Älgsafari

 
Min killes familj är experter på att hitta på olika aktiviteter när någon i familjen fyller år. Det kan vara allt från minigolf till paintball till femkamper till utflykter till Skokloster. Och förra veckan fyllde min E år och den här gången var födelsedagsaktiviteten att åka på älgsafari i Morgongåva. Förmodligen Alicias värsta mardröm och varning för att det här inlägget är fullt med bilder på älgar ;)
 
 
Man fick åka in till två stora hägn där de hade älgarna på sådana här vagnar som var kopplade efter traktorer. Han som hade gården gick runt fritt bland älgarna, han hade varit med varenda en av dem sen de var små kalvar och sovit ute med ko och kalv när de var nyfödda för att de skulle acceptera honom. 
 
 
Vi började med att åka in i hägnet där tjurarna vistades och fick träffa Holger, Ludvig och Linus som kom lunkandes. De fick mat i samband med att åkte in så de kom självmant fram till guiden när vi kom in.
 
 
Fullt solsken och molnfri himmel är kanske inte de bästa förutsättningar för fotografering för det blir så mycket hårda skuggor, men jag tycker det blev helt okej ändå!
 
 
Det var den varmaste sommardagen hittills och älgarna svalkade sig med ett dopp. Det var första gången den här sommaren som älgarna badade under en guidning tydligen. 
 
 
Så lämnade vi herrarna och åkte in till hagen där älgkorna var och där fanns... 
 
 
...en liten kalv! Hur gullig? Hon orkade inte vara med så länge bland alla människor så hon gick in i skogen och gömde sig efter en liten stund. 
 
 
Det här är Göta som var drottningen i hagen och var väldigt ljus och närmast grå i färgen istället för det klassiskt bruna. 
 
 
Jag tog lite closeups på älgen Ida. Vilka jäkla ögonfransar! 
 
Och det var den utflykten! Jag är fortfarande kluven till djur i fångenskap överhuvudtaget, men tycker i alla fall att det här sättet är bättre när de har jättestora hägn som de går fritt i och att de är vana vid människor och att bli matade på det här sättet än typ björnarna på Skansen som är jättemånga djur i en inte lika jättestor bur och där folk går och tittar på dem hela dagarna. Här blev älgarna "störda" i kanske en timme om dagen skulle jag gissa. Ah, jag vet inte, jag antar att det finns olika grader i helvetet liksom... Det skaver allt mer i mig hur som helst.
 

Monthly makers: textil

 
Här är mitt något sena bidrag till den här månadens Monthly Makers, men jag hann i alla fall! Min första idé gick inte att genomföra för att den krävde en symaskin som jag inte hann åka och låna. Så jag körde på en annan grej jag ändå velat testa ett tag sedan jag gjorde en ampel i samma teknik, nämligen lite vägghängd makramé!
 
För övrigt är de här tapeterna anledningen till att jag inte vill visa bilder på vårt hem, ALLT är fult till de här tapeterna. Men de goda nyheterna är att vi äntligen äntligen äntligen ska få omtapetserat av vår hyresvärd! Jag längtar så orimligt mycket till att slippa gult överallt!
 
Men tillbaka till skapandet!
 
 
Jag använde mig av zpagetti-garn som jag hade liggandes hemma och den här metallhängaren jag hittat på loppis och tänkt göra en vimpel på egentligen. Men jag har en till likadan som förmodligen får gå det ödet till mötes!
 
 
Jag började med att knyta 14 stycken lika långa bitar garn på metallpinnen på detta sätt. Det behöver ju inte vara just 14, men ett jämnt antal är bra om man vill göra samma mönster jag gjorde och få det jämnt! 
 
 
Den första knuten jag gjorde därefter ser ni på bilden. Jag har alltså redan knutit de till vänster. Steg ett är att ta det vänstra garnet och göra en ögla runt det högra garnet.
 
 
Dra fast knuten och då ska det se ut såhär.
 
 
Sedan gör man exakt likadant fast med det högra garnet och gör en ögla runt det vänstra och drar ihop.
 
 
Sedan gjorde jag ett mönster som kräver fyra garn. Börja med att lägg det längst till vänster av de fyra över de två nästkommande garnen och under det sista.
 
 
Garnet längst till höger ska sedan under de två i mitten men över det till vänster på det här viset. Dra försiktigt ihop tills det ser ut som de färidgknutna varianterna till vänster.
 
Efter detta blev jag så inne i knytandet att jag glömde ta fler bilder, men resten var ganska enkelt ändå. Upprepa samma mönster som nyss men börja två garn längre in så att det bildas som ett "V" ovanför de nya knutarna. Om ni kollar på den färdiga bilden så fattar ni nog. Jag gjorde det här mönstret tre gånger.
 
Slutet blev sedan lite... improvisation. På något sätt tog jag det garnet längst till vänster och lindade runt varje enskilt garn hela vägen till höger. Okej, det här var svårt att förklara i text men i princip gjorde jag precis som i första knuten efter att jag fäst garnet, fast jag drog inte åt så mycket och fortsatte att linda med samma garn runt varenda garn till höger. Det fäste jag sedan med en vanlig knut och klippte av ändarna.
 
Sedan knöt jag ihop ändarna två och två så att de bildade öglor. Ändarna på knuten klippte jag bort. Det sista jag gjorde var att knyta fast tre långa garn i öglan och fläta ihop dem.
 
 
Så var det klart! Jag skulle inte påstå att jag är jättenöjd direkt, mest för att slutet blev lite knasigt. Jag är nöjd med den övre halvan innan jag spårade ur lite. Men det var kul att testa på en teknik jag prövat tidigare i ny tappning! Om en ampel i makramé är 1/5 i svårighetsgrad så är det här kanske en 2:a, det vill säga fortfarande enkelt men lite knepigare än ampeln (som nog är det enklaste och snabbaste DIY jag gjort). Men om man vill göra något liknande så rekommenderar jag att hitta på något annat i den nedre halvan för alla knutar och att klippa bort ändarna på de var en riktigt dålig idé. Ett annat tips är att börja med att ta låååånga garnbitar till att börja med, jag skulle säga ungefär dubbla längden på hur lång du vill ha slutresultatet. Mycket mer än man tror försvinner i knytandet, vilket jag inte tänkte på.
 
Det är i alla fall mitt bidrag till månadens Monthly Makers där Beatrice är värd den här gången! Förhoppningsvis hinner jag göra min originalidé snart också om jag bara kan låna en symaskin!
 
Vet du inte vad Monthly Makers är? Du kan läsa mer här, annars kan man sammanfatta det såhär: Monthly Makers är en kreativ utmaning som pågår hela året. Det är 12 teman för 12 månader och 12 bloggar som är värdar för varsitt tema. Vi som håller i MM är: AgnesAliciaAnna MaríaAnnicaBeata,BeatriceElsaEmelieJessicaJessicaSandra och jag! Men alla som vill får vara med och skapa! Månadens värd för Monthly Makers är Beatrice och här hittar ni hennes bidrag. På hennes inlägg länkar man till sitt eget bidrag eller använder #monthlymakers på instagram. Har man varken blogg eller instagram går det också bra att posta på vår facebooksida! I slutet av månaden (det vill säga typ nu) så gör hon en sammanställning med alla bidrag!

Fjärilsstigen

 
Jag känner mig totalt dränerad på energi just nu, därav att det varit lite dålig uppdatering här. Jag har bara inte orkat göra något annat än att komma hem och lägga mig på soffan ungefär när jag kommit hem. Noll lust, ork eller tid att skapa något och har inte velat klämma ut inlägg här bara för att uppdatera med någonting. Nu när jag börjat pendla till Stockholm så har jag i princip fyra-fem timmar vaken tid hemma och noll energi. Men här kommer i alla fall ett fotoinlägg från en promenad i sensommaren!
 
I naturreservatet som ligger precis där vi bor finns det en fjärilsstig som är en av de artrikaste fjärilsmiljöerna i Sverige. Hela 58 arter av dagfjärilar kan man se i området. Vi tog en promenad förra veckan i reservatet och trots att vi inte gick den riktiga fjärilsstigen så såg vi en massa fjärilar (men det blev inte bra bilder på alla). Snart snart innan sommaren är slut tänker jag att vi ska ta en promenad på den riktiga fjärilsstigen också och se vad som finns där! För snart är fjärilssäsongen slut. Men just nu kan man fortfarande se en massa påfågelögon vilket är en av mina favoritfjärilar i Sverige!
 
 
Men först, en vårtbitare! Hela fältet måste ha varit fullt med dem, för det lät så mycket vart man än gick!
 
 
Den här synen är ett minne blott nu, för nu har traktorerna varit framme och skördat! Men så fina fält med... är det råg? Havre? Pinsamt, jag borde ju kunna efter att ha läst floristik, hehehe... Påminn mig gärna om vilket sädesslag det är, men fint med sådana här fält är det i alla fall!
 
 
Och så lite fjärilar! Den första är jag osäker på vad det är, men den andra är någon art av pärlemorfjäril och den sista tror jag är en mindre tåtelsmygare. Det finns en del lite kul fjärilsnamn, som smultronvisslare eller blomvisslare, busksnabbvinge eller bastardsvärmare och ängssmygare. 
 
 
Vi tog en annan väg hem än vanligt och stötte på lite andra djur. Kråkor, en flock duvor och så ett fårgäng i en hage. Den här sista bilden på det svarta håret får mig att skratta, jag kan inte riktigt bestämma mig för om det är en "bitch I'm fabulous-blick" eller om det är en blick som försöker önska livet ur en? Den såg lite sur ut i övrigt så det kanske var det senare, de andra fåren kom fram och lät oss klappa dem i alla fall.
 
Och det var den promenaden! Hörrni, glöm inte att Beatrice postat sitt bidrag till månadens Monthly Makers nu och att man kan lämna sitt bidrag i kommentarerna där! Jag har verkligen inte hunnit med att skapa något bidrag ännu, men hoppas verkligen jag hinner innan den här månaden är slut för jag vill så gärna!

Plus och minus

 
+ Jag kom in på masterprogrammet i marinbiologi och börjar redan nu på måndag med kursen akvatisk ekologi!
- Jag kommer att spendera ca 3 timmar om dagen med att pendla mellan Stockholm/Uppsala.
+ Jag kommer förmodligen få fortsätta extrajobba i höst på mitt jobb på museet! Bästa sommarjobbet även om det varit lite ensamt, men jag har å ena sidan hunnit lyssna på en jäkla massa på podcasts och sommarprat!
 
 
+ VÄDRET just nu alltså. Äntligen äntligen kom sommaren!
- Jag har fått en jätteful linnebränna
+ Men vem bryr sig när man har sådana här sommarkvällar och de här omgivningarna 2 minuter från ens ytterdörr?
 
 
- Jag har en jäkla omtenta nästa vecka och jag hittar inte boken till den kursen. Jag måste ha lånat ut den till någon och glömt det? Så måste ta en vända till biblioteket imorgon...
+ Vädret ska vara lika fint i helgen och vi ska ha en liten sommarfest som jag tror kommer bli fantastisk!
- Jag vet inte om jag kommer hinna skapa någonting till månadens Monthly Makers, jag hade en så bra idé men det finns ingen chans att jag hinner åka till Väsby och låna mammas symaskin. Så jag får se om jag hinner komma på något enklare att skapa som hinns med någon gång mellan skolstart, omtentaplugg och kalas.
+ Den första tomaten börjar skifta färg till rött! Hurra! Om vädret håller i sig kanske allting hinner mogna innan frosten kommer!
 
 

Monthly makers inspiration: textil

Lampa av virkade dukar.
 
Den här månaden är det Beatrice på Herbariumet som är värd för Monthly Makers och temat är textil! Ett väldigt brett materialtema som man kan tolka lite hur som helst. Jag tänkte först att det inte är något jag arbetat så mycket med tidigare (jämfört med Alicias inspirationsinlägg med över 40 makalösa grejer hon gjort i textil!), men jag hittade ändå en del grejer jag skapat som faktiskt är i textil.
 
Tygkassar! Den översta är handmålad med en textilpenna och den undre tryckt med transferpapper!
 
Tröja målad med textilpenna.
 
Betongkruka av virkade dukar.
 
Och det var ungefär det! Inget material jag är jättebevandrad i med andra ord, men det ska bli spännande att lära känna det mer! Jag har jättelänge tänkt att jag ska lära mig sy mera, så jag funderar på att kidnappa min mammas symaskin och hitta på någonting. 
 
 
 
 
Och slutligen ett gäng bilder från Pinterest. Kolla gärna min board DIY: Textiles för originalkällorna till dessa bilder och mer inspiration! Och vill ni ha ännu mer inspiration så har även Sandra och Beata gjort inspirationsinlägg!
 
Vet du inte vad Monthly Makers är? Du kan läsa mer här, annars kan man sammanfatta det såhär: Monthly Makers är en kreativ utmaning som pågår hela året. Det är 12 teman för 12 månader och 12 bloggar som är värdar för varsitt tema. Vi som håller i MM är: AgnesAliciaAnna MaríaAnnicaBeata,BeatriceElsaEmelieJessicaJessicaSandra och jag! Men alla som vill får vara med och skapa! Månadens värd för Monthly Makers är Beatrice och den 25:e lägger hon upp sitt bidrag till temat. På hennes inlägg länkar man till sitt eget bidrag eller använder #monthlymakers på instagram. Har man varken blogg eller instagram går det också bra att posta på vår facebooksida!
 
Har ni kommit på vad ni ska skapa än på temat?

Jakten på kungsfiskaren

 
Här kommer en till utflykt jag och mamma gjorde under min semester! När jag praktiserade på Länsstyrelsens naturvårdsenhet i vintras så var vi ute i ett gäng naturreservat. I ett av dem läste jag att kungsfiskaren häckar så jag bestämde helt enkelt att jag absolut måste åka tillbaka i vår/sommar. Det hade kanske varit bättre på våren eller försommaren, men det var värt att chansa och kanske få se den tyckte jag! Så vi gick upp svintidigt och åkte ut till Hårsbäcksdalen som ligger ca 50 min bilresa åt Salahållet från Uppsala. Ungefär halv sju kom mamma körandes för att hämta upp mig och så åkte vi iväg!
 
 
Det är verkligen värt att gå upp så tidigt om man vill ha en större chans att se djur och fåglar. På bilvägen dit såg vi faktiskt mera djur än inne i naturreservatet. Exempelvis den här lärkfalken som satt mitt på vägen. Dock vägrade min kamera att fokusera genom framrutan på bilen så det blev ingen bra bild. Men en sådan har jag inte sett förut så det var kul! Exalterade över lärkfalken så körde vi ouppmärksamma vidare ca 20 meter innan en stor tornfalk flög iväg från telefonstolpen precis vid oss.
 
 
Några hundra meter senare ser vi något röra sig på ett fält, en rävmamma och hennes unge! På alldeles för långt avstånd för att bli en bra bild tyvärr, men ändå så gulliga. På samma fält hängde också ett tranpar lite längre bort. Vi såg också vad jag förmodar var tre stycken ormvråk för de flög också över fält längs vägen, eventuellt att en var en brun kärrhök. Men jag tycker att rovfåglarna är så jäkla svåra och särskilt att skilja på just de här två. Ormvråken kan ju se lite hur som helst. Men om de flyger över fält på det här sättet så är det oftast ormvråk enligt min fågelkompis!
 
 
Vi åkte vidare och sen tog jag den enda bilden jag är riktigt nöjd med från den utflykten, nämligen den här på ett rådjur längs vägkanten. Hon stod kanske 30 meter bort från bilen och bara stirrade i någon minut innan hon far iväg in mot skogen. Jag älskar rådjur, tycker de är så himla vackra! 
 
 
Så kom vi fram till vårt mål, Hårsbäcksdalens naturreservat! Det är en ravinmiljö och riktigt brant på sina ställen, och såklart med ett vattendrag (för det gillar kungsfiskare!) längst ner som gick genom hela reservatet. Det är lite svensk djungelkänsla med alla ormbunkar och högre växter längs med vattnet. Kungsfiskaren gillar att häcka i sluttningar och branter så det borde vara en perfekt miljö för att kunna se dem! Så vi gick längs med vattnet och spanade med kikare efter de så kallade "blåa blixtarna".
 
 
Men ingen kungsfiskare syntes till. Vi kanske eventuellt hörde en, men det är är väldigt tveksamt om det var det, så det räknas inte. Så det var lite av en besvikelse. Men vi satte oss och fikade på en bänk och njöt av naturen istället. Dessutom var det helt fullt med blåbär i skogen så vi fyllde ett par plastmuggar med bär. 
 
 
Däremot såg och hörde vi en massa svarthättor! Här är en hona med brun hätta istället för svart som hanen har. Och det var ungefär det! På vägen tillbaka mot bilen öppnade sig plötsligt himlen och det började verkligen ösregna så vi fick springa tillbaka uppför backen för att inte bli helt dränkta. Trots bristen på kungsfiskare så var det i alla fall en mysig utflykt med lite annorlunda natur än en vanlig blandskog som jag brukar gå i. Nästa vecka ska jag förmodligen ut och fågelskåda med några biologkompisar, hoppas på bättre kungsfiskarlycka då!

Balkongodlingen

 
Ärligt talat så är jag ganska less på alla odlingar just nu. Tomaterna bara fortsätter att skjuta i höjden och producera flera blommor istället för att fokusera på att de frukter som redan finns ska bli stora och mogna. Vad ska man göra, plocka bort de nya blomkvistarna? Å ena sidan så är det ju trevligt att de producerar massor av frukt, men desto tråkigare om ingenting hinner mogna. Jag tror min frustration mestadels ligger i att jag verkligen ansträngde mig i år med att plantera frön jättetidigt, köpte en extra lampa till växterna innan solljuset var tillräckligt och har verkligen skött om dem, å ändå så blir resultatet inte bättre än förra året då jag satte fröna i typ april. De där 2-3 extra månaderna de hade på sig att växa till sig har inte gjort någon skillnad alls.
 
 
Men! Allt är inte skit, det händer lite grejer i alla fall! Jag har kunnat skörda mina vita jordgubbar, de smakar ungefär som vanliga jordgubbar fast kanske lite syrligare och en svag hint av ananas samtidigt. Märklig beskrivning, men goda är de i alla fall! Den plantan bara fortsätter och fortsätter att blomma så det hinner nog bli en hel del fler gubbar innan säsongen är slut!
 
 
En gurka håller också på att bli färdig! Och den fortsätter att blomma på så förhoppningsvis blir det ett gäng till. Det knepiga med gurkor är att deras blommor är antingen hon- eller hanblommor. Och hanblommans pollen måste alltså pollinera honblommorna som bildar gurkan. Men då måste de ju blomma samtidigt, vilket mina inte riktigt gjort. Så ett par honblommor som hade kunnat bli gurkor har bara blommat ut och vittrat bort :( Men nu har jag två som blommar samtidigt så jag går med en liten pensel och handpollinerar honblomman så att det ska bli någonting!
 
 
Några chilisar är på g också, men det går himla trögt. Både chilisarna och paprikorna har varit jätteangripna av bladlöss i år, vilket förmodligen hämmat deras tillväxt rätt mycket. Men om det fortsätter att vara varmt och soligt så kanske det hinner bli en bra skörd här med, jag hoppas det! Särskilt paprikorna hoppas jag på, det är en sorts minipaprika jag köpt i år som jag är jättenyfiken på nämligen.
 
 
Men jag har å ena sidan kunnat skörda sallad och kryddor i princip hela sommaren vilket är rätt härligt det med! Tråkigt bara att allt annat går så himla långsamt. Inte en aning till röda toner i en endaste tomat i mitten av augusti liksom. Nu får det banne mig fortsätta vara fint väder så att det händer lite mer på balkongen!

Fjäril vingad syns på Haga

 
Jag hade ju faktiskt semester två veckor i juli, men det regnade på riktigt varenda dag. Så det var kul. Men det blev istället en del inomhusaktiviteter, som att gå på museum. En dag åkte jag och mamma till Fjärilshuset i Haga! Kanske mest för att jag ville fota fjärilar men också för att kolla på deras nya vithajsutställning!
 
 
Jag hade inte varit på Fjärilshuset sedan jag var typ 7 år gammal, så det var kul att se det med vuxna ögon. Dock är det nog roligare om man har barn med sig kan jag tänka mig. Men det var trevligt ändå! De hade dessutom en stor museishop vilket är ett plus, jag älskar museibutiker! Dock var det kanske lite väl mycket krimskrams till leksakser, men också många fina planscher och böcker.
 
 
Är det någon som vet vilken växt det här är? Det ser ju lite ut att kunna vara en släkting till Monstera? Kan man ha den som krukväxt? Älskar de randiga stjälkarna och stora bladen!
 
 
Men den kanske kräver regnskogsmiljö för att trivas och det är ju inte direkt något man brukar ha hemma. Fint är det i alla fall, jag skulle så gärna vilja åka till en riktig regnskog. Tänk att vandra kring Amazonas till exempel, det vore så jäkla häftigt!
 
 
Jag gillar den här växten med röda och gula inslag också, den vore också fin som krukväxt! En grej jag saknade var förresten skyltar om vilka fjärilsarter det fanns, det känns ju som att det vore en självklarthet. Jag kanske bara missade skyltarna i och för sig, för det vore riktigt konstigt om det inte fanns alls. Man vill ju veta vad det är man kollar på.
 
 
En av många matningsstationer där fjärilarna samlades! Den här blågula fjärilen var verkligen helt kamouflerad när den hade vingarna ihopfällda. Det syns lite på andra bilden, men den såg verkligen ut som ett torkat löv eller liknande när vingarna inte var utfällda. Jag såg inte ens att det var en fjäril först förrän den började röra på sig!
 
 
Det fanns lite andra djur också! Både land- och vattensköldpaddor, pilgiftsgrodor, fiskar och lite annat!
 
 
Och hajar såklart. Mottager gärna tips på hur man bäst fotar inne i akvarier? Det är alltid så mörkt och konstig belysning och hajarna rör sig snabbt. Det här var den bästa bilden liksom. Nåväl, de hade två typer av revhajar i akvariet och så en stor utställning om vithajar. Jag blev lite besviken på utställningen dock. Hajar är ett av mina favoritdjur, så jag var verkligen pepp på att se vad det var för utställning. Det var kanske 20-30 stora affischer med textinformation, en modell av en vithaj och en riktig (förmodar jag) käke av en vithaj i första rummet. Inte ens jag som är väldigt intresserad orkade läsa alla affischer, och jag tvivlar på att exempelvis barnfamiljer har orken att göra det heller. Men det blev lite bättre! Det roligaste var att de hade tagit dit en riktigt hajbur som man kunde gå in och känna hur det var att dyka med vithajar. Det som var bra med den var att buren skakade och rörde sig men däremot så var videon med hajen man dök med sådär. Det fanns också ett filmrum med en dokumentär som spelades när de var i Sydafrika och dök med vithajar och när de hämtade den där hajburen. Den var okej. Men överlag är jag inte så imponerad av utställningen.
 
 
Då var fjärilarna desto roligare! 
 
 
De här drömmiga kaktusarna älskade jag! Jag vill ha fler kaktusar här hemma. Men sammanfattningsvis var det en trevlig utflykt, men åk inte hit enbart för vithajsutställningen. Då är det nästan mer värt att kolla på en bra dokumentär om vithajar hemma. Om det hade varit finare väder så hade vi nog fikat ute i trädgården efteråt, men det är inte så mysigt när det regnar.

Om synen på förövare som psykiskt sjuka

Vi måste prata om en grej. Och hörrni, en triggervarning på att en våldtäktskildring finns i inlägget. Många av er har säkert läst att en 21-årig kvinna i Upplands Väsby blev mördad under en löprunda. Jag är uppväxt i Väsby så jag har följt det rätt noga, och det är så fruktansvärt hemskt. Men det är inte riktigt det jag vill prata om, utan om synen på förövare. En sak återkommer så ofta i kommentarsfält hos tidningar och på Facebook så fort det har hänt en våldtäkt, mord eller annat överfall på en kvinna. Det här med att personen som begått brottet är psykiskt sjuk. Här är lite utdrag ur kommentarer jag läst angående Väsby-mordet. ”Det verkar som du tror att det är en helt vanlig människa som tagit denna kvinnas liv och inte en riktigt sjuk individ” ”Nej, det är inte en normalt funtad person som ger sig på någon överhuvudtaget, inte det minsta och nej den personen lär inte lära sig ett skit om hur han eller hon ska agera enligt normen” ”Kommer alltid att finnas galna sjuka människor vare sig man lär ut i skolan att vara ”snäll” eller inte. I vissa fall är inspärrning enda lösningen”. Alltså, jag förstår att man säger såhär på ett sätt. Man tycker att det är så genomvidrigt att man inte kan tänka sig att en ”normal” person gör sådana saker. Det känns säkert tryggare också att ha det synsättet, att det bara är så kallade galningar som våldtar och mördar. Och vem vet, i det här specifika fallet kanske det är en psykiskt sjuk människa, det vet vi inte än men det är inte heller min poäng.

 

Poängen är att jag tycker att det är ett väldigt farligt perspektiv att ha. För det första så är det bara helt enkelt inte sant. Såklart begår en del sådana här brott för att de är psykiskt sjuka, kanske har vanföreställningar osv. Men det är en väldigt liten del av den här typen av brott. De flesta våldtäkter om vi nu ska ta det som exempel, för jag har mindre koll på mord, begås av helt vanliga killar. De har familj och vänner som älskar dem och som förmodligen tänker att nej men han skulle aaaaaldrig. Det är helt vanliga killar som har växt upp i en våldtäktskultur och som anser sig ha rätt till kvinnors kroppar. En del av dem förstår nog inte ens själva att vad de precis gjorde är en våldtäkt.

 

En vän till mig var ute på en klubb och blev antingen drogad eller så full att hon får en total blackout, hon vet inte själv. Det hon sista hon minns är ett glas vin, sen är det totalt svart. Hon vaknar på morgonen av att någon tar på hennes kropp och tränger in i henne. Hon vet inte var hon är eller vem denna mannen är. Men det ser ut som en helt vanlig kille mellan 20 och 30, han har en fin lägenhet i Vasastan. Hon förstår inte riktigt vad det är som pågår och är fortfarande ganska groggy. Men hon försöker putta bort honom flera gånger, viskar sluta. Han fortsätter. Hon ger upp, låter det ske, nu är det ju redan för sent tänker hon, det har redan hänt. När han är klar går han iväg till köket och sätter på kaffe. Hon smyger upp till toaletten, rafsar åt sig sina kläder på golvet. Hon förstår inte riktigt vad som hände. Hon tänker att ja, men jag kanske var så full att jag bara inte minns att jag följde med honom hem. Vi kanske hade sex kvällen innan som jag bara inte minns. Jag borde inte ha druckit så mycket. Hon går ut från toaletten och frågar honom vart hon är, var ligger närmaste tunnelbana. Hon tar på sig skorna och gör sig klar att gå. Han ger henne en kram, vi hörs.

 

Min poäng med den här historien är att den killen garanterat inte ser på sig själv som en våldtäktsman, i hans perspektiv har han bara dragit hem en full tjej och haft ett one night stand. Han är inte en psykiskt sjuk man, men han ansåg sig ha rätt att ha sex med en full/drogad tjej som var medvetslös. Han anser inte det vara en våldtäkt. Hon kommer inte heller att se på det som en våldtäkt förrän flera år senare, och den insikten känns som en käftsmäll. Även då kommer skuldkänslorna. Hur kunde jag inte förstå tidigare att det var det? Varför tog jag inte hans namn och adress och skrev ner? Varför anmälde jag inte?

 

Genom att sprida myten om att det bara är psykiskt sjuka som våldtar och överfaller kvinnor så förminskar vi upplevelser som den jag precis beskrev. Det är inga ”riktiga” våldtäkter. De är inte bara riktiga utan de flesta av alla våldtäkter ser mer ut så än att man blir överfallen utomhus av en galning. De flesta sker i hemmet av någon man känner. Av helt vanliga killar som inte är psykiskt sjuka på något sätt. Men det här synsättet på att det är galningar gör det också mycket svårare att tro att någon man känner har begått en våldtäkt, för han är ju en ”snäll kille”. Är det inte ironiskt att de flesta känner någon som blivit våldtagen men inte en våldtäktsman?

 

När man säger att det är psykiskt sjuka människor som våldtar så säger man också att det inte går att göra något åt det, man kan ju inte hjälpa att man är sjuk. De som säger sådana här saker verkar tycka att enda lösningen är att låsa in dem och ”kasta nyckeln i sjön”, men det kan ju inte ske förrän ett brott redan har begåtts. Vi måste istället jobba förebyggande. Och det är det vi behöver prata om, vad som får helt normalt funtade killar att göra sådana här saker, för det är i absolut majoritet. Hur vi bekämpar våldtäktskulturen som får dem att tro att de har rätt till kvinnors kroppar. Hur vi förändrar de normer i samhället som bidrar till våldtäktskulturen. Det är där vi behöver lägga fokus, inte på att begränsa kvinnors rörelsefrihet med uppmaningar om att inte ha hörlurar i öronen och lägga ansvaret på dem att skydda sig från ”galningar”.

2015 so far

 
I början av året skrev jag en lista över vilka drömmar och mål jag hade för året. Nu har mer än halva året gått så jag tänkte att det var dags för en liten halvvägsrapport! Såhär såg listan ut och detta har jag bockat av!
 • Utveckla mitt målande och helst gå någon kurs
 • Få fler illustrationsuppdrag och tjäna mer pengar på min konst
 • Ev. starta ett företag för det ändamålet (eller köra som hobbyverksamhet)
 • Ha ett biologirelaterat sommarjobb
 • Ta körkort 
 • Gå en keramikkurs (fick det i födesledagspresent förra året men det har inte blivit av ännu. Vi har ju en keramikugn i mina föräldras garage som bara behöver lagas lite grann, sen är det bara att köra!)
 • Lära mig att fotografera ordentligt och inte på auto
 • Spara pengar för att kunna resa någonstans i sommar, helst öluffa i Grekland
 • Äta mer vegetariskt
 • Odla mer egen mat
 • Vara ute i naturen mer
 • Ta examen

En del har jag lyckats med, och det jag är allra mest nöjd över är mitt sommarjobb faktiskt. Som i och för sig hänger ihop med att våga mer och inte vara rädd för att misslyckas så man kan säga att jag lyckats lite halvt med det målet också. Jag vågade fråga en av mina lärare om de behövde sommarjobbare på hennes andra jobb på Evolutionmuseet och så fick jag det. Och det har varit asbra, jag har fått välja hur mycket och när jag ska jobba, kan flexa lite hur jag vill, jag har en ordentlig lön, det är kul och spännande, en bra merit och jag ska förmodligen extrajobba i höst också! Så bra! Allt för att jag vågade fråga! Så det är det bästa med året hittills.
 
Jag har definitivt ätit mer vegetariskt också, när jag var på västkusten i tre veckor var jag i matlag med en vegetarian så vi åt bara vegetariskt under hela vistelsen. Har försökt hålla uppe det lite bättre här hemma också, men det är så lätt att hamna i gamla mönster och äta det man brukar. Odla mer mat har jag gjort, i alla fall om man ser till antalet plantor men ingenting utom kryddor och sallad har gått att skörda ännu. 
 
 
Jag har absolut varit ute i naturen mer också, och samtidigt övat på att fotografera. Jag skulle väl inte säga att jag kan "fotografera ordentligt" som var målet, men kör åtminstone på halvmanuellt läge och försöker lära mig hur alla inställningar samverkar för att kunna köra på helt manuellt. Jag tycker i alla fall att jag blivit mycket bättre sen jag köpte kameran vid årsskiftet. Men än finns utrymme för förbättring! Mamma har lovat mig ett "examensobjektiv" när jag är klar med en sista omtenta innan jag på riktigt har en kandidatexamen, väldigt bra motivation till att plugga ordentligt! 
 
Resten av målen har jag inte uppfyllt, än. Men det är ju nästan halva året kvar, så något mer tänker jag åtminstone bocka av! Det var bara så mycket som sattes på paus i våras när jag mådde skit. Det är väl ungefär 3-4 månader som jag mått dåligt och inte haft ork eller lust att göra saker jag vanligtvis tycker om, som att skapa. Det har verkligen fått vara på paus. Det är inte förrän nu det egentligen börjar kännas bättre, men det går upp och ner väldigt mycket.
 
 
Körkortet hade jag nog haft om det inte varit för ovanstående anledning. Men jag har tagit ett steg mot det i alla fall och skaffat tillstånd att övningsköra, så det är ju alltid något. En kurs i antingen keramik eller måleri vill jag verkligen få till i höst i alla fall! Spara pengar till resa, den biten har jag klarat av, men att faktiskt resa någonstans har inte funkat. Vilket gör mig mer besviken än jag vill erkänna, det känns så fruktansvärt bortskämt att vara ledsen över att inte kunna åka utomlands liksom. Men det är jag. Jag har längtat efter det i över ett år då vi inte kunde åka någonstans förra året heller och verkligen ansträngt mig för att spara i ett år och så blir det ingenting. Och det funkar liksom inte att ta ledigt en vecka i höst från skolan, man missar för mycket. Så jag får väl vänta ett år till. Men fan vad jag hade behövt det efter all skit i våras. Så, slut på bortskämd rant. Jag har ju egentligen mycket annat att vara glad för, men det är bara så surt när man längtat så mycket efter något som sedan inte blir av.

Skogspromenad + recept på blåbärscheesecake med kladdkakebotten

 
Häromveckan så var vi ute i skogen precis utanför oss för att plocka bär! Det är verkligen ett bra blåbärsår i år alltså! Eller bär-år överlag. Bara precis utanför vår dörr vid cykelstället växer ett gäng smultron och utan att ha gått hundra meter ens så hittade vi ett ställe med hur mycket blåbär som helst! Vi plockade utan problem en varsin liter på kort tid! Vi promenerade vidare i jakten på flera smultron...
 
 
Och fann ett gäng! Vi hittade några vildhallon också, men det var få som var mogna. Jag borde gå tillbaka och kolla nu någon vecka senare, nu lär de ju vara mogna. Eller så åker jag hem till mina föräldrar och länsar deras bärbuskar. För satan vad mycket godare det är med egenplockat än med köpta frysta bär som vi oftast har hemma. Av blåbären så har jag hittills bakat en smulpaj som försvann illa kvickt så jag inte hann fotografera den, men den var sinnesjukt god. Då använde jag det här receptet! Men så i söndags så bakade jag en blåbärscheesecake med kladdkakebotten också! Den var jättegod men väldigt mastig så man orkade definitivt inte mer än en bit. Och jag är inte den som säger nej till en andra kakportion i vanliga fall!
 
 
Det receptet hittade jag på Bambis blogg här, men jag tycker att det var alldeles för mycket socker i kladdkakebotten. Ni vet när man liksom känner hur det knastrar av socker när man tuggar? Inte jättenice tycker jag. Så jag bakade den en gång till och gjorde om receptet lite!
 
Blåbärscheesecake
2-3 dl blåbär 
200 g philadelphiaost
1/4 tsk vaniljsocker
2,5 dl vispgrädde
3 äggulor
2 dl socker
 
Kladdkakebotten
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1/4 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
 
Börja med att göra botten av kladdkaka. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda de torra ingredienserna. Häll i smöret och äggen och blanda till en jämn smet. Häll smeten i en smörad form, det underlättar om man har en med löstagbar kant. Jag lät den stå i ugnen i 14 minuter och den var väldigt rinnig när jag tog ut den. Men den stelnar efterhand och ska ju ändå in i frysen, så det är inget att bry sig om. 
 
Så är det dags för cheesecake-delen! Vispa ost, socker, vanilsocker och äggulorna. Mixa bären till puré och vispa grädder hårt. Blanda sedan ner bären och grädden tillsammans med de övriga ingredienserna. Häll smeten på kladdkakebotten (som bör ha svalnat först!) och ställ sedan kakan i frysen i åtminstone 4 timmar. Ta fram 20 minuter innan servering och garnera eventuellt med blåbär! 

Monthly makers sammanställning

 
Hörrni, missa inte att Jess har lagt upp samlingsinlägget för den här månadens Monthly Makers nu! Temat var rymden och fan vad otroliga saker alla skapat! Älskar MM och gemenskapen i skapandet som finns i det. Bästa internet-grejen 2015, jag är så himla glad att vi drog igång det! I och med det tänkte jag att vi skulle kolla på vad jag har skapat på temat hittills, nu när mer än halva året har gått. Alla samlingsinläggen är förresten länkade under varje tema, perfekt att gå tillbaka och inspireras igen av allas fantastiska skapelser!
 
Januari - Papper
 
I januari var Emelie värd för tema papper och jag gjorde en papercut-björn och experimenterade med olika bakgrunder. Till slut blev det ändå den här akvarellbakgrunden jag gillade bäst. Det blev senare även en varg och en älg i samma teknik.
 
Februari - Återbruk
 
I februari hade jag drabbats av svår prestationsångest efter papperstemat som alla gjorde så fantastiska saker till. Denna gång var temat återbruk hos Annica. Efter mycket om och men gjorde jag en vas av en pet-flaska. Väldigt oinspirerande och tråkigt, och förmodligen den skapelsen jag är minst nöjd med. Men något blev det i alla fall. 
 
Mars - Lera
 
Anna María var värd för tema lera i mars. Jag hade köpt en jättefin grå granitlera som tyvärr var rätt svårhanterlig. Trots uppvärmning var det svårt att forma den som jag ville. Men det blev i alla fall ett björnfat som jag har lite smycken på. Den tappade dock ett öra och gick halvt sönder när den torkade, så jag fick laga den med lim för att den ska se okej ut. 
 
April - Tändstickor
 
I april var Elsa värd för tema tändstickor! Det här är det enda temat jag inte varit med på hittills, jag mådde fruktansvärt dåligt och var dessutom på fältkurs i Fiskebäckskil under större delen av april. Men jag är lite sugen på att göra något på temat i efterhand, det känns tråkigt att ha missat ett liksom. Vi får se!
 
Maj - Magi
 
Maj var Jessicas månad och temat var magi. Jag inspirerades av naturens magi och tecknade en fågel som jag ramade in med fjädrar jag hittat i skogen, hägg och en sten. Min skaparlust började sakta återvända även om det här nog var det enda kreativa jag gjorde i maj? En liten mjukstart  blev det i alla fall.
 
Juni - Mönster
 
I juni höll Sandra i tema mönster. Jag lät mönstret bestå av tigerränder i alla möjliga färger och målade en akryltavla. Det var väldigt förlösande att bara kladda med färgerna och inte tänka på något annat. Och jag gillar resultatet också, färgerna är ännu mer lysande IRL. Det här är min personliga favorit efter papercut-björnen!
 
Juli - Rymden
 
Och så har vi det senaste temat rymden som Jess hade! Gillar mina planetmagneter! Jag är väldigt sugen på att måla något med rymden också, som en del har gjort fantastiskt bra till temat! Glöm som sagt inte att kolla in allas tolkningar hos Jess här!
 
Vilket har varit ert favorittema hittills? Den 10:e presenterar Beatrice augusti-temat förresten!