Smoothietips till helgfrukosten

 
Jag är en periodare när det kommer till smoothies, ibland dricker jag dem hela tiden och ibland inte alls. Nu tror jag minsann att en ny smoothie-period har börjat! Jag modifierade mitt gamla favoritrecept och slängde i lite mango också, och jäklar vad gott det blev! Det är ju dessutom perfekt till helgfrukosten då man har tid att sitta lite extra länge och njuta av frukosten.
 
Den enda ganska orelaterade frågan jag ställer mig själv är varför jag inte alltid har använt mitt 50 mm/f 1.8 objektiv till den här typen av bilder? Jag har faktiskt knappt använt det objektivet fast jag haft det i snart ett år, tycker att 50 mm var en svår brännvidd att vänja sig då allting blev så inzoomat men nu tror jag minsann det lossnat för mig! Jag börjar förstå varför det är ett så populärt objektiv! Nu vill jag bara ha ljusare dagar så man inte behöver dra upp ISOn så mycket ;) Strunt samma, vidare till smoothiereceptet!
 
 
Jag går aldrig efter en exakt mängd när jag gör smoothies utan slänger mest i grejer på känsla i mixern, men här är ungefärliga måtten på vad jag hade i denna gång!
 
1 banan
2 nävar hallon
2 nävar mango
1-2 dl vanilyoghurt
 
Mixa alltihop och häll upp i dina favoritglas! Jag använder oftast frusen frukt för att det är det jag brukar ha hemma och så blir smoothien sådär härligt kall på köpet, mmm....Den här varianten är ganska trögflytande så vill man ha den mer rinnig kan man ha i en skvätt mjölk!
 
Hoppas ni får en fin helg!
 

Bloggar jag läser

Här kommer första inlägget på era önskerubriker från det här inlägget, ni får jättegärna önska fler rubriker om ni har någon idé! Stina önskade att få höra vilka bloggar jag läser, det är rätt många och en del som uppdaterar sällan men ändå ligger kvar i min bloglovin-feed, så jag tar nog inte med riktigt alla. Men jag tänker att jag delar upp det i olika kategorier för att göra det mer överskådligt! En del följer jag slaviskt och en del betydligt mer sporadiskt, hoppas ni hittar någonting ni gillar!
 
 
Bild: Sara Woodrow/Smäm
 
Kreativa bloggar
Mormors glamour
Bokkei
Anna ritar
Hej regina
Jess
Smäm
Sofias inredning
 
Politiska bloggar
Vardagsrasismen 
Zettermark med Z - skriver tyvärr inte längre men ta en stund och läs igenom ändå för hon har sjukt många bra läsvärda inlägg!
En blommig tekopp - har också lagt ned, åtminstone just nu, men har många bra inlägg om feminism och politik, gillar särskilt det här inlägget om bränderna på asylboenden. Har förutom politiska inlägg även vintage, loppisguide och så skapar hon guldfittor!
Genusfolket 
 
Bloggar jag läst så länge att jag inte kan sluta pga vill veta hur det går i deras liv
Michaela Forni
Kenza
Blondinbella
 
Bild: Oana Befort
 
Utländska bloggar (mest DIY och konst)
A beautiful mess 
Pony Gold 
Oana Befort 
Elise Blaha Cripe 
Dream a little bigger
 
Livsstilsbloggar/fint!/övrigt
Polichinelle
Niotillfem
Underbara Clara
Bloggkommentatorerna
 
 
Och så alla Monthly Makers-värdarna såklart! Och ärligt talat, det här är faktiskt mina absoluta favoritbloggar och deras inlägg är alltid de jag klickar på först <3
AliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsaJessicaRuthSandraStina och Wilda.
Apropå Monthly Makers så missar ni väl inte att deadline är imorgon(!) för att lämna in sitt bidrag på tema avtryck? Ni lämnar in hos Beatrice på det här inlägget!
 
Vilka är era favoritbloggar? Jag känner för att hitta lite nya favoriter, gärna som har med någon slags kreativitet och skapande att göra! 

Plus och minus

 
+ Jag lyckades knipa den här sista dinsoauriekrukan på TGR! Det ska finnas en stegosaurus också om någon annan är sugen på en! Min samling av djurkrukor växer och jag tycker så himla mycket om dem allihop!
 
+ Fick den fina keramikkaktusvasen i julklapp
 
+ Jag har planterat årets första fröer! Blev lite chili och paprika nu i första omgången. Och så ska jag göra ett test med hur stor skillnad det blir beroende på när man planterar, så jag satte ett enstaka frö av tomaten minibell så sätter jag resten om ca en månad och ser om det gör någon större skillnad!
 
- Flera av mina växter är väldigt ledsna just nu. En favoritkaktus ser ut att hålla på att dö, ett av mina palettblad vissnade ner totalt och min älskade Monstera har massor av gulnande blad...
 
 
+ Vårt hem börjar bli mer och mer färdigt efter omtapetsering! Behöver dock byta ut ett par möbler innan jag blir nöjd, så håller utkik på Blocket, loppisar och säljgrupper på facebook efter bland annat en byrå och 4 pinnstolar. Just nu har vi inga stolar alls till köksbordet för att jag avskydde de gamla rangliga så mycket :P
 
+ Snittblommor! Blir så himla glad av att ha en bukett blommor hemma! Nu senast komponerade jag ihop en kombination av tulpaner och något som hette ginst tror jag?
 
+ Jag såg ett gäng sidensvansar i buskarna precis utanför vårt hus när jag gick till bussen vid sju på morgonen!
 
 
+ Ny termin på universitet är lika med gratis varm choklad med marshmallows!
 
+ Min nya kurs verkar så kul!!! Verkligen tre utropstecken på den för jag har varit så himla besviken på Stockholms universitet hittills. De två kurserna jag läste förra terminen var verkligen inte bra någon av dem, det kändes mest som jag slösade min tid ärligt talat. Men nu läser jag tropisk vattenvård och varje föreläsning är så intressant och givande!
 
- Men vi ska skriva en uppsats lika stor som en kandidatuppsats (som man skriver på heltid...) i den här kursen och det ska vi göra vid sidan av vanliga föreläsningar, seminarier och tentor. Hejdå livet, ses i slutet av mars!
 
 
+ Jag fick en högtalare värd 3500 på köpet bara sådär när jag köpte min nya mobil. Riktigt bra ljud är det också!
 
+ Nu känns det verkligen att det blir ljusare och ljusare varje dag! 
 
- Men det har varit väldigt mulet den senaste veckan så solen har jag inte sett skymten av ändå.
 
++++ Det största pluset av allt är dock att jag äntligen ska gå en keramikkurs!!! Jag tror jag har tjatat om det i tre år nu? Jag fick i födelsedagspresent när jag fyllde 25 att jag skulle få gå en kurs, men det har inte funkat vare sig tidsmässigt eller ekonomiskt förrän nu. Äntligen! Så sjukt pepp! Fast lite läskigt också för jag ska gå helt själv och jag tycker sådana sociala situationer kan vara lite jobbiga. Men jag tror det kommer att bli sjukt bra! Det är 5 tillfällen och jag börjar om mindre än en månad!
 
 
 

DIY: En makeover av vita krukor

 
Jag har nästan uteslutande vita krukor och terrakottakrukor hemma, och jag var lite trött på de vita men visste inte riktigt vad jag skulle göra med dem. Efter att ha hängt lite på Facebook så hamnade jag på Improved by Me's sida och då visste jag direkt hur jag skulle förvandla dem! Hon målar om inte bara krukor utan det mesta i porslin med permanenta tuschpennor, in och kolla för det är riktigt grymma grejer!
 
 
Jag råkade då ha en svart och en vit tuschpenna hemma så det var bara att skrida till verket. Den här fick ett mönster av diagonala streck! Jag känner mig lite osäker på om jag tycker den är färdig dock, tycker den ser lite halvfärdig ut så jag kanske fortsätter och gör någonting på nedre halvan också. Vi får se!
 
 
Det här var min första idé på mönster jag ville göra, kaktusar! <3 Jag är så sjukt nöjd med resultatet på den här! Vill rita kaktusar på ALLT nu! Det vore ju exempelvis superfint med en porslinsask med lock med kaktusmönster, eller en tekanna, eller en mugg, eller på precis vad som helst! Jag kanske har drabbats av en smärre kaktusbesatthet...
 
 
Den här krukan var egentligen ett misstag. Jag skulle göra mönstret med kaktusarna och började rita en kaktus. Jag tyckte inte att jag fick ut någon färg så jag tryckte in spetsen på tuschpennan för att få mera färg. Då fick jag väldigt mycket mera färg och en stor fläck flöt ut. Det resulterade i den här stora pricken på krukan! Ett ganska bra misstag ändå, för jag gillar hur den blev till slut! 
 
Om ni följer mig på instagram så har ni redan få se lite sneakpeaks på två av de här krukorna, om ni inte följer mig där så tycker jag ni ska börja, ni hittar mig @mikaelapuranen! Hur som helst så tycker jag det här var ett skitkul och snabbt sätt att förändra utseendet på sina krukor (eller andra porslinsgrejer!). Jag tror att det här kommer att sluta med att jag inte längre har några vita krukor kvar... ;)

MONTHLY MAKERS AVTRYCK

 
Den här månaden var temat för Monthly Makers avtryck, som går att tolka på oändligt många sätt! Jag hade lite väl många idéer i huvudet i början av månaden och visste inte riktigt vart jag skulle börja. Efter ganska mycket trial and error med olika idéer som slutade mest i error ärligt talat så gick jag tillbaka till den allra första tanken jag hade, vilket var transfertryck på textilier. Jag hade nämligen flertalet transferark för mörka tyger som jag inte ens hade testat, så jag kände att det var dags! Sådana här stryka-på-bilder är ett väldigt snabbt och kul sätt att förändra sina kläder och övriga textilier! Transferark kan köpas på de flesta hobbybutiker, mina tror jag är från Clas Ohlsson!
 
Hur man gör är lite olika för olika transferpapper, så läs noga på förpackningen för instruktioner! Vi har inget strykjärn så jag var nere i tvättstugan och strök på bilden, där är det dessvärre så dåligt ljus att det inte kändes som någon idé att försöka ta en bild ens. Vill ni se hur det kan se ut så har jag tidigare använt transferark och tryckt på en tygkasse här! Den här gången valde jag en bild jag tog när jag var på fältkurs på Askö i Trosas skärgård som jag tyckte var fin. Jag är sjukt nöjd med resultatet och vill matcha linnet med ett par jeansshorts och snygga solglasögon i sommar! 
 
 
Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I januari är temat avtryck och Beatrice är värd. Kommentera detta inlägg med en länk till ditt bidrag för att vara med. Deadline är den 28 januari!
 
Vi har förresten en nyhet! Beata, Agnes och Elsa kommer att hålla i en kurs på Folkuniversitetet i vår med fokus på återbruk! Alicia och Anna María har tidigare hållt en föreläsning och workshop där platserna gick åt som smör i solsken (läs mer här och här!). Så alla ni som bor i och i närheten av Stockholm borde kolla in  vårens kurs! Mer information finns här.
 

Vi som driver Monthly Makers är Alicia, Anna María, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, Mikaela, RuthSandra, Stina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

6 timmar i Helsingfors

 
Jag och min syster gav mamma och pappa en kryssning till Helsingfors i julklapp, och förra helgen var vi iväg hela familjen + min systers sambo. E skulle egentligen också ha följt med, men han blev sjuk och febrig dagen innan. Vi åkte på lördag eftermiddag och var framme i Helsingfors kl 10.00 morgonen därpå. Jag hade faktiskt aldrig varit i Helsingfors innan, trots att jag är halvfinsk. Vi brukar alltid åka upp till min mammas släkt direkt och de bor på ungefär samma höjd som Umeå. Nu skulle vi i alla fall spendera 6 timmar i Finlands huvudstad!
 
 
Vi började med att promenera mot innerstan och så passerade vi den här kyrkan som jag inte alls tyckte såg skandinavisk ut. Jag trodde det var en kvarleva från när ryssarna hade ockuperat Finland, men tydligen inte! Utan det var samma arkitekt som hade ritat träkyrkan i den lilla lilla by min mamma är från. 
 
 
Här är hon, min mamma. Det snöade prick hela dagen och var allmänt kallt. Pappa klagade efter typ en kvart att han frös om öronen så vi fick gå och leta upp en mössa för att få tyst på honom :)
 
 
Såhär ser det ut när man ger mamma kameran. Alltså... Trots att jag hade satt på live-view och väldigt tydligt sa att hon skulle hålla in slutarknappen halvvägs så att kameran kunde hitta fokus så blev det inte bättre än såhär, haha.
 
 
Eftersom vi var där en söndag så var det mycket som var stängt. Vi hade tänkt gå och kolla i lite olika second hand affärer och loppisar, men vi hittade bara en som var öppen som låg i stans ishall. Det var väldigt, väldigt mycket kläder, vilket jag inte alls kände att jag var sugen på att kolla på just då tyvärr. Men jag kom inte hem helt tomhänt, men fynden kommer i ett separat inlägg!
 
 
Därefter gjorde vi ett besök på stans naturhistoriska museum!! Det går alltid hem hos mig, planerar att göra ett besök på naturhistoriska i Paris också när vi är där! De hade i alla fall en hel utställning med skelett. Tycker det är så himla fascinerande, vackert och makabert på samma gång. Vi fick lära oss känna igen olika kranium på svenska däggdjur när jag läste en kvällskurs i faunistik och det var väldigt intressant! Här ser ni i alla fall en ren!
 
 
En örn om jag inte ser fel!
 
 
Små apor.
 
 
Ett av skelettrummen.
 
 
De hade flera fina utställningar, bl.a. en om klimatförändringar som var väldigt intressant, och så massa gulliga djur i jättefina montrar med deras naturliga miljö. Museet i Uppis har bara de uppstoppade djuren i tomma montrar, det här var så mycket finare att se på! 
 
 
Inget naturhistoriskt museum utan lite dinosaurier! Och en t-rex-syster tydligen... Det här rummet hann vi dessvärre bara hasta igenom, för vi var tvungna att börja promenera tillbaka mot hamnen. 
 
 
Är det lag på att naturhistoriska museum ska vara i fina stenbyggnader med snygga trappor eller? Känns som alla jag varit i har det gemensamt! Fint i vart fall. Loppis, museum plus en fika som inte fastnade på bild var ungefär det vi hann med under vår dagstur till Helsingfors! Nästa gång tänker jag att besöket inte ska infalla på en söndag så att alla loppisar är stängda, utan kanske en lördag istället! Det är nog ännu trevligare när det inte är svinkallt och snöar på en hela dagen också. Det ska finnas några fina skärgårdsöar att besöka men det lämpar sig nog bäst på sommaren. Hur som helst så var det en kul minitripp och jag tror mamma och pappa var nöjda med sin julklapp med!
 

DIY virkad sittpuff

 
 
OBS bloggen har flyttat! Läs istället inlägget HÄR.  http://www.mikaelapuranen.se/2016/01/2016_january_diy-virkad-sittpuff/
 
 
 
 
Äntligen har jag blivit färdig med mitt andra virkprojekt som legat halvfärdigt i ett par månader! Första gången jag virkade något så blev det den här korgen, men nu gav jag mig på att virka en sittpuff! Dessutom så gjorde jag mönstret själv! Jag utgick ifrån den ungefärliga grunden till hur jag virkade korgen men minskade maskorna efter lämplig höjd för att stänga igen puffen. Följ beskrivningen för att virka en egen!
 
 
Du behöver:
  • Tjockt garn, jag har använt det här garnet från lankava.se i färgen oblekt med guldglitter. Det gick åt ca 3 nystan. Annat garn som kan passa är zpagettigarn eller ribban xl som båda finns att köpa på bland annat panduro.
  • Virknål nr 7
  • Täcken eller kuddar som fyllning
 
Gör såhär:
Jag har virkat med stolpar hela vägen, för att det är en av de få maskor jag kan och det går snabbt att virka något eftersom maskorna blir så höga! Allt som går fort att göra gillar jag! Total tid för projektet uppskattar jag till kanske 10 timmar, men eftersom jag var tvungen att repa upp och göra om ett par gånger innan jag kommit på hur jag ville ha mönstret så är det lite svårt att säga.
 
FÖR ATT LÄSA MÖNSTRET KLICKA HÄR! Bloggen har flyttat!
 
 
 
 
 
 
Färdigt! Jag är sjukt nöjd med slutresultatet och älskar verkligen guldglittret i garnet! Det går säkert utmärkt att använda vilket trikå/t-shirtgarn som helst, men efter att ha virkat med både detta garn och Zpagetti-garn så måste jag säga att jag föredrar det här från Lankava. Det är inte riktigt lika mjukt utan ger mera stadga till virkningen. Nackdelen är att det är lite dyrare och att Lankava är en finsk webshop så det blir lite i fraktkostnad, men jag tycker att det var så värt det! Jag har ett nystan kvar av garnet, har ni något förslag på vad jag ska virka av det? En kudde kanske?
 
 
 
ENGLISH TRANSLATION
 
THE BLOG HAS MOVED, READ THE DESCRIPTION FOR THE POUF HERE.
 
You'll need:
  • About 3 skeins of a bulky yarn, I used this from Lankava
  • Crochet hook 7
  • Blankets or pillows to fill the pouf

Var min kreativitet kommer från och min största inspiration

 
Ibland får jag kommentarer om hur jag kan vara så kreativ, fast jag själv oftast tycker att jag är inte är det alls för att jag inte kommer på tillräckligt nyskapande idéer. Men nu säger vi hejdå till jante och slår fast att jag ändå är ganska kreativ, punkt. Det är i alla fall till största del tack vare min mamma. Vi har skapat saker tillsammans så länge jag kan minnas verkligen. Jag har svaga minnen från att vi gick på någon barngrupp när jag var väldigt liten där man skapade olika saker och att hon sydde små dockor till mig och min syster, och målade (och kanske till och med byggde? Måste fråga) en varsin klädhängare med björnar till oss. Och så har hon alltid varit duktig på att teckna (som för övrigt väldigt många på min mammas sida av släkten är!). Vi kunde spendera hela dagar på Greklandssemestrar när vi satt inne i Aten hos mina släktingar med att be henne rita det ena och det andra.
 
När vi var lite äldre så hade vi pysselkvällar med min kusin och hennes mamma ungefär en gång i månaden där vi skapade saker tillsammans och alltid avslutade med att dela på en stor familjepizza. Vi gick en keramikkurs ihop när jag var runt 10-12 år och för några år sedan köpte vi en säck betong och lärde oss handskas med det materialet. 
 
Hemma hos mina föräldrar finns flera DIY-projekt runt om i huset. Nu i julas hade hon den här julgruppen framme med ett fat hon gjutit och målat, målade kottar och ljusstakar som blev ommålade och fick ett snöre runt sig.
 
Hon är alltid den jag frågar om råd om jag är osäker på hur jag ska göra något, för jag tror på riktigt att hon kan nästan allting? Hon kan sy, virka, sticka, måla, komma på bra lösningar, betonga (jag gör det till ett verb fr.o.m. nu!), bygga saker och dessutom laga mat, baka, har gröna fingrar och har massa husmorstips på lager. Mamma vet bäst helt enkelt! En kreativ punkt för trygghet när jag blir osäker. Och dessutom är hon alltid på och engagerar sig i att göra verklighet av mina idéer och åka runt på loppisar för att hitta rätt material till nästa skapelse. Många av de bästa idéerna jag haft har jag brainstormat fram med henne.
 
Träelefant i teak som mamma målade i vitt och gick loss på med en tuschpenna.
 
 
Men det fina är att vi båda inspirerar varandra, hon gjorde den här zentangle-elefanten efter att jag tecknat mycket i den stilen och virkade en egen (och mycket bättre!) korg efter mitt första virkningsförsök. Det är verkligen mitt favoritsätt att umgås med henne, dels att gå på loppisrundor och fundera över hur man kan återbruka olika prylar och att skapa ihop. Bästa. Och så vill hon gärna hänga med ut i naturen också, vilket också är så fint!
 
Så det är i alla fall svaret på "hur jag kan vara så kreativ", jag har övat på det med mamma största delen av min uppväxt. Det blev en paus i tonåren fram till för fem år sedan kanske, vilket är lite tråkigt, men oj vad glad jag är att jag hittat tillbaka till skapandet igen. Nu vill jag aldrig sluta! 
 
Och hörrni, apropå skapande och kreativitet så har Bea släppt årets första Monthly Makers tema! Läs mer HÄR!
 

Lista om det senaste

Stort tack för alla kommentarer i förra inlägget, det uppskattas verkligen! Ska fundera lite på hur jag kan förbättra innehållet här. Så länge kör vi årets första lista, för att jag helt enkelt gillar listor! 
 
Min senaste skärmdump i telefonen:
 
Fint sätt att arrangera vårens tulpaner hittade jag hos hosfloosan på instagram!
 

Mitt senaste klädköp:
En svart långärmad klänning med röda rosor på från H&M.

 

Min senaste lyssnade podcast:
Började att lyssna på Johan Rockströms vinterprat häromdagen på tåget, men somnade så hann inte lyssna färdigt. Obs, somande ej pga tråkigt utan för att jag hade haft svårt att sova natten innan.

 

Mitt senaste inkommande messengermeddelande:

"Hej på er!
Hoppas alla har haft ett härligt lov!
Jag gissar att det finns fler än jag som behöver motivation nu i tentatider och vad är inte en bättre morot än att få pyssla ihop med er! Torsdag den 21:a nästa vecka är ni alla välkomna på pyssel och sötsaker hemma hos mig :)" Inbjudan till en ny pysselkväll! Vi hade ett par pysselkvällar i höstas med ett gäng från min gamla biologklass. Så mysigt sätt att umgås på!

 

Min senaste taggade bild på facebook:

 Julklappsbyte och glöggkväll med fina biologer.
 
Min senaste pinnade inredningsbild:
Källa HÄR.
 

Mitt senaste skickade mail:
Mailade min chef på sommarjobbet och frågade om hur det ser ut för sommaren 2016, ifall jag kan jobba där nästa sommar med!

 

Mitt senaste fynd:
En fågelbrosch som ser ut att vara tagen ur Hunger Games för 3 euro (var på loppis i Helsingfors i helgen! Mer om det snart!)

 

Min senaste tv-serieobsession:
Modern Family! Snart sett alla säsonger och oj vad jag skrattat högt till denna serie!

 

Min senaste använda emoji:

Den med hjärtögon!

 

Min senaste anteckning i telefonen:
Jag köpte en ny mobil idag efter att ha tappat min i backen så att skärmen slocknade för gott, så har noll anteckningar just nu. Fan, insåg nu att jag hade lite viktiga grejer där som jag ville komma ihåg, skit också, det går inte att rädda :(

 

Mitt senaste skickade sms:
Av samma anledning som ovan så har jag inte hunnit skicka några sms ännu!

 

Mitt senaste dyra köp:

Jag köpte en resa till Paris till E i julklapp, vi åker i mars och jag är helt galet pepp!!!!

 

Min senaste lästa tidning:

Fotosidan magasin

 

Min senaste sedda film på bio:
Det var riktigt länge sedan jag var på bio nu, kan det kanske ha varit Selma?

 

Min senaste lyssnade låt på spotify:
Religion - Howard

Läsarundersökning + önskerubriker

 
Vid den här tiden på året funderar jag alltid mycket på vad jag vill göra det kommande året och reflekterar över det gågna året. Just nu håller jag på och utvärderar den här bloggen lite, kollar statistik över vilka inlägg som var populärast förra året och sånt. Då tänkte jag att det var ett ypperligt tillfälle att göra en liten läsarundersökning och ställa tre enkla frågor till er om vad ni tycker. Skulle bli så tacksam om ni ville lämna en kommentar med feedback!
 
  • Vilka kategorier gillar ni bäst respektive minst?
  • Vad vill ni se mer av?
  • Och slutligen, har ni några särskila önskemål på vad ni vill läsa så kan ni väl lämna några förslag på rubriker till inlägg ni vill läsa här? Önskerubriker alltså, som jag vet att bland annat Lovisa har kört med!

Ur arkivet

Det har trillat in en del nya läsare de senaste månaderna vilket är skitkul, hej hej! Om ni inte fått ett hum om vem jag är än så heter jag Mikaela, fyller 27 i år och är utbildad biolog. Just nu pluggar jag till en masterexamen i marinbiologi. Jag tycker jag är ganska bra på att lyfta gamla inlägg här då och då, i alla fall när det gäller inlägg i de kreativa kategorierna. Idag tänkte jag länka till några gamla inlägg som inte har med skapande att göra, men som jag ändå tycker är bra/kul/läsvärda/intressanta och som en del nya läsare kanske har missat. Håll till godo!
 
 
Hur jag och E träffades
 
 
När jag besökte Sala Skogsbränna hösten efter det brunnit
 
 
Varför byter en del djur kön under sin livsstid?
 
Hyenahonor har en typ av penis
 
Vad som gör att växter sträcker sig mot ljuset
 
 
 
När vi gjorde om vår balkong
 
 
"Var kommer du ifrån egentligen?" Om svenskhet, stereotyper och att själv få bestämma sin identitet
 
 
Om hajfenssoppa och betydelsen av hajar i ekosystemen
 
 
En båtutflykt till skokloster med fågelskådning
 

MONTHLY MAKERS 2016

 

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. Därför att det kan underlätta med ett inspirationsord att utgå ifrån, det är roligare att skapa i grupp och det är utvecklande att visa upp och ta del av andras alster och tankar. Den 10:e dagen av varje månad släpper vi ett nytt tema. Du bloggar eller instagrammar (#MonthlyMakers) ditt bidrag som i slutet av månaden sammanställs hos temavärden. Du är med på de teman, förutsättningar och i den utsträckning du vill.

 

Såhär går det till:

12 bloggar, 12 månader, 12 teman. Vi är värdinnor för ett var.

10:e, presentation av det gemensamma temat.

20:e, månadsvärden bloggar sitt eget bidrag och börjar samla in era i inläggets kommentarsfält.

28:e, deadline för inlämning av era bidrag.

Sista, sammanställer värden allt vi skapat tillsammans.

 

Följ oss på Facebook och Instagram för att inte gå miste om någonting!

 

Ni som varit med oss förra året märker att det skett några mindre förändringar i upplägget - en annan nyhet inför 2016 är att JessEmelie och Agnes avgår som administratörer, vi tackar dem för allt engagemang under förra året och önskar dem välgång med allt vad de tar sig för!

 

Vidare har vi nöjet att välkoma WildaStina och Ruth till gruppen - tre fantastiska kreatörer som under det gångna året bjudit på många fantasitriggande verk, i samband med så väl som utanför Monthly Makers. Tillsammans med dem, och dig, laddar vi inför ett kreativt 2016!

 

En annan nyhet är öppnandet av ett forum för den som vill diskutera aktuellt tema, tipsa, visa, bolla frågor och idéer eller prata skapande i allmänhet. Gemenskapen hittar du i vår nya Facebookgrupp: We are Monthly Makers! Vi finns också på www.MonthlyMakers.com.

 

Vi som driver Monthly Makers är Alicia, Anna María, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, Mikaela, RuthSandra, Stina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

 

Under 2015 avverkade vi teman som papper, lera, tändstickor och rymden med över 400 kreationer som resultat! Nedan ser ni mina alster från fjolåret, och hittar länkar till alla sammanställningar: 

 
Januari - Papper
 
Jag gjorde en papercut-björn till tema papper där jag skar ut mönstret till björnen i ett tjockare akvarellpapper och sedan experimenterade med olika bakgrunder när jag scannade in den. Favoriten var ändå den rosa akvarellbakgrunden.
 
Du hittar alla bidrag på tema papper HÄR.
 
Februari - Återbruk
 
I februari gjorde jag det verk jag nog är minst nöjd över och ärligt talat inte ens har kvar. Jag fick lite prestationsångest efter papperstemat och resultatet blev en återbrukad pet-flaska som vas. Men Monthly Makers handlar ju inte om att skapa perfekta grejer, utan att utmana sig själv i sin kreativitet och komma igång med skapandet, och det gjorde jag ju trots allt.
 
Alla bidrag på tema återbruk finns HÄR
 
Mars - Lera
 
I mars experimenterade jag med en granitlera som är så himla snygg, men dessvärre ganska svårarbetad. Jag gjorde det här björnfatet som jag ändå gillar, trots att leran sprack lite när den torkade och ena örat trillade av. Men det är inget som inte lite lim kan fixa! Skulle så gärna vilja göra en ny variant i riktig keramik!
 
Alla bidrag på tema lera hittar du HÄR.
 
April - Tändstickor
April är den enda månaden jag inte var med och skapade med Monthly Makers. Jag mådde jättedåligt och var dessutom borta på fältkurs i princip hela månaden. Men ni andra skapade fantastiska grejer som vanligt!
 
Du hittar sammanställningen för tema tändstickor HÄR.
 
Maj - Magi
Maj kom och jag mådde väl inte bättre direkt och hade egentligen noll lust och inspiration att skapa något alls. Men då var det så himla bra att Monthly Makers fanns och fick mig att hålla igång ändå. Temat var magi och jag inpsirerades av naturen som är magisk för mig och gjorde den här fågeln
 
Alla magiska kreationer på temat hittas HÄR.
 
Juni - Mönster
 
Temat var mönster och jag gjorde årets enda verk i akryl, den här färgglada tigern. Det var så terapeutiskt att bara få måla och kleta fritt med färgerna och den här gillar jag fortfarande väldigt mycket.
 
Alla bidrag på tema mönster finns HÄR.
 
Juli - Rymden
 
På tema rymden gjorde jag kylskåpsmagneter föreställandes planeter i lufftorkande lera. Det var så kul att måla dem och magneter i lera är nog en favorit-DIY hos mig.
 
Sammanställningen för tema rymden finns HÄR.
 
Augusti - Textil
 
I augusti hade jag egentligen planer på att sy en sittpuff, men jag hade inte tid att åka hem till mina föräldrar och låna symaskin så istället testade jag på en annan teknik jag velat pröva länge, nämligen att göra en väggbonad i makramé! Gillar första halvan men slutet spårade ur lite väl... Jag har dock påbörjat en ny väggbonad i riktigt makramégarn som ni får se snart om jag blir klar någon gång!
 
Textilsammanställningen hittar ni HÄR.
 
September - Natur
 
I september var jag värd för tema natur! Jag valde att rama in ett Monsterablad mellan två glasskivor i en ram, och det här är nog min absoluta favorit bland mina MM-kreationer, tycker så mycket om den!
 
HÄR hittar ni sammanställningen för tema natur.
 
Oktober - Garn
 
I oktober bestämde jag mig för att lära mig virka och den här korgen blev mitt första virkprojekt någonsin! Sedan dess har jag gett mig på nästa virkprojekt som är något större, och nääästan färdigt. Eller, det har varit nästan färdigt i över en månad nu, men jag behöver hitta någon bra fyllning för att kunna färdigställa det helt. Ni får se snart, tror den kommer bli en stor favorit!
 
Alla bidrag på tema garn hittar ni HÄR.
 
November - Ljus
 
På tema ljus lärde jag mig inte en ny teknik utan använde en som fallit i glömska hos mig istället, nämligen att återbruka ljusstumpar till att gjuta nya ljus. Jag gjorde det rätt mycket 2013 men sen har det inte blivit av, förrän nu!
 
Alla bidrag på tema ljus finns HÄR.
 
December - Glas
 
Och så årets sista tema, glas, där jag kände att jag gjutit alldeles för lite betong i år, så därför skapade jag den här betong/glashybriden till vas som nog är min näst bästa Monthly Makers-skapelse efter Monstera-bladet!
 
Alla glasskapelser hittar ni HÄR.
 
På söndag släpper Beatrice årets första tema. Missa inte det!
 

Fler betongljusstakar med mässingsdetaljer

 
Nu har jag fått en sån där betongknäpp igen och kan inte sluta tänka på att kombinera betong med andra material. Adventsljusstaken som jag gjorde var bara början, sedan testade jag ju nyligen även att gjuta ner glas i betong vilket jag också verkligen gillar. Så råkade jag hitta massa fler fina mässingsgrejer på loppis och då var det kört. Det blev ett gäng nya ljusstakar!
 
 
 
Den här är gjord av två individuella mässingsljusstakar och gjuten i en gammal spaghetti-burk i plast. Eftersom ljusstakarna inte satt fast i varandra som den jag använde till adventsljusstaken var det lite knepigare att få de jämna, och de står inte helt rakt. Men det syns så lite så jag tycker inte att det gör något.
 
 
Jag köpte också ett gäng servettringar i guld som jag tyckte var i passande storlek för att ha värmeljus i. De första två gjöt jag ner tillsammans i en glassburk. Fasen vad svårt det är att fota betong när man håller på med det förresten, tror inte att jag någonsin tagit en fin bild på betong innan det är färdigt och ute ur formen. Den här med burken ser ju bara äcklig ut, haha. Men jag tycker ändå det blir tydligare om man ser exakt hur jag gjort (Och hur enkelt det är! Bara ploppa ner servettringarna!), så det får vara så.
 
 
 
De två andra servettringarna fick vara solo i creme bonjour-burkar, och jag tycker nog bättre om de här än servettringarna i glassburken. Jag har ytterligare två ringar som väntar på att få möta betong och jag tror nog det blir två till sådana här av dem!
 
 
Och till sist så ville jag bara återigen få visa min fina lilla kaninkruka som just nu innebos av en rosa hyacint. Förresten har vi köpt ett nytt köksbord, äntligen! Hatade vårt gamla i furu orimligt mycket, och vi hittade det här lilla vita för 100 (!!!!) kr begagnat så det var bara att slå till. Dock är vi utan stolar för tillfället då de gamla åkte ut tillsammans med gamla bordet, men snart kanske vi kan äta i köket förhoppningsvis!

Mina senaste loppisfynd

 
Gott nytt år! Hoppas ni hade en trevlig nyårsafton! Vi var hemma hos några kompisar och åt middag och under hela kvällen hade vi en hatt som man fick dra lappar ur. Det kunde stå typ "årets händelse" "årets svett" eller "årets skillsupgrade" och liknande grejer och så reflekterade vi om året som gått. Mysigt! Men det var inte det som detta inlägg skulle handla om utan lite nya loppisfynd!
 
Innan jul var jag och mamma på en loppisrunda och jag kom hem med en bunt kopparfärgade grejer! Min tanke var att plocka ihop ett litet glöggset, men jag hittade bara två stycken koppar så jag och E får väl sitta och dricka glögg själva, hehe. Russin, mandlar och sånt tänkte jag att man kan ha i kärlen till höger! Eller så kan det bara vara fin fotorekvisita för jag ska försöka bli bättre på matfotografering i år, även om recept inte är en särskilt stor del av den här bloggen så dyker de ju upp då och då och då vill jag ha snyggare bilder till! Jag tror hela kalaset på bilden gick på 60-70 kr kanske, fynd! Jag kom också hem med lite glas och mässingsgrejer som ska få möta betong och få ett nytt liv, men det får ni se i kommande betonginlägg!