Tvillingarna

Nästa stjärntecken ut är tvillingarna! Funderade länge på hur jag skulle göra denna, ville helst inte göra människor, då det är djur som är min grej när det kommer till de här mönstrade bilderna. Några stjärntecken fick ändå bli halvmänskliga (Jungfrun, skytten och vattumannen), men de tyckte jag inte blev lika bra tyvärr. Men tvillingkatterna är jag nöjd med! Så himla bra att kunna fixa och trixa lite i Photoshop! Har egentligen bara ritat en katt på papper, men kopierat och spegelvänt den andra så att det blir två i slutbilden :)

Digitalt porträtt

Övar lite på ritplattan! Hittade den här bilden på Pinterest som inspirerade mig till att rita mig och min pojkvän i liknande stil! Det är inte så lätt alltså, att rita digitalt. Men det känns som den går framåt i alla fall, tycker den här bilden på oss blev söt!

Fågelbad i betong

 
 
De här två fågelbaden har min mamma gjort (eller jag hjälpte till lite med den översta! Tryckte ner några stenar, haha). Hon har använt en stor balja som gjutform, och "vattenhålet" är gjort med en plastskål som har en fin vågig form. Det första badet tryckte vi ner stenar på samma sätt som när vi gjorde ljusstakarna med snäckor
Till det andra fågelbadet måste man göra de små bladen först! De gör man på liknande sätt som med det stora betongbladet här, fast utan sandhögen så att de blir platta. När bladen är färdiga sätter man igång att göra det stora badet. När man hällt i betongen och satt i skålen som ska utgöra själva vattenhålet så trycker man försiktigt ner de små bladen i betongen där man vill ha dom. Det får inte vara för djupt så att de täcks, men tillräckligt djupt för att de inte ska lossna så lätt. 
Vi har också gjort ett fågelbad som ser ut som det översta, fast med snäckor istället för stenar. Det fick min svärmor i födelsedagspresent förra året tillsammans med några ljusstakar med snäckor på. 
 

Smyckesträd

 
Det här trädet gjorde jag på en bildlektion i gymnasiet. Jag tycker det är så himla kul att hålla på med lera, har längtat nu i ett år snart att gå en keramikkurs... Men det är ingen som vill gå med mig! Gick med mamma på en sån kurs när jag var kanske 12-14 år och det var så himla kul. Men det är lite långt för henne att åka en vardagkväll i veckan till Uppsala. I alla fall, det här trädet har jag haft till att hänga smycken på. Jag ville så gärna ha ett smyckesträd, men det var innan marknaden exploderade med såna träd och smyckeshänder. Jag hade jättesvårt att hitta ett som inte var snordyrt, så jag gjorde ett eget! Några små grenar har gått av med åren, men jag tycker fortfarande väldigt mycket om den. Mycket roligare med saker man gjort själv än köpt i butik :)
 

Fiskarna

 Här är nästa stjärntecken på tur, fiskarna! Det råkar också vara den här månadens tecken, 20 feb - 20 mars. Jag är själv fisk (fyller år 17 mars), jag tror egentligen inte direkt på horoskop, men mycket av det som beskrivs typiskt för en fisk stämmer faktiskt in på mig. 
 
 
 
"Den typiska Fisken är rättvis och medkännande, ömmar för alla som har det svårt. En mjuk, känslig och sårbar läggning är kännetecknande, liksom en strävan efter att finna sammanhang och mening i tillvaron. 

Neptunus är tecknets härskare, känd som vattenguden i den grekiska mytologin. Den som är född i ett vattentecken är en känslomänniska, med ett rikt inre liv. Fisken är en god lyssnare och har förmåga att leva sig in i sina medmänniskors livssituation. Fisken är mycket intuitiv och anar sig fram i tillvaron. Här finns stora fonder empati och välvilja. Fisken ömmar för alla som har det svårt och söker sig gärna till roller där hon känner sig behövd. De svaga och utsatta grupperna i samhället, barn och djur, ligger denna godhjärtade natur extra varm om hjärtat. 

Många Fiskar känner sig vilsna och har perioder där de upplever att de inte passar in. En känsla av utanförskap kan stundtals vara svår att brottas med, men ger samtidigt Fisken en mycket tolerant människosyn. Fisken väljer ibland att fly undan, att inta ett passivt förhållningssätt. Det är viktigt att Fisken vågar följa sina drömmar och visioner, att ha modet att lyssna med det inre örat… 

Fisken är en sökare med en öppenhet för andra dimensioner. En god människokännare och humanist, ofta utrustad med en kreativ, fantasifull ådra och stora fonder välvilja."

Ros av värmeljus

 
För ett tag sedan så gjorde jag ju en näckros av aluminiumkoppen som värmeljus sitter i. Man kan även göra andra saker av kopparna, exempelvis rosor! Jag fotade tyvärr inte hela processen denna gång (batteriet i kameran dog) men ska försöka förklara i ord hur man gör!
 
1. Töm ur alla stearinrester och plattan som veken är fäst i. Såhär ska den se ut!
 
2. Hämta en sax. Klipp kanten på koppen i lika stora flikar (mina blev inte så lika här men det är nog snyggare om de är det!) och runda till kanterna. Det ska se ut ungefär såhär.
 
3. Som ni kan se på den färdiga rosen så har jag vikt ner toppen på flikarna lite för att det ska se mer ut som en ros.
 
4. Gör exakt samma sak med en till aluminiumkopp och sätt den ena inuti den andra och limma ihop dom.
 
5. Upprepa med valfritt antal lager. Jag vinklade flikarna mer och mer uppåt ju längre in i rosen jag kom. Längst in knögglade jag bara till kronbladen lite så att de inte såg för "perfekt" ut.
 
Hoppas det gick att förstå beskrivningen trots brist på bilder!

Skorpionen

 
Nästa stjärntecken på tur blev skorpionen! Jag märkte när jag hade scannat in den att jag hade glömt att måla mönster i ett fält på benen. Tack Photoshop och klonstämpeln för att jag kunde sno mönster från en annan del av skorpionen och fylla i! 
 

A lion's heart

Jag håller på att teckna alla stjärntecken och först ut är lejonet! Det ska vara till vår sektionstidning i skolan, till en horoskop sida. Det blir det första jag illustrerat som publiceras! Även om det bara är sektionstidningen så är det kuuuul! Jag har lite svårt för hur jag ska göra de mer mänskliga stjärntecknena, typ jungfrun och vattumannen.... Några förslag? Det ska vara i samma stil som lejonet och mina andra mönsterdjur.
 

Black feather

 

Akvarell + maskeringsvätska

 
Maskeringsvätska är något himla praktiskt ibland när man målar med akvarell. Det är en vätska som man lägger på med pensel där man vill att det inte ska hamna någon färg. I de här två bilderna har jag använt det på texten (ursäkta min fula handstil, är dålig på att texta på fri hand). Vätskan torkar och lägger sig som en gummihinna där man applicerat den. Nu är det bara fritt fram att kasta på färg, även på områdena man vill ha vita! När färgen sedan torkat så kan man dra bort maskeringsvätskan väldigt enkelt. 
Ett viktigt tips är dock att inte använda sina bästa penslar till maskeringsvätskan. Det lägger sig som gummi på penseln också och är väldigt svårt att få bort, jag har inte lyckats i alla fall. Så nu har jag en "förstörd" pensel som jag bara använder till det här ändamålet! 

Freebie Valentines card

Jag har gjort ett par alla hjärtans dag kort som man kan ladda ner gratis i originalstorlek och skriva ut själv. Klicka på länken under varje bild. Därefter kan man antingen högerklicka och välja "spara bild som" eller trycka på "download", nedåtpilen som dyker upp i högra övre hörnet av bilden när man håller musen över bilden.
 
Ladda ner här. 
 
 
 

DIY näckros av värmeljus

 
Helgens pyssel har bestått i att tillverka den här näckrosen. Jag är med i en pysselgrupp på Facebook där många har gjort just såna här på sistone, tack för inspirationen! Vad den är gjord av? 
 
 
Aluminiumkopparna som blir kvar när man tänt värmeljus!
 
Såhär gör man:
 
Du behöver 14 stycken värmeljus för att göra en som ser precis ut som min, men det är ganska enkelt att variera efter eget tycke och smak.
 
1. Pilla ut den lilla metallplattan veken sitter fast i och ev. stearinrester ur aluminiumkoppen. Såhär ska de se ut!
 
 
2. Vik ihop koppens sidor mot mitten och platta till den...
 
 
...tills den ser ut ungefär såhär!
 
 
3. När du vikt alla kopparna behöver du någonting att fästa dem på. Jag klippte ut en rund (nåja ganska rund) kartongplatta.
 
 
4. Limma på det yttersta lagret av kronblad. Jag valde att lägga de som blev fulast underst så att de inte skulle synas lika mycket. Det tog ett litet tag att få in vikningstekniken... 
 
 
5. Limma på nästa lager med något mindre antal kronblad. Snyggast blir det om dessa får vara fylla ut "tomrummen" mellan bladen i det undre lagret.
 
 
6. Dags för det innersta lagret! 
 
 
7. Lägg ett värmeljus i mitten av näckrosen. Klart!
 
 
 

Betongblad

 
Ett till betongprojekt från i somras är detta blad. Eller vi gjorde kanske 6-7 stycken, men just den här bor hemma hos oss. Det är egenodlade tomater från i somras på bilden också. Jag längtar så himla mycket till våren och sommaren nu, när man kan börja gjuta utomhus igen och odla på balkongen. Och slippa vintertorr hud...
 
Såhär gör man ett betongblad
1. Hitta ett lämpligt blad, ex. rabarberblad.
2. Om du inte vill ha det helt platt, utan lite skålformat, bygg en liten sand- eller jordhög att lägga bladet på. Vi gjorde det i en skottkärra som var fylld med jord. Alltså lägg bladet på högen och forma högen så att bladet får det djup du vill ha.
3. Blanda betongen ganska tjockt för att det inte ska flyta ut när du lägger det på bladet. 
4. Lägg upp betong ovanpå bladet, någon centimeter tjockt lager. Platta till ovanpå med en spade eller dylikt för att bladet ska kunna stå lättare. 
5. Vänta någon dag tills det stelnat och dra bort bladet från betongen. Det kan fastna små bladbitar som man får pilla bort.
6. Om man vill kan man lacka med någon form av betonglack som finns. Jag har inte gjort det. Jag gillar den matta, lite mer ruffa looken.
 
HÄR kan man se bilder hur gör man gör steg för steg som jag precis beskrev.

En sista digital bild (for now)

Temat på den här var "kärlek till teknik" och är ritad i PS. Det finns så sjukt mycket funktioner och penselalternativ i photoshop, jag har nog inte ens upptäckt 1 % än. Beroendeframkallande det här...

Digital painting 2.0

Okej, så efter att ha lekt lite med plattan så kollade jag på lite youtube-tutorials och lyckades skapa två bollar i en övning att blanda färger och så. Det går sakta framåt...! Men vad kul det är!
 

Digital painting

 
Jag fick ju som bekant en ritplatta i julklapp av min sambo. Jag har inte riktigt lyckats få kläm på den än, det blev något fel när jag installerade den och den var allmänt svår att använda. Men gav den en till chans igår kväll och nu lyder den i alla fall min hand och börjar inte sudda när jag vill rita. Yeey! Men det är fortfarande skitsvårt och det finns hur mycket olika penseltekniker att lära sig som helst. Sitter i alla fall och leker med det just nu. Den här teckningen gjorde jag tillsammans med min pojkvän precis, vi turades om att hålla i pennan. Gillar den på något vis även fast den verkligen inte är tekniskt bra gjord. Vi kallar den för "Konflikt". 
 

Chalk paint

 
Här är två tavlor jag målat med griffeltavelfärg från Make and Create. Jag har tagit bort glaset och målat direkt på skivan som sitter som baksida i ramen. Två lager färg och ett par kritor så har man egna snygga griffeltavlor! Den vita i köket brukar vi skriva matlistor på och den lilla guldiga är bara dekoration i en (mycket dammig) bokhylla. Den vita ramen är från ÖB, tror att de fortfarande finns att köpa? Tycker den är jättefin! 
Det finns hur mycket som helst man kan göra med griffelfärg, jag har också målat botten i en silverbricka, på glasburkar etc. Har sett vissa som målat insidan av ytterdörren eller väggar... Möjligheterna är oändliga! Och färgen är väldigt dryg och räcker länge :)
 

Betong, snäckor och värmeljus

 
När jag var liten åkte vi till Grekland några veckor varje sommar. Under några år plockade vi snäckor på stranden som vi tog med hem. De stod i stora glasburkar i fönstret i vårt hus och påminde om sommaren. Men numera ligger de i en påse i garaget. Så i somras när jag och mamma höll på att gjuta betong som mest så kom vi på den briljanta idéen att dekorera våra alster med de glömda snäckorna. Sagt och gjort. Vi har bland annat gjort fågelbad och som på bilden här, ljusstakar. Just den här ljusstaken är gjuten i en vanlig Sia-glassburk. När betongen är i så tryckte vi försiktigt ner snäckorna i den våta betongen. De ska inte tryckas ner så mycket så att de täcks för mycket av betongen och inte syns, men inte heller tryckas ner för löst för då kan de flyta upp och lossna. Ca en halv centimeter till en centimeter skulle jag rekommendera. Nu står den här ljusstaken hemma hos mig och påminner om sandiga stränder och somrarna i Grekland. 
 

Återvinning av gamla ljusstumpar

 
Häromdagen så smälte jag ner gamla ljusstumpar för att göra nya ljus i loppisfyndade koppar! Beskrivning till hur man gör finns här. Jag älskar verkligen koppen på den sista bilden, så himla söt! Den blev min för ynka 25 kr tror jag på Myrorna. Beskrivning till hur man gör marmorbrickan finns här