Monsteraservisen: servettringar

 
I höst har jag gått en till keramikkurs och det jag främst ville göra var att påbörja en egen servis med min monsterastämpel jag gjorde i våras. Jag kommer definitivt visa helheten när jag är klar och har dukat upp en fin middag någon gång, men vi börjar med servettringarna jag gjort! De här gjorde jag dessutom hemma med lera jag tog med, så det är lite mer processbilder än vad som är möjligt att ta på kursen!
 
 
Om man har en stor skärbräda i trä är det bra att arbeta på den, för den suger leran och leran fastnar inte lika lätt som på vissa andra underlag. Det första jag gjorde var att kavla ut en bit lera och bestämma hur lång jag behövde göra rektangeln för att få till en lagom stor cirkel till servettringen. Sedan tog jag en linjal och försökte göra kanterna raka. Därefter tog jag min stämpel och tryckte den i leran! Stämpeln bör vara skröjbränd, alltså bränd en gång i keramiugn, för att leran inte ska fastna i den. 
 
 
Jag använde den första rektangeln som mall för att skära ut tre till lika stora och stämplade dem. Ett tips skulle dock vara att stämpla innan man skär ut, vilket jag inte gjorde. För man trycker ju ut leran en bit när man stämplar så kanterna blir lite ojämna precis där jag stämplat. Men det går å ena sidan att kompensera för senare!
 
 
Sedan fäste jag ihop ändarna för att skapa en ring och försökte få skarven så osynlig som möjligt, vilket jag ändå lyckades ganska bra med tycker jag! Det sista fixet var att jämna till kanterna och se till att ringarna var någorlunda jämnhöga, sedan är det bara att låta de torka inför bränning!
 
 
När jag glaserade dem så råkade jag tappa en i golvet som gick i kras, så jag får göra en ny vid nästa keramikkurs tänker jag (som blir i januari redan!)  Men såhär blev de färdiga resultaten! Glasyren drog lite mer åt det bruna hållet snarare än grönt, men tänker att det ändå är tydligt att de hör ihop med resten av servisen. Nästa gång tänker jag att vi kikar på mattallrikarna jag gjort till servisen!
 
 
PS. Idag släpper Wilda samlingsinlägget för tema METALL! In och kika!
 
 
LÄS ÄVEN
 

Två måndagstips

 
Nästa år kommer jag att börja hålla i nybörjarkurser i betonggjutning på Medborgarskolan i Uppsala! Så om du bor där, är nyfiken på betonggjutning men inte riktigt vågat prova så tycker jag definitivt du ska komma! Det är en endagskurs för att lära ut grunderna, och det kommer att vara en söndag i februari, en i mars och en i april! Kom, kom, kom, det blir kul!  
 
 
Monthly Makers kör en julkalender i år igen! Kika in hos Anna María den 1:a december för all om årets julkoncept! Vi lovar i alla fall att det blir en riktigt kreativ jul!

MONTHLY MAKERS METALL

 
Den här månaden är Monthly Makers temat METALL och det är Wilda som är värd! På hennes inlägg kommenterar du med en länk till ditt bidrag för att vara med!
 
Jag visste tidigt att jag ville göra något med guld, men velade fram och tillbaka mellan flera idéer länge. Den här idén hade jag egentligen tänkt spara, för det är en present till en person jag vet läser bloggen, men det var det som jag verkligen kände för att göra. Så då fick det bli så, det blir oftast bäst när jag går på känsla ändå! Förhoppningsvis uppskattar personen presenten ändå, trots att det inte blir en överraskning!
 
 
Jag har alltså ännu en gång omvandlat en vit loppiskruka till något betydligt roligare! Den här gången har jag testat en ny penna som jag både älskade och bråkade med. Älskar pga kolla färgen, kolla skimret!? Det är verkligen GULD. Den var ganska lättmålad, smal spets så man kan göra detaljer men framförallt blev färgen så fin. Men jag fick bråka också, halvvägs in så la pennan av? Jag fick inte ut färg vad jag än gjorde, förutom att det då och då istället kom stora pölar av guldfärg. Frustrationen var stor, jag hade inte tid att åka och köpa en ny penna! Jag lagade mat och kollade på en serie innan jag gav det ett nytt försök, först verkade det inte hända någonting. Men så mirakulöst återhämtade sig pennan och flöt som aldrig förr. Hurra, krukan var räddad! Så då målade jag klart fort som attan ifall att den skulle börja bråka igen. Om ni är sugna på samma penna efter denna ärliga recension så heter den Pen-Touch och kostar runt 60 kr på Panduro!
 
Motivet är massa olika fåglar som ni nog redan sett! Det som kanske mer ser ut som en trana ska egentligen föreställa en gråhäger, för de flyger liksom med huvudet vikt inåt på något sätt. På ett sätt som tranor inte gör. Men slutresultatet blev någon sorts mellanting, haha. Under den sitter en sorts trut och en tofsmes!
 
 
 
Här har vi några oidentifierade siluetter, men också en tofsvipa, kungsfiskare och svala!
 
 
Havsörn och kanske är det en stjärtmes som sitter vid botten? Fritt fram för tolkningar!
 
 
Jag var bara tvungen att ta med ett träd, för jag ville så gärna ha med nötväckan. Och dess mest karakteristiska drag är att klättra upp och ner på en trädstam! Då kunde jag likaväl lägga till en gren som en berguv eller hornuggla kunde få vila på. Det här var superkul att göra, få studera fågelsiluetter närmare och försöka fånga dem så att man kan se vad det är för något. De flesta föreställer en specifik art även om vissa bara är random fågelsiluetter. Storlekarna är dock absolut inte skalenliga, haha! Hoppas ändå fågelfantasten som ska få den här blir glad!
 
 
 
Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I oktober är temat METALL, och Wilda är värd. Kommentera detta inlägg hos Wilda med en länk till ditt bidrag för att vara med. Deadline är den 28 november!
 
Vi som driver Monthly Makers är AliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsaJessica, jag, RuthSandraStina och Wilda
 
Du hittar oss på facebook, facebookgruppeninstagrampinterest och på monthlymakers.com.

Liten månkruka i fjordblått

 
Jag minns inte om jag har nämnt det här, men om man följer mig på instagram så har man förstått att jag sysslat med keramik även i höst! Och så har jag anmält mig till två kurser i vår med, för det var för lite med bara en den här hösten! Dessutom missade jag ett tillfälle för jag var borta på fältkurs, så det blev en extra kort kurs. Men lite har jag hunnit producera! En grej är den här lilla krukan som jag har stämplat månar på! Dock visade den sig vara omöjlig att få ett vettigt foto på?! Glasyren glänste i alla vinklar, fokusen hamnade inte rätt, men skitsamma jag orkar inte vänta på bättre ljus för att kunna fota om när det är så mörkt och mulet hela tiden så det får duga! 
 
 
Såhär såg den ut innan glasering! Jag tummade krukan, vilket innebär att man formar med händerna och trycker ut leran med tummarna kan man säga. Sedan tog jag min månstämpel och stämplade runt kanten!
 
 
Jag gillar verkligen den här fjordblåa nyansen, den blir så fin! Nästa vecka ska jag hämta mina sista grejer som blivit brända, är så spänd på att se hur det blev! Så mera keramik kommer upp här innan året är slut kan jag lova! 

Tropiska växthuset

 
Nä, hörrni. En sån här grå, trist novemberdag med slask ute tycker jag det är läge att kolla på lite bilder från sensommaren när jag var och besökte det tropiska växthuset i Botaniska Trädgården här i Uppsala. Jag behöver i alla fall påminnas om att det finns sådana här dagar, även om allt känns grått just nu. 
 
 
Det var en av de där varma sensommarkvällarna och solen hade precis börjat att gå ner! Jag tyckte den här hortensiabusken var magisk! En sådan ska jag ha den vackra dag jag har en egen trädgård, just nu har jag bara en kruka hortensia på balkongen.
 
 
Bland det första vi såg när vi kom in i växthuset var palettblad! Mitt monster hemma har tagit över sovrumsfönstret helt snart, jag undrar om inte det här är samma sort? Min är dock verkligen inte såhär mörk just nu, utan mer och mer grön blir den ju mindre ljus det är. Men om lite mer än en månad så är det årets mörkaste dag och sen blir det ljusare igen, hurra!
 
 
Här är något slags ormbunksträd! Det ser lite ut att vara från dinosauriernas tid tänker jag, när det fanns gigantiska ormbunkar. Fint!
 
 
Det här som ser ut som små droppar på bladet är faktiskt små små blommor?!
 
 
Det var helt magiskt ljust inne i det här rummet med näckrosorna!
 
 
Det här är en sorts kannranka, som är en köttätande växt. Den lurar in flugor andra insekter in i kannan med hjälp av nektar. När insekten väl kommit in halkar den omkring på väggarna i en vätska som innehåller ett enzym som saktar dödar den. Det finns så många häftiga anpassningar hos växter alltså! Kan verkligen rekommendera att kolla på The secret life of plants med David Attenborough om man vill veta mer!
 
 
Men det vi egentligen kommit för att titta på var Victoria näckrosen som skulle blomma! Den blommar typ en gång om året och bara på kvällen, och då har Botaniska trädgården extra kvällsöppet. Men när vi var där var det fortfarande bara en knopp så vi missade det ändå! Bättre lycka nästa år!
 
 
Kolla det här monsterabladet då!!! Svårt att se hur stort det är, men minst dubbla mot min planta hemma. Och så många fina håligheter! Det var en vägg som var täckt med den och jag ville ta med den (och så många andra växter...) hem! 
 
 
Jag tycker det är så jäkla fint med epifyter, dvs växter som växer på andra växter, som på de här bilderna där stammarna är täckta med slingrande växter! Vill ha ett sådant träd hemma!
 
VARNING för bild på groda här under!
 
 
Det finns några små grodor som hoppar omkring fritt inne i växthusen! Jag har dock aldrig lyckats se någon av dem förrän nu! 
 
 
Det lilla kaktusrummet borde vara mitt favoritrum då jag är lite kaktustokig, men det större regnskogsrummet eller vad man ska kalla det är banne mig ännu finare. Men med det sagt så gillar jag kaktusrummet med såklart! 
 
 
Jag är väldigt sugen på sådana här levande stenar, tycker de är så gulliga! Men lite svåra att få tag på tror jag? 
 
 
Jag vet inte vad det här är, men jag tycker den är fantastisk. Kan det vara en typ av rosenskärm? Jag måste nog skaffa mig en sådan med. Dock i mindre format än den här, för den här blomman var lika stort som ett människohuvud!
 
 
Som sagt, magiskt ljus! Jag blev i alla fall lite uppiggad i gråvember av de här bilderna, hoppas ni blev det med!
 
 
Apropå att bli uppiggad, Wilda har släppt novembertemat för Monthly Makers! Dessutom söker vi nya värdar inför 2017, sök sök sök!

Oktober

 
Här skulle det vara en ordentlig film, men min mobil blev överkörd av en buss några dagar in i oktober och jag väntar fortfarande på att den ska bli lagad (och den blir bara mer och mer försenad och jag frustrerad). Jag har inte orkat släpa runt på min kamera och filma och klippa manuellt direkt så den här månaden blir klipp från den 1-3 oktober... Jag var i alla fall på loppis, köpte en väska för en tjuga, bakade scones och åkte iväg på fältkurs! Men jag tänkte att jag istället gör en månadslista för att filmen är så futtig!
 
 
Månadens höjdpunkt
Alltså typ hela månaden? Jag går runt och bara känner mig harmonisk mesta tiden? Okej, kanske inte när klockan ringer alldeles för tidigt på morgonen, men när jag väl vaknat till! Det har liksom varit lagom av allting! Men om jag ska peka ut en grej så är det den fina naturen runt fältstationen, bilder kommer!
 
Månadens prestation
Jag tog mig igenom det konstigaste och sämsta grupparbetet jag någonsin haft trots att jag skrek av frustration inombords varje dag. Herregud, jag brukar gilla att jobba i grupp men det här var verkligen en pärs. Jag skrev också en tenta som kändes jättebra trots att jag pluggat mindre än jag brukar göra.
 
Månadens fail
Ja, att jag tapppade mobilen ur fickan så att den överhuvudtaget blev påkörd var ju jävligt mycket fail.
 
Månadens insikt
Att jag nog har ett större kontrollbehov än jag visste. Eller i alla fall i situationer då jag känner mig osäker eller otrygg, som i det här grupparbetet som var så jobbigt. Jag behövde ha koll på varenda del och kunde inte slappna av och lita på att den knepiga personen visste vad den höll på  med. Jag har inte lagt märke till det draget hos mig själv förut på det sättet, så det var en insikt och något att fundera på inför liknande situationer.
 
Månadens utmaning
Jag testade på klättring! Jag är inte höjdrädd vad gäller typ bergochdalbanor och sånt, men däremot vågar jag knappt hoppa från poolkanter ens (skulle aldrig drömma om att ens klättra upp till 3:an!). Men här kom höjdskräcken fram ordentligt! Även om jag visste att jag satt fast och inte skulle falla så var det obehagligt, mina ben skakade som en symaskinsnål. Men jag tog mig ändå upp 8 meter två gånger! Sedan kunde jag inte använda mina underarmar på tre dagar, haha.
 
Månadens mat
Alltså jag är besatt av Finn Crisp? Äter det antingen med Philadelphia, tomat och salt eller med kokt ägg + salt. Jag har knappt lagat någon mat för jag har känt noll lust, utan bara knaprat Finn Crisp, haha.
 
Månadens tv-serie
Vi har kollat igenom hela Brooklyn 99 på Netflix och jag har skrattat högt så många gånger!
 
 
Nu hoppas jag verkligen att mobilen blir lagad snart så att inte november blir utan film med, för jag gillar verkligen de här filmerna! Jag har varit utan en ordentlig mobil i en månad nu och det är inte kul att knappt kunna skicka sms ens för mobilen är så dålig. Att använda internet eller kameran på den är bara att glömma. 
 

Namngivning av växter (och allt annat levande!)

 
Många har säkert koll på det här, men eftersom jag då och då ser förvirring kring växters namn i olika växtgrupper på Facebook så tänkte jag att det kan vara av intresse att gå in lite djupare på hur artnamn är uppbyggda. Om vi börjar från början så har växter två sorters namn, ett trivialnamn och ett vetenskapligt namn. Om vi tar elefantöra som exempel så är elefantöra trivialnamnet, och Pilea Peperomioides det vetenskapliga namnet. Det här inlägget handlar då om de vetenskapliga namnen, dvs de latinska. Eftersom de latinska namnen också används ganska flitigt i vardagligt tal så kändes det ändå relevant att gå igenom hur de är uppbyggda. Trivialnamnen finns det ingen riktigt systematik kring, och samma växt kan ha massa olika namn över världen, men även inom samma språk som t.ex. mjölke/mjölkört/rallaros som alla är samma växt. De latinska namnen är däremot detsamma världen över så att man ska veta att man talar om samma art, och de är uppbyggda enligt ett särskilt system.
 
 
Okej, så de vetenskapliga namnen är uppbyggda så att en art alltid benämns med ett släktnamn och ett artnamn. Om vi fortsätter med elefantörat som exempel så är Pilea då släktnamnet och Peperomioides själva artnamnet. Inom Pilea finns 20-30 olika arter som inte alls behöver vara särskilt lika elefantöra till utseendet. 
 
 
Men växter inom samma släkte kan såklart vara väldigt lika med. På bilden här ovan ser ni två av mina kaktusar, som båda hör till släktet Opuntia. Ofta när man frågar då vilken art en växt är så säger folk bara släktnamnet (alltså jag gör det här också hela tiden), vilket såklart inte är fel. Det är ju mycket riktigt en Opuntia. Men om man ska vara mer exakt så är den lilla till höger en Opuntia microdasys och den stora vet jag faktiskt inte artnamnet på! Man ser ju att de här uppenbart är släkt med varandra, men också att de ändå är olika arter. 
 
Förutom släkt- och artnamn så är växter indelade i familjer, som är indelade i ordningar, som är indelade i klass, som är indelade i division, som är indelade i rike som till sist är indelade i domän (se bild ovan för en lättare överblick!). Och då är det här ändå en förenkling. Ni hör ju, vad mycket det är. Men de man oftast pratar om är ordning, familj och så släkte och art. Och oftast bara släkte och art! Så om vi igen tar elefantörat så är den i rosordningen (Rosales), i familjen nässelväxter (Urticaceae), i släktet Pilea och arten Peperomioides. Det här systemet att namnge arter är det som Linné kom på och som idag används världen över! Det gäller dessutom inte bara för växter, utan djur och andra organismer med! Det kan tyckas krångligt vid första anblick (eller fortfarande lite rörigt ibland även ett par år in i biologistudier!) men det är ändå ganska logiskt, tycker jag.
 
Så om någon säger att Pilea är deras favoritväxt så menar de förmodligen elefantöra, men det personen egentligen säger är att den gillar släktet Pilea som då är över 20 olika växter. Det kan ju vara lite kul att veta. Hoppas ni blev lite klokare, annars är det bara att fråga i kommentarerna!