Instagram lately

 
→ Vi lagade helt fantastisk god mat häromdagen och jag serverade persiljepotatis med solrosfrön i min stämplade skål. Vill definitivt göra en hel servis på nästa kurs!
Betongvasen med provrör jag gjorde till Monthly Makers tema växter passar utmärkt som sticklingsvas! Ni som ville ha palettbladssticklingar bör förresten få de på posten inom kort!
→ Tycker så mycket om den här piedestalen från Ikea och min nya vattenkanna från Lagerhaus i mintturkost och guld! Och kolla vad maffifgt elefantörat har blivit!
→ Jag köpt ett gäng gardinringar i guld på loppis för ett tag sedan, nu har jag kommit på ett användningsområde till dem: i makraméamplar! 
 
 
 
→ En av mina kaktusar dog så jag bytte ut den mot en ny. Jag har velat ha en sån här stor platt variant hur länge som helst!
→ Jag skördade ett lass kryddor från balkongen som nu hänger på tork.
→ Jag hade en blombukett som började se ledsen ut. De här vita blommorna var fortfarande fina så jag kapade dem på längden och satte i min drejade lilla vas!
→ Jag och mamma har gjutit stora rabarberblad i betong, DIY-inlägg på det kommer inom kort!
 
Vill ni följa mig på instagram hittar ni mig @mikaelapuranen, eller klicka här.

Stämplade krukor i fjordblått

 
En av mina bästa keramikgrejer, och faktiskt också mest använda hittills, är alla skålar jag gjort. Jag har gjort tre mindre skålar tidigare, de här två är lite större! De är gjorda på exakt samma sätt som de tre tidigare, med hjälp av en gipsform. Liksom en av de skålarna har de här stämplade kanter med två av alla stämplar jag gjort i lera. Förutom den gröna nyansen jag bland annat gjorde mitt Monsterafat i så är den här glasyren i färgen fjordblå min favorit! 
 
 
Den här stora har jag stämplat med lövstämpeln. Jag höll nästan på att inte hinna med att stämpla den här för att jag hade lämnat den att torka medan jag drejade, och så fastnade jag i drejandet lite för länge... Därför är stämpeltrycken inte så djupa och tydliga, men jag gillar det. Utsidan av skålen har fina skiftningar i det blåa medan insidan har en superjämn lite ljusare blå nyans. Det är verkligen magiskt och lite lotto hur glasyren blir när man tar ut den ur ugnen. Här blev det perfekt tycker jag, medan en av mina första drejade vaser blev brun istället för grön som det var tänkt.
 
 
Den lite mindre skålen var med om en olycka, men det blev ganska bra ändå. När jag skulle lyfta upp skålen så fastnade botten av skålen mot bordet och det blev ett stort hål i botten. Min första tanke var att jaha, den är förstörd. Men så fick jag ett förslag av en kursare att göra en fot till skålen och täppa till hålet. Och det blev SÅ bra? Nu ångrar jag lite att jag inte har satt fot på alla mina skålar för jag tyckte att det blev så fint! I och med olyckan så är den här inte helt rund i formen, men det gör inte så mycket tycker jag. Kanterna är dessutom lite skeva på båda skålarna, men ÄH det är handgjort och jag är verkligen ingen perfektionist. 
 
 
Och vet ni vad det bästa är? Jag anmälde mig till en kurs i höst med igår! Jag har verkligen saknat keramiken på tisdagskvällar under sommaren!
 

Svar på era frågor

Här är ett gäng frågor som kommit in den senaste tiden! Jag brukar alltid svara i kommentarerna också, men ifall en har missat att kolla där eller om man undrar samma sak så kommer svaren här!
 
 
Så fina fynd :D Knipsar du bort vissa blad från Elefantörat för att få den palmliknande formen på den? (ang. detta inlägg)
 
Tack! Nej, den har bara växt så av sig själv! Den har tappat blad längre ner på stammen i perioder då den varit mer ledsen, så det beror väl på det. Jag kanske borde plantera om den och sätta djupare så kan den kanske få rötter där med. För tror inte det kommer att växa ut nya blad så långt ner.. Däremot så har den fått en bebis som jag inte har flyttat från krukan så nu ser en jättefin och frodig ut, här är samma planta bara någon vecka sedan! Svårt att tro att det är samma växt!
 

Alltså, fantastisk blogg. Hittade in hit idag, och helt klart min nya favoritblogg! 
Har en fråga angående din belysning till din odling. Såg något om en du köpte från Biltema. Har du skrivit någon recension angående det? Annars skulle det vara kul att få veta om den fungerade bra, eller om du har något annat prisvärt tips! :) (ang. detta inlägg)

 

TACK för dina fina ord, vad glad jag blir <3 Jag har inte skrivit en recension, men det borde jag kanske göra! Hur som helst så tror jag faktiskt att det gjorde rätt mycket skillnad, i år har det gått betydligt långsammare för mina plantor. De är fortfarande pyttesmå. I år har jag alltså inte använt lampan hittills, men ska nog ta och gräva fram den nu. Det som var mindre bra med den förra året var att en av mina tomatsorter (red pear) verkligen sköt i höjden alldeles för fort, så den blev oerhört ranglig. När de sedan flyttade ut så blev stammen tjockare högre upp när den växte i "normal" takt, och det gjorde stammen ganska skör nedtill och den började bilda rotutskott kanske 20-30 cm upp längs stammen, ovan jord alltså. Den ville väl planteras ännu djupare då, men jag hade inga så enorma krukor så jag fick binda upp plantorna på flera ställen för att stabilisera dem. Men det var bara för en sort, mina små tomater (minibells) blev jättefina och växte mer på bredden än på höjden, men jag upplevde att det gick snabbare än det gör nu i år, så överlag skulle jag nog rekommendera att köpa extra belysning om man bor ganska mörkt som vi gör. Har man plats så kan man köpa ett större lysrör att hänga ovanför odlingarna, för den här lampan var ju ganska liten och kunde inte belysa alla växter samtidigt!

 

Det ovan var svaret jag skrev i kommentarerna då, i början av maj när jag tyckte att allt stod still. Nu såhär i högsäsongen så vet jag inte riktigt vad jag tycker längre. Jag grävde fram lampan då och jo, jag tyckte nog att det gick snabbare efter det! Men det kan också ha varit att det är ljusare i maj? Jag upplevde inte att mina högväxta tomatsorter sköt iväg i höjden för snabbt i år, men nu i juli är de likväl tjockare i stammen högre upp, har rotskott längs med stammen och behöver bindas upp rejält. Men det kanske bara är så med högväxta sorter överlag? Att de behöver bindas upp är ju inte konstigt, men det andra kanske också är normalt? Men ska man övervintra plantor (som ex chili) så tror jag definitivt på att ha extra belysning! Nästa år får jag försöka göra ett mer kontrollerat experiment där plantor av samma sort får samma behandling i övrigt men den ena får extra ljus så ska jag ge ett mer definitivt svar. Hur som helst så skadar det ju i alla fall inte :) 

 

 

Men åh, den lilla kannan är ju så himla söt, mäkta imponerad, måste vara så svårt att få till formen?

 

Tack! Den var inte jättesvår att få till formen på, när leran var centrerad gjorde jag hål i mitten och drog sedan upp den så långt leran räckte, och formade sedan in den smalare upptill. Själva pipen är gjord efter att jag tagit loss kannan från drejskivan så då snurrar den inte längre i alla fall! Det svåraste med drejning tycker jag är att få leran att vara centrerad på drejskivan så man kan jobba stabilt!

 

Underbart ju!! Jag har faktiskt blivit så inspirerad av dig att jag har googlat på om det finns någon drejningskurs i närheten av mitt place. Utan framgång tyvärr :( (ang. detta inlägg)

 

Åh, inte ens om du söker på keramikkurs istället för specifikt drejning? Det brukar ju finnas möjlighet att dreja på vanliga keramikkurser, eller i alla fall på min som inte är en utpräglad drejkurs! Däremot får man kanske inte dreja varenda tillfälle om det är få drejskivor på flera deltagare, men det finns ju SÅ mycket annat kul att göra också med keramik! :)

 

 

LÖÖÖÖÖÖV THEM!!!!!!!! <3<3<3 Fattar inte hur du kunnat skära ut så detaljerade mönster med en stor köttkniv. Bladen är så vansinnigt fina och en av dem påminner mycket om bersåmönstret tycker jag. 
Kan du snälla börja sälja stämplad keramik? (ang. detta inlägg)

 

Haha, alltså stor köttkniv är det inte, tänk matkniv men som är till för att skära kött? Grillkniv kanske det heter? Storleken är som en vanlig kniv men den är vassare! Alltså I WISH!!! Om jag hade tillgång till en keramikugn så skulle jag lätt överväga att starta en keramik webshop, men när jag bara har tillgång på kursen så vill jag göra saker främst till mig själv, haha. Men jag blir verkligen mer och mer sugen på att göra detta. Tänk att få jobba deltid som keramiker och deltid som biolog (som min keramiklärare faktiskt gör!), vilken dröm! Men det är det här med ugn som hindrar mig i dagsläget, men om jag har tur kanske jag kan ha tillgång till en i höst så då kanske det här kan bli verklighet åtminstone i en liten skala!

 

Grymt snygg färg!! Och bra jobbat med införskaffandet av fler växter, ha ha! =D Kan du inte försöka sträva mot målet att ha en växt per kvadratmeter lägenhet innan sommaren är slut? ;-)  (ang. detta inlägg)

 

Hahahaha, jooo! Om man räknar odlingarna så når jag ju det med råge redan, men ska försöka ha 57 inomhusväxter innan sommaren är slut! Jag ska se till att åka till en blomsterhandel snarast ;) 

 

 

Hjälp vad jag vill gjuta på en gång nu! Så inspirerande beskrivet och så vackert resultat! Känns ju så enkelt att få till när du beskriver det. Så vackert med kontrasterna. Angående det att få ut betongen med att vända den upp och ner - är inte betongen jättetung jämfört med provrören? Hur gör du så att glaset inte går sönder? (ang. detta inlägg)

 

Tack tack tack! Hoppas du får gjuta snart för det är så kul! Ja, alltså vända upp och ner och låta den stå är ju faktiskt inte optimalt för just det här projektet, så det var kanske tur att den inte trillade ur, haha. Men oftast brukar de inte lossna direkt då, men när man dagen efter kommer och släpper formen i marken en gång så har gjutningar lossnat tidigare för mig i alla fall. Men när jag försökte banka ut den här så höll jag emot med handen för att fånga upp vasen. Plus arbetade på mycket låg höjd över mjuk gräsmatta för säkerhets skull! Så förhoppningsvis hade det hållt även om den ploppat ut under natten då underlaget var mjukt och fallet bara på 5-7 cm. Men rekommenderar att man har en hand under redo att fånga!

 

 
JAG. HAR. MISSAT. DINOSAURIEKRUKAN!?!?!??!?! Tror du det finns någon liten chans att den kan finnas kvar i någon av Malmös 7 butiker?! Känner att jag b.e.h.ö.v.e.r. ha en, hehe. (ang. detta inlägg)
 

Den såldes i typ mars eller något sånt så det är inte jättetroligt tyvärr :(

 

Har ni fler frågor angående vad som helst egentligen är det bara att ställa dem i kommentarerna!

MONTHLY MAKERS SAGA

 
Den här månadens Monthly Makers tema är SAGA och det är Jessica som är värd! Det är också hon som har inspirerat mitt bidrag! Om ni inte redan har kollat in hennes konst och fotomanipulationer så är det hög tid för hon är grym på det! I alla fall, så fick jag lite Photoshoptips av henne och så testade jag på något nytt och har lekt med dubbelexponeringar. 
 
Wilda var nyligen och besökte Hälleskogsbrännan, ni vet där den stora skogsbranden var sommaren 2014? I alla fall så postade hon ett par bilder därifrån på sin instagram, vilket fick mig att leta fram mina egna foton därifrån. Jag besökte området hösten efter att det brunnit med naturvårdsklassen (inlägg om det besöket finns här) och det var precis de bilderna jag vill använda. Och vilken skillnad det var mellan mina bilder då och Wildas nu
 
 
Jag kombinerade de bilderna med olika djurfotografier jag tagit och med rök (som egentligen är moln) för att få lite brandkänsla. Det jag tycker är sagolikt och hur jag kopplar det till temat är naturens återhämtning efter en katastrof. Den fantastiska skillnaden mellan mina och Wildas bilder. Och så tycker jag det är lite sagofeeling över fotografierna. Äsch, jag låter bilderna tala för sig själva istället. Alla foton i den här serien "After the fire" och några till finns att köpa min Society6-shop!
 
 
Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I juli är temat saga och Jessica är värd. Kommentera detta inlägg hos Jessica med en länk till ditt bidrag för att vara med. Deadline är den 28 juli!
 
Vi som driver Monthly Makers är AliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsaJessica, jag, RuthSandraStina och Wilda. Den här månaden är Jessica värd och temat är Saga! Deadline är 28:e som vanligt!
 
Du hittar oss på facebookinstagrampinterest och på monthlymakers.com.

Den idylliska skärgårdshelgen

 
 
Förra helgen åkte vi ut i skärgården och hade en magisk helg! En av mina biologkompisar fyllde år och hade bjudit alla till sitt barndomshem, som är på en ö i skärgården utanför Söderköping. Att få växa upp på en sådan plats?! Vi var runt 30 pers som åkte ut dit för en kalashelg och jag gjorde en liten film av det hela! 
 
Men några bilder med kameran blev det också!
 
 
Vi satte ute på klipporna vid vattnet och drack öl hela kvällen på fredagen när vi kom dit. Tidigare på dagen hade några badat och vid midnatt blev det nattdopp med. Varje gång jag är ute vid havet, eller bara vid en större sjö, så inser jag hur mycket jag saknar vatten i mitt liv. Jag mår aldrig så bra som jag gör på en klippa på havet eller i en båt av valfritt slag (fast kanske inte Finlandsfärjor haha). Om jag inte i framtiden bor vid vattnet så är det i alla fall ett life goal att ha ett sommarställe vid havet!
 
 
Kolla solnedgången liksom, att få ha det såhär varje kväll vore ju drömmen! 
 
 
Ön i sig var idyllisk med röda hus och vita knutar. En kompis var att det kändes som att vara i Bullerbyns eller i Saltkråkans världar. Vi fick bo i ett stort gästhus, men de som ägde tält hade med sig dem eftersom vi inte alla skulle fått plats annars. 
 
 
På lördagen skulle vi ut på utflykt! Vi åkte ut med båt i skärgården och kryssade runt bland öar och skär. Vi såg fler hägrar än jag nästan gjort totalt tidigare i mitt liv? De här två stod och poserade fint.
 
 
Min kompis familj har får som de har på olika öar så att marken där betas, vi åkte förbi en av fåröarna. Båten som vi alla 30 personer fick plats på var färjan de brukar skeppa runt fåren på så när de hörde båten kom de och såg ut som de ville komma ombord på båten. Men de fick stanna där ett tag till och vi åkte mot vårt första utflyktsmål. 
 
 
Efter en stunds båtfärd i solskenet stannde vi till på en ö!
 
 
Där vi klättrade upp till en utsiktsplats med fantastiska vyer! 
 
 
Jag gav kameran till E en stund och varje bild nästan ser ut såhär. Jag måste lära honom hur fokusen fungerar tror jag, haha. 
 
 
Fåglar fanns det massvis av! Mängder av fiskmåsar, ännu fler grågäss, hägrar och en del skarvar. Men det var en fågel jag tjatade om att jag ville fotografera, särskilt som min kompis hade sagt att de ser minst en per dag där ute. På fredagen spanade jag och spanade, men ingen syntes till. 
 
 
Men nu! Strax innan vårt andra stopp flög den fram! Havsörnen! Det blev inga fantastiska bilder, men bättre än sist jag såg en i november på fältkurs. Så det går åtminstone framåt! Men vilken häftig fågel det är alltså. I videon ser man ett par fjädrar som min kompis mamma hade hittat i skogen, så sjukt stora! De är alltså från en havsörn. Tänk att få rama in dem eller på något annat sätt ha dem framme hemma... 
 
 
Vi åkte till en annan ö och åt lunch innan vi badade, men det har jag inga bilder från så ni får helt enkelt hålla till godo med filmen först i inlägget! Lika idylliskt det i alla fall, som resten av den här magiska helgen.
 
Jag märker att jag fotograferar mindre med systemkameran sedan jag börjat göra de här 1 sekundsfilmerna, vilket är lite trist. Men för det första så är det kul med video, och för det andra så är det så mycket enklare än att ta upp stora kameran och hålla på att byta objektiv fram och tillbaka (eftersom jag ville vara redo för eventuella örnar satt min zoom på nästan jämt). Jag ska i alla fall försöka bli bättre på att ta "riktiga" bilder också, för det vill jag ju också ha och känner att jag saknar lite när jag skriver det här inlägget.
 
 
Det blev inte så många fler foton alls, men vi åkte tillbaka till ön och födelsedagsfikade, grillade och drack vin till sent inpå småtimmarna. En del var vakna till soluppgången och tog ett morgondopp, men jag kastade in handduken runt halv tre.
 
 
Dagen efter hann vi inte med så mycket mer än frukost innan det var dags att säga tack och adjö till ön och min fina kompis + familj som bjudit dit oss! Jag kommer hemskt gärna tillbaka och hälsar på <3

Monthly Makers halvårsrapport

 
Tänk att det är juli och mer än halva året har gått? Det känns som det var februari nyss och jag fortfarande läste tropisk vattenvård. Varför känns det alltid som att sommarmånaderna går så otroligt mycket snabbare än den långa vintern? Nåväl, det var inte det detta inlägg skulle handla om utan om att halva Monthly Makers-året också har gått och jag tänkte vi skulle kika på vad jag har skapat hittills!
 
Först ut var tema avtryck (se sammanställning här) och jag tryckte en bild jag tagit ute i skärgården på ett linne. Väldigt snyggt på galgen, men dessvärre är det här linnet så djupt ringat i armhålorna så att jag inte riktigt vet hur jag ska bära det? Tycker inte direkt det är så snyggt när halva bh:n syns och det passar inte riktigt med ett linne under heller. Så det har dessvärre inte blivit så mycket använt även om jag fortfarande gillar linnets utseende. Men tips till nästa gång är att trycka på ett plagg som jag vet har en passform jag gillar! 
 
 
I februari hade vi tema trä, och jag utmanade mig själv genom att bygga en växtpiedestal. Jag har alltså inte byggt någonting alls sedan träslöjden som jag senast hade i mellanstadiet förrän nu. Inte för att det var en vidare avancerad konstruktion på piedestalen, men ändå! Sjukt nöjd med denna och gillar den fortfarande skarpt. Det kan vara en av mina favoritgrejer jag har skapat i år faktiskt. Sammanställningen hittar du här
 
 
Eller, det här kanske är min favorit förresten. Till tema miniatyr gjorde jag en kaskelottkruka på keramikkursen jag gick. Det är det mest kommenterade Monthly Makers-inlägget jag gjort i år, så det verkar som om ni också gillar den! Sammanställningen för tema miniatyr hittar du här.
 
 
I april var det tema vår och jag liksom flera andra associerade temat med blommor. Jag gjorde en blommig ljusslinga med loppisfyndade ljusmanchetter som jag knöt fast på en ljusslinga. Jag har inte funnit en bättre plats åt den ännu så den hänger kvar i vårt gardinlösa köksfönster. Tomatplantan bredvid på bilden är sig däremot inte lik alls utan typ tjugo gånger större! Sammanställningen för tema vår finns här
 
 
På tema färg gjorde jag en av mina sällsynta akrylmålningar (målar oftare i akvarell och det blir kanske 1-2 akryltavlor om året vanligtvis). Jag hade varit ute och sett kungsfiskaren som varit på min fåglar-jag-vill-se-lista hur länge som helst, och jag kan ha tjatat om att jag vill se den för ett par personer, hehehe. Jag fick i alla fall äntligen se den och blev inspirerad till att föreviga den i färg. Sammanställningen för tema färg finns här.
 
 
Junitemat var växter och då gjöt jag två betongvaser med provrör. Åh, vad jag tycker om de här, vill ha de framme jämt! Sammanställningen för tema växter finns här.
 
Om det är något som binder samman alla mina bidrag så är det naturen, men det är nog nästan jämt när jag skapar. Men väldigt många bidrag är växtrelaterade, även om det bara var tema växter i juni så har jag ju förutom vaserna också gjort en kruka, en piedestal och en blommig växtslinga. Så mer än hälften av bidragen har med växter att göra. Kul att se i efterhand vad som är gemensamt för ens skapelse, för det är ingenting jag har tänkt på under månadernas gång. Jag har mest skapat det jag känt för på varje tema. 2015 var det betydligt mer spretiga bidrag. Alla mina Monthly Makers-bidrag från förra året kan ni se här
 
Vi som driver Monthly Makers är AliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsaJessica, jag, RuthSandraStina och Wilda. Den här månaden är Jessica värd och temat är Saga! Deadline är 28:e som vanligt!
 
Du hittar oss på facebookinstagrampinterest och på monthlymakers.com.
 
 

DIY: Makeover av kruka och vas med Posca-penna i guld

 
Jag har gått lös på vita krukor med mina tuschpennor igen... Jag fick ett gäng krukor och annat vitt porslin av Es mamma som gått på loppis och tänkt på mig, så fint! Jag har dessutom köpt en ny Posca-penna i guld så det dröjde inte länge innan första krukan inte längre var vit.
 
 
Jag är fortfarande löjligt förtjust i min första kaktuskruka jag gjorde så jag bestämde mig för att göra en kaktusmönstrad i guld med! Den här har lite mindre kaktusar och de sitter lite mindre tätt ihop. Istället fyllde jag på med små guldprickar mellan kaktusarna. Mycket nöjd med resultatet! Men allra helst vill jag nog ha en kaktus som inneboende istället för svärmorstungan, men jag hade ingen lagom stor som passade i krukan. En anledning att åka till Plantagen? Hehehehe.
 
 
Jag fick också en hög smal vas! Inspirerad av Wonderwoods kruka (som var ett Monthly Makers-bidrag om jag inte minns fel?) så ville jag göra ett fiskbensmönster. Det är inte rakt för fem öre, men jag ville ha det lite skevt så att det fick lite mera handmålad feeling. Dessutom är jag sämst på att göra riktigt raka streck så det var ingen idé att ens försöka, haha. 
 
Och hörrni, apropå Monthly Makers så har Jessica släppt temat för juli! In och kika!

Balkongläge juli

 
Nu är det högsommar och balkongen står i full blom! Jag har nästan inga växter som inte är ätbara, men jag har en plantering som bara är dekorativ som innehåller blommorna ovan! Rosa liljorna jag köpte förra året var egentligen flera lökar, men i år var det bara en som bestämde sig för att komma upp. De bor tillsammans med lavendel som snart har blommat färdigt.
 
 
Jag vet inte riktigt vart jag har lagt mitt 18-55 mm objektiv, och det var i princip omöjligt att få några bra överblicksbilder med mitt 50 mm objektiv, så här kommer istället en mobilvideo! Det finns sittplatser också för er som undrar, även om de inte syns mycket i den här filmen och en stol är upptagen av tomater, hehe. 
 
 
Jag har två sorters sallad som är färdiga att skörda och som jag plockar av lite då och då till maten. Men en hel del av mina frön grodde aldrig så jag hade en lucka i mitten. Så för någon vecka sedan köpte jag ruccolafrön och sådde dem där i och nu är de på väg upp! Så nu har jag tre sorter! Det är en sådan lyx att kunna gå ut på balkongen och hämta mat!
 
 
Men hur går det med tomaterna då? Jag hade frukt på en Minibell redan i maj innan jag flyttade ut växterna på balkongen och de har växt till sig, men vägrat att börja skifta färg vilket har stört mig något enormt. Det har ju ändå gått två månader och det har varit mestadels varmt och soligt. Särskilt när jag ser "alla andra" skörda tomater har jag blivit irriterad på mina sega plantor. Men så följde ett av mina egna råd i den stora tomatodlingsguiden och klippte av två blad som skuggade frukterna. Vips! Bara en endaste dag senare såg det ut såhär! Så det tipset kan jag verkligen rekommendera om era tomater inte heller vill mogna, ge dem mera sol antingen genom att flytta dem till ett soligare läge om de inte redan står där och klipp av enstaka blad som skuggar frukterna!
 
De övriga sorterna blommar allihop, och de flesta har även fått små tomater som håller på och växer till sig. Men den tidiga Minibellen som jag sådde två veckor innan alla andra plantor har verkligen levererat mycket bättre, undrar om det är pga den tidiga sådden eller något annat.
 
 
Två av tre zucchinis klarade sig efter att ha blivit lite mörbultade. Den av dem som står soligare har börjat blomma, men den ser lite ledsen ut i övrigt så jag vet inte vad den vill riktigt. Hoppas den hämtar sig i alla fall för jag vill ju kunna skörda zucchini i år! Gurkan är jättelångsam och har sakteliga börjat blomma lite grann nu, men den har jag inte prioriterat i år, så den har fått en lite skuggigare plats än vad den skulle vilja. Förhoppningsvis blir det någon gurka till slut ändå, den har börjat klättra till bättre solläge på spaljén så nu kanske det tar fart.
 
 
Bland chilis och paprikor leder minipaprikan racet och ser i dagsläget ut såhär! Ett par små frukter på g och många fler blommor. De flesta chilisar blommar också för fullt, men det är några eftersläntrare som inte har omplanterats lika ofta och fått bo i mindre krukor. I år ska jag definitivt försöka övervintra en eller två chiliplantor eftersom de behöver lång tid på sig att utvecklas. Jag har sett några i en Facebookgrupp som har chilisar som är flera år gamla, de ser ut som små träd och ger hundratals frukter! Drömmen! Men mer om det i slutet av säsongen när det är mer aktuellt.
 
Hur går det för era odlingar? Hör ni till dem som redan skördar tomater för fullt eller är era lite långsamma som mina? 
 

Lövskålen

 
Trodde ni det var slut på keramikinlägg? Jag har massa kvar att visa! Det här är en av mina favoriter tillsammans med Monsterafatet (som jag förresten vill gör en hel servis av!). En lövskål! Tycker verkligen, verkligen om den här glasyren som skiftar i grönt och brunt i en så fin nyans.
 
Den här är ganska enkel att göra, om än lite tidskrävande. I vanliga fall hinner jag skapa ca 2 grejer på ett kurstillfälle (ca 2 timmar) men den här skålen tog hela den tiden. Först kavlade jag ut en bottenplatta. Den lade jag på en upp och nedvänd gipsform (i form av en skål). Därefter kavlade jag ut en till bit och skar ut alla löven. För att få dem lika stora skar jag först ut ett på frihand och använde sedan den som mall till de övriga. Sedan fäste jag helt enkelt löven på botten, för att det ska bli en skålform ligger de alltså då utanpå gipsformen. Där får de sedan sitta tills leran börjar torka lite grann och är så pass stabil att formen håller sig även om man tar loss den från gipsformen, vilket tar kanske ungefär 30-45 min. Medan den satt där karvade jag lövmönstrena på alla bladen.
 
 
När formen lossats fäste jag bladen även på insidan av skålen. Här var jag dock lite slarvig för jag tänkte att det syns ändå inte så mycket, så man ser tydliga spår efter verktygen jag använt för att trycka ned leran från bladen till mitten. Om jag skulle göra om den skulle jag vara mycket nogrannare även på insidan, och göra lövmönster även där. Så insidan kunde ha varit bättre, men å ena sidan så kommer det ju faktiskt inte synas så länge skålen är fylld med någonting. Utsidan däremot kunde jag inte vara mer nöjd med! Och igen, glasyren är så himla fin! Vill använda den på typ allt nästa kurs! Jag ska försöka bli bättre på att fota processen också när jag gör keramik, men det är svårt när det så korta kurstillfällen, man har kladdiga händer och jag vill utnyttja tillfället till max. Men lite bättre ska jag bli!

Juni

 
Hejdå juni! Den här månaden har bestått av picknickar, dricka vin i parker, balkonghäng, kubb, pubar, betonggjutning och andra DIY-projekt, grillning, 45 (!!) grader på balkongen, regn, konfirmation, blommor överallt, fika, fotbolls-EM, loppis, kaktusfrenzy på Plantagen, äta ute, minigolf (jag vann!) och omplanteringar. Det känns som jag inte har gjort någonting alls utan bara suttit hemma hela månaden, men det stämmer ju inte alls inser jag när jag ser på filmen! Jag gillar verkligen det här konceptet 1 sekundersklipp från varje månad, hoppas ni gör det med!