Första riktiga vårpromenaderna och huggormspremiär

 
Nu börjar det verkligen kännas som vår! Den senaste veckan har i och för sig varit väldigt grå och trist, men två fina dagar har vi haft strålande sol, och vad passar då bättre än att ta en promenad? Vi var dock inte de enda som tänkt den tanken förra lördags eftermiddagen utan det var fullt med människor på stigar och trottoarer. 
 
 
Men jag hade nog det finaste sällskapet <3
 
 
Vi var ute på jakt efter att hitta huggormar då jag hade hört rykten om att de vaknat till liv igen efter vintern. Men på lördagen kom vi för sent, vi pratade med en dam vid huggormsbron som sa att de hade synts till men hade krypit in i sina gömmor igen. Istället blev det lite gulsparvsfoton! Men alltså fy fan vad svårt det var att få någon som helst skärpa på den här fågeln. Det här är mina två bästa bilder liksom och ingen av dem är skarp på rätt ställen. Autofokusen hängde inte med alls och det var skitsvårt att hinna få in fokusen manuellt innan fågeln hade skuttat vidare och man var tvungen att börja om. Frustrerande!
 
Men som rubriken hintar om så hade vi bättre lycka några dagar senare så om du inte vill se bilder på huggormar, scrolla inte ner!
.
.
.
.
.
.
 
På onsdagen sken solen igen och vi gav oss ut för ett nytt försök lite tidigare på dagen och det gav utdelning. Först såg jag ingenting när jag klev när i gräset bredvid stenbron de bor vid, men så rasslade det till i gräset ungefär en meter framför mig och så slingrade den här kompisen runt en stund. Det var lite samma problem här med fokusen när ormen rörde på sig. Den här individen la sig under massa gräs och grenar och var inte så fotovänlig efter den här bilden.
 
 
Men samtidigt som den slingrade sig ner i gräset igen så slingrade sig den här ormen upp och placerade sig vid en skreva i klipporna för att njuta av solen. Betydligt mer villig att bli fotograferad och eftersom den låg still så hade jag gott om tid att ställa in fokusen precis där jag ville ha den! Jag satt säkert i tjugo minuter och beundrade och fotograferade ormarna.
 
 
Så himla fina och coola djur! Innan jag faktiskt såg en huggorm för första gången så trodde jag att de var betydligt större, de blir vanligtvis runt 65 cm långa men de här två individerna var nog inte mer än 40 cm kanske. Honor brukar vara större än hanarna. Ett fun fact jag inte visste innan jag pluggade faunistik var att det oftast är värre att bli biten av unga ormar för att de inte riktigt lärt sig hur mycket gift de ska spruta ut och därför ger högre doser. Jag var nöjd med att stanna på 1.5-2 meters avstånd för säkerhets skull, även om huggormar normalt inte hugger om de inte känner sig väldigt hotade. 
Louie

Åh huggormar, eller ormar över huvud taget, är så vackra! Och vilka fina bilder du fick på den!

Svar: Tack! Tycker också det är så fina djur!
Mikaela Puranen

Wilda

Åh så vackert! Häftigt att du fångade huggorm på bild. Så otroligt vackert.

Svar: Tack! Om det är fint väder imorgon ska jag nog ta en till tur och se om jag kan få några andra vinklar också :D
Mikaela Puranen

Helena

Så snyggt du fångat ormarna på bild. På våren brukar jag få vara extra försiktigt så att inte mina hundar trampar fel när ormarna börjar vakna och är mer på hugget. Fin söndag till dig.

Svar: Tack! Det är lite läskigt med hundar och andra djur som kan råka bli för närgångna och råka bli bitna så det är nog klokt! Detsamma!
Mikaela Puranen

Jess

Skulle du någon gång fotografera grodor eller paddor får du gärna utfärda samma varning ;) Ormar däremot är helt okej, är visserligen lite ofrivilligt påverkad sedan barnsben och mammas totala fobi för dem men tycker egentligen de är fina och häftiga djur.

Svar: Ska försöka komma ihåg det! :) Faktiskt hållit lite utkik efter groddjur också men inte sett några i år än!
Mikaela Puranen

Ruth | HungryHeart.se

Wow, vilka bilder du fått till på huggormarna! Ormar är vackra men jag har stor respekt för dem med zick-zack-mönster. Löjligt stor respekt enligt min sambo som tycker att det är att ta i lite väl i överkant när jag håller ett skyddsavstånd på minst 10 meter. Isbjörnen var lite för närgången när hon såg en huggorm i fjol, vilket resulterade i ett bett i nosen och en profil liknande en bullterrier. =( Jag misstänker att hon håller lika stort avstånd som jag framöver! =D

Svar: Tack! Jag förstår att många är rädda för dem eller åtminstone håller ett respektabelt avstånd, det är lite läskigt! Stackars Isbjörnen! Det är nog lika bra att hon håller ett avstånd i framtiden!
Mikaela Puranen

Alicia

Haha igenkänningsfaktorn på fågelfotografiproblematiken alltså. Trodde aldrig jag skulle tycka mitt 200 mm objektiv var för kort men det räcker ju ingenstans, och sen var det den där skärpan.. Men vad häftigt att ni är ute och ormskådar också! Det visste jag inte att folk gjorde. Lite läbbigt och väldigt fascinerande!

Svar: Haha jag vet! Skulle vara fint med ett riktigt fint 600 mm men hur ska man kunna lägga så mycket pengar på det :P Ormskådning är nog en grej! Jag hade nog inte pallat gå ut och leta helt på måfå, men eftersom jag vet två ställen där de brukar finnas i massor på våren som är en kvart från vårt hus så :D
Mikaela Puranen

Jessica

ÅH vilka coola bilder på ormarna!!! MYCKET HÄFTIGT

Svar: Tack :D Ska nog ge mig ut igen och ormskåda och hoppas på lite andra poser, efter att de lagt sig såhär så låg de still väldigt länge, vore fint med fler när de rör på sig, eller en där tungan är ute!!
Mikaela Puranen


Kom ihåg mig?