Fladdermus!

 
Vilket fantastiskt väder vi har haft! Jag har varit ute massor och bland annat på födelsedagspicknick, där födelsedagsbarnet fick den här bilden i present! En långörad fladdermus (även om den inte är helt anatomiskt korrekt för hur den arten ser ut :P) Tänkte att jag skulle visa vilken skillnad lite redigering kan göra på bilden. Den nedan här är den direkt inscannade versionen. Ganska blek och så om man jämför med den övre som lämpar sig mycket bättre i prints har jag märkt! Det jag gör är att i Illustrator använda mig av tracing eller kalkera, för att få den mer svart och tydlig. Jag är egentligen väldigt dålig på programmet så jag vet inte riktigt vad jag gör, men det blir bra i alla fall! Insåg också att jag hade glömt att rita det ena ögat, så det fixade jag i datorn också!
 
 

Torsdagstema spegelvänd

 
Jag tycker att det är en så kul idé med torsdagstema som ett par bloggar håller i, den här veckan är det SMÄM som valt temat: spegelvänd. Den här bilden som ska föreställa stjärntecknet tvillingarna har jag tyvärr inte ritat den här veckan, men jag gillar den så den får vara med ändå (plus har verkligen noll tid till att teckna just nu)! Det är egentligen bara den vänstra katten som jag ritat, har kopierat och spegelvänt den högra i Photoshop! Klicka in hos SMÄM för att se andra tolkningar på temat! 
 

Akvarellkladd

 
Akvarell & tusch, förra veckan. Det här är typ världens lättaste målning om man tycker det är svårt med akvarell. Börja med att välja en bakgrundsfärg (i mitt fall något orange-aktigt) och måla över hela bilden. Använd rikligt med vatten. Välj några färger som blommorna ska ha och måla en fläck i den färgen någonstans på pappret och låt det flyta ihop med bakgrundsfärgen, det måste alltså göras ganska omgående innan bakgrunden har torkat. Vill man ha någon annan färg i mitten av blomman så lägg på en fläck färg där med. Allt med mycket vatten. Låt torka och rita dit blommorna med en smal tuschpenna. Superenkelt men blir ganska fint!
 
Varför har man alltid som mest inspiration när man har som minst tid? Jag har så många idéer på målningar jag vill göra NU, men jag måste läsa om nervsystem och skit istället (vilket i och för sig är jätteintressant, men inte det jag vill göra just nu). 

Glad påsk!

 
Här kommer ett litet fult påskkort jag målade i veckan! Jag är inte nöjd alls, hade en skitpensel som inte ville lyda mig för fem öre... Men glada färger är det i alla fall! Glad påsk!
 

Loppis koppis

 
I torsdags var jag på loppisrunda och hittade massor av fina saker, bland annat den här underbara koppen! Det kan vara den finaste koppen jag någonsin sett, och jag har nu inte bara en utan två i min ägo! I övrigt så är jag sååå sugen på att skapa någonting, måla eller pyssla, men jag måste plugga hela dagen... Kul!

Grenlykta

 
Idag har jag gjort en ljuslykta inspirerad av naturen (eller den här bilden på Pinterest...) som jag ska ge bort i present imorgon. Den är ganska hög så man skulle kunna ha den som vas också om man vill det! Jag tycker inte den blev fantastisk, men lite fin blev den nog ändå...
 
 
Du behöver:
  • Grenar i ungefär samma längd
  • Burk
  • Lim 
  • Eventuellt snöre om man vill knyta det runt burken sen
Det man gör är helt enkelt att limma grenarna på burken. Jag bytte dock snabbt från Karlssons klister till min limpistol, det gick sååå mycket snabbare! Jag hade egentligen tänkt att vira lite av snöret på bilden runt burken, men jag tyckte den var snyggare utan så jag struntade i det. Stoppa i ett värmeljus så är det klart!
 
 

DIY krukor

Pålimmade snäckor på krukor hos Marthastewart.com
Målade i dova pasteller (gillar mest den prickiga). 
Spetskrukor! Om jag gör något sånt här så tänker jag nog måla
krukan först, antingen vit eller nåt fint pastelligt.
Vitt med guldtext! Tycker de här var fina, men hade nog valt en annan text.
Platta stenar och spackel.
 
Jag har ett gäng vanliga bruna tråkiga krukor som jag vill göra om på något vis innan jag planterar om mina tomater och paprikor i dem. Men jag kan inte bestämma mig hur jag ska omvandla dem! Här är några fina idéer jag hittade på Pinterest. Gillar ni någon idé särskilt mycket? Eller har ni någon annan cool idé? Jag vet inte riktigt hur balkongen kommer att se ut i vår/sommar, vi ska nämligen göra om den rätt mycket! Men vi har vita trämöbler som vi antagligen inte kommer att byta ut, så jag tänker att lite färgklickar vore fint! Både på krukor, textilier och dekorationer? 

Quidditch Beer Pong!

 
 
Okej, det här är det sista festinlägget (tror jag?)! Det här var festens mest uppskattade lek, nämligen quidditch beer pong! Såg idén på Pinterest och tänkte att det här MÅSTE jag ha på min fest! Och det var superlyckat! Det första man behöver göra är att tillverka quidditchringarna. De här (i Gryffindors färger) är gjorda av ståltråd till själva ringen som sedan är klädd i gul PVC tejp. Pappa hittade någon rundstav och lite träplattor i garaget och byggde ihop själva stommen till mig. Sen tog jag röd PVC tejp och fäste ståltrådsringarna på stommen med den. Väldigt enkelt, men lite tidskrävande! Därefter behöver man bara valfri dryck, plastglas (6 till varje lag) och en pingisboll! Vi körde lite alternativa regler  med trollstavarna jag hadetillverkat
Här är de faktiska reglerna (som är ganska krångliga...), men vi körde som sagt en alternativ version.
 
Om man inte vet hur beer pong går till alls så går det ut på detta:
Man ska kasta pingisbollen och träffa det andra lagets glas. Då måste de laget dricka upp innehållet i glaset. Den som först blir av med alla sina glas förlorar. Det är själva grundprincipen.
 
Men inte quidditch beer pong så finns det ju quidditchringar. Vi körde att om man kastade genom ringen och träffade så var det andra laget tvungna att dricka upp sitt glas, fylla på det och dricka upp igen. Man fick alltså dricka dubbelt om bollen gick genom en ring innan den hamnade i glaset. 
Men motståndarlaget fick även använda sina trollstavar om bollen gick genom en quidditchring. Trollstavarna fick man använda för att försöka slå bort bollen (mycket svårare än det låter...), men det fick man endast göra om bollen först gått genom en ring. 
 
Det var väldigt kul även om jag var riktigt dålig och inte träffade med en enda boll...

Sorteringshatten i Harry Potter...

 
Det här var nog den sämsta dekorationen jag gjorde... Med lite god vilja så ser det ut som sorteringshatten i Harry Potter, men inte är den vacker. Dessutom tog det otroligt lång tid och var verkligen inte värt ansträngningen att göra den. Det är alltså en gammal häxhatt som jag gjort om med papier maché. Men okej, om någon vill göra ett försök att göra en bättre hatt än mig, så här gick jag tillväga!
 
Du behöver:
  • En hatt, förslagsvis en häxhatt
  • Säkerhetsnålar
  • Tidningspapper
  • Tapetklister
  • Elvisp
  • Färg (jag använde akryl men hobbyfärg eller annat borde gå lika bra)
Jag följde ungefär detta recept för papier maché, det var första gången jag jobbade med det så jag hade noll koll. Jag hade inte i krita eller linolja, bara tapetklister, varmt vatten och tidningspapper! 
 
1. Riv tidningspapper i små bitar. Det här var ett så tråkigt och tidskrävande steg. Jag hade inte behövt alls så mycket tidningspapper som jag rev, tror jag tog kanske 5 hela DN uppslag. 
 
2. Lägg pappersbitarna i en bunke varmt vatten och låt stå över natten. Under tiden kan man försöka fundera på hur man ska forma hatten för att se ut som ett ansikte. Jag använde säkerhetsnålar för att få till rynkningar på rätt ställen.
 
3. Nu när pappersbitarna legat i vatten över natten ser det ut som en mysig grå sörja. Den ska nu elvispas för att bli till mindre bitar och till en ännu mer grå sörja. 
 
4. Sila den grå sörjan och försök krama ur så mycket vatten som möjligt. Det kommer att se ut såhär ungefär. 
 
5. Blanda tapetklister enligt instruktion på förpackningen. Det behövs inte särskilt mycket. 
 
6. Smula ner de grå pappersbitarna i tapetklistret och knåda sedan ihop dem. Är massan för blöt, ha i mer tapetklisterpulver, är den för torr - mer vatten! Enligt instruktionerna i receptet jag följde ska massan kännas "aningen klibbig, men vara smidig och behålla formen när du kramar den." 
 
7. Börja skulpturera ansiktet på hatten! Jag märkte direkt att det blev för tungt för hatten och den bara sjönk ihop, så jag trädde den över en hushållspapperhållare för att få den att stå upp. Det här steget var inte det lättaste, tyckte att det såg förjävligt ut hur jag än gjorde. Men till sist gav jag upp och lät det vara som det var. Då hade jag i princip bara haft papier maché på ögonbrynen, näsan och munnen. Jag hade nog inte ens använt en tiondel av all papier maché jag spenderat över ett dygn på att tillverka...
 
8. Låt hatten torka. Det tog också väldigt lång tid, mer än ett dygn. 
 
9. Måla! Det är nog väldigt smidigt om man har en sprayfärg. Det hade inte jag, men det gick bra ändå. 
 
Som sagt, det tog oerhört lång tid att göra, bara att riva pappersbitarna tog lång tid. Och så är det långa väntetider mellan stegen. Och tyvärr blev inte ens resultatet särskilt bra. Så, nej det här var inte mitt bästa festpyssel! Men gästerna sa i alla fall att de såg vad det skulle föreställa...

Black tower of Mordor

 
Hoppas ni inte tröttnat på mina festdekorationer ännu! Efter lite Pinterest-surfande kom jag på att jag ville bygga tornet med Saurons öga som en dekoration! 
 
 
Jag började med att bygga själva tornet av kartong! Hade som tur var en lång smal kartong som fick bli själva stommen. Resten är utklippta delar och en himla massa tejp... 
 
 
Först hade jag problem med hur jag skulle få tornet att stå upp själv. Men så kom jag på att man kan ju bygga ngåon slags fot. Snittade upp sidorna på botten av tornet och stoppade in två kartongskivor. Den stora kartongbiten man ser längst fram här går alltså ut lika mycket på baksidan också. I den biten fick jag göra ett litet snitt så att den andra kartongbiten från andra hållet skulle kunna gå igenom på båda sidor.
 
Därefter målades hela åbäket svart!
 
 
Det här är tyvärr den enda bilden på hur det såg ut när det var klart, jag var så stressad innan festen att jag inte hann ta någon ordentlig bild. Själva ögat är i alla fall en ballong som jag fäst upptill på tornet och målat med akrylfärg! Jag skuller rekommendera att man försöker hitta någon tålig ballong, kanske den typen man brukar ha som heliumballonger som är av något tjockare material och lite glansiga, för den här höll verkligen inte hela kvällen... Men den var fin så länge det varade!
 
 

Hej paprika!

 
Jag försökte ju så lite sallad redan i början av mars och blev helt till mig för att det kom upp lite grönt. Men det var för tidigt, det blev ingen sallad av det utan bara tunna små gröna skaft.... Ska följa råden på fröpåsen nästa gång! MEN jag tänkte att jag skulle testa att så lite paprikafrön från när vi åt paprika för ett par veckor sedan. Tog vara på fröna och lät dem torka ett par dagar och sen tryckte jag ner dom i små krukor. Och de kom upp MASSOR av paprka! Har precis sått om dom så att det inte är 7 stycken i en liten kruka utan att de har lite mer plats, och nästan alla verkar ha klarat sig jättebra och fått ett nytt bladpar! Hurra! Jag kanske har lite gröna fingrar ändå! Dock vet jag inte vad jag ska göra med ca 15 paprikaplantor... 
 
 
Idag har jag även sått lite blommor, nämligen lejongap! Nu när jag fyllde år så tog mina svärföräldrar med mig ut till en gårdsbutik (?) här utanför Uppsala, Fullerö handel, och så fick jag välja ut saker för 400 kr. Det fanns hur mycket fina saker som helst, men jag köpte bland annat lejongapsfrön och så den här fina plåtlådan att så i. Hade inga fler innerkrukor så testade att bara häva i jord. Finns ingenstans för vattnet att rinna av nu, men om man vattnar försiktigt kanske det går ändå? Jag kan egentligen noll om sånt här, men jag testar mig fram! Funkar det inte så finns det massa frön kvar i påsen :)
 

Lejonkasse!

 
 
 
 
Jag har testat att göra egna tryckta tygkassar med transferpapper! Det är alltså sånt här papper (fast jag köpte mitt på Panduro, mycket dyrare...), som man skriver ut sin bild på och stryker den på väskan/tshirten/tyget man vill ha det på. Här kommer en steg för steg-beskrivning!
 
1. Skriv ut din bild på transferpappret. Följ instruktionerna på det papper du köpt!
 
2. Klipp ut bilden, så nära kanten som möjligt blir snyggast men gör ingenting om man lämnar lite runt om.
 
3. Stryk först tyget du ska fästa bilden på (tygkassen).
 
 
4. Placera bilden med den utskrivna sidan nedåt mot tyget.
 
 
5. Stryk! Det ska stå instruktioner om hur länge och så på paketet, men jag strök i  2-3 min med jämna rörelser. Låt svalna i ca 1 minut.
 
 
6. Dra försiktigt av skyddspappret.
 
 
7. Klart! Sjukt nöjd med resultatet, och det tog betydligt mindre tid än när jag gjorde den här väskan och ritade för hand med tygpenna...

One ring to rule them all

 
Nu har jag skrivit tre tentor inom två veckor och har äntligen lite mera tid att göra andra saker än att plugga! Jag har lite DIY dekorationer kvar att visa från min 25-årsfest, bland annat den här ringen! Tror alla kan se vilken ring det är... Den är i alla fall gjord av en frigolitring jag köpte på Panduro, tror att den egentligen är till för att göra typ dörrkransar av olika slag. Men jag skapade en härskarring istället! Målade den i guld och så skrev jag den där texten som kommer fram om man slänger ringen i elden. Det var lite knepigt att få till bokstäverna snyggt när det är ett alfabet som J.R.R. Tolkien kommit på, men efter att ha övat några gånger på papper så gick det utmärkt! 
Det var en väldigt uppskattad dekoration som folk lekte med under kvällen. Dagen efter hittade jag flera bitmärken på den...