Sedan Matilda skrev ett inlägg om ett örtsalt hon gjort med ramslök har jag varit jättesugen på att testa det själv! Jag började leta på artportalen, där man kan rapportera in både djur, växt- och svamparter man hittar, efter fynd av ramslök. Tips om man inte vet alls vart man ska leta är att kika där! Men så pratade jag med mamma i telefon och hon sa att hon hade det i trädgårdslandet, så då åkte jag helt enkelt hem till mina föräldrar och plockade där istället. Mamma tipsade även om en ört som heter libbsticka som hon också hade i trädgården, även den med väldigt mycket smak som ramslöken, men som påminner lite mer om selleri än vitlök. Båda är traditionella kryddörter och libbstickan har även använts som medicinalväxt.
Libbsticka till vänster, ramslök till höger.
Jag följde Matildas anvisningar och lufttorkade bladen i ett par dagar innan jag mortlade ihop bladen med ett flingsalt. Superenkelt! Jag provsmakade saltet och det hade riktigt mycket smak, det ska bli spännande att använda det i matlagning! Men! Jag använder sällan örtsalt i mat, vad är era bästa tips på rätter som det kan tänkas passa i? Eller funkar det att ha i allt istället för vanligt salt? Hjälp en ovan örtsaltare att hitta rätt!
Vad fint det såg ut och låter väldigt gott. Örtsalt går definitivt att använda ist för vanligt salt. Har det bl.a. i sallader, på avokado tillsammans med citron, i ris, m.m.
Svar:Det var riktigt gott faktiskt! Har bara testat det på äggröra och en pastarätt än så länge, men den får fullpott!