En dag ur en biologstudents liv

 
Jag har börjat en ny kurs i skolan nu i måndags, naturvård, och hjääälp jag har inte haft tid att göra någonting annat än plugga! Och imorgon är det helg? Det känns fortfarande som tisdag! Kursen verkar i alla fall kul och intressant, och det roligaste är att vi kommer ha praktik flera veckor! Det ska bli spännande att se hur en vanlig arbetsdag för en biolog '(med inriktning på naturvård då) egentligen är. Vad tänker ni att man kan jobba med efter en biologutbildning? Biologer får inte svara! Tycker det är lite kul att höra hur andra tänker, jag hade egentligen inte alls så stor koll innan jag började plugga på programmet, visste bara att jag ville hålla på med marinbiologi och rädda haven!
 
 
Idag har vi haft exkursion, så vi har varit ute i ett naturreservat i Norrtälje och kollat på olika myrar och sett vad som skiljer en mosse från ett kärr, vilka arter som är typiska för de olika typerna etc. Bland annat har vi kollat på massa olika mossor, mest olika vitmossor.
 
 
Den här fina röda tror jag hette praktvitmossa, den kan vara både röd och mer grön till färgen.
 
 
Det här är klubbvitmossa.
 
 
De här tror jag är vågig kammossa och så någon typ av björnmossa. 
 
Innan jag började plugga biologi hade jag ingen aning om hur många olika mossor det finns, bara i Sverige finns runt 1000 olika arter! Man skiljer på levermossor, bladmossor och nålfruktsmossor som är skilda grupper och ser ganska olika ut. Jag troooor att alla på bild här är bladmossor, men jag är ganska dålig på just mossor. Intressant är i alla fall att de saknar rötter och några kärl för att transportera vatten, och det är anledningen till att de inte blir så höga, de skulle inte kunna transportera upp vatten till de övre delarna av mossan. Vitmossor är som de flesta vet jäkligt bra att ta upp vatten, det beror på att de består till väldigt stor del av döda celler vars syfte är att lagra vatten. När man går på en myr med mycket vitmossor så går man på ca 90 % vatten, det är lite coolt.
 
 
Vi såg också en massa kärrspindlar! Det är en av de största spindlarna vi har i Sverige och som namnet antyder trivs den i kärrliknande miljöer. Kroppen kan bli nästan tre centimer, plus att benen sträcker sig nästan ytterligare tre centimer. Den jagar små insektslarver och fiskyngel på vattenytan.
 
 
Vi hade en så himla tur med vädret! Solen sken och det var helt fantastiskt! Här ser ni en annan vanlig växt på myrar, dock växer den här hellre på en mosse än ett kärr, för den föredrar det lägre pH som finns på mossen. Den heter skvattram och doftar supermycket, när vi kom fram till mossen så kände man direkt att här fanns det skvattram. Den kan tydligen användas som myggmedel eftersom myggorna inte gillar doften, fast jag vet inte hur mycket sanning det ligger i det. Förra sommaren när vi var på en myr med massa skvattram fick jag en massa myggbett i alla fall...
 
 
En annan cool grej vi gjorde var att kolla på torven lite ur ett historiskt perspektiv, genom att använda en torvborr. Torv (som består av organiskt material, växter, förna etc) bryts ned väldigt långsamt, så bara ett par meter ner så kan man hitta organiskt material från flera tusen år tillbaka.
 
 
Här är torv från det djupaste vi borrade (ca 4 meter tror jag), det till höger är blålera, så innan det ser man den äldsta torven på den här platsen. Kan ni gissa hur gammalt det är? ..... ..... ..... Den torven är från istiden! Hur coolt är inte det?
 
Så det är vad jag har sysslat med idag, lärt mig om kärr och mossar och fikat i skogen! Jag är så glad att jag tog med kameran när det visade sig bli en så himla fin dag! 
 

Kom ihåg mig?