Betongtips: spraylim!

 
Jag har ju tidigare visat hur man kan använda blad i betonggjutning här och här, men nu tänkte jag visa en annan variant! Nämligen hur man använder bladen som mönster i andra gjutningar, här ovan en kruka som min mamma gjort och så en platta (kan användas som trädgårdsplatta, men jag tänker ha den som grytunderlägg!).
 
Det behövs ett hjälpmedel för att få det att bli riktigt bra: spraylim! Detta använde vi, jag tror att det är från Byggmax?
 
Hur gör man då? Först och främst ska man bestämma vad man vill gjuta för något. En kruka, en vas, ett fågelbad, en skål, en trädgårdsplatta? Bara fantasin sätter stopp. I bilderna kommer jag visa hur vi gjorde en platta som på översta bilden, men det går lika bra att använda metoden på i princip vad som helst.
 
 
För att gjuta en platta kan man i princip använda vad som helst som är runt (om man nu vill ha en rund) och som har i alla fall en liten kant. Vi har gjutit i den här baljan, en stor yoghurtburk, en papperskorg etc. Vi började med att plocka lite fina blad och bestämma ungefär hur vi ville placera dem i botten på baljan.
 
 
När man vet hur man vill ha det är det dags att limma fast bladen på botten av sin gjutform. Det går förstås att bara lägga bladen på plats, men det är så mycket enklare att limma fast dem. Då hamnar där man har placerat dem och flyttar sig inte medan man häller på betong. Vi sprayade på framsidan av bladen med limmet, eftersom att alla nerver och det som kommer att göra ett avtryck i gjutningen är på baksidan, så den sidan vill man ha uppåt. Det här limmet var väldigt kladdigt, så det är en god idé att ha på sig plasthandskar.
 
 
Här är olika exempel på blad och gjutformar, färdiglimmade på plats! Nästa steg är att som alltid olja in formarna så att betongen ska släppa lättare. Man kan använda vanlig matolja, rapsolja, olivolja etc. Därefter är det bara att blanda till betong, fylla upp så tjockt som man vill ha och sedan skaka, skaka, skaka. Man skakar formen för att bli av med luftbubblor och få en slätare gjutning. Skaka tills det inte längre kommer upp bubblor till ytan, och så lite till.
 
Lite luftbubblor trots ihärdig skakning...
 
Låt stå i 2-3 dagar och sen kan man försiktigt lossa sina skapelser! Om man ska gjuta till exempel en kruka och vill ha bladavtrycken på sidorna som min mamma hade gjort, då limmar man helt enkelt bladen på sidorna av sin gjutform (på insidan) och gjuter som vanligt. Man behöver ju inte heller använda just blad för att göra mönster, man kan använda små virkade dukar eller vad som helst annat som har någon fin struktur! 
 
Malin

Snyggt! Tack för tips o goda råd

Svar: Tack :) Kul att du gillar det! :)
Mikaela Puranen


Kom ihåg mig?