H&M katalog blir till björn

 
Igår kom H&Ms nya höstkatalog i brevlådan. Jag som just nu är fattig pga inget sommarjobb ville inte ens titta i den och se saker jag inte har råd att köpa. Så istället skapade jag en liten björntavla av katalogen!
 
 
Jag hade en bit kartong över från ett annat projekt (visas senare i veckan), så jag skissade upp konturerna av en björn på den. Därefter rev jag ett par färgglada sidor ur katalogen i småbitar och limmade lite hipp som happ på dem på kartongen.
 
Tada! En björn! Tyckte den blev så fin så den fick sitta på väggen! Jag är lite sugen på att göra flera sådana här nu, men har ingen kartong kvar, det känns inte lika roligt med vanligt papper...

Loppisfynd som kruka

 
I helgen var vi på en loppis utanför Uppsala och jag köpte bland annat den här... karrotten? Heter det så? Den hade ett lock också? I alla fall, tyckte att den var söt och att min pelargon skulle få bo där i! Man behöver inte alltid ha traditionella blomkrukor, det kan vara jättefint att plantera i en sådan här (vad det nu heter) eller en tekanna, en fin kopp etc. 

Balkong odling

 
Jag trodde aldrig att jag skulle tycka att det var kul med växter. Minns ni såna där "Mina vänner"-böcker man hade när man var liten? Där man skulle fylla i grejer om sig själv. På "Jag avskyr mest" hade jag som 9-åring skrivit "åka till Växus" (den butiken finns inte kvar, men det är typ som Plantagen). Det är lite lustigt, för nu tycker jag det är jättekul att gå i växtbutiker och vill köpa med mig typ allt hem. Ännu roligare är det att odla massa ätbara saker! Här är min lilla kryddhylla med citronmeliss, rosmarin, oregano, citrontimjan, basilika och lite sallad. Så härligt att bara gå och plocka några blad att krydda middagen med.
 
 
Och så har vi ett par jordgubbsplantor! Det blev inte jättemånga gubbar i år, men ett par stycken i alla fall. De smakar så himla mycket mer än de man köper i butiken!
 
 
I år har jag för första gången försökt mig på att odla paprika också. Det har kommit en liten en nu, de var lite trögstartade innan juli och värmen kom. Men nu har allting tagit fart och hoppas att det blir några goda paprikor i slutet av sommaren.
 
 
Och så har jag flera tomatplantor. Alltså jag är inte ens jätteförtjust i att äta tomater, men jag älskar mina tomatplantor? Bara själva plantan luktar så himla gott. Jag har ungefär 4-5 stycken som antingen redan har fått tomater eller i alla fall blommar, så det blir nog ganska många egenodlade tomater i år! Tomaterna och paprikorna har jag sått från frön och det är typ lite som mina bebisar... Crazy plant lady... Kan stå hur länge som helst och bara titta på dom efter att jag vattnat alla växter. Okej, creepy, men det är något särskilt med att ha sått dom från frön och se hur stora de blivit nu. 
 
 
Nytt för i år är också gurka! Men det går inte så bra. Någon dag efter att den här bilden var tagen så hade gurkan blivit gul och typ torkat ut? Och då har jag ändå vattnat de jättejättemycket. Vet inte vad som gått fel. De skulle i och för sig behöva en större kruka och något att klättra på men jag trodde att den ändå mådde helt okej bra när den började blomma. Vi får väl se om det blir någon gurkskörd eller inte...
 

Ikea Hack - DIY Lack bord

Källa: Curbly
 
Som antagligen ganska många andra så har vi soffbordet Lack från Ikea hemma. Bordsytan har däremot blivit väldigt repig och sliten och jag funderar på att göra om bordet. På bilden ovan har de gjutit en betongskiva och lagt uppepå bordet. Sjukt fint! Men då gäller det att bygga en form med rätt mått! Jag funderar på antingen det, eller att sätta träplankor ovanpå som ny bordsskiva. Som i exemplena nedan, som jag tyvärr inte hittade någon källa till. De två nedersta gillar jag bäst. 
 
 
Vad hade ni valt? Betong eller trä? Eller har ni något annat bra tips på att göra om ett bord?
 

Betongblad som ljusfat

 
Mer betong! Här är en till grej som jag och mamma gjöt sist jag var där och hälsade på. Ett litet betongblad som är tänkt att fungera som ett ljusfat! Egentligen till ett mindre blockljus, men jag hade inga hemma. Hur man gör en egen? Kolla bilderna här nedanför!
 
 
Den här gången valde jag att göra helt platta blad, man kan också göra blad med lite djup, lite mer som en skål. Till exempel som mitt rabarberblad jag gjöt förut (finns beskrivning i länken), då gör man helt enkelt en liten sandhög under bladet. Men ska man göra platta blad är det bara att lägga ut dom såhär, eller på något annat underlag (vi gjorde några i garaget också som helt enkelt fick ligga på en svart sopsäck utrullad på golvet. Viktigt är att bladen ligger med baksidan uppåt, nerverna i bladen blir mycket tydligare och finare då.
 
Blanda betongen (beskrivning till hur finns här) och klicka helt enkelt ut den över bladet. Vi hade en liten plastkniv för att forma till kanterna, den kan också användas för att platta till betongen uppetill så att det blir en platt yta för ljusfatet att stå på sedan. Lägg inte betong utanför bladkanterna om du inte vill ha en betydligt grövre kant runt bladet, jag tycker det blir snyggare om man håller sig strax innanför bladkanten.
 
Nu ska det stå i ett par dagar innan det är färdigt. Tyvärr var det bara ett av mina blad som klarade sig (det på de översta bilderna), de andra sprack och gick sönder. Jag tror det berodde på att vi la ett lite för tunt lager betong, så ett lite tjockare lager än det på bild här är nog att rekommendera.
 

Porträtt beställning

 
Det här är vad jag sysslat med på sistone! Blev kontaktad av en tjej på facebook som ville att jag skulle teckna ett porträtt av hennes föräldrar som firade 40 år som gifta nu i sommar. Sagt och gjort, såhär blev resultatet! Det var en riktig utmaning faktiskt, särskilt att få dem att likna sig själva. Det var svårt utifrån bara en bild och inte som när jag tecknade Arya ha sett henne i rörlig bild i 4 säsonger eller att teckna någon man känner. Men det blev ganska likt ändå tror jag, hon som köpte blev nöjd och det är det viktigaste! 
 

Balkong makeover

 
Såhär såg vår balkong ut innan sommaren. Grått trist metallgolv. Trasig gammal matta. Trist. Tråkigt. Livlöst.
Vi hade bestämt oss för att fixa till den ordentligt inför sommaren. Och det har vi gjort! Det är inte riktigt färdigt, men snart så! Vi köpte trallgolv på Ikea (som gjorde sååå stor skillnad), möblerade om lite. Tog ut alla växter i solen och köpte lite fina prylar. Jag är sååå nöjd med efter resultatet. Det är så himla mysigt att sitta här ute nu.
 
 
Såhär ser det ut nu! Som sagt inte helt färdigt, vissa golvplattor fick inte plats så vi måste såga till de lite grann. Mattan ska inte ligga ihoprullad, vi ska köpa lite fina kuddar, hyllan som växterna står på ska målas vit etc etc. Men redan nu tycker jag att det är en stor förbättring! 

Nike Air Max

 
De här skorna har ju blivit omåttligt populära på senare år. Jag har inga själv, men visst är de snygga. Så jag målade mig en egen variant istället och skvätte runt med massa färg. Man kan tydligen designa sina egna på Nikes hemsida, om jag skulle köpa ett par så skulle mina sett ut ungefär såhär. 
 
 

Zentangle sun

 
Det var ett tag sedan jag ritade något i den här stilen nu. Men så fick jag en beställning från en tjej som ville ha en sol och ett lejon. Lejonet har jag ju sedan tidigare, men solen fick jag rita ny. Den blev ganska fin tycker jag. Ska jag lägga upp den på min Society6-shop eller inte?

Betongsäsong!

 
Det har varit mycket konst här på sistone, men jag är lite inne i en sådan period nu. Men jag har fått lite andra saker gjort också! Nu på sommaren är det ju verkligen betongsäsong, så sist jag var hemma hos mina föräldrar så gjöt jag och mamma lite betongprylar. Bland annat den här ljusstaken kom till! Jag fotade lite under processen, så så här enkelt kan man göra en egen!
 
Du behöver:
- Betong (vi använder finbetong från Byggmax)
- En rund plastbytta (tror att den här var en stor yoghurtburk)
- Metallinsatser för ljus (Man kan köra utan, annars kan sådana köpas HÄR)
 
Såhär gör du:
 
 
1. Börja med att smörja in plastbyttan du ska gjuta i med olja. Detta är för att det ska gå lättare att få ut betongen sen när den brunnit klart. Det enklaste är att använda en sån där pensel som man penslar bullar med. Vilken olja det är spelar mindre roll, vi har använt både raps-, mat- och olivolja, jag har inte märkt någon skillnad.
 
2. Blanda betongpulvret med vatten. Konsisten ska vara som en tjock gröt ungefär, men det här är en sådan grej man får testa sig fram med. Om man är osäker så kan man titta på till exempel den här videon, men OBS, blanda inte en hel påse på en gång. Det behövs absolut inte så mycket för det här projektet! Hellre att man tar lite för lite och får blanda lite till än tvärtom! 
 
3. Häll betongen i den runda plastbyttan, så tjockt som man vill ha den. Min är kanske 5-7 cm tjock. Skaka plastbyttan försiktigt för att få ut eventuella luftbubblor. Man ser när de kommer upp till ytan, sluta när det inte längre kommer några. Ställ byttan på en plan yta, lutar det så kommer hela betongljusstaken att bli sned.
 
 
4. Stoppa i värmeljushållarna där du vill ha dem. Man kan bara stoppa värmeljus i direkt om man vill köra lite budgetvariant, det är lite pilligt att få bort dem sedan när de brunnit ut, men det går absolut. I det här fallet valde jag dock att använda metallinsatser som jag köpt på cchobby.se (länk högre upp). Tryck ner ljusen/metallinsatserna ganska djupt. Lägg gärna någon tyngd på för att förhindra att de flyter upp, det kan vara stenar eller som jag använde här, små betongblommor som vi gjutit tidigare. 
 
5. Nu är det dags för betongen att brinna, alltså stelna till. Låt den stå i ca 2 dagar och sen är det bara att lossa den ur formen. Ibland kan man behöva slipa till lite kanter och ojämnheter om det inte blir så slätt som man önskar, men på betong är det ofta snyggt med ojämnheter och den lite "hårdare" looken. Klart! 
 
Vi gjöt andra saker också, men det får ni se lite senare! :)
 

Old books

Akvarell, A3.
 
Den här gjorde jag redan i julas, men har nog inte visat den? Det var iaf en present till min sambos syster som älskar böcker och skriver fantastiskt bra själv. Tanken är att böckerna ska se lite fuktskadade och gamla ut. Jag är inte riktigt nöjd med bakgrunden, men böckerna tycker jag blev bra. De var väldigt kul att måla också, med alla detaljer och färgskiftningar!

Photoshop <3

 
 
Alltså jag är verkligen inte så duktig på Photoshop, men åååh vad bra det är att ha ibland! Jag fick en beställning på lite prints av mina stjärntecken bilder, där kunden ville ha en vattuman, fast med likadant huvud som på skytten. Först tänkte jag att jag skulle rita en ny och göra de ändringarna, men så kom jag på att det kan ju inte vara så svårt att byta ut huvudena i Photoshop. Och det var det inte heller! Till skillnad mot de åtminstone 2-3 timmarna de tar att rita en sån här bild så gick det nu på kanske 20 minuter istället. Win!
 
 

Arya Stark

 
Såhär blev bilden! Känner mig ganska självkritisk just nu, man ser väl typ att det är Arya men... Jag vet inte. Men rent teknikmässigt så tycker jag att jag har utvecklats. Det här var mitt senaste blyertsporträtt och nog är den här ganska mycket bättre! Jag är särskilt nöjd med ögonbrynen och att jag för första gången fått till ett helt okej par läppar!