Mikroplaster i badrumsskåpet - och hur du undviker dem

 
 
OBS Bloggen har flyttat! Läs hellre inlägget (uppdaterat med mer info!) på min nya blogg HÄR!
 
 
 
 
Typiskt dålig produkt som någon glömt hemma hos oss med micro-cleansing crystals.
 
En miljöfråga som engagerar mig särskilt är det här med plastavfall i haven som jag skrev min kandidatuppsats om. Det är dåligt ur miljösynpunkt på många olika sätt, för att nämna några så fastnar marina djur i dem och dör, de sväljer dem vilket antingen kan skada dem invärtes eller fylla upp magsäcken så att de inte får tillräckligt med näring i sig. Dessutom innehåller många plaster hormonstörande ämnen som kan störa reproduktion och få effekter som vi inte ens är medvetna om ännu. 
 
Det absolut sämsta med plast är att det inte bryts ned, det kan ha en nedbrytningstid på upptill ett par tusen år. Istället bryts plasten sönder i mindre och mindre delar tills de är mikroskopiska plastbitar, så kallade mikroplaster vilket kanske är de mest förrädiska eftersom de pga sin storlek i princip är omöjliga att få bort ur vattnet när de väl hamnat där. Som om det inte vore illa nog så drar mikroplasterna till sig gifter som finns i havet (t.ex. DDT, PCB och PAH som är cancerogent) som är hydrofoba vilket betyder att de inte vill vara lösta i vatten och fäster därför hellre på plasten. Man gjorde en studie där man lät små plastkulor ligga i havet i tre månader och därefter matade den till fiskar som man sedan dissekerade. Det visade sig att fiskarna hade fått både leverskador och tumörer. När plankton och andra små organismer får i sig mikroplasten så vandrar det uppåt i näringskedjan till fiskar och skaldjur som till slut hamnar på våra tallrikar. En genomsnittlig skaldjurskonsument får i sig 11 000 plastpartiklar per år, vilket är helt sjukt i sig, men ännu läskigare när man tänker på hur mycket gifter plasterna innehåller.
 
 
Men vad kan man göra då som individ för att minska sin egen påverkan förutom att källsortera plast och undvika att köpa det överhuvudtaget? Mitt tips är att se över innehållet i sitt badrumsskåp då väldigt många hygien- och skönhetsprodukter innehåller mikroplaster. Antalet har minskat från 18 ton mikroplast i kosmetika i Sverige år 2000 till "bara" 6 ton förra året, så det går ju framåt åtminstone men 6 ton är fortfarande mycket. Totalt hamnar 40 ton mikroplast i Östersjön från kringliggande länder. En del länder har förbjudit mikroplast i kosmetika (USA har förbjudit det i tandkrämer) och jag kan verkligen inte förstå varför vi inte har gjort det i Sverige ännu.
 
Det är inte helt lätt som konsument att se över innehållsförteckningarna på allting men jag ska försöka ge tips på saker att hålla utkik efter. Jag känner att det är särskilt viktigt att informera om det här då det är så vanligt i t.ex. många whiteningtandkrämer och peelingprodukter. Samt för att när jag skrev en trevlig och informativ kommentar på Michaela Fornis inlägg där hon gör reklam för en tandkräm som innehåller just mikroplaster, där jag undrade hur hon tänkte kring det, så blev min kommentar inte ens publicerad. Och där slutade jag läsa hennes blogg efter att ha följt henne i säkert 7-8 år. 
 
De vanligaste termerna för mikroplast att undvika:
- Microbeads
- Microcrystals
- Microspheres
- Polyeten
- Polyethylen
- PE
 
 
 
Alicia

Mikaela, du är så jävla bra! TACK för att du delar med dig av det här och gör det lite lättare att orientera sig i den för mig väldigt abstrakta men samtidigt väldigt skrämmande världen av nutida skitprodukter. Sparar detta inlägg nära hjärtat att ta som vägledning vid vartenda köp härefter. TACK!!!

Svar: :) :) :) Kul att du uppskattar det! Just det här med kosmetika tycker jag är så knäppt att det ens är tillåtet med mikroplaster i, dels finns det GOTT om naturliga skrubbämnen man kan använda istället, typ avokadokärnor och så har det verkligen bara negativ miljöeffekt ur alla led, plastproduktionen av olja, att det kan vara hormonstörande och det får vi i oss i munnen och huden, och så vad det gör med havet när det spolas ut. Sjukt!
Mikaela Puranen

Pernilla

Så himla bra inlägg! Sånna här saker har jag superdålig koll på trots att jag försöker vara en *medveten konsument*, ska lägga det här på minnet till framtida köp!

Svar: Tack, kul att du gillar det! :D Jag försöker också vara medveten konsument men det är så jobbigt att hålla koll på typ allting som innehåller palmolja tex så jag önskar att någon vill sammanställa en lista på saker att undvika som innehåller palmolja! Men är rädd för att det är typ ALLT... Men det här med plast som jag faktiskt har koll på och som det ändå är relativt enkelt att undvika tipsar jag hemskt gärna vidare om!
Mikaela Puranen

Ruth | HungryHeart.se

YES!! Vilket superbra och informativt inlägg! Jag visste ju att plast var dåligt av många orsaker, men det här var något helt nytt för mig. Hädanefter skall jag lusläsa innehållsförteckningarna på tandkrämer och se till att jag inte bidrar till att det kommer mer mikroplaster i haven. Tack!

Svar: Vad kul att du uppskattar inlägget! Det är ju inte jättemånga beteckningar att hålla koll på så jag tänker att det går att lära sig utantill rätt fort! Micorbeads/spheres/crystals är ju så lika varandra och sen är det PE och polyetylen som är de allra vanligaste! Så det är ganska lätt att undvika bara man lägger de tre sakerna på minnet :)
Mikaela Puranen

Sandra

Det är sjukt så oinformerad och oupplyst jag är på vissa områden alltså. Tack för att du delar med dig och förmedlar din kunskap vidare!

Svar: Tack för att du läser och uppskattar det :) Det här är verkligen en av de frågor som engagerar mig mest, plus scampi/tigerräkor/jätteräkor och allt vad de kallas. Kanske blir ett inlägg om varför det är sämst någon snart! Det är antiscampidagen någon gång i mars tror jag, passar bra då! :)
Mikaela Puranen

Sandra

Det är sjukt så oinformerad och oupplyst jag är på vissa områden alltså. Tack för att du delar med dig och förmedlar din kunskap vidare!

Wilda

Så himla viktigt! Och det är alldeles för lite som görs och informeras om när det kommer till detta! Tack för att du sprider din kunskap!

Svar: Håller verkligen med om att det är för lite information om detta, hur lätt är det då att göra rätt val som konsument? Men allra helt skulle jag vilja såklart att det förbjuds så att det inte krävs så mycket medvetna konsumentval, det är redan så mycket man behöver läsa på om för att ta medvetna beslut och det gör i alla fall mig helt vimmelkantig ibland :(
Mikaela Puranen

Malin / Inte vego, men

Har själv en ekotandkräm, vilket jag känner mej lite extra glad över när jag läser detta. Hade ingen aning om att det fanns i tandkrämer?? En fråga: Brukar det alltså uttryckligen stå på förpackningen det som du har i listan, eller brukar det skrivas ut så att man inte ska fatta vad det är för nåt? Tack för upplysningen!

Svar: På tandkrämer och liknande brukar det ofta stå på framsidan typ som denna "cleansning microcrystals" så det är lätt att hålla utkik efter, men det är ju inte lätt att veta att det är detsamma som mikroplast om man inte fått informationen förut. I övrigt ska allt stå i innehållsförteckningen, och den allra vanligaste beteckningen skulle jag tro är PE och polyetylen men återigen så fattar man ju inte att det betyder mikroplast om man inte har hört det förut eller pluggat kemi. Så jag tycker verkligen att det borde märkas ut bättre, gällande alla ingredienser egentligen, för att det ska vara upp till konsumenten att kolla upp vad olika E-ämnen betyder t.ex tycker jag är fel.
Mikaela Puranen

inspirami.blogg.se

Sjukt viktigt att ta upp, du är så bra! Det är läskigt vad vi gör både mot vår miljö och oss själv :/

Svar: Verkligen, och de flesta vet ju inte heller om det så mer information om ämnet behövs!
Mikaela Puranen

Amanda Jona [SPONTAN]

Så himla bra inlägg!

Svar: Tack!
Mikaela Puranen

Jess

Heja för bra och viktigt inlägg! Måste verkligen se över fler produkter här hemma, började med smink- och skönhetsprodukter för några år sedan men har helt glömt bort just tandkräm. Tack för påminnelse och information!

Svar: Kul att du uppskattar det! De flesta whitening tandkrämer har tyvärr plast i sig så det enklaste är väl att undvika sådana :)
Mikaela Puranen

Helena

Så roligt att du ville länka det här mycket intressanta bidraget till utmaningen. Mikroplaster är verkligen ett gissel som jag tycker diskuteras alldeles för lite överhuvudtaget. Intressant ämne som kandidatuppsats. Den blå rutan finns ungefär i en vecka från det jag startar ett inlägg. Men jag ska lyfta ditt inlägg i ett inlägg hos mig så att andra läsare kan läsa och ta del av din text. Önskar dig en fin fortsättning på lördagskvällen.

Mia Ahlstrand

Ja man blir så trött på all plast i var och varenda produkt. Inte bra för miljön och inte bra för oss. Ett väldigt viktigt inlägg!
Kan rekommendera denna tandkräm: http://foreverliving.se/shop/category/beauty/product/forever_bright_toothgel


Svar: Tack för tips, ska spana in den tandkrämen!
Mikaela Puranen

Annette

Tack för ett viktigt och intressant inlägg!

Svar: Tack för att du läser!
Mikaela Puranen

Milla

Vilket bra inlägg viktigt inlägg

Pernilla

Skönt att läsa att det är fler än en själv som försöker undvika dessa hemska små plaster! Jag är på och tjatar på alla jag känner att de ska sluta använda produkter med microplast i, eller överhuvudtaget att använda för mycket plast överhuvudtaget.
Tycker ditt inlägg var mycket bra skrivet och jag hoppas många tar till sig av det (:

Svar: Tack! Jag hoppas också det. Jag tjatar också, men jag tror det gör en skillnad :)
Mikaela Puranen

Anonym

hej, det är väldigt konstigt att alla vet vilka tandkrämer som innehåller Microplast. Jag har letat på nätet men hittar ingen som säger vilken tandkräm som INTE innehåller microplast.


Kom ihåg mig?