Apikal dominans - eller hur man får en buskigare planta

Ni kanske har hört att man ska knipsa av toppen på vissa plantor om man vill att den ska bli buskigare? Men vet ni varför den blir buskigare? Svaret är apikal dominans! (Apikal betyder typ topp eller spets) I växter så finns det något som heter meristem, som är en samling odifferentierade celler, alltså stamceller, som sedan kan utvecklas till växtens olika delar. Det finns både ett apikalt meristem vid toppskottet och så ett vid rotskottet. Det vi ska fokusera på nu är det vid toppskottet. Ett av de viktigaste växthormonerna är auxin som till största del utsöndras i toppskottet. Auxin hindrar sidoskott från att växa. Anledningen till detta kan vara att det kan vara en fördel att snabbt växa på höjden istället för att lägga energi på att utveckla sidoskott, t.ex. om man behöver konkurrera med andra växter om ljuset. Så med apikal dominans menas alltså att huvudstammen blir dominant, eftersom att hormonet auxin i toppskottet hindrar sidoskott från att utvecklas och får växten att koncentrera sig på att växa på höjden istället.
 
Källa.
 
Men nu tycker de flesta att det är finare med en buskigare planta än en hög planta utan så mycket sidoskott. Så därför kan man då manipulera växtens hormonnivåer. Genom att ta bort toppskottet så tar man helt enkelt bort den stora auxinkällan i toppen. Då är det fritt fram för sidoskotten att utvecklas eftersom de inte längre blir hindrade av auxinet. Så det som händer när man toppar sin planta är att man minskar nivån av auxin i växten och då kan sidoskott utvecklas och man får en buskigare växt! Auxin är också anledningen till varför växter vänder sig mot ljuset, men tar vi en annan gång!
 
 
En av mina pelargoner som jag varit ganska nog med att ta av toppskotten på, väldigt buskig! Däremot börjar den känna av att det går mot vintern nu och ser därför lite trött ut.
 
 
En annan pelargon, dr. Westerlund, som jag borde ha varit nogrannare med. Man ser ganska tydligt hur toppskottet skjutit iväg massor innan jag tog av toppskottet. Numera har den lite mer sidoskott längs den stammen än förut, eftersom jag manipulerade auxinnivån genom att klippa bort toppen! 
 

Kom ihåg mig?