Sveriges största skogsbrand

 
Igår gjorde vi något häftigt i skolan. Vi hade exkursion och åkte till Sala och kollade på områdena där den största skogsbranden i Sveriges (iaf moderna) historia härjade i somras. Det är förbjudet att beträda området i vanliga fall, jag tror att det är pga risken att träd faller. Men vi hade tillstånd, och var där med en forskare inom skogsbränder. Först hade vi en föreläsning om skogsbränder och vad som egentligen hände i somras, och sen far vi ut mot delar av det brända området, närmare bestämt de platser där det brann dag 1 och 2. 
 
 
 
Vi började med att titta på den här platsen. Skogsbränder kan brinna på olika sätt, här var det lågintensiv brand, vilket man kan se bland annat på att lågorna inte var så höga. Det är bara sotade stammar ungefär 0,5-1 m högt. Det är också en del växtligheter kvar.
 
 
 
Här syntes spåren efter branden betydligt mer. Marken var helt svart. En hel del träd hade fallit, och de närmast vägen har man helt enkelt avverkat så att de inte ska falla över vägen. Den steniga kullen på första bilden var antagligen klädd av mossor och växter förut. De träd som inte fallit hade sotiga stammar på flera meter, vilket tyder på att branden var mer högintensiv här än på första platsen vi besökte.
 
 
Jag läser en kurs i naturvård just nu, och anledningen till att vi ens åkte hit är för att bränder är en naturlig och viktig störning i vissa miljöer. En del naturtyper ska helt enkelt brinna då och då, det främjar biodiversiteten genom att öppna upp för fler arter att kunna etablera sig. Dock ska det verkligen inte brinna i den här omfattningen som det gjorde i somras, men kontrollerade bränningar görs för att öppna upp landskapet. En del arter är helt beroende av bränder, som t.ex den här svedjenävan på bilden som redan hade börjat sprida sig efter branden. En majoritet av dess frön gror inte om de inte utsätts för en temperatur på över 50 grader, vilket i alla fall i Sverige innebär en brand. Det växte en hel del svedjenävor på platsen redan nu, nästa sommar kommer de att blomma och sprida sina fröer. Fröna kommer däremot inte att gro förrän nästa brand, utan blir liggande i jorden tills det är dags. Det kallas för att växten har en fröbank, alltså vilande frön i jorden som gror vid tillfälle. En del arters frön kan ligga i fröbanken i flera hundra år för att sedan gro, efter till exempel en brand. 
 
Andra arter som är tidiga på att etablera sig efter en skogsbrand är främst sådana som har vindspridda frön, till exempel olika ogräs som maskros och tistel. Pillerstarr är en annan art vanlig efter bränder. För många av de här arterna så måste det inte vara just brand som är störningen i naturen, det kan lika väl vara till exempel markberedning, det viktiga är att landskapet öppnas upp och att andra växter försvinner. Då har de här arterna en större chans att etablera sig. Svedjenävan är däremot beroende av just brand som störning. 
 
 
 
 
 
Här är vi vid Öjesjön. Det har brunnit ända ut till vattnet, så gräset på bilden ovan är dött. Det började också brinna på en del öar, för gnistor och lågor kan hoppa en rätt bra bit. Att det var dimmigt igår var nästan lite kusligt, man kunde nästan tänka sig lite hur det måste ha sett ut i somras med all rök. Den uppmärksamme kanske har noterat att det nästan bara är tall på bilderna. Det beror på att tallen är ganska tålig mot brand, till skillnad mot exempelvis granen. Granen har mycket ytligare rötter som och tunnare bark och blir därför känsligare. Dessutom har granen grenar hela vägen, tallen har ofta en större samling grenar i kronan, så det finns mer material som elden kan använda som bränsle hos en gran. Det krävs ganska mycket mer för att det ska bli kronbrand i en tall, så därför överlever de bränder i större utrsträckning. Man kan ibland se en plats brandhistoria på dess tallar (förutsatt att de är tillräckligt gamla för att ha upplevt branden), det bildas något som kallas för brandljud som ni säkert har sett någon gång. Det blir liksom en skreva i barken där trädet blivit skadad. 
 
 
Här ser man tydligt vilken riktning det har brunnit.
 
 
 
 
 
Det var väldigt fascinerande att få se hur det kan se ut efter en skogsbrand, och kul att se att det redan etablerats en del nya växter, det känns hoppfullt. Jag hade föreställt mig att mycket mera skulle vara dött, att i princip alla träd skulle ha strykit med, men det fanns till och med en del luckor där det inte hade brunnit alls. Nästa sommar kommer det att vara grönt igen med en hel del arter som inte funnits där på ett bra tag! Många av de här koloniserande arterna som kommer dit snabbt är inte lika konkurrenskraftiga som de som kommer senare i successionen, så om ett antal år kommer floran att vara annorlunda. En stor del av brandområdet kommer att bli naturreservat där det kommer att bedrivas en hel del forskning på skogsbränder och dess effekter, brandekologi helt enkelt, och säkerligen om massa annat också. Så något gott kan det ändå bli efter en sån här naturkatastrof, även om det såklart är jättehemskt med alla som drabbades av branden och förlorade sina hem, sommarstugor och liknande. 
Jennifer

Det är rätt spännande hur bränder påverkar! Finns väl en hel del insekter som trivs där det brunnit också?

Svar: Ja, det stämmer! Många insektsarter som är beroende av död ved och brandpåverkan :) Och efter insekterna så kommer fåglarna!
Mikaela Puranen

Sanna Preifelt

Gud vad spännande. Det är helt ofattbart att en sådan brand kan härja HÄR, i SVERIGE, trots att vi inte kanske borde ha sånt klimat. Och i modern tid. Det ser verkligen spöklikt ut!

Svar: Ja, men tydligen så är det flera tusen skogsbränder i Sverige varje år, såklart är de pyttesmå, men ändå, hade ingen aning om det. Anledningen till att den blev så stor berättade forskaren var flera orsaker som försvårade situationen, bland annat att det var så himla varmt så många dagar i följd. Det är bara under en viss fuktprocent som mossa tar eld, och den låg på sådan fukthalt att det var nästan explosivt under flera dagar. Och vinden påverkade jättemycket också, den bytte håll efter ett par dagar så det tog fart åt det hållet med. Samt att det var en väldigt väldigt dålig plats för branden att starta. Så typ alla förutsättningar som kunde vara dåliga var också det....
Mikaela Puranen

Sandra Lundin

Har varit så dålig på att kommentera på sistone för jag blir så lat när jag surfar via mobilen. Men wow, vilken upplevelse! Så himla hemskt att så mycket natur och mark har blivit förstört men det måste ha varit så häftigt för er att få vistas där!

Svar: Det var riktigt häftigt faktiskt! Jo, absolut, men jag vet inte hur höga naturvärden det var i alla de områdena innan? En del var naturreservat men tror att mycket var produktionsskog som inte har lika höga naturvärden. Positivt nu är i alla fall att stora delar av området som inte var det tidigare nu ska bli naturreservat! Så det kommer bli en större andel "fin" skog i framtiden :)
Mikaela Puranen


Kom ihåg mig?