på landet någonstans i skogen nära en sjö eller kusten. Grannen får gärna ha en gård, för jag vet inte om jag skulle ha ork att driva en själv. Men så mysigt att ha nära! Fast jag tänker att det nog bara är trevligt på sommaren, tror inte att jag skulle stå ut med vintrarna. Jag orkar knappt gå ut här på vintern och då har jag ändå 300 meter till en buss och behöver inte transportera mig särskilt långa sträckor. Det kanske är en sommarstuga jag längtar efter egentligen?
 
 
Modern till de små sötsakerna! Himla mysiga djur ändå, förutom att de bräkte lite öronbedövande kanske. Jag tror att de trodde att det var dags för mat när vi kom dit, så de var nog lite hungriga. Det är så sällan man får träffa får, eller åtminstone är det sällan jag gör det. Man kanske ser de i en hage någon gång, men då är det inte alltid så mycket till möte. Det här var så mysigt! 
 

Monthly Makers tema lera

 
Den här månadens tema för Monthly Makers är lera. Om du inte hört talas om Monthly Makers förut så är det en kreativ utmaning under året som har ett tema varje månad. 12 bloggare är värdar för varsin månad. Värd för den här månaden är Anna María och i hennes inlägg kan man länka sitt eget bidrag, eller använda #monthlymakers på andra sociala medier. Vill du veta mer så finns ytterligare information finns på Facebooksidan!
 
Till månadens tema blev jag inspirerad av Sara som driver bloggen Litet Arkiv som förra månaden återbrukade glasburkar genom att klä in de i en fantastiskt fin cernitlera. Jag hittade en lufttorkande lera på Panduro som också hade en fin stenig struktur som den som Sara använde. Den heter granitlera om ni vill leta efter en samma. Dock vet jag inte om jag vill rekommendera den, jag tycker att den var svårarbetad, kanske på grund av att det typ är små små grusbitar i den? I alla fall så var den inte särskilt följsam trots att jag värmt upp den innan. Men det hade varit helt okej om resultatet hade blivit bra. Kolla in min instagram för mina fails på den här månadens tema, heter mpv_art där. 
 
Mitt bidrag är i alla fall det här björnfatet som är gjort av den där granitleran. Jag var ganska nöjd med hur den såg ut tills jag lät den torka över natten. På morgonen fann jag den nämligen sprucken på flera ställen, bland annat över halsen som syns rätt tydligt. Ett av bakbenen hade halvt lossnat och ett öra hade trillat av. Men efter lite första hjälpen med Karlssons klister så ser den acceptabel ut i alla fall! Jag tänker mig att det är lite av en björngud som man kan tillbe och lämna gåvor och offer till på fatet. Fast egentligen tänkte jag förvara mina ringar där, tror det blir fint med lite bling till den steniga ytan!
 
PS. Jag skrev ju förresten förut att jag skulle testa att göra egen lera, jag har gjort det också och lovar att återkomma med recension! Mitt lilla verk har dock inte torkat ännu, så jag har svårt att utvärdera hur det har gått än!

Frösådderna och ny stickling

 
Senaste nytt på växtfronten är den här lilla paraplyaralian som jag tog en stickling av. Äntligen fick jag användning för min lilla fina vas från Hemtex också! Förhoppningsvis blir det en jättestor växt inom något år. Min inre crazy plant lady verkar inte kunna få nog, jag ska dessutom ta en sväng till Plantagen imorgon och hjälpa en kompis välja ut lite växter. Jag lär ju knappast komma tomhänt därifrån... Åtminstone ska jag hämta ut en födelsedagsbukett som de bjuder på! Jag fick ett mail på min födelsedag för att jag är clubmedlem att man får en blombukett gratis! Jag minns inte om det var rosor eller tulpaner, men vilket som vore ju underbart!
 
 
Och resten av odlingarna då. Red Pear tomaterna har verkligen tagit fart och växt om alla andra plantor med råge. Det är nog dags att skola om dem ännu en gång och sätta de djupare så att de kan bli lite kraftigare. De ser riktigt klena ut på bild ser jag nu, IRL tycker jag att de ser lite bättre ut. Men de kanske har växt alldeles för snabbt på höjden trots extrabelysningen. Det återstår väl att se hur det går med dem. Alla andra växter vill i alla fall också planteras om nu och det är vad jag tänkte ägna resten av kvällen med nu när jag äntligen införskaffat lite ny jord! Dock börjar mina mindre krukor ta slut... Men det kanske inte är så konstigt när jag har typ 12 tomatplantor, minst lika många chili, några paprikor och lite basilika. Och då snackar vi bara om de ätbara sakerna!

Ny fotoutrustning

 
Det här är mina senaste tillskott i fotoväg! Jag fick Canons 50 mm f/1.8 i födelsedagspresent som jag önskat mig, så nu har jag både ett 50 mm och så min telezoom (och kitobjektivet...). Jag hade också önskat mig ett stativ och började kolla runt på vad för typ jag skulle vilja ha, men jag fattade ingenting. Huvud, panorama, kulled, va? Hur ska jag veta vad jag vill ha när jag knappt fattar vad de olika sakerna innebär? Jag hittade ingen bra nybörjarguide heller riktigt utan de flesta tester och guider var riktade till mer vana fotografer. Så min mamma ringde till min kusin som är mäklarfotograf för att fråga vad man ska tänka på vid stativköp. Då visade det sig att hon hade ett som hon inte längre använde som jag mer än gärna fick ta hem och prova, och till och med behålla om jag gillar det! Så himla snällt! Så nu har jag den här tripoden med kulledshuvud (tror jag?)! Ska bli så himla roligt och testa det! Jag har funderat på att göra lite DIY-filmer och det kändes ganska omöjligt utan ett stativ! 
 
Nu börjar min utrustningssamling i alla fall att kännas ganska komplett! Hurra! Eller åtminstone för tillfället tills jag lär mig mer, blir bättre och vet mer vad jag gillar och inte gillar. Då först börjar det kännas värt att lägga ner mera pengar känner jag, det vore ju trist att köpa en sorts jättedyrt objektiv och sen inte använda det alls. Så jag testar mig fram med de här lite billigare varianterna tills vidare och är jättenöjd med det! 

Geometric bear tote bag

 
Jag har helt glömt bort att visa hur en tygväska från min shop på Society6 kan se ut! Jag beställde Geometric bear som var mitt bidrag till första Monthly Makers-temat. Jag är nöjd med trycket! Bilderna är dock inte riktigt sanningsenliga, färgerna är inte så dassiga som på den här bilden bilden utan ser mer ut som de gör på produktbilden eller bilden här nedan.
 
 
Själva väskan är betydligt rejälare än en traditionell tygkasse och har ett svart innerfoder. Jag brukar ta den här till mataffären istället för att köpa plastpåsar och jag är inte ett dugg orolig för att den skulle gå sönder om jag bär tunga saker. Axelbanden är också i lite tjockare tyg och tvinnar sig inte så som vanliga tunna tygkassar kan göra. De ligger breda på axeln och skär inte in i en som smalare axelband kan göra. Kvalitén känns verkligen hållbar, så jag är jättenöjd med hur den blev! Jag ska nog beställa en med något av mina zentanglemönster också för att se hur detaljnivån blir på dem. Detaljerna kunde ha varit bättre på kuddarna... T-shirtarna ser också väldigt bra ut!
 
Om ni blev sugna på en väska eller något annat från shopen så är det fri frakt till imorgon kl 09.00 svensk tid!

Söndagsdetaljer

 
Ännu en vecka har flugit förbi och det känns som jag inte hunnit med någonting. Men på ett sätt är det bra att tiden går fort nu, för det betyder att min finaste person snart är hemma igen! Lite mer än en vecka kvar bara! Men det jag tänkte blogga om var lite detaljer här hemma just nu. Som den här födelsedagsbuketten. Jag köpte de rosa tulpanerna för att det skulle vara lite fint när jag hade lite gäster över i fredags och så fick jag de här lila så nu sällskapar de tillsammans i en vas. Väldigt fin kombination om jag får säga det själv! Nästa helg ska jag ha ett litet kalas för att fira lite till, och sen när E kommer hem så kanske vi firar ytterligare lite till. Men jag gillar att fylla år, jag drar gärna ut på det så länge som möjligt ;)
 
 
Mitt sug efter gröna växter försvinner inte! Den här garderobsblomman är det senaste tillskottet i familjen och var en födelsedagspresent. Jag ska visa lite andra saker jag fick i present lite senare, men de är så fina så de behöver ett eget inlägg! 
 
 
Två nya prints från Kevin Russ har fått komma upp på hallväggen. Jag såg den nedre hemma hos Sandra för längesedan och blev kär i bilden. Så i vintras någon gång när det var erbjudanden om fri frakt så köpte jag bisonoxen och en björnkompis till den. Jag letade och letade efter en ram med rätt mått, men det verkar helt omöjligt att hitta utan att måttbeställa, så nu satte jag upp de med washitejp istället. 
 
 
Mina pelargoner har flyttat hem efter att ha varit på vinterförvaring hemma hos mina föräldrar. Mamma hade till och med beskurit dem och tagit sticklingar på en del. Bra service på vinterlägret! Men nu har de flyttat hem och min Dr. Westerlund får bo i sovrummet just nu! Det blev visst nästan bara växtdetaljer, men det är verkligen min favoritgrej här hemma! 

Bird bird bird, the bird is the word

 
 
Medan det fortfarande var vår ute (vad hände egentligen igår, jag hade ju precis plockat bort vinterjackan!?) så var jag ute på en fotopromenad. Mitt mål var att spana efter lite ormar, men jag såg bara fåglar. Men det är ju inte fy skam det heller! Stötte bland annat på herr koltrast!
 
 
En liten trädkrypare som klättrar på tallen. Det ser ju lite roligt ut med benen sådär rätt ut från sidorna, men det är väl så de tar sig upp och ner längs stammen antar jag. 
 
 
Fröken gräsand speglade sig i Hågaån.
 
 
Och så den här lilla blåmesen i motljus som försöker få ut det sista ur en talgboll.
 
Har ni hunnit göra något inför månadens Monthly Makers tema förresten? Jag känner att jag inte har någon tid alls den här gången fast jag har en idé jag vill göra. Hoppas att jag hinner med under måndag eller tisdag! På onsdag presenterar Anna María sitt bidrag och då kan ni lämna länkar till era verk där!

Fredagstips!

Här kommer ett gäng fredagstips att se på, läsa, göra och köpa! Min fredag spenderas med redovisning av kandidatuppsatsen (trots att jag inte är helt färdig...) och sedan förmodligen middag och lite vin med några vänner! Och så måste jag försöka bli klar med min jäkla uppsats i helgen som drar ut på tiden... Men här kommer tipsen!
 
Bildkälla:
"Solar eclipse 1999 4 NR" by I, Luc Viatour. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.
 
Först och främst, ni missar väl inte solförmörkelsen idag?! Nästa chans att se en lika bra solförmörkelse är först år 2039! Bäst chans att titta har man vid kl 11 idag, men glöm inte att skydda ögonen! Allt man behöver veta går att läsa här!
 
 
Såg ni den här veckans Vetenskapens värld? Om inte kan ni kolla på det här, tillgängligt till 26 mars. Det handlade om neurologi, om könsroller och om mäns och kvinnors hjärnor är så olika. Och när uppstår i såfall sådana skillnader? Hjärnorna är ju väldigt plastiska och ändras beroende på vilka nervbanor som används. Hur mycket är då biologiskt och hur mycket olikheter uppstår pga miljön vi lever i (dvs patriarkatet!)? Mycket intressant! Jag råkade bara slå på tvn när den senare halvan gick så har inte sett första delen, men ska kolla ikapp på SVT Play när jag har en chans!
 
 
Hej Blekk skrev ett väldigt bra inlägg som kritiserar surrogatmödraskap! På ett ändå väldigt pedagogiskt och tydligt sett punktar hon upp 5 anledningar till varför det är problematiskt. 
 
 
A Beautiful Mess har gjort den här fantastiskt snygga spegeln genom att skära till glaset och måla mönster på det. Så otroligt vackert och jag vill ha en likadan NU! Kanske skulle pröva på det projektet, men har inte riktigt någon plats att ha en ny spegel på tyvärr. Men ni andra som har plats och är i behov av en spegel, det här kan vara den sortens spegel ni har väntat på! 
 
 
Jaha, den bilden gick inte att göra större. I alla fall, Urban Outfitters har himla mycket fina grejer på inredningssidan, kolla in sortimentet här. Hur söta var inte de här nötväckorna som är salt- och pepparkar?! Fanns flera andra djur också, vill typ ha alla. En del snygga mattor och annat kul hade de också, och dessutom är rea på en del saker just nu! 
 

Wild Animals in Sweden

 
Ah, men lägg av! Kolla vad snygg Lovisa (aka Polichinelle) är i en av mina t-shirts! Trycket heter Wild Animals in Sweden och den här veckan är det fri frakt på shoppen! Klicka här om ni vill bli lika fäb som Lovisa! Erbjudandet gäller på allt utom inramad konst, canvas, mattor och klockor! En nyhet är förresten att trycken numera går att köpa på väggbonader!

Mozzarellapasta

 
Jag fick för mig att testa det här receptet jag hittade hos Mormors Glamour, ni hittar receptet i sin helheten via den här länken. Det man behöver är: 
  • Pasta av valfri sort
  • Cocktailtomater
  • Mozzarella
  • Basilika
  • Olivolja
  • Bruschettablanding (köp eller gör egen!)
  • Vitlök
  • Salt och peppar
  • + Valfria ingredienser som skulle kunna passa till!
 
 
Här är ett litet life-hack för att förhindra att det kokar över (alla kanske redan kan det här men det var nytt för mig för några år sedan), nämligen att lägga en träslev över kastrullen. Det den gör är att bryta ytspänningen på vattnet (Tror jag i alla fall? Kan mycket väl ha fel här!). Hur som heslt så fungerar det!
 
 
Det jag gjorde var i alla fall att koka pasta medan jag blandade olivolja, tomater, basilika, bruschettablanding, vitlök, salt och peppar i en skål och lät det stå en stund. Dock kanske man ska minska på mängden olivolja om man inte är jätteförtjust i det. Jag minskaden er på hela receptet eftersom jag bara lagade mat till mig själv, men tror jag inte minskade oljemängden proportioneligt. Så att, älskar man inte smaken av olivolja så ta mindre än receptet anger! När pastan är klar hällde jag över blandingen och skar upp lite mozzarellabitar och voíla! Klart för servering!

Hipp hipp hurra!

 
Tjoho, idag fyller jag 26 år! På bilden är jag nog ca 5 år. Dock känns det himla tråkigt att min pojkvän är bortrest och förblir så typ två veckor till. Ingen som kommer och väcker en på morgonen med frukost på sängen när man bor själv. Men jag ska äta middag med min familj sedan i alla fall, så jag kommer inte tillbringa hela dagen ensam! Jag hade egentligen tänkt göra ett sånt där "Past birthdays" inlägg och se hur jag firat tidigare år, men jag insåg att jag bara har bilder från typ min 18-årsdag eller yngre och min 25-årsdag. Och att nästan allt ligger på min externa hårddisk som jag inte har här. Jag måste bli bättre på att dokumentera livet... Men vi kan väl kolla på en bild från förra året som jag faktiskt har på den här datorn!
 
 
Jag hade en fest med fantasy-tema och hade gjort roliga dekorationer och aktiviteter, tex trollstavar, en sorteringshatt, drakägg, ett enchanting table från Skyrim, en Speak friend and enter-välkomstskylt, quidditch beer pong osv. Bilder på det mesta hittar ni här! Jag var utklädd till Arwen och min mamma hade sytt en alvklänning till mig som inte syns så bra här på bilden tyvärr, men kan visa den en annan gång. Men det var en himla kul kväll! I år blir det nog ingen stor fest, men kanske en middag och lite sällskapsspel i helgen! 
 
Nu ska jag tillbringa min födelsedag i sällskap med min uppsats, yeeeey....
 

DIY: Uppdatering av minibyrå

 
En sån här liten minibyrå fanns i nästan alla personers hem som jag kände när jag var liten. Jag tror att den kommer från Ikea från början? Vi hade flera stycken som mamma gjorde om till oss. När jag var som mest hästintresserad så handmålade hon hästar på varje låda. Ska se om jag inte kan hitta den någonstans i garaget och visa, för den var faktiskt himla fin. I alla fall, den här obehandlade varianten har stått i mitt gamla flickrum ungefär sedan 90-talet och jag har på tänkt ganska länge nu att jag ska ta hem den till mig och uppdatera den lite. Så såg jag att Jessica hade gjort precis det nu nyligen och så fick jag en liten spark i baken! Jag hade redan tidigare tänkt att jag skulle göra små läderhandtag och när jag såg hennes variant med vita lådor och själva byrån i obehandlat trä så blev det glasklart att jag skulle ha den färgkombinationen jag med. Jag har velat ha ett köksbord eller små nattduksbord i just den färgkombinationen men inte gjort slag i saken ännu, så den här får stilla min längtan efter vitt+trä tills vidare.
 
 
Här är materialet jag använde minus sandpapper, linjal och penna. Jag hade sånt himla flyt och sprang på två ganska stora fejkläderstuvar på loppis i lördags för en femma styck, timing eller vad? Sprayfärgen är från Biltema och kostar väl runt 60 kr och nubbarna köpte jag på Byggmax för ca 30 kr. Eftersom den här byrån varit med under min och min systers uppväxt var den inte jättefin överallt, utan hade lite kritstreck och märken här och var. Så det första jag gjorde var att sandpappra bort allt sådant.
 
 
Därefter spraymålade ja baksidan av lådorna vita. Jag ville inte ha det där lilla hålet framtill, så det är det ju smidigt att bara vända på lådorna! Jag klippte till lädret i sex likadana bitar som var ca 2 cm breda och 6 cm långa. De skulle sedan vikas på mitten så handtagen blir egentligen bara ca 3 cm, vilket jag tyckte var lagom. Men det kan man ju variera efter tycke och smak.
 
 
Jag mätte ut och markerade mitten på lådan så att alla handtag skulle hamna på samma plats och sen var det bara att spika i nubben. Vilket var lättare sagt än gjort, de ville bara vika sig och bli sneda hela tiden. Jag fick verkligen kämpa med varenda en. Nog för att jag inte är jättevan med att spika grejer, men så dålig kan jag inte vara, tror helt enkelt det var svårspikade nubbar i ett material som inte riktigt ville bli spikat i... Eller nåt. 
 
 
Och här är det färdiga resultatet! Måste säga att jag blev väldigt nöjd, det var precis såhär jag hade tänkt mig att den skulle se ut! Nu kan jag få lite mera ordning på mitt skaparmaterial, just nu har jag precis allt nedslängt i en stor amerikakoffert. Den är jättefin och så, men det tar sådan tid att hitta det man söker i den. Så den här minibyrån kommer nog att underlätta mitt liv en del!

Vårtecken

 
Nu börjar det väl ändå bli vår på riktigt? Gatorna sopas rena från vinterns grus, flyttfåglarna återvänder och det kvittras som sjutton i nästan varje träd. Solen börjar faktiskt på riktigt värma lite och människor ser i allmänhet gladare ut när de går runt på stan. En del har till och med slängt alla varma kläder och går barbenta i shorts. Andra springer mot uteserveringarna som knappt hunnit plocka fram utemöblerna. Intressant egentligen hur mycket vi (åtminstone många av oss) påverkas av vädret. Just nu ligger verkligen all den bästa tiden på året framför oss, det känns lite som den känslan när man bara väntar på att startskottet ska gå vid en löpartävling. Den lite kittlande spänningen inför vad som komma skall. Eller så känner åtminstone jag! Jag längtar efter att sitta barbent och dingla med fötterna ner mot fyrisån med en glass i munnen, promenera hem mitt i natten fast det ändå är ljust, picknickar i gräset, grillad god mat med massa vänner, flytta ut odlingarna på balkongen och kunna plocka färska kryddor och sallad till maten... Snart så är vi där!

Game of thrones utställning

 
Jag var hos mina föräldrar ett par dagar den här veckan eftersom jag inte hade något schemalagt i skolan utan bara arbetar på min uppsats. Så i måndags gick jag och min syster (på bild) på Game of Thrones utställningen i Stockholm. Vi fick köa ungefär en timme för att komma in så det var inte så farligt, det var tydligen betydligt längre köer under lördagen och söndagen. På väg in fick man sitta på järntronen (som dock var en replika av den riktiga från inspelningarna). 
 
 
Väl inne på plats fanns det en del kläder och annan rekvisita från serien vilket var lite kul att kolla på. Lena Heady är verkligen pytteliten insåg när man såg hennes klänning. Jag tycker hon ser ut att vara kanske lite över 170 cm i serien men klänningen såg inte ut att vara mer än 155 cm. Okej, jag googlade nu, hon är tydligen 166 cm vilket är 1 cm längre än mig. Klänningen måste ha sett mycket mindre ut för att hon är så mycket smalare än vad jag är...  I alla fall utställningen bestod av sådana grejer plus tre interaktiva saker som var betydligt roligare! 
 
 
Det var dels att man kunde göra en film där man blir uppbränd av en drake (våra fantastiska skådespelarinsatser går att se här, hahaha.), man kunde bli förvandlad till en white walker och så fanns en Oculus Rift simulator som man kunde ta och åka upp till The wall. Den sistnämnda var roligast, men det var ytterligare en timmes kö därinne för att få göra det. Men vi hade tid så vi ställde oss i kön. Det var riktigt häftigt faktiskt. Jag har aldrig provat någon sån där 4D-simulator förut, och först när jag fick på mig den tänkte jag att grafiken inte såg såå realistisk ut. Men det glömde jag på ungefär 3 sekunder när hissen började åka uppåt och man kunde kolla ner. Det var nästan så att jag skrek, jag pep till lite i alla fall när man kommit upp och jag stod precis precis vid kanten och tittade ner. 
 
Sammafattningsvis så var utställningen värt kötiden, särskilt eftersom det var gratis att gå in och göra alla aktiviteter. Det fanns en shop med merchandise också, men det fanns inte direkt någonting jag kände att jag ville ha. Men det var en kul dag och nu är jag jäkligt pepp inför säsong 5 som börjar snart! Mindre än en månad kvar!
 

Monthly makers inspiration: LERA

 
Här kommer ett inlägg med lite inspiration för månadens tema som är lera! Ni hittar all info hos Anna María som är månadens värd. Till alla de här projekten utom ettt har jag använt lufttorkande lera från Clas Ohlson, kostar ca 60 kronor om jag inte minns helt fel! 
 
Det här första tipset är kanske lite fel säsong, men det är julgransdekorationer av lufttorkande lera. Jag kavlade ut lera och sen har jag lagt på en spetsduk som jag kavlat över för att få fram mönstret. För att få formerna har jag använt pepparkaksformar, men det går lika bra att skära för hand. Hålen för upphängning är gjorda med sugrör. Den här idén går såklart att anpassa till säsong, kanske man kan göra en liten girlang med lerhjärtan på tråd? Eller göra harar och kycklingar att hänga i påskriset?
 
 
Det här är kylskåpsmagneter del 1. Även här har jag använt pepparkaksformar för att få till formen på djuren. Därefter har jag målat med akrylfärg och limmat fast en magnet på baksidan. Roligast är att föreviga sina egna djur tycker jag!
 
 
Det här trädet gjorde jag på en bildlektion i gymnasiet, vi fick hålla på förvånansvärt lite med lera. Det var lite tråkigt. Men min tanke var att jag ville ha ett smyckesträd. Det här var innan de såldes billigt på Glitter, Åhléns och liknande, jag hade bara sett ett svindyrt på någon fin inredningsbutik. Så jag gjorde en egen variant! Vilket så klart är mycket roligare än att köpa! Den här är gjord av stengodslera (tror jag?) som bränns i keramikugn. Dock hade vi inte några glasyrer tillgängliga på skolan, så vi fick måla med akrylfärger.
 
 
Man kan använda naturen på olika sätt för att göra avtryck i leran. Här ett lönnblad som kavlades på leran och så skar vi ut konturerna med en vanlig liten kniv. Den här användes sedan som ett ljusfat, men man kan ju ställa vad man vill på den. Eller lägga den i en skål så att den torkar och får en rundad form. 
 
 
Kylskåpsmagneter del 2. De här är utskurna för fri hand med en kniv och sedan målade med akrylfärg.
 
 
Kaninkrukan Herman är även han gjord av lufttorkande lera. Det lutar lite åt att jag gör någon mer djurkruka den här månaden, eller så kanske jag testar något helt nytt. Men jag är väldigt förtjust i djurkrukor alltså... Jag ska i alla fall testa att göra egen lera efter ett recept jag hittade på the internetz, återkommer med recension om det var något att ha!
 

Posterillustration

 
Nästa vecka ska vi ha en posterutställning för uppsatserna vi skrivit. Jag skriver ju som jag nämnt tidigare om hur den oäkta karettsköldpaddan påverkas av marint plastavfall. Jag tänker att jag kan skriva lite mer om vad jag tar upp i uppsatsen när den är slutinlämnad och klar! Kanske i mars månads biologifakta? Jag ville hemskt gärna hinna illustrera en egen bild till postern, och egentligen hade jag väl inte tid men jag tog mig tid och målade den här bilden häromdagen. Den är gjord i akvarell och tusch, och jag är mest nöjd med den vänstra sköldaddan som äter en plastpåse.

Virkad matta

 
Här kommer ett DIY-tips på en virkad matta. Det är dock inte jag som har gjort den, utan min mamma har virkat den till mig. Hon använde sig av zpaghetti-garn som finns att köpa på Panduro. Det garnet kan skifta ganska mycket i färg som ni kan se på kanten som är ljusare. Det är precis samma garn, men olika nystan. Ett nystan är på 60 m och det gick åt lite mer än 8 stycken till hela mattan. Hon hittade ett mönster på någon finsk sida, men kan kolla om jag kan leta upp det och eventuellt översätta om någon är intresserad. Hojta i sådana fall! 
 
Update: Mönstret finns HÄR, på svenska!
 
 
Min kära katt Maja som bor kvar hos mina föräldrar godkänner mattan. Jag gillar den också massor! Jag måste verkligen lära mig virka jag med, är lite sugen på att göra sådana här korgar. Nu ska jag bara fundera över vart i lägenheten jag ska placera den!

Konsten att prokrastinera - och hur man slutar

 
Är det något som jag är bra på så är det att prokrastinera, alltså att skjuta upp saker som borde göras, oftast till allra sista stund. Det kan gälla i princip vad som helst, skoluppgifter, tentaplugg, mail som ska skickas, beställningar som ska tecknas osv. Det är mycket "jag ska bara göra det här först..." och sedan är det plötsligt för sent för att påbörja något nytt projekt den dagen och så skjuter jag upp det till morgondagen. Som ofta blir en repris och så håller jag på tills det absolut inte går att skjuta upp mer, då får jag panik och stressar sönder istället. Så här kommer lite handfasta tips som har hjälpt mig en del (även om jag fortfarande har problem med detta.
 
1. Multitaska inte
Gör en sak i taget! Jag brukar tänka att nu ska jag svara på det här mailet och börja skriva, sedan måste jag kolla upp en sak och då klickar jag först igenom en rad andra flikar först, typ facebook, bloglovin, pinterest och ser vad som har hänt där. Till slut har det gått typ en kvart och jag har glömt vad jag höll på med. Jag har också märkt att jag får svårare och svårare att hålla fler tankar i huvudet samtidigt, tror det kan ha att göra med att man blir så bombad med nya intryck hela tiden, om man t.ex. bläddrar runt på pinterest medan man funderar på vad man ska skriva härnäst i sin uppsats. Funkar inte alls för mig. Men det här kan ju vara så himla olika, en del arbetar säkert bäst om de multitaskar, men det är ingenting för mig. 
 
2. Blockera distraherande hemsidor
Det här har hjälpt mig jättejättemycket, för jag har en tendens att slinka in på exempelvis Facebook på slentrian. Om du använder chrome som webbläsare finns det tillägg man kan ladda ner, jag har två stycken. En som heter Facebook nanny, den låter dig bara kolla Facebook om du har fått en notis annars säger den åt dig att jobba istället. Den andra jag har heter Block Site och där ställer du in själv vilka sidor du vill blockera, och medan du har det aktiverat kommer du inte åt de överhuvudtaget. Jag är betydligt mer fokuserad och får så himla mycket mer gjort sedan jag installerade de här tilläggen på min dator! 
 
3. Gör to-do listor
Det här är också en väldigt bra grej om man har ett långt projekt framför sig som jag har med uppsatsen. Jag skriver ner varje dag vad jag ska ha hunnit med idag, och delar in uppgiften i mindre delar. Då känns det betydligt mer överkomligt än tanken på att man ska skriva en stor uppsats. Det kan också vara bara små saker jag skriver upp som maila den där forskaren och fråga om X. Sådana saker jag lätt glömmer bort annars och därför skjuter upp. Det här är också bra för sådana stora uppgifter som det känns som man borde hålla på med hela tiden för att bli klar, t.ex. tentaplugg. Det är lättare att sluta och ta sig tid att vara lite ledig också om man har gjort en planering och en lista att bocka av. 
 
4. Belöna dig själv
Det här är mitt favorittips, hehe. Att ha en liten morot för att slutföra uppgiften är också ett sätt att motivera sig! Det kan vara att du får se de nya avsnittet av tv-serien du följer när du har bockat av dagens to-do-list. Eller att köpa något gott att äta, få lov att göra absolut ingenting, köpa något fint du velat ha, ta en efterlängtad promenad eller fika med en vän. Vad man än känner för, både små och stora belöningar efter att man gjort klart något får i alla fall mig att känna mig lite extra duktig och nöjd med mig själv! 
 
Ironiskt nog har jag nu skrivit det här inlägget istället för att skriva på uppsatsen, men jag är som sagt inte helt fri från problemen med prokrastinering ännu ;) 

Fågelbomb

 
Igår var jag och mamma ute vid sjön Fysingen där en del också är naturreservat. Planen var att ta en promenad och fotografera fåglar. Det är så himla frustrerande när man hör dem men inte kan se var i träden de sitter. Men ju längre man går desto mer vänjer sig ögonen vid sökandet! Först ut var den här gulsparven som satt bara någon meter ifrån. Tyvärr hann den flyga sin kos innan jag fick till skärpan riktigt, men den var söt och får vara med ändå! Jag har förresten kommit på att jag förmodligen fotar på ett alldeles för lågt bländartal för det här ändamålet, ljuset borde väl vara tillräckligt för att kunna ha typ f/7-8 och då få bättre skärpa? Objektivet har bildstabilisator och en del bilder blir jätteskarpa så jag tror inte det är där problemet ligger (fast det är ju å ena sidan en budgetlins). Någon kunnig som vet?
 
 
Blåmesar har hittills visat sig vara bästa poseringsfågeln, har helt klart flest bilder på dem. Den här sista tycker jag är så otroligt gullig, ser ut som den tar i från tårna och sjunger för våren. Det är nog den allra gulligaste fågeln, så duniga små bollar!
 
 
Här har vi ett grönsiskepar och en ensam grönsiskehane. 
 
 
På avstånd såg både jag och mamma någon stor fågel (i jämförelse med de små mesarna och andra småfåglar) flyga och sätta sig i ett träd. Vad var det där!? ropade vi exalterat. När vi kom närmare så såg vi att det var en helt vanlig ringduva. Inte så jättespännande med andra ord...
 
 
Men den här observationen var betydligt roligare, en liten trädkrypare!
 
 
Lite oklart om det här är en tall- eller entita. Vi tog fram deras läten på mobilen och då lät det betydligt mer likt en entita, så vi säger att det var det.
 
 
Här är en fågel jag inte tror jag sett förut, i så fall har jag förträngt det, en nötskrika! Skitdålig bild, jag vet, men så kul att få se en sådan!
 
 
Här är en till av mina favoritfåglar (nötväcka är också en), nämligen sidensvansar! Jag tycker de är himla fina och vi såg hur många som helst på vägen hem. Så fint att fånga dem när de äter nypon!
 
 
Och här var ett helt gäng sidensvansar vi såg på vägen hem. Två till träd i närheten var lika fullpackade de med.
 
 
Och slutligen en liten talgoxe. Den kompletta listan på fåglar vi såg eller hörde var: blåmes, talgoxe, grönsiska, gulsparv, grönfink, entita (eller tall?), ringduva, koltrast, större hackspett, trädkrypare, kråka, stenknäck, skata, sångsvan, nötskrika, björktrast, sidensvans, pilfink och kaja. Alla fastnade inte på bild, men kul ändå att det ändå blev en ganska hyfsad lista!
 
Glöm förresten inte att kika in hos Anna María imorgon för då släpps nästa Monthly Makers tema!

Livet just nu

 
Blåmes från förra veckan.
 
Det är inte klokt vilken tid det tar att skriva en uppsats. Det känns som att det hela tiden finns fler artiklar jag borde läsa, fler bra källor att kolla upp, fler ämnen att ta upp. Men det börjar närma sig slutet snart! Jag har en bit kvar att skriva och redigera, det ska göras en vetenskaplig poster (som jag hoppas att jag hinner illustrera själv till!) och en liten redovisning ska förberedas. Men snart så kanske jag får lite tid att andas igen och kan sluta drömma om sköldpaddor på nätterna. Bloggen blir lite lidande när livet kommer ivägen men det får vara så. 
 
Jag har också gått och blivit gräsänka. Min sambo har åkt på turné i Tyskland med sitt band och ska vara borta i princip hela mars. Om ni vill lyssna på deras musik hittar ni den HÄR. Jättekul och coolt för dem, men det är så himla tyst och tomt hemma nu. Tar tacksamt emot tips på hur man inte saknar ihjäl sig när man är van att leva så tätt ihop. Jag flydde i alla fall tomheten och åkte hem till mina föräldrar igår och planerar att skriva härifrån de kommande dagarna. Och igår träffade jag mitt äldsta kompisgäng och gick ut och åt middag innan vi gick och såg på Chicago på Stadsteatern i Stockholm. Lisa Nilsson och Sharon Dyall spelar huvudrollerna och det var jättebra! Man borde gå på teater oftare, det behöver inte vara jättedyrt och är ju himla kul!
 
 
Idag är det 8 mars och internationella kvinnodagen. Jag tyckte den här Lilla Berlin serien var klockren. Jag är så fruktansvärt trött på sexismen, rasismen och den allmäna ojämställdheten i samhället. Kan vi ta och förändra det nu tack? Jag gick inte på någon demostration eller liknande utan tillbringade dagen med min mamma. Vi åkte ut till ett av naturreservaten här i Väsby och fotade fåglar. Eller jag fotade och hon var sällskap mest. Vi var ute och gick i ungefär fyra timmar (i dåliga promenadskor) så efter det vi ganska möra i kroppen. De bilderna tänkte jag visa om någon dag när jag hunnit redigera. Lite rörigt inlägg det här, men jag ville mest säga hej jag lever! Så, HEJ!

Vad jag inte gör

 
Jag är förmodligen sist på bollen, men jag kände också för att fylla i den här listan som har cirkulerat runt. Jag tror att det var Julia som var först! Här är i alla fall en lista på saker jag inte gör.
  • Jag börjar inte med saker i tid.
  • Jag klär inte på mig ordentligt om jag bara ska vara hemma.
  • Jag läser inga andra böcker än kurslitteratur om terminerna.
  • Jag använder inte alltid tandtråd.
  • Jag sminkar mig nästan aldrig, i princip bara om jag ska på fest.
  • Jag ringer helst inte utan smsar hellre.
  • Jag svarar inte när okända nummer ringer.
  • Jag tvättar inte förrän jag verkligen inte har någonting att ta på mig.
  • Jag äter inte fisk.
  • Jag försöker undvika restauranger som serverar scampiräkor.
  • Jag gillar inte att förlora i spel.
  • Jag pratar inte långsamt. 
  • Jag gillar inte högtalaren som tillhör grannarna under oss. (Nu har de dessutom börjat spela instrument själva, samma slinga om och om igen. Igårgick de loss med musiken ungefär vid 01-tiden.)
Vad för saker gör ni inte?

Musiktips

De senaste dagarna har jag inte gjort mycket annat än att sitta och knappra på tangentbordet och skriva på min uppsats, ungefär 5500 ord än så länge. Jag kan absolut inte lyssna på musik när jag läser och skriver någonting, det fungerar bara om jag håller på med något mer praktiskt. Så musik till plugg går oftast bort för min del. Men i övrigt så gillar jag ju att lyssna på musik, så här kommer lite musiktips och Spotify-listor!
 
 
Den här är också ny!!
Min senaste lista och nuvarnde favorit. Namnet kommer från att jag och E delar Spotify-konto och han hade precis skapat en lista som hette "Den här är ny". Den innehåller några gamla favoriter som Daughter-låtar från If you leave-albumet och lite Bon Iver, men mest nya låtar jag hittat på sistone. 
 
 
Ultimate 90's
Den här listan är bara sådana låtar jag förknippar med 90-talet och som är kul att dansa till. Succé att dra på i slutet på en hemmafest när allt man bara vill är att fuldansa och skriksjunga med i musiken. Jag tycker i varje fall att den är himla roliga att dansa till, eller kanske allra mest att sjunga till haha.
 
 
Den här listan gjorde vi innan vi åkte till Barcelona förrförra sommaren. Den innehåller bara massa chillåtar som passar perfekt i bakgrunden på en solig strand. 
 
 
Den här och de två sista listorna är egentligen ungefär samma typ av musik och en del låtar överlappar säkert, men jag gillar alla tre. Det är till största del sånt som skulle kunna klassas som "indie" om man ska kategorisera. De flesta (verkar det som) brukar noga fundera ut ordningen på låtarna i sina spellistor. Jag lägger bara till allt jag gillar just nu och som passar in på temat jag vill åt (eller ibland har jag ingen tanke alls utan det bara är en mishmash av sånt jag gillar) och så brukar jag oftast spela de på shuffle om jag inte vill höra 5 låtar av samma artist i rad. 
 
 
Ganska prick ett år gammal lista när jag förra året verkligen ville ha vår och försökta tvinga fram den. 
 
 
Många sitta-inne-och-kramas-medan-regnet-smattrat-utanför-låtar. 
 
Det var en liten titt in i min musiksmak. Vill ni se mer kan hitta alla mina publika listor här (fast en del har E gjort eftersom vi som sagt delar konto och några av de är hans "gaming-musik", men ni kanske gillar de med!)

Porträttbeställning

 
Jag håller på och jobbar med porträttbeställning jag fick för ett tag sedan. Det är svårt att försöka få det att likna en person man bara har sett en enda bild av. Jag kanske tycker att det blir likt den bilden jag utgår från, medan personen på bilden kanske inte alls känner igen sig. Svårt! Men det är ganska tillfredsställande att halvkolla på en serie och sitta och skugga med blyerts. Återkommer med det färdiga resultatet när det blir färdigt. För övrigt är det fri frakt på min shop fram till 8 mars nu via den här länken!