Monthly Makers sammanställning: tema natur

Äntligen dags för samlingsinlägget med alla naturskapelser! Jag blir lika förundrad varje gång det är dags för sammanställningen, det är så himla varierade och fina/häftiga/intressanta/roliga tolkningar varenda månad. Tema natur har inte varit ett undantag, det har skapats otroliga grejer med naturen som både material och motiv. Så himla roligt att ni är så många som vill vara med och skapa! Men nu kör vi sammanställning tycker jag!
 
 
Med nål och tråd gjorde de gulligaste kylskåpsmagneterna i lera!
 
 
Alicia har använt ett naturmaterial som de flesta kattägare har i överflöd, nämligen katthår! Med det tovade hon ett porträtt på en av hennes katter!
 
 
Klara på Project Amateurism har gjort en äppeltork av ståltråd.
 
 
Stina har gjutit krukor i betong och använt mjölkpaket och en burk med rostad lök som gjutformar.
 
  
Borgmästaren gjorde fåglar i trä och Katarina tolkade temat i bland annat den här maträtten!
 
 
Sofia har också gjutit i betong med återbrukade gjutformar i form av schampooflaskor!
 
 
Silje har gjort en väggprydnad att hänga foton i och dekorerat den med lercirklar prydda av blommor!
 
 
Lopplisa har doppat kottar i stearin!
 
 
Louie gjorde tre halsband av en sten och pärlor + hängen av gjorda av lera.
 
 
Anna María använde också naturmaterialet betong och gjöt ett par ljusstakar!
 
 
Ruth har tryckt ormbunkar på kuddfodral!
 
 
Mary Sane har återbrukat ett gammalt racket och förvandlat den till en vägghängd vattendroppe.
 
 
Jess har också skapat en väggdekoration med kottar och pinne från naturen!
 
 
Jessica har gjort två digitala collage (gå in på hennes blogg för att se båda!) med naturen som motiv.
 
 
Form & Känsla har gjort ett par synnerligen snabbstickade vantar av en tröja som krympte i tvätten. Livserfarenhet bland annat jobba i glas och gjort dessa fåglar, men klicka in på bloggen för att se resten av hennes skapelser!
 
 
Vajb har gjort en stjärnkompis till den övre tavlan av en plywoodskiva och pinnar!
 
 
Annica har gjort namnklossar där hon med en lödkolv bränt in bokstäverna.
 
 
Malin gjorde en dörrkrans med ett pentagram!
 
 
Beata har skapat ett eget inslagspapper som hon målat monsterablad på.
 
 
Fanny på Flora Interiör har skapat flera digitala blommönster!
 
 
Sandra har ramat in pressade växter i ramar utan bakstycke!
 
 
Wilda hade samma idé, men trots samma metod tycker jag resultaten blev väldigt olika varandra! 
 
 
Sandydowns har gjort en ampel med träkulor!
 
 
Mikibou pyssel har sytt ett telefonfodral med plats för både mobil och olika kort.
 
 
Beatrice har målat en tygkasse med monstera-blad!
 
 
Och till sist mitt eget bidrag, även det en inramad växt i transparent ram!
 
Och det var allt för den här gången! Nu lämnar jag över till Beata som är nästa värd, den 10:e oktober presenterar hon nästa tema. Följ gärna vår Facebook så missar ni inga uppdateringar! Ni hittar oss också på Pinterest och under #monthlymakers på insta! 
 
Vi som startat Monthly Makers är: Agnes, Alicia, Anna María, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Emelie, Jess, Jessica, Sandra och jag!

Fiby urskog

 
Innan jag for iväg på fältkurs var jag med mamma på en liten utflykt till Fiby urskog utanför Uppsala. Det är en urskog för att den stått i orörd i åtminstone 200 år, skogen har fått utvecklats fritt. De enda åtgärder man gör är typ att flytta på fallna träd om de ligger på en av stigarna och hindrar framkomligheten. Det är ett naturreservat och om ni vill göra ett besök så kolla igenom reservatsföreskrifterna, här får man t.ex. varken plocka svamp, bär eller något annat, och endast gå på de anvisade stigarna. Skogen ska lämnas ifred helt enkelt.
 
 
Det var inte en helt vanlig utflykt vi gjorde den här gången, utan vi gick på en guidad tur i reservatet. Det var en gammal botanikprofessor från SLU och en från Länsstyrelsen som jobbar med skötseln av reservaten (som var en av mina handledare när jag praktiskerade där i vintras!). Så de berättade lite om skogens historia och om hur en sådan här skog utvecklas naturligt. En intressant som sker i sådana här skogar är att man ibland ser träd (oftast gran) som växer på en så rak rad så det ser ut som om de vore planterade. Det beror på att de har börjat gro i ett gammalt träd som har fallit, för då har det dels funnits en lucka i skogen så att det når ner tillräckligt mycket ljus hela vägen och dels så finns det mycket näring i det döda trädet som bryts ner av svampar och mikroorganismer. Dessutom så är mossan den största konkurrenten till granen, det är svårt för att granskott att komma upp när marken är helt mossbeklädd, men genom att växa i det döda trädet undgår de den problematiken.
 
 
Vi såg bland annat en liten groda! Och en ekorre som inte fastnade på bild...
 
 
Och ett ansikte på en tall!
 
 
Det som växer på trädet här är lunglav, en numera ganska sällsynt lav som växer på äldre lövträd. Det är också en indikatorart, dvs en art som säger något om hur miljön ser ut i området. Just lunglaven är väldigt känslig för luftföroreningar, så om man hittar lunglav så indikerar det att det är en väldigt bra luftkvalitet i området. Eftersom den endast växer på äldre lövträd så kan man också anta att det är ett område med många gamla träd. Gamla skogar har oftast väldigt hög biologisk mångfald och är särskilt rik på arter som är beroende av gamla och döda träd, exempelvis många insekter och svampar. 
 
 
Lingonen lockade men det var bara se men inte röra som gällde...
 
 
Skogen ser verkligen ut att vara tagen ur en John Bauer-bok med mossa precis överallt, stora mossbeklädda klippblock och rotvältor som vid första anblick skulle kunna vara ett troll. Det är ett populärt utflyktsmål och det är inte svårt att se varför. Det ska finnas ugglor i området och dessutom den tretåiga hackspetten som är ovanlig.
 
 
Lika glad som det här äppelträdet var jag efter att ha gått i skogen i några timmar!
 
Den här ordnade utflykten är en del i något som heter Utflyktsprogrammet som tagits fram av Länsstyrelsen i Uppsala, Biotopia, Upplandsstiftelsen, kommuner i Uppsala län och flera andra organisationer. Det är verkligen en jättejättejättebra grej tycker jag, de ordnar exempelvis fågelskådningar, fladdermusskådning, guidade turer i naturreservat, guidningar längs Linnéstigen och Fjärilsstigen och massa annat! Det är verkligen ett jättetrevligt sätt att komma ut i naturen och att få höra lite från experter inom ett område. Jag vet inte om det finns något liknande i andra län och kommuner, men tycker absolut att det är värt att kolla upp om det finns i närheten där ni bor! Eller föreslå till exempelvis länsstyrelsen där ni bor att det startas något sådant! Man kan såklart besöka Fiby urskog själv utan att gå en guidad tur också, men om ni får möjlighet att gå på något liknande så kan jag verkligen rekommedera det!

Monthly makers: Natur

 
Den här månaden har temat för Monthly Makers varit natur och nu är det dags att börja samla in era bidrag! Det var egentligen en lite knepig månad för mig att hinna skapa någonting på då jag varit bortrest från den 13:e september, så jag var tvungen att snabbt komma på någonting, skapa och fota det de två första dagarna. Alla andra idéer jag kommit på i efterhand får jag helt enkelt konstruera en annan gång, för vad mycket grejer det finns att skapa på tema natur! Det är nog mitt favorittema hittills!
 
 
I alla fall, jag blev inspirerad av det här inlägget hos Trendenser om ramar utan bakstycke och så har jag tänkt länge att det vore fint att rama in ett eller flera blad från en växt. Min monsteraplanta har dessutom växt lite åt alla håll och kanter så jag kände att en beskärning vore på sin plats. Sagt och gjort, jag skar av en gren till från växten och skar sedan av stjälken ytterligare för att passa in den med ramen i A3-storlek. För att få fäst bladet utan ett bakstycke på ramen så tog jag istället glaset från en annan ram i samma storlek och använde som bakstycke. Så den har egentligen både fram- och bakstycke bara att båda är transparenta! Det hela var superenkelt, tog mindre än en halvtimme och så tycker jag det blev riktigt fint! Nu väntar jag bara på att vi ska tapetsera om så ska tavlan få en bra plats at stå på. Jag gillar verkligen hur man ser skuggan av bladet falla, så jag tänker att den ska få stå lutad mot väggen istället för att hängas upp!
 
 
Vet du inte vad Monthly Makers är? Du kan läsa mer här, annars kan man sammanfatta det såhär: Monthly Makers är en kreativ utmaning som pågår hela året. Det är 12 teman för 12 månader och 12 bloggar som är värdar för varsitt tema. Vi som håller i MM är: AgnesAliciaAnna MaríaAnnicaBeata,BeatriceElsaEmelieJessicaJessicaSandra och jag!
 
Men alla som vill får vara med och skapa! Det är alltså på det här inlägget man länkar till sitt eget bidrag eller använder #monthlymakers på instagram. Har man varken blogg eller instagram går det också bra att posta på vår facebooksida! I slutet av månaden så kommer en sammanställning av allas bidrag på temat! Om du inte vill att ditt bidrag ska pinnas vår Monthly Makers-board på Pinterest så skriv det när ni lämnar in bidraget, annars antar vi att det är ok!

Skördetider

 
Äntligen mognar tomaterna! Eller ja, det har gått och plocka lite enstaka hela september, men nu börjar allting få färg. Och det är verkligen på tiden, temperaturerna på nätterna går snabbt neråt nu känns det som! Hittills har vi hunnit äta dem i sallad och på hemmagjord pizza, men jag är jättesugen på att testa göra egna "sol"torkade tomater i ugn. Har ni tips på andra tomatrecept så hojta!
 
 
Red pear var den sorten som mognade först, men Minibell var inte så långt efter. Den tredje sorten jag har som är en gul rysk tomatsort hade inte börjat skifta alls i färg innan jag åkte iväg på fältkurs, så vi får hoppas att den sätter lite fart nu!
 
 
Chilisarna går framåt också efter en väldigt trög start. Nu är det en jäkla massa frukt på g! Jag har dumt nog missat att få med märkningen när jag planterat om dem så jag har ingen aning om vilken sort som är vilken nu. Den här jättefeta chilin tex vet jag inte om det är en suriamuchi eller om det är en röd sort jag bytte med Sandra. De andra sorterna har jag uteslutit så det måste vara någon av dem. Men det blir mängder av chilifrukter i alla fall, även om ingen av dem har behagat att skifta färg ännu.
 
 
Och så har vi skördat den enda gurkan som blev i år! Men god var den! Den hade så himla mycket mera smak och var inte alls lika vattnig som gurkan man köper på affären. Den fick dels hamna i en sallad och så gjorde vi tacos!
 
När frosten kommer och jag får plocka in allting så tänkte jag att jag kör ett inlägg med en utvärdering om odlingsåret 2015, vilka sorter jag haft som jag gillat, vilka som var mindre bra och årets lärdomar! Och vad jag tänker om nästa års odlingssäsong :)
 
 

Rymd, berg och vattenfärg

 
Jag tjuvstartade Monthly Makers naturtema med att försöka kicka igång mitt akvarellmålande igen med att måla lite olika naturbilder, ett av resultaten från den helgen var det här rymdberget! Jag försökte också öva mig på att våga göra lager på lager och skarpa kanter, jag brukar annars vilja blanda ihop allting och försöka få en gradient från mörkt till ljus osv. Men ibland ger det bara mer effekt om man har en skarp linje, så det var tanken med den här övningen, att låta det vara så och inte försöka blenda ihop kanterna. Så då blev bilden såhär! Långt ifrån perfekt och gjord på runt 20 minuter, men fyllde sitt syfte för mig i alla fall! Helt ful blev den inte heller tycker jag!
 
Detta är alltså inte mitt bidrag till Monthly Makers eftersom jag gjorde den innan temasläppet, för kom ihåg att tanken är att inspirera till att utmana sig själv i skapandet och att hålla igång kreativiteten. Så därför vill vi helst att bidragen är skapade under tema-perioden. Hur går det för er förresten, har ni kommit igång med någonting? På fredag postar jag mitt bidrag och jag ser så mycket fram emot att se vad alla har skapat!

Reversed bucket list

 
Beatrice på Herbariumet gjorde en kul lista, nämligen en reversed bucket list, alltså sådant man redan har gjort och bockat av på sin lista. Jag tänkte haka på den idén med en egen lista på grejer jag gjort!
 
 • Tagit dykarcertfikat och även jobbat lite som divemaster
 • Bott utomlands (ca ett halvår i Egypten när jag utbildade mig till ovanstående)
 • Utbildat mig till biolog
 • Och påbörjat en master i marinbiologi
 • Varit med och startat en välgörenhetsorganisation (ni hittar den här)
 • Volontärarbetat i Tanzania
 • Varit på safari och sett alla Big 5 utom leoparden
 • Dykt med hajar
 • Bott hos en värdfamilj i inre Mongoliet i Kina som knappt kunde någon engelska alls och blivit serverad torkad mjölk (fast min kompis hade det lite värre med maten, hon fick kycklingfötter)
 • Hängt på kinesiska muren
 • Åkt på klassresa till Polen och besökt Auschwitz
 • Levt studentliv i Uppsala med en rad olika temafester
 • Och startat traditionen hatt & mustaschdagen som infaller den 8 oktober varje år!

Sommarens samlade loppisfynd

 
Det har inte blivit jättemycket loppisfyndande för min del i år, vilket till största del beror på att de flesta som är bra är en liten bit bort. Men lite grann har jag fyndat! Vi börjar med mitt absoluta favoritfynd från Röda Korset kupan i Uppsala, nämligen den här giraffen som jag har döpt till Knut. Jag sa dagen innan att jag gärna skulle vilja hitta en djurkruka för att komplettera till min kaninkruka och så stod han där på ett bord på det första stället vi gick till! Djurkrukor är bäst! Fast jag gillar inte de där svanarna som brukar finnas i överflöd, men alla andra sorters djur är fantastiska!
 
Förresten, de här hemska tapeterna är också snart ett minne blott! Vi har som jag tidigare nämnt ÄNTLIGEN (efter typ två-tre års tjat från min sida) fixat så vi ska få omtapetserat i vår hyresrätt. Jag längtar så otroooligt mycket för vi har bara fula tapeter i varenda rum, det kommer att bli en sån himla skillnad!
 
 
Samma dag hittade jag en till liten djurkruka, en noshörning! Fast jag funderar på om jag inte ska spraymåla den vit istället så att den går ihop bättre med kaninen och Knut, vad tror ni? 
 
 
Den här lilla kannan har ni redan sett i inlägget om min renovering av hörnhyllan på balkongen, men den är så fin så den förtjänar att visas upp igen. Jag tror det var en tjuga jag betalade, definitivt under femtiolappen i alla fall, och jag tycker det var så himla värt!
 
 
Mitt bästa tips för att köpa kläder på loppis i Uppland (av de jag besökt!) är bakluckeloppisen på Täby Galopp. De har öppet både lördagar och söndagar hela sommaren och det är sällan jag inte kommer därifrån med ett nytt plagg. Och det bästa är att det är prisvärt också! Jag köpte ett par stickade tröjor sist jag var där, i bra skick, för en tjuga styck. Och så har jag fyndat de här fina klänningarna, alla under femtio riksdaler styck! Det värsta jag vet är överpriser på loppis, som någon som ville ha 50 spänn för en helt vanlig gammal H&M t-shirt. Nej tack på det. Men på riktigt så brukar Täby krylla av både snygga och prisvärda kläder, och såklart massa andra prylar också! Det är öppet ända fram till 4:e oktober så än finns det tid att fynda! Dock är det utomhus så hur bra loppisen är varierar ganska mycket med vädret också :)

Skolstart och ännu en fältkurs

 
Okej, så nu har jag gått några veckor i ny klass, ny kurs och på ett helt nytt universitet. Jag har tidigare bara pluggat på Uppsala Universitet, men de har inte så mycket marinbiologi där så när det var dags att välja masterprogram så stod det mellan Stockholm och Göteborg. Efter att ha kollat igenom kursutbudet och funderat på om jag vill flytta till andra sidan landet så föll valet på Stockholms Universitet och deras masterprogram i marinbiolgi. Men jag bor kvar i Uppsala, vilket har lett till att jag spenderar ca 3 timmar av min dag på att åka bussar och tåg och att vänta på dessa. Jag tror jag börjar vänja mig lite grann, men vad dränerad man blir på energi! Det är bara att laga middag, ev. plugga lite och ligga i soffan en liten stund innan det är dags att sova som gäller när jag kommer hem. Det finns liksom inte ork till annat. 
 
 
Och nu ska iväg på fältkurs. Den här gången är jag inte ett dugg sugen faktiskt, trots att det brukar vara både kul och lärorikt. Men jag är redan så slut, och nu ska jag iväg idag och vara borta sön-fre till västkusten med sju personer jag knappt känner alls. Fältkurserna brukar ofta vara väldigt intensiva också, det är inget ovanligt att man jobbar från åtta på morgonen till nio på kvällen typ. Så kommer vi hem över helgen en snabbis, men då ska vi iväg på bröllop i Dalarna och lär inte vara hemma förrän sent på söndag kväll. Måndagen därpå åker vi iväg på nästa fältkurs, denna gång till Åland i nästan en vecka där med. Jag vet inte hur jag ska orka? 
 
 
Men så ser i alla fall läget ut, jag hoppas det blir bättre än jag förväntar mig och att jag inte är helt död innan månaden är slut. Men! Jag vet inte riktigt hur det ser ut med internetuppkoppling där borta, så det får bli en överraskning hur mycket uppdateringar det blir här. Jag har några inlägg tidsinställda ifall att det inte funkar, och så kommer Monthly Makers-inlägget såklart den 25:e! 

Monthly makers septembertema!

 
Nu är det min tur att vara värd för Monthly Makers, hurra! Jag är så himla glad att vi drog igång MM, årets bästa internetgrej tycker jag! Okej, är ni redo? Månadens tema är.... NATUR! Det roliga med det här temat är att det går att tolka både som ett materialtema och som ett inspirationsords-tema! Natur kan ju innefatta lite vad som helst. Träd, växter, djur, metaller, vatten och sten exempelvis. Allt som finns naturligt ute i naturen. Här kommer lite inspirationsbilder!
 
 
Bildkällor: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11
 
Man kan som sagt använda sig av det som finns i naturen som material, antingen genom att gå ut och plocka saker i skogen (men kom ihåg att allting inte ingår i allemansrätten! Mossa t.ex. får man inte plocka hur som helst!) eller använda köpa naturmaterial som har processats, t.ex. plywoodskivor som klockan på bilden ovan är jord av. Eller så kan man som sagt tolka det mer som ett inspirationsord än ett material och avbilda något som finns i naturen, som att trycka en kanin på en tröja. 
 
 
Bildkällor: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 /
 
Om ni vill ha mera inspiration på vackra naturbilder så rekommenderar jag min pinterest-board Flora & Fauna som är proppfull med naturbilder!
 
Vet du inte vad Monthly Makers är? Du kan läsa mer här, annars kan man sammanfatta det såhär: Monthly Makers är en kreativ utmaning som pågår hela året. Det är 12 teman för 12 månader och 12 bloggar som är värdar för varsitt tema. Vi som håller i MM är: AgnesAliciaAnna MaríaAnnicaBeata,BeatriceElsaEmelieJessicaJessicaSandra och jag!
 
Men alla som vill får vara med och skapa! Månadens värd för Monthly Makers är jag den här gången och temat är natur. Den 25:e september så kommer jag att blogga mitt bidrag och på det inlägget länkar man sedan till sitt eget bidrag man skapat under månaden eller använder #monthlymakers på instagram. Har man varken blogg eller instagram går det också bra att posta på vår facebooksida! I slutet av månaden så kommer en sammanställning av allas bidrag på temat! Om du inte vill att ditt bidrag ska pinnas vår Monthly Makers-board på Pinterest så skriv det när ni lämnar in bidraget, annars antar vi att det är ok!
 
Är ni peppade? Jag är megapepp! Det ska bli så himla kul att se vad alla skapar den här gången!

Summer snapshots + tre tips

 
Nu när vi gått in i september får man väl säga att sommaren officiellt är slut. De flesta har återgått till jobb och skola och till och med värmen verkar ha sagt adjö. Det känns som jag inte gjort så mycket annat än att jobba, men några guldkorn till dagar har jag ändå haft! Så jag tänkte att vi skulle kolla på lite bilder från sommaren som jag inte publicerat här. Här är en på mig och E från vår utflykt till Linnés hammarby i början av sommaren, fast från mammas telefonkamera!
 
 
Det har tyvärr inte blivit så mycket grillning som jag hade önskat, för finns det något godare? Jag måste verkligen se till att maxa det sista av sensommaren/tidiga hösten och grilla massor. Baconlindad sparris är förresten mitt bästa förrättstips! Strö lite örtsalt på bara och grilla tills baconen är lite knaprig så smakar det helt gudomligt!
 
 
En solig dag promenerade vi ner till Studenternas IP och spelade minigolf. Jag är i allmänhet ganska dålig på minigolf och kommer i princip alltid sist eller som bäst näst sist i familjen. Men den här gången VANN jag! Jag gjorde en så jävla bra runda och var så himla himla nöjd med mig själv. Jag har till och med sparat poängprotokollet haha.
 
 
Efter min fenomenala vinst mötte vi upp Felicia och satte oss för att äta en tidigt middag på Tzatsiski som har en uteservering precis vid Fyrisån. Sjukt goda kycklingspett, gott vin och framförallt prisvärt! De flesta rätterna ligger under 200 spänn. Deras moussaka är också riktigt god! Tips om man är i Uppsala och vill äta grekiskt!
 
 
 Men dagen var inte slut efter det! Vi fortsatte till Taket, som är V-dalas sommarklubb, och drack lite drinkar. Här kommer ett till tips, nämligen shotsen på bilden. Sedan jag blev introducerad för de här för något år sedan är jag helt såld! De heter blåbärsnyp och består av likör 43, blåbärssoppa och lite ovispad grädde på toppen. Alltså jag tror på riktigt det här är den godaste shotten i världen. Kombinationen av blåbärssoppan, grädden och den söta likören är fantastisk. Inte i närheten av sån där vidrig brännande alkoholsmak som när man shottar tequila, vodka eller snaps, det smakar knappt alkohol alls faktiskt. Enkelt att göra själv hemma också och går att variera med nyponsoppa istället för blåbär. Fast jag tycker att blåbär är utan tvekan bäst!
 
 
Och för två veckor sedan hade vi en liten sommarfest hemma hos oss! Jag hade så roligt att jag knappt fotograferade alls, vilket är lite trist för jag hade velat visa hur jag hade dekorerat ute och drinkburkarna jag hade gjort med vattenmelondrinkar och mojitos. Men det får bli nästa gång vi har kalas helt enkelt! Jag kom ihåg att fota tårtan jag hade gjort i alla fall och lite kompisar!
 
 
Lite fågelskådning har jag haft för mig också. På mina svärisars torp kryllar det av domherrar som poserar såhär snällt!
 
 
Och så förra helgen så började jag min lördag med att hänga med fantastiska MM-kollegorna Alicia och Jessica Stockholm Craft Fair och efterföljande fika på Vetekatten. Och sen var det dags för Popaganda med dessa två på bilden ovan!
 
 
Vi kollade på Shout out louds som jag tyckte var lite halvtråkiga. Bäst var Laakso och Seinabo Sey! Men det var en jäkla bra dag även som slutade med 22000 steg på stegräknaren efter allt dansande och att jag tappade min plånbok (som jag sedan fick tillbaka nästa dag, det finns snälla människor!!!). Söndagen efter somnade jag på soffan klockan åtta av ren utmattning.
 
Och det var några höjdpunkter från den här sommaren! Fint att ha lite såna här fina minnen att kolla tillbaka på när mörkret och kylan kommer snart. Jag känner mig inte alls höstpepp och är lite avundsjuk på alla som känner att det är som ett nyår, jag skulle verkligen behöva lite sån känsla. Jag är snarare jättetrött på allting redan nu och känner mig totalt oinspirerad. Vad gör man åt det?