Månadens biologifakta: Februari

Blågylta hane. Bildkälla.
 
Jag hade nästan glömt att februari bara har 28 dagar, jag trodde att jag hade ett par dagar till på mig att skriva månadens biologifakta, men här kommer den idag på månadens sista dag! Det handlar om djur som byter kön (oftast fiskar, evertebrater och växter, men här fokuserar jag på fiskar). Varför gör man det och när är det fördelaktigt att göra detta?
 
Det här med kön och hur vi oftast ser på det med ett binärt synsätt där det finns två alternativ, antingen är en kvinna eller man. Nu är det så att det inte är så binärt, ens hos oss människor, och verkligen inte i djurriket. Det finns gott om exempel på djur som antingen har två eller inget kön och även de som byter under livets gång, så kallade sekventiella hermafroditer. Könsbyten förekommer bland annat hos flera olika fiskarter. I Sverige har vi t.ex. blågyltan som främst finns vid klippiga havskuster i västra Sverige, framförallt Bohuslän. De föds med anlag för båda könen, men de flesta larver utvecklas till honor. De lever i polygyni vilket innebär att en hane har en grupp med flera honor. När hanen dör eller på något annat sätt försvinner så kommer den största honan i gruppen att byta kön och bli den nya ledarhanen. 
 
Blågylta hona. Bildkälla.
 
Vad är poängen med detta? Som med de flesta livsstrategier hos djur så handlar det om att maximera sin fitness. Fitness är kort sagt ett mått på hur mycket ens gener kommar att finnas i framtida generationer, det kan handla om individens fortplantningsförmåga, tillväxthastighet, hur attraktiv man är för det motsatta könet, hur väl man överlever (undviker predatorer), men även hur bra ens avkommor klarar av allt detta. Att byta kön förekommer därför endast hos arter där fitnessen skiljer sig mellan könen under livets gång. För blågyltan så är det bättre att vara en liten hona än en liten hane, därför börjar de flesta individerna sitt liv som honor. Små honor får även de para sig och kan föra sina gener vidare, medan det är svårare för en liten hane eftersom han måste konkurrera med de större hanarna. Men när fiskarna når en viss storlek så kan det istället vara mer fördelaktig att vara hane. En studie på Thalassoma bifasciatum eller Blue head wrasse (svenskt namn saknas) visade att större hanar fick para sig 40 ggr om dagen medan mindre hanar fick det till det färre än två gånger om dagen. Honorna föredrog de större hanarna och de blev valda i större utsträckning.
 
Blue head wrasse. Bildkälla.
 
Så om det då blir en "ledig plats" som hane om den nuvarande ledarhanen dör så är det den största honan som byter kön. Men hon måste vara säker på att det är värt kostnaden för att byta kön (det går åt en hel del energi åt detta), hon måste vara säker på att hon kommer att få ta över reviret och inte bli utkonkurrerad av en större hane, annars får hon lägre fitness än om hon hade förblivit hona. En stor hona har högre fitness än en liten hona eftersom hon kan lägga fler ägg än en mindre fisk. Men om man är en stor fisk så är det ännu högre fitness på att vara hane eftersom det är mindre kostsamt att producera spermier så kan man få ännu fler avkommor om man är hane. Så sammanfattningsvis:
Liten hona vs. liten hane = Honan har större fitness
Stor hona vs. stor hane = Hanen har större fitness
 
Clownfiskpar i sin anemon. Bild från Sharm el Sheik 2012 under en dyktur.
 
Det finns såklart exempel på när det är åt andra hållet, där man börjar livet som hane och sedan blir hona. Detta har selekterats fram hos djur där hanens storlek inte har någon påverkan på hur mycket de fortplantar sig. Där kan det istället vara en fördel att vara en stor hona eftersom man kan lägga fler ägg då. Ett exempel på fiskar som lever såhär är clownfiskar, ni vet Nemo-fiskar. De lever oftast i par i sina anemoner och den största av dem är honan eftersom det är hennes storlek som påverkar hur många avkommor de kan få. Det är fördelaktigt för båda två att honan är större eftersom de lever monogamt i sin anemon. Skulle honan då dö så får hanen hitta en ny partner och då han förmodligen är äldre och därmed större så kommer han att byta kön till att bli hona och den nya partnern får förbli hane. Så Hitta Nemo är inte helt korrekt biologiskt, Nemos pappa borde ha blivit Nemos mamma när hans partner dog... 

Odlingsupdate

 
 
De senaste dagarna har jag haft så jäkla mycket att göra med min uppsats och ovanpå det känt noll inspiration så därför har det varit lite tyst här. Men bättre det än att försöka klämma fram krystade inlägg, eller hur? Det funkar inte för mig i alla fall. Men jag tänkte uppdatera lite om hur det går med årets odlingar! Som ni ser så har myckett saker kommit upp! De absolut snabbast växande är tomatsorten Red Pear, de är de största tomaterna på bilderna. De har jag redan fått plantera om en gång, det ska göras ungefär när de har börjat få sina karaktärsblad. Det första bladparet som kommer upp kallas för hjärtblad och de ser inte särskilt karakteristiska ut för växten. Jämför på den stora plantan längst ner i högra hörnet här, där ser man tydligt vilken skillnad det är på karaktärsbladen högre upp och hjärtbladen längst ner. 
 
Tomaten Minibell har också kommit upp, men de andra två tomatsorterna jag hade verkar ha varit döda frön, inte en enda av de har grott tyvärr. Paprikorna har grott, men de går väldigt mycket långsammare för de än för tomaterna, de har bara fått fram sina hjärtblad än så länge och är betydligt mindre än tomaterna. Suriamachi-chilin har 3 av 4 grott och kommer snart behöva omplanteras också. Dessutom sådde jag två till chilisorter och lite basilika förra veckan som jag hoppas kommer att gro snart! I slutet av mars ska jag plantera gurka också! Hur går det med era odlingar?

DIY makramé hängande kruka

 
Jag har jättelänge sparat bilder på makramé-amplar på Pinterest och tänkt att någon gång ska jag också göra en sådan, men tänkt att det nog är lite knepigt. Men så bloggade Sandra om att hon hade gjort en ampel och skrev att det var busenkelt så då fick jag lite nytt mod att pröva på tekniken. Och hon hade helt rätt, det var jättelätt! Min variant är lite annorlunda, jag hade ingen träring utan har bara använt mig av Zpagetti t-shirt yarn. Jag använde 8 stycken längder av garnet och gjorde i princip som på den här tutorialen där de inte heller använder en träring (fast med ring tycker jag egentligen var så mycket snyggare!) fast min är utan flätade band.
 
Växten är för övrigt ett nytillskott till min lilla växtfamilj! Det var en person som skänkte bort två stycken gullrankor i en bortskänkesgrupp på Facebook och jag hade turen att hinna skriva först och få dem, hurra! Tips att söka på liknande grupper för din hemort, tycker att det är superbra att ge bort saker istället för att slänga som många annars hade gjort! Jag är i alla fall toppenglad för mina gullrankor för jag tycker verkligen att det är snyggast med en hängande växt av det här slaget i de här ampelkrukorna! Tanken är att jag ska knyta en till för att ha den andra i, då tänkte jag nog försöka mig på en lite mer avancerad variant!

Nytt objektiv och fågelpromenad

 
Idag hade jag ett möte min handledare för uppsatsen. Jag känner att jag har kört fast lite och har konstant ångest över att jag borde sitta och skriva, men är en expert på att prokrastinera (vilket jag även ägnat mig åt idag, tog typ halva dagen att redigera bilder, eh...). Solen sken, det var en behaglig temperatur och jag hade packat ner kameran och mitt nya objektiv. Jag skrev ju ett inlägg för ett tag sedan där jag funderade över vad jag skulle skaffa för objektiv, nu har jag bestämt mig för att börja med att köpa två i lite mer budgetklass, en zoomlins och det andra blir förmodligen en 50 mm. Det första som jag råkade hitta billigt på Blocket är ett Canon EF-S 55-250 zoomobjektiv. Jag läste på massor och det verkar vara bland de bästa zoomobjektiven i budgetklassen. Nytt kostar det bara runt 1500 kr. Jag kände lite att jag ville börja med ett billigare för att ens se ifall jag vill hålla på med den typen av foto överhuvudtaget, och så är det liksom totalt orealistiskt för mig med studentekonomi att köpa ett objektiv för 3000-5000 kr som nästa prisklass låg på ungefär. Så idag har jag testat det för första gången och gett mig ut på en fågeljakt!
 
Jag önskar bara att jag var bättre på att känna igen fåglarna på deras ljud. Förra våren när jag gick en kvällskurs i faunistik skulle vi lära oss runt 120 fågelsånger har jag för mig, jag kunde verkligen inte alla då ens, men jag har glömt så mycket! Måste repetera snarast. De enda jag är helt hundra på som jag hörde idag är talgoxe, grönfink och blåmes. Men det är så störigt när jag hör något som jag känner igen och vet att jag borde kunna men inte kan komma på vad det är. Men jag såg en del fåglar och några lyckades jag fånga på bild också! 
 
 
Till exempel den här skatan som satt i en tall och spanade.
 
 
En kråka som förföljde mig ett par hundra meter. Först satt den i ett träd och kraxade hej vilt, sen flög den här på marken framför mig och fortsatte att kraxa högljutt tills hen hittade något ätbart i en vattenpöl och blev tyst en stund. Ungefär femtio meter senare sitter hen framför mig i ett träd och kraxar igen. 
 
 
Jag såg och hörde ganska många blåmesar, den här lilla satt i ett buskage i mitt bostadsområde.
 
 
Den här gulliga hängde i en fågelholk i skogen tills att den kastade sig ut och flög iväg!
 
 
Och så en av mina favoritfåglar nötväckan! Tycker att de ser så finurliga ut med sin banditmask! Och det var den här omgångens fågelbilder! Tror att jag och mitt fågelobjektiv kommer bli mycket goda vänner! Jag vill ut och fågelskåda snart igen på någon mer spännande plats!

Monthly Makers: Återbruk av en petflaska

 
 
Monthly Makers är ju tänkt att det ska inspirera en till att skapa, både litet och stort. Det ska vara kul och kravlöst. Ändå har jag drabbats av svår prestationsångest den här gången. Förra månaden gjorde alla så himla fantastiska saker på tema papper (se allas bidrag här!) och jag kände att jag måste skapa något makalöst som ingen sett förut på denna månadens tema. Men prestationsångest och att jämföra sig med andra är inget jag tycker hör hemma i konceptet Monthly Makers, det ska ju vara skaparglädje! Jag läste i någon av bloggarna som deltog förra gången en diskussion om att visa upp även det som man inte blir jättenöjd med och det är precis vad jag tänker göra nu, för att släppa prestationsångesten och visa att allt inte behöver vara perfekt och fantastiskt. 
 
Vi har ganska många fina vaser här hemma, men gemensamt för alla är att de är jättehöga. Mindre växter försvinner i dem och de blir inte särskilt fint alls. Så jag bestämde mig för att försöka skapa en lite kortare vas som passar för kortare växter av en helt vanlig 1,5 L petflaska.
 
 
Jag började med att ta bort etiketten och klippa av flaskans topp.
 
 
 
Sedan klippte jag små remsor av hela den övre delen av flaskan. Det blir snyggare och enklare om de är lika tjocka, jag slarvade lite med det här och det syns på slutresultatet... 
 
 
 
De här remsorna viks sedan utåt, så att de pekar rätt ut.
 
 
 
Vik sedan remsorna inåt så att de går över den första remsan bredvid och under den andra. Gör så hela varvet runt. 
 
 
 
 
Då har man en färdig liten vas! Det gick väldigt snabbt och var ganska enkelt (trots att jag slarvade en del...), tror det tog mindre än en halvtimme totalt.
 
 
Som sagt är jag inte jättenöjd med resultatet, tycker den är slarvigt gjord och ärligt talat ganska ful. MEN jag testade på något nytt, både med material och teknik. Den här vikningstekniken kan säkert vara jättefin att applicera på något annat, kanske i papper? Eller en snyggare plastflaska till att börja med? Så jag är ändå nöjd med att jag ändå har skapat någonting överhuvudtaget och provat på något nytt! Själva skapandet var ändå ganska kul.
 

Zentangle guide

 
 
Jag hänger en del i olika Facebook-grupper med fokus på skapande, till exempel grupperna Pyssel och skapande & Pyssetips och idéer i hemmet. Något som exploderat i de grupperna nu de senaste månaderna är zentangle-konst. Jag gjorde min första teckning i den stilen hösten 2013 efter att ha sett den här bilden. Jag visste inte ens att det var en särskild stil med ett namn förrän nästan ett år efter. Sedan dess har det blivit en hel del teckningar, ni kan hitta alla mina bilder i den stilen här. I alla fall, i de här grupperna har det dykt upp många frågor om den här stilen och hur man börjar, så jag tänkte att jag gör en liten guide för de som är sugna att börja teckna zentangle. 
 
Wild Animals in Sweden - finns att köpa här.
 
Material
Man behöver egentligen inget speciellt, papper och en svart tuschpenna (eller flera!). Jag gillar att ha pennor i olika tjocklek, så jag har ett set med Faber Castell Pitt Artist Pen som har varierande uddstorlekar från XS till C. De jag använder mest är B, S och XS. Det finns givetvis andra märken också, de flesta brukar ha sifferbenämningar för tjockleken, till exempel 0.1, 0.5 etc. Man hittar den sortens pennor (som också kallas fineliners!) på hobbybutiker, konstbutiker och bokhandlar. Jag har också en hård blyertspenna som jag skissar upp motivet med innan jag går på med tuschen.
 
Såhär kan en skiss på ett djur se ut innan jag delar upp den i olika mönsterfält.
 
Såhär går jag till väga
Jag tecknar mest djur när ja använder den här stilen, för det tycker jag är roligast! Så då brukar jag börja med att googla bilder på djuret i fråga för att ha en förlaga att kika på. Därefter skissar jag upp motivet med blyerts. Då brukar jag måla upp själva formen på djuret, ögon, nos, mun och lite sådana detaljer samt lite löst var fälten med mönster ska vara, se exemplet på fisken ovan. Om man känner sig osäker på att teckna för fri hand kan man googla på det motiv man vill göra och lägga till sökordet ouline. Till exempel "cat outline" så får man upp olika konturer som man kan använda, men det är ungefär en miljard gånger roligare att teckna för fri hand skulle jag säga!
 
Därefter börjar jag med att använda en lite tjockare tusch (oftast B i Pitt artist serien) och fylla i konturerna jag skissat upp med blyertsen. Sedan är det bara att gå loss med olika mönster! De brukar jag aldrig skissa i förhand utan kör på direkt med tuschen. Efter ett tag brukar mina mönsteridéer ta slut så då brukar jag kolla på mina gamla teckningar och nästan alltid hitta något mönster där att återanvända, eller så går jag in Pinterest och söker på "pattern", "zentangle pattern", "doodling" eller liknande. Jag har en hel board med mönster här.
 
Mops med mönster i olika fält.
 
Jag brukar tänka på att blanda "mörka" och "ljusa" mönster lite, om jag inte vill att vissa partier ska vara mörkare än andra, som på den här mopsen. Där försökte jag ha mörkare mönster runt ögonen och nosen för att mopsar ofta ser ut så. I övrigt försöker jag blanda både stora och små, ljusa och mörka mönster lite hejvilt. Jag har oftast gjort mina djur randiga med mönster, att jag har olika randiga fält i förhand där jag sedan fyller i mönster. Man kan antingen göra så eller inte ha några fält överhuvudtaget och bara köra på, som jag gjorde på det här kvinnotecknet. Det sista jag gör är att sudda ut alla blyertsstreck under tuschen och sedan är bilden klar!
"Fria" mönster utan några förbestämda fält.
 
Såhär gör jag i alla fall jag när jag tecknar zentangle, det finns säkert massa andra varianter med. Mina bilder finns att köpa på min shop, som både art prints, kuddfodral, kläder, väskor etc. Ta gärna en titt här! Hoppas det här inlägget kan hjälpa någon som är sugen på att testa på den här teckningstekniken!

Snapshots från en lördagkväll

 
 
Hela helgen har jag umgåtts med mina kära vänner som jag inte sett på länge. I fredags tog jag dock inte upp kameran, men igår, på lördagen, förevigade jag lite stunder. Vi gjorde egentligen inget speciellt, men det är så himla skönt på det sättet tycker jag. Ingen hets om att man ska gå ut på någon klubb som det ibland kan bli lite för mycket av för min smak, utan bara lite mat och prat! 
 
 
Vi åt något så enkelt och gott som tacos och drack ett litet glas rosa mousserande till det. Vi kom också fram till att tacos är sällskapsmat, hur jobbigt vore det inte att laga tacos till bara sig själv? Eller är det inte det? Jag har aldrig provat, men det känns som det vore jättetråkigt att skära upp alla grönsaker och vad man nu vill ha i för bara en person. Plus att alla tillbehör är gjorda för fler portioner, kryddan är för 400 gram köttfärs, tror det minsta paketet med tortillabröd innehåller 6 stycken. Visst man skulle ju kunna göra matlådor, men jag är nog så pass lat att jag inte pallar göra matlådor som kräver mer arbete än att bara micra det. Om man ska ha en tacomatlåda så måste man ta med en burk med köttfärsen, bröden separat och en burk med alla grönsaker, en med såser... Eller? Är det enklare än jag tror? Någon som brukar äta tacos själv eller ha det som matlåda?
 
 
Efterrätten (vaniljglass och gino!) förtärdes framför Melodifestivalen. Jag har inte sett något i år förrän den här deltävlingen, jag är inte så jättemycket för mello egentligen. Det är så många deltävlingar, jag kanske kan sträcka mig till att kolla på finalen och Eurovision för att det är lite kul. Musiken är ju oftast rent ut sagt skit enligt min smak, men det är ändå något lite mysigt med att se på det trots att jag egentligen inte tycker om programmet. Det var dock betydligt roligare med den här nya appen där man kan rösta på sina favoritlåtar och se vad ens vänner röstar på! Vad tycker ni, gillar ni Melodifestivalen?
 
Idag ska jag bara läsa vetenskapliga artiklar för glatta livet...

Throwback...Saturday? - Balkongmakeover

Just nu kryper det verkligen i kroppen på mig av vårlängtan. Eller snarare sommarlängtan. Jag vill få i ordning balkongen igen och ha alla mina växter där (som då förhoppningsvis blivit stora och fina och redo att flytta ut!). Till förra sommaren så hade vi Projekt Balkong här hemma, vi skulle göra den fin och mysig. För den var inte sådär jättetrevlig att se på förut ärligt talat. Så nu inför våren (nåväl, snart kan man väl säga så?) tänkte jag återpublicera makeovern vi gjorde och kanske inspirera någon som är i tankarna på att göra om på sin uteplats.
 
Såhär såg det ut före:
 
Tråkigt, kallt och grått metallgolv, en trasig gammal matta, allmänt dött och tråkigt. Målet var att det skulle kännas mysigt och hemtrevligt att sitta där. Den största förändringen vi gjorde var att köpa ett trallgolv på Ikea, och vilken skillnad det gjorde! Det var inte heller jättedyrt (men jo, lite för en studentekonomi), jag har för mig att vår balkong är ungefär 8 kvm och det kostade strax över 1000 kr med golvet. 
 
 
Och såhär blev resultatet! Egentligen har vi inte gjort så mycket mer än att sätta dit golvet och alla växter, det gjorde en enorm skillnad. Ljusslingan är från Ikea och laddas upp med solenergi, tycker att den är så himla fin! Målet för den här sommaren är att hitta lite fina kuddar och sittdynor, och eventuellt bygga en slags bänk att ställa mot väggen som syns mot sista bilden. De golvplattor som inte passade ska vi såga till också så att vi får ett helt golv utan luckor. Mattan som skymtas ihoprullad på några bilder ska såklart ligga på golvet. Vi ska också måla hörnhyllan, förmodligen i vitt men jag är lite sugen på att göra något mer än bara vitt. Förslag?
 
Växter som ska få bo på balkongen i år är tomaterna, chilin och paprikorna som jag redan börjat odla. Alla mina jordgubbsplantor har dött, så jag tänkte att jag ska knycka några stycken från mammas trädgård. Utöver det vill jag verkligen ha en stor vit hortensia igen, den lommade i flera omgångar och var så himla fin! Lite senare ska jag sätta gurka också,men jag tror det räcker med en sådan planta för förra året blev de helt enorma. Lite kryddväxter, sallad och så ska mina pelargoner få flytta hem igen (de är på övervintring hemma hos mina föräldrar).

Night bird i färg

Jag råkade visst göra en färgvariant på härfågeln också. Vilken gillar ni bäst? Den här får nog också hamna på shopen tror jag... 

Night bird

Den här fågeln (som ska föreställa någon slags härfågel) tecknade jag igår när jag hade svårt att sova. Arten har funnits i Sverige men är sedan 2010 klassad som nationellt utdöd, eftersom att man är osäker på om den häckar i Sverige. Störst chans att se den har man på Öland där tidigare häckningar och flest antal observationer har gjorts! Himla fin fågel tycker jag, den ser så tropisk ut jämfört med andra fågelarter i Sverige. I alla fall, jag gillade den så pass mycket att jag la upp den på min shop på Society6! Fram till måndag kl 09.00 är det fri frakt på allt! Jag tycker den var lite extra fin på en tygväska!
 
 

Bra saker i bloggvärlden just nu

 
Jag känner mig just nu jättestressad över min uppsats, teckningsbeställningar, komma på något (helst fantastiskt) att skapa till Monthly Makers och livet i allmänhet. Så istället för att försöka producera något kvalitativt inlägg här idag så tipsar jag om en blandning av bra saker i bloggvärlden just nu som ni borde kolla in!
 
 
Sandra har en ny bloggserie kanske man kan kalla det, Saker vi inte pratar om, där hon hittills tagit upp ekonomi, jämställdhet i relationer och nu senast förhållanden. Både inläggen i sig och kommentarsfälten är intressant läsning! 
 
 
Jag skulle kunna tipsa om varenda inlägg Sandra skriver egentligen för jag tycker att hon är så bra, men hennes podcast Källan är verkligen verkligen värd att lyssna på! Inspiration, kreativitet och bloggar är orden jag skulle sammanfatta podden med! Den här veckans avsnitt är med illustratören Anna Ileby, längtar efter att hinna lyssna på det!
 
 
Alicia skriver ett kritiskt inlägg om Fifty Shades of Grey, eller Fifty Shades of Åhnej som hon kallar den. Hon tar bland annat upp hur boken/fimen ger en missvisande bild av BDSM och hur den normaliserar våldtäktskultur.
 
 
Michaela Forni är liksom jag svag för gamla, fina kärlekspar. Hon visar en himla fin video (som förvisso är en reklam för Ikea men ändå) med fina gamla och unga par.
 
 
Sara Woodrow har ramat in och hängt upp sin senaste tavla som nog är min favorit bland hennes alster. Jag vill ha den på någon vägg i vårt sovrum! Finns att köpa i hennes shop här!
 
 
Och så har flera av oss i Monthly Makers-gänget gjort inspirationsinlägg för månadens tema! Här kan ni läsa Jessicas (som bilden tillhör), Elsas, Anna Marías, Alicias, Beatrices och Annicas (som är månadens värd) inlägg!

Tv-serie tips: Marco Polo

 
Vi fortsätter att se på serier i rasande takt här hemma, den här senaste betade vi av på två dagar bara. Serien heter Marco Polo och handlar om just honom. Jag hade ingen historisk koll på honom alls förutom att han var en upptäcksresande, så den här serien är lite lektioner i historia för min del. Självklart är serien säkert inte helt korrekt, men i stora drag så stämmer det jag kollat upp. Jag tycker det var väldigt intressant att lära sig lite mer om österländsk historia, våra historieböcker tenderar ju att vara en aning fokuserade på Europa och västvärlden. 
 
Marco Polo är alltså en ung man från Venedig som följer med sin upptäcksresande far österut. De hamnar i Kublai Khans rike, en mongolisk ledare och barnbarn till Djingis Khan. Här lämnas Marco Polo av sin far (avsnitt ett så no spoiler) och han får lära sig deras seder och kultur. Utan att säga för mycket är det sedan mycket maktspel, intriger, spänning, relationer och en del krig. Ibland är det ganska äckliga våldsscener. Om man gillar Game of thrones så är det här lite som en asiatisk variant på det, minus det övernaturliga med drakar och white walkers. Jag gillade den verkligen och som sagt så var den så spännande att vi såg klart den första säsongen på två dagar. Andra bra saker är att skådespelarna inte är vita om de inte spelar en vit roll, vilket nästan bara är Marco Polo (till skillnad mot exempelvis Exodus där flera rasifierade roller spelas av vita). Kvinnorna hade inte så mycket frihet på den här tiden (1200-talet), men det finns ändå flera så kallade "starka" kvinnor (har lite svårt för det uttrycket) i serien som påverkar handlingens gång. Även om det, likt Game of thrones, hängs mycket på bordeller och kvinnornas största värde är mest deras kropp. Men jag gillar serien som sagt! Plus i kanten för att serien finns på Netflix!

Monthly makers inspiration på tema återbruk

 
Ni har väl inte missat att Monthly Makers temat för februari är återbruk? Det kan ju vara lite svårt att veta vad som räknas som återbruk, men det är helt fritt upp till tolkning! Det finns inget rätt eller fel. Jag tänker att det både kan vara att man gör om något så att det får ett nytt användningsområde eller bara att man uppdaterar utseendet på en befintlig grej man har, till exempel genom att måla om det. Först kunde jag inte komma på någonting jag har gjort tidigare som är återbruk, men när jag tänkte efter visade sig ändå vara en hel del! Så här kommer ett gäng grejer jag gjort tidigare som kan klassas som återbruk! De flesta länkarna leder till instruktioner om man känner för att göra något liknande!
 
 
Av loppisfyndade virkade dukar gjorde jag och mamma en lampa!
 
 
Virkade dukar kan man också doppa i betong och få en kruka.
 
 
En björntavla av kartong och rivna bitar ur en H&M-katalog.
 
 
Tre krukor, ett fat och en ljuslykta blev en fyr som jag gav bort i födelsedagspresent till E's mamma.
 
 
Penn- och penselburkar gjorda av konservburkar klädda med dekorplast.
 
 
En ros gjord av tomma aluminiumkoppar efter värmeljus. Man skulle kunna använda såna här för att dekorera någonting, jag har sett någon som limmat rosor på en lampskärm till exempel!
 
 
Återanvändning av stearin från gamla ljusstumpar och nytt användningsområde för tekoppar!
 
 
Mera värmeljuskoppsblommor, denna gång en näckros som får agera ljuslykta.
 
 
En ram och lite svarta tavlan-färg, fram med kritor så är det bara att börja skriva inköpslistor, rita små konstverk eller vad man nu vill använda den till!

Fredagslista

Var är din mobiltelefon?
På det repiga vardagsrumsbordet framför mig.

 

Var är din andra hälft?
Han ligger i sängen fortfarande.

 

Ditt humör?
Trött och nöjd med livet!

 

Din dagsplan?
Idag ska jag tillåta mig att göra absolut ingenting, jag lämnade in första versionen på min uppsats igår och sånt ska man ju fira. Så vi hade ost, vin och singstarkväll igår med en drös klasskompisar, mycket trevligt! Så idag ska jag ska ligga i soffan och kolla på nya Scandal och Grey's Anatomy. 

 

Det bästa du vet?
Den där killen som ligger i sängen.

 

Din hobby?
Skapa saker och ting. Plus så har jag bestämt att fotografering ska bli min nya hobby, ska bli grym på det är tanken!

 

Din skräck?
Porslinsdockor. Jo, på riktigt. Det var en mindre bra idé att kolla på skräckfilmer med äldre kusiner om dockor som blir besatta av onda andar när man är typ 9 år. Och så död, jordens undergång och såna saker.

 

Var vill du vara om sex år?
Förmodligen i den här staden, i en större lägenhet fylld med växter. Förhoppningsvis jobbar jag både som biolog och illustratör. 

 

Vad är du inte?
En morgonmänniska.

 

En sak du önskar dig?
Kameraprylar, ett objektiv och ett stativ till att börja med. Och så varma sommardagar på balkongen...

 

Var växte du upp?
I förorten Upplands Väsby utanför Stockholm i en villa med mina föräldrar och lillasyster.

 

Det senaste du gjorde?
Städade efter gårdagens festligheter.

 

Din sommar?
Den förra spenderades mest hemma, sommarjobbet jag fått och trodde jag skulle vara upptagen med fick jag bara jobba fem dagar på, trots löften om att jag skulle få jobba jättemycket. Bemanningsjobb alltså... Men det var en fin sommar trots brist på pengar! Den kommande hoppas jag på att få ett biologrelaterat jobb och kunna resa någonstans vore fint. 

Växter och några små DIY-tips

 
 
Jag råkade visst återvända till Plantagen för att köpa på mig lite mer växter. Köksfönstret är helt belamrat med växter nu i alla fall, plus alla små fröer på köksbordet. Nästa rum att förvandlas till en djungel tänker jag är vårt sovrum, men det är så himla dåligt med ljus där. I alla fall, jag handlade på mig fyra små växter denna gång, men man kan säga att jag fick fem! Aloe veran som jag köpte höll nämligen på att yngla av sig, så den lilla lilla aloe vera bebisen fick bosätta sig i denna tekopp. 
 
 
Den stora aloe veran blev omplanterad i en terrakottakruka. I bakgrunden syns en så kallad instagramtavla jag gjorde för typ 1,5 år sedan. Jag skrev ut några instagrambilder och limmade de på en kvadratisk canvas jag målat svart. Superenkelt! Kanske det är dags att göra en ny med lite uppdaterade bilder... 
 
 
Jag har fört lite krig här hemma mot sorgmyggor eller sorgflugor som de också kallas. De har bosatt sig i min kruka med palettblad. De är egentligen ofarliga, men deras larver äter växtrötter, vilket kan vara känsligt för små växter som inte utvecklat så mycket till rotsystem ännu. Det vill säga mina nyplanterade små tomater, chilisar och paprikor. Så jag la på offensiven och köpte en sån här köttätande växt och ställde bredvid palettbladet. Hoppas det hjälper, annars är den ju lite cool att se på också!
 
 
Och så slutligen denna lilla suckulent. Jag hade en större variant på den här förut, men jag vattnade tyvärr ihjäl den tror jag. Den här ska jag vara betydligt försiktigare med. Här kommer det sista DIY-tipset också, det finns ju mycket roligare saker att plantera i än krukor. Eller jag gillar att variera lite i alla fall! Den lilla aloe veran fick bo i en tekopp och den här suckulenten i en före detta pastasåsburk. För att den skulle bli lite piffigare tog jag fram guldsprayen och maskeringstejpen och målade nedre halvan av burken. Inte så väl ser jag nu på närbilderna, men på lite håll syns det inte. Det kan ju vara värt att kolla så man är nöjd med målningen innan man tar och planterar i burken... Men nu är det som det är. Den femte växten var ett till elefantöra, de är så fina så jag ville ha en till! Det var mina senaste tillskott i växtfamiljen, nu får jag nog lugna mig ett tag...

Vinterdag

 
Igår var det fem plusgrader i Uppsala och snön börjar sakta bli allt slaskigare. Men för prick en vecka sedan var det helt perfekt soligt vinterväder och jag tog en lång promenad med min kamera, så varning för bildbombsinlägg!
 
 
Glittrig pudersnö.
 
 
Det var verkligen ett winter wonderland-landskap ute i Hågadalen naturreservat. Säkert 30 cm snö på vissa ställen.
 
 
Det fanns jättefina längdskidspår ute i reservatet och det var verkligen perfekt väder för skidåkning, såg säkert 10-15 personer som var ute och åkte.
 
 
Jag gick upp till Hågahögen eller Kung Björns hög som den också kallas, en gammal gravhög från bronsåldern.
 
 
Vandrade vidare till ett stall i närheten där jag hittade de här två som var lite griniga på varandra.
 
 
Och även den här pose-ponnyn. När hen såg att jag kom gåendes med en kamera travade hen fram till stängslet och poserade helt blickstilla. Hann knäppa ett par bilder innan hästen tyckte jag var tråkig och travade iväg igen.
 
 
Nu började solen dock gå ner så jag vände stegen hemåt för att inte behöva gå i djup snö i beckmörkret. 
 
 
Det var den vinterpromenaden! Solen har verkligen lyst varje dag här sedan dess, det bränner lite i ovana ögon men det är SÅ himla härligt! Det har verkligen en så stor inverkan på mitt humör, jag har varit så mycket gladare den här vecka när man har sett solen. Påverkas ni lika mycket av bristen på solljus?  

DIY djurkruka av lufttorkande lera

 
 
Jag skrev ju att kylskåpsmagneterna blev till från restlera från ett annat projekt, det var den här kaninkrukan jag pratade om! Jag har jättelänge velat göra lite djurkrukor men tänkt att det måste vara riktig keramik och att det inte skulle bli så bra med lufttorkande lera. Och visst, den är inte perfekt, men nog gick det! Jag använde luftorkande lera från Clas Ohlson, 59 kr för 1 kg. Den är inte supersmidig att arbeta med, eller så är det jag som är ovan, men jag upplevde den som lite torr och att den smulade lätt. Det var svårt att få en riktigt len finish på den. Men det gick betydligt bättre om man tillsatte lite vatten! Så det är ett hett tips om man ska arbeta med lera, känns den torr och inte så medgörlig, tillsätt lite vatten! Eller så gör en inte alls det, Alicia som kan betydligt mycket mer om lera än jag skrev att åtminstone om man håller på med jordlera så får vatten motsatt effekt och torkar ut leran istället! Men till den här lufttorkande tyckte jag i alla fall att det blev bättre!
 
Om ni följer mig på Instagram har ni redan fått se en bild på den här krukan, då skrev jag att jag skulle kalla den för Herr Kanin, men jag börjar mer och mer tycka att det ser ut som en Herman, så jag döper om hen till Herman Kanin! Jag är ganska sugen på att göra ett par till djurkrukor, en räv och en elefant vore fint tror jag! Idag presenteras förresten nästa Monthly Makers tema hos Annica! Kika in hos henne under dagen! Undrar du vad Monthly Makers är för något? All information finns här och på vår Facebooksida!

Tv-serie tips: Fargo

 
 
Nu har vi hunnit beta av ännu en serie här hemma, nämligen Fargo. Den fick 5 Golden globe-nomineringar och 8 Emmy-nomineringar och har blivit allmänt hyllad så jag var väldigt peppad på att se den även fast jag inte hade någon aning om handlingen. Googla inte innan ni ser! Den bygger nämligen på en verklig händelse (nu blev jag osäker på om detta är sant? Någon som har koll?) och på bröderna Coens film Fargo från år 1996. När en serie eller film är så hypad och hyllad så brukar jag oftast bli besviken, men inte den här gången. Serien är sjukt spännande och man kan typ inte sluta titta. Det är fantastiskt bra skådespelarinsatser av Allison Tolman, Billy Bob Thornton och Martin Freeman. Den utspelar sig till största del i en småstad i Minnesota där ett trippelmord äger rum. Något liknande har aldrig hänt i staden förut och man får följa flera inblandade karaktärer, bland annat polisen Molly Solverson (som jag verkligen gillar!). Det är jättefina miljöer och som sagt, sjukt spännande och ganska mycket oförutsägbara grejer och ganska mycket WTF-moments. Kort sagt bara, SE den!
 

Välkomna till världen!

 
Det gror redan! Hurra! Jag planterade fröna i söndags och i torsdags kunde man se första lilla grodden och nu idag, en vecka efter sådd, så har det vuxit såhär mycket! det är tomaterna som verkar komma upp först, men jag anar också att de här två i den större krukan är de som har stått direkt under lampan. Så det verkar som att lampan fungerar ganska bra ändå! Sjukt värt för typ 70 kr! Det är Red Pear och Minibell som har kommit upp först. Jag går och kikar på de flera gånger om dagen och ojar mig över hur stora de blivit sen jag kollade på de sist. Kanske lite crazy plant lady-varning på det (definitivt varning på att jag kallar de för "mina små barn".....) men det är ju så kul! Hoppas att de kommer att smaka fantastiskt i sommar sedan också!

The affair

 
Jag tror jag känner mig färdig med den här bilden, för tillfället i alla fall. Jag blev så less när jag kom till vattnet och bakgrunden, vilket kanske syns... Eventuellt kommer jag tillbaka till den här bilden och jobbar mer på bakgrunden och deras hår. Det föreställer i alla fall Allison och Noah ur tv-serien The Affair, som jag verkligen gillade! Längtar till säsong två! Allison blev jag ganska nöjd med, men Noah vet jag inte riktigt. Jag tycker att han är lite mer lik Richard i SATC, ni vet som Samantha är tillsammans med ett tag. Är det någon som har några bra tips på att scanna in blyertsteckningar? Mina blir aldrig riktigt bra, jag måste alltid redigera de i Photoshop för att få teckningen att se ut som den gör IRL. Det känns som lite av detaljerna försvinner också? Zoomar man in så syns det bättre men... man vill ju se bilden i sin helhet för det mesta!
 
 

Ny design!

Har ni sett vad fint det har blivit här på bloggen idag? Sanna hade en tävling i sin julkalender där man kunde vinna en bloggdesign gjord av henne, och jag vann! Jag är så himla himla glad över det för jag är verkligen sämst på html-koder och sånt. Stort megatack! Om man vill beställa en bloggdesign av henne går man in här! Vad tycker ni, visst blev det fint!?

DIY kylskåpsmagneter

 
Här kommer ett superenkelt tips på hur man kan göra egna kylskåpsmagneter! Jag gjorde ett annat projekt i lufttorkande lera som ni får se snart, och då fick jag lite lera över. Så då bestämde jag mig för att göra små kylskåpsmagneter av det! Den här gången blev det en isbjörn, ett berg och ett moln!
 
Allt man behöver är alltså:
Lufttorkande lera
Magneter
Lim
Eventuell färg
 
 
Börja med att kavla ut leran till lämplig tjocklek. Därefter skär man ut de former man vill ha. Jag använde en vanlig matkniv den här gången, men man kan också använda sig av pepparkaksformer som jag gjorde sist jag gjorde magneter! Låt leran torka i 24 timmar eller den tid som står på förpackningen. Nu kommer det roliga, nämligen att måla magneterna! Jag använde vanlig akrylfärg, men av någon anledning så var den inte alls lika täckande som jag minns att den var sist. Jag vet inte om det beror på färgen eller leran, men jag fick i alla fall ta två lager för att det skulle bli bra.
 
 
Sist av allt limmar man på en magnet på baksidan av figuren, här är det en viktig sak att tänka på som jag inte gjorde. Det är bara den ena sidan av magneten som fastnar på kylskåpet, kolla det innan! Som tur var hade inte mitt lim torkat helt innan jag kom på mitt misstag, så det gick att bända loss och göra om! När limmet torkat så är det färdigt att sättas upp på kylskåpet!
 
 

Vinn ett valfritt print!

 
Jag tänker att vi kickar igång den här helgen med något extra kul, nämligen en tävling! Det man kan vinna är ett valfritt A4-print av någon av mina illustrationer. Vilka som finns att välja på hittar ni här! Har du sett någon bild på bloggen som inte finns på Society6 så går de flesta av de bilderna med att fixa!
 
Hur gör man för att tävla?
Jag har lagt upp ett inlägg på min Facebooksida med tävlingen, dela och gilla det inlägget så är du med och tävlar! Extra plus i kanten om man gillar själva sidan också! Använder du inte Facebook? Det går också bra att dela det här inlägget på sin blogg eller instagram med, men kommentera isåfall det här inlägget så att jag vet att du är med och tävlar! 

Facebook och instagram

 
Nu har jag tagit mig i kragen lite och skapat både en facebook-sida och en instagram för mina alster. Facebooksidan tänker jag ska vara mer inriktad på just illustrationer, tavlor och sånt, medan på instagram får även allt annat skapande jag har för mig plats också, och eventuellt lite växter och odling också! Så ni får hemskt gärna följa mig där, och jag vill gärna följa era instagramkonton också! Facebook hittar ni här och så mpv_art på instagram.
 
Utöver detta så vill jag också tipsa om att det är fri frakt på min shop just nu via denna länk! Gäller fram till kl 09.00 den 9 februari! De senaste nyheterna är de geometriska djuren i olika varianter!

Årets första fröer är satta!

 
Nu är det äntligen dags att kicka igång årets odlingssäsong! Jag är så sjukt peppad! Förra året tror jag inte att jag sådde mina fröer förrän det var närmare slutet av mars, och de flesta av mina tomater var inte mogna förrän i september. Så i år tänker jag att det är dags att börja i tid så att plantorna får gott om tid att växa till sig! Så jag plockade fram alla sorters mindre krukor jag kunde hitta hemma, en påse såjord och så fröer jag beställt och bytt med min kära mor. Det jag har planterat nu är olika sorters tomater, en chilisort och en paprikasort!
 
Tomatsorterna är red pear, sweet 100, mini bell, vinogradi pomidor. Paprikan var någon sorts sweet mini pepper, alltså att det var små paprikor. Tror den kommer bli så himla fin! Chilin är en Suriamuchi. Lite längre fram tänker jag plantera gurka, olika kryddväxter och sallad också!
 
 
En en annan ny grej för den här säsong är att jag skaffat lite växtbelysning till mina små plantor. Än så länge så är det ju fortfarande rätt mörkt, och även om det absolut går att odla utan växtbelysning så ville jag ge mina små fröer den bästa möjliga starten i livet. Det var betydligt enklare än jag trodde faktiskt! Jag hade googlat lite på växtbelysning och hittat olika varianter från ca 600 kronor och uppåt. Jag har inte ens lagt ner 100 kronor på detta. 
 
 
Efter att ha läst på en del så har jag lärt mig att det som är viktigt är lampans lumenvärde, det brukar betecknas som lm. För att det ska vara bra att använda som växtbelysning så vill man ha ett lumenvärde på minst 1600. Ett annat värde att hålla koll på är K, som står för Kelvin. Det talar om hur varmt ljuset är. För att ljuset ska likna vanligt dagsljus vill man ett Kelvin-värde på mellan 5000-6000. 
 
Jag köpte den här varianten på biltema med lumenvärde på 1898 och den lyser som ni ser på bilden innan ganska så jättestarkt. Tror att just den här lampan låg på ca 70 kr, så det är ju verkligen prisvärt! K-värdet framgick inte på just den här lampan och de hade inte ett jättestort utbud på lampor med över 1600 lm på mitt Biltema, så jag tänkte att jag testar den här så kan jag återkomma med en recension sen! Vilket av de två värdena som är viktigast har jag inte lyckats förstå än, men det var lättare att hitta billiga lampor med höga lm-värden än med höga K-värden så jag börjar med att testa det här!
 
 
Själva bordslampan köpte jag på loppis i söndags för 20 spänn! Inte jättesnygg, men fyller sitt syfte. Nu är jag bara så himla spänd på när de kan tänkas gro, har helt glömt bort hur lång tid det brukar ta! Har ni satt några fröer än? Och vad planerar ni att odla i år? 

DIY Glitterkruka

 
 
Här är en av de saker som blev till i helgen, en tråkig vit kruka blev lite glittrigare och lite bättre! Det hela var oerhört enkelt, allt man behöver är en kruka, decoupagelim (eller kanske fungerar vilket lim som helst), glitter i valfri färg och så klarlack. Jag började med att ta lite lim på en rund fläck och så strödde jag försiktigt glitter över limfläcken. Jag blandade både stora och små guldglitter...flagor (?) för jag tyckte att det var mer effektfullt. När limmet torkat så drog jag ett penseldrag med lack över fläcken. Prickarna gjorde jag bara lite på må få. Kort och gott, ett väldigt enkelt sätt att uppdatera en gammal tråkig kruka! Min nya elefantöreplanta har nu fått flytta in i guldprickskrukan och nu ska jag bara hitta den perfekta platsen för den att stå på...
 

Helgen som gick

 
Den här helgen som gick var fylld av saker som för en gångs skull inte var pluggrelaterat överhuvudtaget! I fredags var vi bortbjudna på middag hos några kompisar, och så tidigt på lördagen satte jag mig på tåget på väg hem till mina föräldrar. I julas planerade vi nämligen att vi skulle ha en skaparkväll, vi i släkten som gillar sånt. Så tre generationer kvinnor sågs hemma hos mina föräldrar och så gjorde vi en rad olika grejer, som ni får se snart! På tåget passade jag på att försöka teckna lite mer på mitt senaste projekt.
 
 
Jag hade också en tanke om att jag ville fota fina vinterponnys efter att ha sett Jessicas fantastiska bilder. Min syster har nämligen hästar, så vi åkte ut till stallet en sväng på söndagen. Vädret var däremot inte på min sida och jag vågade ha uppe på kameran ungefär en minut innan all blöt snö som föll fick mig att snabbt stoppa ner den i väskan igen. Men en gosig mule fick jag en bild på.
 
 
Här är min systers väldigt påklädda häst. Mulen är inte alls lika gosig om man iakttagit henne en stund. Precis innan jag tog upp kameran stod hon och åt sitt eget bajs och grimaserade. Trots att hon uppenbarligen tyckte att det smakade skit (hehe) så fortsatte hon äta efter att ha grimaserat färdigt. Alltså?? Jag har aldrig sett en häst bete sig på det sättet, så himla knäpp!
 
Efter stallet så åkte vi till Kista som skulle ha en stor bakluckeloppis! Det var evigheter sedan jag var på loppis, men den här var inte mer än okej på sin höjd. Men jag hittade lite fynd i alla fall som ni kan få se sedan!
 
 
Helgen avslutades med en söndagsmiddag på en grek/turkisk restaurang där vi åt oss övermätta på god mat. Fullt upp som sagt, men bara med roliga grejer! Den här veckan blir däremot bara hardcore plugg... Hade ni en bra helg? 

Ett besök på Plantagen senare

 
Jag och mamma åkte till Plantagen i veckan. Jag skulle egentligen kolla på växtbelysning, men så råkade vi stanna ganska länge vid suckulenthyllan... Det fanns elefantöra där! Jag har velat ha en sån ett bra tag nu så jag blev jätteglad! Det är nästan så att jag måste åka tillbaka och köpa en till. En taggig suckulent jag inte kan namnet på slank också ner i korgen.
 
 
Det gjorde även de här två minisuckulenterna. Den första är någon sorts aloe vera och den andra är någon kaktusgrej tror jag. Den har små taggar i alla fall? 
 
 
Apropå kaktusar så har jag en till liten minikaktus med rosa blommor. Den har blommat konstanst sen jag köpte den, vilket jag tror var i somras om inte ännu tidigare. Det är samma blommor som aldrig vissnar ner. Är det normalt beteende för en kaktus? Fint är det i alla fall! Jag kände lite hur min inre crazy plant lady vaknade till liv igen efter att ha gått lite halvt i ide under vintern, nu vill jag bara ha fler växter! Överallt i hela lägenheten helst!
 

70 år sedan Auschwitz stängdes

 
Nu i veckan var det 70 år sedan Auschwitz stängdes. Jag läste en del kring nyhetsrapporteringen om det och så gick Schindlers list på tv förra helgen som jag såg om för första gången på 10 år. Om någon har missat den filmen så se den, jag hade glömt hur hemsk den var. Jag vet att de må låta uttjatat, men vi får inte glömma vad som hände. Jag minns att jag tänkte när jag gick i högstadiet och vi läste jättmycket om andra världskriget att hur skulle man kunna glömma det? Det finns ju ingen chans att det skulle kunna hända igen! Det var nog mitt 14-åriga jag som var väldigt naiv, hon hade inte kunnat föreställa sig att det bara ett decennium senare inte alls skulle kännas så främmande och långt bort. För visst är det så idag, det känns bra mycket troligare att något liknande skulle kunna inträffa nu än för 10 år sedan? Högerextrema och rasistiska partier får allt större makt i Europa och det finns nog inte någonting som skrämmer mig mer faktiskt. Hatet är idag mer riktat mot muslimer (även om många andra grupper också drabbas) än judar, men det är precis samma mönster som går igen. 
 
Sovbaracker i Auschwitz.
Resterna av en gaskammare. De flesta sprängdes innan kriget var slut för att undanröjda bevis har jag för mig.
 
Det här påminde mig i alla fall om att jag faktiskt varit i Auschwitz. Vi åkte på klassresa till Polen andra året i gymnasiet och då besökte vi bland annat Krakow och Auschwitz. Det var en väldigt surrealistisk upplevelse. Jag kommer ihåg att alla pratade innan om hur mycket de trodde att de skulle gråta. Vad jag minns så var det till slut ingen som grät, kanske kände alla likadant som jag? Jag tyckte att det kändes så sjukt overkligt, det gick verkligen inte att ta in det fruktansvärda som hade hänt på platsen. Det gick inte att förstå där och då i den stunden. Det som kändes mest verkligt var i ett rum där de hade samlat folks personliga tillhörigheter från de som kom till Auschwitz. Bland annat fanns en stor hög med skor. Stora skor och små skor, nya och nötta, som alla tillhört en person som antagligen inte kom levande ut från koncentrationslägret. Då kändes det mer på riktigt. 
 
 
Det kan hända igen. Det är klart att det kan det. Rasismen blir idag mer och mer normaliserad. Det är inget ovanligt att att man talar om invandrare som "volymer" eller att man talar om invandrare i fråga om hur mycket pengar det kostar och hur mycket de bidrar med till samhället. Människovärde ligger inte i hur mycket pengar man kan bidra med. Man ställer gruppen invandrare mot gruppen pensionärer, två ofta ekonomiskt utsatta grupper, istället för att fundera över hur man skulle kunna omfördela mellan höginkomsttagare och ekonomiskt svaga grupper. Tiggare avhumaniseras. Hatbrotten ökar. Nazistiska partier som SvP tillåts demonstrera trots att det borde klassas som hets mot folkgrupp. Synagogor och moskéer attackeras. DN Debatt tar in en artikel som förnekar att det finns strukturell rasism i Sverige. SD fick13 % i valet. Kent Ekeroth vill uppföra ett register över invandrare, inräknat svenska medborgare som är födda här men har minst en utlandsfödd förälder. Det är klart att det kan hända igen.
 
Men för att avsluta på ett lite mer hoppfullt sätt (även om jag ibland själv känner att det är hopplöst) så kommer här ett citat av Edmund Burke: The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

Månadens biologifakta: Januari

Några minuter över midnatt och klockan har egentligen slagit över till februari, men här kommer januari månads biologifakta!
 
 
Vad är det första ni tänker på om jag säger svampar? Champinjoner, kantareller, andra svampar man plockar i skogen? De är ju ganska trevliga sorters svampar, men det finns också mindre trevliga parasitiska sorters svampar. En sådan sort är svampsläktet Cordyceps och Ophiocordyceps, där alla arter inom släktet är endoparasiter, vilket betyder att de lever inuti en värdorganism. De flesta svampar i släktet parasiterar på insekter och några av arterna har ett väldigt obehagligt sätt att göra det på. De här svamparna kan kontrollera hjärnan och därmed beteendet hos den insekt de lever i. 
 
Varför skulle en svamp kontrollera hjärnan hos en insekt, vad vinner den på det? Det är helt enkelt ett sätt för svampen att öka sin fitness, alltså sprida sina gener till kommande generationer. I det här fallet handlar det om att den vill sprida sina sporer så bra som möjligt. När en sådan här svamp tar sig in i en insekt så tvingar den insekten att klättra uppåt innan den dör. Ur den döda insekten växer sedan svampens fruktkropp upp (den delen av en svamp som man plockar och äter, den synliga delen ovan jord). Ur svampkroppen sprids sedan sporerna, och då är det en fördel att vara högt upp så att de kan färdas så långt som möjligt. Svampen kan också styra insekten mot en plats där det är rätt luftfuktighet och temperatur för den att maximera sin sporspridning. 
 
 
Det finns olika arter av den här typen av svamp och de flesta specialiserar sig på just en art av insekter. Ett exempel som det forskats ganska mycket om är arten Ophiocordyceps unilateralis, även känd som zombie svamp. som oftast använder en myror som värdorganism. Den är specialiserad på en viss art, men kan även använda sig av andra närbesläktade arter. Med andra arter är den inte lika framgångsrik, den kan inte kontrollera hjärnan lika bra och får en mindre framgånsrik reproduktion. När den här svamparten infekterar en myra så tvingar den myran att klättra upp på ett blad ca 25 cm ovanför marken. Där får den myran att bita fast i bladet med sina käkar, något som inte hör till det normala beteendet hos en myra. Därefter förstör svampen kopplingar i muskelcellerna hos myran, vilket leder till att den inte kan röra sig mer. Käken är låst i bitläget för att få myran att stanna kvar på just den platsen som svampen valt som lämplig. Efter det tar svampen död på myran och skickar ut en fruktkropp som sprider ut sporerna över marken för att förhoppningsvis infektera flera nya myror. 
 
Obs, om man tycker att insekter är äckliga är detta kanske inte den bästa videon att se!
 
 
Hur hemskt det här än må vara, så kan det ändå vara positivt för ekosystemet i stort, i alla fall när det kommer till artdiversitet. De här svamparna förhindrar att en grupp eller art blir för många och kanske konkurrerar ut andra arter totalt. Ju fler individer av en viss art, desto större risk att de blir infekterade av svamparna, och på så sätt bibehålls balansen i ekosystemet. Det finns exempel på andra parasiter som också påverkar värdorganismernas beteenden, bland annat en som attackerar sniglar. Dock påverkar den på videon nedan inte hjärnan och nervsystemet som filmen antyder, utan bara synen eftersom den parasiten sitter i ögontentaklerna hos snigeln. Sniglarna föredrar mörka platser för att undvika predatorer och med en försämdras syn förstår de inte att de är på väg upp i ljuset mot faror. Den här parasiten är inte heller en svamp, utan en plattmask! Men jag tyckte den var intressant att nämna i sammanhanget ändå. 
En sista fun fact: Storyn i tv-spelet The last of us går ut på att en form av Cordyceps infekterar människor och förändrar deras beteende! Det spelet är för övrigt jätteläskigt och sjukt svårt.
 
 
För vidare läsning om Cordyceps och Ophiocordyceps, så kallade zombie svampar:
Scientific American
Science Daily
Wikipedia
Scientific American
Wikipedia