Månadens biologifakta: November

Jag tänker mig att vi tar ett till månadens biologifakta relaterat till kön och sex hos djur, mest för att det inom den kategorin finns så mycket bisarra grejer. Den här gången ska vi prata om "mating plugs" eller "copulation plugs" hos en del ekorrarter, helt enkelt en plugg eller propp som består av ett geléaktigt sekret som hanen utsöndrar i honans genitala öppning (hos ekorrar vagina) efter parning. Det här sekretet stelnar sedan och pluggar liksom igen öppningen. Det här systemet finns i flera olika djurgrupper förutom ekorrar, så även en del primater, känguruer, råttor, bin, spindlar och reptiler använder sig av detta. Samma system har alltså uppstått flera gånger i evolutionen, en så kallad konvergent evolution (samma sak utvecklas oberoende av varandra hos olika grupper som inte är nära besläktade).
 
Östlig rävekorre, en av de ekorrarter med mating plugs.
 
Men varför använder sig de här arterna av en mating plug? Det har helt enkelt utvecklats som en del av konkurrensen om en partner. Andra exempel på sådana anpassningar är till exempel att hanarna är utrustade med någon form av vapen (ex stora horn), att hanarna är stora och starka (för att bättre kunna slåss om honan), status signaler (stora påfågelfjädrar som är mer attraktivt för honor) och att hanen dödar små ungar som inte är hans egna (för att honan snabbare ska bli mottaglig för att para sig med honom istället). Spermiekonkurrens är en sådan anpassning som utvecklats i partnerkonkurrensen, det sker ofta i populationer där honorna har många hanar att välja mellan, så det är en lägre chans för en hane att just han ska få reproducera sig. Det innebär alltså att hanarna konkurrera om vems sperma som ska befrukta honan, i en del arter kan det handla att den som ejakulerar störst mängd spermier vinner, då det är större chans att det blir någon av dem som befruktar ägget. Då har olika taktiker och "försvar" utvecklats mot detta, det kan vara till exempel att hanen vaktar honan så att ingen annan ska komma och para sig med henne eller att han aktivt avlägsnar en tidigare hanes sperma innan han själv parar sig med henne (hos vissa fåglar till exempel, kolla på detta youtubeklipp från 41.02 ungefär). Eller då användandet av mating plugs! 
 
 
Mating plugs är helt enkelt ett mer passivt sätt att "vakta sin hona" och se till att ingen annan parar sig med henne, man gör det helt enkelt fysiskt omöjligt för att andra hanar. Det kan vara mer fördelaktig för hanen än att rent fysiskt vakta honan, nu kan han spendera mer tid på att uppvakta andra honor och få chans att reproducera sig mer. PS. Alltså herregud så patriarkalt allt detta låter, "vakta sin hona" etc. Men det är såhär det fungerar med mating plugs. Kan försöka väga upp och hitta något intressant mer matriarkalt exempel i naturen och skriva om någon annan månad (eller ännu hellre något jämställt exempel, men det är nog ovanligare). DS.
 
I alla fall, varför jag tycker att just ekorrar är ett intressant exempel inom detta är att en del arter har utvecklat strategier mot mating plugs. Det finns studier som studerat honor som själva tar bort pluggen ett tag efter parningen, varför är oklart, men det kan handla om en konflikt mellan könen där honorna vill ha de fördelar som multipel parning kan ge (säkerställa befruktning och genetisk heterogenitet hos avkomman). Det är inte i hanarnas intresse, de vill ju att just deras gener ska föras vidare. Min föreläsare på förra kursen berättade också om hanar som utvecklat en korkskruvspenis (som gräsänderna!) i syftet att kunna skruva ut pluggen och då själva para sig med honan.
 
Det man kan fråga sig är varför mating plugs fortfarande finns hos de arter som ändå tar bort den? Den fyller ju inte längre något syfte då? Det är bara onödigt att lägga energi och resurser på att bilda en plugg om den inte har någon verkan. Och så är det ju, den blir onödig i sådana sammanhang och ett slöseri på resurser för hanen. Men det är mycet svårare att gå tillbaka i evolutionen, när något väl har utvecklats så är det svårare att "ta bort" det än att utveckla nya lösningar (som borttagandet av pluggen). 
Jennifer

Älskar månadens biologifakta! Jag går ärligt och längtar efter den!

Men jag kan inte låta bli att tänka på att vi människor ju är lite underliga med tanke på hur många män det finns som är livrädda för att få avkomma. Vi har verkligen lyckats utveckla oss själva till en konstig art! Dessutom är vi okunniga kring vad vi ska äta och många behöver sexuella hjälpmedel för att få till det (typ leksaker och porr alltså). Vilket inte behöver vara fel men vi har liksom lyckats tappa bort delar av det som hos andra djur är det mest grundläggande. Är inte det konstigt? (Sorry om jag använder konstiga uttryck eller så men jag har försökt undvika er biologins terminologi eftersom jag är osäker på den)

Men för att återgå till bl a ekorrarna etc, vet du om det är stor risk att det inte blir någon befruktning? Är ju väldigt dumt för honan om hanen pluggar igen henne trots att hon inte är befruktad.

Svar: Tack, vad kul att höra! Blir verkligen superglad och taggad på att skriva fler inlägg i denna kategori av din kommentar :D

Jo, människor är ju väldigt väldigt speciella, på gott och ont. En del saker är ju bara bra att vi rört oss bort från djurriket, tex etik och moral. Jag tänkte skriva att vi inte våldtar och dödar varandra i samma utsträckning, men ehh, det är ju inte sant för fem öre. Det finns ju män som beter sig som de här ekorrarna, inte att de pluggar igen kvinnor, men att de "vaktar" och kontrollerar henne. Men jo, på en del sätt rör vi ju oss från det "naturliga", men så kan man ju argumentera om vad som egentligen är naturligt och så, men ja :)Jag vet inte säkert, men i den vetenskapliga artikeln jag läste om honorna som själva tog bort pluggen så hade forskaren observerat att hanen ejakulerat utanför men ändå satt dit en plugg. Så i de fallen var det ju definitivt inte en befruktning. Det var bara hos vissa arter som pluggen togs bort, men jag skulle nog vilja påstå att det är mer troligt att ett sådant beteende utvecklats i de fall då det är vanligare att det inte blir en befruktning. Hos de arter där honan själv tar bort pluggen då.
Mikaela Puranen

Josefin

Hej! Hittade din blogg av ens lump då jag länge letat efter en illustration av en kameleont. hittade din, och undrar om jag får använda den i syftet att få den tatuerad på mig själv? Kommer i såfall ändra lite av mönstrena, men själva "linjerna" är precis de jag söker. Kul med en feminist som pluggar biologi! Själv var jag inne på marinbiologiska spåret men fick kalla fötter när det var dags för flytt ner till Lysekil (från Stockholm) och det marinbiologiska gymnasiet 15 år gammal. Nu blev det en väldigt lång kommentar, men åter till frågan, får jag låna din kameleont? :)
Systerskap/ Josefin

Josefin

Hej! Hittade din blogg av ens lump då jag länge letat efter en illustration av en kameleont. hittade din, och undrar om jag får använda den i syftet att få den tatuerad på mig själv? Kommer i såfall ändra lite av mönstrena, men själva "linjerna" är precis de jag söker. Kul med en feminist som pluggar biologi! Själv var jag inne på marinbiologiska spåret men fick kalla fötter när det var dags för flytt ner till Lysekil (från Stockholm) och det marinbiologiska gymnasiet 15 år gammal. Nu blev det en väldigt lång kommentar, men åter till frågan, får jag låna din kameleont? :)
Systerskap/ Josefin

Svar: Hej! Gud vad kul att du vill tatuera in kameleonten! Känner mig hedrar att någon vill ha något jag har tecknat på kroppen! Du får absolut använda den :) Du får jättegärna maila en bild till mig sen om du vill, jättenyfiken på att se hur det blir!
Jag hade nog inte heller flyttat tvärs över landet som 15-åring, hur intresserad jag än skulle ha varit av marinbiologi. Modigt av de som gör det! Passar mig mycket bättre att plugga det nu i vuxen ålder :) Blev nyfiken nu, vad blev det istället för marinbiologi för din del då?
Mikaela Puranen


Kom ihåg mig?