Nya djurkrukor till min samling

 
Den uppmärksamme läsaren har kanske lagt märke till att jag samlar på djurkrukor (här kan ni se min samling!) och jag spanar alltid efter nya på loppis att addera till samlingen. För någon vecka sedan kom jag över två stycken på Röda Korset här i Uppsala! Det är samma ställe som jag köpt giraffen på också, så den butiken verkar det vara störst chans att springa på djurkrukor på! 
 
 
Det jag hittade var i alla fall en katt och en sköldpadda, jag har för mig att de kostade 10 kr styck? Inte mer än 20 i alla fall! Så det kan man ju kalla fynd. Gillar nog sköldpaddan bäst! Katten ser lite elak ut i vissa vinklar?
 
 
Katten var lite svårplanterad också. Den lilla innerkrukan med fittonia var lite för bred så jag var tvungen att klämma in den för att det skulle gå. Det skulle nog passa bättre med någon superfrodig växt, kanske hemtrevnad eller något liknande. Sköldpaddan var däremot väldigt djup, så jag fick hitta något att ställa under innerkrukan i den för att växten skulle sticka upp överhuvudtaget. Men fint blev det! 

MONTHLY MAKERS LEKSAKER

 
Den här månaden är tema LEKSAKER och det är Elsa som är värd! På hennes inlägg kommenterar du med en länk till ditt bidrag för att vara med!
 
Det här temat var för mig det svåraste hittills i år. Jag vill ju helst göra något jag har nytta av eller som är så fint att jag vill ha det framme, och leksaker kändes megasvårt att kombinera med det. Men efter mycket om och men, lite panik och snack med de andra värdarna så landade jag i ett säkert kort för mig - betonggjutning! 
 
 
För flera år sedan har jag köpt på mig lite plastdjur i något DIY-syfte jag inte minns som aldrig blev av, men det passade ju perfekt till månadens tema! Dock kände jag inte för att behålla dinosaurien grön så jag spraymålade den i guld! Jag ser nu dock att jag måste bättra på färgen lite på några ställen, men det är enkelt gjort med en pensel i efterhand.
 
 
Formen jag gjöt i var en större kvargburk, och så hade jag köpt ljusinsatser billigt på Material. Efter att ha oljat in formen och öst ner betongen så tryckte jag helt enkelt ner ljusinsatsen och dinosaurien i betongen. 2 dagar senare vände jag byttan upp och ner och ljusstaken var vänlig nog att släppa och komma ut direkt. Det är nämligen inte alltid fallet när man gjuter, hehehe. Om du vill lära dig mer om betonggjutning så läs min guide för nybörjare!
 
 
Tänk att efter att ha haft så svårt att komma på något att göra så kunde det ändå bli ganska bra, jag är i alla fall nöjd! 
 
Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I oktober är temat LEKSAKER, och Elsa är värd. Kommentera detta inlägg hos Elsa med en länk till ditt bidrag för att vara med. Deadline är den 28 oktober!
 
Vi som driver Monthly Makers är AliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsaJessica, jag, RuthSandraStina och Wilda. Den här månaden är Jessica värd och temat är Saga! Deadline är 28:e som vanligt!
 
Du hittar oss på facebookinstagrampinterest och på monthlymakers.com.

Instagramfavoriter

Förra gången jag tipsade om instagramkonton jag följer så var det mest fokus på DIY och inredningskonton, den här gången tänkte jag tipsa om mina favoriter inom konst och keramik, för det är det som inspirerar mig mest just nu! 
 
KONST
 
Michellefleurphoto målar fantastiska akvareller med havsmotiv, oftast valar.
Taragaluska skapar så fin papperskonst genom att klippa och klistra papper i olika lager. Det är ofta växtmotiv vilket får det här crazy plat lady-hjärtat att slå lite hårdare!
Katejerryy målar också akvarell, det är mycket naturmotiv och månar, och så brukar hon använda en fantastisk glimrande guldfärg i många av sina bilder.
Paperandwood_ bygger makalöst fina fåglar i just papper och trä. Varje liten fjäder är klippt i papper och stommen till fågeln är gjord av trä.
 
 
Sarahkbenning gör otroligt fina växtbroderier.
Thefloralfoxart gör illustrationer som lätt hade kunnat säljas i vilken museishop som helst för ett naturhistoriskt museum!
Marikapaz tecknar mycket i tusch men målar också en del, mycket djur- och naturmotiv!
Willowmarkworks gör drömmiga abstrakta akvareller och mönster som ofta går i blått!
 
 
Wildhumm gör färglada abstrakta målningar, ofta med geometriska inslag.
Kelzuki gör slag av samma idé jag också har haft. Hon målar djur inom ett släkte, ordning eller familj under en månad och gör sedan en poster av dem alla. Jag måste ta tag i att förverkliga den idén på familj jag har tänkt mest på att måla!
Amberstextiles både broderar och målar växter, mest ormbunkar men också suckulenter av olika slag!
Scray gör skira akvareller där blommor står i fokus, ibland tillsammans med djur och då blir det extra magiskt! 
 
 
Emillieferris gör så himla levande och verklighetstrogna djurbroderier att det inte är klokt!
Miawhittemore målar färgstarka akvareller där mönster står i fokus. Det är oftast blommor, men även andra naturmotiv!
Cindylaneart målar marina akvareller med fokus på valar. Hon brukar ofta posta mycket videos på när hon målar och det är så rogivande att se på hur färgerna flyter i hennes bilder!
Jessweymouth_ målar också mest akvareller, det är mycket månar men också många marina motiv här med. Men hennes trademark är kristaller som återfinns på i princip varje bild, gärna med en riktigt skimrande guldfärg! 
 
KERAMIK
 
Meadowandfawn gör otroligt detaljerade och verklighetstrogna djur i lera, det är mycket slagugglor och rävar och allt hon skapar är så fint!
Leanimale gör både små djurtotems i lera och smycken i silver tror jag. De små djurfigurerna är så söta och uttrycksfulla!
Smallwildshop skapar superfina djur i keramik som ofta är dekorerade med gulddetaljer!
Littl_birdy gör mest djur i lera, men målar också ibland och gör andra kreativa ting. Alla djursaker är såklart mina favoriter och jag är så sugen på att göra en egen kaninskål eller kruka!
 
 
Modernmud_ceramics gör typ bara saker jag vill ha. Dels de här snygga kristallerna att hänga ringar på, men också så mycket mer. Det är vaser, krukor, fat osv och ofta i min bästa färgkombination just nu - vitt och guld!
Quietclementine gör färgglada, lekfulla fat, ringkoner och annat, men alltid med mycket färg och mönster!
Anotherseattleartist gör de mest fantastiska muggar jag sett! Jag måste lära mig hur man gör sådan här glasyr!
Gail_cc gör gulliga små djurkrukor, vaser och andra bruksföremå i form av djur, oftast är det hundar och katter. 
 
 
Bridgetbodenham gör matta bruksföremål, mest sådana här trebenta krukor i olika färger och mönster. Allt hon gör är så snyggt! 
Pipwilcoxceramics gör mest fina vaser i keramik i de här karvade mönstrena!
Skovkeramik använder så fantastiska glasyrer till sina vaser, fattar ej! 
Insta_pottery postar mest videoklipp från olika keramiker och det är så kul att se på när någon drejar. Så fascinerande hur lätt de får det att se ut, när jag vet att så verkligen inte är fallet, haha!
 
 
Vilka är era favoritkonton på instagram?
 

Plus och minus

 
+ Just nu är den finaste perioden på hösten. Löven brinner i gult, rött och orange men sitter ännu kvar på träden, samtidigt som den värsta kylan inte bitit tag än. 
- Men det blir mörkare och mörkare hela tiden. När jag går upp vid sju så är det fortfarande ganska mörkt, inte ok! Det är så mycket svårare att gå upp när det är mörkt än när det börjat ljusna tycker jag! 
+ Däremot känner jag inte av någon höstdepp (peppar peppar) vilket jag kan tendera att göra vid den här tiden på året, så det är fantastiskt!
 
 
- Min mobil blev överkörd av en buss förra veckan när vi var på fältkurs med klassen och gick totalt sönder.
+ Men jag fick en lånemobil av tele2!
- Som gick sönder efter 2 dagar...
+ Men jag fick komma in och byta den mot en sprillans ny telefon!
- Som gick sönder efter 2 dagar... Och observera att det inte är jag som har gjort någonting eller haft sönder dem, de bara la av på olika sätt och slutade fungera. Så himla frustrerande att flänga fram och tillbaka till tele2-butiken varannan dag! Och till sist så hade de inga lånemobiler kvar så nu är jag helt utan telefon.
+ Men lagningen av min mobil verkar gå snabbare än de trodde i butiken!
 
 
+ Det värsta grupparbetet jag gjort i mitt liv är äntligen över! Jag brukar inte ha svårt alls för att arbeta i grupp och har inte riktigt fattat vad folk menat när de säger att de hatar grupparbeten, men efter de här två veckorna förstår jag helt och hållet.
- Jag oroar mig väldigt mycket över pengar just nu då jag pluggat i 6 år nu snart och mitt CSN tar slut i januari.
+ Men jag har kanske två jätteroliga extrajobb på g till våren!
 
 
- Jag har mått superdåligt och haft så mycket ångest över en viktkommentar jag fick i kontakt med vården. 
+ Nä, jag kan faktiskt inte vända den här punkten och se den positivt ur något perspektiv. Fy fan alltså. Har ett opublicerat utkast om det här med vikt, mat, ångest och hur jävla skadliga kommentarer om ens kropp kan vara, men jag vet inte om jag vill publicera det pga väldigt personligt och så vill jag inte råka spä på någon annans ångest heller. Kan alla bara sluta kommentera andras kroppar så blir det bra, tack. 
 
 
+ Men det bästa av allt just nu är att jag går en till keramikkurs nu och det gör mig så himla lycklig. Vill aldrig sluta! Blir på riktigt lite tårögd av hur roligt jag tycker det är men att det ska vara så svårt att hålla på med själv hemma. Och eftersom jag inte kommer ha några pengar typ nästa år vet jag inte när jag kommer få hålla på med keramik igen. Hemska tanke! Jag tänker verkligen anstränga mig och prioritera bort annat för att det ska fungera även nästa vår med i alla fall en kurs, för det är på riktigt det roligaste jag vet.
 
 
 
 
 

Mina fulaste krukväxter

Okej, så jag älskar växter som ni kanske redan förstått, och har nu gått över gränsen till att ha fler plantor än jag har kvadratmeter. Men alla mina växter är inte direkt så fina att se på. Det kan vara för att de är i en ful tillväxtfas, för att de av någon anledning mått lite dåligt och tappat blad eller av någon outgrundlig anledning just nu ser konstiga ut. Så jag tänkte att vi skulle ta en titt på mina just nu sorgligaste plantor! 
 
 
En av mina Opuntiakaktusar som jag köpte i en växtgrupp på Facebook kvalar in på listan. Den var riktigt fin när jag fick den, men så började det här nya bladet växa ut. Och ja, jag tycker inte den är riktigt lika snygg att se på i dagsläget, jag hoppas att den övre delen breddar sig och blir ett ordentlig utskott istället för den här långsmala fjanten.
 
 
Min älskade Monstera är inte heller i toppskick just nu. Den växer huller om buller, åt alla håll och kanter och är utom kontroll. Den skulle verkligen behöva bindas upp, men jag gillar inte riktigt de där bruna tjocka stavarna en del låter de klättra på så jag tänkte fundera ut en snyggare lösning. Tills vidare får den se såhär sorglig ut. Dess avkommor mår däremot bra och är superfina! För att ta en stickling på Monstera kan man antingen gräva upp en bit med rötter och plantera, eller klippa ett blad och sätta i vatten. En del säger att man måste ha med en luftrot när man gör det senare, och det är nog egentligen bäst, men det gick jättebra för mig att göra det utan luftrot. Däremot fick den stå i vas i kanske 2-3 månader innan de första rötterna kom! 
 
 
Jag har ett jättefrodigt och fint elefantöra, och så har jag... den här. Jag vet inte ens varför den uppför sig som den gör! Det började med att den tappade massor av blad nedtill av någon outgrundlig anledning och sen har den sett allmänt hängig och ledsen ut. Tills nu i sommar när den verkade börja må bra igen, åtminstone upptill, och bilda massor av nya blad. Medan några fortfarande sorgset hänger neråt. Väldigt oklar planta. Jag tror jag ska testa att plantera om den och se om den blir lyckligare av det! 
 
 
Den här växten kommer jag inte ihåg vad den heter, men jag hade en stor planta av den som bodde i min giraffkruka. Dock övervattnade jag den och växten ruttnade sakta ihop. Men jag lyckades rädda det här skottet innan döden tagit hela plantan, och planterade den i en egen liten kruka. Det här är nog ett år sedan nu? Och den har inte växt ett dugg. Jag tycker den ser så sorglig ut med sin ensamma lilla ranka i krukan. Hoppas den kommer igång någon gång!
 
 
Denna kalanchoe har i princip samma story, ett räddat skott från en döende moderplanta. Kanske ändå den minst fula i det här inlägget? Men än dock fulare än mina andra växter med sina spretiga, halvtomma grenar. Även denna växer otroligt dåligt, men den står inte så ljust till så den vet jag i alla fall varför den beter sig som den gör. Men tänk vad fin den vore om den växte till sig och blev en liten buskig planta! 
 
 
Vilka är era fulaste krukväxter?

Tre små rosa

 
Lagom till att jag börjat höstens keramikkurs så är vi inne på sista inlägget från min förra kurs! Tre små rosa skålar/krukor/vad man nu vill kalla dem, som alla blivit till av restlera från andra projekt. 
 
 
Den här tummade jag av en klump som blev över från när jag kavlade en större skål. Att tumma innebär enkelt förklarat att man med händerna, främst tummarna, formar till sitt föremål. Istället för att t.ex. kavla eller dreja. Prickarna är gjorda med en ända av en kulspetspenna, ibland tager man vad man haver för att skapa strukturer i leran!
 
 
Den andra skålen är gjord med precis samma teknik, fast strukturen är istället gjord med ändarna på min trädgårdssax! Gillar nog det här mönstret bättre ändå? Fast jag är inte överdrivet förtjust i varken den här eller den övre, men det beror helt på glasyrvalet. Vad tänkte jag med rosa? Jag tror jag tänkte att det kunde nog vara lite gulligt, men jag gillar inte alls hur det blev och ångrara att jag inte tog fjordblått eller den fina gröna glasyren som jag hade på Monsterafatet. Men nu vet jag i alla fall säkert att rosa keramik inte är min grej! 
 
 
Den här krukan är däremot kavlad! Jag hade en så tydligt bild av vad jag ville med den här, men utförande blev inte alls så, haha. Jag ville att glasyren skulle vara rinnig som på den här bilden. Men det blev inte så tjockt som jag ville utan alldeles för rinnigt, och det blev mindre fint med den obrända leran upptill tycker jag, det hade varit finare att ha vitt under. Men nu vet jag det med! Så summa summarum, så är det här tre små rosa inte mina favoritverk, men ingen tid man tillbringat med att skapa är förgäves! Man lär sig varje gång och så är det ju kul även om det inte blir som man tänkt! 

2 DIY-tips med ormbunkar

Här är 2 DIYs jag gjort på sistone som är så enkla att det skulle blivit så korta inlägg om jag skrev ett varsitt om dem, så här kommer ett dubbelinlägg istället! 
 
 
Jag har haft den här träskivan i säkert ett par år i mitt materialförråd. Jag hade tänkt göra någon sorts bildöverföring på den, sen skulle jag fästa ett provrör på den och göra en vas, men det blev aldrig av att jag gjorde något av de idéerna (men kanske nästa gång jag kommer över en liknande träskiva!). Men så en kväll så tog jag istället fram akrylfärgerna och började måla fritt på den. Resultatet blev ett ormbunksblad! Naturmaterial + naturmotiv är så fint ihop! Jag tänker att jag kanske vill sätta upp den i hallen? Vi får se! 
 
 
Det andra är ännu en krukmakeover. Det har ju blivit ett gäng nu som jag målat om med permanenta tuschpennor! Vad detta föreställer är fritt för tolkning, jag tror jag tänkte ormbunkar här med, men det blev mera som rönnblad? Gillar det hur som helst, och med den här bilden vann jag precis en tävling med tema porslinspyssel som Allt i Hemmet och Panduro hade ihop på instagram! What! Så himla roligt! Priset var ett presentkort på Panduro så jag tänker att jag ska unna mig lite kvalitetsakvareller! I dagsläget har jag liksom en halvbra palett och en som man fick i lågstadiet, så det står Mikaela 1A på den. Gulligt! Men den funkar fint fortfarande! Men båda de tycker jag har lite halvdåligt pigment, så jag tänker att jag ska investera i det och så måla mer i höst! 

Sekunder av september

 
Det känns den här månaden verkligen har flygit förbi? September har iaf bestått mycket av plugg, men med många fältmoment som alltid är kul! Vi har kollat på vattenväxter, fisk, vattenlevande insekter, sniglar och andra ryggradslösa djur och så plankton. Vädret har ju dessutom varit hur fint och varmt som helst för att vara september, så då är det ännu roligare att få vara ute i fält! 
 
I september har jag....
  • Skördat hur mycket tomater som helst
  • Köpt nya växter.....
  • Gått på hantverksmarknad
  • Varit ute i fält med limnologi-kursen
  • Traskat omkring i vadarbyxor (som för en gångs skull inte läckte!)
  • Lärt mig latinska namn på insekter och andra ryggradslösa djur
  • Skördat gurka
  • Målat om en kruka med guldpenna
  • Promenerat
  • Åkt hem till Väsby
  • Fikat 
  • Gått på loppis med mamma och syster
  • Gjort "soltorkade" tomater i ugn
  • Sett löven skifta om till höstskrud
  • Kollat på plankton
  • Fotat mina nyaste krukväxter
  • Skördat chili
  • Åkt in till stan och råkat hamna mitt i ett Pride-tåg
  • Broderat på en t-shirt
  • Ätit pizza och druckit rödvin
  • Sagt hejdå och klippt ner alla tomatplantor på balkongen
  • Kollat på Idol
  • Varit i Väsby och klappat på hunden Hugo och katten Maja
  • Rensat i mina föräldrars garage och hittat gamla gosedjur