Seahorse

Jag tog en paus i beställningstecknandet igår och ritade någonting bara för mitt eget höga nöjes skull. SÅ SKÖNT! Det blev den här lilla sjöhästen i alla fall! Jag tänkte att jag ska göra en liknande samlingsbild som "Wild animals in Sweden" fast med havsdjur. Några idéer på vilka djur jag ska ha med? Jag har redan tänkt haj, en vanlig fisk och en sjöstjärna. Kanske en val?

Septembers Pinterest-inspiration

Källa.
 
Här är några av de saker jag sparat på min Pinterest den senaste månaden, tänkte att det kunde vara kul att se vad som har inspirerat en! Om ni vill följa mig där så hittar ni min sida HÄR, jag pinnar mest konst och DIY, men också inredning, feministiska bilder, odlingstips och trädgård, keramik, fina kläder och söta djur. Djur är ganska genomgående trend i alla kategorier... Som den här fina valskålen i keramik. För ett tag sedan var det en keramikugn som skänktes bort gratis i en Facebook-grupp. Jag skrev till ägaren direkt och övertalade mamma att vi skulle åka och hämta den och låta den bo i hennes garage. Den behöver lagas lite grann, men sedan ska jag skapa så mycket fina saker i lera! Jag är så glad! Jag vill göra massor utav skålar i olika djurformer! 
 
Källa.
 
DIY linne. Jag har varit och köpt textilfärg i helgen, så snart tänker jag trycka och måla saker på tråkiga enfärgade kläder. Gillar verkligen det här måntrycket, funderar på att göra något med månens alla faser på en t-shirt?
 
 
Annat DIY jag har funderat på är att göra en sittpuff. Älskar det här tyget, det skulle matcha en kudde vi har i soffan perfekt. 
 
 
 
Konstmässigt har jag känt mig mest sugen på akvarellfärger - och gärna mjuka halvt abstrakta bilder i dova färger. Jag har inte hunnit måla någonting förutom beställningar på ett tag, det är lite tråkigt. Jag gjorde färdigt den absolut jobbigaste beställningen jag haft hittills igår, men vet inte om jag får visa upp den här. Det var verkligen en utmaning, så himla glad att den är klar nu! Den har hängt över mina axlar alldeles för länge för att jag inte vetat hur jag ska ta mig an uppgiften... 
 
 
 
Som den biologinörd jag är så hittade jag massa fina halsband med biologisk koppling. Narvalen!!! <3 Den undre är en neuron, alltså nervcell, och också väldigt fin!
 

Loppisfynd - halvmånebord

 
 
Idag var jag på loppisen vid Fyris Park här i Uppsala. Jag hittade tråkigt nog absolut ingenting, det var riktigt dåligt just idag. Men jag kom på att jag inte har visat det här loppisfyndet från tidigare i somras! Ett fantastiskt litet halvmånebord i teak för endast 50 kr! Den hittade jag på Täby galopps bakluckeloppis. 
 
 
Vi har en väldigt liten hall, men det här bordet passade perfekt in på den lilla väggen här! Bordet är min favoritmöbel här hemma just nu, så himla glad att jag hittade det!
 
 
Vasen är från Zara Home, den lilla fina isbjörnstavlan tror jag är från Etsy. Den turkosa skålen med våra nycklar, busskort och annat viktigt har jag fått i present av min moster.
 

Så kom hösten

Nu har hösten kommit på riktigt, det är frost på nätterna. Det innebär också slutet för balkongodlingen för i år. Så jag har plockat in alla tomater och paprikor nu i veckan. Jordgubbarna ska jag försöka övervintra - lyckades med ca hälften av plantorna förra året, så får hoppas att det går lika bra den här vintern. Pelargonerna har jag tagit in, men de kräver också någon sorts övervintring, i ett ljus och svalt rum, vilket jag inte har. De skulle kunna stå svalt i vårt förråd, men det är inget ljus där alls. Det ska tydligen gå i rumstemperatur också, men jag lyckades inte förra året tyvärr...
 
 
Det blev bara sex stycken paprikor. Jag tror man måste sätta de betydligt tidigare än vad jag gjorde, och helst ha ett växthus. Jag gav bort en till en vän som haft den i sitt soliga fönster, hon både fick paprikor tidigare än mig och så blev de röda. Mina har inte ens ett uns av röd färg än. Men de får ligga här i köksfönstret ett tag så får vi se om det blir någon röd paprika. Annars kan man ju äta de gröna också!
 
 
Tomatskörden. Några har vi redan ätit upp som mognade tidigt. Men de här får ligga på det här betongfatet och få färg. Det är lite roligt att de ser så olika ut, det är samma sort allihopa (fast jag minns inte vilken). 

Torsdagstema: Wild animals in Sweden

 
Nu var det längesen jag var med, men här är min tolkning på veckans torsdagstema som är VILD. Det är ett gäng bloggar som håller i torsdagstema, den här veckan är det nollfemnolltvå som valt tema! Jag satte ihop några av de mönstrade djur jag gjort tidigare i den här bilden med svenska djur. Om man tycker den är fin kan man köpa den här på min shop! Tycker den är extra fin på tygväska, klocka och bikertank!

Månadens biologifakta: September

 Det här är första inlägget i en ny inläggsserie som jag tänkt ska komma månadsvis; Månadens biologifakta! Under den här kursen jag läser nu (Ekologi) så har vår föreläsare tagit upp massa exempel och intressanta fakta som rör de teorier vi läser om just då. Väldigt mycket intressant kom fram under föreläsningarna om sexuell selektion och parningssystem, och det är där jag tänker att vi ska börja den här serien. Närmare bestämt vid hyenahonornas penisar. Ja, honorna. 
 
Egentligen är det inte riktig penis, utan heter hemi-penis eller pseudo-penis, och är en väldigt, väldigt stor klitoris som är formad som en penis brukar se ut. Egentligen är det ganska dumt att det heter hemi-penis eller pseudo-penis när det inte är en penis, hej mansnorm, kunde man inte bara kallat den för vad det är och sagt att det väldigt mycket liknar en penis? Men i alla fall, det kallas så om ni vill googla vidare på det sen. Det ser hur som helst ut som en penis, men fungerar mer som en vagina. Den används till båda urinering, sex och födsel. 
 
 
Hos hyenor är det honorna som är de dominanta och den honan mes störst pseudopenis har högst social status. Med pseudpenisen kommer också en rad problem. Till exempel när hyenorna ska föröka sig, det är lite svårt för hyenahanen att föra in sin penis i honans pseudopenis, hanarnas penis är dessutom oftast mindre än honornas variant. För att underlätta det hela så kan honorna helt enkelt "rulla upp" sin pseudopenis likt en skjortärm som kavlas upp. Det är fortfarande svårt för dem, men uppenbarligen fungerar det eftersom det föds nya hyenor än! Ett annat problem är födsel, honorna föder alltså genom pseudopenisen, på bilden ovan kan man se hur systemet ser ut. Det är verkligen inte lätt för honorna, oftast spricker pseudopenisen och det är riskfyllt både för mor och ungar. Förstagångsfödare har en dödlighet på upp till 20 %, och första kullen har hela 60 % risk att inte överleva födseln. 
 
Om ni också sitter med förvirrade miner och tänker "WTF evolution!?" som jag gjorde på föreläsningen och undrar varför hyenahonorna har den här pseudopenisen överhuvudtaget, så är det enkla svaret är att man inte vet. Det spekuleras i om det kan vara för att förhindra våldtäkt (nästa månads tema kommer handla om gräsänders lösning på detta), för att förvirra eller härma hanarna och förhindra att hanarna dödar ungarna. Varför är oklart, men hur det uppkommer tros vara pga att fostren utsätts för höga testosteronhalter i livmodern - vilket leder till den förstorade klitorisen. Anledningen till testosteronet tros vara för att öka aggressivitet, som är en fördel för hyenor som till stor del är asätare och måste konkurrera rätt hårt om födan. 
 
 
Jag hade verkligen ingen aning om det här förut! Är det bara jag som tycker det här är intressant eller är det en bra idé med månades biologifakta? Säg vad ni tycker plzzzz :)

Palettbladsstickling

 
Ibland är jag ganska slarvig och glömmer saker. Till exempel så hade jag glömt att tömma mitt skåp i skolan, så under sommaren hade de klippt upp alla lås och tömt skåpen. Det enda som låg i mitt skåp var min labbrock, men den behöver jag ju. Så jag var i måndags och hämtade den mellan två lektioner. Medan kvinnan som hade hand om de kvarglömda grejerna letade efter min labbrock så la Sofie i min klass märke till de många krukorna med stora rosa palettblad. Hon frågade om man inte kunde få en stickling, och det gick hur bra som helst! Och jag fick också en! Man borde våga fråga såna saker oftare, jag hade aldrig kommit på tanken själv... Vilken tur att jag hade glömt min labbrock i skåpet :) Nu får vi bara hoppas att den rotar sig och trivs hos mig! 

Fågelprojektet (fast mest gulliga bilder på fåglar)

En ung blåmes som inte riktigt fått sin blå färg ännu.
 
Nu har vi äntligen lämnat in första versionen av rapporten på fågelprojektet min grupp gjorde under fältkursen förra veckan. Vi hade alltså i princip fått fria händer att genomföra en ekologisk studie av något slag. Det är inte det lättaste att utforma en studie från scratch, först ska man veta vad man vill undersöka, vilken fråga man är intresserad av. Men det är nog den lättaste biten, det svåraste är att utforma själva testen. Hur ska man testa sin fråga? Vilka statistiska tester ska man använda? Vilka slags data måste man ha för att kunna utföra de testen? Osv osv osv... Vi trodde vi hade en ganska klar idé över hur vi skulle göra innan vi åkte iväg, men vi fick omarbeta vår plan flertalet gånger.
 
 
Till slut landade vi i alla fall i en fältstudiedesign. Vi skulle testa småfåglar riskbeteende vid födosök (gud vad konstigt det känns att skriva det här på svenska efter att ha pratat och skrivit om det här nästan enbart engelska). Vi hade fågelbord som en i min grupp byggt (!) eftersom vi skolan inte hade några. Vid varje observationsplats hade vi två bord, ett "säkert" och ett "osäkert". Huruvida borden var säkra avgjordes med avståndet till skydd (i form av buskar och träd), det säkra var precis vid vegetation och det osäkra 2 meter ifrån.
Som man kan se på bilderna ovanför så fick vi besök av hungriga talgoxar, här på ett av de säkra borden.
 
Rödhake.
 
Blåmes.
 
Vi fick låna en kamera av Hanna i min klass - utan den hade jag aldrig kunnat ta de här bilderna, min egen kamera har värdelös zoom. Så tack tack för lånet!
 
 
De här fina bilderna på en nötväcka har Caroline i min grupp tagit. Nötväckor är lite speciella eftersom de kan klättra "upp och ner" på trädstammar, som på de här bilderna. 
 
Bullig blåmes.
 
Entita. 
 
Eftersom småfåglar är mest aktiva på morgonen så var vi tvugna att gå upp 05.30 för att fågelskåda... Den biten var lite tung, men det var kul så fort man kommit ut! Särskilt när vi fick låna kameran och kunde ta ordentliga bilder! Vi observerade våra bord 20 min på varje plats och noterade hur många besök de säkra och osäkra borden fick, och hur länge fåglarna stannade. Det var i princip omöjligt att ta tid på fåglarna när det kom fler än två åt gången på bordet! Så vi fick ta och ställa en kamera vid borden och filma för att kunna kolla i efterhand hur länge varje fågel satt på bordet. 
 
Det här är min absoluta favoritbild! Nötväcka på ett av våra fågelbord.
 
 
Våra resultat visade att de säkra borden fick markant flerbesök, vilket också stämde med vår hypotes. Däremot skiljde sig inte längden på besöken mellan borden, vilket vi hade trott. Så det var lite intressant, vi tänker att det kan bero på att när fågeln väl har bestämt sig för att ta risken att äta från det osäkra bordet så beter den sig som den hade gjort på det säkra bordet. Så, det är lite sammanfattat vad jag sysslat med de senaste veckorna, och vad min grupp gjorde under fältkursen! Kul, väldigt lärorikt och enormt tidskrävande projekt!

Feministiska illustrationer

Egentligen orkar jag inte skriva någonting om valet. Det har gått över en vecka, men jag får ändå en klump i magen så fort jag tänker på det. Jag är besviken över att F! inte kom in, och jag är så rädd för vad SD:s ökade stöd kommer att innebära. Orkar inte läsa en endaste analys till om varför SD ökat eller hur man bör bemöta och motarbeta dem på bästa sätt. Inte än i alla fall. Men för att peppa till fortsatt feministisk och antirasistisk kamp (även om det känns jävligt mörkt just nu) så tänkte jag visa mina feministiska illustrationer! Den första ovan är min personliga favorit! Jag har gjort en tygväska till mig själv med samma bild som jag ritade med en textilpenna. Man kan köpa den här bilden som poster, väska, kudde, mobilskal och allt möjligt HÄR om man tycker om den! (ja, det är snippor i mönstret på ett par ställen!)
 
 Akryl på papper. Gillar att den är så enkel. Finns HÄR
 
 
Det här är den som har sålt allra bäst på min shop, fast det är den jag gillar minst... Jag har planer på att göra om den med snyggare blommor och i annan teknik, för jag gillar själva idéen! Men om man gillar den här så finns den tillgänglig HÄR.
 
Krossa patriarkatet! Krossa rasismen! Finns HÄR
 

Äntligen!

 
 
Alltså äntligen får jag också skörda lite grönsaker. Mina tomater har varit så himla sega på att få färg och paprikorna verkar vilja förbli gröna. Men igår så plockade jag några tomater och mina två gurkor (kommer eventuellt en till!) till sist! De hamnade i gårdagens middag bestående av tacos - och var utsökta! Alltså gurkan särskilt blev jag förvånad över. Den smakade minst 10 gånger mer än vad gurka man köper i affären gör! Så himla gott! Trist att jag inte har mer än två, eventuellt tre stycken... Men som tur är har jag massor utav frön kvar att så nästa år! 

Fältvecka del 2

Här kommer del 2 av fältkursen jag var på, varning för bildbomb!
 
 
 
Dimmig morgon. Vi klev upp och var färdiga att ge oss ut och spana på fåglar vid ungefär kl sex varje morgon. Möttes varje dag av en tjock dimma, så himla fint med dimma.
 
 
Morgonpigg bofink.
 
 
 
 
Sjukt mycket spindelnät överallt, i gräset, i buskar, på träd, på staket... Men såg förvånansvärt få spindlar i jämförelse med antalet nät...
 
 
 
 
Nu började solen komma fram och dimman lätta lite. Helt magiskt ljus! Knäppte hur många bilder som helst bara för att ljuset var så fantastiskt!
 
 
 
Dimman låg fortfarande kvar över fälten till kanske åtta-tiden någonting.
 
 
 
Alltså det här var verkligen en magiskt vacker morgon. Det är nästan så att jag vill gå upp 05.30 oftare bara för att få möjlighet att ta sådana här bilder igen. Måste bara hitta någon lika fin plats nära vårt bostadsområde... Miljöerna runt kursgården var verkligen helt fantastiska!
 
 
 

Birdie

 
Det kan vara så att jag blev lite inspirerad av vårt fågelprojekt.... Så jag tecknade en fågel, det enda jag hann med att rita på hela veckan. Jag gjorde två versioner av den, vilken föredrar ni? Jag vet inte riktigt vilken jag föredrar... De kommer upp på min Society6-shop inom kort! I helgen är det förresten fri frakt igen! Älskar att de har sådana erbjudanden så ofta! Jag fick en så himla bra idé av en i min klass på att göra några samlingsbilder med några av mina mönstrade djur, tänker mig typ en med tema skogsdjur eller något sådant. Skulle vara himla fint på en väska eller t-shirt? Kanske med deras latinska namn under varje djur. Måste bara komma ikapp med lite beställningsjobb så ska jag ta och fila mer på den idén!

Fältvecka del 1

Nu är jag hemma igen! Sorry för en blogg som varit tyst, men internet där borta fungerade så fruktansvärt dåligt. Men nu är jag tillbaka! Jag ska berätta mer om fågelprojektet min grupp gjorde i ett annat inlägg, Men här kommer lite mer allmänt om min vecka! Så jag har alltså varit på fältkurs utanför Norrtälje, Norr malma mer bestämt.
 
Jag har lite för många bilder jag vill dela med mig av här så jag tänker dela upp det i flera delar, men det här är i alla fall del 1!
 
 
 
Så här bodde vi ca 50 studenter i ett stort hus med massa våningssängar, två gemensamma kök och ett stort uppehållsrum. Det blir lätt ganska skitigt när man är så många på så begränsad yta, men det gick hyfsat bra ändå. Det var kul att laga mat ihop med andra man inte brukar laga mat med, särskilt ett recept lärde jag mig av en av mina gruppmedlemmar som jag ska laga snart!
 
 
Labbet är egentligen främst till för limnologiska studier och ligger precis vid sjön Erken. På kvällarna var det många som bastade och hoppade i sjön.
 
 
Kursgården låg också precis vid ett stall. Jag tycker hästar är så otroligt vackra djur, så att få den här utsikten varje dag var ju ganska trevligt. 
 
 
 
 
 
 
Norr malma området är känt för sina gamla fina ekar. Mitt absoluta favoritträd. Finns det något vackrare än en ekskog? Jag har plockat en påse ekollon som jag ska försöka få att gro! 
 
 
 
 
Vi har gått i skogen en hel del och sett sjukt mycket svamp! En del mindre ätliga än andra... En annan grupp hade ett svampprojekt där de vetenskapligt skulle ta reda på vad som var ett bra svampställe, vad man skulle hålla utkik efter. De kollade på trattkremlor och trattkantareller. De mätte olika saker som ljusintensitet, fukt i jorden, pH-halt och en del annat. Tyvärr fick de inga signifikanta resultat, så man får gå på magkänsla! 

Fältkurs!

 
 
Idag åker jag på fältkurs en vecka med skolan, så inläggen blir ganska mycket glesare än vanligt. Jag läser en kurs i ekologi nu, och vi ska göra en ekologisk fältstudie där vi ska studera fåglars riskbeteende när de ska äta. Vi kommer antagligen ha fullt upp hela veckan med att gå ute i skogen och kolla på fåglar, så vi får se hur mycket jag hinner med bloggen. Men kan kanske uppdatera lite om vad vi faktiskt gör, om det är intressant! Och förhoppningsvis lite fina bilder på fåglar! Det kommer bli en sjukt intensiv vecka, men kul!
 

Dagens tips!

 
Här är dagens musiktips! Min fina pojkvän är med i ett band (han spelar synt) som jag tycker ni ska kolla in! Här kan man lyssna på deras fantastiska EP på Spotify, och här kan man gilla deras Facebook-sida! Enligt Spotify så hamnar de i samma sällskap som Bon Iver, The National, First Aid Kit, Band of Horses, Tallest Man On Earth, Fleet Foxes, Sigur Rós, Junip och Håkan Hellström. Ja, ni hör ju, de är i väldigt gott sällskap. Så gillar ni något av de banden tycker jag ni ska lyssna på EPn på Spotify! 
 

Mera betongplattor

 
Såhär blev resten av plattorna som jag och mamma gjöt för ett par veckor sedan. Hur vi har gjort kan ni läsa HÄR. Om man har en trädgård, vilket jag saknar, kan man använda såna här plattor som fina gångplattor att göra en liten stig med. Den plattan jag tog hem har jag tänkt använda som ett grytunderlägg. Andra användingsområden skulle kunna vara ljusfat eller att ha det som en "tavla" eller dekoration (typ ha på en hylla lutandes mot väggen, kanske inte att man ska hänga upp den på väggen, det känns lite tungt...). 
 
Nu börjar betongsäsongen gå mot sitt slut, och precis som förra året så känner jag att jag inte har hunnit göra tillräckligt. Jag hade så mycket idéer jag ville göra, men problemet är att jag bara kan gjuta när jag är och hälsar på hemma hos mina föräldrar som har en trädgård som man kan arbeta i. Jag vill inte hålla på med det inne i vår lägenhet pga allt betongdamm som inte känns så bra att andas in... Jag får se till att åka och hälsa på innan det blir alldeles för kallt och gjuta lite till! 

Pelargonsticklingar och hur det funkar biologiskt

 
Ett jättebra tips är att leta efter Facebookgrupper i sin stad där man kan utbyta växter. Jag är med i "Växter Uppsala. Skänkes, önskas, bytes, säljes, köpes" och fick via den gruppen två pelargonsticklingar för ett par veckor sedan. Det är sorterna Contrast och Fairy Fantasy. De har fått stå i ett glas med vatten tills de utvecklar rötter.
 
 
Här kan man se en första rot som börjar utvecklas! Jag pluggar ju kandidatprogrammet i biologi i Uppsala och har läst lite växtfysiologi, vilket var så himla intressant. Växter är totipotenta, det vill säga att en enda cell från växten kan utvecklas till en helt ny växt. Man kan jämföra det med att om man skulle hugga av sitt finger så skulle det inte växa fram en ny människa från det fingret. Men ungefär så funkar det med växter!
 
Vi gjorde en lab på växtfysiologin där vi testade detta. Vi skar små små bitar av ett blad och la i en petriskål och så tillsatte vi olika växthormon för att se vad som hände. Olika växthormon stimulerar tillväxt av olika saker, ett hormon stimulerar rottillväxt till exempel och ett annat bladtillväxt. Det är det som händer när man har sticklingar, rothormonet som finns längst ner i plantan stimulerar tillväxten av rötter. Upptill i sticklingen finns hormonet som stimulerar skott- och bladtillväxt. Hormonerna finns såklart naturligt i växten och behöver inte tillsättas som vi gjorde på lab (vet inte ens om det skulle gå att köpa?).
 
 
 
När de fått rötter så planterar jag de i en kruka. Nu ska de få stå och växa till sig så är de förhoppningsvis stora till våren och blommar då! 
 
PS. Det här inlägget hamnade förutom i kategorin Växter och odling också i en ny kategori, Biologi. Jag tänkte att här kunde jag samla inlägg som t.ex. handlar om växtfysiologi, intressanta djurfakta, om vi gör något intressant i skolan, kanske lite fågelskådning och annat biologiskt relaterat. Verkar det intressant?

Loppisfynd - fjärilsbricka

 
Det finns ganska många olika loppisar och second hand butiker runt om i Uppsala. Förra helgen var jag och mamma på Myrorna i Boländerna och på Erikshjälpen i samma område. På den sistnämnda (som jag nog tycker är bättre än Myrorna) fanns den här fjärilsbrickan som jag blev lite kär i. Tycker den är helt fantastisk. Jag tänker att den ska få stå i köket, på en vägghylla. Problemet är bara att vi inte har några hyllor på väggen ännu... Jag ändrar mig ungefär varje vecka om vilka sorts hyllor jag vill ha, en stringhylla, betongskivor, vanliga vita, träfärgade, nåt annat? Tills att vi bestämmer oss får brickan bo på någon annan plats!
 

Första paprikaskörden!

 
Jag hade egentligen tänkt vänta tills att paprikorna blev röda innan jag skördade dem, tycker inte jättemycket om grön paprika, men den här plantan ville något annat. En morgon när jag gick ut på balkongen så hade den helt enkelt skördat sig själv och trillat av. Jag tänkte låta den ligga i mitt allra soligaste fönster och se om den blir röd, man kan göra så med tomater och låta dem solmogna, så varför inte med paprika?

Beställning på hundporträtt

 
Såhär blev hundporträttet jag målade idag! Jag är ganska nöjd själv, lite småsaker som hade kunnat vara bättre, men på det stora hela blev det bra tycker jag. Det är verkligen kul att måla just hundar i akvarell, jag har gjort ett par stycken tidigare, men jag hade glömt hur kul det var. Köparen var nöjd också så det var kul. Verkligen välbehövda pengar nu också, CSN är så långsamma på att godkänna min ansökan i år! Det har nästan alltid bara tagit ett par dagar, men nu har det gått mer än en vecka och alla mina sparpengar är slut. Nu var jag iofs inte ute i riktigt lika god jag varit tidigare men ändå. Det vore skönt om det kunde komma nästa vecka :)

Lördagsmorgon

 
Jag kan nog inte minnas senaste gången jag vaknade runt åtta på morgonen en lördag helt av mig själv. Men idag hände det! Jag gick upp och gjorde en kopp te och satte mig på balkongen med en filt. Det var helt tyst förutom lite fåglar i skogsdungen här utanför. Daggen låg kvar på bladen på min rosa pelargon som bestämt sig för att blomma en gång till. Hortensian har även den gjort ett sista ryck och blommar igen. Idag är planen att måla ett hundporträtt i akvarell och eventuellt måla en hylla! 

Tankar om bloggande

Bloggen Atilio har skrivit två superbra inlägg om hur man organiserar sitt bloggande bättre. Jag har gått och funderat på samma sak lite. Eller inte bara organisering, men vad jag vill med den här bloggen generellt. Just nu är ju den här bloggen ganska opersonlig, det är ganska strikt pyssel, konst, betongande och balkongodling. Inte så mycket annat. Inte så mycket av min person. Det var det som var min originaltanke med bloggen också, att den inte skulle vara så personlig. 
 
Men jag vet inte om jag vill ha det precis så längre? Dels så uppdaterar jag inte jätteofta, det blir ett par gånger i veckan, men verkligen inte dagligen. Och det kan väl vara okej, för det tar TID att producera den typen av inlägg. Men det är ju också lite tråkigt kanske. Dels så tycker jag att det känns lite platt och själlöst? Jag kommer aldrig mer att driva en dagboksblogg (hade en när jag gick i gymnasiet, som inte finns kvar tack och lov) så det är ingen risk att bloggen kommer förvandlas till det, men jag tycker personligen det är mycket roligare att följa en blogg om man lär känna personen i alla fall lite grann. Så jag tänker att jag kanske ska börja vara lite mer personlig, lite mera jag, men ändå verkligen i huvudsak ha fokus på de ämnena jag nämnde ovan.
 
Jag har ju till och med en kategori som heter "Feminism och annat viktigt" som jag hade tänkt skriva mer reflekterande inlägg om feminism, rasism, miljöfrågor och annat viktigt som jag tycker är skitviktigt. Men jag har så dåligt självförtroende när det kommer till skrivande, vet inte var det har kommit ifrån på senare år, så jag vågar aldrig posta någonting där. Jag tänker att det finns så många andra smarta personer som skriver så mycket om sådant redan, vad skulle jag rimligen ha att säga som de inte redan sagt? Jag vet inte, kanske vågar jag skriva någonting där nästa gång jag får en idé, ser något som berör mig etc. Vi får se. 
 
Men, vad tycker ni som läser? Mera personlighet? Eller är det bara pysseltips, betongidéer och konst ni vill se? För mig krävs det rätt mycket för att jag ska vilja verkligen följa en blogg och inte bara klicka in då och då för att skrolla runt. Jag läser ganska mycket bloggar så kraven för att jag ska orka hålla intresset uppe har ökat rätt rejält. Jag tycker också att det krävs mycket mer för att jag ska börja följa någon som skriver mycket dagboksinlägg, då ska det antingen vara en superintressant person eller att bloggen har mycket annat innehåll jag tycker är mer intressant, tex om det är massa bra DIY tips. När man väl börjat följa någon och lärt känna hen mer så tycker jag även att dagboksinläggen är intressantare. Därför tänker jag att jag inte vill ha så mycket (eller kanske inte alls) den typen av inlägg (för jag är inte så intressant haha), utan mer vara personlig i samband med att det handlar om något annat. Så funkar jag i mitt bloggläsande i alla fall. Vad tänker ni?
 

Hibiskus i betongkrukan

 
Minns ni de stora betongkrukorna jag och mamma gjöt med fot? De här alltså. Såhär ser den lilla ut när den är färdig och fylld med en orange hibiskus! Vi gav bort den i födelsedagspresent till min pojkväns mamma i helgen. Hon blev jätteglad och jag tänker nog att jag vill ha en egen sån här på balkongen nästa år!

DIY fyr av krukor

 
Det här är alltså vad jag och min sambo pysslade tillsammans till hans mamma i födelsedagspresent! Hon älskar havet, så vi gjorde en fyr-ljuslykta till henne. Jag fotade inte under skapandets gång den här gången, men jag tror inte det behövs bilder för att förstå hur den är uppbyggd!
 
Du behöver:
  • 3 krukor att stapla på varandra, med en yta som går att måla på. Vi hade vanliga bruna terrakottakrukor!
  • Ett krukfat av samma material
  • En ljuslykta att ha på toppen (vår är från Rusta, 10 kr)
  • Färg att måla med (vi använde akrylfärg)
Gör såhär:
Först och främst behöver man se till att krukorna passar att stapla på varandra! Vi stod inne på Plantagen i en kvart och provade olika storlekar och kombinationer innan vi bestämde oss för de här tre krukorna och fatet. När vi kom hem satte vi igång att måla alla krukorna vita, med blåa kanter. Fatet målade vi helt blått. Jag fick i uppdrag att måla detaljerna, som dörr, fönster, livboj och en liten krukväxt på krukorna. När färgen torkat så staplade vi krukorna och limmade fast dem i varandra. Sist limmade vi på fatet. Själva ljuslyktan sitter löst på fatet eftersom man byter ljus under till så gick det inte att limma den. Färdigt! Nu är det bara att sätta in ett ljus i lyktan och tända fyren!
 
Man kan såklart variera oändligt med hur man väljer att måla fyren, eller ha fler/färre krukor att stapla!