Monthly makers: Garn

 
Ännu en månad går mot sitt slut och det är snart dags att sammanställa månadens Monthly Makers tema! Den här gången var temat garn och Beata är månadens värdblogg, hon bloggade sitt bidrag (en fantastisk matta!) den 25:e och det är där man länkar sina bidrag!
 
Jag har i alla fall ägnat månaden åt att lära mig att virka! Det är en teknik jag faktiskt aldrig använt förut, inte ens på syslöjden i skolan. Det tog ett tag och tre olika lärare som lärde mig en sorts maska var innan jag kände att jag fick kläm på det. Och så bidde det en korg! 
 
 
Jag har inte riktigt följt något mönster utan bara kört på feeling egentligen. Så jag har ingen aning om hur många varv jag gjort och sånt. Men om man vill göra något liknande så har Panduro ett mönster här! Men ungefär såhär gick jag till väga!
 
Den första sortens maska jag lärde mig var en smygmaska, så mitten i botten är det bara en massa jättetajta smygmaskor (jag har tydligen en tendens att virka väldigt tajt...). När jag insåg att det inte skulle funka så bra med att bara köra smygmaskor så lärde jag mig halvstolpar, tror jag. Men då var det knepiga att jag inte hade lärt mig hur man ökade antalet maskor, så hela bottenplattan blev bara bucklig och böjde sig på konstiga sätt. Det blev en del repa upp och börja om innan jag istället började köra på stolpar och ökade med 6 maskor per varv, då blev det en platt och fin botten! När jag slutade öka antalet maskor så böjde sig korgen upp av sig själv. Sista varvet består av smygmaskor igen och handtaget är gjort av 20 luftmaskor och så hoppade jag över 12 stycken maskor innan jag började virka smygmaskor i korgen igen.
 
 
Voíla! Ett stycke korg! Den är långt ifrån perfekt men jag är nöjd ändå för att vara det första jag virkar någonsin, det var dessutom enklare än jag trott när jag väl fick kläm på det. Nu är frågan bara vad jag ska förvara i korgen, några idéer? Ser ni förresten något särskilt på bilderna? En viss vit färg på väggarna kanske? Vi har äntligen äntligen fått omtapetserat och blivit av med våra hiskeliga gula väggar! Men det kommer ett helt inlägg om det senare när vi fått lite mer ordning.
 
Glöm inte att lämna era bidrag hos Beata så sammanställer hon allt i slutet av månaden! För att inte missa några uppdateringar om Monthly Makers så följ vår Facebooksida. Vi har dessutom numera ett instagramkonto också @monthlymakers! Vi som startat Monthly Makers är: AgnesAliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsaEmelie,JessJessicaSandra och jag!
 

Höstens färger

 
Det är så himla vackra färger ute i naturen just nu, en salig blandning av gröna, gula, orangea och röda toner. Jag kände att jag ville bevara det som är just nu på något sätt så på en promenad så plockade jag mig en liten kasse med vackra löv och lite bär. Jag rekommenderar att man sätter igång med sitt lövprojekt samma dag eller senast dagen efter, för jag väntade lite längre och många av bladen hade hunnit torka och bli fula. Ekbladen hade t.ex. helt förlorat sina färger och var bara brundassiga. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med mina löv så jag lekte lite med scannern och skapade lite höstmandalas. Kanske att jag gör något mer med de bilderna längre fram (funderar bl.a. på ett mönster att slänga upp på min Society6-shop) men just nu får de vara såhär enkla och oredigerade. 
 
Många känner att hösten liksom är en nystart för dem, men som jag nämnt tidigare är det svårt för mig att känna likadant. Jag önskar att jag kunde det, men för mig är hösten mest bara melankolisk. Det är som att jag i och med skiftandet av årstiderna blir medveten om att allting går över, saker tar slut och ersätts av något nytt. Inget är för evigt. Träden fäller sina löv och står sedan nakna, blottade mot kylan som tränger in. 
Ja, melankoliska känslor som sagt. Jag antar att det är den känslan jag vill bevara och minnas likväl som de vackra höstfärgerna.

Monthly makers: Inspiration tema garn

1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8
 
Har ni börjat skapa något till månadens Monthly Makers än? Inte? Då kommer här ett gäng inspirationsbilder på vad man skulle kunna hitta på med garn! Jag har redan påbörjat mitt projekt som innebär att lära mig att virka, men just nu ser det inte jättelovande ut... Så vi får se om jag håller mig till min idé eller försöker med något annat! Som ni kanske ser är jag fortfarande väldigt inne på makramé och väggbonader, är så sugen på att göra ett nytt försök sedan mitt halvmisslyckade bidrag till Monthly Makers textiltema. Den 25:e lägger Beata upp sitt inlägg och då kan ni länka era bidrag för garn där! 
 
Apropå Monthly Makers så har vi massa annat kul på gång förutom vår skapandeutmaning varje månad. Redan imorgon (!) så håller Beatrice i en broderikurs i Helsingborg och Anna María och Alicia håller i en föreläsning + workshop den 15 november. Anmäl er vettja!
 
Och glöm inte följa vår Facebooksida för att inte missa något! Vi har också ett instagramkonto numera, ni hittar oss på @monthlymakers !

Hur du gör egna "soltorkade" tomater

 
Det första jag bestämde mig för att laga av min tomatskörd i år var att testa göra egna "soltorkade" tomater. Soltorkade inom citationstecken för att de är egentligen ugnstorkade, men soltorkade låter bättre tycker jag. Jag provsmakade en bit när allt var klart och det var supergott! Dessutom väldigt enkelt att göra själv, så här kommer en liten guide!
 
Du behöver:
  • Tomater
  • Vitlök
  • Olivolja (jag hade någon extra virgin-variant)
  • Färsk oregano
  • Färsk timjan
  • Salt & peppar
+ rena, torra glasburkar av något slag att hälla allt i Jag har små glasburkar från Ikea, men det funkar nog med vilken burk som helst som går att försluta!
 
 
Börja med att sätta ugnen på 100-125 grader. Dela tomaterna i halvor på en plåt med bakplåtspapper och strö över salt och kryddor. Ställ in i ugnen, som gärna får stå på glänt, i 3-4 timmar. Ju mindre tomater desto snabbare torkar dem. Efter ungefär halva tiden så ta ut plåten och stick en gaffel i tomaterna för att få ut all vätska. 
 
 
Efter 3-4 timmar är de förhoppningsvis torkade och klara, mina såg ut såhär när de kom ut ur ugnen! Dela vitlöksklyftor i mindre delar, jag använde fyra klyftor totalt till mina två små burkar men mängden kan man variera efter tycke och smak. Häll tomaterna och vitlöken i burken och strö över salt, peppar och färksa kryddor. Fyll upp med olivolja och förslut burken.
 
Så enkelt var det! Burkarna ska förvaras i kylen för bästa hållbarhet. Nu ska jag bara fundera på vad jag ska laga för gott med soltorkade tomater. Ett tips är att laga äggröra och hacka ner lite soltorkade tomater och smula i fetaost. Det är på riktigt den bästa frukosten jag vet! Har ni fler tips att laga med soltorkade tomater? Eller på vad jag kan göra med resten av min tomatskörd?
 
 
Förresten, ni har väl inte missat månadens temasläpp för Monthly Makers? Ni hittar det hos Beata!
 

7 enkla betongprojekt att testa

 
Jag har knappt gjutit något i betong alls i år, men jag blev väldigt sugen på att hinna med lite till innan året är slut. Så jag tänkte att vi skulle kika lite på sju saker jag gjutit tidigare för att få lite inspirationen att komma igång med gjutandet, kanske redan till helgen? Även om vi går mot kallare tider så är det inte för sent att gjuta lite betong! Det enda man behöver tänka på är att ens alster måste stå i minst fem plusgrader när betongen härdar, vilket nog innebär inomhus i nästan hela landet nu i oktober. Har du aldrig gjutit i betong förut? Börja då med att läsa min stora nybörjarguide för betonggjutning! Efter varje bild finns en länk till en mer detaljerad beskrivning av projektet.
 
 
Ljusstake med plats för fyra värmeljus, gjuten i en yoghurtburk.
 
 
Små lövfat i betong.
 
 
Betongplattor med lövtryck, kan användas bland annat som grytunderlägg, gångplattor eller dekorationsfat.
 
 
Värmeljusstakar gjutna i pantburkar.
 
 
Virkad duk doppad i betong.
 
 
Ballongskålar i betong eller flytspackel.
 
 
Och till sist ett lite större, men fortfarande enkelt projekt, ett litet betongbord gjutet i en plastbricka.
 
För att se alla mina betongprojekt klicka här så kommer ni in på betongkategorin!

Utvärdering av odlingssäsongen 2015

 
Nu är det dags att sammanfatta odlingssäsongen 2015! Alla plantor är skördade och klara precis lagom till första frosten på marken nu i veckan. Allt hann såklart inte mogna så det står i fönstret och solmognar nu istället! Och ja, vad ska man säga? Det har ju inte varit en toppensäsong direkt med en så kall och regnig sommar. Det var först i augusti när det väl blev någon värme som det började hända grejer. Det som retar mig är att jag sådde frön 2-3 månader tidigare än förra året och ändå skördade första tomaten i september båda åren. Nåväl, jag har i alla fall fått en ganska stor tomatskörd och jag tänker att vi börjar med att kolla på hur det gick med tomatplantorna i år.
 
 
Jag hade tre sorters tomater i år, varav alla var nya för mig. Såhär små var de när de fick flytta ut på balkongen i början av sommaren!
 
 
Red Pear var den som växte snabbast redan från start och det slutade med att det var ca två meter höga plantor. Fyra sådana giganter och en lite mindre som fick bo kvar i en mindre kruka pga plastbrist har jag kunnat skörda från. Frukten är lite päronformad (därav namnet), ganska liten och söt. Den här sorten producerade en jäkla massa frukter! Men den var också väldigt snabb med att producera tjuvar som jag inte hann med att ta bort så en del plantor slutade med att de hade som två stora huvudgrenar, vilket kanske bidrog till den höga produktionen av frukt? Det är oklart. Men sammanfattningsvis så är Red Pear: Snabbväxande, hög och producerar mycket frukt!
 
 
Minibell är en liten körsbärstomat som var lite mer trögstartad. Plantorna växte upp en 10 cm och stod sedan still jag vet inte hur länge. Men när de väl började växa så fick de en kraftig redig stam, jämfört med Red Pear som var rätt taniga ända fram till högsommaren då det tjockade på sig lite. Den här sorten ska inte tjuvas utan den ska bli buskig. Jag hade fyra små plantor som gav upphov till skörden ovan. Frukten är liten, rund och lite syrligare i smak än Red Pear men ändå söta. 
 
 
Zlotaia Kapla som är en rysk tomatsort som producerar gula tomater i väldigt varierande form. En del av dom är runda, andra förväxlade jag först med Red Pear innan de blev gula och en del är bara kantiga. De smakar väldigt mycket mildare än de andra två, och är betydligt sötare än Minibell. Det är också en högväxt sort och min enda planta blev ca 2 meter hög. Den gav inte riktigt lika mycket frukt som en Red Pear planta och var också slöare både med att producera blommor och frukter. 
 
Till nästa år funderar jag på att bara köra på mindre körsbärstomater, jag orkar inte riktigt med de här som blir 2 meter höga. Mestadels för att jag inte har något bra att binda upp dem med så de slutade med att de hängde ut över balkongen och det var svårt för mig att nå dem för att plocka tjuvar. Fast jag gillade verkligen hur mycket frukt Red Pear gav, men jag kanske ska satsa på att hitta någon mer högproduktiv mindre planta. Jag har nästan dubbelt så mycket Red Pear som Minibell trots att det var nästan lika många plantor. Så till nästa år vill jag ha något i Minibells storlek men med Red Pears produktivitet!
 
 
Jag har haft fyra sorters chiliplantor, men eftersom jag var dålig med märkningen när jag har planterat om så är jag lite osäker på vilken frukt som är vad. Så det blir inte en lika utförlig presentation av de olika sorterna som med tomaterna, men jag har haft suriamuchi, senchi och en röd och en gul (som jag bytte till mig frön av från Sandra) som jag inte kan namnet på. Det jag kan utvärdera är i alla fall att den gula sorten och suriamuchin har gett mest frukt. Den röda, som jag tror är den tjocka frukten, har gett två frukter. Senchin har inte ens gjort någon frukt alls än, den fick för sig att börja blomma först nu. Men jag tänkte att den ska få bli en del i projektet övervintra chili, så det kanske kommer en utvärdering av den nästa år istället! Det blev bara en skål med chilisar, men ärligt talat så har jag inte gett de plantorna de bästa förutsättningarna. Jag gav alla mina största och bästa krukor till tomaterna, så många av chilisarna har fått fortsätta bo kvar i krukor som egentligen är för små. Dessutom har jag fått fightas med bladlöss hela sommaren då de tydligen älskar chiliplantor. De har inte gett sig på tomaterna överhuvudtaget men varenda chiliplanta har varit invaderad. 
 
 
Övrig odling jag sysslat med är ett försök med minipaprika, gurka, märgärtor, jordgubbar, två sorters sallad och diverse kryddor. Minipaprikan har gått ungefär som de sämsta chiliplantorna, dvs bott i för små krukor och blivit uppätna av bladlöss. Jag har fått en paprika och den har inte ens mognat ännu så vi får se vad det blir av den. Gurkan tyckte jag att jag gav alla bästa förutsättningarna, men det blev bara en endaste gurka. Det tror jag beror på att den blommade i otakt. En gurkplanta har separata han- och honblommor och de måste blomma samtidigt för att honplantan ska kunna bli pollinerad och producera en gurka. Och det har blommat omlott. Så till nästa år tror jag att jag måste ha minst två gurkplantor för att minimera risken att det här sker igen. Men den gurkan som jag skördade, jäklar vad god den var!
 
 
Ärtorna var mest bara ett test och det blev två små ärtor som inte smakade något speciellt alls. Jordgubbarna har haft varierande resultat. De som jag övervintrat sedan tidigare år är jätteledsna och vägrar att blomma men skickar istället ut massa revor. Men en ny sort jag köpte på trädgårdsmässan som var pytteliten har vuxit sig jättestor och levererat massor av jordgubbar bara från en endaste planta. Det är en sort som heter Yellow Wonder och ger vita jordgubbar som smakar lite lite ananas. Den blommar om och om igen och jag plockade en jordgubbe från den senast idag! Kryddorna har också varit lite blandat, jag har haft två sorters myntor och en citrontimjan som verkligen har frodats, medan basilikan inte tog sig överhuvudtaget.
 
Så sammanfattningsvis så har jag ändå fått relativt stor skörd, särskilt av tomater, men det har gått väldigt väldigt långsamt alltihopa. Till nästa år är jag sugen på att testa zucchini om det går att odla utan växthus och ha något färre men mer omsorgsfullt valda och omhändertagna plantor. 

Höstlistan

 
Lista snodd av Agnes.

Vad är det bästa med hösten?
Att det åtminstone inte är vinter. Oj, så glad och positiv inledning på inlägget! Nä, men på riktigt så har jag jättesvårt för hösten och ännu värre är det med vintern. Jag klarar inte av att det är så mörkt hela tiden, snart kommer det vara mörkt när man åker både till och från skolan och då ser man i princip aldrig ljuset. Men okej, det bästa är de vackra färgerna i naturen som kommer fram nu!

Vad har du för höstplaner?
Plugga, gå en keramikkurs hoppas jag och kanske åka till London en helg och hälsa på en kompis som bor där. 

 

Vad kommer du fota i höst?
Höstfärger, makeover i vårt hem när vi får nytapetserat och förhoppningsvis massa kreativa ting!

Vad kommer du dricka?
Inte litervis med te som verkar vara vad alla andra dricker på hösten. Jag är inte jätteförtjust i varma drycker överlag och dricker det mest bara i sociala sammanhang där det känns dumt att sitta med ett glas vatten. 

Vad har du på dig på hösten?
Mina nya kängor, varma tröjor och en halsduk virad kring halsen.


Vad gjorde du vid den här tidpunkten för ett år sedan?
Läste den bästa kursen jag läst på universitet, Ekologi C, som var så himla intressant varje dag! Kikade bak i arkivet och såg att jag också samlade mina bästa DIYs dittills, bytte sticklingar och skrev lite mer faktabetonade biologi-inlägg om t.ex hur man manipulerar hormoner i växter för att få dem buskigare och om hyenahonor som har en så kallad hemipenis. Tycker ni jag ska fortsätta med det mer framöver? De inläggen brukar inte få så mycket repsons nämligen och tar längst tid av alla att skriva så jag är lite tveksam på om det är intressant alls?

Vad händer i ditt liv just nu?
Jag läser den sämsta kursen jag någonsin läst på universitetet, håller på att lära mig att virka och försöker planera in roliga saker framöver så att jag inte ska bli vinterdepp när det är som mörkast.

Vad tittar du på?
En jäkla massa serier! The Knick som snart har säsongspremiär, mina guilty pleasures Idol och Grey's anatomy, nya Narcos samt ser nostalgiskt om Förhäxad! 


Vad lyssnar du på?
Podcasts (ni hittar några av mina favoriter här!) och Beach house och Beiruts nya album.

Mina tre bästa hösttips till mig själv:

  • Försök tänka mer positivt angående kyla och mörker. Det börjar faktiskt gå mot det ljusare hållet igen redan innan jul!
  • Hitta på roliga grejer när det börjar kännas mörkt och deppigt.
  • Börja med saker i tid och sluta prokrastinera!