Work in progress...

 
 
Jag var sugen på att göra ett blyertsporträtt igår och såhär långt har jag kommit hittills. Tanken är att det ska bli Allison och Noah ur The Affair (tack för tipset Sandra!). Fast jag tror att jag kommer misslyckas totalt på Noah, han ser redan jättemuppig ut. Vi får se! Men jag är hyfsat nöjd med hur Allison ser ut att bli, jag hoppas att man kan se att det ska föreställa henne. Jag borde verkligen teckna blyerts lite oftare, jag gör det kanske 4 gånger om året, men för varje gång känner jag att jag har blivit bättre! Det här var mitt senaste blyertsporträtt, jag tycker att man kan se en skillnad? Eller så är det kanske bara motivet som är enklare, jag vet inte. Kul är det i alla fall! Hoppas att jag hinner bli färdig med bilden i helgen!

10 000 pins!

 
Ingen har väl vid det här laget missat Pinterest? Denna guldgruva till inspiration har jag hängt på sedan 2012 tror jag och har nu hunnit med att pinna 10 000 pins på 38 stycken boards. Det vill säga, jag är nog lite besatt... Jag pinnar nog mest konst, DIY, inredning och naturbilder. Men också fina betonggrejer, presentinslagningar, keramik, feminism, växter,fototips och mat. Och lite till. Om ni vill följa mig så finns jag här, men utfärdar dock en liten varning för att jag ibland pinnar så mycket att det finns risk för att jag kommer fylla ert flöde totalt... Men man kan ju välja att följa bara de boards man är intresserad av!
 
Har ni lyckats missat Pinterest? Gå in och skaffa ett konto på en gång! Det hela går ut på att man kan spara sina favoritbilder på olika boards (typ anslagstavlor). Jag har som sagt 38 stycken men ska ta tag i att försöka sortera upp DIY och inredningsboardsen i mindre mer specifika boards så det kommer nog att vara över 40 stycken snart... Det finns ett sökfält högst upp för att hitta inspiration till just det du söker. Men man kan också följa olika människor som har liknande smak som en själv för att få upp vad de pinnar i sitt flöde. Man kan också välja att följa bara några enstaka boards om man inte är intresserad av allt personen pinnar.
 
Här är lite tips på andra personer och boards att följa:
Isabelle Petite - Jag älskar typ alla hennes boards!
Beth Kirby's board Scapes - massa fantastiska vyer, natur och städer!
Emma Galloways board home - Ganska avskalad, stilren inredning!
Matilda Gustafsson - Ganska spridda boards, inredning, natur, diy, trädgård, smycken, djur och många fler, men alla med mycket fina saker!
McKenna Fowlers board Revolution - Feminism! Både mer informerande, seriösa pins och peppande feministiska illustrationer och serier.
Och så har vi en Monthly Makers board där vi tänkte samla alla fantastiska saker som skapas varje månad!

Just nu

 
 
Nu är det en sån där period igen när jag i princip bor på skolan. Jag har precis börjat mastodontarbetet med att skriva min kandidatuppsats, som kommer att handla om på vilka sätt plastavfall i haven är ett hot mot bevarandet av den oäkta karettsköldpaddan (ja, den heter oäkta!). Samtidigt försöker jag beta av den nedrans distanskursen som inte är färdig än. Idag var jag i skolan i 11 timmar, så då blir det inte så mycket tid till annat än att laga någon mat och vila upp sig lite när man kommer hem.
 
 
Men i lördags hann jag och E ta en liten kort vinterpromenad och faktiskt vistas ute när det fortfarande var ljust! Då träffade vi på de här två koltrastherrarna som satt och sjöng i ett träd. Ni som kan fotografering, tips på objektiv om jag vill fota lite naturbilder, typ fåglar och annat? Jag har förstått att det är något sorts telezoomobjektiv jag bör ha, kan det stämma? Hej, jag är total nybörjare som ska köpa mitt första objektiv! Fast jag är lite sugen på ett 50 mm/f 1.8 (heter det så?) också. Vad är liksom lämpligt att börja med?
 
 
I övrigt åt vi så jäkla goda hamburgare i helgen, lite fritt lagade efter receptet för Burgler i boken Flippin' Burger. Enligt grundreceptet ska man mala sin egen köttfärs men det var lite överkurs kände vi och köpte nötfärs på affären. Inte heller brödet har vi bakat själva (den här gången, det blir definitivt nästa!), men Max Friscobröd smakar bra de med om man har lite mer ont om tid. I övrigt innehåller burgaren amerikansk dressing, cheddarost, bacon, sallad, tomat och lite ketchup, och det var sååååå gott! Jag kan visa hur man gör dressingen nästa gång, nu var jag lite för hungrig för att dokumentera något!
 
 
Och slutligen, ni har väl inte missat att Emelie bloggat sitt bidrag till Monthly Makers? I kommentarsfälten har över 50 personer lämnat in sina tolkningar och jag bara sitter och gapar över vilka otroliga skapelser folk har gjort! Det är så fantastiskt hur mycket olika tolkningar på temat som gjorts! Seriöst, ni måste gå in och kolla, det är helt makalöst! Jag tror jag hittat en hel drös nya favoritbloggar också... Den 10:e februari presenteras nästa tema på Annicas blogg!
 
Jag hoppas jag har lite mera tid att göra något kreativt de kommande veckorna, har en idé på en stor akryltavla som jag verkligen vill börja på... Håll tummarna för att skrivandet går bra så jag hinner skapa något på fritiden också!
 

Papercut animals series

Jag fortsatte lite på mitt bidrag till månadens Monthly Makers och har påbörjat en serie med svenska djur. Först tänkte jag att jag skulle göra de fem stora rovdjuren, men jag kände mig inte så inspirerad av tanken på en järv. Så det blev en älg istället och så är jag lite sugen på ett rådjur eller någon sorts hjort. En varg blev det också, här med samma akvarellbakgrund som björnen och sedan med en annan av mina koftor! Den med koftan gillar jag för att det nästan ser ut som vargens päls. Både ligger uppe på Society6 som har fri frakt till 09.00 på måndag! Samma sak gäller älgarna!
Älgen fick bli i tre versioner för tillfället, här föredrar jag nog akvarellversionen! Jag funderar på att göra en hare och ett lodjur också. Har ni tips på idéer till fler svenska djur?

Önska biologirelaterade inlägg!

 
Jag har ju en kategori här på bloggen som handlar om biologi där jag varje månad skriver ett längre inlägg om något intressant fakta inom biologi. Det har hittills handlat om hemipenisar hos hyenahonor, våldtäktsskydd hos änder, så kallade "mating plugs" hos ekorrar och nu senast vad som gör att växter vänder sig mot ljuset. Jag håller på att sammanställa en lista med förslag på inlägg i den här kategorin, och jag tänkte höra ifall ni har några önskemål på ämnen att ta upp! Är det något ni funderat över om djur, natur, människokroppen eller liknande? Några exempel jag har skrivit upp (på en ganska lång lista hehe) är bland annat:
 • Hur fåglar navigerar
 • Valars evolution
 • Hur växter och pollinatörer har anpassat sig till varandra med evolutionen
 • Hajars "sjätte" sinne som gör att de kan känna av elektriska impulser
 • Svampar som manipulerar insekter att göra olika saker
 • Vad som gör att fåglar kan flyga rent fysiologiskt
 • Fiskar som byter kön - varför och när är det fördelaktigt?
 • Presentationer av olika roliga/knäppa/konstiga djur- och växtarter (fast det här kanske inte behöver vara ett månadsinlägg utan dyka upp då och då?)
 • Hur en fladdermus i Sverige lever under ett år
Är det någon av de här punkterna ni är extra sugna på? Någon som är så mycket allmänkunskap att det inte är lönt att skriva om? Jag vill jättegärna ha fler förslag på vad ni tycker är intressant att läsa om! Djur, växter, bakterier, människan? Evolution, ekologi, fysiologi? Förklaringar av olika termer? Ös med tips så blir jag glad!

Monthly makers inspiration

Nu börjar det närma sig deadline för månadens Monthly Makers! Har ni skapat någonting än? Kom ihåg att det absolut inte behöver vara något fantastiskt eller avancerat, huvudsaken är att man får igång sin kreativitet och gör något överhuvudtaget. Det kan vara hur litet eller stort som helst! Här kommer lite idéer om det står still i huvudet!
 
 
Testa på quilling! Det har jag velat göra ett tag, man rullar smala pappersremsor och skapar bilder med dem!
 
Källa.
 
Gör ett kollage, klipp och klistra lite fina bilder och/eller texter du gillar.
 
Källa.
 
Brodera på foton eller annat papper. 
 
 
Bild 1. Bild 2.
 
Uppdatera en rislampa med papper.
 
Källa.
 
Rita (eller skriv ut ett foto) av en stadsilhuett och klä in en glasburk. Ner med ett ljus och du har en ljuslykta!
 
Källa.
 
Gör blommor av papper. Antingen en bukett eller kanske en girlang med pappersblommor!
 
 
Eller så kan man göra papercut-art som jag gjorde på månadens tema! Björnen finns i tre versioner på min shop nu, det är dessutom fri frakt till 26 januari 09.00!
 
Jag skulle gärna skapa allt detta om jag hade tid! Tid är något jag inte riktigt har för tillfället, jag har precis börjat en ny termin och ska nu skriva min kandidatuppsats, så därav lite slö uppdatering här. Jag har kommit så långt att jag har bestämt mig för att skriva om hur plastavfall i haven är ett hot mot bevarandet av den oäkta karettsköldpaddan. Nu hoppas jag bara att mitt ämne blir godkänt imorgon!
 
Glöm inte att kika in hos Emelie den 25:e och lämna era bidrag på temat!

10-listan

 
Jag hittade den här listan hos Sandra och tyckte det vore kul att fylla i själv. Jag har dock modifierat punkt fem lite pga läser i princip inga utländska bloggar, men strunt samma nu kör vi!
 
1 Fint citat
Jag hittade det här av Tomas Tranströmer (ur Minnena ser mig) som jag gillade för ett tag sedan:
 

Inom mig bär jag mina tidigare ansikten, som ett träd har sina årsringar. Det är summman av dem som är "jag". Spegeln ser bara mitt senaste ansikte, jag känner av alla mina tidigare. 

 
2 Fina saker på sistone
Allt med Monthly Makers, att vi drog igång projektet och vilket positivt gensvar det har fått! Så himla, himla glad över det. Det ska bli så kul att få se allas tolkningar av temat den 25:e hos Emelie!
Den andra fina saken får vara praktiken jag har haft på länsstyrelsen, det var så givande och lärorikt. Alla borde få ha mer praktik på sina utbildningar! 
 
3 Program/filmer som skrämde mig som liten
Introlåten till Arkiv X, filmerna Gremlins och Dolly Dearest. Den sistnämnda såg jag med mina äldre kusiner när jag var typ... 7-8 år, har sedan dess haft en rädsla för porslinsdockor som nog aldrig kommer att gå över. 
 
4 Komplinganger du tänkt ge till någon på internet men aldrig sagt
- Jag tycker en av de finaste sakerna (för det finns många) med Sandras blogg är att den är genuin och äkta. Hon vågar skriva även om jobbiga känslor och tankar. vilket jag tycker är väldigt modigt! 
- Lovisa har helt fantastiska ögon och man blir glad av att hänga på hennes blogg!
- Jessica och Alicias kamp mot ordet pyssel öppnade verkligen ögonen på mig för något år sedan.
- Bokkei är en av de första konstbloggarna jag läste och är än idag djupt imponerad av hennes konst.
 
 
5 kulturtips
- Vitsvit av Athena Farrokzhad, det är en diktsamling som innehåller bland annat den här meningen som träffade mig rakt i hjärtat: 
Min bror sa: Någon gång vill jag dö i ett land
där människor kan uttala mitt namn
Jag kan absolut ingenting om poesi, men jag gillade verkligen den boken, även om jag inte förstod allting så fanns det partier som berörde mig djupt. Bonustips: Har ni inte lyssnat på hennes sommarprat än så GÖR det, det är det bästa sommarpratet jag hört.
- Filmen Her med Joaquin Phoenix.
- Det här youtubeklippet med ett väldigt träffsäkert Tal till patriarkatet.
- Konstnären Agnes Cecile.
- Och så ett musiktips, min sambos band som spelar lite svårdefinierad musik, men om man måste sätta det i en genre så skulle jag säga melankolisk indierock. Ni hittar deras EP här!
 
6 Saker jag avskyr
- Min torra vinterhy. Spelar ingen roll hur mycket jag smörjer in mig, min panna fjällar oavsett.
- Strulig teknik
- Ljudet när någon slår bestick mot varandra
- Tonfisk
- Skosnören som går upp konstant
- Kollektivtrafik som inte går i tid
 
7 Prylar jag önskar mig just nu
En stickling elefantöra till min växtsamling.
Ett skrivbord som jag kan sitta vid istället för soffbordet. Behöver dock även en större lägenhet för att det ska gå.
Det här matbordet vore inte helt fel heller!
Ett ljusbord för att ha lite lättare med att teckna porträtt.
Ett objektiv till min kamera, har bara inte lyckats bestämma mig för vad jag ska börja med!
En kamera väska
+ stativ skulle också vara bra att ha!
 
 
8 Grejer jag vill göra i år
- Resa någonstans! Gärna en öluff i Grekland, valsafari i Norge, dykresa till något vackert hav, fjällvandring i norra Sverige eller naturupplevelser på Island.
- Gå en kurs i någon form av målande, lutar lite åt akryl just nu.
- Äta mer vegetariskt och ekologiskt.
- Lära mig brodera 
- Tapetsera om alla rum utom hallen (vi får inte måla, det måste vara tapet på tapet)
- Rensa ur garderoben, klädkammaren och förrådet och ha en gigantisk loppis
- Träffa mina vänner lite oftare
- Lära mig att sluta skjuta upp saker till sista stund
 
9 Av mina bästa tv-serier
- Game of thrones
- Breaking Bad (kan på riktigt vara den bästa serien som någonsin har gjorts)
- Grey's Anatomy
- Scandal
- Dexter
- The Americans
- The Knick
- The Fall
 
En outfitbild från min modeblogg 2007. Det här är den minst pinsamma bilden jag kunde hitta haha. Jag minns att den stickade klänningen från H&M var en stor favorit sedan Ebba von Sydow visat sig i den, någon mer som kommer ihåg detta?
 
10 random saker om mig
Jag äääälskar verkligen listor och skulle utan problem kunna fylla hela bloggen med listor om jag inte trodde att det skulle vara sjukt tråkigt att läsa!
- Jag är självutnämnd expert på att prokrastinera
- Jag (och min familj) har haft följande husdjur: en mus, sex gerbiler, två sköldpaddor och fyra katter (plus flera kullar kattungar som fick flytta hem till andra personer). Nu har vi bara två katter kvar hemma hos mina föräldrar.
- När jag var liten var det allra bästa jag visste att läsa. Jag satt ofta själv i ett hörn och läste på fritids och på rasterna. Den första längre bok jag läste själv var Ronja Rövardotter när jag var sex år, men nu hinner jag nästan aldrig läsa något skönlitterärt.
- Mitt första drömyrke var fiskare.
- Jag hade en blogg från år 2006 fram till 2009, som främst var en mode- och det-här-har-jag-gjort-idag-blogg. Tydligen tyckte några i min parallellklass i gymnasiet att jag var stroppig efter att ha läst den har jag fått höra i efterhand. Den bloggen finns kvar, men är och kommer för alltid att förbli låst. En till fun fact om detta, min gymnasieklass hade reunion i somras och då tyckte flera att jag var den som förändrats mest. Antagligen för att jag då gick i höga klackar och var modeintresserad och nu snarare har gummistövlar i skogen. Om man bara kollar på den biten så kanske det stämmer, men i övrigt som person vet jag inte om jag har ändrats så mycket.
- Jag har inte klippt mig på ca 2 år nu tror jag, och har nu hår nästan ända ner till svanken om jag plattar det. För övrigt så hade jag spikrakt hår fram tills jag var 10 år, nu är det stort lockigt burr. 
- Jag har de senaste åren börjat spela mer tv-spel, Skyrim och Elder Scrolls-serien är min absoluta favorit!
- Jag var en övertygad moderat i gymnasiet och lite framåt, har ändrat åsikter om ungefär allt sedan dess.
- Jag gick ett tvärvetenskapligt program med internationell inriktning på gymnasiet. Man läste både natur och samhällsämnen första året och sen valde man antingen det ena eller det andra och då valde jag saminriktningen. Med internationell inriktning menas att vi läste kurser som globalisering och internationella relationer, och så åkte vi till Polen och till Kina med skolan.
 

Frustrationsrådjuret

 
Idag sitter jag och svär över att ingenting vill fungera med min distanskurs. För det första har sidan legat nere i omgångar och har lyckats pricka in just exakt de dagar som jag har avsatt för att plugga och behöver kommer åt filer. Störigt, men gick att lösa med att jag har laddat ner exakt allting nu så att jag har det ifall det krånglar igen. Men det andra problem verkar inte gå att lösa och jag blir tokig. Min dator gick ju sönder i höstas och jag köpte en ny, jag behöver därför kunna flytta över licensen för programmet till min nya dator. Men det fungerar absolut inte att deaktivera licensen på den gamla. Jag har försökt fixa det här i flera veckor nu. Det är så sjukt frustrerande när teknik vägrar fungera. Har mailat både kursledare och support för programmet, men det lär ju inte lösa sig idag. 
 
Så istället för att kasta saker omkring mig i ilska (jo, jag har nått den punkten i min frustration över det här nu) så satte jag mig ner med mina promarkers och ritade ett litet rådjurskid. Ju mer jag tecknade desto mer rann min ilska av mig, tack och lov. Detta blev resultatet! Jag funderar lite på om jag ska försöka mig på att ge den en bakgrund eller ej... Det känns som att jag kommer råka förstöra hela bilden, även om den är lite väl tom nu.

Julklappar

 
 
Jag tänkte att jag lite sent skulle visa upp lite av de fina saker jag fick i julklapp, först ut lite böcker! Världar av liv av Mattias Klum med helt fantastiska naturfotografier. Wangechi Mutu är en kenyansk konstnär och den här boken innehåller bilder på många av hennes fantastiska verk, det är mycket kollage som man inte riktigt kan sluta titta på. Jag hade önskat mig en vegetarisk kokbok för jag vill verkligen minska vår köttkonsumtion och fick Mera Vego! De sista två hör väl egentligen inte riktigt hemma på den här bilden men jag tog med dem ändå! Flippin' Burgers gav jag till min sambo (har hunnit laga en burgare ur boken redan som var sååå god!) men vi kommer nog mest använda den tillsammans så den fick vara med här ändå. Lite dyrare mycket bättre mat fick jag i avslutningspresent från Länsstyrelsen nu i veckan, den handlar om närproducerad mat i Uppsala län och är fylld med massa recept! 
 
 
Ett par väldigt fina saker till köket fick jag också! En mortel i grå marmor, världens sötaste elefanttekanna och en skärbräda med en kant i  bark. 
 
 
Ett gäng fina tallrikar och en turkos ugnsform från Lagerhaus om någon är sugen på likadana. Utöver detta fick jag lite mer fina saker som t.ex. teaterbiljetter, canvasdukar att fylla med färg och presentkort på Uppsala färg. Tack så hemskt mycket för alla fina saker! Och så köpte jag ju en kamera till mig själv i julklapp :) Nu har vi städat bort alla julprylar också, men funderar på att ta fram en ljusslinga eller något för att få lite mera ljus tillbaka. Nu börjar jag bli riktigt trött på det här mörkret...
 

Choklad- och vinprovning

 
Igårkväll tog jag och E tåget till Stockholm för att gå på en upplevelse jag fick i 25-årspresent förra året! Det var helt sjuka väntetider, jag fick boka i början av hösten för att få plats att gå nu i januari. Men det var i alla fall en kombinerad choklad- och vinprovning vi gick på! Vi fick prova fem olika chokladsorter plus en chokladpannacotta som kom in senare, samt fem olika viner. Det var jättetrevligt och intressant att få höra lite mer om chokladtillverkning och sånt. Jag blev förvånad över hur olika chokladen och vinet smakade var för sig och i kombination, den första chokladen till exempel var ganska salt och vinet till lite strävt, men i kombination blev smaken helt mjuk och slät. Chokladpannacottan tillsammans med av dessertvinerna fick en körsbärssmak, trots att ingen av de smakade det minsta körsbär var för sig. Det var i alla fall en kul upplevelse och extra mysigt att gå ut på dejt mitt i veckan! Om ni är sugna på att göra något liknande så var presenten ifrån Liveit.se, men det går säkert att hitta något direkt hos en arrangör också!

Monthly makers: Papper

 
 
 
Visst har ni sett att månadens tema för Monthly Makers är papper? Har ni börjat med era skapelser än? Jag blev så himla pepp och inspirerad när vi drog igång projektet i helgen att jag började på en gång, och det här blev resultatet! En papercut-björn! Jag hade egentligen tänkt vänta lite längre med att blogga om det, men jag kan inte hålla mig! Fast jag känner mig så inspirerad av papperstemat så det kan hända att fler pappersgrejer dyker upp här den här månaden!
 
Skissade upp björnen och så var det bara att börja skära! Egentligen hade jag tänkt ha en utskuren ram runt också, men jag struntade i det. Istället för att sudda ut mitt blyertskladd och kanske råka ha sönder de tunna pappersstrecken så vände jag på bilden, så då blev den spegelvänd.
 
Jag funderar på att göra en liten serie med djur i den här tekniken, för det var himla kul. Det allra roligaste var att testa olika bakgrunder för björnen. Jag hade från början tänkt ha kartong bakom, sedan testade jag med en akvarellmålning, och efter det gick jag lös med scannern och testade allt möjligt! 
 
Den här bakgrunden är vår soffkudde.
 
Och det här är min kofta.
 
En bok med ett snyggt omslag.
Kartong.
Och så akvarellen som nog får bli den som blir inramad och hängs upp, mest för att det är svårt att rama in en kudde eller kofta utan att klippa de i bitar! Vilken version gillar ni bäst? 
 
Glöm inte att länka era bidrag hos månadens värd Emelie, antingen så snart ni är klara eller den 25:e!

The Danger Bear series

 
 
 
Ni kanske tycker jag är helt knäpp när ni ser de här bilderna, och det kanske jag är, men här är årets tre första illustrationer. Det är en fortsättning på den här bilden, the original danger bear. Inspirationen kommer från låten Danger bear som Kashmir har gjort. Danger bear ser nästan alltid helt likgiltig ut och håller sig helst i skuggorna. Han säger inte mycket, men ser oftast lite passivt hotfull ut. Han har en stor resväska under sängen fylld med olika sorters vapen. När han blir riktigt arg och flippar ur kan man ana det på hans stora uppspärrade ögon i det övrigt likgiltiga ansiktet, som på sista bilden. Då är det bäst att långsamt backa därifrån.
 
Jag blir så full i skratt av att titta på de här, särskilt den första gillar jag, de andra två är lite för aggressiva. Alla tre finns nu uppe på min shop, och den med svärden seglade direkt upp och blev min mest gillade bild på Society6! Se där!

Drömyrken och praktik

Aspnäs naturreservat.
 
Jag gissar på att de flesta har kommit tillbaka till verkligheten nu efter julledigheterna. Jag började på praktiken igen i torsdags, och även om det är väldigt kul så kändes det som en käftsmäll. Efter att ha sovit ut länge på morgonen och tagit allt i väldigt lugn takt så stod alarmet plötsligt på 07.00 och man förväntas prestera i 8 timmar om dagen. Lägg till sömnproblem på det och så kanske ni förstår att jag känt mig lite levande död. Men trots det har det varit himla roligt! Och nu är det bara måndag och tisdag kvar, det känns jättetråkigt. Men vi hann med en tur ut till fler naturreservat igår och jag passade på att ta med mig min nya kamera! Vi var bland annat ute vid Aspnäs naturreservat som ligger vid sjön Tämnaren. Sjön är en av de första att frysa i Uppsala län, och jag blev så himla sugen på att komma tillbaka snart och åka skridskor! Jag tror det är jättefint på sommaren också, förutom att åka hit och bada så finns det ett rikt fågelliv som man kika på. Vi såg och hörde vattenrall i fredags, den låter precis som en griskulting som skriker, så himla knäppt ljud för en fågel.
 
 
I och med den här praktiken så har jag också börjat fundera mer på vad jag egentligen vill ha för arbetsplats i framtiden. Jag skulle definitivt kunna tänka mig att jobba på länsstyrelsen, antingen med förvaltning av naturreservat eller med åtgärdsprogram för hotade arter. Eller något annat, med vattenfrågor kanske. Förutom det så har jag listat ett gäng andra yrken jag inte skulle ha något emot alls att ha om man får drömma fritt!
 • Illustratör eller konstnär
 • Naturvårdare (helst i typ Sydafrika med alla coola djur som bor där eller med någon marin miljö)
 • Marinbiolog
 • Dykguide (det har jag redan arbetat som, vilket var helt fantastiskt! Men man tjänar inte så mycket pengar alls, plus att det är något jag skulle vilja bo utomlands och göra isåfall. Kanske man hinner med en vända till med den branschen i livet!)
 • Naturfotograf 
 • Den nya kvinnliga David Attenborough, alltså att få göra naturdokumentärer
 • Programledare för typ Mitt i Naturen
 • Forskare, helst inom marinbiologi! Gärna inom marinekologi och kanske beteendeekologi hos hajar.
 
Eller så kan man kanske kombinera en del av dessa, och jobba deltid inom naturvård (antingen typ Länsstyrelsen i Sverige eller på något coolt ställe utomlands), frilansa som illustratör och tjäna lite pengar på att driva en blogg inriktad på skapande och djur/natur. En del på listan är kanske lite orealistiska, tror inte att jag hade passat jättebra som programledare till exempel, men nu drömmer vi fritt!
 
Vad har ni för drömyrken? Jobbar ni med det nu eller något helt annat? Har ni någon plan för att nå drömmen?Berätta gärna i kommentarerna!
 

Monthly makers

 
Idag är ingen vanlig, för idag presenterar vi Monthly Makers! Vad är det undrar du? Jo, en kreativ utmaning för 2015 som jag och 11 andra bloggare dragit igång! Det hela går ut på att utmana sitt skapande och varje månad kommer en av oss att vara värd och presentera ett tema, det kan vara antingen ett material man ska använda, t.ex. plast, rep eller gips, eller ett slags inspirationsord, t.ex. cirkus eller döden. Och så skapar man något utifrån temat!
 
Det roligaste av allt är att vem som helst får vara med och skapa! I början av varje månad presenteras temat av månadens värd och man får tolka temat precis hur man vill! Den 25:e i månaden presenterar värden sin tolkning och i det inlägget lämnar alla som har deltagit länkar till sitt blogginlägg eller instagram (#MonthlyMakers) där man kan se kreationen. På så sätt samlar vi alla månadens tolkningar på en och samma plats!
 
Vi som håller i Monthly Makers är jag, Sandra, Emelie, Alicia, Jessica, Jessica, Annica, Anna María, Agnes, Beatrice, Elsa Maria och Beata
 
Den här månadens tema kan ni hitta hos Emelie! Följ gärna Monthly Makers på Facebook också för att inte missa något! Hoppas ni är lika pepp på det här som vi är och att det börjar klia i fingrarna efter att skapa!
 
 

DIY: Badkarsbricka i marmor

 
Det här är något jag velat göra länge, och nu har det äntligen blivit av! Det jag pratar om är en badkarsbricka i marmor. Det ger genast badrummet en lite snyggare look tycker jag. Där kan man ha ett ljus, lägga ifrån sig en bok om man ligger i badet, ett glas vin... 
 
 
 
Material:
 • En bräda i lagom längd till ens badkar
 • Dekorplast i marmor
Det enda man gör är alltså att klä in brädan i dekorplasten. Det låter dock enklare än vad i alla fall jag tyckte att det var, så här kommer lite tips. Spraya den limmade sidan av dekorplasten innan du fäster den mot brädan. Det gör det enklare för dig att ta loss och justera om det behövs. Det är otroligt lätt hänt att det bildas luftbubblor under plasten. Jag använde en sån där plastskrapa man kan ha för att skrapa frost från bilfönster för att försöka trycka ut bubblorna, se efter ca 2:20 på den här videon. Blir det ändå bubblor? Det kan gå att få bort om man gör ett litet litet snitt eller hål på bubblan och försöker trycka ut luften. 
 
Fula skarvar...
 
Vid kortsidorna försökte jag bara vika till så vettiga skarvar som möjligt, men det var inte heller det lättaste att få det snyggt. Men om man låter bli att titta på sådana små detaljer så blev ändå slutresultatet ganska snyggt tycker jag! Jag gjorde en till vårat badrum här hemma och en gav jag till min syster i julklapp, med det fantastiskt kreativa rimmet "Inte en badanka, utan en......." (badplanka).
 
 

Förälskat mig i korta skärpedjup

 
Jag har en dum omtenta så jag har inte hunnit använda min nya kamera nästan alls än. Men har haft lite tid att prova här hemma bara, men har lite brist på intressanta motiv här. Så det har mest blivit mina växter och julgransdekorationer. Något jag har blivit lite förälskad i är korta skärpedjup, det känns som väldigt många blir det när de köper en systemkamera :) Så även jag! Så här är massa närbilder på några av mina vinterlevande växter. 
 
 
Minns ni inlägget jag skrev om apikal dominans? Och det här inlägget jag skrev i november om att jag ville få min palettbladsplanta mer buskig istället för att den bara skulle växa uppåt? Nu kan man se att det faktiskt funkar! Små sidoskott har utvecklats i flera av bladvecken på palettbladet! Hurra!
 
 
Det här är en tändstickskaktus jag fått av min mor. Hennes är dock mycket större och finare än min, men jag hoppas att den växer till sig lite mer i år! Det är nästan bra att våra fönster är så skitiga så att det gav lite extra dimma på ljuset, haha.
 
 
Och så den lilla kameuforbian jag fick av Sandra när hon hade sticklingsbyte på bloggen. Jag föreslår en repris på det inlägget när det blir lite närmare våren! Det var ett så himla bra inlägg! Den här lilla växer till sig sakta men säkert, två nya blad har den fått sen den flyttade hit. Jag tror att i takt med att solen kommer tillbaka så kommer det gå i rasande takt för den lilla.

Värdesättning av konst

 
Idag har jag noll självförtroende vad det gäller mitt tecknande. Jag känner mig sämst, sämst, sämst. Jag har en A3-teckning som jag har tecknat på beställning, en uggla i zentangle-stil. Den skulle ha kostat 350 kr, men köparen slutade svara på mina meddelanden, så det var bara att inse efter ett tag att hen dragit sig ur. Så jag la upp den i en facebookgrupp för att försöka få den såld. Många tryckte på like och kommenterade att den var fin, några undrade om pris. Jag skrev som det var, att den skulle ha kostat 350 men att jag kunde tänka mig att sälja den billigare och föreslog 200 kr (jag vill ju bara bli av med den, men det skrev jag inte). Alla slutade svara. Eller en person skrev och frågade om hon då fick rättigheter att kopiera upp bilden, hon ville ha 4-5 stycken likadana. Jag tyckte inte att det kändes bra och skrev att isåfall får det vara för ett högre pris. Hon slutade svara. Alltså på riktigt, förstår ni hur billigt 200 kronor är för originalkonst? Det är vad som går åt vid ett vanligt besök till mataffären. Men en handgjord originalteckning som det bara finns en av är inte ens värt det. Originalpriset på 350 kr är också billigt. Antingen så är folk inte beredda att betala för konst (fast jag ser ju andra sälja sina alster för högre priser..) eller så är det jag som inte är tillräckligt bra. Antagligen är det en kombination av de båda. 
 
Jag skrev om det här i en annan grupp och frågade hur det var med rättigheter att kopiera upp bilder. Jag blev då kritiserad för att vara med och dumpa priserna i branschen och att 200 kr var alldeles för lågt. Jo, det är ju jättelågt, det tycker jag med, men inte ens för det låga priset blir ju bilden såld. Men, jag inser ju att jag inte är så pass duktig att jag kan ta över 1000 spänn för en teckning, inte i nuläget i alla fall. Kanske för en riktig tavla på duk, men inte för en tuschteckning. Men tar man under 1000 kr för ett original så dumpar man priserna. Men var ska man börja då? Har alla som idag arbetar som konstnärer och illustratörer börjat på en så hög nivå direkt och aldrig tagit under 1000 kronor för ett verk? Det är klart att konst ska värdesättas, det tycker jag med. Men innan man har blivit så pass duktig så att folk gladeligen betalar tusentals kronor för ens verk så är det inte okej att sälja originalkonst alls alltså? Det är väl exakt samma sak som när fotografer bygger en portfolio och då fotograferar billigt eller till och med gratis. Eller att det är billigare att gå och klippa sig hos frisörelever. Jag vet i och för sig inte hur det är med de branscherna, blir de också kritiserade för att dumpa priserna?
 
Jag vet inte, känner mig nedstämd och sämst som inte ens kan sälja en teckning för 200 kronor. Det är kanske jättelarvigt egentligen. Jag har ju ändå sålt en hel del prints och några porträtt och andra tavlor. Men jag tror hela "inte under 1000 kr"-grejen var det som gjorde mig ledsen, även om de må vara befogad kritik. Men om jag kanske aldrig blir så duktig att folk vill betala så mycket pengar för en bild, så då är det bara att lägga ner att försöka tjäna lite pengar på det man gör, eller? Hur ska man göra då? Enbart hålla sig till att sälja prints tills man är tillräckligt bra?
 
Förlåt för långt och rörigt inlägg, jag behövde bara skriva av mig lite. Obs, inlägget är inte menat som fiskande efter komplimanger.

Fri frakt!

 
 
 
 
Nu är det fri frakt igen på min shop! Via den HÄR länken får ni fri frakt fram till 09.00 12 januari! Det finns även en nyhet, nämligen den här haren! Man kan köpa både art prints, väskor, kläder, kuddar, klockor, mobilskal och mycket mer. Om ni vill se exempel på hur grejerna ser ut IRL så kan ni kolla här och här!

Månadens biologifakta: December

 
Dr. Westerlund pelargon som väldigt tydligt är påverkad av fototropism.
 
December var en så himla hektisk månad, så jag hann inte skriva något månadens biologifakta (de här inläggen är helt klart de som tar längst tid att skriva). Så här kommer det lite försenat, och så får det bli två stycken den här månaden helt enkelt! Den här månaden ska vi vända oss bort från olika djurs könsorgan och sexuella beteenden och kolla på växter istället och hur det kommer sig att de växer så att de sträcker sig mot ljuset. Varför växterna vill sträcka sig mot ljuset är kanske självklart, växter behöver solljus för att kunna utföra fotosyntes som är livsnödvändig för dem. Men hur går det till? Hur vet de var ljuset är?
 
Den här processen kallas för fototropism, vilket kommer efter grekiskans ord för ljus (foto) och vändning (trope). Jag har skrivit lite tidigare om växthormoner och hur de har en inverkan på sticklingars utveckling och apikal dominans, och även när det gäller fototropism så är det växthormoner som har en central roll. I den här processen är det hormonet auxin som är det viktiga. Hormonet har flera olika funktioner, tex får det växten att växa på höjden istället för att utveckla sidoskott vid apikal dominans. När det gäller fototropism är det en funktion hos auxin som är särskilt viktig, och det är att den påverkar cellers elongering. Alltså att cellerna blir längre. 
 
Bildkälla.
 
På första bilden så är ljuset jämt fördelat över växten, och auxin (de rosa prickarna) är också jämt fördelade i toppen. Men vid assymetriskt ljus, alltså när en sida belyses mer än den andra så kommer auxin-molekylerna att förflyttas till den skuggade sidan (bild 2). Exakt varför de flyttas tror jag inte att man vet säkert än, men det finns lite olika teorier. En är bland annat att ljuset deaktiverar auxinet på den ljusa sidan, och att det därför bara finns aktivt auxin på skuggsidan. En annan teori är att det blir ett slags flöde av auxin från ljussidan till skuggsidan. Men det man vet säkert är i alla fall att skuggsidan får en större andel auxin än ljussidan, exakt hur det går till kanske vi vet om några år. 
 
Som jag nämnde tidigare så har auxinet en elongerande effekt, cellerna på skuggsidan av växten blir alltså längre. Det sker genom att auxinet aktiverar protonpumpar, vilket leder till minskat pH i växtcellen. Den surare miljön mjukar upp cellväggen vilket gör det lättare för cellen att expandera. På bild 3 och 4 ser man hur cellerna blir längre på den skuggade sidan. Effekten blir då att växten växer i riktning mot ljuset.
 
Hur känner växter av var ljuset är då? De har olika sorters ljusreceptorer som kan fånga upp olika typer av våglängder, exempelvis finns fototropiner som fångar upp blått ljus och som tros vara det som styr fototropism i (åtminstone) en del sorts växter. 
 
Det finns också något som heter negativ fototropism, som betyder att växten växer mot mörker istället. Det kan bland annat ses i rotskott, som inte vill ha något ljus (här sker ingen fotosyntes). Rotskotten påverkas också av gravitropism, och det innebär helt enkelt att de känner av gravitationen och vet vad som är upp och vad som är ner. Så även om du skulle sätta en planta upp och ner så skulle roten börja leta sig neråt och skotten uppåt. Lite coolt tycker jag! 

DIY Minnesburk

 
Det här är ett tips som jag genomförde 2013, men alldeles hade glömt bort tills jag såg det igen här hos Frida! Så nu måste jag absolut göra det för 2015 också! Det hela går alltså ut på att man har en burk (gärna en fin en) som man under året lägger små lappar i på saker som gjort en glad under året. Den här glasburken var från början en burk med pastasås. Jag skrubbade bort etiketten, tejpade en rektangel med maskeringstejp och så målade jag med sån här svarta tavlan-färg. Enkelt att sudda ut och skriva nytt för nästa år!
 
 
Här är två av lapparna ur 2013-burken, som ni ser har jag en fantastisk handstil... Vi var och såg Lana del Rey på Annexet och det var SÅ skönt att slippa åka tåg i kylan! Jag minns också att jag skrev "Den första riktiga vårsolen", "Snöpussar" och "Sand mellan tårna på stranden i Barcelona" på ett par av lapparna från 2013. Man kan också lägga ner biljetter från olika saker, resor, konserter, bio, kanske med någon kommentar till om vad som var fint med den upplevelsen. Det är ett himla fint sätt att minnas det året som har gått nästa nyår! 
 
(för övrigt så är bilderna tagna med min nya kamera! *klappar hysteriskt som en säl*)

Athens skyline

 
En till handgjord julklapp är den här akvarellmålningen till min pappa. Han är född och uppväxt i Aten, så jag målade av Atens skyline med Akropolis uppe på berget. Jag tror att han tyckte om den. Jag hade tänkt försöka hitta någon bra bild av hur Aten såg ut på typ 50-talet när han var liten och måla av det, men jag hade inte tillräckligt med tid för att hitta något bra. Ett par enkla googlingar gjorde mig inte klokare. Så det fick bli en stadssilhuett istället! Han har redan en massa tavlor med "typiska" Greklandsmotiv, vita stenhus som blickar ner mot havet, så jag tänkte göra något som passar in i temat men ändå bryter av lite. Och så med en färgskala som påminner om havet! Det var också sista målningen för 2014!

Årets första (och bästa?) köp

 
 
Alltså åh, jag är så glad. Jag beställde en systemkamera på mellandagsrean och igår kom den fram. Som jag har längtat (i 8 dagar bara men ändå)! Jag blev så glad igår när jag fick sms om att den fanns att hämta ut att jag började skratta och pipa hysteriskt och klappa händerna som en säl, haha. Jag har aldrig haft en systemkamera förut, bara min kompaktkamera Canon G10 som skulle må bra av att lämnas in på service. Jag kommer definitivt ha kvar den också eftersom att jag har ett undervattenshus till den. 
 
Det var redan mörkt igår när jag hämtade ut kameran, så jag har bara hunnit ta lite testbilder på vår julgran. Men känner redan att VILKEN skillnad mot min gamla kamera!
 
Men nu har jag alltså köpt en systemkamera också! Det blev en Canon EOS 1200D, mest för att det var ett himla bra pris och jag är en fattig student, men den verkar vara väldigt nybörjarvänlig också. Det blir nog himla bra det här! Jag ser så mycket fram emot att lära mig att fotografera bättre! 

DIY: Tavellampa med stjärnkonstellation

 
Här är en till av de få hemgjorda julklappar det blev i år, en stjärnteckentavellampa (världens längsta ord?)! Den här stjärnkonstellationen är den som är i Kräftans stjärntecken, och var en julklapp till E's syster som är kräfta. Det var lättare att göra den än jag trodde faktiskt, såhär gjorde jag! 
 
 
Jag började med att måla canvasen till en galax med stjärnhimmel. Jag började med att grunda hela tavlan med svart och sen hade jag på olika blåa, lila och rosa nyanser som jag med en hyfsat stor pensel gjorde stora cirklar med. Därefter var det bar att börja dutta stjärnor med vit färg!
 
 
Googla fram just den stjärnkonstellationen som du är intresserad av och plocka fram en ljusslinga. Jag kunde verkligen inte hitta någon med färre lampor än 10, till Kräftans stjärnbild behövdes bara 5 stycken. Så jag tog den ledslingan jag hade hemma med typ 20 lampor och så tejpade jag fast resten på baksidan. De syns inte igenom att det lyser bakom tavlan också, så det gör inte så mycket tycker jag. Jag tryckte bara igenom de 5 lamporna där jag ville ha dem, och fäste de lite extra med tejp. 
 
 
Baksidan är inte direkt fin, men den ska man ju inte titta på ändå. Jag äger tydligen ingen bra tejp överhuvudtaget, allt bara lossnade. Så jag rekommenderar att man använder sig av en riktigt stark tejp när man tejpar fast baksidan! Dessutom är det jätteviktigt att använda en ljusslinga som inte blir varm för att minimera brandrisken!

Sevärda tips

 
 
Idag är första dagen på det nya året! Hur mår ni? Trötta? Sega? Vill ni bara sitta inne och kolla på tv idag? Bra, för jag har massa tips på sevärda ting! 
 
Runda bordet: Rasism
För den som är sugen på något mer allvarligt ämne och något samhällspolitiskt så rekommenderar verkligen jag det här avsnittet av Runda bordet. Jag har aldrig sett programmet förut, men sugen på att se mer efter att ha sett det här samtalet. Det är olika personer, några professorer, debattörer, politiker och liknande som sitter runt ett runt bord och har ett samtal om rasism. De säger många kloka och tänkvärda saker och det är en otroligt hög nivå på samtalet. Det är inte överhuvudtaget som Debatt (som jag inte klarar av) där det blir så hetsigt och alla skriker på varandra. Det finns en vänlig ton och respekt över hela samtalet, trots att man inte alltid håller med varandra. De talar bland annat om definitionen på rasism, vad som menas med strukturell rasism, rasifieringsbegreppet, hur man bäst för en antirasistisk kamp och om debatter som Pippi och Lilla hjärtat-debatterna leder någonstans eller ej. Verkligen, verkligen sevärt! Särskilt om man vill sätta sig in mer i ämnet, men också för den som redan har koll på alla begrepp och termer. Om ni är för trötta för att se det idag, se det en annan dag! Jag tycker verkligen det var ett så himla viktigt program! 
Tillgänglig till: 27 januari
 
 
Astrid
Det är nog få som inte har läst något alls av Astrid Lindgren. Det här är en dokumentärserie i 3 delar om hennes liv. Jag tycker den är intressant! Jag visste inte så himla mycket om hur hon levde, och särskilt inte under första delen av hennes liv. Jag tycker det är otroligt fint hur de har lagt in bitar av högläsning ur hennes böcker lite då vid särskilda tidpunkter i hennes liv. Till exempel så läser de ur Mio min mio om riddar Kato och hur ond han är när de talar om Hitler och andra världskriget. Passande!
Tillgänglig till: 31 januari
 
 
Dogville
Den här filmen får en riktigt fet triggervarning om våldtäkt. Jag rekommenderar den inte om man har blivit utsatt för ett övergrepp eller tycker bara allmänt att det är väldigt jobbigt att se skildringar av våldtäkt. Jag har nog aldrig mått så dåligt efter en film. Varför rekommenderar jag då filmen? Jo, alltså den är ju ändå bra, trots att den är väldigt väldigt hemsk. Det handlar om den lilla byn Dogville, där Tom bor. Han funderar och grubblar väldigt mycket och vill gärna upplysa befolkningen (15 vuxna och några barn) i Dogville och utbilda de om moral och etik. En dag hör han ett par skott nerifrån dalen och samma dag vandrar en rädd kvinna in i byn och vill fly upp i bergen. Det är några gangsters som är ute efter henne. Tom ber henne att stanna och säger att de ska fråga hela byn om hon får stanna där och om de vill gömma henne.
 
Det är Lars von Trier som har gjort filmen och filmen har liksom ingen setting, alltså den utspelar sig bara i kulisser, vilket är lite speciellt. Husen har inga väggar och man ser bara ritningar på marken var allting är. Jag gissar på att det på något sätt symboliserar hur alla vet allt om alla i den lilla byn, att man ser allt som händer? Samt att fokus ligger på karaktärerna, deras ansiktsuttryck, och själva berättelsen, ingenting annat. Det som är bra med filmen är att den visar och kritiserar det som är mänskligt, de mörka sidor som finns i människor. Det visar också hur en dehumaniseringsprocess och exploatering kan gå till. Så, ingen feel-good film överhuvudtaget men tankeväckande och sevärd! 
 
 
What if
Nu till något betydligt lättsammare! En romantisk komedi med Harry Potter Daniel Radcliffe! Han spelar Wallace som träffar Chantry på en fest. Hon jobbar som animatör och bor ihop med sin pojkvän. Han hoppade av läkarprogrammet efter att ha fått sitt hjärta krossat. De blir goda vänner, fast Wallace har från början känt något mer än vänskap. Jag tycker den här filmen var himla fin! Deras två karaktärer känns äkta och trovärdiga och jag älskar illustrationerna som flyger förbi då och då i filmen. Den är mysig, rolig och lite quirky (finns det något bra svenskt ord för det?). Se den om ni vill ha något mera lättsamt och mysigt idag!