Betongtips: spraylim!

 
Jag har ju tidigare visat hur man kan använda blad i betonggjutning här och här, men nu tänkte jag visa en annan variant! Nämligen hur man använder bladen som mönster i andra gjutningar, här ovan en kruka som min mamma gjort och så en platta (kan användas som trädgårdsplatta, men jag tänker ha den som grytunderlägg!).
 
Det behövs ett hjälpmedel för att få det att bli riktigt bra: spraylim! Detta använde vi, jag tror att det är från Byggmax?
 
Hur gör man då? Först och främst ska man bestämma vad man vill gjuta för något. En kruka, en vas, ett fågelbad, en skål, en trädgårdsplatta? Bara fantasin sätter stopp. I bilderna kommer jag visa hur vi gjorde en platta som på översta bilden, men det går lika bra att använda metoden på i princip vad som helst.
 
 
För att gjuta en platta kan man i princip använda vad som helst som är runt (om man nu vill ha en rund) och som har i alla fall en liten kant. Vi har gjutit i den här baljan, en stor yoghurtburk, en papperskorg etc. Vi började med att plocka lite fina blad och bestämma ungefär hur vi ville placera dem i botten på baljan.
 
 
När man vet hur man vill ha det är det dags att limma fast bladen på botten av sin gjutform. Det går förstås att bara lägga bladen på plats, men det är så mycket enklare att limma fast dem. Då hamnar där man har placerat dem och flyttar sig inte medan man häller på betong. Vi sprayade på framsidan av bladen med limmet, eftersom att alla nerver och det som kommer att göra ett avtryck i gjutningen är på baksidan, så den sidan vill man ha uppåt. Det här limmet var väldigt kladdigt, så det är en god idé att ha på sig plasthandskar.
 
 
Här är olika exempel på blad och gjutformar, färdiglimmade på plats! Nästa steg är att som alltid olja in formarna så att betongen ska släppa lättare. Man kan använda vanlig matolja, rapsolja, olivolja etc. Därefter är det bara att blanda till betong, fylla upp så tjockt som man vill ha och sedan skaka, skaka, skaka. Man skakar formen för att bli av med luftbubblor och få en slätare gjutning. Skaka tills det inte längre kommer upp bubblor till ytan, och så lite till.
 
Lite luftbubblor trots ihärdig skakning...
 
Låt stå i 2-3 dagar och sen kan man försiktigt lossa sina skapelser! Om man ska gjuta till exempel en kruka och vill ha bladavtrycken på sidorna som min mamma hade gjort, då limmar man helt enkelt bladen på sidorna av sin gjutform (på insidan) och gjuter som vanligt. Man behöver ju inte heller använda just blad för att göra mönster, man kan använda små virkade dukar eller vad som helst annat som har någon fin struktur! 
 

Omtentor, helg och höst!

 
 
Hurra, alla mina omtentor är över och jag tror det gick bra på båda! Nu har jag i alla fall en helt ledig helg innan skolan börjar på riktigt på måndag. Jag ska läsa ekologi och naturvård i höst, tror det kommer bli fantastiskt bra! Idag ska jag och min pojkvän pyssla lite! Hans mamma fyller år imorgon så vi ska göra en present till henne. Visar upp det här sedan om det blir bra! 
Just nu väljer jag istället att visa upp den här bilden. Alltså jag ritar inte människor såvida jag inte gör hyfsat realistiska porträtt, antingen i blyerts eller promarkers, så jag vet inte vad det här blev. Men det är ju alltid kul att testa något nytt! Jag försöker vänja mig vid tanken på höst, så blev det så att jag ritade en enorm pälsjacka...

Nya tygväskor!

 
Jag har tryckt ett par till tygväskor på beställning! En fjäder, stenbock och så mitt feministmärke. De är tryckta med transferpapper och går att beställa med nästan vilket som av mina bilder som tryck! Fjädern blev en ny favorit för min del, tror att drömfångaren skulle göra sig riktig bra på en väska också! Det är bara slänga iväg ett mail om man är intresserad, [email protected]
 
För övrigt är det fri frakt på Society6 hela veckan ut, om man skulle vilja ha något av trycken på mobilskal, kudde, tshirt eller något annat. Här hittar ni min shop!

Gör om tråkiga koppar med porslinspennor!

 
Jag hade glömt bort hur roligt det är med porslinspennor! Men så köpte jag en ny från den här butiken (som har typ 80% REA, tips!!!) och hittade två vita koppar hemma. Jag tyckte att den här pennan var betydligt mycket bättre än de jag tidigare köpt från Panduro. De från Panduro blev liksom kladdiga på ett annat sätt och det var svårt att rita tydligt, det kladdade mycket. Och hade det väl börjat torka bara lite grann så drog man bort färgen om man gick över med pennan en gång till. Den här var betydligt mer lätthanterligt, tunnare spets och inget kladd! Tyvärr är pennan slut i svart i den butiken nu... Men det är alltså en sån här! Jag är väldigt nöjd med mina nya koppar i alla fall, och nästa gång jag är förbi Ikea ska jag köpa mera vitt porslin och måla. Tänkte mig små skålar och tallrika, antingen också med löv eller så har jag en annan idé...

DIY blomtavla

 
Det blev visst lite pyssel gjort ändå innan tentan! En blommig tavla som jag ska ge bort i födelsedagspresent till en vän. Jättelätt att göra själv!
 
 
Du behöver:
  • Canvasduk
  • Pappersblommor med ståltrådsstjälkar
  • Vit akrylfärg
 
1. Börja med att måla canvasen vit (den är ju vit från början men min hade en lite gulare ton än vad jag ville ha).
 
 
2. Tänk ut hur blommorna ska placeras. Jag la ut blommorna och testade lite olika innan jag fäste dem. Därefter fäste jag blommorna genom att helt enkelt sticka ståltråden genom canvasen.
 
 
3. Placera blommorna i det önskade mönstret.
 
 
4. Baksidan kommer vara full av trådar. Jag band ihop de i mindre buntar som jag sedan vek in mot canvasen.
 
 
5. Färdigt att hänga upp!
 
 

Armadillo

 Det är mycket teckningar just nu, men är lite i en sån period nu. Borde egentligen plugga till en omtenta, men det är så lätt att ta fram pennorna och rita ett bältdjur istället... Att dra igång något pyssel kräver mer tid och energi som jag inte känner att jag kan avvara förrän efter tentan. Tar gärna emot förslag på fler lite ovanligare djur att teckna! 

Drömfångare i två versioner

 
Två versioner av en drömfångare jag illustrerade i helgen. Vilken gillar ni bäst? Jag föredrar nog den sista med mönster på ringarna också! Båda versionerna finns att köpa här

Läget på balkongen

 
Sist jag skrev om hur det går för mina odlingar var lite mer än tre veckor sedan. Såhär såg det ut då! Det har växt på ganska bra sedan dess, men inget som är redo att skördas riktigt än... Paprikorna har vuxit massor, för tre veckor sedan hade jag bara en liten en som hade kommit fram, nu har de flesta plantorna minst en paprika var. En av dom ser lite speciellt ut (se bilden ovanför), vet inte vad som har hänt men en liten del av paprikan har rullat upp sig? Ser lite roligt ut, men den kommer nog också att bli ätbar till sist :)
 
 
Hot wax chili. Ett nytillskott som jag fick från min kära mor, snaaaart redo att skördas. Tips på goda recept innehållandes chili? Tänkte göra åtminstone en fetaostchiliröra att ha till något gott grillat!
 
 
Gurkorna som jag trodde det var ute med, att de inte skulle bli något av, har blivit jättestora! Jag hade två plantor, den ena planterade jag om i en jättekruka och det är den som verkar må jättebra och får stora gurkor. Jag fixade också en spaljé för dem att klättra på i ett av hörnen på balkongen. Den plantan som inte fick en ny kruka (hade bara en stor) är däremot inte lika glad, det är den vars blad är gula och fula... Men jag kommer att få minst två rejäla gurkor!
 
 
Tomaterna växer på också, nu har i princip alla plantor åtminstone några tomater! Däremot är det inga som är mogna än tråkigt nog. Nästa år ska jag definitivt sätta fröna tidigare! Men tids nog hinner nog de här också mogna! Om inte annat kan man plocka in de gröna och låta de ligga i ett soligt fönster och solmogna. Vi gjorde det med ett gäng förra året och de blev mogna till sist. Men jag hade gärna velat ha ett par ikväll och lägga på pizzan vi tänkte laga till middag... 

Odlingsboken

 
Alltså, det här kanske är en jättesjälvklar grej egentligen, men ändå en bra idé! Det slog mig idag att jag inte har någon koll på exempelvis när jag sådde tomatfröna i våras. Var det i slutet av mars, början av april? Minns inte. Och sånt är ju faktiskt lite kul att hålla koll på, särskilt om man planerar att odla flera år. Om jag märker att jag satte de för sent nu så är det ju bra att ha nedskrivet någonstans vilket datum det var.
 
 
Så därför tog jag den här lilla tomma anteckningsboken jag hittade hemma och bestämde att det nu var min odlingsbok. Egentligen vore det ännu finare med en kalender, men det här får duga tills vidare. Idag fick jag två pelargonsticklingar, så jag skrev ner datum och vilken sort det är (för det kommer jag garantera att glömma annars). Så det är dagens (om något självklara) odlingstips!
 

Feminism is cool

Jag ritade en ny och förbättrad version av den här bilden. Kommer strax upp på min shop! Jag har tidigare ritat den här symbolen med textilpenna på en tygväska, som jag använder typ varje dag. Nu har jag några väskor till salu som jag tryckt själv med transferpapper hemma, likadant som den här lejonväskan. Skriv en kommentar eller maila på [email protected] om ni vill köpa! :)

Feather

Den här fjädern kom till medan jag kollade på Scandal (så spännande just nu) häromdagen. Jag satt egentligen bara och klottade, men tyckte att den ändå blev ganska bra, så nu finns den att köpa på min Society6-shop om någon är intresserad. Finns som art print, kuddfodral, iphoneskal, tygväska osv. Tyckte att den var extra snygg som iphoneskal och kudde! 

Bearded collie beställning

 
Jag fick en beställning på att rita en persons bearded collie i zentangle-stil. Det var en större utmaning än jag trodde, men det blev nog bra till slut! Här ovan är mitt första utkast. Visste inte riktigt hur jag skulle göra för att det skulle bli tydligt att det var mörkare och ljusare partier i pälsen, men det kanske syns lite grann i alla fall?
 
 
Nästa försök blev betydligt bättre, det var mer lik just den hunden som skulle bli avbildad och tydligare kontraster mellan de olika pälsfärgerna. Funderade ett tag på att låta de vita partierna vara vita, men jag och köparen av bilden kom fram till att det skulle vara mönster där ändå. 
 
 
Och då blev det till slut såhär! En zentangle bearded collie! Nu har jag bara några beställningar kvar att beta av på listan :)

Färglagd ponny version 1

Såhär blev ponnyn efter lite färg i Photoshop. Tänkte göra en version med lite mer knalliga färger också, den här blev väldigt mjuk och lugn tycker jag. Funderar på om jag ska lägga upp denna på min Society6-shop, den skulle nog vara väldigt fin på en kudde! Apropå på kuddar så hade någon köpt två stycken Danger bear-kuddar, så roligt och knäppt att mina bilder finns hemma hos någon på hens kuddar? En i min klass hade köpt en t-shirt med en av mina bilder på också, så himla kul!

Stora krukor i betong

 
Köpte den här plastkrukan och en till mindre i en second hand butik i Örsundsbro för någon vecka sen, 10 kr för den stora och 5 kr för den lilla. Fint, tänker ni kanske. Fin att ha blommor i. Jag tänkte däremot: betongformar!!!
 
 
Själva urnan var i två delar. Foten var en del och själva krukdelen en del. Så jag tänkte att man gjuter en fot och en kruka och sätter fast dem på precis samma sätt som formen i plast (bild på hur de olika delarna ser ut och sitter ihop längre ner!). Då behövdes bara någonting för att skapa själva hålet i betongkrukan där blommorna ska vara. Den här plastkrukan till vänster på bilden var precis lagom i storlek!
 
 
Gjutning pågår! För att inte innerkrukan som formar hålet ska flyta upp så fyllde vi den med sand och lite andra tunga grejer, rester av tidigare betongprojekt som inte blivit så lyckade tex. På nedersta bilden ser man också hur vi gjuter foten till den lilla krukan. Vi vände den upp och ner mot ett lock i plast och fyllde sedan upp med betong!
 
 
 
Halvfärdigt! Här ser man hur foten ser ut lite tydligare. Innerkrukan i den här mindre satt som berget, svinsvår att få ur! 
 
 
Foten satt inte helt perfekt i hålet, så nu gjorde vi i ordning lite extra betong och gjöt fast de båda delarna i varandra. Klickade bara i lite betong i hålet och ställde ner foten i.
 
 
Tadaaa! Det helt färdiga resultatet av den stora krukan! Jag blev väldigt nöjd faktiskt! Den är lite bubblig då det var väldigt svårt att skaka den tunga betongfyllda formen, men tycker bara att det är lite charmigt! Den lilla krukan är ännu inte helt klar, vi kämpar fortfarande med att få ut innerskålen... Om inte annat får den sitta kvar så får man helt enkelt plantera direkt i den, men det bästa vore om den ville lossna...
 
 
Nu ska den bara fyllas med blommor! Den här stora ska nog få bo kvar hos mamma, vi har inte riktigt plats med fler blommor på balkongen nu. Det är lite svårt att komma fram som det är, hehehehe....

Native american pony

Ritade en snabb häst medan jag väntade på tvätten nyss. Nu är frågan, att färglägga eller inte? Jag lutar åt färg... 

Betong + pelargon

 
Såhär fin blev den virkade betongkrukan med en liten pelargon i! Nu får den gärna växa till sig lite så är jag mer än nöjd :)

DIY väggklocka

 
 
 
 
Det här projektet har jag tänkt göra sååå länge, men det har inte blivit av förrän nu. Jag såg en bild på Pinterest med en månklocka och tyckte att den var så fin, dessvärre var den väldigt dyr. Men det var inte så svårt att göra en själv! 
 
Du behöver:
  • Urverk (finns att köpa på Clas Ohlsson, jag beställde mitt här)
  • Kartongbit
  • Skrivare och papper att skriva ut på
  • Sax
  • Lim
1. Jag började med att hitta en bild på en fin måne. Sedan så fixade jag till den lite i Photoshop så att den fick precis den nyansen jag ville ha. Ni kan själva ladda ner min bild här om ni vill ha samma!
 
2. Skriv ut bilden på vanligt skrivarpapper och klipp ut den.
 
3. Ta en bit kartong, placera månen på den och klipp ut en bit som passar precis till bilden.
 
4. Limma på bilden på kartongen.
 
 
 
5. Nu kommer det knepigaste, att få ihop urverket (fast det var inte heller så svårt). Jag började med att göra ett hål i mitten av månen där visarna skulle sitta. Urverket från Creative Company hade ingen anvisning till hur man monterade med (kanske finns på de från Clas Ohlsson?), men det var inte så svårt att lista ut. Fotade inte under processen tyvärr, men såhär ser den färdiga klockan ut.
 
 
6. Stoppa i ett batteri och sätt upp på väggen. Klart! 
 
 
 

Virkad kruka/skål i betong

 
De här virkade krukorna (eller skålar om man så vill) gjorde jag och min kära moder för ett tag sedan när jag var och hälsade på. Det vi har använt är: en virkad duk köpt på loppis, finbetong från Byggmax, en hink och vatten. 
 
 
1. Börja med att blöta den virkade duken i vatten. Under tiden blanda till betongen (instruktioner på hur finns här)
 
 
2. Dränk duken i betongen.
 
 
3. Betongen ska täcka helt, man får arbeta in den en stund innan hela duken är täckt. 
 
 
4. Placera duken över någonting för att forma den. Här har vi använt en hink.
 
 
5. För en lite stabilare botten kan man lägga ett lager betong högst upp, som vi gjort på den till vänster här på bilden.
 
 
6. Vänta ett par dagar och lyft sedan av krukan från hinken. Klart!
 
 
Färdiga att användas! Stoppa i en innerkruka med någon fin blomma eller ta in och används som förvaringsskål!