Att identifiera marina evertebrater

 
Jag tänkte berätta lite mer om vad jag egentligen har sysslat med i tre veckor på fältkurs, och det har mest varit att kolla på såna här krabater! Fältkursen gick ut på att lära sig att identifiera olika marina evertebrater, alltså ryggradslösa djur (i princip alla djur i havet utom fiskar, däggdjur och reptiler). Här ovan ser ni till exempel en maskeringskrabba! Just den här krabban har maskerat sig med att ha en rödalg växandes på huvudet.
 
 
Tanken var inte att lära sig att känna igen en massa arter utantill utan snarare att lära sig att använda identifikationlitteratur och genom att studera olika anatomiska strukturer. Det kallas att nyckla och om ni aldrig stött på det begreppet tidigare så går det ungefär till så att man kollar på två påstående, låt oss säga att alternativ ett är att djuret har 4 par ben och alternativ två är att det har fem par ben. Då kollar man på sin organism och väljer det alternativ som stämmer in, då går man vidare till ett nytt steg och får välja mellan två nya påståenden. Så håller man på tills man kommer fram till vilken art det är. På den här krabban ovan kunde exempelvis ett påstående vara att de sista benparet är tillplattat eller att de inte är det. Här ser man tydligt att de är tillplattade (eftersom det är en simkrabba som använder de benen för att simma) så då skulle man gått vidare till det påstående som det alternativet hänvisar till.
 
 
Min lärare hade ett makroobjektiv och två externa blixtar som jag fick låna och testa lite på labbet. Fasen vad svårt det var med blixtarna? Att få ljuset att hamna rätt var verkligen inte så lätt som jag hade trott, hälften av mina bilder med dem är jättemörka och urdåliga. Hur som helst blev jag ganska sugen på att skaffa ett makroobjektiv. Dock vet jag inte riktigt vad jag skulle använda det till i vanliga fall, det är inte direkt så att jag kollar på marina evertebrater till vardags direkt. Men blixtar kanske vore en vettigare investering! 
 
Den här ormstjärnan är bara ca 1 cm och är en juvenil individ, det vill säga en bebis. Det är därför den har en fin liten stjärna på disken ("kroppen"), den växer ut när den blir äldre så disken blir helt mörk.
 
 
Det här är ett av mina favoritdjur! Nakensnäckor eller nudibranchs på engelska, det är typ skallösa sniglar. De vi fick upp när vi trålade var inte mycket större än en lillfingernagel ungefär, men i varmare vatten finns lite större varianter på ett par centimeter vanligtvis. När jag dök som mest i Egypten så var det lite av min specialitet att hitta nudies, de är ju ganska små och svåra att hitta. De flesta är otroligt vackra och färgglada, kolla bara här! De vi kollade på var inte riktigt lika färgsprakande men fina ändå! De två utskotten fram är tentakler och det som ser lite ut som en krona där bak är gälar.
 
 
Här är en till variant på en nakensnäcka, den här har utskott längs med kroppen som ser lite ut som kottar. Om jag minns rätt så är de gälar. Fattar ni varför jag tycker bäst om de här? Eller är det helt obegripligt för någon som inte är jätteintresserad av marinbiologi att man kan tycka att "sniglar" är vackra? Då ska jag inte ens börja prata om att havsborstmaskar också kan vara fina, det tycker åtminstone min sambo är knäppt.
 
 
Här är ett litet kräftdjur som hör till gruppen märlkräftor. De här små djuren var typ från ett par mm till 1-2 cm stora och var ett helvete att identifiera. Inte ens våra lärare var säkra på vad det var alla gånger. Den här stackaren dog tyvärr på labbet efter att vi kämpat med att identifiera den. Exempel på strukturer man ska titta på för att identifiera märlkräftor kan vara typ "Är den yttre delen på femte benet på mittkroppen mer än 2/3 större än den innersta delen på benet?". Eller andra saker som också är skitsvåra att se. Ibland är litteraturen sjukt otydlig och så får man försöka halvt gissa och se var man hamnar. Blir det helt fel får man gå tillbaka och försöka igen. Jag skojar inte med att vi satt en hel eftermiddag och kollade på den här kräftan. Vi trooor att vi kom fram till vad det var, men eftersom den dog så valde jag den som organism för att göra DNA-tester på. Det var nämligen också ett moment vi skulle göra, extrahera DNA från en organism och identifiera vilken art det är genom att jämföra DNA-sekvenserna mot databaser. Så det blir väldigt spännande att få se vad det faktiskt är för liten kräftart!
 
 
Vi har också kollat på eremitkräftor vilket var en aning lättare än de jäkla märlkräftorna. Problemet med de här var när man behövde kolla på deras stjärt som är gömd inne i skalet. De vill verkligen inte komma ur sitt skal om de inte måste. Det man fick göra då var att ha i ett medel som drogar dem lite lätt så att de slappnar av och kommer ut ur skalet. Lite obehagligt kan tyckas, men de kvicknade till direkt när man la de i nytt, fräscht vatten igen!
 
 
Ser ni vad det här är en närbild på då? Det är en släkting till sjöstjärnor och ormstjärnor. Fast mera rund i kroppen. Och uppenbarligen taggig och gör väldigt ont om man kliver på dem. En sjöborre! Precis som sjöstjärnor har de också slangfötter att ta sig fram med. Jag tycker de är fina ändå, särskilt på nära håll. 
 
 
Och här är lite närbilder på två sjöstjärnor. På översta bilden är en närbild på munnen och så ser man slangfötterna tydligt på bilderna. De är inte jättesnabba men kan vara ganska aggressiva predatorer ändå. I det stora akvariet nere på labbet fanns en stor sjöstjärna och lite krabbor, fiskar och annat. En av krabborna var lite skadad och gömde sig under en sten. När vi kom tillbaka ner efter någon timme fanns bara krabbans skal kvar och en belåten sjöstjärna satt ovanpå resterna. Det finns en väldigt aggressiv art som heter törnekrona som kan ta död på hela korallrev om de blir många. Den finns dock inte i Sverige utan i varmare hav som t.ex. Röda havet och Indiska oceanen.
 
 
Och till sist har vi en hästräka! Hoppas det här inlägget var lite intressant även om man inte är en marinbiologinörd som jag... Men det kanske är kul att kolla på bilderna i alla fall! Det här är i alla fall anledningen till att jag inte har haft så mycket tid alls till bloggen på ett tag. Men snart är det sommarlov och jag kan slappna av lite mer och göra roliga saker!
 
Moa

Alltså så spännande! Havet <3

Svar: Kul att du tycker det! :) Havet är min första och största kärlek ;)
Mikaela Puranen


Kom ihåg mig?