DIY geometrisk lampa

 
Så det här projektet har jag sysslat med ett tag, flera veckor faktiskt. Jag har velat ha en sån här lampa jättelänge, men de flesta jag hittat som jag tyckt om har varit supedyra. Och så är det ju så mycket roligare att skapa något själv! På Pinterest hittade jag en inspirationsbild som hade ett mönster jag gillade!
 
Material:
- 7 stycken rundstavar,  1 m långa.
- Limpistol
- Såg
- Lampa + lampsladd
- Sprayfärg
- Fiskelina
 
 
1. Jag började med att såga till 12 stycken bitar på 15 cm var av rundstavarna. Efter det så la jag ut dom framför mig och testade olika vinklar och hur jag skulle bygga hexagonerna. Jag satt och mätte med gradskiva och försökte få samma vinkel i alla hörnen, men det var skitsvårt. Det blir snyggast om de två hexagonerna är hyfsat lika varandra, så ett tips när du har gjort den första är att försöka bygga den andra ovanpå, för att få de så lika som möjligt. Tycker du att det är svårt? Gör bara den ena först och den andra först i steg 3! Rundstavsbitarna är ihoplimmade med limpistol.
 
 
2. Mittenstavarna sågade jag till 20 cm styck och limmade de i trianglar på den ena hexagonen på detta vis. 
 
 
3. Dags att sätta ihop de båda hexagonerna med varandra. I det här steget fick man anpassa ganska mycket för att få allt att passa ihop. Det slutade faktiskt med att jag fick ta isär topphexagonen och göra om den så att den passade ihop med triangeltopparna. Så om ni inte är supersjälvsäkra på att lyckas få hexagongerna jättelika från början så skulle jag nästan rekommendera att börja göra en och sedan bygga den andra direkt på trianglarna.
 
 
4. På med det som ska bli botten på lampan. De här stavarna är alla i lite olika storlekar för att de skulle passa ihop, men jag tror att de är runt 15 cm generellt. Alla mått går såklart anpassa efter hur man vill ha lampskärmen. Vill man tex inte ha lika spetsig botten så gör man stavarna här lite kortare och vinklar ner dem mer. Och så vidare, jag testade mig bara fram!
 
 
5. Det här är toppen på lampan där sladden ska igenom. Jag började med att göra en liten minihexagon, på precis samma sätt som jag gjorde de stora. Stavarna som går ut från minihexagonen är också ganska olika långa och så. För att veta hur långa jag skulle göra dem så höll jag minihexagonen i mitten av lampan och mätte ut från varje hörn separat. Jag är nämligen inte så himla bra på att ha tålamod och göra allt jätterakt och perfekt, men om man är det så går det säkert att mäta ut precis var mitten är och se till att avståndet till hörnen blir exakt lika. 
 
 
6. På med toppen! Som med alla andra fästen så har jag limmat med limpistol. 
 
7. Spraymåla hela lampan i valfri färg! Jag valde guld! Jag målade även själva lamp...sockeln (?), den du skruvar glödlampan i, i guld också. 
 
 
8. För att fästa själva lampsladden i lampskärmen så lindade och knöt jag fast de i varandra med fiskelina. Det blev inte jättesnyggt direkt, men det syns ju inte när lampan sitter uppe tänkte jag. Men om någon har en bättre lösning på detta så kommentera gärna det! För som ni ser så hänger lampan även lite snett. Det ska jag såklart fixa, men jag var så himla otålig och ville visa lampan nu på en gång. Jag får helt enkelt justera fiskelineknytningen lite så att det blir rakt. 
 
 
9. Färdig att sättas upp! Det var inte direkt lätt, faktiskt bland det svåraste jag har skapat, men jag gillar verkligen resultatet! Bara jag får den att hänga rakt så blir det skitbra! Det svåraste var att fundera ut saker som vilka vinklar man ska ha i hexagonen och att försöka få saker och ting raka. Det kan vara en bra idé att ha fler händer än två när man limmar ihop vissa delar också. 
 
Jag hade egentligen tänkt ha en sån där enorm glödlampa i, men halvvägs igenom så inser jag att det inte kommer att gå att byta en lampa som inte går igenom "hålen" i lampskärmen. Jag funderade länge på om man skulle kunna bygga så att locket var avtagbart på något sätt, men jag kom inte på något bra sätt att göra detta. Så det fick bli en normalstor glödlampa istället! Det var många sådana grejer att fundera över, hur man ska få in en jätteglödlampa, hur man ska fästa lampsladden i lampan etc, så det gjorde att det tog flera veckor att få det färdigt. 
 
Sandra Lundin

Så SJUKT att du gjort den här! Pinnade en bild på en riktig lampa för att jag tänkte göra om den såhär. Men den har fastnat på min att-göra-lista alldeles för länge. Blev superfint men så roligt att vi tänkt precis samma :D

Svar: Haha men undrar om det inte var din pin jag såg då? Det är ju mycket möjligt faktiskt! Har pinnat massa lampor i den här stilen ett tag nu, men det var just en som såg ut precis som jag ville ha den som fick agera inspiration :)
Mikaela Puranen

Annie Bergström

duktig du är!

Svar: Tack! :)
Mikaela Puranen

Jess

Jisses vilket projekt och så snyggt det blev!

Svar: Tack :)
Mikaela Puranen

Tommy

intressant :)

Annsoh

jätte fint! vad händer idag :)?

Amanda Jona [SPONTAN]

Riktigt snygg :)

Svar: Tack!
Mikaela Puranen

Amanda Niclasson

Riktigt snyggt! Va roligt att du visar hur man gör en, den var verkligen snygg och stilren :)

Svar: Tack, kul att du gillar den :)
Mikaela Puranen

milina.blogg.se

sjukt snyggt!

Svar: Tack!
Mikaela Puranen

Johanna Lausing

Shit vad coolt!

Svar: Tack!
Mikaela Puranen

Robex Lundgren

coolt

Longevity - en blogg om hälsa

Coolt!

Svar: Tack :)
Mikaela Puranen

Annster

Så fint :)

Svar: Tack! :)
Mikaela Puranen

Annica

Åh vad snygg den blev! jag har funderat på att göra nåt liknande ett tag, men det känns som ett sånt projekt och passa ihop alla bitar och allt, men nu fick jag lite pepp! får se,d et kanske kan bli en snart :)

Svar: Tack! :) Ja, helt lätt var det ju inte, men inte megasvårt heller! Det svåraste var att lösa problem som glödlampan och fästet, och lite vinklar och sånt då. Men det är absolut genomförbart, så gör't tycker jag :)
Mikaela Puranen

Malin Thorell [ PINKPIERCING ]

Snyggt :)

Svar: Tack!
Mikaela Puranen

∞NORA∞

Fin blogg!

Elina

Riktigt snygg tycker jag iallafall!
Jag gjorde prydnads-prismor, nöjd!

Svar: Tack! Åh, kollade in dom, snygga! Och vad kul att vi använt precis samma metod! :P
Mikaela Puranen

Annster

Tack så mycket för gratulationen <3

Annster

Vad roligt att inlägget om miljö uppskattades!

Blev väldigt förvånad när du skrev om att man inte kan sortera hos dig. Jag trodde att det var en självklarhet. Något som alla hem kunde göra. Särskilt när det varit så mycket varningssignaler kring miljöns skick. Vet att människor är lata och inte kan ta egna initiativ. Visst det blir svårt att sortera om möjligheten inte finns, men någon slags sopstation måste det ju finnas och vem slänger sopor varje dag. Man ska ju fylla hela vägen upp för att inte slösa på påsar i onödan. Tycker hyresvärden låter som en person utan ansvarstagande. Då får man väll se till att det blir plats som alla andra får göra. Inte konstigt att den här planeten håller på att falla isär när människor inte tar hand om den och sina handlingar.

Svar: Det finns sortering för kartong, glas, metall, kompost och brännbart. That's it. Plast känns ju som en av de viktigaste att sortera, men icke. Vi behöver tömma soporna åtminstone 2 ggr i veckan, och kan tänka mig att typ familjer med flera barn får ihop ännu mer sopor än vad vi får på två personer. Det är klart att man som individ ändå ska ta sitt ansvar osv, men jag tycker att det verkligen är hyresvärdar, kommuners (och myndigheter högre upp) ansvar att se till att det är så enkelt som möjligt, för annars är det nog oerhört många som skiter i det och inte orkar. Vi bor ändå hos den största (tror jag) hyresvärden i staden... Och ändå är det krångligt att sortera plast.. Det här området vi bor i ska byggas om från grunden typ om några år, så det känns inte som de prioriterar några åtgärder här alls, tyvärr.
Mikaela Puranen

Longevity - en blogg om hälsa

Tack tack,de blir himla saftiga och goda!

Rebecka

Vad snygg den blev!

Svar: Tack!
Mikaela Puranen

Hanna Karlsson

Vilken cool lampa!

Svar: Tack!
Mikaela Puranen

Nina Lindahl

Svinsnygg!

Svar: Tack!
Mikaela Puranen

ekonomi.blo.gg

Otroligt snygg!

Svar: Tack!
Mikaela Puranen

Olini.blogg.se

Fin :)


Kom ihåg mig?