Loppisfynd

 
Jag och mamma var iväg en sväng till Skopans loppis i Upplands Väsby (där min föräldrar bor) nu i påsk. Jag brukade gillade den loppisen för typ 5 år sedan, men det är helt sjukt hur populär den har blivit. Vi kom ändå ganska tidigt, men det fylldes snabbt på med så otroligt mycket människor att man bara ville gå därifrån så snabbt som möjligt. Dessutom så har priserna gått upp, precis som i resten av loppis-Stockholm särskilt känns det som. Har ni några bra tips på ställen som inte tar överpriser och ej är smockade med folk, helst i norra Stockholm, så hojta!
 
Innan vi fick panik hann jag dock grabba tag i den här piedestalen direkt när vi kom in. Jag bar runt på den och velade och funderade på om jag verkligen skulle ha den, om den var så fin. Men så till slut slog jag till för 50 spänn och oj vad jag inte ångrar mig! Jag tycker den blev så himla fin i det här hörnet! Det var lite svårt att visualisera hur det skulle se ut med växter på tyckte jag i loppisstressen, men det hade ju inte kunnat bli mycket bättre!
 
 
Just nu innebos den av min tändstickskaktus som blivit enorm, ett elefantöra, en novemberkaktus (i kruka från Paris!) och en vas med murgrönekusiner som håller på och rotar sig. Jag funderar lite på om jag ska ha 4 olika krukor och vaser eller om jag ska matcha dem, vad tycker ni?
 
 
Förutom piedestalen som är ett av mina favoritfynd någonsin kanske, så köpte jag också den här fina skålen. Tänker att den kommer vara superfin att servera sommarsallader i på balkongen! Snart, snart kan det bli verklighet! Det körde förbi bilar och sopade bort allt grus på gatorna idag, helt klart ett vårtecken!

Att beställa från Society6

 
Som ni kanske vet så har jag en Society6-shop där man kan köpa både prints men också t-shirtar, mobilskal, mattor, muggar, tygväskor och kuddar bland annat med mina bilder på. Ibland beställer jag saker av mig själv, dels för att jag faktiskt vill ha t.ex. en tygkasse eller kudde med mitt tryck på men också för att jag vill veta sjäv hur sakerna ser ut IRL för att kunna sälja dem med gott samvete. Så nu senast så beställde jag en kudde med en av mina senaste akvareller. Sist jag köpte en kudde därifrån var jag inte hundra procent nöjd, detaljerna i min illustration försvann i det "korniga" tyget som kudden var tryckt på (läs mer och se bilder här), så jag var ärligt talat lite orolig att jag inte skulle bli nöjd nu heller. 
 
 
Men det är jag! Den här bilden är ju något helt annat och har inte lika mycket smådetaljer som den andra bilden, vilket jag antar gör hela skillnaden. Tyget är fortfarande detsamma och ganska kornigt eller vad man nu ska kalla det, men det påverkar inte bilden alls på samma sätt som den föregående kudden. Så jag är hur nöjd som helst! Jag har tidigare också beställt en tygväska och en t-shirt om ni vill se hur de ser ut IRL.
 
Det gick dessutom otroligt snabbt den här gången, jag beställde den 14 mars och fick paketet i början av förra veckan, så det var ca 1 veckas leveranstid. Tidigare har det varit åtminstone 2-3 veckor innan jag fått det jag beställt. Eftersom Society6 är i USA så är det ju det där med tull som kan tillkomma, men jag har aldrig råkat ut för det och då har jag beställt 4-5 gånger ungefär. Det här paketet fick plats genom dörrinkastet så det kom direkt hem, är det något större får man hämta hos sitt postombud. Ett tips om man vill beställa är att vänta tills det är ett erbjudande om fri frakt, för det återkommer väldigt ofta. Annars ligger frakten på 10 dollar. Det är faktiskt ett erbjudande just nu med 5 dollar rabatt på mobilskal + fri frakt om någon är sugen!
 
Det har önskats ett inlägg om hur det går till att sälja via Society6, och det är på g! Håll ut :)

Snapshots från påsken

 
Nu är påsken inne på sin sista dag och min ledighet likaså. Imorgon börjar jag en ny kurs som verkar jättespännande, men först tänkte jag att vi skulle kika på lite påskbilder. Jag åkte hem till mina föräldrar på långfredagen för att hänga lite där och rota igenom gamla lådor i jakt på 90-talsprylar för en fest nästa helg. Vi brukar inte fira påsk jättemycket egentligen, grekiska påsken som oftast är ett annat datum firar vi desto mer däremot med en stor grillfest. Men nu till "vanliga" påsken hade mamma ändå tagit fram en del påskpynt, där det mesta är DIY-pynt! De här äggen har hon gjort decoupage på och tydligen limmat glitter på ett av dem. Undrar om inte det sistnämnda kanske är mitt gamla verk?
 
 
De här två påskhönorna åker fram varje år, haha. Det är min syster som gjort den övre och jag den nedre någon gång på lågstadiet förmodligen, eller om det kan ha varit redan på förskolan? De får hänga på väggen varje år i alla fall och det är ju lite gulligt.
 
 
Påskris finns förstås också, äggen är antingen handmålade eller decoupagelimmade. Alla är säkert minst 15 år gamla, men de flesta är nog över 20 år för jag minns inte en endaste påsk utan den här gula med påskkärringen som mamma har målat. Fjädrarna är som tur är lika gamla de med, då de förmodligen plockats av levande fåglar :(
 
 
De flesta av de 20-åriga äggen har nog gått sönder, men ett av mina gamla ägg hängde i riset även i år!
 
 
Ute i trädgården stod krokusarna redan i full blom, och lite påskliljor verkade vara på väg upp också. Förutom att rota i lådor i garaget och äta god mat hann vi även med en liten loppistur. Så fick jag skjuts hem med mina miljarder påsar med loppisfynd och 90-talsprylar och då hann jag vara hemma i en halvtimme innan vi åkte till Es familj för påskmiddag och sällskapsspel. Så mysig helg!
 
 
Om man är medlem i Plantagens kundklubb så får man en gratis bukett rosor när man fyller år så jag åkte och hämtade ut den i fredags också. Det blev en påskbukett, men nu redan efter tre dagar ser en del av blommorna ganska ledsna ut. Vet inte alls vad jag gjort för fel? Har snittat dem i fredags och en gång idag, samt bytt vatten och hällt i rosnäringen som följde med. 3 dagar är lite dålig hållbarhet får man tycka. Men de har varit himla fina i min favoritvas så länge det varade!
 
Har ni haft en fin påsk?
 

Att gå en keramikkurs

 
Så, här kommer det utlovade inlägget om keramikkursen jag gått på! I flera år nu har jag tjatat hål i öronen på min sambo om hur gärna jag vill hålla på med keramik. Och i år blev det äntligen av! Jag gick en keramikkurs med min mamma när jag var typ 12 år, och så har jag hållt på med lite på bildlektionerna i skolan, men där slutar mina tidigare erfarenheter.
 
Vart hittar man kurser?
Det är inte det lättaste att börja hålla på med hemma själv om man inte har tillgång till en keramikugn, så det enklaste att börja med är helt enkelt att gå en kurs! Det kan man göra på flera olika ställen, det enklaste är nog att googla din ort + keramikkurs, men jag vet att bland annat Medborgarskolan och Folkuniversitet erbjuder keramikkurser på flera orter! Jag gick en nybörjarkurs på Medborgarskolan i Uppsala.
 
 
Vad kostar det?
Den kursen jag gick var fem tillfällen och totalt ca 12 timmar. Kursavgiften var 1450 kr, men man får också betala för materialet. Hur mycket det blir beror såklart på hur mycket man använder, på Medborgarskolan kostade 1 kg lera 75 kr och inkluderar glasering och bränning.
 
 
Hur går det till?
Det här är säkert annorlunda beroende på var man går och vem som är kursledare. Den här kursen jag gick nu var väldigt fri, vi hade några genomgångar på t.ex. hur man knådar lera, hur man drejar och liknande men sen var det fritt att göra vad man ville själv. Jag har för mig att den kursen jag gick när jag var 12 så var det mera uppstyrt, t.ex. att ett tillfälle så höll vi på med ringling och ett annat tillfälle någon annan teknik. Nu var det inte alls så utan man fick hålla på med sina egna idéer och projekt och så fanns kursledare hela tiden tillgänglig för hjälp. Om man inte hade några egna idéer så kom hon med förslag och idéer, så jag skulle säga att hur styrt det är beror precis på hur styrt man vill ha det. Vill man hålla på med sitt är det fritt fram, vill man ha mera styrning är det bara att be om det. Så funkar det i alla fall på Medborgarskolan i Uppsala. 
 
Jag hade dock ingen brist på idéer jag ville göra, utan kände snarare att jag knappt hann göra hälften av vad jag hade velat. Min pinterestboard om keramik har gått väldigt varm de senaste månaderna, haha. Faktiskt så kände jag att jag verkligen inte har fått nog av keramik så jag anmälde mig till en fortsättningskurs på en gång! Om någon annan är sugen att gå så är det denna som går på tisdagskvällar jag anmält mig till nu! Det är verkligen det roligaste jag har gjort på väldigt, väldigt länge och jag är så himla pepp på att fortsätta! Så om du är ens det minsta sugen på att testa på keramik så tycker jag verkligen du ska prova!
 
PS. Lovar att visa upp mer av vad jag skapat från kursen snart, men det är bara valen som har hunnit med sin sista bränning än så länge. Men de sa att allt skulle vara klart inom två veckor efter kursslut så snart kan jag gå och hämta upp resten!

Sekunder från Paris

Nu är vi hemma från Paris! Eller, jag insåg att jag nog inte nämnt det här tidigare men jag köpte en resa till Paris till E i julklapp! Så vi åkte i söndags och kom hem onsdag kväll! Jag tänkte dela med mig av lite fler bilder senare när jag orkat börja gå igenom dem, men här är en liten film vi gjorde med appen 1 second everyday, tack för tipset Sandra! Vi hade ett par jättemysiga dagar fyllda med turistande, crepes, rödvin, trötta fötter, macarons, barhäng, croissants och solsken <3 
 

MONTHLY MAKERS MINIATYR

 
Vad fort tiden går! Det är redan dags att visa upp vad som skapades till månadens Monthly Makers! Den här gången är Wilda värd och temat är miniatyr! Jag har gjort en minival i keramik! Den som följer mig på instagram kunde för ganska längesedan nu se en valkruka jag gjorde i trolldeg bara för att jag var så himla sugen på att hålla på med lera. Den blev sådär. Men nu var ett ypperligt tillfälle att göra om och göra bättre! Så på keramikkursen jag har gått på så bestämde jag mig för att göra en kaskelottkruka!
 
 
Såhär såg den ut när jag format färdigt den och den stod på tork innan första bränningen. Jag fick gröpa ur den nästan hela vägen fram i nosen eftersom att för tjocka keramikgrejer riskerar att spricka i ugnen.
 
 
Efter glaseringen såg den lille valen ut såhär! Redo för sista bränningen!
 
 
Och efter ytterligare en bränning så är den färdig och ser ut såhär! Min alldeles egna lilla miniatyrkaskelott. Jag tänker kalla den Moby eftersom det är en vit kaskelott, men den här ser betydligt snällare ut än valen i historien om Moby Dick :))) Jag tycker så mycket om den även om den nu efter glaseringen är lite, lite flammig på några ställen samt att varenda ojämnhet syns ganska tydligt.
 
 
Så gullig med en liten kaktus som inneboende! Apropå keramik förresten så tänkte jag skriva ett inlägg om kursen jag gått på och vad jag tyckte om den, och så har jag redan anmält mig till en fortsättningskurs för det är det roligaste jag har gjort på länge!
 
Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I mars är temat miniatyr och Wilda är värd. Kommentera detta inlägg hos Wilda med en länk till ditt bidrag för att vara med. Deadline är den 28 mars!
 
Vi som driver Monthly Makers är Alicia, Anna María, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, Mikaela, Ruth, Sandra, Stina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

Första riktiga vårpromenaderna och huggormspremiär

 
Nu börjar det verkligen kännas som vår! Den senaste veckan har i och för sig varit väldigt grå och trist, men två fina dagar har vi haft strålande sol, och vad passar då bättre än att ta en promenad? Vi var dock inte de enda som tänkt den tanken förra lördags eftermiddagen utan det var fullt med människor på stigar och trottoarer. 
 
 
Men jag hade nog det finaste sällskapet <3
 
 
Vi var ute på jakt efter att hitta huggormar då jag hade hört rykten om att de vaknat till liv igen efter vintern. Men på lördagen kom vi för sent, vi pratade med en dam vid huggormsbron som sa att de hade synts till men hade krypit in i sina gömmor igen. Istället blev det lite gulsparvsfoton! Men alltså fy fan vad svårt det var att få någon som helst skärpa på den här fågeln. Det här är mina två bästa bilder liksom och ingen av dem är skarp på rätt ställen. Autofokusen hängde inte med alls och det var skitsvårt att hinna få in fokusen manuellt innan fågeln hade skuttat vidare och man var tvungen att börja om. Frustrerande!
 
Men som rubriken hintar om så hade vi bättre lycka några dagar senare så om du inte vill se bilder på huggormar, scrolla inte ner!
.
.
.
.
.
.
 
På onsdagen sken solen igen och vi gav oss ut för ett nytt försök lite tidigare på dagen och det gav utdelning. Först såg jag ingenting när jag klev när i gräset bredvid stenbron de bor vid, men så rasslade det till i gräset ungefär en meter framför mig och så slingrade den här kompisen runt en stund. Det var lite samma problem här med fokusen när ormen rörde på sig. Den här individen la sig under massa gräs och grenar och var inte så fotovänlig efter den här bilden.
 
 
Men samtidigt som den slingrade sig ner i gräset igen så slingrade sig den här ormen upp och placerade sig vid en skreva i klipporna för att njuta av solen. Betydligt mer villig att bli fotograferad och eftersom den låg still så hade jag gott om tid att ställa in fokusen precis där jag ville ha den! Jag satt säkert i tjugo minuter och beundrade och fotograferade ormarna.
 
 
Så himla fina och coola djur! Innan jag faktiskt såg en huggorm för första gången så trodde jag att de var betydligt större, de blir vanligtvis runt 65 cm långa men de här två individerna var nog inte mer än 40 cm kanske. Honor brukar vara större än hanarna. Ett fun fact jag inte visste innan jag pluggade faunistik var att det oftast är värre att bli biten av unga ormar för att de inte riktigt lärt sig hur mycket gift de ska spruta ut och därför ger högre doser. Jag var nöjd med att stanna på 1.5-2 meters avstånd för säkerhets skull, även om huggormar normalt inte hugger om de inte känner sig väldigt hotade. 

Kaktusar i akvarell

 
 
Okej, så här är resten av förra helgwns akvarellmålande, ett gäng kaktusar! Jag kan nog officiellt kallas kaktusbesatt numera. Men det är så himla kul att måla dem att jag nog inte blir förvånad om det blir flera krukor målade inom kort. Alla originalen är i storlek A5 så det gick ganska snabbt att producera det här lilla stickiga gänget. Min favorit är helt klart den här översta, bästa formen på en kaktus! Jag gillar den både med och utan text, alla tre finns i båda utföranden (med och utan text) på min Society6-shop.
Den här bollen gillar jag verkligen krukan på, det ser ut som gammal terrakottakruka som har fått en fin patina, tycker jag. Blomman hade jag kanske skippat såhär i efterhand, men den kanske är lite gullig ändå.
Den här sista är kanske mer en suckulent än en kaktus, fast den påminner lite om en av mina favoritkaktusar som dog :( 
 
 
 
 
 
Jag gjorde också ett mönster av alla tre, som kanske är det finaste av allt ändå tycker jag. Superfin som necessär/saksamlarpåse/vad ska man kalla den (carry-all-pouch på Society6). Om någon känner sig sugen så är det just nu fri frakt och 5$ rabatt på mobilskal! 

Floating

 
Jag fortsätter med målandet i en rasande takt nu när min prestationsångest börjar släppa. I helgen blev det inte mindre än 5 bilder målade! Men vi börjar med en av dem. Jag har länge velat måla lite mer abstrakt, men vet knappt vart jag ska börja för det känns så svårt. Men nu började jag bara! Med olika nyanser av blått, lila och med en liten skvätt grönt ibland och så blev det en sån här bild. De vita detaljerna la jag till när allt torkat med en posca-penna. Jag gillar den jättemycket! Så, nu har jag rivit bort ännu ett prestationsplåster, och rädslan för att testa nya saker som kanske inte blir bra krymper sakta men säkert. Det GÖR ju inget om det inte blir bra heller, det är sällan det blir det första gången man provar något nytt. Men den här gången blev det faktiskt bra, tycker i alla fall jag!
 
 
Jag döpte den till "Floating" och la upp den på min Society6-shop. Jag tyckte den var så fin som kudde att jag beställde hem en till mig själv, haha. Det känns som jag vill måla hela världen i akvarell nu (vilket jag gjort här ;) ), men den här veckan måste jag tentaplugga i princip dygnet runt så jag får försöka hålla mig till helgen. Jag skulle vilja testa att filma en speedpainting-video, om det är någon som skulle vilja se en sådan? Tips på hur man bäst ställer upp kameran?! Vet inte om mitt stativ går att vinkla neråt så mycket som jag tänker mig behövs?
 

Mina 6 nyaste krukväxter

 
Jag tänkte visa er de senaste tillskotten i min "lilla" växtfamilj! Jag gick runt och räknade hur många krukväxter jag faktiskt har och totalsiffran landade på 41 stycken, där årets odlingar inte är inräknade för att de ska bo på balkongen senare. 41 växter på 57 kvm, det är ju nääästan en växt per kvadratmeter. Så egentligen borde jag kanske inte ha köpt några nya alls, men det är några växter som jag verkligen verkligen velat ha, några har dött, och så har jag några krukor som jag vill ha framme som jag inte haft någon passande växt till, så jag var ju nästan tvungen att utöka familjen lite.... :)
 
Hur som helst, först ut är den här lilla fiolfikusen till vänster som jag har velat ha jättelänge men inte hittat på Plantagen där jag oftast handlar växter. Men så fanns den på Blomsterlandet! Jag hoppas att den en vacker dag blir ett stort och fint träd som den här. Till höger har vi en Calathea som jag mest tyckte var fin och den fina prickiga krukan stod tom så jag ville ha något att fylla den med.
 
 
Den här mässingsbrickan köpte jag på loppis för säkert ett halvår sedan i syfte att skapa en kaktusbricka att ha på vardagsrumsbordet. Så för en månad sedan kanske så köpte jag de här tre kaktusarna som skulle få husera på brickan. Jakten efter pyttesmå terrakottakrukar till minikaktusarna var dock inte lätt, den lite rödare hittade jag på loppis och så igår på Blomsterlanet så hade de minikrukor! Det fanns till och med två storlekar mindre än de här, vilket verkligen är pyttepyttelitet! Det kanske är svårt att få något storleksperspektiv om de här växterna, men jag tror den större krukan är 14 eller 16 cm i diameter, och de små kaktusarna är de minsta man brukar kunna köpa på blomsterhandlarna för typ 30-40 kr styck. 
 
 
Och till sist min favorit tror jag, som dock inte har en riktigt passande kruka ännu. Jag har jättelänge velat ha en riktigt stor kaktus, men inte hittat någon som varit prisvärd. På en floristbutik ville de liksom ha 2000 kronor för en lite större än den här kaktus. Ehhh, nej tack det har jag inte riktigt råd med. Men i samma veva som jag köpte kaktusarna på bilden ovan så hittade jag den här på Plantagen, för ynka 250 kronor. KAP! Den är runt 50-60 cm hög från krukans ovankant och kanske en av de finaste växter jag har. Det är någon slags euphorbia, jag skulle gissa på euphorbia trigona men jag är inte säker. Ett som är säkert är i alla fall att jag måste plantera om den i en fin kruka som passar! 
 
Igår planterade jag om lite växter, bland annat kaktusar som tidigare varit i ministorleken men nu växt så mycket så att de behövde nya krukor. Problemet nu är att jag har en massa gulliga minikrukor som står tomma, så jag måste kanske införskaffa ytterligare några små växter att fylla tomrummet med? Fast den här gången får det nog bli sticklingar och annat "växtåterbruk" och inga nyinköp. Och så har jag fortfarande drömmar om ett citronträd.... Nä, nu får crazy plant ladyn inombords lugna sig lite och fokusera på grönsaksodlingarna ett tag framöver!

Instagramkonton jag följer

För ett tag sedan tipsade jag om bloggar jag följer, idag tänkte jag dela med mig av några av mina kreativa favoriter på instagram! 
 
DIY och inredning
 
improvedbyme - Målar om krukor, vaser, burkar och allt annat i porslin med permanenta pennor, och som är inspirationen till att jag målade om de här och den här krukan!
frkhansendk - Danskt konto med fina DIY-tips och inredningsbilder! Hon har alltså tecknat själv på tapeten och gjort den här fina blomväggen!
Createaholic - Hur mycket makraméinspiration som helst blandat med krukväxter! Hon säljer även makraméamplar och väggbonader om man inte vill göra själv.
madebyhanna - Många jätteinpspirerande DIY-idéer där betong och sprayfärg är återkommande. Ett av mina favorit DIY-konton faktiskt. 
 
 
_kulbo - Ett av de finaste inredningskonton jag vet! Deras hem är helt fantastiskt och det är så sjukt snygga bilder!
diydetaljer - Slöjddetaljers inspirationskonto vad jag förstått det som. Många fina DIY-tips hur som helst!
kreasiw - DIY-konto som förutom att visa egna alster bjuder in andra DIY:ers att gästposta på lördagar och har skaparutmaningar.
pysselmorsan - Många fina DIY-idéer som den här kaffekannan som blev en vas.
 
 
husnummertjugo - Superfärgglatt inredningskonto som egentligen inte är min stil alls, men jag blir så himla glad av att se bilder från deras hem!
jennyshusochhem - Också ett ganska färgglatt inredningskonto med DIY-tips, den mintgröna krukan på bilden är en uppochnervänd lampskärm t.ex!
 
Konst
 
agnes_cecile - Min favoritkonstnär när det kommer till akvarell, hennes porträtt är helt magiska!
artbykandee - Svensk konstnär och bloggare som målar mest i akryl
veronica__cos - En till italiensk tjej (precis som Agnes Cecilie) som målar i akvarell till största dels
harry_virdy - 18-årig (!!) indisk kille som också gör akvarellporträtt i lite samma stil som Agnes Cecile, tror det finns ett mönster i vad jag gillar för typ akvarellporträtt ;)
 
Det får vara allt för den här gången! Ni hittar mig på instagram @mikaelapuranen och kan kolla igenom den fullständiga listan på vilka konton jag följer där! Tipsa gärna om kreativa instagramkonton du gillar i kommentarerna, vilka är dina favoriter?
 
Och apropå tips så vill jag tipsa om att Wilda har släppt mars månads Monthly Makers tema med massa inspiration på sin blogg nu! 

DIY: ännu en krukmakeover

 
För ett tag sedan målade jag om tre stycken vanliga vita krukor med permanenta tuschpennor, och sist jag var på loppis hade jag en ny vit kruka för en femma som jag tänkte skulle få sig en makeover. Och förra veckan så blev jag inspirerad av sånt där marockanskt porslin som jag sett cirkulera ett tag, och satte mig ner med pennorna. Jag har dock kommit på att jag inte är så förtjust i unimarker pennan jag använde sist, jag tyckte inte att den räckte särskilt länge och det var jobbigt och knepigt att få ut ny färg hela tiden. Färg som dessutom kletade sig över det jag redan börjat måla. Istället använde jag en permanent Faber Castell som var mycket mjukare och enklare att måla med!
 
 
3-3.5 timmar senare så var krukan som ny och jag hade lite lätt värk i handleden... Men jag blev väldigt nöjd med slutresultatet, och särskilt med beslutet att ha ränderna längst ned, tycker att det gjorde ganska mycket för utseendet. Apropå att jag brukar ta död på just murgrönor som jag nämnde i ett tidigare inlägg så verkar den här hittills må ganska bra och har till och med lite nya gröna blad. Jag kanske har knäckt murgrönekoden? Återstår att se, då den här bara är några veckor gammal än så länge. Om någon har murgrönetips tar jag tacksamt emot dem! 
 

Kaktustavla

 
Ett av mina mål för i år är att måla mer, vilket hittills har gått sädår. Jag har drabbats av prestationsångest och tappat självförtroendet totalt. Men nu kanske det håller på att ändras, hoppas jag. Jag gjorde en illustration av ett korallrev till en figur som skulle visa de olika effekterna klimatförändringar har till min uppsats, och den blev faktiskt ganska bra och det kändes som något lossnade lite äntligen. Så igårkväll fick jag ett ryck och drog fram akrylfärgerna och bara gick på feeling.
 
 
Det enda jag hade bestämt i förväg var att det skulle vara en korallrosa bakgrund och så kaktusar, som jag kanske är lite besatt av just nu. Jag gjorde alltså ingen skiss eller liknande utan bara målade, och det är så himla härlig befriande känsla att inte ha för mycket förutbestämda idéer om hur det "ska" se ut som jag annars brukar ha. Jag hade egentligen tänkt att jag skulle ge bort den här tavlan i present, men jag tycker alldeles för mycket om den för att kunna skiljas från den, så jag får hitta på en annan presentidé.
 
 
Min favoritkaktus är den mörka bolliga varianten och den jag gillar minst är den med blommorna för den ser lite ut som en gurka, haha. Men trots den lite halvfula kaktusen så gillar jag tavlan i stort, och så fint att få lite mer färg hemma hos oss! Nu ska jag bara hitta det perfekta stället att hänga den på....
 
PS. Om ni är sugna på en likadan så finns den nu att köpa på min Society6-shop och om jag får säga det själv så är den riktigt riktigt fin som kuddmotiv!

DIY: Fjädertavla

 
Här kommer ett DIY-tips som går på två minuter! Ni kanske minns mitt bidrag till Monthly Makers när vi hade tema natur? Jag ramade då in ett Monsterablad mellan två glasskivor istället för att använda ramens bakstycke. Det har varit jättefint fram till de senaste veckorna, då det började se ut såhär: 
 
 
Inte lika snyggt längre. Men en hållbarhet på ca ett halvår är ändå helt okej! Jag tror den ganska plötsliga degraderingen kan ha att göra med att jag flyttade tavlan in till sovrummet som har betydligt större ljusinsläpp än hallen där den stod förut, solen brukar ju ha en tendens att öka nedbrytningen av saker. Så livslängden kanske hade kunnat vara längre om jag hade låtit den stå kvar i vår mörka hall? Hur som helst, det var dags för något nytt!
 
 
Jag tog ett gäng fjädrar och la in i ramen istället. Om man använder fjädrar i sitt skapande tycker jag att man ska vara noga med att kolla hur fjädrarna har framställts, att de har tappats naturligt av fåglarna och inte plockats ifrån dem levande som tyvärr är fallet vid somliga framställningar. Mina fjädrar hittade jag faktiskt under en skogspromenad, jag hittade en hel hög med fjädrar från en fågel som förmodligen blivit offer för en hök, räv eller annat rovdjur. Jag har ingen aning om vilken art fjädrarna kommer ifrån men om någon annan är duktig på fjädrar så vore det kul att veta! 
 
PS. Apropå Monthly Makers så finns det nu genom Alicias blogg en möjlighet att efterlysa och hitta skaparkompisar! Jag gillar att skapa i grupp, jag brukar skapa tillsammans med min mamma och är uppväxt med pysselkvällar, och så har jag ett litet gäng biologer som brukar ses och skapa tillsammans. Om du också vill ha någon att skapa tillsammans med, gå på utställningar med eller bara prata om kreativitet med så tycker jag du ska klicka HÄR nu!

Mina senaste loppisfynd

 
Ett skepp kommer lastat med den senaste tidens loppisfynd! Det mesta inhandlades på Erikshjälpen i Uppsala förrförra lördagen, en grej är från en loppis i Helsingfors och så något från Smålands nations loppis förra helgen. Det blev lite krukor (den vita tänkte jag måla med permanentpennor på), en burk, en brosch, en ampel, en sybåge... Låt oss kika närmare!
 
 
Den här fågeln, som är en brosch, hittade jag på den enda loppisen som var öppen den snöiga söndagen jag och min familj var i Helsingfors. De hade mest kläder vilket jag inte var så sugen på att kolla på, men så var det en rysk dam som hade ett helt bord med broscher, och där låg den här. Skulle väl tippa på att det är någon sorts kolibri, men jag tycker den påminner lite om härmskrikebroschen i Hunger games! Med på bilden är också en sybåge som inte fick en egen bild, jag tänkte nog använda den till ett DIY-projekt snarare än för broderi, för jag har redan två till :)
 
 
Den här ampeln i koppar tänker jag ska hänga i köket, helst med lite murgröna i om jag kan hålla den vid liv (har en tendens att döda just murgrönor). Förhoppningsvis kommer vi upp lite hyllor på ena väggen i köket den här veckan eller nästa, och den här ska hänga mellan hyllorna och spisen hade jag tänkt!
 
 
Jag håller på och letar efter pyttesmå terrakottakrukor till mina minsta kaktusar, men den minsta storleken på Plantagen (tror den är 12 cm?) är fortfarande alldeles för stor. Så när jag hittade den här lilla lilla på Erikshjälpen blev jag överlycklig. En till liknande så blir min kaktusbricka jag håller på och skapar komplett!
 
 
Ännu en kruka, fast i lite större storlek, som jag tyckte om. Jag försöker blanda upp lite bland mina vita och terrakottakrukor. Tror den här kan bli fin med någon lite skirare, mjukare växt eftersom krukan kanske har ett lite hårdare utseende. 
 
 
Den här turkosa burken kunde jag bara inte lämna kvar, älskar turkost och älskar fina burkar. Jag vet inte riktigt vad jag ska ha i den ännu, men jag vet att den ska stå i kökshyllan när den väl kommer upp på väggen. Har ni något förslag på vad som skulle vara bra att förvara i den? Den är lite liten för teer. Fast den skulle å ena sidan passa rätt bra för att förvara nycklar i, jag kanske borde ha den i hallen istället? 
 
 
Nu i lördags så gjorde jag även lite klädfynd. Smålands nation har loppis ungefär 2 gånger på termin och till skillnad från de andra loppisarna häromkring så brukar den ha väldigt fina kläder (eftersom det är mest unga studenter som är där och säljer sina grejer). Jag brukar oftast inte ens orka kolla på klädavdelningarna på Erikshjälpen och Röda Korset för det är så sällan man hittar några guldkorn, men här är det verkligen värt! Jag har länge letat efter den ultimata jeansjackan och nu hittade jag en som i alla fall var bäst hittills efter mina önskemål så den tyckte jag att jag behövde. Dessutom hittade jag en riktigt fin långärmad röd klänning, med djup rygg och en guldkedja som hänger på ryggen. SÅ fin! Jag kanske visar den på någon gång, har lite festligheter inplanerade de kommande helgerna så då kanske jag får tillfälle att bära den!

Februarilistan

 
En månadslista jag hittade hos Klara som jag tyckte sammanfattar februari rätt bra!
 
Hur var februari? 
Som ett töcken, det känns som månaden bara har försvunnit i plugg, plugg och plugg. Fast egentligen är det rätt orimligt att det känns så, för jag har faktiskt gjort ovanligt mycket annat. Men det är nog så att även när jag gjort roliga saker så har pluggrejer legat i bakhuvudet och gnagt, och då känns det som det är det enda jag har gjort.
 
Vad var extra bra? 
Ganska mycket ändå. Ibland känns det som jag inte gör någonting utan bara sitter hemma eller är i skolan, men om man ska sammanfatta februari så har jag hunnit med en hel del grejer ändå. Jag har varit på bio, teater, vernissage, loppis tre helger i rad tror jag, fikat med kompisar, varit ute och ätit tapas med min familj, byggt en växtpiedestal, spelat biljard och shuffleboard och gått på keramikkurs. Så allt det har varit exta bra, plus upptäckten av blodapelsinjuice som är min nya favorit!
 
Hade du velat göra någonting annorlunda? 
Jag hade velat vara lite mer effektiv med min tid, att fokusera på en grej i taget och inte hoppa mellan flikar. Man blir mer ineffektiv av att multitaska och jag börjar känna att jag får sämre koncentrationsförmåga pga mobilen och sociala medier, jag kan läsa ett stycke och sen börja snegla på mobilen och scrolla instagram i 10 min, för att sedan läsa ett stycke till och upprepa. Allting tar så mycket längre tid då, så jag måste verkligen försöka lägga ner med det. 
 
Vad lärde du dig? 
Jag har lärt mig väldigt mycket om korallrev och hur de påverkas av klimatförändringar, jag har börjat lära mig dreja, att träslöjd inte är så läskigt och att spela shuffleboard.
 
Hur klädde du dig? 
Inte särskilt spännande. Jag klär mig otroligt tråkigt på vintern, svarta byxor och en varm tröja för det mesta. Någon enstaka gång har jag dock haft klänning eller kjol vilket jag egentligen trivs bäst i. 
 
Vilken var den bästa boken du läste? 
Jag har inte ens öppnat en bok tror jag, jag har däremot läst en jäkla massa vetenskapliga artiklar om korallrev, men det känns svårt att säga vilken som var bäst av dem, tror ingen kommer söka upp och läsa den ändå :) :)
 
Vad åt du?
Jag har knappt orkat laga mat så det har blivit rätt mycket mackor eller yoghurt. Men när vi väl har lagat riktigt mat så har vi lagat rätt mycket vegetariskt vilket gör mig glad!
 
Vad har du för önskningar inför mars? 
Jag önskar att det går bra på tentan (Som är på min födelsedag!! Sämst), en trevlig födelsedag, att vi får en magisk Paris-resa, att få upp lite hyllor och tavlor på väggarna, att det blir vår på riktigt och att hitta billiga pinnstolar på loppis.

Alicia och Jessicas vernissage

 
I torsdags efter skolan så åkte jag vidare mot Spånga för att gå på vernissage för Alicia och Jessica ställde nämligen ut sina verk! Jag hade egentligen lite för mycket att göra för att ha tid att gå, men jag är så otroligt glad att jag gjorde det för det var verkligen en helt annan känsla att se deras konst live än på bild!
 
 
Jag kom lite tidigt så Jessica finjusterade fortfarande hängningarna lite. Alltså återigen, kan inte poängtera nog vilken skillnad det var att se saker live. Hennes fotografier är fantastiska även i det format jag sett på hennes blogg, men när de var utprintade alltså... Helt otroligt.
 
 
Det här är mina två favoritserier bland Jessicas fotomanipulationer. Skulle hemskt gärna pryda mitt hem med den översta serien, men har inte så stor konstbudget i dagsläget tyvärr. Å ena sidan kanske man skulle passa på och investera nu, för när hennes bilder hänger på Fotografiska i framtiden så lär de kosta tio gånger mer! Den andra bildserien, Witches, tycker jag är så himla stark och känsloväckande. Jag ser nya saker i bilderna hela tiden, och tycker det är ett så häftigt sätt att använda självporträtt på. Jag tänker att det handlar om häxbränningarna, kyrkans inblandning i det och dess ställning i samhället, mobbmentalitet, att de vita rosorna symboliserar oskuld och Jessicas ansiktsuttryck på sista bilden känns lite som ett fuck you, ni har inte vunnit. We are the granddaughters of the witches you failed to burn. Det är i alla fall min personliga tolkning, vad tänker ni? Och hur tänkte du Jessica? :)
 
 
Och så Alicias vägg. Jag har tidigare tyckt att hon är sjukt duktig på att måla och uttrycka sig i bild, men efter att ha sett hennes konst live så är jag om möjligt ännu mer imponerad. Vilken otrolig teknik, och så skicklig hon är! Det jag tyckte var mest spännande var att jag fick helt nya favoritbilder efter att ha sett dem på riktigt. Post war dream II (porträttet av en ko i mitten) tyckte jag om förut också, men nu seglade den rätt in på Alicia topp 3-listan. Den på bilden är en print, originaltavlan var helt enorm och hade ett sådant djup, det kändes nästan som kon var på väg ut ur bilden. Vilket jag inte riktigt lyckades fånga i mina halvkassa bilder från kvällen, men gå dit och se den live istället!
 
 
Fågelakvarellerna är en annan stor favorit, och jag gillar nötskrikan allra bäst. Extra kul att nötväckan och sparvugglan var bidrag till det allra första Monthly Makers temat, tema papper. 
 
 
Hon ställde också ut ett gäng broderier, och det är en så häftig konstform att jag smäller av. Så otroligt fina detaljer, och tänk att det tar mellan 40-70 timmar att skapa? Nä, jag är djupt imponerad som sagt av båda konstnärerna, och övertygad om att de snart kommer hänga på Liljevalchs vårsalong! 
 
Extra kul att hänga lite med MM-kollegorna Anna María och Elsa också, även om de inte fastnade på bild genom min lins. Om ni har möjligheten så MÅSTE ni gå och kolla på utställningen, den hänger uppe till 10/3 i Spånga församlingshus på Värsta Allé 1. Det ligger supernära Spånga station, vilket jag inte insåg och tog bussen och åkte en station, haha. Värt.