Tips på podcasts!

 
På mitt sommarjobb sitter jag mest själv och gör saker med mina händer. Mina arbetsuppgifter just nu är att vika små boxar och flytta över insekter i dom, det är en samling som donerats som jag typ sorterar upp. Den andra uppgiften jag sysslar med just nu är att gå igenom huvudsamlingen på entomologiavdelningen (alltså insekter) och kolla efter spår av skadedjur. Det sistnämnda är lite kul faktiskt att gå igenom allt som finns i samlingarna, kan visa lite bilder på häftiga/läskiga/stora/fina insekter om ni vill? Eller är det något som de flesta tycker är äckligt? Nåväl, säg till om ni vill se sånt, har en del fina fjärilar på bild också, de är nog inte lika avskräckande. Här är ett smakprov!
 
 
HUR SOM HELST, eftersom jag sitter ensam och pillar så passar jag på att under tiden lyssna på en jäkla massa podcasts! Så min tanke var helt enkelt att dela med mig av lite tips på det jag lyssnar på och höra ifall ni har lite tips att ge i utbyte (jag har snart lyssnat igenom allt som finns på de jag följer). 
 
Hanapees otroliga podcast
En av mina favoritpoddar som alltid får mig på bra humör! Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva den däremot? Hanna och Martin som har podden tillsammans pratar om allt möjligt. Det är roliga anekdoter från deras liv, kommentarer på vad som hänt i världen blandat med analyser om samhället typ. Rekommenderas! Apropå Hanapee så vill jag tipsa om det här gamla inlägget med tillhörande kommentarer som är typ det sjukaste och roligaste jag läst.
 
Värvet
Få har nog missat Kristoffer Triumfs intervjupodd Värvet, men den tål att tipsas om igen tycker jag. Det har nu hunnit bli 182 svåra avsnitt och jag har inte lyssnat på allt. Känner mig direkt mindre intresserad om jag inte vet vem personen som blir intervjuad är alls, men ska ge några sådana avsnitt chansen också tänker jag. Jag gillar verkligen Triumfs sätt att intervjua, det känns som han lyckas komma nära och under skinnet på varenda person han träffar? Ett avsnitt jag verkligen gillade var det med Michael Nyqvist. Han har ju också numera Värvet international som är på engelska som också är bra! 
 
Ted Radio Hour
Den här podden har snabbt blivit en favorit! Ni vet Ted talks som man kan kolla på bland annat på youtube? Det här är såna föreläsningar omproducerade till ett radioprogram typ. De har ett ämne för avsnittet och så har de 3-4 Ted talks som man får höra bitar ur och så intervjuar de föreläsarna och diskuterar ämnet. Sjukt intressant och lärorikt! Några avsnitt som jag tyckte var särskilt intressanta var Unstoppable learning, Playing with Perceptions, How it all began, The next greatest generation, The source of creativity och The end of privacy. Det är på engelska vilket kanske avskräcker en del men ge det en chans! Om ni gillar dokumentärer, att lära er saker och är nyfikna så är jag nästan säker på att ni kommer gilla det här!
 
P3 och P1 dokumentär
Dokumentärpodcasts som skiljer sig åt lite. Jag är lite osäker men tror att P3 behandlar mer "nyheter" och händelser medan P1 handlar mer om personliga berättelser, det är min tolkning i alla fall. Båda har hur som helst intressanta avsnitt värda att lyssna på! P1 har till exempel ettt avsnitt som heter Sorans kamp som jag verkligen gillade. Det handlar mest om hur han träffar och pratar med Sverigedemokrater och man får höra bitar av hans samtal med Björn Söder. Jag förstår inte hur han orkar, är så imponerad över hans tålamod. Jag får lust att dunka huvudet i väggen bara av att lyssna på Söders resonemang en liten stund liksom. Andra P1 avsnitt värda att lyssna på är Den fastspända flickan, Patienten och tystnaden, Min flykt och Gåtan Göran Lindberg. En del är dock ganska hemska att lyssna på, särskilt den fastspända flickan. Några favoriter från P3 är Instagramupploppen i Göteborg, Nätpiraterna och The Pirate Bay, Helikopterrånet och Verklighetens Lilja 4-ever.
 
Källan
Även om det inte längre kommer nya avsnitt så vill jag ändå tipsa om Sandras podd Källan, för det är bland de bästa poddar jag lyssnat på. Hon pratar med olika personer (ofta bloggare) om kreativitet, drömmar, bloggande och hur de personerna hamnade där de är nu. Alla avsnitt är intressanta och värda att lyssna på, så om du missat något så gå tillbaka och lyssna nu! Om inte annat så bara för att Sandras dialekt är så härlig :) 
 
Vetandets värld
Lite kortare avsnitt på runt 20 minuter som handlar om olika saker inom vetenskap. Jag har bara laddat ner sådana som är biologirelaterade än så länge och lyssnade på ett väldigt intressant som hette Djurparkerna som artbevarare. Det handlar om det jag skriver lite om här, att djurparker bevarar hotade arter och planterar ut dem i det vilda igen. Jag är dock efter att ha lyssnat fortfarande kluven, men det var väldigt intressant! Något att fundera särskilt över tycker jag är vilka arter det är som bevaras, att det ofta är de som är lite mer spännande och fina att se på som tigrar snarare än en inte lika intressant mask eller insekt men som kanske är jätteviktig för ekosystemet.
 
Sommar i P1
Introduktion till vad Sommar i P1 är känns överflödig va? Men jag kan tipsa om mina favoriter hittills i år! Jag har hittills lyssnat på alla sommarprat utom gårdagens med Saga Becker, den får vänta till på måndag. Egentligen har jag gillat alla mer eller mindre, men de som jag har blivit lite uttråkad av har varit Tom Alandh, Kalle Moraeus och Heléne Anderson. De som har varit allra bäst tycker jag är Siavosh Derakhti och Terese Cristiansson. Men jag gillade också Lena Olin, Mona Malm, Clara Henry och Georgios Karpathakis. Ett annat tips är att gå tillbaka och lyssna på gamla sommar- och vinterprat! Några guldkorn är Agnes Wold, Kakan Hermansson, Svante Pääbo, Bea Uusma och Athena Farrokhzad (<-- hennes är kanske ett av de bästa någonsin!!). 
 
 
Så, har ni några tips till mig att lyssna på? Det enda jag inte känner att jag är intresserad av att lyssna på är Alex & Sigge och Fredagspodden, tror inte att det är något för mig. Men annars gillar jag både mer lättsamma prat/intervjupodcasts och mer allvarliga dokumentärpoddar!
 
 
Jess

Lyssna på Jag är sjuk i huvudet! En helt fantastisk podcast med Jessica Ekman och Viktor Åkerblom där de diskuterar psykisk ohälsa och ifrågasätter det som ligger till grund för det som idag anses "friskt". Så otroligt bra, intressant och insiktsfullt. De har sommaruppehåll nu ett tag men lyssna igenom de avsnitt som finns, de är så värda det.

Svar: Låter superintressant, tack för tips! Laddat ner några, ska se om jag inte börjar med att lyssna på den av alla tips, det lät så spännande :)
Mikaela Puranen

ISA

Åh jag håller ju på att skriva ett precis likadant inlägg juuuuu.. vad fail! då kommer du tro jag copycatat dig ;) men du kanske kan få nått tips av mig, ser mig som en mycket rutinerad podlyssnare! ;) Fastnade dock aldrig för hannape, men kanske ska ge den ett nytt försök!? KRAM

Svar: Äsch nej det tror jag inte, kommenterade ju och bad om ett sånt inlägg hos dig ;) Fast insåg att jag kanske också har lite tips att dela med mig så då kunde jag lika väl också skriva ett. Men ser fram emot att läsa det ho dig! Ska börja beta av tipsen jag fått hittills idag :D Kram!
Mikaela Puranen

Moa

Jaaa gärna bilder på knäppa insekter!

Vill tipsa om Eat this! med Leila Lindholm och Niklas Ekstedt. Så mysig pod där de pratar om allt möjligt och om mat.

Jag gillar också Emily Dahls pod Proust och Prosecco. Himla mysig och skrattar alltid!

En annan trevlig pratpod är Februaripodden, med Jonatan Unge och Ola Söderholm.

Happier med Gretchen Rubin är en annan favorit! Där Gretchen som forskar om lycka och hennes syster pratar om strategier för att bli lyckligare.

Stuff Mom never told you är en pod där de diskuterar olika ämnen ur ett feministiskt perspektiv och mycket kvinnohistoria vilket ju är fett!

Och om du är intresserad av yoga så kan jag tipsa om yoga peeps. En gammal pod så det kommer inga nya avsnitt men det finns massa gamla! De pratar om yoga på ett himla intressant sätt med olika människor!

Okej gick lite bananas med tipsande men är inne i en intensiv podperiod just nu!

Svar: Jag gillar bananastips! ;) Tack! Ska bli intressant att lyssna igenom! Ok, kul då kommer det lite insekter snart :D
Mikaela Puranen

Sandra

Superbra tips och tack så mycket för omnämnandet :)
En av mina favoriter just nu är Adam och Kompani som är en perfekt mix av trams och ändå rätt så roliga spaningar. Lyssnar på många "seriösa" podcasts och förutom de du nämnt ovan så gillar jag This American Life. Då är det skönt ibland att bara lyssna på skitsnack och tjatter och förutom den jag nämnde så är vecans bläcka och blankens swanberg två jag brukar lyssna på när de kommer ut :)

Svar: Jag gillar också mixen av seriösa poddar och skitsnackspoddar, man orkar inte med för många av bara en typ en hel dag. Ska kolla in dina tips! :)
Mikaela Puranen

Sanna | Beauty & Design

Jag älskar Serial & Undisclosed, om du ska lyssna är ett tips att börja med Serial, då de refererar mkt till den i Undisclosed :) Sedan tyckte jag Fallet var helt okej, den från Aftonbladet. Annars har jag faktiskt blivit med Storytel och lyssnar numera på ljudbok mellan poddarna :)

Svar: Har lagt till Fallet i min lista tidigare, men aldrig känt ett sug att börja med den riktigt. Men kanske ska ge den en chans då! Ska kolla upp Serial och Undisclosed också :) Åh men ljudböcker, där har vi ju något! Man får tydligen två veckor gratis att testa också! Ska göra det efter min semester helt klart!
Mikaela Puranen

Hanna

Ska definitivt kolla upp din lista. Har dålig koll på det här med podccasts, men Jesper Rönndahls sommarprat om besserwissrar är ca det roligaste jag vet!

Svar: Åh det har jag inte lyssnat på, ska kolla in det! :)
Mikaela Puranen


Kom ihåg mig?