Den stora tomatodlingsguiden

 
Idag tänkte jag dela med mig av allt jag kan inom tomatodling! Resultatet blev den här mastiga guiden med flera underkategorier så det är lätt att hitta beroende på i vilken fas av odlingen man befinner sig. Vill ni läsa ännu fler tomattips så har Alicia också postat ett tomatinlägg idag, hon odlar tomat för första gången i år och har sammanställt alla läsartips hon fått. Dessutom har hon gjort fantastiska illustrationer i akvarell till inlägget!
 
 
Att så tomater
För att odla tomater behöver du någon typ av tomatfröer. Det finns hur många olika tomatsorter som helst att välja på, och ett tips är att läsa på lite om sorten innan du köper så du vet att den passar de förutsättningar du har att odla på, balkong, friland eller hur du nu odlar. Fröer kan man köpa på nätet, i blomsterhandeln, i matbutiken etc. Eller så kan man haka på trenden jag har sett cirkulera på facebook där man stoppar ner en tomatsskiva i jord och låter den gro. Det är självklart att fröer från mat man köper också kan gro! Men problemet när man sätter ner en helt tomatskiva i jorden är att det oftast är väldigt, väldigt många frön som gror och det blir snabbt jättetrångt i krukan, så jag rekommenderar att ta max 2-3 stycken frön i samma kruka till att börja med. Dessutom kanske man inte vet exakt vilken sorts tomat det är man har sått om man sår en köptomat, och då är det svårt att kolla upp specifika skötselråd för just den sorten. Men det är klart det också fungerar, men det kan som sagt vara lite knepigare!
 
När på året man ska så tomaterna varierar lite beroende på sort och var man bor. Jag brukar så i februari för att plantorna ska få lång tid på sig att växa till sig. Men det går absolut att så så sent som i april/maj och ändå få en fin skörd! Sår man tidigt på året kan det vara värt att fundera på om man vill ha någon extra belysning till plantorna när det ännu inte är så många soltimmar. 
 
När man först sår fröer så är det rekommenderat att använda såjord som är mindre näringsrik än vanlig blomjord. Det passar bättre för fröer och småplantor att inte få för mycket näring när de är så små, men vid första omplanteringen kan man byta till en mer näringsrik jord. Det brukar stå på fröpåsarna hur djupt man ska sätta fröerna, men generellt skulle jag säga att 0.5-1 cm fungerar bra. Peta ner fröet och täck med lite jord. Ett tips är att vara lite försiktig med vattningen i början, eftersom vattnet kan skölja med sig fröet djupare ner i krukan. Men fröerna vill ha det fuktigt för att gro, så antingen kan man använda en sprayflaska att vattna med i början eller så får man helt enkelt vara försiktig och inte hälla på massor av vatten i hög fart.
 
 
Omskolning
Tomater vill omskolas, det vill säga omplanteras, flera gånger innan de får sin slutgiltiga kruka. Varje gång byter man till en lite större kruka. Den slutgiltiga krukan får gärna vara på 8-10 liter så blir tomaterna glada! Första omskolningen brukar jag göra när plantorna har börjat få sina karaktärsblad. De första bladen som dyker upp kallas för hjärtblad och ser i princip likadana ut på många plantor, medan karaktärsbladen ser mer ut som riktiga tomatblad. När man planterar om ska man också tänka på att sätta plantan djupt, jorden får gärna nå hela vägen upp till första bladparet. Vid omskolning nummer två kan man nypa bort de första hjärtbladen och plantera ännu djupare. Det kommer nämligen att utvecklas rötter längs med stammen som nu är under jord, och det hjälper plantan att bli stabilare när den blir större. Ett till tips för att få plantorna stabilare är att stryka med händerna lite lätt på dem då och då för att simulera vind, då växer de inte lika snabbt på höjden utan blir istället tjockare. Bli inte förskräckt om plantan slokar och ser ledsen ut efter omplantering, de brukar repa sig inom 24 timmar!
 
Vad man ska plocka bort när man tjuvar tomater
 
Att tjuva 
Om man ska tjuva en planta eller inte beror på vilken sorts tomat man har. Säkrast är att läsa på fröpåsen, men en generell regel är att högväxta tomatsorter ska tjuvas medan busktomater inte ska det. Men vad betyder det ens att tjuva en planta? Det är när man tar bort ett skott som växer emellan stammen och en gren, som på bilden ovan. Man kan säga att de skotten är som små energitjuvar, plantan lägger energi på att utveckla dem istället för att lägga kraft på att utveckla tomater. 
 
 
Vattning och placering
Tomater är solälskande växter som trivs i bäst i söderläge, men det funkar absolut i andra väderstreck med. Men har man tillgång till söderläge så tycker jag absolut man ska placera sina växter där. De gillar morgonsol bäst så att det snabbt blir varmt på dagen. Högväxta tomatsorter får man gärna binda upp mot odlingspinnar eller en spaljé för att stabilisera dem.
 
Tomater är också väldigt törstiga, men de vill framförallt ha en jämn tillgång på vatten och inte torka ut emellan vattningarna. Ojämn vattning kan göra att skalet spricker och man kan i värsta fall drabbas av pistillröta. Jag brukar vattna i princip varje dag, särskilt när det är väldigt varmt får man hålla lite extra koll. Ett tips är att vattna på kvällen, för då dunstar inte vattnet bort pga solen utan plantan kan ta till sig det bättre. För mycket näring och vattning kan däremot ge smaklösa tomater och mer tillväxt på bladen istället, så lagom är ett bra ledord även om det är svårt att veta vad som är lagom. Eftersom jorden torkar uppifrån och ner, så kan man rafsa lite i jorden för att se om den är torr bara på ytan eller djupare också, och vattna därefter.
 
Näring
Tomater vill förutom mycket sol och vatten, ha mycket näring. Så efter första omskolningen så bör man välja en mer näringsrik jord, tomater vill gärna ha mycket fosfor och kalium. Men oavsett hur näringsrik jord man har så kommer den att ta slut i jorden och då behöver man tillsätta mer genom att gödsla. Man kan använda benmjöl, guldvatten, eller flytande växtnäring. Om man vill så kan man köpa särskild tomatnäring, men vanlig växtnäring fungerar också. Jag brukar ge näring 1-2 gånger i veckan med start någon gång efter första omskolningen när de växt till sig lite.
 
 
Utflyttning
Man kan börja flytta ut sina plantor när frostrisken är över, allra helst ska minimumtemperaturen vara 10 grader. Men med vår oberäkneliga svenska sommar så är det ju svårt att lova att det inte ska bli kallare, men om det är väldigt ojämna temperatur kan det göra så att tomaten stannar av lite i växten, så ett tips om det varierar väldigt, väldigt mycket är att försöka ha någon typ av växthus eller till och med flytta in plantorna. Jag undrar om inte det här var orsaken till att mina plantor var så långsamma förra året på att ge frukt, så jag ska definitivt tänka på detta i år!
 
När man flyttar ut plantorna kan det vara bra att vänja de långsamt, inte bara vid temperaturerna utan också direkt solljus. Det kan man göra genom att låta de stå ute bara någon timme till att börja med och flytta in dem igen, och så låta de var ute längre och längre varje gång tills de kan stå ute hela tiden. Jag orkar oftast inte vara jättenoga med det här steget utan flyttar de fram och tillbaka max 2 gånger och det går ändå, men de mår bäst om de får vänja sig långsamt!
 
Pollinering
För att det ska bli någon tomat av blommorna så behöver blomman pollineras. Om man har sina plantor utomhus sköts det av olika insekter. Men om man har sina plantor inomhus där man inte har pollinatörer så får man hjälpa de lite på traven. Du kan läsa mer om biologin bakom pollinering i det här inlägget. För att handpollinera tomater kan man skaka lite på plantan eller försiktigt knäppa till blommorna med fingrarna för att få pollen att lossna från ståndarna och fastna på pistillen. En del andra växter kräver andra metoder pga att de har annorlunda blomstrukturer, men det här funkar för tomater. Se exakt hur på videon nedan!
 
 
Ohyra
Det är viktigt att hålla koll på sina plantor, både för att upptäcka tjuvar om man har en högväxt tomat, men också för att hålla utkik efter ohyra. Tomater kan bland annat drabbas av vita flygare, spinn och bladlöss. Om man har drabbats av exempelvis bladlöss kan man spraya plantorna med en vatten + såpalösning regelbundet tills de försvinner. När man odlar ätbara grejer är det viktigt att inte använda bekämpning som innehåller gifter. Om några blad skadats av ohyra så är det bra att ta bort dem innan de sprider sig till resten av plantan.
 
Förra årets skörd 
 
Gynna frukttillväxten
Det finns några knep för att underlätta för plantorna att bilda tomater, det handlar helt enkelt om att få plantan att fokusera på frukttillväxt istället för blad- och höjdtillväxt.Generellt ska man inte toppa tomatplantor, men om man har högväxande sorter så kan man göra det för att gynna frukttillväxten. Men det gör man isåfall först när plantan är stor och fruktklasar har börjat bildas, inte i början av tillväxten som med t.ex. chiliplantor. Ett tips jag fått av min moster är också att man kan gynna frukttillväxten genom att ta bort några blad som skuggar tomaterna. Mer sol och mera luft kring tomaterna gör att de växer bättre. Det gör man när man har ett par fruktklasar på g, och då kanske man tar bort ca 2 blad då och då. Plantan behöver fortfarande blad för att kunna fotosyntetisera så man ska inte plocka bort för många. 
 
Skörd
När man kan skörda beror väldigt mycket på, men man kan som sagt skynda på frukttillväxten med några knep. En del får färdiga tomater redan i juni, men mina plantor har inte varit redo förrän augusti/september de två senaste åren. Innan frosten kommer tillbaka bör man dock ha plockat av alla frukter. Det gör absolut ingenting om inte frukterna har hunnit bli mogna, man kan solmogna dem inomhus. Det är bara att placera dem i ett soligt fönster så kommer de snart att skifta färg. Annars kan man ju tillaga även gröna tomater!
 
Slutet på säsongen
Normalt brukar man inte övervintra tomater, utan det är bättre att sätta nya frön nästa år istället. Något man däremot kan göra är att ta frön från frukterna man skördat och spara tills det är dags att så nästa gång. De förvaras bäst torrt och svalt. Det är perfekt om man hittat någon sort man verkligen gillade, så kan man spara den till säsongen därpå. På så sätt kan man lätt bygga upp en egen fröbank som man kan byta med andra odlingsentusiaster! Om man ändå vill ha kvar sin planta så är mitt bästa tips att ta en stickling, alltså ta av toppen på plantan och plantera den. På så vis har du ett försprång till nästa säsong! Skulle sticklingen växa sig för stor för snabbt eller ha något annat problem kan man bara klippa av toppen igen och plantera den istället. Den kan dock behöva extra växtbelysning för att må bra under vinterhalvåret! 
 
 
Har ni några fler funderingar kring tomatodling så är det bara att ställa en fråga i kommentarerna! Glöm nu inte att klicka er in till Alicia och kolla på hennes tomatinlägg också!
Sandra

Alltså tomatplantor, finns typ inget som gör mig gladare än dem :D

Annie - lättlagat vegokäk

SÅ ambitiöst av dig! Tomater är så himla underbart gott och jag önskade att jag orkade hålla plantor vid liv. Men just nu inser jag mina begränsningar och håller mig till att komma ihåg att vattna min basilika. Men en dag! Då kanske det blir andra bullar.

Alicia

HELT fantastiskt Mikaela! När väckarklockan ringde var det första jag gjorde att skynda in hit och lusläsa allt. SÅ bra!!!! Så utförligt! Så pedagogiskt inbjudande fint och inspirerande! Ska gå och köpa tomatnäring idag (om min enmetersplanta nu behöver det...). Första blomman har börjat slå ut! :D

Svar: Tack <3 <3 Åhh vad härligt, jag har fått mina första knoppar :D :D
Mikaela Puranen

Sandra

Upptäckte förresten igår att min ena planta fått sin första tomat och blev nästan tårögd. Snacka om att vara stolt plantamamma ;)

Svar: Ååååh jag blir så avis på att det går så mycket snabbare hos dig! :P Jag ska flytta till Skåne med en uteplats i söderläge bara för att kunna få skörda tomater tidigare än augusti haha!
Mikaela Puranen

Ruth | HungryHeart.se

Gud vilken grymt bra guide! Den sparar jag inför nästa år då jag definitivt kommer att odla tomater. Tack för alla supertips!!

Wilda

Vilket himla bra och maffigt inlägg! Är helt stum över din enorma kunskap! TACK!

Svar: Tack för att du läser och uppskattar det <3
Mikaela Puranen

Maria D-H

Tack så mycket.
Tack vare dessa tips kanske jag kan lyckas med tomaterna i år. OM det inte blir så jävulskt kallt som förra sommaren.
Har du någon bild på hur de ska se ut när man omplanterar första gången.
två blad (de första) alltså kronblad eller ska man vänta lite? Jag har nog planterat för många i samma kruka, så de sitter jättetätt och är veka.
Vad säger du? Vänligen Maria D-H


Kom ihåg mig?