Havet

Picasso fish.
 
Varning för bildbomb på Röda havet! Jag kan inte de svenska namnen för många av fiskarna, så en del får stå på engelska! Jag har ett sånt enormt dyksug just nu. Jag har inte dykt sedan sommaren 2012 nu tror jag, på Zanzibar. Det är alldeles för lång tid att inte kunna göra något man älskar. Jag har alltid älskat havet och alltid tänkt att jag ska ta dykcert någon gång. Det första yrket jag sa att jag ville ha när jag var liten var liksom fiskare, inte för att jag ville äta upp fiskarna egentligen utan mest bara få vara på havet och hålla på med dom tror jag. Jag äter inte ens fisk, och har aldrig tyckt om det, så det kan inte ha varit anledningen till mitt drömyrke. Mamma har berättat att jag jämt gick precis vid kajkanterna i Grekland och kollade ner på fiskarna när jag var bara några år gammal. Jag har alltid älskat att snorkla och kunnat ligga ute i vattnet i flera timmar och kolla på fiskar. 
 
Clownfisk aka Nemo.
Grouper, den här hette tydligen George, den hängde alltid vid det här revet nära stranden. Han hade en fiskelina som fastnat i mungipan, så på sätt kunde man känna igen honom.
 
Med åren så svalnade havsintresset lite, jag älskade fortfarande att vara ute på havet men jag var duktigare på samhällsämnena i skolan och läste saminriktningen på gymnasiet. Jag hade planer på att plugga vidare och hålla på med mänskliga rättigheter eller arbeta med utvecklingsfrågor typ. 
Så efter gymnasiet jobbade jag som säljare ett tag på ett företag (och trivdes inte alls) när en av mina fd klasskompisar berättar att han ska åka till Egypten över vintern och utbilda sig till divemaster. Jag sa upp mig och bestämde mig för att följa med, och två veckor senare satt jag själv på ett plan mot Hurghada. Det var nog ett av de bästa besluten jag tagit i mitt liv. 
 
Crocodile fish, väl kamouflerad mot botten.
 
Lion fish/drakfisk. Taggarna på ryggen är supergiftiga, så man vill inte råka sätta ner handen på en drakfisk...
 
Dykningen var helt fantastisk. Jag blev nog väldigt bortskämd med att börja dyka på en så otrolig plats som Röda havet, där det är i princip standard att se drakfiskar varenda dyk och fantastiska korallrev, muränor var inget ovanligt. Jag tyckte inte alls det var lika bra att dyka i Grekland eller ens Zanzibar, men där har jag bara gjort ett par dyk så kan väl inte riktigt uttala mig, det finns säkert helt otroliga platser där med bara det att jag missat dem. 
Det var ju såklart ganska tufft att bara flytta till ett helt nytt land två veckor efter att man tagit beslutet, jag visste väl inte riktigt vad jag gav mig in på. Det var mycket jobbiga saker runt om, men dykningen... En del tycker att det känns konstigt att andas under vatten i början, jag tyckte det var den mest naturliga saken i världen. Jag önskar verkligen att jag hade haft en undervattenskamera redan då, vi såg så himla mycket coola saker! Jag har fått dyka med hajar, havssköldpaddor, bläckfiskar, stora napoleonfiskar, dykt på några vrak och kanske framförallt sett så fantastiskt vackra korallrev. 
 
 
 
När jag var i Egypten kom återuppväcktes min kärlek till havet och blev ungefär en miljard gånger starkare. Om det hade varit bättre betalt inom dykbranschen så hade jag kanske stannat och jobbat med det runt om i världen. Men efter fem månader var mina pengar slut, jag hade redan lånat en massa från mina föräldrar också, så jag var tvungen att åka hem igen. Någonstans kände jag ändå att det var det här jag ville hålla på med, jag ville vara ute på havet och få dyka jämt. 
 
Nudibranch/Nakensnäcka. Det här är ett av mina favoritdjur! Det finns sååå himla många olika fina varianter på nakensnäckor, den här är en av de vanligare och heter Pyjama nudibranch om jag inte minns fel. Jag blev lite av en expert på att hitta såna här under dyk, de är bara några centimeter stora så det kan vara lite svårt att se dom. 
 
Bluespotted stingray.
 
Tänk att jag för 6 år sedan tog ett beslut som skulle komma att ändra riktningen på mitt liv. Jag hade ju tänkt att bli diplomat, jobba med mänskliga rättigheter i FN eller något sådant. Riktigt så blev det inte. Eller jag började plugga statsvetenskap och utvecklingsstudier när jag kom hem från Egypten, för det hade jag ju bestämt att jag skulle göra. Det är ju också väldigt intressant, men efter ungefär ett år så blev den rösten som ville tillbaka till havet starkare och starkare och jag bestämde mig för att byta inriktning helt, började på tekniskt basår för att läsa upp naturämnena från gymnasiet. Nu är jag istället snart klar med en kandidatexamen i biologi och vill på något sätt jobba med bevarande av haven, rädda hajar eller miljöfrågor som rör haven på något sätt (och helst få dyka en del på arbetstid).
 
Muräna. Muränor är så himla coola tycker jag, och inte särskilt läskiga fast de har rätt rejäla tänder. De brukar oftast vara i såna här skrevor, och är ofta stationära, dvs de har en plats som de bor på och flyttar sig inte så mycket, så man kan se samma muräna på samma plats ganska ofta. 
 
Parrot fish/Papegojfisk.
 
Alla de här bilderna tog jag när jag och min sambo åkte till Sharm el Sheik i Egypten i februari 2012. Då hade jag köpt min kamera med tillhörande undervattenshus. Han har inget dykcert så han fick göra så kallade "prov-dyk", där man har en instruktör eller divemaster med sig som håller i en, och så får man bara gå ner till 6 meters djup. Jag vill så himla gärna åka iväg på bara en dykresa, när man är ute på en båt en vecka och kan ta sig till coola dykplatser som ligger långt från kusten och dyka 2-3 gånger om dagen. Kan inte tänka mig något härligare just nu. 
 
Koraller.
 
Chokladdoppade frökenfiskar. Jag tycker det är ett så himla gulligt namn på en fisk! Det är alltså de vit/bruna fiskarna man ser på bilden. 
 
 
Jag tycker verkligen att alla som har funderat på att ta dykcert ska ta och göra det så snart som möjligt. Det är så himla fantastiskt. Man är där 10-20 meter djupt nere, kollar upp och ser solen stråla mot ytan. Det enda man hör är sina egna andetag och bubblorna som kommer när man andas ut. Det finns ingen plats som gör mig så lugn och harmonisk som havet, oavsett om jag är under eller över ytan. 
 
Under ytan.
Små maneter i hjärtform! 
 
Så det var lite om min relation till havet och hur jag hamnde där jag är nu. Kanske totalt ointressant för en del, men då har ni i alla fall fått se lite undervattensfoton och det tycker i alla fall jag alltid är kul. Om ni har några frågor om dykning, hur man gör för att själv åka iväg på en sån resa eller om fiskar så fråga på så gör jag mitt bästa för att svara :)
 
maria at inredningsvis

Fasen vilka LÄCKRA marina foton :) hoppas att du får en fin helg.

Ny post ute....härlig Ekologisk hudvård :)

LOVE Maria at inredningsvis - inredning it's, Swedish for decor :)

Svar: Tack!
Mikaela Puranen

Sanna Preifelt

Åh gud vad härliga bilder. Att snorkla bland vackra fiskar är underbart tkr jag :) Dock är jag väldigt rädd av mig och hade nog inte vågat göra det just i Röda Havet med tanke på att det finns hajar där vad jag vet.

Svar: Tack! :) Ja, det är ju många som är rädda för hajar... För mig är det bara en adrenalinkick ;) Men om man tänker såhär, fler människor bli dödade av kor varje år än av hajar, så om man tänker på det viset så känns de inte så farliga tycker jag! Men faktiskt, så har jag över 100 dyk i just Röda havet, men har bara sett haj på två av dom!
Mikaela Puranen


Kom ihåg mig?