En utflykt till Övre Föret

 
Jag skrev i förra veckans inlägg om stjärnögonblick att jag äntligen fått se en kungsfiskare, och nu tänkte jag att vi skulle kika på några fler bilder från den utflykten. Det var starten på långledigheten och värmen hade precis kommit på allvar. Det kryllade av promenad- och cykelsugna människor längs med Fyrisån och vitsipporna blommade för fullt.
 
Jag och mamma hade med oss lilla Hugo som jag hundvaktade och så gick vi och pratade om hur gärna vi skulle vilja se kungsfiskaren. Jag berättade att några av mina gamla klasskompisar hade sett en här vid ån. Mamma pekar på andra sidan och säger att den där sluttningen ser ju ut att vara en perfekt boplats för den. Vi passerar en man som sitter vid åkanten som överhör vår konversation och han säger och pekar: Kungsfiskare? Ja men det sitter en där! 
 
 
VA!? Här har vi gått i godan ro och småpratat och inte ens kollat ordentligt efter fåglar. När han väl pekade ut den gick det ju inte att ta miste, den syntes tydligt på andra sidan ån med sin blåa och roströda dräkt. Det är en så jäkla fin fågel alltså. Men, jag inser att mitt objektiv på 250 mm inte riktigt räcker. Båda de här bilderna är beskurna liksom och den sista väldigt väldigt mycket. Skärpan sitter inte alls heller, men i det här fallet struntar jag i det och lägger upp den här bilden ändå! Kungsfiskare liksom! Tänk att vi förmodligen hade missat den om inte den där mannen hade hört vad vi pratade om! På vägen tillbaka fick vi dessutom se den en gång till, det kom en båt på sjön som skrämde upp fågeln så den flög en runda precis ovanför våra huvuden. Magiskt! Förstår verkligen varför den kallas för juvelen och den blåa blixten. 
 
 
Vi såg även lite mindre häftiga men ändå gulliga bofinkar.
 
 
Vi hittade upp till fågeltornet som var vårt mål, men det syntes inte särskilt mycket spännande. Men å ena sidan var klockan runt lunch, vilket inte är en optimal tid för fågelskådning. Helst ska man ju vara ute vid gryningen... Men en storskarv som balanserade på en pinne och flaxade med vingarna som skarvar gör. Om ni ser en större mörk fågel vid vatten som beter sig på det här sättet är det med största sannolikhet en skarv! Jag bestämde mig för att experimentera lite med svartvita bilder också, men jag vet inte riktigt om just den här gör sig bättre utan färg?
 
 
Den här bilden på en tärna (kommer aldrig ihåg hur man skiljer på fisk- och silvertärnan...) blev dagens bästa bild och den tycker jag var riktigt fin i svartvitt! 
 
 
Originalet såg ut såhär, och jag gillar den med men tycker den fick lite extra djup i svartvitt. Håller ni med eller föredrar ni färgvarianten?
 
 
Det kom en kajak paddlandes i hög fart som satte skarven i flykt och jag tyckte den här också passade som svartvit. Det var det som fastnade på bild, i övrigt såg vi några grågäss, ringduvor, kråkor och hörde gulsparv och lite kvittrig sång jag inte kunde identifiera.
 
 
Avslutar med det här fina trädet utanför Blomsterlandet som vi åkte till på vägen hem, de hade nämligen extrapris på citrusträd! Jag har även lite andra nya medlemmar i min växtfamilj som jag tänkte visa snart! Hehe, nu är det nog 45 inomhusväxter på våra 57 kvadratmeter... Men det tar vi en annan gång!
Ruth | HungryHeart.se

Men alltså wow vilken vacker fågel! Kungsfiskaren ser verkligen inte ut att höra hemma i Sverige utan någon klart mer exotisk plats!
Dessutom har du tagit så himla fina fågelbilder och särskilt fotot på tärnan! Det är ju inte så lätt att fånga fåglar på håll när de dessutom flyger och rör sig. Håller med dig om att den svart-vita-bilden är ytterligare ett strå vassare än färg-varianten!

Svar: SÅ exotisk! Den klarblå färgen är så jäkla fin alltså! Och TACK, jag är verkligen nöjd med tärnan :D
Mikaela Puranen

Simone

Har nog aldrig sett en kungsfiskare, men riktigt fin fågel! För cirka en månad sedan åkte jag och spanade på flamingos. Tyvärr var alla utom en jättelångt bort och gick knappt att ta bild på, men det gör inget. Det var så fint att få se dessa vackra fåglar ändå.

Svar: Åh flamingos som är så fina, kul att ändå ha få sett dom :)
Mikaela Puranen

Wilda

ÅÅÅÅÅHHH! Blir helt uppspelt av detta. TÄRNAN! Gillar både den i färg och utan, helt olika känsla. Och skarven! Vingar och fåglar <3

Svar: <3!!
Mikaela Puranen

Sandra

Åh, vill också göra naturutflykt igen snart! Så himla härligt det låter och ser ut :) MEEEEN mest nyfiken blir jag såklart på dina nya växter :D:D

Svar: De kommer snart :D :D
Mikaela Puranen


Kom ihåg mig?