Trebent kruka i keramik

 
Det känns lite som att jag inte tänker på annat än keramik just nu, men jag tycker verkligen att det är så sjukt roligt! Så jag tänkte visa en till grej jag gjorde på min första keramikkurs, nämligen en trebent kruka! Jag har velat ha en liknande i flera år sedan jag såg den här bilden på pinterest. Och nu har jag en egen! Det enda negativa med keramik är att det är väldigt svårt att hålla på och fota medan man håller på för att händerna blir ganska kladdiga och/eller dammiga så jag vill ogärna ha kameran eller mobilen uppe samtidigt, plus att kurstillfället bara är drygt 2 timmar så jag vill inte "slösa" en minut på annat än att skapa. Så de här inläggen får helt enkelt vara utan en utförlig bildbeskrivning på hur man gör, åtminstone tills jag någon gång i en drömframtid har en egen keramikstudio och kan ta hur lång tid som helst på mig!
 
 
Men jag kan dra det lite kort i textform! För att skapa en bra form för krukan (eller samma om man vill göra en skål) så kan man ha en gipsgjutning med den formen man vill ha. Tänk er en fylld skål med gips, och så vänder man den upp och ner. Man skulle kunna tänka sig att det går bra att bara använda en skål man har hemma som form, men det behöver vara något i ett material som gips som suger åt sig fukten av leran. Jag testade med en helt vanlig skål hemma men leran fastnade och gick inte att få loss utan att förstöra formen ändå, så gips eller liknande material är det som gäller!
 
Så det man gör är helt enkelt att kavla ut lera, lägga den utanpå gipsformen och försiktigt jobba ner den så att den ligger platt mot formen utan några veck. Därefter gjorde jag benen, jag rullade en lång korv i lera och delade upp den i tre lika långa delar. De fäste jag med slicker (typ som ett lerklister av lera och vatten), det var lite knepigt att få den att stå rakt så jag kan rekommendera att man har ett vattenpass till hands om man vill vara noga. Prickarna längs med kanten tryckte jag dit med änden på en stiftpenna. När leran har hunnit torka lite så att den bibehåller formen, men inte så mycket att den sitter fast, så tar man bort den från gipsformen. 
 
Min novemberkaktus fick flytta in i krukan och jag är nöjd trots lite skeva kanter upptill. Tålamod att få saker "perfekta" har aldrig varit min starka sida, men jag gillar å ena sidan att det ser handgjort ut!
 

4 x 4

Beatrice har skapat den här listan som jag kände för att fylla i idag, 4 bilder, 4 kategorier med 4 svar! Alla bilder är från instagram förresten, där delar jag bland annat med mig av mer processbilder, särskilt mycket keramik just nu! Ni hittar mig @mikaelapuranen om ni vill följa mig där!
 
Jag tummade en liten kruka och använde ändarna på trädgårdssaxen för att skapa struktur i leran.
 
fyra saker jag ska göra idag
Gå på föreläsning
Förbereda för en intervju om betonggjutning
Plantera om zucchinin och gurkan
Gå på ett födelsedagskalas
 
Jag kör på #100dayproject där jag ska teckna något litet i 100 dagar, här är 5/100!
 
fyra helgplaner
Det är valborg, vilket i Uppsala är väldigt speciellt så jag ska fira det!
Dricka bubbel
Hänga med kompisar
Vila
 
Tomaterna börjar ta fart och måste snart planteras om igen! Här är min Chocolate cherry!
 
fyra saker jag tittar på
Buffy the vampire slayer
Game of Thrones
Better Call Saul
House of Cards
 
Jag gjorde en enhörningskruka på keramiken! 
 
fyra saker jag önskar mig
Svar om jag kommer få jobba på museet i år eller ej
Sol och värme
Ha tid att komma ut på fler utflykter i naturen
En diskmaskin

Nya podcasttips!

 
Förra sommaren lyssnade jag otroligt mycket på podcast och skrev då ett inlägg om mina poddfavoriter, kolla in det inlägget för fler tips för jag lyssnar fortfarande på samtliga jag skrev om där. Det finns också en hel del tips i kommentarerna i det inlägget! Nu har jag hittat ytterligare några favoriter så det var hög tid för nya poddtips!
 
Smaklöken
Min absoluta favorit just nu när jag går och tänker på odling typ hela tiden. Den här podden tar upp hur man odlar olika saker och det är på en väldigt bra nivå som passar både nybörjare och lite mer erfarna odlare. Dessutom pratar de också om mat och vad man kan tillaga för goda saker av allt man odlar. De har specifika avsnitt för olika typer av grödor, t.ex. ett tomatavsnitt och ett om gurka. Jag har bland annat lärt mig att  gurkplantor ska beskäras och att sallad inte ska gödslas mycket alls för då riskerar den att bli besk. Lyssna!
 
Bloggbusiness
De flesta i bloggvärlden har säkert koll på podden från Better Bloggers där grundaren Linda intervjuar olika bloggare och influencers om hur de tog sig dit de är idag. Det är kul att det är en sådan variation på gäster, från favoriter som Sandra till personer jag inte hört talas om tidigare.
 
Görbart
Det finns än så länge bara ett avsnitt av den här podden som handlar om skapande. I första avsnittet är konstnären Cilla Ramnek med och de pratar bland annat om den kreativa processen, drivkraften till att skapa och diskussionen huruvida man ska kalla sitt skapande för pyssel, slöjd, konst eller annat. Ser fram emot att höra fler avsnitt!
 
Musikdokumentär
Dokumentärer från Sveriges Radio. Jag har hittills bara lyssnat på en, men jag tyckte den var så fin. Om ni någonsin har haft en Kent-period i ert liv (hej till mitt 15-åriga jag!) eller är stora fans så tycker jag ni ska lyssna på Kent Special - 500 mil i snön där journalisten åker landet runt och intervjuar yngre Kentfans och ger dem hans gamla vinylskivor från när han var ett stort Kentfan på 90-talet. Det finns också dokumentärer om David Bowie, Prince, Ted Gärdestad och Whitney Houston bland annat.
 
Den fantastiska resan
Även om jag mest lyssnar på "seriösa" poddar som är mer i dokumentär eller intervjuform så gillar jag också en del där det bara är snack mellan två kompisar, och den fantastiska resan är en sådan podd. Däremot tycker jag det är mycket svårare att komma in i den typen av podd, jag behöver rätt många avsnitt för att lära känna personerna som gör podden och deras jargong. Detta gör att jag lätt tröttnar och slutar lyssna innan jag nått till den gränsen, men när jag väl fastnar så har jag svårt att sluta lyssna. Jag började lyssna för att det var Zara Larssons podd och även om jag ofta känner mig rätt gammal (men så är jag ju typ 10 år äldre!) när jag lyssnar så gillar jag Zara och Noel!
 
Vilka är era favoritpoddar? Tipsa i kommentarerna!

MONTHLY MAKERS VÅREN

 
Den här gången var alltså temat för Monthly Makers VÅREN. Jag var sååå pepp på temat och var så inspirerad med typ en miljard idéer. Men jag tror det slog lite slint, mina alldeles för många idéer gjorde mig istället handlingsförlamad. Jag visste inte vad jag skulle välja av allt fint jag ville göra. Slutligen bestämde jag mig för att måla en akvarell, men jag drog mig för att börja och det slutade med att dagarna gick och gick utan att någonting blev gjort. Så jag insåg att jag nog inte var så pepp på min akvarellidé ändå och beslöt mig för att lägga den på is så länge. Bästa beslutet jag kunde ha gjort, för plötsligt kom lusten tillbaka igen! 
 
Jag bestämde mig för att göra en idé jag haft liggandes i säkert tre-fyra år, nämligen en blommig ljusslinga! Jag har samlat på mig ljusmanschetter med blommor på loppis och haft i min pysselkista hur länge som helst utan att göra något av dem. Ljusslingan hade jag också redan hemma för att jag köpt den någon gång och tänkt att det kan man skapa något fint av. Älskar när man kan använda det man redan har hemma och skapa något! Jag klippte upp manschetterna i två delar, om de inte var väldigt små då lät jag de vara hela och knöt fast på ljusslingan med ett snöre. Superenkelt men effektfullt!
 
 
Just nu hänger den här i köket där vi inte har fått upp några gardiner än, men jag vet inte riktigt vad som ska vara dess slutdestination. Hur hade ni hängt den? Längs med väggen? Vira runt gardinstången? I ett hörn? På en byrå eller hylla? Balkongen? Ge mig era bästa idéer!
 
Jag gillar att den ger lite tropisk känsla, och tänker att den kanske ändå passar bäst på balkongen, men problemet då är att sladden inte räcker dit ut. Jag kanske ska byta ut den mot en ljusslinga som är solljusdriven? Jag har en med vita bollar som är solljusdriven på balkongen just nu, jag kanske ska flytta över blommorna dit? Om ni inte har en fantastisk idé på vart det vore fint att ha den inomhus :)
 
 
OBS om du vill göra en egen, tänk på att välja LED-lampor som inte blir varma för att minska brandrisken! Jag använde nästan alla mina blommor jag hade på lager, så nu är det bara att börja samla igen för andra projekt!
 
Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I april är temat vår och Ruth är värd. Kommentera detta inlägg hos Ruth med en länk till ditt bidrag för att vara med. Deadline är den 28 april!
 
Vi som driver Monthly Makers är Alicia, Anna María, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, jag, Ruth, Sandra, Stina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

Mina första drejade föremål

 
 
Okej, nu börjar keramikbonanzan på den här bloggen som nog kommer hålla i sig ett tag, särskilt med tanke på att jag börjat en till kurs nu! Men vi börjar med att kika på vad jag skapade på den första kursen! Ni har ju redan sett kaskelotkrukan som jag gjorde till Monthly Makers miniatyr men nu har jag hämtat hem resten av mina verk också. Jag hann med att dreja vid ett kurstillfälle bara eftersom det bara fanns 3 drejskivor på 8 personer, så nu är jag väldigt sugen på att lära mig det bättre!
 
Det jag lyckades skapa är i alla fall två små vaser, de är kanske 10 cm höga. Helt okej första försök tycker jag, för det var inte den enklaste tekniken jag testat direkt. Men så himla roligt! Det knäppa med de här två är att jag har använt exakt samma glasyr, men ändå fick de såhär olika färger. Planen var att de skulle vara mer gröna som den vänstra vasen, men keramiken har sitt eget liv! Det berodde förmodligen på att jag hade de i glasyren olika lång tid och då blev den ena mörkare än den andra. Det enda som grämer mig lite är att den mörka egentligen har en bättre form, så jag hade hellre sett att den vänstra hade blivit mörk så att den finaste hade fått se ut som jag hade tänkt mig. Men men, jag gillar dem båda ändå och man kan aldrig ha för många vaser! 
 

Paris dag 2 - Turistdagen, ömma fötter och barhäng

 
Hej hej! Min vackra nuna syns rätt sällan här, mest för att jag alltid står bakom kameran men också för att jag faktiskt tycker det är lite obekvämt. Men när vi vaknade upp den andra dagen i Paris så stod jag i en evighet kändes det som och väntade på E som fixade sitt hår, så fastnade en selfie på mobilen. Dag 2 var vår stora turistdag och målet var att se Eiffeltornet och att gå på Louvren. 
 
PS. Varning för att inlägget är en riktig bildbomb!
 
 
Men vi började med en promenad i solen för att hitta crepes till frukost. Vi bodde väldigt nära där terrordåden skedde förra året, konserthuset Bataclan var bara någon gata bort från vårt hotell och vi gick förbi den här minnsplatsen på torget i närheten. Så fruktansvärt. Det var väldigt påtagligt fortfarande med terrorattackerna, och jag tänkte på det varje gång vi t.ex. åkte tunnelbana. Det är ju så dumt att gå runt och vara rädd, risken är ju så liten att man råkar ut för något sådant, men jag kan inte hjälpa att jag kände mig lite spänd ändå. Den känslan minskade inte direkt när man överallt såg patrullernade militärer med stora automatvapen. Det kanske får en del att känna sig tryggare, men för mig har det motsatt effekt faktiskt. 
 
 
Nåja, mot trevligare saker. Jag och den här gulliga killen var på bra humör och tog tunnelbanan till Eiffeltornet. Så turistigt, men ändå coolt! Tror jag kan ha pipit till lite när vi rundade ett hörn och det här plötsligt var vyn framför oss. Jag såg en bild häromveckan från exakt samma vinkel, fast nu blommade alla träden vilket var så fint!
 
 
Vi bestämde oss för att åka upp i tornet trots köer. Men det var faktiskt inte så farligt, vi stod i kö i kanske 40 min innan vi fick åka upp i hissen. Vi åkte inte ens allra högst upp, men hjälp vad högt det var! Jag brukar normalt inte ha någon höjdskräck, men det var lite läskigt att ställa sig precis vid kanten ändå. Väl uppe såg utsikten ut såhär, magnifiqué! Vi hängde där uppe ett tag, fotade, kollade på utsikten åt alla håll, tog en kaffe och resans första macaron, innan vi bestämde oss för att åka ner igen.
 
 
#Turistkillen
 
 
Vi såg årets första starar! Vimlade av dem i parken nedanför tornet, tillsammans med en massa överviktiga duvor. Förra veckan såg jag starar på SUs gräsmatta, så de har hunnit komma hit också nu!
 
 
Så typisk gatuvy med röda markiser, små cafébord och rottingstolar! 
 
Efter en riktigt dålig lunch (torraste baguetten i världshistorien) så tog vi oss till vårt nästa turistmål, Louvren. Vi kom ändå ganska sent, kanske vid halv tre-tre tiden, och det var över en timmes kö för att gå in. Men, vi fick tips av en vakt att köpa en e-biljett, för det fanns en separat kö för e-biljetter som var helt tom. Så vi offrade lite mobildata för att göra det istället, men jag tror man kan göra det i förväg så jag rekommenderar verkligen att göra det innan (helst med tillgång till wifi...) för att slippa köerna. Fattar verkligen inte att inte fler gjorde det? 
 
Det är utan tvekan det största museum jag någonsin varit på, kan verkligen förstå att man kan spendera en hel dag där utan problem. Men, och det här är ett stort men, jag tyckte inte man fick ut jättemycket av besöket om man inte kan franska. Varenda liten skylt var på franska. Jag tror jag såg kanske tre skyltar totalt som hade någon som helst information på engelska. Åtminstone jag vill ju gärna vet vad det är jag kollar på och ha lite historik. Så här kommer ytterligare ett tips, det finns tydligen en audioguide man kan ladda ner till mobilen som jag tror var gratis. Det rekommenderar jag verkligen att göra om man inte kan franska och vill fatta något mer än vilket årtal föremålet är från. Men eftersom det inte fanns wifi hade jag ingen lust att slösa så mycket pengar på mobildata utomlands så vi gick runt och hoppades på att det snart skulle finnas skyltar på engelska, haha. 
 
 
Vi såg bland annat Aelxander Bard.
 
 
Och en jäkla massa andra marmorstatyer, som de här av Michelangelo.
 
 
Ett mikroskop från 1700-talet tyckte jag var kul, och så sjukt fint!? Jag vill ha ett! Alla mikroskop jag använt i skolan har varit  så fula och tråkiga :) 
 
 
Och så den största turistattraktionen av dem alla, och vad jag kunde se den enda inglasade tavlan på hela museet. Mona Lisa.
 
 
Alltså den här bilden på mig är så ful, men jag tycker den är kul och illustrerar trängseln krin Mona Lisa så bra, haha. Det var så SJUKT mycket folk, och alla ville ta en selfie med Mona Lisa. Jag fick armbågar i ansiktet och kunde knappt ta mig ut igen ur den täta folkmassan. Hatar verkligen sådan trängsel, jag får panik till slut när jag inte kan ta mig fram. Men ut kom jag och allt var väl!
 
 
Vi var redan jättejättetrötta i fötterna men fortsatte ändå vidare till de egyptiska avdelningarna där de hade en massa sarkofager.
 
 
Vissa var mer detaljerade, men alla var häftiga. Jag tycker gammal egyptisk historia är väldigt fascinerande! Men egentligen lite knäppt att Louvren (eller ok, Frankrike) har samlat på sig skatter från hela världen, det var otroligt mycket saker från Egypten men även en del från antika Grekland osv. Jag vet att i alla fall Grekland är sura och vill ha tillbaka sina grejer som England har på sina museum. Det känns ju inte riktigt OK att Frankrike och England åkte runt och plundrade massa länder på historiska föremål och nu ställer ut dem hos sig. Okej om de hade fått föremålen på lån från deras hemländer, men att det är plundringsländerna som äger sakerna tycker jag inte känns okej. 
 
 
Det häftigaste på Egypten avdelningen var ändå den här mumien, ca 3-4000 år gammal om jag minns rätt. Det går inte ens att föreställa sig hur lång tid det är alltså, svindlande. 
 
 
Men det jag kanske tyckte var allra roligast var de här stämplarna som man hittat, också från antika Egypten. Särskilt roligt eftersom jag har gjort en hel del stämplar på keramikkursen jag gick och så använde man den tekniken redan för flera tusen år sedan. FATTAR inte hur de lyckats få dem så detaljerade och perfekta dock!? Jag tyckte det var svårt att få till detaljerna som jag ville ha dem! Nu blev jag inspirerad att försöka göra mer detaljerade stämplar nästa gång!
 
Vi stannade på museet tills det stängde och då var vi så sjukt trötta i fötterna. De ropade ut i högtalarna att de stängde, men vi höll på att inte hitta ut utan fick vandra runt i flera långa korridorer och fråga om vägen innan vi hittade utgången. Så. Himla. Stort. Det var allt från Louvren, kom ihåg: köp e-biljett innan och ladda ner audioguiden på mobilen om ni inte kan franska!
 
 
Vi styrde stegen mot Marais, tog ett glas vin innan våra magar började kurra. Vi valde en restaurang lite på måfå, och oj vilket bra val vi gjorde! Det var den godaste maten vi åt på hela resan. Vi hamnade på en restaurang som hette Le second empire, som serverade både pizza och varmrätter. Rätterna kostade mellan 15-20 euro styck, vilket var väldigt prisvärt för hur bra mat det var. Jag åt en rumpstek med pepparsås och det var bland det bästa kött jag ätit? Det var inte direkt ett jättestort utbud på vegetariska rätter, men om man är köttätare så rekommenderar jag verkligen ett besök. Jag drack ett riktigt gott bordeaux till och allt smakade fantastiskt. 
 
Mätta och belåtna gick vi till baren The Lizard (också ett tips!) på samma gata som spelade riktigt bra musik. De flesta andra ställen vi tog ett glas på spelade random popradiomusik, men här spelade de precis vår musiksmak som går mer åt indiehållet. Dessutom riktigt trevliga bartenders! Vi började prata med två amerikaner som var där på en jobbresa och det slutade med att vi hade så himla trevligt att vi stängde stället. Jag hade lite dåligt samvete dagen efter, för att vi säkert i en halvtimme sa till barpersonalen att vi skulle gå när de ville stänga, men vi bara satt kvar... Eh. Jobbigaste gästerna? Äsch, det blev i alla fall en riktigt kul kväll! 
 

Makeover i köket del ett

 
Okej, så i höstas så tjatade och tjatade jag om att vi skulle tapetsera om och att vi hade gjort det, men sedan har det varit ganska tyst om det. Jag ville liksom ha allting "färdigt" innan jag visade upp allting, men frågan är om man någonsin känner sig riktigt klar?  Vi fick omtapetserat i köket, vardagsrummet och sovrummet, men de två sistnämnda rummen känns mer ofärdiga ännu. Men köket är i alla fall på god väg så vi börjar där, det är lite detaljer som saknas ännu, t.ex. tavlor och nya gardiner. Men det är redan nu en jäkla stor förändring så jag kan inte hålla mig längre, här är vår köksmakeover!
 
FÖRE
 
Okej, jag är sämst på att ta före-bilder. De här är tagna kvällen innan målaren kom då jag i panik kom på att jag måste ju ha förebilder. Så vi har redan hunnit rensa ut typ allting, som ex stolar, hylla, tavlor, gardiner och alla växter i fönstret. Hur som helst så får man en uppfattning om hur köket såg innan. Ljusgula tapeter, en tapetbård med kryddväxter och gulbeiga köksluckor. En hiskeligt ful lampa och ett furubord jag hatade med tillhörande superrangliga stolar. Det var inte mycket som jag egentligen gillade i det här köket om man säger så :) :) :) 
 
EFTER
 
 
Så de förändringar som har gjorts är att skåpluckorna målades om till vitt istället för beigegult och reparerades (luckan under vasken hade haft ett stort hål sedan E flyttade in 2010!?), tapeterna revs ned och vi fick istället vita målade väggar. Jag är så glad att vi fick målade väggar, Uppsalahem har annars en regel att där det är tapet ska det fortsätta vara tapet, men eftersom det är i köket så är det ju rent av dumt med tapeter så nära spisen. Vår gamla gula tapet var full av fettfläckar från matlagningsstänk liksom, så det var så skönt att de gick med på att ha det målat där istället nu! 
 
 
Vi letade hur länge som helst efter vita köksmöbler på loppis. Köksbordet hittade vi efter någon månad i en säljgrupp på Facebook för ynka 100 kronor. Det är inte i superskick, men det är i alla fall stabilt och funkar fint. Det är liiite litet, men man får precis in 4 stolar och vårt kök är ganska litet så det passar rätt bra ändå. Stolarna var totalt omöjliga att hitta på loppis, alla pinnstolar jag hittade var antingen svindyra även om de var begagnade eller så fanns det inte 4 likadana, vilket jag ville ha. Så när jag fyllde år förra månaden så blev jag helt chockad när mina föräldrar kom in med de här stolarna som jag kikat på hos Mio, men så glad! Äntligen kunde vi faktiskt sitta vid köksbordet!
 
 
För ca två veckor sedan fick vi även upp hyllor på väggen som vi köpte i typ... januari? De är från IKEA och var helt sjukt billiga, varje hylla gick på 55 spänn, med både hyllplan och konsoler, så 165 kronor för alla tre måste ju ändå vara ett kap. Konsolen heter Ekby Valter och hyllplanet Ekby Östen. Den fula lampan vi hade förut fick åka ut och in kom den här guldiga som jag tror att jag köpte på Rusta. På hyllan trängs just nu växter, loppisfynd och lite DIY-grejer, men jag är inte helt 100 på om allt ska få vara kvar som det är utan kommer förmodligen flytta om grejer lite då och då. En tanke är att jag ska få upp några av mina kokböcker, men de ligger fortfarande nerpackade i en låda i källaren sen vi tömde köket inför renoveringen. Min ena gullranka har i alla fall en given plats högst upp, tycker det är så fint när den hänger ner och vill att den ska bli lika stor som den som hänger i vardagsrumsfönstret!
 
 
Mitt emot bordsändan ser det just nu ut såhär. Min växtpiedestal jag byggde till Monthly Makers tema trä kommer förmodligen få stå kvar där, men kistan som rymmer typ allt mitt skapandematerial ska hitta en plats i antingen vardagsrummet eller sovrummet är tanken. Odlingarna kommer att flytta ut så småningom och då tänker jag att fönsterbrädan ska få vara lite mindre proppfull med kanske 2-3 växter istället, min lilla fina köksvåg om den får plats och kanske en ljusstake. På den här väggen mittemot köksbordet tänker jag att det skulle vara fint med en print i typ A3 eller A2 storlek med något naturmotiv, vi får se!
 
Ni får inte se andra sidan av köket än, för det är just nu världens största diskberg där som varken jag eller E orkar ta tag i, haha. Men den enda förändringen där just nu är att alla luckor är vita så det är inte så mycket att se ännu... Fortsättning följer när vi får ännu mer på plats!

DIY: Månkruka

 
Jag kunde inte låta bli. Ännu en vit kruka har fått möta mina tuschpennor för att få en ny look! Den här gången var jag sugen på månar som motiv. Mina tidigare krukmakeovers kan ni se här och här! Jag tror minsann den här ska få stå bredvid min prickiga kruka och kaktuskrukan, de matchar varandra perfekt!
 
 
Material:
En vit kruka
Permanenta tuschpennor
 
På bilden ser ni alla permanenta pennor jag har, men den jag gillar allra bäst är den längst fram från Faber Castell. Uni Paint markern tror jag egentligen håller lite bättre, men jag tyckte det var så drygt att försöka få ut färg ur den. Om man följer mig på instagram (@mikaelapuranen) så ser man på work in progress-videon jag publicerade där att min tumme är svart och kladdig av att ha kämpat med den pennan innan jag gav upp och bytte. Dock har jag märkt på mina tidigare krukor jag målat med Faber Castellen att även om det står att den är permanent så kan man smeta ut den med fingret flera veckor efter att man har målat den. Så för allra bästa hållbarhet så rekommenderar jag att lacka krukan. Alternativt att man använt porslinspennor och härdar krukan i ugnen, men jag tycker inte de heller är så sköna att jobba med så jag håller mig till Faber Castell. De vita prickarna är gjorda med Posca-pennan. 
 
 
Jag är sjukt nöjd med resultatet! Det tog ca 40 min att måla hela krukan, dvs perfekt syssla framför ett avsnitt av ens favoritserie. Växten som fått flytta in i krukan är en sprätt iväg som jag bytt med Sandra när hon hade sticklingsbyte på sin blogg, kolla vad liten den var en gång! Den skulle kanske helst vilja bo lite större nu, men jag tycker den är precis lagom stor och vill inte att den ska växa mera... 
 
Apropå DIY och skapande förresten, igår släppte Ruth månadens Monthly Makers tema! Jag är så pepp på det här temat och sugen på att börja skapa till det nu, nu, nu!

Odlingsupdate

 
Jag insåg att jag inte skrivit någonting om årets odlingar sedan jag planterade dem! Men det beror nog på att det känns som det inte har hänt så mycket? Den här första bilden tog jag strax innan jag omskolade plantorna för första gången. Då kändes nästan alla plantor pigga och glada, sedan dess har ett gäng bestämt sig för att droppa av. Jag har t.ex. bara en tiny tim tomat kvar och ett par chilisar sloknade ner och dog trots exakt samma behandling som sina grannar som mår bra. Skumt.
 
 
Såhär ser det ut idag. Minibellsen växer snabbast, och då är de ändå en långsamväxande sort? Tigerellan som var så snabb på att växa på höjden innan omplanteringen har stått still förutom ett par karaktärsblad. Men förmodligen betyder det att den håller på och utökar sitt rotsystem just nu, och det är ju bara bra egentligen. Det på andra bilden med två små krukor på samma fat är en gul körsbärstomat som också går otroligt långsamt.
 
 
Kolla bara på det här inlägget från förra året, såhär såg mina plantor ut då i slutet av mars! Det är ju en helt sjuk skillnad! De största är Red pear som jag inte odlar i år, men ALLT ser ju större ut än vad det är nu. Jag planterade förvisso någon vecka tidigare då, men jag tror att den största skillnaden är att jag förra året hade växtbelysning på i princip dygnet runt. Här har jag skrivit lite mer om växtbelysningen. Jag trodde inte att det gjorde stor skillnad, men om jag jämför bilderna nu så måste det ju vara det. Allt annat har jag gjort likadant i år, förutom att det blev kanske 2 veckor senare sådd. Så jag rekommenderar verkligen extra belysning om man har en mörk lägenhet som vi, och kanske annars också! Jag drog i alla fall fram belysningen idag så vi får se om det sätter fart nu, återkommer med resultat!
 
I veckan ska jag passa på att så gurka, zucchini, sallad och lite kryddor också!

Paris dag 1 - Utsikter, arkitektur och att råka promenera till Notre Dam

 
Nu har jag äntligen börjat orka gå igenom mina Parisbilder! Jag har aldrig varit i Paris tidigare, E hade varit det en gång när han var runt 11-13 år med sin familj. Vi flög runt 12 på dagen så vi var framme på hotellet vid kanske fem-tiden. Det här är utsikten från vårt hotellrum! Vi bodde på Marys Hotel precis vid tunnelbanestationen Oberkampf, högst upp i huset. Det var helt okej, våra prioriteringar låg på ett billigt och hyfsat centralt boende och det var det! Tror jag betalade ca 1700 för tre nätter, vilket var rätt överkomligt för en av Europas dyraste städer. 
 
 
När vi kommit fram och pustat ut en liten stund på hotellet så var vi vrålhungriga efter att bara ha ätit frukost innan vi åkte, så vi gick direkt till första bästa matställe 10 meter från hotellet och kastade i oss lite mat. Sedan tog vi en promenad och utforskade området, så sjukt fina hus i princip överallt! Dock var det mycket som var stängt eftersom det var söndagkväll, förutom alla miljarders café/bar/bistro som fanns prick överallt. Fattar inte hur typ alla kunde vara fullsatta när det var ett sådant överflöd av dem? 
 
 
Plötsligt hörde vi klockor ringa i närheten, mäktigaste klockringningen jag hört, och insåg att vi hade promenerat till Notre Dam. Alltså vi insåg det innan vi faktiskt såg byggnaden, för ser man den är det ju ganska uppenbart vart man är, haha. Så konstig känsla att se platser man sett massor av gånger men aldrig besökt, det var samma känsla med Eiffeltornet dagen efter. Det är nästan så att man tror att de inte finns på riktigt utan i en fiktionell värld, och så plötsligt står de där framför en, högst verkliga. Är det bara jag som får en surrealistisk känsla då? 
 
 
Jag brukade tycka att kolla på kyrkor var bland det tråkigaste man kunde göra när jag var liten och mina föräldrar släpade runt mig till kyrkor och historiska byggnader, men det ÄR ju faktiskt fascinerande. Särskilt när det är så speciell arkitektur som Notre Dam, älskar alla gargoyls (har de ett svenskt namn?), och hade aldrig trott att det var såå många. Hela byggnaden var ju full med dem. Häftigt hur som helst. Det var en helt enorm kö för att det var någon gregoriansk kör som uppträdde så vi pallade inte gå in, men det var fint bara att ha sett utifrån också. 
 
 
Vi gick runt hörnet på kyrkan och in i en park där vi hittade vad jag tror är ett magnoliaträd som hade börjat blomma. Så fint! Dock var klockan ganska mycket och det kom en vakt och körde ut alla ur parken precis innan det blev mörkt, så vi hann inte utforska parken ytterligare. Resten av kvällen fastnade inte på bild, men vi gick tillbaka mot Marais, satte på uteserveringen på en sådan där typisk fransk bar som det fanns miljarder av och drack rödvin. Så knäppt att sitta ute en kväll i mars när det inte var mer än 10 grader på dagen och kanske inte mer än 5 på kvällen, men i princip varenda bar hade infravärme så man frös inte ett dugg! Nästa dag var "den stora turistdagen" då vi gick 23 000 steg, men det får ni se snart!