Önska biologirelaterade inlägg!

 
Jag har ju en kategori här på bloggen som handlar om biologi där jag varje månad skriver ett längre inlägg om något intressant fakta inom biologi. Det har hittills handlat om hemipenisar hos hyenahonor, våldtäktsskydd hos änder, så kallade "mating plugs" hos ekorrar och nu senast vad som gör att växter vänder sig mot ljuset. Jag håller på att sammanställa en lista med förslag på inlägg i den här kategorin, och jag tänkte höra ifall ni har några önskemål på ämnen att ta upp! Är det något ni funderat över om djur, natur, människokroppen eller liknande? Några exempel jag har skrivit upp (på en ganska lång lista hehe) är bland annat:
  • Hur fåglar navigerar
  • Valars evolution
  • Hur växter och pollinatörer har anpassat sig till varandra med evolutionen
  • Hajars "sjätte" sinne som gör att de kan känna av elektriska impulser
  • Svampar som manipulerar insekter att göra olika saker
  • Vad som gör att fåglar kan flyga rent fysiologiskt
  • Fiskar som byter kön - varför och när är det fördelaktigt?
  • Presentationer av olika roliga/knäppa/konstiga djur- och växtarter (fast det här kanske inte behöver vara ett månadsinlägg utan dyka upp då och då?)
  • Hur en fladdermus i Sverige lever under ett år
Är det någon av de här punkterna ni är extra sugna på? Någon som är så mycket allmänkunskap att det inte är lönt att skriva om? Jag vill jättegärna ha fler förslag på vad ni tycker är intressant att läsa om! Djur, växter, bakterier, människan? Evolution, ekologi, fysiologi? Förklaringar av olika termer? Ös med tips så blir jag glad!
Beatrice

Jävligt specifikt, men är nyfiken på vilka dina favoritdjur/favoritväxter från Namiböknen är! Såg världens mest fascinerande dokumentär om den, och vill veta mer! Vet du något? Kan du undersöka lite och berätta? I need to know more typ! Framförallt roliga/knäppa/smarta djur och bästa succulenterna!

Svar: Jag har nog bara sett en dokumentär om detta och det var mer om hur evolutionen verkat på de organismer som levde där. Kan absolut försöka kolla upp mer om detta! Och kanske skriva ett inlägg om suckulenter enbart och hur de biologiskt är anpassade för att leva i sådana miljöer! Tack för tips :D
Mikaela Puranen

Alicia

Men hahaha vad roligt, jag vill veta allt detta! Samt gå igenom ditt biologiarkiv! Även: pluspoäng för nötväcka ;)

Svar: Haha det mesta kommer nog att bli till inlägg, men de tar lite tid att skriva, därav har jag det som återkommande månadsinlägg! Nötväckan är från en fältstudie vi genomförde på ekologi-kursen i höstas :D
Mikaela Puranen

Jennifer

Fiskar som byter kön! Å valars evolution. Å bakterier, djur (och människor) och evolution!

Svar: Jag är lite sugen på fiskar som byter kön också, haha. Det kanske blir denna månadens inlägg :)
Mikaela Puranen

Sandra

Alltså svaminlägget går jag ju igång på!
Och hajar är alltid spännande. Härligt med ny kunskap!

Svar: Svamparna kommer det definitivt bli ett inlägg om, det är helt sjukt!
Mikaela Puranen


Kom ihåg mig?