Monthly Makers Kontrast: Ljuslyktor i betong + glas

 
Det har blivit dags att visa vad jag har gjort på tema kontrast! Jag valde att tolka det som en kontrast mellan material, i det här fallet glas och betong. Kontrasten i det skira i glaset mot det hårda, ruffa i betongen. Jag köpte två dricksglas på Myrorna som jag tänkte omvandla med hjälp av finbetong. Resultatet blev de här två ljuslyktorna!
 
 
Även om betong är ett material jag jobbat ganska mycket i så var det här en ny teknik jag inte testat tidigare! I vanliga fall brukar jag oftast ha en form som jag fyller med betong, och ska gjuta fast något i det så trycker jag ner föremålet och låter det sitta där medan betongen härdar. Så gjorde jag exempelvis den här betong+glasvasen jag gjorde till tema glas 2015.
 
Men här har jag istället kletat betong direkt på glaset. Ett tips är att blanda lite, lite lösare än normalt för att få ett jämnare resultat. Det ska fortfarande inte vara rinnigt, men bara något lösare konsistens än vanligt. Sedan tog jag bara betong i handen och kletade på. Jag duttade försiktigt med fingrarna för att få betongen att sprida sig och ligga i ett ganska tunt lager runt glaset. Betongen kommer att rinna av, men det är bara kleta på den igen. Den kommer att börja stelna och då fastna. Fortsätt bara dutta, och ta ev lite vatten på fingret för att få ytan att jämna till sig ytterligare. När det har stelnat så kan man torka av de ytor där man inte har betong men som kanske blivit kladdiga ändå med en fuktig trasa.
 
 
Såhär ser de ut släckta! Jag tycker de är mycket finare tända, bubblorna i glaset kommer fram mer och de får en så varm, fin färg på insidan! 

Man ska egentligen helst ha plasthandskar jämt när man håller på med betong (men jag brukar ärligt talat slarva väldigt mycket med det), men här är det extra viktigt eftersom du hanterar betongen mer med händerna. Jag tänkte att det kan inte vara så farligt, men det var inte en skön känsla på fingrarna efteråt. Fingertopparna blev helt skrynkliga som om man badat för länge och det kändes som det låg en märklig hinna på huden. Betong är uttorkande och irriterande för huden. Så använd handskar!!!
 
 
Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I januari är temat Kontrast och Jessica är värd. Kommentera hennes inlägg med en länk till ditt bidrag senast den 28/1 för att vara med. Mer inspiration hittar du på temats Pinterestboard
 
Vi som driver Monthly Makers 2017 är Alicia, Beatrice, Elsa, Emilia, Fredrika, Jessica, Johanna, Julia, Mikaela, Ruth, Stina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!
Johanna

Hallå vad ballt det blev! Jag får lite vulkan/mordorkänsla av dom. Så dumt att jag tänker att betong bara är ett sommarprojekt? haha.

Svar: Tack! Haha vad härlig känsla ändå, allt som är LOTR eller HP-kopplat är bra i min bok! Lite knepigare på vintern i och med att man inte kan hålla till utomhus lika enkelt, men nog går det att hålla på inomhus också :)
Mikaela Puranen

Ruth

Suuuuuuperfint, Mikaela! Älskar hur betongen blir "skrovligare" med det här sättet att gjuta. Blir en perfekt kontrast mot glaset.
Spännande också att det går att göra så här med "vanlig" finbetong! Jag har letat med ljus och lykta efter en svensk version av snabbstelnande cement för att kunna göra DIY där man "formar" betongen med händerna istället för i en form. Trodde inte att det gick att göra med finbetong, men nu måste jag ju så klart prova!

Svar: Tack fina du <3 <3 Har du kollat upp hypertufa? Det ska annars gå att göra så med tror jag! Är iaf hundra på att det går att klä in saker i hönsnät i hypertufa, för det har jag sett haha :P
Mikaela Puranen

Silje

Heilt kanonfint og røft, begge deler samstundes! Eit røft materiale mot noko meir skjørt gir jo ein super kontrast, diggar det rett og slett :D

Svar: Tack snälla Silje :D
Mikaela Puranen

Louie

Woow så fina!!

Svar: Tack snälla!
Mikaela Puranen

Jenny

Så himla fina! Ser nästan ut som att glaset växer upp ur betongen. Ser lite lite extra "naturligt" ut med det bubbliga glaset. Superhäftigt!

Svar: Tack <33
Mikaela Puranen

Wilda

Helt otroligt vackra. Får lite svindelkänslor av att se dem då det känns som något jag skulle kunna hitta i en dyr designbutik eller på en hantverksmässa med konstnärer som jobbat med dessa i jättemånga år. Det säger ju något om hur bra du är på det här. Stum av beundran alltså! <3 Älskar den varma tonen när de tänds, i kontrast (!!!) till det kalla mörka i betongen.

Svar: Tack för din fina kommentar <3 <3
Mikaela Puranen

Jess

Finaste jag sett! Blev helt exalterad när de dök upp i bloglovinflödet, så galet snyggt gjort Mikaela!

Svar: Åh tack vad glad jag blir! :)
Mikaela Puranen

Julia

Så gulligt med det bubbliga glaset, är verkligen fint när de är tända! Snygg kontrast också med betong och glas!!

Julia

Så gulligt med det bubbliga glaset, är verkligen fint när de är tända! Snygg kontrast också med betong och glas!!

Svar: Tack snälla :D
Mikaela Puranen

Jessica

Fasen vad fina de blev!!!! Älskar att det är bubblor i glaset till!!!

Svar: Tack <3
Mikaela Puranen

Jeanette

Ser verkligen ut som små minivulkaner i sina färger :)

Svar: Tack! :)
Mikaela Puranen

sandra

Så bra beskrivning av tillvägagångssättet. Tack! Har länge funderat på att göra något liknande men har varit osäker på om de funkar att bara kleta på betong sådär. Nu ska jag också våga testa :) Tycker glaslyktorna blev riktigt fina!

Svar: Använd handskar bara så kommer det gå fint! Tack <3
Mikaela Puranen

Stina

Så fiffigt, hade inte en tanke på att det gick att göra så med betong. Läckert!

Svar: Tack snälla Stina! <3
Mikaela Puranen

Rebecca

jättefina!

Svar: Tack :D
Mikaela Puranen

Katarina

Får lavavibbar, så häftigt! Är det ljuset som ger den färgen? Eftersom den inte syns när lyktan är släkt. Trodde först du hade målat.

Svar: Tack! Jaaa, det är det nog! Jag tänkte inte på det men jag hade slut på vanliga vita värmeljus så jag tog ett rosa doftljus. Det måste ha gett färgen för glaset är ju bara klarglas. Om det inte finns en liten hint av en varm ton i glaset kanske!
Mikaela Puranen

Grahnslöjd

Får mig att tänka på eld och jord, jättefina!!

Svar: Åh tack vad fina ord!
Mikaela Puranen

Ida

Älskar verkligen de här ljuslyktorna 😍

Svar: Tack snälla :D
Mikaela Puranen


Kom ihåg mig?