Stämplar i keramik

 
Jag lovade ju att visa min samling med keramikstämplar sist vi pratade keramik här, och här är min lilla samling. Fast det är inte helt sant, sista tillfället så hann jag göra tre till stämplar som inte är med på den här bilden för de väntar på bränning. Alla stämplarna har egentligen blivit till av restlera. Så fort jag har haft en liten bit lera över efter att ha gjort någonting så har jag istället för att slänga den klumpen gjort en stämpel utav den! De flesta bitarna har jag tagit hem i en försluten plastpåse och karvat med en helt vanlig köttkniv som har en smalare vass egg. Det hade förmodligen blivit lite bättre med ett bättre redskap, men man tager vad man haver, och stämplar blev det ju ändå!
 
De bakre stämplarna är skröjbrända och klara, Monsterabladet är precis färdigkarvat och ska nu torka innan bränning. 
 
 
Efter ett tag kom jag på att man kan ju använda båda sidorna på stämpeln för att göra mönster! Därför ser man fler sorters stämplar på bilden här nedan när jag teststämplat dem än på första bilden, två av dem har baksidor med mönster på också, som den här med hjärtat.
 
Teststämpling av alla mina motiv! Monsterablad, två sorters löv, en hjort, hjärta, cirkel och två olika geometriska former. Monsterabladet är min absoluta favorit!
 
Stämplarna behöver skröjbrännas (den första bränningen efter att leran torkat) innan de kan användas, men de behöver inte glaseras. Om man använder obränd lera så fastnar stämpeln i leran och det blir inte ett lika snyggt tryck. Kruxet här är ju att man behöver tillgång till en keramikugn, så det är inte det lättaste att göra själv hemma om man inte har en sådan, men går man en keramikkurs så har man ju tillgång till en.
 
Men efter en första bränning så är det bara att stämpla loss! Här är lite vad jag har stämplat hittills, ett färdigt alster och lite processbilder!
 
Den färdiga skålan jag visade upp sist med bladstämpeln på.
 
En skål med stämplad kant. Strukturerna på skålen bredvid har jag tryckt med änden på en trädgårdssax, så man måste inte ha riktiga stämplar för att skapa mönster i lera heller!
 
Ett fat stämplat med en Monstera-kant! 
 
Jaha, så nu måste jag nästan anmäla mig till ännu en kurs för att få testa alla mina stämplar, jag har knappt hunnit med att använda hälften av de jag skapat. Men det går ingen kurs i Uppsala igen förrän till hösten, vet inte riktigt hur jag ska stå ut att inte få hålla på med keramik fram tills dess? Nästa vecka får jag hämta mina färdigglaserade alster, så det är i alla fall inte slut på keramik i bloggen än på ett tag!
 
 

Odlingsläget maj

 
Sist vi kikade på mina odlingar var för ca 1,5 månader sedan (hjälp vad tiden går fort!), och då såg de ut såhär. Sedan dess har jag hunnit med en omplantering i början av maj (se ovan!), och nu har jag snart skolat om de flesta en gång till. Men låt oss kika närmare!
 
 
Såhär ser mitt köksfönster ut just nu. Trots att jag satt de djupare vid varje omplantering så har flera av tomaterna dubblat sin höjd sedan i början av maj på bilden ovan! De högväxta tomaterna börjar bli ganska stora nu, lyckligtvis har de flesta ändå en helt okej kraftig stam. Det är en av mina två chocolate cherry som är sååå klen, så det är frågan om den kommer att orka bära någon frukt alls om den inte tjockar på sig. De flesta tomaterna har också fått små knoppar!
 
 
Förutom min finaste, kraftigaste Minibell, som redan nu börjar göra små små tomater! Alltså det finns nog inget som gör mig gladare än att se något man grott från frön göra frukt?! 
 
 
På balkongen har jag flyttat ut alla kryddor utom basilika som är lite mer känslig för kyla. Just nu har jag rosmarin, oregano, citronmeliss och timjan, plus några små jordgubbsplantor jag fick av mamma som fyller utrymmet i Ikea-hyllan tills mina två basilikasorter är redo att flytta ut!
 
 
Apropå jordgubbar så har jag två större plantor, av samma sort, som jag satte i den här fina loppisfyndade plåthinken. Jag älskar mintgrönt och turkost och tycker att den här är såå fin, särskilt med rosten och att den är lite flagnad. Tror dessutom inte jag betalade mer än 50-70 kr för den? Kap! I vanliga fall är jag inte så svag för shabby chic-stilen alls, men den här är ett undantag!
 
 
Mynta ser jag till att odla varje år, det är gott i mat men framförallt gott i min favoritfrink mojito! I år får den bo i den terrakottakrukan med den finaste patinan! Det är mammas gamla så jag vet inte hur många år den har behövt på sig för att få en sådan fin yta? 
 
 
Jag har också påbörjat ett litet suckulentfat! Mamma hade ett par olika sorters taklökar i sin trädgård, så jag tog med mig några i olika storlekar och satte dem tillsammans. Hoppas att de till nästa år förökar sig så att de täcker hela fatet! 
 
 
Gurkan och zucchinin har fått flytta ut först trots att de egentligen är lite mer känsliga. Men de behövde verkligen något ordentligt att klättra på redan nu, så jag satte ut dem vid spaljén och hoppas att det inte blir mindre än 10 grader på ett bra tag nu. Dock så har jag varit klumpig och råkat halvt knäcka två av tre zucchiniplantor! :( :( :( Jag var inte ens särskilt hårdhänt så de måste varit rätt sköra. Tur att jag satte så pass många som tre, men jag hade helst velat ha mer än en ifall att han- och honblommorna blommar olika tider och missar varandra så att det inte blir någon befruktning... Men om jag har tur så överlever någon av dem i alla fall? Kanske kanske? 
 
Hur är läget med era odlingar?

MONTHLY MAKERS FÄRG

 
Dags att presentera vad jag har skapat på månadens Monthly Makers tema som är färg! Alicia är månadens värd och det är i kommentarena till hennes inlägg som man länkar sitt eget bidrag! Jag skrev ju tidigare att jag var sugen att måla en tavla, och det var precis vad det blev! Efter att jag såg kungsfiskaren som varit på min fåglar-jag-vill-se-lista hur länge som helst så kände jag att jag var tvungen att föreviga den i en målning!
 
 
Första skissen såg ut såhär. Jag målade på en pannå jag hade hemma som är mindre än en A4, men ganska lagom för det här projektet kände jag. Allt som allt tog det kanske 2-3 timmar att måla tavlan.
 
 
Jag gjorde ett halvmisslyckat försök att göra en timelapsevideo, haha. Måste hitta ett sätt att ställa upp kameran på som är bra, det här är bara filmat med handhållen mobil så kvalitén är som den är. Jag tror dessutom inte att mitt batteri på varken mobil eller kamera skulle hålla att filma i ett par timmar? Måste klura på det där, men här är ett första dåligt försök i alla fall. Det kanske är kul att se lite av processen ändå?
 
 
Jag gör ca en akrylmålning om året har jag räknat ut, men det är ju faktiskt riktigt kul så jag ska försöka att göra åtminstone någon mer 2016, haha. Blev väldigt nöjd med den här gulliga favoritfågeln i alla fall. Lite tålamodstestande att lägga många olika lager men det blir ju så mycket bättre i slutändan då. Den ser ju dock lite bättre ut på håll än på närbilden. Jag tänkte först att jag skulle ge bort den här i present, men jag tror bestämt att jag måste behålla den själv och sätta upp på någon vägg. Jag kanske ska lägga upp den på min Society6-shop också?
 
 
Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I maj är temat färg och Alicia är värd. Kommentera detta inlägg hos Alicia med en länk till ditt bidrag för att vara med. Deadline är den 28 maj!
 
Vi som driver Monthly Makers är AliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsaJessica, jag, RuthSandraStina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

En utflykt till Övre Föret

 
Jag skrev i förra veckans inlägg om stjärnögonblick att jag äntligen fått se en kungsfiskare, och nu tänkte jag att vi skulle kika på några fler bilder från den utflykten. Det var starten på långledigheten och värmen hade precis kommit på allvar. Det kryllade av promenad- och cykelsugna människor längs med Fyrisån och vitsipporna blommade för fullt.
 
Jag och mamma hade med oss lilla Hugo som jag hundvaktade och så gick vi och pratade om hur gärna vi skulle vilja se kungsfiskaren. Jag berättade att några av mina gamla klasskompisar hade sett en här vid ån. Mamma pekar på andra sidan och säger att den där sluttningen ser ju ut att vara en perfekt boplats för den. Vi passerar en man som sitter vid åkanten som överhör vår konversation och han säger och pekar: Kungsfiskare? Ja men det sitter en där! 
 
 
VA!? Här har vi gått i godan ro och småpratat och inte ens kollat ordentligt efter fåglar. När han väl pekade ut den gick det ju inte att ta miste, den syntes tydligt på andra sidan ån med sin blåa och roströda dräkt. Det är en så jäkla fin fågel alltså. Men, jag inser att mitt objektiv på 250 mm inte riktigt räcker. Båda de här bilderna är beskurna liksom och den sista väldigt väldigt mycket. Skärpan sitter inte alls heller, men i det här fallet struntar jag i det och lägger upp den här bilden ändå! Kungsfiskare liksom! Tänk att vi förmodligen hade missat den om inte den där mannen hade hört vad vi pratade om! På vägen tillbaka fick vi dessutom se den en gång till, det kom en båt på sjön som skrämde upp fågeln så den flög en runda precis ovanför våra huvuden. Magiskt! Förstår verkligen varför den kallas för juvelen och den blåa blixten. 
 
 
Vi såg även lite mindre häftiga men ändå gulliga bofinkar.
 
 
Vi hittade upp till fågeltornet som var vårt mål, men det syntes inte särskilt mycket spännande. Men å ena sidan var klockan runt lunch, vilket inte är en optimal tid för fågelskådning. Helst ska man ju vara ute vid gryningen... Men en storskarv som balanserade på en pinne och flaxade med vingarna som skarvar gör. Om ni ser en större mörk fågel vid vatten som beter sig på det här sättet är det med största sannolikhet en skarv! Jag bestämde mig för att experimentera lite med svartvita bilder också, men jag vet inte riktigt om just den här gör sig bättre utan färg?
 
 
Den här bilden på en tärna (kommer aldrig ihåg hur man skiljer på fisk- och silvertärnan...) blev dagens bästa bild och den tycker jag var riktigt fin i svartvitt! 
 
 
Originalet såg ut såhär, och jag gillar den med men tycker den fick lite extra djup i svartvitt. Håller ni med eller föredrar ni färgvarianten?
 
 
Det kom en kajak paddlandes i hög fart som satte skarven i flykt och jag tyckte den här också passade som svartvit. Det var det som fastnade på bild, i övrigt såg vi några grågäss, ringduvor, kråkor och hörde gulsparv och lite kvittrig sång jag inte kunde identifiera.
 
 
Avslutar med det här fina trädet utanför Blomsterlandet som vi åkte till på vägen hem, de hade nämligen extrapris på citrusträd! Jag har även lite andra nya medlemmar i min växtfamilj som jag tänkte visa snart! Hehe, nu är det nog 45 inomhusväxter på våra 57 kvadratmeter... Men det tar vi en annan gång!

Örtsalt med ramslök och libbsticka

 
Sedan Matilda skrev ett inlägg om ett örtsalt hon gjort med ramslök har jag varit jättesugen på att testa det själv! Jag började leta på artportalen, där man kan rapportera in både djur, växt- och svamparter man hittar, efter fynd av ramslök. Tips om man inte vet alls vart man ska leta är att kika där! Men så pratade jag med mamma i telefon och hon sa att hon hade det i trädgårdslandet, så då åkte jag helt enkelt hem till mina föräldrar och plockade där istället. Mamma tipsade även om en ört som heter libbsticka som hon också hade i trädgården, även den med väldigt mycket smak som ramslöken, men som påminner lite mer om selleri än vitlök. Båda är traditionella kryddörter och libbstickan har även använts som medicinalväxt.
 
Libbsticka till vänster, ramslök till höger.
 
 
Jag följde Matildas anvisningar och lufttorkade bladen i ett par dagar innan jag mortlade ihop bladen med ett flingsalt. Superenkelt! Jag provsmakade saltet och det hade riktigt mycket smak, det ska bli spännande att använda det i matlagning! Men! Jag använder sällan örtsalt i mat, vad är era bästa tips på rätter som det kan tänkas passa i? Eller funkar det att ha i allt istället för vanligt salt? Hjälp en ovan örtsaltare att hitta rätt!
 

Min samling av djurkrukor

 
Det känns som jag har glömt någon, men jag tror att det här är hela min samling djurkrukor? Förutom elefanten jag köpte nu nyligen men jag ska måla den helvit och som den ser ut nu passar den inte riktigt in i bilden ;) Sedan tidigare har jag giraffen Knut och en kaninkruka, båda från loppisar. Dinosaurien är från TGR och kaskelotten gjorde jag på min förra keramikkurs. Noshörningen är också från en loppis och såg tidigare ut såhär:
 
 
Men nu 1.5 år senare fick den möta sprayflaskan och jag tycker nog att den blev finare så. Även om den numera är matt och de andra djuren blanka så tycker jag att den passar bättre in bland de andra numera! Därför tänker jag att elefanten ska få gå samma öde till mötes! Jag kikar alltid efter fina djurkrukor på loppis men oftast är det bara svanar, som jag tycker är lite tråkiga för att det finns så många av dem, men ibland hittar man guldkorn som Knut och kaninen! Och om man inte hittar på loppis kan man ju alltid göra egna i lera!

MONTHLY MAKERS FÄRG: INSPIRATION

 
1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6
 
Den här månadens tema är alltså FÄRG och det är Alicia som är värd. Ett väldigt brett, inkluderande tema där såväl nybörjare som vana kreatörer enkelt kan göra en tolkning. Jag både älskar och blir lite överväldigad när det är breda teman, det sprudlar oftast idéer ur mig men det där med att komma igång och faktiskt göra verklighet av någon idé är desto svårare. Det finns ju så himla mycket man kan göra! Man kan använda i princip vilken teknik och vilket material som helst. Färga textil, måla, använda glas- och porslinsfärger, piffa upp en pryl med färg, göra något av färgglada papper, använda färgglad fimolera, sy något, fota, etc etc etc etc! 
 
I nuläget är jag nog mest sugen på att måla en tavla, men jag kommer förmodligen vela fram och tillbaka mellan ett antal idéer ett tag till innan jag kommer igång. Har ni redan bestämt er för vad ni ska göra eller velar ni som jag? 
 
Den 20:e maj publicerar månadens värd Alicia sin tolkning och i kommentarsfältet till det inlägget länkar du ditt eget bidrag senast den 28:e maj. Vi som håller i Monthly Makers är AliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsaJessicaMikaelaRuthSandraStina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

Skålar x 3

Jag tänkte att det var dags att visa lite mer av keramiken jag skapat under den här våren! Nu har jag bara ett tillfälle kvar på min nuvarande kurs och jag känner mig fortfarande inte klar på långa vägar. Det är så mycket mer jag vill göra: tekniker jag vill testa, bli säkrare på att dreja och så har jag flera sidor med skisser på föremål jag vill skapa. På något sätt kommer jag definitivt att fortsätta med keramik, för det är så jäkla kul! Men nu går vi händelserna i förväg, jag skulle ju visa 3 skålar jag gjorde på min första kurs! 
 
 
Den första är nog den jag gillar bäst, trots att kanterna är skeva och formen lite sisådär. Den är gjord med samma teknik som min trebenta kruka, nämligen att man kavlar lera och formar den över en skålformad gipsform. Att den här är så skev beror på att jag stämplade efter att jag tagit bort gipsformen och leran hade inte riktigt stelnat så den blev lite skev, och jag inte var så noga med att raspa ner kanterna till en jämn nivå i efterhand heller. Men vad gör det, jag gillar den ändå! Bladet är den första stämpeln jag gjorde och också en av mina favoriter faktiskt. Jag ska ta och visa min stämpelsamling jag gjort snart, så fort det har blivit en liten klump lera över från ett projekt har jag format den till liten stämpel och karvat ett mönster. Såhär ser i alla fall en av dem ut!
 
 
De här två skålarna var det allra första jag gjorde på kursen, även de tillverkade med kavel och gipsform. Jag tycker det är så spännande hur glasyren (det som man färgar leran med) lever sitt egna liv. Den turkosa doppade jag bara som vanligt i glasyrhinken och den fick en spräcklig yta på delar av skålen. Det är precis samma glasyr som jag använde till den första skålen men den har inte en endaste prick på sig. Den vita skålen ville jag experimentera lite med två glasyrer på, så efter att ha doppat den i vitt så tog jag en pensel och målade på med blått inuti. Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig, men lite gullig ändå kanske? Jag gillar strukturen på kanten i alla fall, och nu på senaste kursen har jag jobbat mer med strukturer på några små skålar/krukor. På instagram (@mikaelapuranen) har jag visat mer processbilder under kursernas gång om ni känner för att spana in det!
 
LÄS ÄVEN:

Världsrekord i bakluckeloppis

 
Så i helgen åkte jag och mamma till Solvalla för en megaloppis, tanken var att de skulle slå världsrekord i bakluckeloppis, vilket de också gjorde med över 1000 säljare! Såhär såg det ut när man gick in mot området, det höll alltså till på själva travbanan, och det var bilar längs med banan på båda sidor och även flera rader i mitten av banan. Proppfullt med fyndmöjligheter med andra ord! Det var en av de varmaste dagarna hittills och vi köpte snabbt på oss tunga saker att släpa på, så vi orkade verkligen inte kolla på ALLT, men vi var där kanske 1,5 timme och såg kanske drygt hälften av säljarnas grejer. Tips om man är sugen på fler bakluckeloppisar så håller samma arrangörer i en av mina absoluta favoritloppisar i Stockholm på Täby Galopp! Men nu kollar vi på vad vi fyndade istället tycker jag!
 
 
Jag utökade min djurkrukesamling med en elefant! Jag har länge velat ha just en elefant och när den här uppenbarade sig så var det bara att slå till. Dock funderar jag på om jag ska måla om den till helvit eller ej? Tål att funderas på! Jag köpte de gulligaste salt- och pepparkaren i formen av två små hundar för 16 kronor, tycker så mycket om dem! Mamma köpte ett litet lövfat i glas, hon hade ett likadant hemma och nu har hon två! Betonglövet har vi gjutit och det kan ni se mer av här.
 
 
Jag köpte ännu en piedestal, den här i mer klassiskt utförande, men jag gillar den verkligen i både form och färg. Att den bara kostade 20 kr gjorde det hela till en no brainer, den skulle med hem. Fatet i keramik kände jag att jag behövde också, älskar turkost och mintgrönt i alla nyanser och särskilt fint är det i köket tycker jag. Jag tänker att den blir fin att servera mindre enklare sallader i, eller kanske att ha frukt i.
 
 
En stringhylla!!! SOM jag har velat ha en, men när även de begagnade går för typ 900 spänn på blocket och köp och sälj-grupper så har det inte känts värt. Den här fick jag bara för 350 kronor, och hyllplanen är visserligen lite slitna, men jag tror inte det syns så mycket när den väl sitter uppe på väggen. Sjukt nöjd med det här fyndet!
 
 
Mamma köpte två olika ljuslyktor att ha på altanen, och ett gäng gröna lövassieter. Det är egentligen 9 stycken men jag tog bara fram två för att ta bilden. Gulliga att servera en liten förrätt på! Påsen på bilden är fylld med guldiga gardinringar som jag tänkte att det här måste man ju kunna göra något fint DIY-projekt av. Några idéer? Jag tänkte först göra ett grytunderlägg, men de är i plast så det kommer inte funka att utsätta dem för värme. Mina tankar just nu är att inkorporera dem i något makraméprojekt, men det är så många så det kommer räcka länge. Så kommentera om ni kommer på någon bra idé! 
 
Det var de ganska tunga, men fina fynden från den loppishelgen. Nu avslutar vi med lite gulliga djurbilder jag knäppte samma dag!
 
 
 
Hur gullig och gosig hund får man vara alltså? Saknar honom trots att jag bara hundvaktade i två dagar.
 
 
Maja vaktar pionrabatten. Hon fyller hela 15 år i sommar och är egentligen min katt, men hon bor kvar hos mina föräldrar för hon är så van att kunna gå ute hur hon vill och jag tror inte hon skulle trivas i lägenhet. Men fint att ha henne så nära att man kan hälsa på så pass ofta! 
 
PS. Idag släpper Alicia månadens Monthly Makers tema!!!!
 

Stjärnögonblick #2

 
Jag kände att det var dags att kidnappa Wildas koncept stjärnögonblick igen, för den här veckan har varit särskilt fin.
 
☆ Relationer med djur. Jag har varit hundvakt i ett par dagar den här veckan till världens sötaste lilla Hugo, och trots att han väckte oss genom att studsa runt på oss mitt i natten så var det så himla fint att ha honom här. Han är den mysigaste hunden som helst vill sitta i knät och älskar att gosa in sig i filtar!
 
☆ Vädret!!! Det har varit typ 25 grader sedan i onsdags, vi hade till och med över 35 grader i solen på balkongen, sjukt ju!
 
☆ Långledigt. 
 
 
☆ Att ta ledigt med gott samvete. Jag borde egentligen har skrivit på en uppsats den här veckan, men jag har inte skrivit ett ord och bestämde mig för att inte ha dåligt samvete över det alls och bara njuta av ledigheten utan att ha det i bakhuvudet. Jag kommer få desto mer att göra kommande två veckor, men det får det vara värt för jag har slappnat av mer än jag gjort på länge.
 
☆ Hav av vitsippor.
 
☆ Loppislycka. Jag och mamma åkte till Solvalla igår för deras världsrekordförsök i bakluckeloppis (som de slog!) och kom hem med några riktigt fina fynd!
 
☆ Solvarm hud.
 
 
☆ Att allting står i full blom
 
☆ Grillkväll med vänner.
 
☆ Att kunna gå barbent och utan jacka.
 
☆ Jag lyckades centrera en lerklump alldeles själv på drejskivan! Det är vad jag (åtminstone hittills) har tyckt varit det svåraste med att lära sig dreja, och har alltid behövt lite hjälp med det fram tills nu!
 
 
☆ Att sitta i solen på balkongen och plantera om växter.
 
☆ En av mina Minibell-tomater har fått sina första knoppar!
 
☆ Jag har äntligen ett citronträd, det var extrapris på Blomsterlandet! Snart har jag alla växter på min önskelista! 
 
 
 
☆ Jag kör på the 100 day project och tecknar mer än jag gjort på länge! En del har redan fått komma upp på min Society6-shop som har fri frakt tills imorgon kl 09.00!
 
Att kunna skörda vilt från naturen
  
☆ Frukost på balkongen.
 
 
☆ Jag har äntligen fått kryssa kungsfiskare! Jag och mamma var ute och letade efter den förra sommaren, men kunde inte hitta någon (däremot såg vi massa annat kul den gången, så kolla gärna in det inlägget ändå!). Men nu så var den bara där när vi tog en promenad längs Fyrisån med Hugo i torsdags! Och den var så sjukt fin! Finaste fågeln! Jag måste måla en snarast känner jag. Bilderna blev däremot sådär och den här är väldigt kraftigt beskuren, men jag är sjukt glad ändå! Jag fick däremot till en del andra bilder, så det kommer i ett eget inlägg snart!
  
☆ Den här veckans GoT-avsnitt!!!
 
☆ Att få lite färg i ansiktet
 
 
☆ En solvarm kattkropp som stryker sig mot benen
 
☆ Att svalka sig med glass efter att ha varit ute i solen
 
☆ Skogspromenader. Det har blivit betydligt fler än vanligt pga hundsällskap som vill ut och gå. Även om jag knappt varit vaken när vi gått på morgonpromenad är det ett väldigt fint sätt att få starta dagen på.
 
 
Vad för fina ögonblick har ni haft en här veckan?
 

Paris dag 3 - Montmarte, konstnärer, sol och klichéer

 
Den tredje och sista hela dagen i Paris (se dag 1, dag 2 och Paris-filmen) var också den bästa, trots att vi var väldigt trötta och sega efter barhänget kvällen innan. Vårt mål för dagen var att åka till Montmarte, och efter en frukostcrêpe tog vi tunnelbana till Blanche. Vi hade sett ut ett ställe vi ville besöka, men direkt när vi kommer upp ur tunnelbanan så var Moulin Rouge där som vi egentligen inte tänkt gå till. Så då kunde vi bocka av att ha sett det också, åtminstone utifrån. Det var mycket mindre än jag trodde däremot? Men min enda referens är egentligen filmen Moulin Rouge så att.... :)
 
 
Men det vi egentligen skulle besöka var ett café på en tvärgata till Moulin Rouge. Vi båda tycker jättemycket om filmen Amelie från Montmarte, och det här är caféet hon jobbar på i filmen. Så kul att ha sett det i IRL! 
 
 
Våra magar var inte nöjda efter fikat på cafét så vi köpte med oss några macarons, för det måste man äta när man är i Frankrike, och promenerade runt i kvarteren. Så himla mysigt område, skulle lätt vilja bo där någonstans om jag skulle flytta till Paris!
 
 
Vi satte oss på en parkbänk i en park med den här väggen som det stod jag älskar dig på massor av olika språk. Paris - kärlekens stad eller vad är det man brukar säga? Mysigt hur som helst!
 
 
Vart man än vände sig fanns fina fasader och vyer att fota!
 
 
Så kom vi fram till det här torget där massor av konstnärer säljer målningar och gör personliga porträtt på beställning. Det var så imponerande att se dem arbeta, hur snabbt de kunde få till bilden så att de såg ut som personen som satt framför dem. Porträtt är inte min starkaste sida direkt, men jag tycker det är kul och blev inspirerad till att öva mer på det efter att ha studerat konstnärerna här en stund.
 
 
Det var inte bara porträtt som målades på plats, det var många som satt och målade nya tavlor samtidigt som de sålde sina verk. Den här äldre mannens fågelakvareller på nedre bilden tycker jag var så fina! Jag hade så gärna velat köpa någon tavla, men även om de inte var särskilt dyra alls för det hantverket så hade vi inte riktigt 70-100 euro över att spendera på konst tyvärr. Men bara att få gå runt här var så himla fint och en av de absoluta höjdpunkterna på hela resan!
 
 
Det var den soligaste dagen på vår resa och uteserveringarna var mer packade än i vanliga fall med solnjutande människor. Vi hittade istället en glassbar och köpte så otroligt god glass! Vi promenerade vidare och hittade fram till...
 
 
...Sacre Cour! 
 
 
Vi struntade i att gå in för att det var så långa köer utan satt istället på trappan med vår glass och utsikt över hela Paris. Så himla mysigt! Det var nästan bara skönt att vi var rätt sega i huvudet och inte orkade göra så mycket, vi satt bara i solen och njöt i säkert en timme.
 
 
Jag var bara tvungen att ta den här bilden när jag såg den här vyn! Så klyschigt fint, ett par sittandes på en bänk och myser med Eiffeltornet i bakgrunden. 
 
 
Och apropå klyschor och klichéer, det här var nästan för mycket. Det var massvis med gatumusikanter runt om i Montmarte, och särskilt dragspel förknippar i alla fall jag med Paris. Så går vi på en gata och ser den här mannen som spelar dragspel och så börjar han spela temat från Amelie-filmen. Det var nästan så att det inte kändes verkligt för det var så klichéartat, men himla fint!
 
 
Och med den här vyn säger vi adjö till Paris för den här gången. Jag är sjukt sugen på att åka tillbaka, jag tyckte så mycket om staden och det finns så mycket mer jag vill hinna se. Vi hann inte göra mycket dagen därpå eftersom vårt flyg gick vid ett, men vi hann ett litet stopp på butiken Merci som Elsa rekommenderat. Jag köpte en jättefin liten kruka, men den åkte i golvet och gick i tusen bitar när jag hade födelsedagsfest :( Så jag måste helt enkelt åka tillbaka, om inte annat för att köpa en till kruka, haha. Nä, men jag är så sjukt glad att vi hade möjligheten att åka hit överhuvudtaget, jag har verkligen längtat efter att resa någonstans i flera år nu. Och äntligen blev det av! 
 

Den stora tomatodlingsguiden

 
Idag tänkte jag dela med mig av allt jag kan inom tomatodling! Resultatet blev den här mastiga guiden med flera underkategorier så det är lätt att hitta beroende på i vilken fas av odlingen man befinner sig. Vill ni läsa ännu fler tomattips så har Alicia också postat ett tomatinlägg idag, hon odlar tomat för första gången i år och har sammanställt alla läsartips hon fått. Dessutom har hon gjort fantastiska illustrationer i akvarell till inlägget!
 
 
Att så tomater
För att odla tomater behöver du någon typ av tomatfröer. Det finns hur många olika tomatsorter som helst att välja på, och ett tips är att läsa på lite om sorten innan du köper så du vet att den passar de förutsättningar du har att odla på, balkong, friland eller hur du nu odlar. Fröer kan man köpa på nätet, i blomsterhandeln, i matbutiken etc. Eller så kan man haka på trenden jag har sett cirkulera på facebook där man stoppar ner en tomatsskiva i jord och låter den gro. Det är självklart att fröer från mat man köper också kan gro! Men problemet när man sätter ner en helt tomatskiva i jorden är att det oftast är väldigt, väldigt många frön som gror och det blir snabbt jättetrångt i krukan, så jag rekommenderar att ta max 2-3 stycken frön i samma kruka till att börja med. Dessutom kanske man inte vet exakt vilken sorts tomat det är man har sått om man sår en köptomat, och då är det svårt att kolla upp specifika skötselråd för just den sorten. Men det är klart det också fungerar, men det kan som sagt vara lite knepigare!
 
När på året man ska så tomaterna varierar lite beroende på sort och var man bor. Jag brukar så i februari för att plantorna ska få lång tid på sig att växa till sig. Men det går absolut att så så sent som i april/maj och ändå få en fin skörd! Sår man tidigt på året kan det vara värt att fundera på om man vill ha någon extra belysning till plantorna när det ännu inte är så många soltimmar. 
 
När man först sår fröer så är det rekommenderat att använda såjord som är mindre näringsrik än vanlig blomjord. Det passar bättre för fröer och småplantor att inte få för mycket näring när de är så små, men vid första omplanteringen kan man byta till en mer näringsrik jord. Det brukar stå på fröpåsarna hur djupt man ska sätta fröerna, men generellt skulle jag säga att 0.5-1 cm fungerar bra. Peta ner fröet och täck med lite jord. Ett tips är att vara lite försiktig med vattningen i början, eftersom vattnet kan skölja med sig fröet djupare ner i krukan. Men fröerna vill ha det fuktigt för att gro, så antingen kan man använda en sprayflaska att vattna med i början eller så får man helt enkelt vara försiktig och inte hälla på massor av vatten i hög fart.
 
 
Omskolning
Tomater vill omskolas, det vill säga omplanteras, flera gånger innan de får sin slutgiltiga kruka. Varje gång byter man till en lite större kruka. Den slutgiltiga krukan får gärna vara på 8-10 liter så blir tomaterna glada! Första omskolningen brukar jag göra när plantorna har börjat få sina karaktärsblad. De första bladen som dyker upp kallas för hjärtblad och ser i princip likadana ut på många plantor, medan karaktärsbladen ser mer ut som riktiga tomatblad. När man planterar om ska man också tänka på att sätta plantan djupt, jorden får gärna nå hela vägen upp till första bladparet. Vid omskolning nummer två kan man nypa bort de första hjärtbladen och plantera ännu djupare. Det kommer nämligen att utvecklas rötter längs med stammen som nu är under jord, och det hjälper plantan att bli stabilare när den blir större. Ett till tips för att få plantorna stabilare är att stryka med händerna lite lätt på dem då och då för att simulera vind, då växer de inte lika snabbt på höjden utan blir istället tjockare. Bli inte förskräckt om plantan slokar och ser ledsen ut efter omplantering, de brukar repa sig inom 24 timmar!
 
Vad man ska plocka bort när man tjuvar tomater
 
Att tjuva 
Om man ska tjuva en planta eller inte beror på vilken sorts tomat man har. Säkrast är att läsa på fröpåsen, men en generell regel är att högväxta tomatsorter ska tjuvas medan busktomater inte ska det. Men vad betyder det ens att tjuva en planta? Det är när man tar bort ett skott som växer emellan stammen och en gren, som på bilden ovan. Man kan säga att de skotten är som små energitjuvar, plantan lägger energi på att utveckla dem istället för att lägga kraft på att utveckla tomater. 
 
 
Vattning och placering
Tomater är solälskande växter som trivs i bäst i söderläge, men det funkar absolut i andra väderstreck med. Men har man tillgång till söderläge så tycker jag absolut man ska placera sina växter där. De gillar morgonsol bäst så att det snabbt blir varmt på dagen. Högväxta tomatsorter får man gärna binda upp mot odlingspinnar eller en spaljé för att stabilisera dem.
 
Tomater är också väldigt törstiga, men de vill framförallt ha en jämn tillgång på vatten och inte torka ut emellan vattningarna. Ojämn vattning kan göra att skalet spricker och man kan i värsta fall drabbas av pistillröta. Jag brukar vattna i princip varje dag, särskilt när det är väldigt varmt får man hålla lite extra koll. Ett tips är att vattna på kvällen, för då dunstar inte vattnet bort pga solen utan plantan kan ta till sig det bättre. För mycket näring och vattning kan däremot ge smaklösa tomater och mer tillväxt på bladen istället, så lagom är ett bra ledord även om det är svårt att veta vad som är lagom. Eftersom jorden torkar uppifrån och ner, så kan man rafsa lite i jorden för att se om den är torr bara på ytan eller djupare också, och vattna därefter.
 
Näring
Tomater vill förutom mycket sol och vatten, ha mycket näring. Så efter första omskolningen så bör man välja en mer näringsrik jord, tomater vill gärna ha mycket fosfor och kalium. Men oavsett hur näringsrik jord man har så kommer den att ta slut i jorden och då behöver man tillsätta mer genom att gödsla. Man kan använda benmjöl, guldvatten, eller flytande växtnäring. Om man vill så kan man köpa särskild tomatnäring, men vanlig växtnäring fungerar också. Jag brukar ge näring 1-2 gånger i veckan med start någon gång efter första omskolningen när de växt till sig lite.
 
 
Utflyttning
Man kan börja flytta ut sina plantor när frostrisken är över, allra helst ska minimumtemperaturen vara 10 grader. Men med vår oberäkneliga svenska sommar så är det ju svårt att lova att det inte ska bli kallare, men om det är väldigt ojämna temperatur kan det göra så att tomaten stannar av lite i växten, så ett tips om det varierar väldigt, väldigt mycket är att försöka ha någon typ av växthus eller till och med flytta in plantorna. Jag undrar om inte det här var orsaken till att mina plantor var så långsamma förra året på att ge frukt, så jag ska definitivt tänka på detta i år!
 
När man flyttar ut plantorna kan det vara bra att vänja de långsamt, inte bara vid temperaturerna utan också direkt solljus. Det kan man göra genom att låta de stå ute bara någon timme till att börja med och flytta in dem igen, och så låta de var ute längre och längre varje gång tills de kan stå ute hela tiden. Jag orkar oftast inte vara jättenoga med det här steget utan flyttar de fram och tillbaka max 2 gånger och det går ändå, men de mår bäst om de får vänja sig långsamt!
 
Pollinering
För att det ska bli någon tomat av blommorna så behöver blomman pollineras. Om man har sina plantor utomhus sköts det av olika insekter. Men om man har sina plantor inomhus där man inte har pollinatörer så får man hjälpa de lite på traven. Du kan läsa mer om biologin bakom pollinering i det här inlägget. För att handpollinera tomater kan man skaka lite på plantan eller försiktigt knäppa till blommorna med fingrarna för att få pollen att lossna från ståndarna och fastna på pistillen. En del andra växter kräver andra metoder pga att de har annorlunda blomstrukturer, men det här funkar för tomater. Se exakt hur på videon nedan!
 
 
Ohyra
Det är viktigt att hålla koll på sina plantor, både för att upptäcka tjuvar om man har en högväxt tomat, men också för att hålla utkik efter ohyra. Tomater kan bland annat drabbas av vita flygare, spinn och bladlöss. Om man har drabbats av exempelvis bladlöss kan man spraya plantorna med en vatten + såpalösning regelbundet tills de försvinner. När man odlar ätbara grejer är det viktigt att inte använda bekämpning som innehåller gifter. Om några blad skadats av ohyra så är det bra att ta bort dem innan de sprider sig till resten av plantan.
 
Förra årets skörd 
 
Gynna frukttillväxten
Det finns några knep för att underlätta för plantorna att bilda tomater, det handlar helt enkelt om att få plantan att fokusera på frukttillväxt istället för blad- och höjdtillväxt.Generellt ska man inte toppa tomatplantor, men om man har högväxande sorter så kan man göra det för att gynna frukttillväxten. Men det gör man isåfall först när plantan är stor och fruktklasar har börjat bildas, inte i början av tillväxten som med t.ex. chiliplantor. Ett tips jag fått av min moster är också att man kan gynna frukttillväxten genom att ta bort några blad som skuggar tomaterna. Mer sol och mera luft kring tomaterna gör att de växer bättre. Det gör man när man har ett par fruktklasar på g, och då kanske man tar bort ca 2 blad då och då. Plantan behöver fortfarande blad för att kunna fotosyntetisera så man ska inte plocka bort för många. 
 
Skörd
När man kan skörda beror väldigt mycket på, men man kan som sagt skynda på frukttillväxten med några knep. En del får färdiga tomater redan i juni, men mina plantor har inte varit redo förrän augusti/september de två senaste åren. Innan frosten kommer tillbaka bör man dock ha plockat av alla frukter. Det gör absolut ingenting om inte frukterna har hunnit bli mogna, man kan solmogna dem inomhus. Det är bara att placera dem i ett soligt fönster så kommer de snart att skifta färg. Annars kan man ju tillaga även gröna tomater!
 
Slutet på säsongen
Normalt brukar man inte övervintra tomater, utan det är bättre att sätta nya frön nästa år istället. Något man däremot kan göra är att ta frön från frukterna man skördat och spara tills det är dags att så nästa gång. De förvaras bäst torrt och svalt. Det är perfekt om man hittat någon sort man verkligen gillade, så kan man spara den till säsongen därpå. På så sätt kan man lätt bygga upp en egen fröbank som man kan byta med andra odlingsentusiaster! Om man ändå vill ha kvar sin planta så är mitt bästa tips att ta en stickling, alltså ta av toppen på plantan och plantera den. På så vis har du ett försprång till nästa säsong! Skulle sticklingen växa sig för stor för snabbt eller ha något annat problem kan man bara klippa av toppen igen och plantera den istället. Den kan dock behöva extra växtbelysning för att må bra under vinterhalvåret! 
 
 
Har ni några fler funderingar kring tomatodling så är det bara att ställa en fråga i kommentarerna! Glöm nu inte att klicka er in till Alicia och kolla på hennes tomatinlägg också!

Mitt april

Jag blev så förtjust i appen 1 second everyday när jag gjorde Parisfilmen så jag bestämde mig för att filma glimtar av april månad och göra en ny film! Dock har jag glömt bort det lite då och då, så jag får sätta en påminnelse på mobilen tror jag för det här är nog ett koncept jag vill fortsätta med. Det är klipp från min födelsedagsfest med 90-talstema, vardagsögonblick och så väldigt mycket Valborg i slutet. Ni var en del som önskade mer vardagsinlägg förut, så hoppas ni tycker det här är lika kul som jag! PS. Om ni vill ha mer vardagsbilder och klipp kan man även följa mig på snapchat under mikaelapv, använder det mer och mer!