Odlingsupdate

 
För ca en vecka sedan hämtade jag äntligen hem mina odlingar! De var hemma hos mina föräldrar medan jag var på fältkurs på västkusten i flera veckor. Jag litade inte riktigt på att min sambo skulle komma ihåg att sköta dem ordentligt, och mycket riktigt hade två av de jordgubbar jag lämnade hemma dött... Så jag åkte hem till Väsby för att gå på loppis med mamma och hämta hem mina plantor. Fast först planterade vi om en del av dem under övervakning av katten Maja. Red pear tomaterna hade blivit heeelt enorma! Fast de tre som är störst är ganska rangliga ännu, vi får se hur det går för dem. Den andra tomatsorten jag har, Minibell, har växt i en mer lagom takt och är ganska rejäla! 
 
 
Jag såg till att inviga vattenkannan jag fick i födelsedagspresent av en vän, komplett med presentsnören och ett par handskar till. Den turkosa på bilden ovan läcker tyvärr så den är inte riktigt brukbar.Förutom tomater har jag också fyra olika sorters chili och en sorts paprika. Det är bara det att jag har glömt att märka dem när jag planterat om dem och chili och paprika är väldigt lika till utseendet, så jag har inte längre någon aning om vad som är vad. Så det blir spännande att se vilka plantor som visar sig vara vad! Jag har också en gurkplanta som än så länge är ganska liten, en liten sockerärta, tre sorters jordgubbar, två sorters sallad och massa olika kryddor.
 
 
De flesta tomaterna har antingen redan börjat blomma eller har åtminstone knoppar på g! Ett par av chili/paprikorna har också fått knoppar. Jag läste i en chiligrupp på facebook att man ska ta bort de första knopparna som kommer så kommer de att ge mera frukt sedan. Så jag testade det på ett par stycken och lät resten behålla sina knoppar, så får vi se hur bra det stämmer längre fram.
 
 
Bland kryddorna finns bland annat två sorters basilika, här är den småbladiga varianten som precis fått flytta till en större kruka. Den verkar inte trivas jättebra dock den håller på att skrumpna ihop och jag fattar inte varför. Sämst. Jag har också två sorters mynta, en vanlig marockansk och en grapefruktmynta. Jag tänker att de ska användas till att göra mojitos i sommar! Jag har också två sorters oregano (vanlig och grekisk), citromtinjan och rosmarin.
 
 
En rejäl sommarstädning av balkongen skulle verkligen behövas, när man nu ska ha tid med det... I sommar ska jag i alla fall se till så att den här hyllan får lite färg! Den ser inte så jättefin ut efter att ha stått ute hela vintern. Jag funderar på att måla hyllplanen vita och låta benen vara träfärgade, vad tror ni om det? 
Sandra Lundin

Åh, vad roligt att få se en liten update! Det där med att ta bort blommorna på chilin hade jag ingen aning om men nu har de första redan slagit ut så nu känns det onödigt att ta bort dem. Får se om det gör någon skillnad för dig för i såfall får jag ju testa det till nästa säsong :)

Svar: Ja det blir spännande att se om det stämmer eller inte! Testat att toppa några också för att se om de förgrenar sig och man då får flera grenar med frukt. Har för mig att jag läst någonstans att man ska göra så men var osäker så tog bara bort toppen på några stycken. Men jag har typ 10-15 chilis att ta av :P
Mikaela Puranen

Jess

Men wow vad mycket du odlar, så kul! Mina tomatplantor har börjat få små, små knoppar så jag antar det dröjer lite innan de blommar, blir glad bara jag får en endaste tomat haha :) Vita hyllplan till träfärgade ben tror jag blir kanonbra, riktigt snygg kombination.

Svar: Det blir mer och mer för varje år, hehehe till min sambos stora förtret. Han tyckte det var för mycket växter förra året redan. Men jag har lovat att ge bort några chiliplantor till nära och kära så då kanske han får lite mer sinnesro. Det går ganska snabbt från knopp till blomma, eller det har gjort det i år i alla fall. Men sen själva fruktbildningen tar tiiiid. Hoppas jag kan skörda någonting i juli i alla fall! Jag förstår inte hur en del kan ha nästan mogna tomater redan, jag planterade ju jättejättetidigt och ändå ligger de före mig :P
Mikaela Puranen

THIRIL THAMP

så härligt med all din odling!


Kom ihåg mig?