Monthly Makers: Ljus

 
Sist på bollen den här gången men jag hann med att skapa ett bidrag efter en vecka ute på en (nästan) öde ö! Jag har länge tänkt uppdatera min tutorial för hur man återbrukar gamla ljusstumpar och gjuter nya ljus och nu var det dags! 
 
 
Du behöver:
  • Ljusstumpar
  • Vekar, gärna med metallplatta på botten så de håller sig raka
  • Gammal kastrull eller kärl att smälta stearinet i
  • Burk, kopp, glas eller annan form att gjuta ljuset i
 
 
Gör såhär:
 
Första steget är att smälta ner de gamla ljusstumparna till stearinmassa i ett vattenbad. Tappa upp vatten i en kastrull och placera ditt smältkärl med ljusstumparna i ovanpå kastrullen. När stearinet smält kan man plocka upp de gamla vekarna med en pincett.
 
 
Medan stearinet smälter kan man förbereda veken. Jag brukar knyta den runt en grillpinne eller ett sugrör i den höjd som jag vill ha den. Nu ville jag ha den riktigt lång så jag böjde den bara lite lätt runt kanten på sugröret, då får man vara lite extra försiktig när man häller i stearinet så att veken ligger kvar på plats. 
 
 
 
När allt stearin är smält så häller man massan ner i sin form och låter stelna. Ibland bildas det en liten grop runt veken när stearinet har stelnat igen, jag brukar därför spara lite extra stearin att fylla upp med vid behov. Det sista steget är att klippa av veken i en lagom höjd, sen är det bara att tända ljuset!
 
 
Slutresultatet blev rätt bra ändå, jag var lite klumpig när jag hällde stearinet så jag fick försöka skrapa bort en del som hade runnit på utsidan. Förutom det lilla missödet så är det ett väldigt enkelt DIY att göra själv och passar utmärkt att ge i present till folk!
 
Jag har tidigare experimenterat en del med att ha i doftoljor i ljusmassan för att göra doftljus, men ärligt talat har jag inte tyckt att det doftat någonting alls. Så nu spar jag mina oljor till att göra egen tvål istället, ännu en grej som jag inte gjort på flera år nu. Kanske dags för en tutorial på det med!
 
Månadens värd för Monthly Makers är Agnes och hon kommer väldigt snart att sammanställa månadens bidrag till tema ljus. För att inte missa några uppdateringar om Monthly Makers så följ vår Facebooksida. Vi har dessutom numera ett instagramkonto också @monthlymakers! Vi som startat Monthly Makers är: AgnesAliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsaEmelie,JessJessicaSandra och jag!
 
 
Embla Sofia - Fotograf och blivande mamma

Åh, det måste jag testa!

Louie

Fint! :D

Silje

Så pent det ble! :) Og takk for en enkel, men samtidig detaljert oppskrift på hvordan du har gjort dette. Har lyst til å prøve dette selv :D

Ruth | HungryHeart.se

Jaa! Nu kom den där tutorialen som du pratade om att göra! Och jisses vad fint det blev! Riktigt smart att välja en glasburk med "ränder", för det lär bli fina mönster när ljuset brinner ned en bit. Väldigt enkel och tydlig beskrivning dessutom!

Svar: Ja, äntligen! Lite stressad så den blev inte så snygg tycker jag men det får duga tills vidare! :) Tack!
Mikaela Puranen

Wilda

åh, så pedagogiskt och bra beskrivet! ska testa detta idag äntligen. som jag väntat på att få en stund över för det. så himla fint!

Svar: Jaa vad kul, ser fram emot att se hur det blev!
Mikaela Puranen

Alicia

Så HIMLA BRA att återanvända gamla ljusstumpar! Femton tummar upp för dig! Och så fint med den genomskinliga lyktan, kan tänka mig att den sprider ett himla härligt ljus :) Jag gjorde mycket blockljus när jag var liten men tyckte det var hemskt pilligt och jobbigt och rätt tråkigt. Tröttnade alltid halvvägs. Nu kryper det ändå i fingrarna måste jag erkänna!

Svar: Tack Alicia! Varför slänga något när man kan återbruka det! ;) Jag har bara testat att göra ljus i grejer, typ burkar och koppar, men kanske ska pröva att göra blockljus någon gång också!
Mikaela Puranen


Kom ihåg mig?