DIY klocka med eget motiv

 
När jag såg klockan som Sofia gjorde för månadens Monthly Makers blev jag sugen på att göra en ny klocka. Jag gjorde den här månklockan förra året som jag fortfarande tycker väldigt mycket om och inte var sugen på att byta ut. Men så fyllde min sambos syster år nu i helgen och jag som älskar att ge bort hemmagjorda presenter tänkte att hon skulle få en ny väggklocka! Det går snabbt, är enkelt och billigt. Och framförallt så går det att variera i oändlighet! 
 
Egentligen är det kanske snyggast, och helt klart mest hållbart, att använda typ en plywoodskiva eller liknande för själva bakstycket, men jag har använt en bit kartong som jag klippte till. Det syns ju ändå inte om man inte vänder på klockan tänker jag. Det enda man behöver köpa till då är själva urverket. Det finns flera olika sorters urverk och visare på Clas Ohlsson och det kostar mellan 50-100 kr beroende på vad man väljer. När man kommer hem sedan är det bara att skriva ut valfri bild och limma fast på kartongen. Den här bilden är tagen strax utanför min sambos familjs torp som jag tror hans syster kommer tycka om. Sista steget är att montera ihop urverket, vilket är jättelätt det med, och så har man en färdig väggklocka!

Sommarkvällar

 
För ganska precis en månad sedan tog jag med mig mitt stativ och kameran ut på kvällspromenad. Målet var att leka lite med långa slutartider för att kunna få med det fina kvällsljuset på bild. Det visade sig vara riktigt kul och några av bilderna gillar jag verkligen.
 
Motljus alltså. Det kan vara så himla himla fint tycker jag. Och den här lilla biten stig är en av mina favoriter här i vårt närområde, ni har sett den på bild tidigare här och här. Älskar hur annorlunda det kan se ut vid olika årstider och bara olika tidpunkter på dagen. 
 
 
Jag borde kanske har koll som biolog, men jag har ingen aning om vad för sorts buske det här är? Det kryllar av dem här. Är det någon som vet vad det är för art? Jag är lite sugen på att gå ut en kväll snart igen och försöka fånga sånt här ljus på bild igen, men solen går ju ner så himla sent nu så jag är oftast alldeles för trött för att orka ge mig ut med stativ och kamera vid den tiden.
 
 
När solen precis gått ner bakom träden såg jag två harar på fältet! Betydligt svårare två väldigt rörliga harar i det ljuset och på det avståndet. De här är liksom helt inzoomat på 250 mm och dessutom rätt kraftigt beskurna bilder... Men hoppas på att få ett nytt tillfälle att fota harar (och rådjur!) någon gång snart!

Monthly makers tema mönster

 
Månadens tema var lite speciellt eftersom ni fick rösta fram det på vår facebooksida och ni valde mönster, kanske det bredaste temat hittills? Jag kände mig ändå ganska pepp och hade några lösa idéer på vad jag ville göra. Men när månaden gick och jag aldrig tog tag i mina idéer och gjorde något så bestämde jag mig bara för att jag precis det jag kände för just då istället. Att måla. Jag har knappt tecknat eller skapat alls på tre månader, och att måla något med akryl har jag inte gjort sedan i vintras. Det blir bara några få gånger om året som jag orkar plocka fram färgerna, men det var precis det jag kände för den här gången. Och det var så kul!
 
 
Valet av motiv kändes enkelt, redan förra månaden (när temat var magi!) hade jag funderat på att göra något med en tiger för att jag tycker att de är magiska djur. Så mönstret är helt enkelt tigerränder! Tyvärr är de väldigt hotade och det finns bara ca 3200 tigrar kvar. I hela världen. Jag tänkte först att jag skulle inkorporera den siffran på något sätt för att uppmärksamma det, men jag fick inte till det på något bra sätt så jag körde bara på med fyra olika färger istället och gjorde en regnbågstiger. Om ni vill göra en insats för tigrar så kan man bli tigerfadder för WWF här! Då blir man månadsgivare på antingen 100, 150 eller 200 kr i månaden. Jag är marinfadder, men hade jag lite bättre inkomst än CSN skulle jag nog signa upp mig på att bli tigerfadder också!
 
Vet du inte vad Monthly Makers är? Du kan läsa mer här, annars kan man sammanfatta det såhär: Monthly Makers är en kreativ utmaning som pågår hela året. Det är 12 teman för 12 månader och 12 bloggar som är värdar för varsitt tema. Vi som håller i MM är: AgnesAliciaAnna MaríaAnnicaBeata,BeatriceElsaEmelieJessicaJessicaSandra och jag! Men alla som vill får vara med och skapa! Månadens värd för Monthly Makers är Sandra, om två dagar lägger hon upp sitt bidrag till temat. På hennes inlägg länkar man till sitt eget bidrag eller använder #monthlymakers på instagram. Har man varken blogg eller instagram går det också bra att posta på vår facebooksida!
 
 
 

4 saker en söndag

 
 
Hoppas ni haft en fin midsommar trots dåligt väder runt om i landet! Jag gjorde faktiskt absolut ingenting, har varit så himla trött hela veckan och var så sjukt opepp på att åka iväg till något lantställe och sova över. Så vi var bara hemma och lagade sjukt goda hamburgare till middag och såg på film. Men det var inte det jag skulle skriva om utan fyra andra saker!
 
1. Månadens värd för Monthly Makers är Sandra och temat har ni fått rösta fram via vår Facebooksida. Det blev mönster! Den 25:e kommer Sandra att blogga sitt bidrag och så kan man lämna in sina verk på hennes blogg eller via #monthlymakers på instagram. Jag gjorde färdigt en grej idag som jag tror ska bli mitt bidrag den här gången, dyker upp här om någon dag!
 
 
2. Jag fotade lite fågelbebisar igår! Den ovan är en ung grönfink och den under är en sädesärla. Så gulliga!
 
 
3. Nu när det är sommar igen är det perfekta tider för betonggjutning igen! Jag har inte hunnit göra någonting än detta år, jag brukar bara gjuta hemma hos mina föräldrar och jag har inte haft tid att vara där så mycket. Men snart så! Kolla min stora nybörjarguide till betonggjutning här om du är sugen på att testa!
 
 
4. Jag blev för första gången i mitt liv getingstucken igår, fan vad ont det gjorde. Min arm är fortfarande svullen, röd och öm. Det verkrar som att ett gäng getingar har bosatt sig på vår balkong och jag vågar knappt gå ut och vattna mina odlingar. Ingen som har något bra husmorsknep mot getingar? Jag misstänker att de byggt bo någonstans, kanske under trallgolvet för de kryper omkring längs golvet mycket. De är hur som helst ganska aggressiva vilket jag fick erfara igår. Aj.
 
 

Somrig melonsallad

 
Här kommer ett recept på en superenkel och god sommarsallad som vi åt i helgen. Vi var hemma hos mina föräldrar och grillade och jag insisterade på att göra en sallad med vattenmelon och fetaost. Om ni inte har prövat den kombinationen än så gör det vid snarast möjliga tillfälle! Ta en bit melon och feta i munnen och njut av blandningen av salt och sötma, jag tyckte att det lät som en jättekonstig kombination först men jag ääääälskar det!
 
 
Salladen innehåller bara fyra ingredienser:
  • Vattenmelon
  • Fetaost (sån som ligger i saltlag är mycket godare än de som är torra i förpackningen!)
  • Ruccolasallad
  • Granatäpple
Sedan kan man ju lägga till flera ingredienser om man vill, men jag tycker att den här kombinationen är precis perfekt. Det söta i melonen, salta i osten, syrliga i granatäpplet och så ruccola. Jag vill typ äta det här varje dag resten av sommaren....
 
 
 
Och ha sådana här kvällar varje dag! När man kan sitta ute utan att frysa, äta god mat och dricka lite rödvin. Och så vill jag grilla hela tiden, jag hade typ glömt hur gott det var?! Äntligen är det sommar!!!

Nytt bland inomhusväxterna

 
Det har hänt lite grejer bland mina inomhusväxter också, inte bara balkongodlingarna. Det senaste tillskottet är de här två piedestalerna som jag köpte på Lagerhaus. Gillar dem så mycket! De brukar normalt inte stå framför dörren till vårt sovrum, men jag klarar inte av att fota något mot våra extremt fula gula väggar där de står i vanliga fall. De kostade 250 kr tillsammans, tror det var 150 för den stor och 100 för den lilla. Vill man komma undan billigare så såg jag på instagram en som hade loppisfyndat gamla lampskärmar och tagit bort tyget. Kvar var bara en metallställning då som användes som piedestal. Väldigt smart! Växten till vänster, prickblad, har förresten sett sådär ledsen ut hela vinterna men nu börjar den få lite nya blad! Jag har varit på väg att slänga den för att den varit så ful, men nu kanske den blir fin igen!
 
 
Den här suckulenten har fått en ny fin kruka från Plantagen! Den hade dessutom hur många bebisar runt sig som helst, så jag planterade om den och tog bort alla nya små plantor. De fick nya hem.
 
 
Bland annat i den här extremt gulliga kaninkrukan som jag köpte loppis för en tia för ett tag sedan! Älskar den och äntligen bor det en liten växt där i! Tror det kommer bli som en jättestor bollig svans på kaninen när den växer till sig lite. 
 
 
Det var som sagt ganska många bebisar så jag försökte mig på att göra ett litet suckulentarrangemang i en plåtkruka. Jag har ett paradisträd som också ynglat av sig så satte ner två såna med. Vi får se hur det blir annars är det bara att plantera om dem på något annat vis. 
 
 
En till piedestal har fått flytta in, den här från Ikea. Fast jag funderar på att flytta om lite där och antingen bara ha vita krukor eller bara terrakottakrukor tror jag. Fast jag gillar verkligen gullrankan som hänger ned. Här ser ni förresten en bit av våra fruktansvärda väggar. Hatar på ett sätt att bo i hyresrätt och inte få göra om som man vill. Nästa år får vi en gratis omtapetsering, men det måste absolut vara tapet. Jag gillar målade väggar mycket bättre men på tapet ska det vara tapet.... Våra fula väggar i nästan alla rum är anledningen till att jag bara visar små detaljer från vårt hem, förutom balkongen, ingenting blir liksom fint till så fula väggar.
 

Nu har jag en kandidatexamen!

 
Igår var ingen vanlig dag, för det var examensdag! Så nu kan jag väl kalla mig för biolog på riktigt då, hurra!  Fast helt klar med universtet är jag inte ändå, även om jag nu har en kandidatexamen så ska jag läsa en masterexamen också. Så om två år är jag väl klar på riktigt! Det återstår bara att se vilken master det blir, jag har sökt marinbiologi i Stockholm och så ekologi/naturvård här i Uppsala i andra hand. Men det är ju havet som mitt hjärta slår lite extra hårt för så håller tummarna för Stockholm! Det tråkigaste med att plugga där och inte här är att inte få hänga med de här fina människorna varje dag! Men jag hade tänkt bo kvar i Uppsala och i såfall pendla till Stockholm så de flesta som är kvar i stan kommer jag nog träffa ändå hoppas jag. 
 
Det var i alla fall en väldigt trevlig dag med ceremoni och efterföljande sittning. Efter det gick vi till ekoparken och hängde där och drack vin i kvällssolen. Mycket trevligt! Fast mindre trevligt att idag ha som arbetsuppgift att fylla på burkar med konserverade djur med 85% etanol :))))

Sista bildregnet från västkusten

 
Jag har en del bilder kvar som jag inte visat från min fältkurs i Fiskebäckskil. Resten av bilderna hittar ni här, här, här och här. Det var en del helt fantastiska solnedgångar över havet, jag hade svårt att välja vilka bilder jag skulle lägga upp här för jag tog flera hundra bilder bara på solnedgångar olika kvällar. 
 
 
 
Men det är inte bara solnedgångar som fastnat på bild, en hel del sjöfåglar också. Det var verkligen jättemånga ejdrar i år, betydligt fler än jag såg året innan när jag var där. De har för övrigt mitt absoluta favoritfågelläte, de låter som om de blir väldigt förvånade. Lyssna här (fast okej på det klippet hör man en maaassa olika fåglar, men det är de som låter som de säger oooh av förvåning). 
 
 
 
Suckulenter och koltrastar under en promenad på ön. Jag tror att suckulenta växten är en fetknoppsväxt men vet inte exakt vilken art. 
 
 
Gullmarsfjorden <3
 
 
Solen lyste så fint på de här gula växterna och den blommade typ överallt.
 
Det var inte jättefint väder varje dag. Men det här mulna, kalla och regniga vädret ger ganska fina bilder det med. Jag gillar att havet och himlen är nästan samma färg och att de nästan flyter ihop lite.
 
 
Vi for över till Kosteröarna för att kolla på det första (och hittills enda?) marina nationalparken i Sverige. De hade ett fint litet museum där och vi fick se på en film om den marina miljön i parken. De har tydligen en massa aktiviteter på somrarna, tips om ni har vägarna förbi! 
 
 
 
 
 
 
 
Och så ett regn av solnedgångar. Nog för att Uppsala också är fint, men inte har vi sådana här solnedgångar över Fyrisån direkt. Hela himlen och havet är ju guldfärgade på ett fantastiskt vis. Det är något jag saknar nu när jag tänker tillbaka på veckorna där, sådana här magnifika solnedgångar över havet i princip varje kväll....
 
 
 
En kväll gjorde jag något jag aldrig trodde att jag skulle göra. Jag badade i havet i maj månad när vattnet bara var tio grader. Jag är en riktig badkruka i vanlig fall och kräver helst 20+ grader för att bada. Några i klassen badade typ varje dag, men för mig var det väldigt stort att ens göra det en gång vid den temperaturen. Frågan är om man ens kan kalla det för bad egentligen, det var inte direkt så att jag simmade runt massor, det var mer hoppa i, ta några simtag och så upp igen snabbt som sjutton. Men jag gjorde det i alla fall! Kunde ju inte varit finare väder för ett kvällsbad i alla fall, de här två bilderna ovanför är från den kvällen.
 
Det vore fint att åka tillbaka i sommar, om inte till just Fiskebäckskil så någonstans omkring på västkusten i alla fall. Har ni några västkustpärlor att tipsa om? 
 
 
PS. Idag publiceras nästa tema för Monthly Makers hos Sandra!
 

Mitt nya sommarjobb!

 
Jag kommer ihåg att när Sandra hade varit på Naturhistoriska i Stockholm och fotat för en instagramgrej så kommenterade jag på hennes inlägg att ett sådant museum skulle ju vara kul att jobba på. Och det är typ det jag ska göra i sommar! Jag är så himla glad! Fast det är dock inte på Naturhistoriska, utan på Evolutionsmuseet i Uppsala men det är verkligen inte fy skam det heller. Jag hade precis gett upp på att lyckas få något sommarjobb överhuvudtaget, och än mindre ett biologjobb som jag helst ville ha. Men så småpratade jag med en av mina lärare på marinbiologikursen i bilen när vi åkte hem från västkusten om hennes jobb på museet och så halvt skämtade jag och frågade om de behövde någon sommarjobbare. Men det behövdes! Och så fick jag jobbet!
 
 
Det är lite oklart vad min titel är, på min kontorsdörr (jag har ett eget kontor!?) står det museiintendent, på lönepapprena museibiträde och zoologisk assistent har också förekommit. I alla fall så kommer jag att hålla till på zoologiavdelningen vilket jag tycker är mycket intressantare än botanik och geologi och sånt. Jag ska hjälpa till med sådana grejer som de inte riktigt hinner med i vanliga fall och min första uppgift har varit att sortera en samling spindlar som stod helt i oordning. Om du ogillar spindlar så skrolla snabbt förbi nästa bild!
 
 
 
Såna här burkar har jag alltså flyttat omkring på och sorterat. Det finns sjukt mycket intressanta, coola och ibland lite läskiga grejer i hyllorna i magasinen. Det var så kul att få en rundtur i alla förråd och se allt som inte är på utställning. Att det liksom finns hela rum fyllda med uppstoppade djur och skelett? Eller en lång hylla med bara spindlar (hela hyllan till vänster är bara full med spindlar som jag sorterat). Men det allra coolaste var att se Linnésamlingarna. Det är alltså djur som den faktiska Linné själv samlat in, artbestämt och namngett. När man hittar en ny art så måste man samla in ett "typ-djur" som ska finnas på ett museum och liksom vara modellorganism för den nya arten, och sådana från Linnés tid finns alltså i förråden. Så coolt!
 
 
Förra veckan kom jag hem och min sambo frågade vad jag hade gjort på jobbet. "Burit en isbjörn" var mitt svar. När museet får in djur till samlingar och så måste de först frysas för att ta död på eventuella skadedjur. Så det här isbjörnshuvudet kom in till museet och väntar nu på att frysas ned i en vecka. Det är tydligen en känd isbjörn (eller ja, kanske i museikretsar då). Det var någon känd forskare som hade skjutit den på 1800-talet. Nu är det kanske en del som reagerar och tycker det är fel med uppstoppade djur osv, och det får man ju såklart tycka, men det kanske är en liten tröst att de flesta djuren är typ från 1700-1800-talet. Det hör inte direkt till vanligheterna idag att forskare skjuter isbjörnar i syfte att stoppa upp dem. Och för att återkoppla till mitt inlägg där jag pratade lite om djurparkers vara eller icke-vara så kanske det är bättre att utbilda människor med museum där det finns gamla uppstoppade djur snarare än att ha levande djur i fångenskap som på zoo? Vad tycker ni?

Odlingsupdate

 
För ca en vecka sedan hämtade jag äntligen hem mina odlingar! De var hemma hos mina föräldrar medan jag var på fältkurs på västkusten i flera veckor. Jag litade inte riktigt på att min sambo skulle komma ihåg att sköta dem ordentligt, och mycket riktigt hade två av de jordgubbar jag lämnade hemma dött... Så jag åkte hem till Väsby för att gå på loppis med mamma och hämta hem mina plantor. Fast först planterade vi om en del av dem under övervakning av katten Maja. Red pear tomaterna hade blivit heeelt enorma! Fast de tre som är störst är ganska rangliga ännu, vi får se hur det går för dem. Den andra tomatsorten jag har, Minibell, har växt i en mer lagom takt och är ganska rejäla! 
 
 
Jag såg till att inviga vattenkannan jag fick i födelsedagspresent av en vän, komplett med presentsnören och ett par handskar till. Den turkosa på bilden ovan läcker tyvärr så den är inte riktigt brukbar.Förutom tomater har jag också fyra olika sorters chili och en sorts paprika. Det är bara det att jag har glömt att märka dem när jag planterat om dem och chili och paprika är väldigt lika till utseendet, så jag har inte längre någon aning om vad som är vad. Så det blir spännande att se vilka plantor som visar sig vara vad! Jag har också en gurkplanta som än så länge är ganska liten, en liten sockerärta, tre sorters jordgubbar, två sorters sallad och massa olika kryddor.
 
 
De flesta tomaterna har antingen redan börjat blomma eller har åtminstone knoppar på g! Ett par av chili/paprikorna har också fått knoppar. Jag läste i en chiligrupp på facebook att man ska ta bort de första knopparna som kommer så kommer de att ge mera frukt sedan. Så jag testade det på ett par stycken och lät resten behålla sina knoppar, så får vi se hur bra det stämmer längre fram.
 
 
Bland kryddorna finns bland annat två sorters basilika, här är den småbladiga varianten som precis fått flytta till en större kruka. Den verkar inte trivas jättebra dock den håller på att skrumpna ihop och jag fattar inte varför. Sämst. Jag har också två sorters mynta, en vanlig marockansk och en grapefruktmynta. Jag tänker att de ska användas till att göra mojitos i sommar! Jag har också två sorters oregano (vanlig och grekisk), citromtinjan och rosmarin.
 
 
En rejäl sommarstädning av balkongen skulle verkligen behövas, när man nu ska ha tid med det... I sommar ska jag i alla fall se till så att den här hyllan får lite färg! Den ser inte så jättefin ut efter att ha stått ute hela vintern. Jag funderar på att måla hyllplanen vita och låta benen vara träfärgade, vad tror ni om det? 

Fågelfoto

 
Det är lite mycket just nu. Jag tar examen nu nästa vecka och har massa grejer som måste bli klart den här veckan. Ovanpå det så har jag fått sommarjobb (SÅÅ glad över det, berättar mer i ett eget inlägg!) och har jobbat två dagar den här veckan för att få lite introduktion innan min chef ska iväg två veckor. Men för någon vecka sedan när jag inte var lika stressad så tog jag lite fotopromenader i naturreservatet precis där vi bor, så jag tänkte att jag skulle visa lite av resultatet av det! Bland annat den här björktrasten som letade maskar i gräset.
 
 
Det här är en av de där sångarna som jag tycker är svåra att skilja åt. Men det här är en av de fåglar jag kan sången på, och det var utan tvekan en grönsångare. Minnesregeln jag hade för fågeltentan var att den låter som ett rulland mynt som till slut faller platt ned på bordet, och så tänker jag på såna där gamla mynt som kan få lite av en grön färg. Grön+mynt = grönsångare!
 
 
En bofink är betydligt enklare att känna igen, både på utseende och sång. 
 
 
Kan det inte alltid vara försommar så att det är fullt med blommor överallt?
 
 
Insekterna har också vaknat till liv!
 
 
Skator är ganska fina ändå trots att de är så vanliga och oftast inte anses vara så trevliga. Det där blå blänket i fjädrarna är ju bara så fint. Min fågellärare berättade att när hans australienska vän som också var fågelfantast var på besök i Sverige så hade han blivit jätteexalterad över en skata och tyckt att den var jättevacker. Min lärare fattade inte vad som var så fantastiskt med skatan. Men det är väl ofta så att man kan ha svårt att uppskatta det vackra i något man ser hela tiden? Visste ni förresten att kråkfåglar (som skator hör till) är sjukt intelligenta? Det är kanske ett ämne för nästa månads biologifakta... 
 
 
Jag tror aldrig att jag har lagt märke till hur blommorna på blåbärsris ser ut egentligen förrän nu. Det är tydligen extra mycket blommande blåbär och smultron i år av någon anledning. Jag kan gå i godo för att det i alla fall stämmer här omkring, det är sjukt mycket blommande blåbär precis överallt!
 
 
Promenerade bort till hästhagen och möttes av den här nyfikna kompisen!
 
 
Här brukar jag springa <3
 
 
Korna hade också blivit släppta på bete! Så gulliga!
 
 
En svartvit flugsnappare uppenbarade sig också. Jag är lite osäker på om jag faktiskt sett den förut, jag har definitivt hört den men kanske har den gömt sig varje gång. Kul i alla fall!
 
 
 
Nötskrikor! Det här paret var i full gång med att jaga bort en skata när jag upptäckte dem, förmodligen hade de ett bo i närheten. Så satt de sedan och poserade fint på varsin gren ett bra tag. Det blåa fjädrarna är så himla fina! Jag tycker det är så kul att försöka fota fåglar, oftast sitter de ju inte direkt still en längre stund så det är inte alltid det enklaste. Eller så flyger de iväg så fort man lyfter upp kameran. Om jag får säga det själv så är det också så roligt att se hur en utvecklas fotograferingsmässigt, jämför de här bilderna med dessa från min första fågelpromenad med systemkamera. Dagens i det här inlägget är lite bättre eller hur?