Betongljusstake med bladavtryck

 
Idag tänkte jag visa hur man går till väga för att gjuta en sådan här ljusstake i betong och hur man gör för att få bladmönster. Det är lite pilligt att få bladen på plats, men förutom det så är det busenkelt!
 
 
Materialet man behöver är:
  • Betong (och vatten att blanda med)
  • Blad av valfri sort
  • Spraylim
  • Mjölkkartong eller annan gjutform (Vi gjöt i de runda ouzo-förpackningarna också men de blev inte riktigt lika bra)
  • Silvertejp
  • Stearinljus, metallinsats för ljus eller som i detta inlägg en ljuskopp i glas
Mjölkpaket är inte gjorda av så tjock och stabil kartong, så vi började med att stadga upp kartongen genom att vira ett par varv silvertejp runt (se bilden ovan). Stadgar man inte på något vis så är det lätt hänt att kartongen liksom töjs ut och att det blir en lite rundare form än kantig, så det beror på vilket resultat man är ute efter.
 
 
Därefter var det dags att limma på bladen. Det var inte det lättaste i en sån här ändå ganska smal kartong, det blev mycket pill. Det är viktigt att bladen verkligen är fastlimmade och ligger tätt mot kartongen, det blir inte lika fint avtryck om det kommer in betong mellan bladet och kartongen. Så slarva inte med detta steg. En annan viktig grej också är att bladets ovansida är det man limmar fast mot kartongen, det är baksidan som har tydligast nerver och som ska ligga mot betongen. Såhär såg vårt mjölkpaket ut efter att bladen satts på plats. Man kan välja om man vill olja in formen eller inte, vi gjorde inte det eftersom vi inte planerade att använda just samma mjölkpaket en gång till. Vill man det så olja, men vi rev helt enkelt bort kartongen när det var dags att ta ut ljusstaken. 
 
 
Nästa steg är att blanda betong (osäker på hur man gör? Läs detta inlägg!) och fylla upp formen så högt som man vill ha ljusstaken. Skaka, skaka, skaka kartongen för att få bort luftbubblor. Tryck sedan ner stearinljuset, metallinsatsen eller ljuskoppen i betongen. Som ni kan se här på bilden så har vi små betongblommor (gjutna i såna där iskubsformer) som tyngd i ljuskoppen. Det hindrar de från att flyta upp. Det går absolut att göra utan tyngd, men då får man gå och titta till gjutningen och trycka ner koppen ifall den flytit upp, ett par gånger de första timmarna i alla fall. 
 
 
Det färdiga resultatet blev såhär denna gång! Jag funderar lite på om jag kanske ska måla bladet i någon färg för att få det att sticka ut lite. Jag funderar på antingen vitt eller guld. Man kan använda helt vanliga akrylfärger om man känner för att måla på sina gjutningar.  
 
 
fia

Så härliga ljusstakar . Betong är ju ett matrial som är nåt jag inte tänkt på att det blir så snyggt .Härligt med inspration .
Önskar dig en härlig andra advent .

Svar: Jag ääääälskar betong! Dels för att det är så kul att jobba med men tycker att det är så snyggt också :) Detsamma!
Mikaela Puranen

lovisa

vilken fin grej du kom på! gillar betong, i små mängder iaf. svårt att få den "ombonade" känslan, blir rätt så rått och hårt, men med ett blad i mitten blev det med ens mysigare :)

Svar: Tack tack :) Jag gillar det hårda och råa med ibland, men tycker det är snyggt att då blanda upp det med något mjukt, en fluffig filt bredvid eller liknande :)
Mikaela Puranen

Maria Ekblad

Åh vad fint! Det här vill jag prova någon gång!

Svar: Tack :) Gör det, är superkul!
Mikaela Puranen


Kom ihåg mig?