Några av sommarens loppisfynd

 
Jag hann med en del loppisbesök nu i sommar, även om det inte direkt blev jättemånga. Men jag tänkte att vi skulle kika på några av fynden som har fastnat på bild! På en liten gårdsloppis längs med väg 77 (tror jag?) mot Salahållet hittade jag två korgar som jag tänkte skulle passa bättre som krukor. Jag minns inte det exakta priset men det kan ha varit runt 40 kr för båda kanske?
 
 
Elefantörat var gulligt i korgkruka!
 
 
Den blå ljuslyktan är ett annat fynd från den här sommaren. Jag har snöat in lite på den här mörkblå färgen, tycker den är så fin! Fjärilsbrickan är också loppisfyndad, men för ett par år sedan. Jag tyckte det var dags att ha den framme i köket lite igen! Bergen är salt- och pepparkar från Lagerhaus, så inget loppisfynd men de är gulliga ändå! 
 
 
När jag och mamma var på Täby galopp hittade vi två såna här små 50-talsbord. Mitt helt i trä, men hennes hade en fin vit skiva i sten. Det framgår inte riktigt hur litet bordet är, men det är alltså bara runt 30 cm högt. Men fint att ha växter på! Krukan är också ett loppisfynd, märks det att jag verkligen gillar blått just nu eller?
 
 
Det här sista är inte ett loppisfynd, men ett slutreafynd som jag tycker får vara med ändå! Jag hade kikat på den här fåtöljen från Åhléns ett bra tag, men hade inte riktigt lust att hosta upp 1800 eller vad den kostade. Inte för att det egentligen är dyrt för en fåtölj, men det är helt enkelt lite dyrt för min studentekonomi. Så när sommarreorna började så var den på 50 % och jag var så nära på att gå och köpa den flera gånger men det blev aldrig av. Till sist var den nedsatt till bara 500 kr och då var jag tvungen att slå till! Så nöjd! Kudden är förresten min egna design, finns att köpa här

Utvärdering av odlingssäsongen 2016

 
Nu i helgen har jag stängt ner balkongen för den här säsongen och skördat alla sista tomater, gröna som röda, och tagit in några chiliplantor för att fundera över om jag ska försöka övervintra någon. Så det är dags att utvärdera den här odlingssäsongen!
 
Vi börjar med tomaterna, för de är mina favoriter! Som ni ser på bilderna ovan så har jag kunnat skörda en hel del tomater! Och de här är bara det jag tog in nu i helgen, innan dess har jag skördat två lika stora skålar till, plus plockat lite då och då till maten. Riktigt mycket skörd alltså! Totalt har jag haft 9 plantor och 6 olika tomatsorter. 
 
 
Här är de 6 tomatsorterna jag odlat i år! Från vänster: en icke-namgiven gul körsbärstomat, Sungold, Minibell, Tiny Tim, Tigerella och Chocolate cherry. De som mognade först var Minibell, sedan var de mogna andra ungefär samtidigt förutom Tiny Tim som var långsammast. 
 
Gul körsbärstomat - Högväxt sort som ska tjuvas. Bildar stora klasar med hur många frukter som helst på varje klase. Jag gillar mest färgen, ärligt talat smakar den inte jättemycket. Men den smak man känner är lite sötare än "vanliga" tomater.
 
Sungold - Min favorit vad det gäller smak! Riktigt söt och god! Frukterna är mer orange i färgen än röda Det här är också en högväxt sort som ska tjuvas.
 
Minibell - Lågväxt körsbärstomat som inte tjuvas. Det är andra året jag odlar den här sorten och jag gillar den för att den är liten och inte tar mycket plats, och för att man inte behöver jaga tjuvar. Den mognar fort, får en ordentlig stabbig stam så den orkar hålla alla frukter uppe och smakar gott! Smaken är ganska typisk så som man tänker sig tomat, eventuellt något sötare. Den här tillsammans med den gula tomaten producerade flest frukter! 
 
Tiny Tim - Också en lågväxt körsbärstomat som inte tjuvas. Väldigt lik Minibell i utseende och växtsätt, men dess frukter mognade mycket senare. De första Minibellsen kunde jag skörda i mitten av juli, Tiny Tim hade sina första röda frukter nu i september. De är lite hårdare i skalet än Minibell men smakar också väldigt typiskt tomatigt tycker jag. 
 
Tigerella - Egentligen hade jag bestämt mig för att inte ha några stora tomater utan bara körsbärssorter, men att den här hette Tigerella och var randig fick mig att vilja testa ändå. Nu syns inte ränderna jättebra på just den tomaten, men de jag skördat tidigare har haft tydliga gula ränder på frukter. Väldigt snygg tomat. Det här är en högväxt sort som ska tjuvas. Den smakar också ganska typiskt, kanske lite mer syrligt än Minibell och Tiny Tim. 
 
Chocolate cherry - En brun tomat! Jag tycker den är riktigt, riktigt fin! Det här är min systers favorit, och hon är en finsmakare av tomat! På riktigt så har hon ätit tomater som äpplen så länge jag kan minnas, mina föräldrar var tvungna att gömma tomaterna så att det skulle finnas kvar till maten och de inte blev uppätna... Hur som helst, smaken är söt och enligt fröpåsen "med strimmor av mörk choklad", och ja... kanske lite? De har helt klart mastigare, mer fyllig smak än de andra sorterna. Smakmässigt är den i topp tillsammans med Sungold tycker jag! Det är en högväxt sort som ska tjuvas. Den producerade nog minst frukt av alla, men de frukter som kom var riktigt bra. 
 
 
Till nästa år kommer jag nog fortsätta med Minibell och Sungold, eventuellt också Chocolate cherry, och så prova någon ny sort. Men jag måste verkligen ha lite mindre plantor än vad jag haft i år, för även om jag älskar att min balkong är som en djungel så har det varit lite väl mycket när stolarna och bordet också är täckta av växter. Det går bra så länge plantorna är små och så tänker jag att det inte är något problem att få plats, men jag glömmer jämt hur stora de faktiskt blir sedan. Hoppas jag går tillbaka och läser det här innan nästa säsong! Det är trevligt att kunna sitta på balkongen med!!!
 
 
Det råkade bli tre chilisorter i år. Egentligen skulle jag bara odla Anaheim som är en röd chili och en gul sort, men så visade sig minipaprikan mamma gett mig vara en annan sorts röd chili. Jag har ingen aning om vad det är, men det är ganska lagom stark för min smak! Det är först i september som alla chilis har börjat skifta färg! Det är fortfarande några som är gröna, men de får mogna inomhus nu istället! 
 
 
Men jag hade ändå paprika också på balkongen! Jag fick två små plantor av Alicia, och hade några minipaprika frön också. Men de har varit väldigt olycksdrabbade. De har blåst ner från hyllor, knäckts, tappats och övervattnats. Men en av Alicias plantor har lyckats göra paprikor och såhär ser den största ut! Ingen färgskiftning i sikte än så länge, men förhoppningsvis blir den röd snart! 
 
 
Gurkorna (hade två) som jag inte ägnade så mycket uppmärksamhet åt producerade två stora fina gurkor och två små halvfärdiga. Gurkan är den planta som vissnar fortast här, för den är känsligast mot kallare temperatur. Helst vill den inte ha under 10 grader och det har det ju definitivt varit på nätterna nu på sistone. Men två små till blev det innan plantorna gav upp. Och de är så goda! Egenodlad gurka smakar så himla mycket mer och är lite mindre vattnig än köpegurka. Visst, egenodlade tomater är också godare än de man köper, men det är SÅ stor skillnad på gurka! Jag försökte ju också med zucchini i år, men det gick helt åt pipan. En råkade jag knäcka när jag planterade om, en övervattnade jag och den tredje gick det bara inte heller bra för. Men det konstiga var att NU i september så började den blomma för första gången. Kul! Det hinner det ju inte bli något av såklart. Oklart om jag försöker mig på det igen nästa sommar, känns som jag skulle vilja ha en pallkrage att odla i då istället för kruka. 
 
Det är så den här säsongen har sett ut! Plus kryddor, sallad och jordgubbar, men det tycker jag inte är lika spännande som grönsaker riktigt. Jag är nöjd, det enda är att inte ha fullt så många plantor nästa år. Chili+paprika är över 10 plantor bara det, och så 9 tomater, 2 gurkor, 3 zucchinis och allt annat är för mycket. Men det är ju kul också såklart. Nu har jag t.ex. en enorm tomatskörd jag inte riktigt vet vad jag ska göra av, så jag vill ha alla era bästa tomatrecept! Jag har redan gjort en stor sats "soltorkade" tomater, och så brukar vi ha det i olika typer av pastarätter, men vad kan man göra mer? Chilirecept går bra för den delen med! 
 
 
LÄS MER:

MONTHLY MAKERS BOKSTÄVER & ORD

 
Den här månaden är temat för Monthly Makers "Bokstäver & ord" och Stina är värd! På det här inlägget lämnar du en länk till ditt bidrag för att vara med! 
 
Jag hade egentligen en helt annan idé än det här, men ibland är man bara inte så sugen på att göra det man har tänkt. Däremot har jag jättelänge varit sugen på att brodera på kläder, och när jag äntligen hittade min vita crop t-shirt jag hade som uttänkt offer (lääängst in i garderoben!) så var det bara att sätta igång!
 
 
Jag budade hem massa guldtråd på Tradera förra året i syfte att brodera något på min jeansjacka och vitt och guld tycker jag är så fint ihop så det kändes som ett givet val av tråd. Men oj vad den tråden inte var samarbetsvillig! Jag vet inte hur jag ska beskriva det riktigt, men det kändes bara som den stretade emot. Men det gick ju till slut och det blev ett budskap på t-shirten!
 
 
"Allergic to bullshit" står det ifall det syns dåligt. Gillar't! Nu funderar jag mest på vilka andra kläder jag kan gå lös på för gud så roligt det här var. Gör man såna här enkla stygn går det ju fort också, de här tre orden tog mindre än en timme men det hade nog kunnat gå snabbare med en mer medgörlig tråd! Jag ska definitivt rota igenom min garderob inom kort! Och kanske våga brodera på den där jeansjackan till slut om jag kommer på något fint motiv...
 
 
Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I september är temat bokstäver och ord, och Stina är värd. Kommentera detta inlägg hos Stina med en länk till ditt bidrag för att vara med. Deadline är den 28 september!
 
Vi som driver Monthly Makers är AliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsaJessica, jag, RuthSandraStina och Wilda. Den här månaden är Jessica värd och temat är Saga! Deadline är 28:e som vanligt!
 
Du hittar oss på facebookinstagrampinterest och på monthlymakers.com.

The plant gang

 
Här är de senaste tillskotten i min lilla växtfamilj! För ett par veckor sedan hade Plantagen 50 % på alla gröna växter så jag åkte dit och råkade komma hem med 9 plantor... Ruth kommenterade för ett tag sedan att jag borde ha som mål att ha lika många växter som kvadratmeter i vår lägenhet och det är precis vad jag har tänkt! Vi bor på 57 kvm och nu är vårt hem prytt av 60 växter! Då räknar jag inte några ätbara odlingar eller växter ute på balkongen, men eftersom jag planerar att försöka övervintra någon planta så kommer det att totalt landa på över 60 stycken inomhus när jag stängt ner balkongen för i år. Så... nu får jag nog inte skaffa mig fler plantor ifall inte någon dör, någon måtta på crazy plant lady får det vara. Men det känns redan tråkigt, haha.
 
 
Det är mest kaktusar bland nytillskotten, för även om jag sticker mig på dem lite för ofta så är de mina favoriter!
 
 
Och den allra finaste är den här lilla nya med Musse Pigg-öron, jag tror den heter Opuntia. Jag har velat ha en sådan hur länge som helst och nu fanns den äntligen i butik! Min andra favorit bland nytillskotten är fiolfikusen! Jag köpte en tidigare år men den dog förmodligen av övervattning, så jag hoppas hoppas att jag ska lyckas ta bättre hand om den här för tänk vad fint om den någon dag blir ett stort fikusträd. Håll tummarna!

En skärbräda och ett UFO

 
Om mindre än två veckor får jag äntligen hålla på med keramik igen! Men jag har fortfarande saker kvar att visa från min förra kurs! Som den här skärbrädan till exempel! Jag försökte göra en på min första kurs, men den sprack dessvärre i ugnen. Så jag gav det ett nytt försök och gjorde den lite tjockare den här gånger. Det jag har gjort är att kavla ut lera och så skära ut formen på brädan jag vill ha. Stämpeln är en som finns i kurslokalen och inte en av mina egna, men jag är lite sugen på att göra flera brädor med mina egna stämplar på.
 
Det enda lite negativa är att baksidan är oglaserad då den sidan som ens grej ligger på i ugnen inte kan vara glaserad, då fastnar den i ugnen när glasyren smälter. Det är i alla fall fallet när man använder den lera, ugn och glasyr som man gör här på kursen, men det måste ju finnas sätt att komma omkring det? Hur görs annars keramiksaker man köper som är glaserade hela vägen? Upplys mig gärna om ni vet! Det negativa är att jag tycker det är lite fult bara så det är ju ingen större grej så länge man inte vänder på brädan! Men den är hur fin som helst att servera till exempel ostar på! 
 
 
Den här andra grejen är ett oavsiktligt UFO (Unfinished object). Jag hade lite kavlad restlera så jag började forma det till en kruka eller något, som jag stämplade med en stämpel jag gjort. Men så blev en drejskiva ledig och jag packade in den här i plast för att fortsätta med en botten nästa gång. När nästa gång kom så hade jag totalt glömt den och den stod i hyllan tills den torkade helt och det var för sent att sätta någon botten på den. Så nu har jag en bottenlös kruka eller vad det nu kan tänkas vara. Den tanke jag haft är att sätta den mitt i en större kruka och plantera något liksom i flera lager, om ni förstår hur jag menar. Att man har en växt i den här i mitten av en större kruka, och så växter runt om den här som växer i den stora krukan. Eller har ni några bättre idéer på hur jag ska använda den här märkliga saken?
 
 

Ett besök i Rosenhed

 
 
Eftersom workshopen i växtfärgning jag var på låg i Gnesta och började hyfsat tidigt så fick jag erbjudande om att sova över hos Jessica i Rosenhed! Alltså att deras hus heter Rosenhed, hur jäkla fint? Och lika fint på insidan! Kolla bara de här tapeterna till exempel! Jag kom i alla fall dit på fredagkvällen innan workshopen och det blev ingenting alls fotat då dessvärre. Det som borde ha fastnat på bild var den fantastiska kantarellpizzan vi gjorde till middag, men ni får föreställa er istället! 
 
 
Efter workshopen på lördagen gick vi, nu i sällskap med Alicia som också växtfärgat, tillbaka till huset och fikade på Jessicas hembakta bröd. Och så klappade vi på Lumos förstås! Så söt och lite märklig katt <3
 
 
Det finaste var ändå (förutom att umgås såklart!) att få se alla Jessicas kreationer IRL. Alltså den här papperskorpen hon gjorde för vårt första Monthly Makers tema någonsin är makalös!
 
 
I ett fönster stod några av hennes astrolampor
 
 
Även Alicias konst fanns representerad i huset! 
 
 
Lumos är så himla fotovänlig (eller är det ens ett ord?), jämfört med min katt som bor hos mina föräldrar. Hon är omöjlig att få en bra bild på då hon bara ska komma nära och gosa så fort hon ser en, eller så gör hon något konstigt med ögonen så hon ser elak ut. Men Lumos är en riktig modellkatt! 
 
Mycket mer än så hann vi inte med eftersom tågen går rätt sällan i Gnesta och det tar lite mer än 2 timmar att komma hem till Uppsala för mig! Men det var ett så fint dygn i Gnesta och jag kommer gärna på besök snart igen! 
 
 
 
Läs också Alicias inlägg från dagen!

Mina odlingar i augusti

 
Jag vet att det redan är september, men alla bilder är från augusti så vi kikar på hur det sett ut på balkongen senaste månaden! Nu har jag hunnit skörda kanske hälften av tomaterna, men det börjar bli kallare och kallare nu. Så nästa inlägg blir nog det sista och utvärderande inlägget över årets odlingssäsong, men än så länge är det fortfarande saker som mognar ute på balkongen! 
 
 
Men först en överblick över hur det ser ut nu! Återigen så har jag fyllt balkongen till bristningsgränsen... Mitt mål i år var att odla mer koncentrerat, men det blev visst inte alls så.. Hehehe. På ett sätt älskar jag att det är en galen djungel, men det vore ju nice att ha utrymme att sitta och hänga på också. Soffan kan man sitta på, men de båda stolarna är upptagna av plantor och bordet likaså. Det fungerar fint i början på säsongen då plantorna inte är så höga, då står de bra i hyllan och de har dessutom mindre krukor så fler får plats på en yta. Men nu i slutet när allting är gigantiskt så tar det sån plats. Golvet räcker inte till. Dessutom börjar de blåsa mera nu, så pass mycket att krukor faller ner från hyllan och saker välter, så då står de stabilare på stolarna istället. Yta att umgås på får offras helt enkelt. Jag ska fundera lite på fördelningen till nästa år! 
 
 
Gurkan som jag knappt brytt mig om gav en såhär stor fin gurka som jag faktiskt åt i en sallad igår. Så smakrik och god! Jag trodde att det här var prick samma sort som jag odlade förra året, men nu är jag osäker. Den smakade liknande, men den här hade så enorma frön i gurkan som jag inte känner igen från förra året. Jag tyckte också att den hade en störra mängd vatteninnehåll än förra året. Men det kanske beror på när man plockar dem också? Jag har en till skördad men ännu inte äten som är lite mindre och mer mörkgrön så jag ska se om den skiljer sig åt eller ej. Återkommer i nästa odlingsinlägg! 
 
Zucchinin har jag gett upp, den hoppades jag verkligen på men det gick inte alls. Den behöver nog större utrymme än jag kunde ge den, tror jag, och så fick den för dålig, mörk placering på balkongen. Jag sådde tre men nu har jag bara en kvar, en knäckte jag stammen på och den andra vattnade jag ihjäl. Den sista gav jag då upp för den växte och blev ganska stor men sedan tog det bara stopp. Inget hände. Det konstigaste är dock att den nu i september har börjat blomma. What? Det kommer ju inte hinna bli någon frukt på den direkt. Jag tror den plötsliga blomningen har att göra med att jag flyttade den till en soligare plats, men alldeles för sent. Men det är bra lärdomar att ta med sig till nästa säsong! 
 
 
Chilisarna och paprikorna är fortfarande gröna. Anaheimchilin har stått still i växten ett bra tag nu och producerar inte heller ny frukt, så jag fattar inte varför de vägrar att mogna? De lägger ju inte energin på något annat heller direkt? Mystiskt. Jag funderar på om jag ska ta in plantorna och se om en varmare temperatur kanske gör susen!
 
 
Men till mina favoriter och stoltheter - tomaterna! Jag började skörda lite grann i juli, men nu under augusti har alla sorter utom Tiny Tim gett mogna fina tomater! Här är två av mina tre Minibells, det ser nästan ut som vindruvor med så många gröna tomater i klasar. Den här sorten har producerat hur många frukter som helst! Och så blir den inte större än kanske en halvmeter vilket är rätt skönt!
 
 
De höga plantorna växte till slut kaosartat för att balkongräcket tog slut och de inte hade något mer att stödja sig på, så de har legat lite omlott om varandra och hängt ut från balkongen. Men det är ganska fint ändå. Här syns Tigerella (de stora tomaterna), Sun gold, gula körsbärstomater och en liten Minibell.
 
 
Sun gold tycker jag växer i så fina klasar, de är lite mer orange i färgen och supersöta!
 
 
De gula namnlösa körsbärstomaterna är lite päronformade och det är hur många som helst på en klase. En klase har mognat än så länge, men det är två till på g med minst lika många frukter!
 
 
Chocolate Cherry är en mörk körsbärstomat som var ganska slö i mognaden, men väl värd att vänta på. Mycket smak, saftiga och lite annorlunda smak än de andra. Men en full utvärdering om alla tomatsorter kommer i utvärderingsinlägget längre fram! 
 
Så sammanfattningsvis så har augusti gett mycket tomatskörd, två gurkor, men ännu ingen chili eller paprika! 
 
 

Sekunder av augusti

 
Augusti gick så fort! Det är redan september, men jag tänkte att vi skulle kika på hur augusti såg ut för mig. Det är förresten mina fina kille som gjort låten i videon! 
 
Jag har:
  • Fortsatt att spela massa Pokémon Go
  • Tomaterna har gått från att börja skifta färg som i början av klippet till att nästan alla är mogna
  • Jag har också skördat gurka
  • Varit på Pokémon event
  • Åkt till Gnesta och sovit över hos Jessica
  • Växtfärgat med Alicia
  • Klappat på Lumos
  • Målat
  • Spelat sällskapsspel
  • Stekt födelsedagspannkakor till E
  • Haft 20-årsjubileumsfest med min äldsta kompis
  • Tagit en promenad och hamnat i överraskningsspöregn
  • Besökt tropiska växthuset i Botaniska trädgården och dreglat över växter
  • Klätt ut mig till Snövit
  • Grillat hos mina föräldrar
  • Cyklat till skolan
  • Ätit finlunch vid vattnet
  • Och haft vattenkemi-labb!

DIY: Uggla i Sculpeylera med pärlögon

 
Efter att jag gjorde räven till månadens Monthly Makers så ville jag skapa flera djur! Valet av djur blev enkelt, jag behövde en födelsedagspresent till en fest jag skulle gå på och ugglor är värdinnans absoluta favoritdjur. Så det blev en sorts berguv, tillverkad i Sculpeylera och med pärlor från ett loppishalsband till ögon.
 
 
Såhär såg den ut innan jag stoppade ugglan i gunen. Jag försökte göra lite strukturer i leran den här gången för att få fram fjädrar och sånt, men jag kunde nog tagit i lite mera. Fårorna på bröstet försvann nästan när jag målade den, men stjärtfjädrarna och vingarna syntes helt okej. Nästa djur jag gör kommer jag nog göra strukturer över hela kroppen för att få fram päls eller vad det nu blir för något.
 
Jag är fortfarande lika förälskad i den här leran alltså. Det är så SKÖNT att kunna sitta och pilla hur länge man vill utan att den torkar! Och den blir så mjuk när man arbetat igenom leran, det har jag aldrig ens upplevt med lufttorkande lera. Jag tycker lufttorkande nästan alltid är lite halvtorr och trög redan från start, men inte Sculpey! OBS ej sponsrad, men I wish!
 
 
 
Den blev lite gullig tycker jag och hon som fick den blev glad! Den var dock rätt knepig att måla. Jag tror min referensbild var en extra rödbrun berguv, för den här känns lite fel i färgen och jag hade så svårt att få till rätt nyanser. Så det blev lager på lager på lager för att få till det någorlunda, men jag är ganska nöjd hur som helst! 
 
Nu har jag en sista bit kvar av leran som räcker till ett djur i samma storlek som räven och ugglan! Förslag på vad jag ska göra för något av den?