Stjärnögonblick

Den här veckan tänkte jag kidnappa Wildas koncept med veckans stjärnögonblick, alltså att samla några fina händelser från veckan som gått! Fast en dag för sent då, men det beror helt enkelt på att jag suttit och skrivit uppsats non-stop i princip hela veckan, men igår kväll skickade vi äntligen in den! Så den här veckan blir förhoppningsvis lugnare och inte knäpptyst på bloggen ;) Här är i alla fall förra veckans bästa ögonblick!
 
 
☆ Att äntligen få gå på en keramikkurs. Det finns på riktigt ingenting i hela världen som gör mig gladare just nu, blir så genuint lycklig av att få hålla på med lera. Sist provade jag på att dreja och gjorde en fin grej och en ful grej (Bilden är dock från veckan innan!). Nästa gång tror jag att jag ska försöka göra en eller flera djurkrukor och skedar i det här stuket.
 
☆ Att inse att jag är bättre på att skriva akademisk engelska än jag trodde. Och att få känna att det kanske blir en helt okej uppsats ändå. För den som undrar så skriver jag en uppsats i samma storlek som en kandidatuppsats om korallrev och klimatförändringar, och hur man genom skyddade områden som naturreservat och nationalparker skulle kunna skydda reven mot effekterna av klimatförändringar. Intressant, men så otroligt tidskrävande att läsa så många vetenskapliga artiklar.
 
☆ Lyckliga slut. Jag såg färdigt Downton Abbey och satt med ett leende när sista scenen var slut.
 
 
 
 Det är numera ljust när jag går hemifrån, och snart borde solen vara helt uppe när klockan ringer vid 06.15!
 
 Jag tog en paus från uppsatsskrivandet och gick på loppis på Smålands nation. Gjorde två fina klädfynd som ni får se senare!
 
 Billig nationsfika. Att betala 25 kr för en bit kaka och ett glas juice när det på vanliga fik säkert skulle kostat runt 60 kr. Studentlivet ibland alltså.
 
 Solen har lyst i princip hela veckan!
 
 Alicia och Jessicas vernissage. Det blir ett helt inlägg av den kvällen, men det var verkligen fantastiskt och de är så otroligt begåvade båda två <3
 
 
☆ Jag har ätit så himla god vegetarisk mat den här veckan! Zuccini/halloumi-plättar med myntasås och snackspaprikor fyllda med bulgur, fetaost, soltorkade tomater och basilika var höjdpunkterna! Det var bara i fredags som det blev något med kött i.
 
☆ Att få gå på teater. Det gör jag otroligt sällan, vilket är trist. Men igår gick jag, mamma, min moster, kusin och några bekanta till mamma och såg på "Kvinnor över 40 - vad ska man med dom till?" på Uppsala stadsteater. Jag både skrattade, grät och blev arg, så det är väl ett bra betyg.
 
☆ Säsong 2 av Better Call Saul har börjat på Netflix!
 
☆ Att äntligen ha skickat in uppsatsen! Nu är det förhoppningsvis bara lite redigering kvar och sen är den ur världen!
 
 
PS! Sandra har lagt upp samlingsinlägget med era bidrag på tema trä idag! SÅ mycket fina skapelser, in och kika!

MONTHLY MAKERS TRÄ

 
Månadens tema är alltså trä och som vanligt så går det att tolka på miljarder olika vis! Värd för februari är Sandra, och jag kan inte vänta tills att läsa sammanställningen av alla bidrag den 29:e! Jag hade från början en annan idé på vad jag skulle göra, eller idén har jag fortfarande, men den visade sig inte vara genomförbar i nuläget då jag behöver en skiva kork på kanske 60x60 cm. Alltså den typen av kork som anslagstavlor är gjorda av, så om någon har tips på var man kan få tag på det så är jag idel öra! 
 
Men eftersom jag inte kunde göra min originalidé så blev det något annat, och jag är så glad över det för jag är helt kär i vad det blev! Ja, ni har ju redan sett bilden, jag har byggt en växtpiedestal! Idén kommer ursprungligen från Vintage Revivals men jag har använt lite andra mått och gjort en mer rektangulär form istället för kvadratisk. Här kommer beskrivningen på hur du kan göra en egen!
 
 
Du behöver:
✔ Fyrkantiga brädor i valfri tjocklek. Jag sågade till dem så att jag hade 4 st som var 40 cm långa och 8 st som var 25 cm långa.
✔ Trälim
✔ Hammare och 16 spikar
✔ Kruka med ytterdiameter 24 cm (innerdiameter ca 22 cm).
 
Gör såhär:
Såga brädorna till rätt längd. Det går såklart att variera beroende på hur stor man vill ha piedestalen men jag tycker att ca 40 cm i höjd och 25 cm i bredd var ganska lagom, och dessutom passar en 24 cm kruka perfekt till dessa mått. Om man har en annan storlek på kruka man vill använda så får man givetvis anpassa måtten efter den. 
 
 
Limma därefter ihop 4 st 25 centimeters bitar till en fyrkant. Tips från egen erfarenhet: det är betydligt enklare om du är bra på att såga rakt, då sitter bitarna ihop så mycket bättre. Slå en spik i varje hörn för att fästa bitarna ytterligare. Upprepa för den andra fyrkanten. 
 
 
Limma bitarna på 40 cm emellan de två fyrkanterna så att de blir ben till piedestalen. Spika ihop bitarna även här. Och så enkelt var det! 
 
Det som tog tid var att såga alla bitarna, jag frågade om de kunde göra det på byggvaruhuset men tydligen får man göra det själv när det handlar om så små bitar... Och det blev lite snett och skevt för att jag är en så ovan sågare som inte heller har några bra verktyg, men det gick att få ihop ändå. Piedestalen står stadigt trots att den är lite, lite skev och det är det näst viktigaste. Det viktigaste är att jag är så himla nöjd med den! Inte illa för att vara det första jag bygger sedan träslöjden i mellanstadiet! 
 
 
Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I februari är temat trä och Sandra är värd. Kommentera detta inlägg med en länk till ditt bidrag för att vara med. Deadline är den 28 februari!
 
Vi som driver Monthly Makers är Alicia, Anna María, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, Mikaela, Ruth, Sandra, Stina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!
 

Vad-listan

 
Hej hej hej! Hoppas ni får en fin fredagskväll, här kommer en lista jag hittade hos Elsa.
 

Vad stressar dig?
→ Skolan. Jag vet inte om ni har lagt märke till att inlägget kommit lite glesare här de senaste veckorna, men det beror i alla fall på att jag har haft så fruktansvärt mycket att göra i skolan. Vi håller på med en monsteruppsats som jag har så mycket ångest över för att den inte blir som jag vill. Första deadlinen var idag så nu släpper jag den för helgen åtminstone och tar det lite lugnt! Annars är det väl mest stress över att jag inte "gör något" utan sitter hemma för mycket och inte gör något speciellt.

 

Vad ska du göra ikväll?
→ Absolut ingenting! Kanske lite motsägelsefullt med tanke på slutet i förra svaret men man måste ju inte göra saker jämt. Jag har suttit inne och skrivit hela dagen och efter inlämningen vid kl fem så var jag så himla utmattad att jag bestämde mig för att ligga i soffan resten av kvällen. Antingen tänkte jag kolla på lite serier eller nörda mig med att spela Elder scrolls online. Imorgon däremot ska jag ta mig ut ur lägenheten och göra något roligt!

 

Vad är lätt?
→ Att snooza lite för länge, att somna överallt om jag är trött och att längta ihjäl sig efter sommarkvällar med vinpicknickar som på bilden ovan.

 

Vad blir det för middag idag?
→ Det blir fisk (!!!) och potatis. Utropstecknena för att jag alltid säger att jag inte äter någonting från havet men har börjat försöka lära mig äta lite fisk för att det är nyttigt och jag tror att jag skulle må bra av lite mer omega-3 i kroppen.

 

 

Vad vill du göra mer?
→ Skapa, promenera, fotografera, vara i naturen, resa och hålla på med keramik. Jag har varit på första träffen på keramikkursen nu i veckan och jag är redan så ledsen över att det bara är fem tillfällen, jag vill aldrig sluta!

 

Vad går du igång på?
→ Att få en riktigt bra DIY-idé och sätta igång med den genast, att få hem en ny liten planta, rensa ut gamla kläder och saker att sälja/ge bort och att planera in någonting riktigt kul!

 

Vad gråter du av?
→ Ärligt talat det mesta. Men nu senast åt uppsatsstress och så Downton Abbey, herregud så jag gråtit till den serien. Jag bryr mig så himla mycket om karaktärerna och vill att allt ska gå bra för dem, mer än jag brukar bry mig om serier, så jag blir så otroligt ledsen när det går dåligt. Vill inte spoila men har verkligen fulgråtit vid något dödsfall.

 

 

Vad gjorde dig arg senast?
→ Haha, en karaktär i Downton Abbey... Förutom det så har jag varit arg över, eller mest känt mig uppgiven egentligen, över hur rasismen normaliseras allt mer. Pallar typ inte scrolla på facebook längre för att allt fler "vänner" skriver och delar rasistisk skit.

 

Vad är fånigt?
→ Alla knäppa smeknamn E kommer på åt mig, det är nya varje dag och oftast baserade på olika djur, ibland gulliga sådana som en kattunge eller ibland bara konstiga som kaskelottbebis, hahaha.

 

Vad är gott?
→ Blodapelsinjuice, paprika, ost och hallon/banan/vanilj/mango-smoothie.

Mikroplaster i badrumsskåpet - och hur du undviker dem

 
 
OBS Bloggen har flyttat! Läs hellre inlägget (uppdaterat med mer info!) på min nya blogg HÄR!
 
 
 
 
Typiskt dålig produkt som någon glömt hemma hos oss med micro-cleansing crystals.
 
En miljöfråga som engagerar mig särskilt är det här med plastavfall i haven som jag skrev min kandidatuppsats om. Det är dåligt ur miljösynpunkt på många olika sätt, för att nämna några så fastnar marina djur i dem och dör, de sväljer dem vilket antingen kan skada dem invärtes eller fylla upp magsäcken så att de inte får tillräckligt med näring i sig. Dessutom innehåller många plaster hormonstörande ämnen som kan störa reproduktion och få effekter som vi inte ens är medvetna om ännu. 
 
Det absolut sämsta med plast är att det inte bryts ned, det kan ha en nedbrytningstid på upptill ett par tusen år. Istället bryts plasten sönder i mindre och mindre delar tills de är mikroskopiska plastbitar, så kallade mikroplaster vilket kanske är de mest förrädiska eftersom de pga sin storlek i princip är omöjliga att få bort ur vattnet när de väl hamnat där. Som om det inte vore illa nog så drar mikroplasterna till sig gifter som finns i havet (t.ex. DDT, PCB och PAH som är cancerogent) som är hydrofoba vilket betyder att de inte vill vara lösta i vatten och fäster därför hellre på plasten. Man gjorde en studie där man lät små plastkulor ligga i havet i tre månader och därefter matade den till fiskar som man sedan dissekerade. Det visade sig att fiskarna hade fått både leverskador och tumörer. När plankton och andra små organismer får i sig mikroplasten så vandrar det uppåt i näringskedjan till fiskar och skaldjur som till slut hamnar på våra tallrikar. En genomsnittlig skaldjurskonsument får i sig 11 000 plastpartiklar per år, vilket är helt sjukt i sig, men ännu läskigare när man tänker på hur mycket gifter plasterna innehåller.
 
 
Men vad kan man göra då som individ för att minska sin egen påverkan förutom att källsortera plast och undvika att köpa det överhuvudtaget? Mitt tips är att se över innehållet i sitt badrumsskåp då väldigt många hygien- och skönhetsprodukter innehåller mikroplaster. Antalet har minskat från 18 ton mikroplast i kosmetika i Sverige år 2000 till "bara" 6 ton förra året, så det går ju framåt åtminstone men 6 ton är fortfarande mycket. Totalt hamnar 40 ton mikroplast i Östersjön från kringliggande länder. En del länder har förbjudit mikroplast i kosmetika (USA har förbjudit det i tandkrämer) och jag kan verkligen inte förstå varför vi inte har gjort det i Sverige ännu.
 
Det är inte helt lätt som konsument att se över innehållsförteckningarna på allting men jag ska försöka ge tips på saker att hålla utkik efter. Jag känner att det är särskilt viktigt att informera om det här då det är så vanligt i t.ex. många whiteningtandkrämer och peelingprodukter. Samt för att när jag skrev en trevlig och informativ kommentar på Michaela Fornis inlägg där hon gör reklam för en tandkräm som innehåller just mikroplaster, där jag undrade hur hon tänkte kring det, så blev min kommentar inte ens publicerad. Och där slutade jag läsa hennes blogg efter att ha följt henne i säkert 7-8 år. 
 
De vanligaste termerna för mikroplast att undvika:
- Microbeads
- Microcrystals
- Microspheres
- Polyeten
- Polyethylen
- PE
 
 
 

Odlingsåret 2016

 
Hurra, äntligen är det dags att så årets fröer! Eller ja, jag har egentligen redan tjuvstartat för att jag inte kunde hålla mig. Jag satte chili och paprika redan för tre veckor sedan eftersom det är plantor som man kan sätta väldigt tidigt. Då satte jag också 3 testtomater för att jämföra om det blir någon större skillnad på när man sår. Så det är ca 2,5 veckors mellanrum mellan de tidiga och "normala" fröerna, vi får se om det blir någon större skillnad!
 
De tidiga odlingarna har jag dock inte sett skymten av förutom en liten tomat som valt att titta upp. Jag har glömt lite hur länge det är normalt för fröer att gro, men det börjar kännas som tre veckor är lite lång tid? Särskilt eftersom bara en av tre tomater av samma sort har grott. Hoppas jag inte har ett gäng döda fröer för det vore så himla tråkigt.
 
 
Hur som helst så sådde jag resten av tomaterna nu i veckan, samt lite mera paprika och chili ifall att det inte blir något av den första omgången. Till att börja med nu så sätter jag flera fröer i samma kruka för att separera dem sedan när de har fått två bladpar. Ett tips som jag själv inte har följt men borde göra är att skapa små DIY drivhus tex av petflaskor som sätts ovanpå krukan, eller om man faktiskt har ett litet växthus. Detta för att jorden ska behålla fukten bättre, det är så himla lätt att de små fröerna sköljs med mot botten när man vattnar och då får de svårare att gro. Har man inte möjlighet till detta kan det vara en bra idé att sprayvattna istället för att hälla med vattenkanna!
 
 
Årets plantor är i alla fall följande (än så länge, om jag känner mig själv rätt kommer jag säkert att så mer eller byta lite plantor med mamma och kompisar):
 
Tomater
Jag tänker satsa mer på små busktomater i år eftersom det var så omständigt att ha 7 stycken 2-metersplantor som jag knappt nådde att tjuva och inte kunde binda upp ordentligt. Jag har sått minibell som jag hade förra året, Tiny tim och en icke namngiven gul körsbärstomat. Men sedan kunde jag inte motstå de stora plantorna helt, så jag satte några enstaka frön av Tigerella som är en randig tomat och Chocolate Cherry som är en svart tomat. Tiny Tim har förresten börjat gro redan nu efter ett par dagar, så jag börjar verkligen fundera på om det är något fel på fröerna i omgång ett :(
 
Paprika
Jag ska försöka en gång till med att så minipaprikor. Förra året blev både dem och alla mina chilisar så attackerade av bladlöss att det bara blev en endaste liten paprika. Så jag har sått flera frön i år och hoppas på bättre lycka!
 
Chili
Det blir bara två sorters chili i år, och jag vet inte namnet på någon av dem... Men den ena är röd och stor och den andra har massor av små gula frukter. Jag bytte till mig frön till båda tror jag med Sandra förra året!
 
Senare i vår så blir det även två sorters gurka, olika sallader och kryddor, men de behöver inte lika lång tid på sig att växa som tomater, paprika och chili så de får gott vänta.
 
 
Längtar så oerhört mycket tills det ser ut såhär igen när man öppnar balkongdörren! Men det lär dröja för vi fick ett nytt snötäcke idag och minusgraderna ska visst hålla i sig ett tag till... Men snart så är det vår igen! 
 
Vad planerar ni att odla i år? Har ni börjat sätta fröer än? Berätta, jag är så nyfiken på att höra vad andra ska plantera!

DIY: makraméampel 3.0

 
 
Jag har tidigare gjort två stycken makraméamplar (som ni kan se här och här!) men länge varit sugen på att lära mig lite nya knutar och framförallt att inkorporera träkulor i en ampel. Den här gången blev det bara två kulor för det var rent ut sagt ett helvete att få tråden igenom kulorna eftersom ändarna hade frasat upp sig som man kan se längst ner på ampeln. Någon som har tips på hur man kommer runt det problemet? Jag har inte en tillräckligt tjock nål att få tråden i heller. Jag har använt mig av Slöjddetaljers makramégarn den här gången, tidigare har jag använt zpagettigarn.
 
Hur som helst fick jag tillfälle att lära mig tre stycken nya knutar som jag tänkte dela med mig av! Eftersom jag knöt ampeln på kvällen framför Homeland så tog jag inga egna bilder på processen utan länkar helt enkelt vidare till källorna där jag hittade knutarna!
 
 
Ultimate knots - jag knöt den som de kallar för turn grinner knot under öglan. 
 
 
Hur jag knöt knutarna precis ovanför träkulan, det är den tredje från vänster. 
 
Om ni vill ha inspiration på mer makraméverk och knutar så kan ni spana in min pinterest-board Makramé. Dessutom kan jag tipsa om instagramkontot createaholic som gör helt fantastiska väggbonader och amplar i makramé. Vilket jäkla jobb det är alltså, kämpar fortfarande med min väggbonad jag påbörjade i höstas, men knyter ständigt upp och gör om för att jag inte blir nöjd. Kanske blir den färdig en vacker dag! Tills dess växlar jag mellan att knyta amplar som går betydligt snabbare!
 
Förresten så missar ni väl inte att februaris Monthly Makers tema är släppt? Om du är nyfiken på vad det är, kika in hos månadens värd Sandra!

Serietips: Homeland

 
Nu när jag var sjuk i influensa förra veckan så orkade jag verkligen inte göra någonting utom att ligga på soffan och kolla på serier (Jag är äntligen frisk! Men har svinmycket att göra i skolan för att jag halkat efter). Efter att ha sett klart alla vi tittade på för tillfället så började vi kolla på Homeland, och nu går det verkligen inte att sluta för det är så sjukt spännande. Vi har redan hunnit se fram till halva säsong 4 nu, så det är ganska många timmars tittande på kort tid. De flesta har säkert redan hunnit se den här serien eftersom det gått fem säsonger och den har blivit ganska hyllad. Barack Obama är t.ex. seriens mest kända fan...
 
 
Serien handlar om CIA-agenten Carrie Mathison som jobbar med terrorismfrågor. Hon får veta av en källa i Irak att en amerikansk soldat som tillfångatagits har blivit omvänd till Al-Qaida. När marinsoldaten Nicholas Brody därefter fritas efter att ha varit en fånge i Irak i 8 år så misstänker hon att han är den omvända soldaten. Brody tas emot som en hjälte när han återvänder till USA och alla andra tycker att Carries misstankar är galna. Är Brody en terrorist eller inte? 
 
 
Mer än så vill jag inte riktigt säga om handlingen, men särskilt de två första säsongerna är bland de mest spännande jag sett (vilket förklarar varför jag inte gjort så mycket annat än att sträckkolla på serien på sistone). Serien har kritiserats för att befästa islamofobi och legitimera hur kriget mot terrorism förs, men jag tycker den är betydligt bättre än många andra på att visa komplexiteten i de här frågorna, och att inte vara svartvit. Ibland tycker jag att det görs lite för mycket likamedtecken mellan islam och våld, men det känns som de i alla fall försöker nyansera det hela. Drönarattacker kritiseras, kriget mot terror kritiseras, terroristerna är inte endimensionellt onda utan får visa en mänsklig sida också, bland annat. Men serien är helt klart USA-vänlig och på deras sida, så jag förstår absolut kritiken den fått, men tycker ändå de gör ett helt okej jobb med att visa att det inte är så svartvitt. Islamofobin tycker jag är tydligare än att serien skulle legitimera kriget mot terrorn, då jag tycker att den snarare ganska ofta kritiserar kriget. Men med det sagt kan jag också tänka mig flera sätt de skulle kunna jobba ytterligare med det, särskilt med hur muslimer framställs. Vad tycker ni som har sett serien?
 

Svar på era frågor

Här är några svar på era frågor den senaste månaden, jag brukar nästan alltid svara i kommentarsfältet också men det är ju inte alltid man går tillbaka för att se om man fått ett svar så jag tänkte att jag lyfter lite kommentarer i ett inlägg!
 
 
Alltså så sjukt fina! Jag stod inne i en butik och spanade på porslinspennor häromdagen men jag har inte ens tänkt på att man kan använda permanenta tuschpennor, vad är det för sorts penna du har använt? (Ang. detta inlägg)
 
Tack! Jag använde en penna som hette unimarker tror jag, en sån här. Köpte den på Panduro för drygt en femtiolapp vilket jag tyckte var ganska dyrt. Så får hoppas att den håller länge! Den vita är en posca som jag nu i efterhand insåg inte är permanent men förhoppningsvis behöver jag inte diska krukorna så det vita borde också hålla rätt bra. I annat fall kan man ju lacka krukorna!
 
 
Hej! Så fin puff!:) är det du som gjort mattan oxå? Har du mönster du vill dela?;) tack på förhand! (Ang. detta inlägg)
 
Den har min mamma virkat :) Mönstret till mattan finns här!
 
 
Åh vad fint! Fast det spricker alltid efter ett tag när jag har gjort sådana tryck. Du får gärna komma med tips om hur de håller bättre om du vet!
 
Åh vilken härlig topp! Så himla vacker bild. Tänk att kombinera transferbilder och broder? Drömmen! Tycker du det har hållit bra på kassen? Jag har bara gjort det här en gång för kanske 15 år sen och då var tekniken inte superbra liksom, men nu blev jag väldigt sugen att prova igen!
(Ang. detta inlägg)
 

Tack! Jag har nog tyvärr inte så mycket tips mot sprickorna, det känns som något man får räkna med lite. Det enda tipset jag har är att undvika att skrynkla till trycket eller att vika plagget så att trycket inte blir vikt. Men tänker att på just det här motivet så tycker jag nästan det bara blir snyggare med lite sprickor ;) Tygkassen har ändå hållt relativt bra, visst är det små sprickor i den men den syns bara om man kollar på nära håll!

 

 
Hejsan! Hur lyckades du göra betongboll? ;) Har tänkt å göra en halvklot men vet inte hur jag ska göra för att få till en sådan? ;) (Ang. detta inlägg)
 

Jag antar att du inte menar halvklot som skålar? För det står ju beskrivet precis hur jag gjort i inlägget :) Menar du ett fyllt halvklot? Det har jag aldrig gjort, men jag skulle nog ta tex en badboll kanske och fylla den med betong och fylla upp tills den var den storlek jag önskade. För att inte botten skulle bli platt skulle den behöva hängas upp på något sätt eftersom att bollen är mjuk. Det närmsta jag har gjort (eller det var egentligen mammas idé) är sådana här ägghalvor som jag inte tror att jag visat på bloggen, men då fyllde vi helt enkelt ett påskägg i hårdplast i betong. Vi hade också spraylimmat fast ett blad på botten av ägget för att göra avtrycket. Det enklaste är nog om du hittar en skål i hårdplast som har rätt storlek och form och fyller upp den med betong! Badbollsidén fungerar säkert också, men den känns krångligare. 

 

 

Lästips

Jag har varit sjuk i vad jag antar är årets influensa i en vecka nu och inte orkat göra någonting. Eller det är förresten halvsant, i fredags så var jag tvungen att åka till universitet och hålla en presentation trots hög feber och värkande kropp. Men sedan dess har jag bosatt mig i soffan och bara sträckkollat på serier så fort jag orkat. Egentligen har jag varit tvungen att läsa ett gäng vetenskapliga artiklar inför en uppsats jag ska skriva, men jag har inte kommit längre än till abstractet förrän mina ögonlock har sagt nej tack och så har jag somnat istället. Så, det finns inte så mycket kul att säga eller visa när min vecka bestått av tupplurar och soffläge. Istället tänkte jag tipsa om andra bra blogginlägg att läsa tills jag återhämtat mig!
 
Källa: Beatrice/Herbariumet
 
Beatrice har postat samlingsinlägget med alla bidrag på tema avtryck, så mycket inspirerande grejer! ÄLSKAR verkligen att kolla på samlingsinläggen varje månad och hur olika (och ibland lika) tolkningar alla gjort!
 
Apropå Monthly Makers så blev Alicia intervjuad av slöjdbloggen Kurbits, läs intervjun här!
 
Källa: Anna María Larsson
 
Anna María tipsar om ett smart sätt att hänga upp tavlor utan att behöva göra hål i väggen!
 
Sandra ryter ifrån om rasister som påstår sig vilja skydda kvinnor fast det egentligen handlar om att använda jämställdheten i deras egna rasistiska syften.
 
Vardagsrasismen skrev tidigare i år på samma tema "De som bryr sig mest om Köln bryr sig minst om offren".
 
 
ABM har färgat servetter med shibori-teknik, så jäkla snyggt! Jag är så sugen på att textilfärga och göra egna servetter efter att se dessa och de här som Jessica färgade med rödkål till tema avtryck!
 
Källa: Honestly WTF
 
Jag har länge tänkt göra ädelstenstvålar, säkert i tre-fyra månader har jag bara haft materialen liggandes hemma utan att det blivit av. Om ni också är sugna så finns det en bra tutorial här som visar hur man kan gå tillväga! 
 
 
Niotillfems läsare tipsar om recept med endast 5 ingredienser! Del 1, 2, och 3!
 
Ni får gärna tipsa om inlägg tillbaka som jag kan läsa medan jag är sjuk. Vad är de bästa inläggen ni läst på sistone eller som ni själva skrivit?