Bollvas

 
Ni kanske också har sett de här runda Cooee vaserna som cirkulerar i inredningsbloggar och på instagram? Fina tyckte jag, men det är ju roligare att göra själv! Så det är precis vad jag gjorde sist jag höll på med keramik. Det kan tyckas vara en ganska knepig form att få till, en sfär liksom, men det finns ett smart knep man kan använda sig av om man inte känner att man (läs: jag) riktigt behärskar det här med att dreja. Jag ville dessutom ha den ganska stor och att dreja stora föremål är knepigare än små. 
 
Men då kan man istället göra vasen i två delar och sedan sätta ihop. Det finns en stor gipsform att göra kavlade skålar i där jag går kurs (det är på det viset jag gjorde dessa skålar), så jag kavlade ut lera och gjorde två likadana skålar i den gipsformen. När de blivit något stabila, men inte har torkat för mycket, så satte jag ihop de två med slicker och försökte jämna till skarven bäst jag kunde. Det syns om man kollar noggrannt att det är en lite buckligare mittlinje som går runt vasen, men det är inget som stör tycker jag. När de två delarna sitter ihop kan man dessutom slå lite lätt på vasen med ett platt träredskap för att justera formen och få den riktigt rund. 
 
 
När den torkat ytterligare lite mer så skär man ut hålet i toppen för att ha något att ställa blommorna i. Jag har använt en av mina favoritglasyrer igen (samma som bl.a. här och här) och det syns att vasen var för stor för att doppa i glasyrhinken. Jag fick ta en kanna och hälla glasyr över den, därav de rinnlinjerna som nästan ger vasen lite av ett tigerutseende på ena sidan. Lite kul ändå när de får så eget utseende beroende på hur man häller glasyren.
 
 
På den här bilden ser man mittskarven lite tydligare. Men vad gör det, jag gillar vasen ändå! Och så tycker jag det är lite extra kul när man får tänka lite mer på hur man ska konstruera någonting. I nästa keramikinlägg är det också en lite speciell form som jag var tvungen att tänka till lite extra på hur jag skulle få till. Men det tar vi efter nyår! *teaser* ;)
 
 

God jul

 
Hej, ville bara kika in och önska en god jul! Jag tar lite ledigt härifrån under julledigheterna men kikar nog in någon gång under mellandagarna. Hoppas ni har det fint vad ni än ska hitta på <3

Monthly makers julkalender: Återbruk av gamla julkulor

 
Idag är det dags för den 19:e luckan i Monthly Makers julkalender och jag vill visa hur du enkelt kan återbruka gamla julkulor som blivit slitna, fula eller som du bara är trött på, och göra om dem till något du faktiskt vill hänga i granen!
 
 
Du behöver: 
✂ Släta julkulor utan glitter och andra strukturer
✂ Sprayfärg
✂ Maskeringstejp
✂ Pensel
✂ Akrylfärg
 
 
Börja med att tejpa för fästet på julkulan och snöret, såvida du inte vill måla om dem med! 
 
 
Spraya kulorna med ett tunnt lager färg. Låt torka och vänd på dem så du täcker hela kulan med färg. Jag sprayade 2-3 lager för att få färgen att täcka riktigt bra. Det viktiga med sprayfärg är att låta det torka ordentligt mellan varven och att bara spraya ett tunt lager så att inte färgen rinner.
 
 
Därefter är det bara att måla din design på kulan! Jag ville ha mörkblåa penseldrag och om du vill göra något liknande så tycker jag att det fungerar allra bäst om man har flat pensel, dvs en sådan här platt pensel som på bilden. Ta ganska tunnt med färg på penseln och gör lätta små, snabba penseldrag! 
 
 
Svårare än så är det inte! Ett tips är att låta tejpen sitta kvar tills du har målat färdigt allting, den gör det lite lättare att hålla i kulan stilla, utan att behöva hålla själva kulan och riskera att smeta ut färg som inte hunnit torka. Att bara hålla i snöret kan fungera, men kulan kommer att gunga fram och tillbaka och försvåra om du vill göra precisa penseldrag. Så behåll tejpen på tills du är helt färdig!
 
 
Gör antingen ett gäng likadana julkulor, variera mönstret men använd samma färger eller blanda hej vilt!
 
 
Får du inte nog av kreativitet och skapande? Som slutspurt på ett inspirerande år presenterar vi Monthly Makers julkalender 2016, med ett unikt DIY-projekt varje dag fram till julafton! Läs mer om hur du själv bidrar hos månadens värd Anna María, följ lucköppningen på Facebook och skapa med oss under hela december! Använd gärna #MonthlyMakersJul på Instagram och i andra sociala medier.
 
Tidigare luckor:
Lucka 1 | Anna María
Lucka 2 | Elsa 
Lucka 3 | Ruth
Lucka 4 | Alicia
Lucka 5 | Wilda
Lucka 6 | Stina
Lucka 7 | Sandra
Lucka 8 | Anna María
Lucka 9 | Mikaela
Lucka 10 | Beatrice
Lucka 11 | Beata
Lucka 12 | Sandra
Lucka 13 | Ruth
Lucka 14 | Stina
Lucka 15 | Anna María
Lucka 16 | Wilda
Lucka 17 | Elsa 
Lucka 18 | Alicia
Lucka 19 | Mikaela
 
Morgondagens lucka hittar du hos Beatrice!
 
Glöm inte att imorgon även är sista inlämning för att vara med i sammanställningen för tema JUL! Lämna in ditt bidrag här hos Anna María! Och en sista grej, svara hemskt gärna på vår undersökning om Monthly Makers HÄR

Monsteraservisen: tallrikar och ett litet uppläggningsfat

 
Ingen servis utan mattallrikar! Det här kändes som den viktigaste delen att göra till min monsteraservis. Jag hann med att göra fyra stycken på min förra keramikkurs, men det är inte omöligt att det blir några fler vid nästa tillfälle. Tallrikarna är kavlade och formade utefter en gipsform, och så såklart stämplade min monsterastämpel
 
 
Trots att det är samma glasyr så blev det en helt annan färg på de här än på mitt stora monsterafat som är mer grönt i tonen. Jag tror nästan att jag gillar den här nyansen bättre!
 
 
Tallrikarna är för stora för att doppa i glasyren så jag har hällt på den ur en kanna vilket syns på varje enskild tallrik som får ett alldeles eget unikt mönster. 
 
 
Jag har insett att jag inte har någon aning om hur man dukar med servetter i servettringar, haha. Jag gjorde ett halvdåligt försök med den enda sortens servett vi har hemma bara för att illustrera hur det skulle kunna se ut. Men helst ska man ju ha sådana fina tygservetter i linne! (Och kanske ha koll på hur man egentligen ska stoppa i servetten för att det ska bli snyggt...)
 
 
Och så en närbild! Stämpeln var på gränsen till att vara för stor för den här tallriksformen, jag fick verkligen klämma in den på den sluttande kanten, men det gick! 
 
 
Det blev särskilt tydligt på det här lilla uppläggningsfatet som jag gjorde lite i sista stund. Den här blev dessutom mera grynig i färgen av någon anledning. Spännande det här med glasyrer och dess nycker! 
 
 
Om du vill se mer bilder på resten av min monsterservis så hittar du mitt stora monsterafat här och servettringarna här! Jag har tänkt att jag ska göra ett par skålar vid nästa tillfälle, vad mer bör man ha med i en servis tycker ni? 

Stöd musikhjälpen - köp ett print!

 
 
 
Ni har väl inte missat att Musikhjälpen har dragit igång? I år går pengarna till barn i krigs rätt till skola, och jag har bestämt mig för att auktionera ut dessa 5 prints av mina illustrationer! Det är över 30 miljoner barn idag som inte kan gå i skolan på grund av krig, det är alltså lika många personer som hela Sverige x 3 ungefär! Jag trodde verkligen inte att det rörde sig om så många innan jag läste på. Att få gå i skolan är en mänsklig rättighet och utbildning är oerhört viktigt både för samhällsutvecklingen och såklart allra mest för den enskilda individen. Vi kan inte bara stå bredvid och titta på, vi måste göra någonting.Så det skulle göra mig superglad om ni ville buda på printsen, ni hittar alla auktionerna HÄR
 
 
 

Monthly makers julkalender: djur av lera att hänga i granen

 
Idag är det min tur att öppna en lucka i Monthly Makers julkalender och i den hittar vi julgranspynt i form av djur att göra själv i lera! Man kan såklart göra vilka djur eller former man vill, jag valde att göra en liten isbjörn!
 
 
Du behöver: 
✂ Super sculpey lera eller annan valfri lera. Jag gillar sculpey för den torkar inte alls utan går att forma om hur mycket man vill tills man bränner den i 130 grader i vanlig ugn!
✂ Akrylfärg
✂ En sorts krok att sätta i ryggen på djuret för upphängning
✂ Snöre
✂ Ev. något sorts lerverktyg men det går bra att bara använda händerna 
 
 
Börja med att måtta ut en bit lera för kropp, en för huvud och fyra för benen!
 
 
Sätt fast huvudet och foga samman leran.
 
 
Forma till huvudet, öron och kroppen till en form du är nöjd med. 
 
 
Platta till den halvan av benet som ska fästas mot kroppen och sammanfoga leran. Glöm ej att göra det på insidan av benet också! 
 
 
Forma till detaljer så som ögon om du vill ha det redan nu, annars kan du måla på dem i efterhand. När du känner dig klar med formen så stick ner kroken för upphängning i ryggen! Om du vill att den ska hänga rakt så bör den inte sitta mitt i ryggen, huvudet tynger ju ner framdelen av björnen så sätt den typ närmare manken för att få en bättre viktfördelning vid upphängingen! 
 
Beroende på vilken lera du använder så är härdningen olika, men för super sculpey så stoppar du in ditt verk i ugnen på 130 grader. Tiden beror på hur tjock skapelse du gjort, på paketet står det att den ska vara inne i en kvart för var 6:e mm. Jag råkade dock glömma min i ugnen så den var inne i 1.5 h, hehehe, men det gick hur bra som helst ändå! 

 
När björnen kallnat så är det dags att måla den! Jag använde vanlig akrylfärg och tog två vita lager för att det skulle täcka ordentligt. Man ser penseldragen lite, men det tycker jag bara var fint och gav den lite mer pälsig struktur! Vill man inte ha det kan man ju spraymåla och sen bara måla dit detaljerna med pensel. 
 
Det absolut sista steget är att hitta ett fint snöre och trä igenom kroken på ryggen och knyta ihop! Jag hade lite guldig broderitråd som jag använde, men det gör man som man vill! 
 
Jag spelade också in några små klipp från när jag formade till björnen och klippte ihop en film! För det kan vara lättare att se hur jag gör när jag sammanfogar leran än vad det är att förklara det på ett bra sätt. Såhär ungefär gör jag alltså när jag formar djur, jag använder samma princip oavsett om jag gör en isbjörn, räv eller uggla!
 
 
 
 
 
Får du inte nog av kreativitet och skapande? Som slutspurt på ett inspirerande år presenterar vi Monthly Makers julkalender 2016, med ett unikt DIY-projekt varje dag fram till julafton! Läs mer om hur du själv bidrar hos månadens värd Anna María, följ lucköppningen på Facebook och skapa med oss under hela december! Använd gärna #MonthlyMakersJul på Instagram och i andra sociala medier.
 
Tidigare luckor
Lucka 1 | Anna María
Lucka 2 | Elsa
Lucka 3 | Ruth
Lucka 4 | Alicia
Lucka 5 | Wilda
Lucka 6 | Stina
Lucka 7 | Sandra
Lucka 8 | Anna María
 
Morgondagens lucka hittar du hos Beatrice!

The 100 day project

 
 
Jag hittade det här inlägget bland mina utkast från när jag försökte mig på "The 100 day project", där man ska teckna något i varje dag, i 100 dagar. Jag publicerade det aldrig för att jag aldrig slutförde utmaningen utan kom bara upp till kanske 20-nånting, men insåg nu att jag då inte heller visat de här illustrationerna som blev till då! Så här kommer ett urval, de flesta är bara kladd som kanske inte är så kul att kolla på, eller så är jag så missnöjd att jag inte vill visa :)
 
Hur som helst är den här första min absoluta favorit - ett anatomiskt växthjärta! Gillar den så mycket! Finns att köpa här!
 
En bergsillustration pga berg är fantastiska! Jag har gjort en bergsgrej i keramik också, men den får ni se snart! Den här illustrationen finns i alla fall att köpa här!
 
 
 
 
 
En alpacka! Jag såg någon liknande bild och tyckte den var så gullig så jag ritade en jag med. 
En blåval tror jag? En val i alla fall, i en något skev triangel men det blir inte alltid (sällan snarare) rakt när man kör fri hand och inte orkar leta fram en linjal. Jag gillar den ändå! Finns att köpa här!
 
Jag gillar verkligen idén på en sån här utmaning, men 100 dagar var lite väl länge för mig. Men jag kanske ska köra en om dagen i hela januari eller något sådant? En månad känns betydligt mer överkomligt än 100 dagar! Ett av mina årsmål var att teckna och måla mer, det har ju inte skett... Så jag kanske ska kickstarta 2017 med en utmaning för att komma igång, för jag tycker ju att det är så roligt egentligen!
 

November

 
Det blir ingen månadsfilm i november heller! Men jag har efter 7 veckor nu fått en ny telefon, Tele2 hade tydligt skickat min till reklamation och ingen har sagt någonting till mig. Så jag kunde ha fått en ny för typ en månad sedan eftersom den redan var reklamerad. Minst sagt irriterad och rekommenderar verkligen inte Tele2s service trots att jag varit kund sedan jag fick min första mobil. De ville knappt kompensera mig heller trots att det enligt praxis från ARN inte ska ta mer än 3 veckor för en sådan reparation. Ironiskt att det just nu ligger en tele2-reklam på min blogg. NÅVÄL. Jag tänkte istället lista november i 10 punkter och nästa månad blir det film som vanligt!
 
1. Jag har som sagt gått utan en vettig mobil. Jag har lånat en som bara går att ringa och smsa på, och det basala fungerade knappt ens. Jag har varit SÅ frustrerad. Det har dessutom resulterat i en sådan stress varje gång jag kommer hem och slår upp datorn och har typ 20 notifications att gå igenom.
 
2. Mina ekollon har äntligen börjat slå rötter och nu börjar det komma upp små, små ekblad!
 
3. Jag känner att jag verkligen jinxade november med att vara så harmonisk i oktober.
 
4. För den här månaden har jag varit sjuk i två och en halv omgång. Jag måste ha haft influensan eller liknande för jag hade feber i 3-4 dagar när det var som värst. En halv omgång var att jag fick ont i halsen och kände mig seg igen, men insjuknade aldrig så pass mycket igen att jag var tvungen att vara hemma i alla fall. Men nu är jag äntligen frisk, peppar peppar. 
 
 
5. Jag har börjat med Bullet journal! Efter inspiration från flertalet Monthly Makers-kollegor har jag nu skaffat en egen och kört hela månaden! Jag har inte riktigt utvärderat än, jag gillar det men jag tror också att det stressar mig ytterligare? Det är skönt att ha allt på pränt än att försöka hålla det i huvudet, men när jag ser min långa to do-list blir jag förlamad och vet inte var jag ska börja. Den här veckan har jag skrivit ner typ 7 saker som måste göras och idag är det fredag och jag har inte gjort en endaste av dem. Men jag använder den också som skissbok vilket är kul! 
 
6. Jag och E firade 5 år ihop och var och såg på Fantastiska vidunder och var man hittar dem. Jag äääälskade den, gillar man HP och djur tror jag det är svårt att ogilla den! En del har kritiserat den för att vara för mycket specialeffekter och action typ, men jag minns bara alla gulliga djur :)
 
7. Jag har jobbat ganska mycket på Biotopia, mitt nya extrajobb! De har just nu rovdjurstema och man får trycka rovdjursspår i lera och ta med sig hem. Superkul att få kombinera två saker jag gillar, lera och djur! Jag trivs superbra! 
 
8. Men jag har också insett att jag behöver tid för återhämtning, jag kan inte jobba både lördag och söndag och förvänta mig vara fit for fight för en ny vecka i skolan. Jag behöver i alla fall en dag till att bara vara hemma och vila. 
 
 
9. Jag har ändå hunnit hänga lagom mycket med vänner, jag har spelat sällskapsspel, ätit våfflor, varit på workshop i screentryck (jag skar stencil i en timme för det var så pilligt tryck jag ville göra och tryckte en växttygkasse, se ovan!), på konstfacks julmarknad med Jessica och på advents/födelsedagsmys hos Alicia och Andreas! 
 
10. Men det bästa men kanske stressigaste av allt är att jag nog kirrat ett masterarbete som ska sysselsätta mig hela nästa termin! Jag ska hålla på med mikroplaster (surprise!) och testa ifall de nya växtbaserade materialen de tar fram (av bl.a. majs) för att byta ut i kosmetika och hygienprodukter har negativa effekter på djurplankton eller ifall de är bra! Ska bli superspännande!