Odlingsläget maj

 
Sist vi kikade på mina odlingar var för ca 1,5 månader sedan (hjälp vad tiden går fort!), och då såg de ut såhär. Sedan dess har jag hunnit med en omplantering i början av maj (se ovan!), och nu har jag snart skolat om de flesta en gång till. Men låt oss kika närmare!
 
 
Såhär ser mitt köksfönster ut just nu. Trots att jag satt de djupare vid varje omplantering så har flera av tomaterna dubblat sin höjd sedan i början av maj på bilden ovan! De högväxta tomaterna börjar bli ganska stora nu, lyckligtvis har de flesta ändå en helt okej kraftig stam. Det är en av mina två chocolate cherry som är sååå klen, så det är frågan om den kommer att orka bära någon frukt alls om den inte tjockar på sig. De flesta tomaterna har också fått små knoppar!
 
 
Förutom min finaste, kraftigaste Minibell, som redan nu börjar göra små små tomater! Alltså det finns nog inget som gör mig gladare än att se något man grott från frön göra frukt?! 
 
 
På balkongen har jag flyttat ut alla kryddor utom basilika som är lite mer känslig för kyla. Just nu har jag rosmarin, oregano, citronmeliss och timjan, plus några små jordgubbsplantor jag fick av mamma som fyller utrymmet i Ikea-hyllan tills mina två basilikasorter är redo att flytta ut!
 
 
Apropå jordgubbar så har jag två större plantor, av samma sort, som jag satte i den här fina loppisfyndade plåthinken. Jag älskar mintgrönt och turkost och tycker att den här är såå fin, särskilt med rosten och att den är lite flagnad. Tror dessutom inte jag betalade mer än 50-70 kr för den? Kap! I vanliga fall är jag inte så svag för shabby chic-stilen alls, men den här är ett undantag!
 
 
Mynta ser jag till att odla varje år, det är gott i mat men framförallt gott i min favoritfrink mojito! I år får den bo i den terrakottakrukan med den finaste patinan! Det är mammas gamla så jag vet inte hur många år den har behövt på sig för att få en sådan fin yta? 
 
 
Jag har också påbörjat ett litet suckulentfat! Mamma hade ett par olika sorters taklökar i sin trädgård, så jag tog med mig några i olika storlekar och satte dem tillsammans. Hoppas att de till nästa år förökar sig så att de täcker hela fatet! 
 
 
Gurkan och zucchinin har fått flytta ut först trots att de egentligen är lite mer känsliga. Men de behövde verkligen något ordentligt att klättra på redan nu, så jag satte ut dem vid spaljén och hoppas att det inte blir mindre än 10 grader på ett bra tag nu. Dock så har jag varit klumpig och råkat halvt knäcka två av tre zucchiniplantor! :( :( :( Jag var inte ens särskilt hårdhänt så de måste varit rätt sköra. Tur att jag satte så pass många som tre, men jag hade helst velat ha mer än en ifall att han- och honblommorna blommar olika tider och missar varandra så att det inte blir någon befruktning... Men om jag har tur så överlever någon av dem i alla fall? Kanske kanske? 
 
Hur är läget med era odlingar?
Matilda

Håller tummarna för att zucchinin lyckas ändå! Jag har också råkat knäcka av två stycken så nu har jag ångest inför att hantera resterande... :( Vad tomaterna växer på förresten - imponerande! Mina är långt efter trots att jag tror vi satte dem ungefär samtidigt. Så himla roligt att se hur det går och växer!

Svar: Men vad är det här, de måste ju vara extremt lättknäckta om vi båda gjort det? Jag tror aldrig jag knäckt en planta förut och nu plötsligt två! Men då vet jag till nästa år om jag väljer att odla det igen, beror lite på hur det går i år om det känns värt :D
Mikaela Puranen

Ruth | HungryHeart.se

Vilken drömodlarbalkong du har och vad roligt det är att följa dina odlingar! Alltså, det är så coolt att se hur ett litet, litet frö blir en stor planta som ger grönsaker! Jag kan liksom aldrig riktigt greppa det...
Jag har rensat i min kryddträdgård idag och tagit bort gamla löv, ryckt ogräs och lett lyckligt åt allt som kommer upp. För två år sedan fanns det ingenting där och nu växer sex sorters kryddor + rabarber i mitt land.

Svar: Tycker också det är fantastiskt hur det går från frö till skörd, lika fascinerande varje år! Åh vad härligt det låter! Drömmer om en egen liten trädgård <3
Mikaela Puranen

Wilda

Åh älskar verkligen odlingsinlägg. Så fint att få följa. Och hoppas zucchiniplantorna återhämtar sig snabbt. Min tomat har tagit över mitt köksfönster så den ska få flytta ut i veckan så den stannar lite. De tomater jag har sått från frön har tagit sig rejält men har en bit kvar och sen ska jag nog göra ett nytt försök med citronmeliss och basilika som inte alls ville leva hos mig vid första försöket.

Svar: 1 av 2 zucchinisar verkar återhämta sig så då har jag iaf två :) Härligt! Det är ju det fina med kryddor, de växer ganska fort och behöver inte så lång tid på sig som tomater, så det är bara att så om!
Mikaela Puranen

Jess

Så kul att se, underbart med en så grönskande fönsterbräda! Två av mina fyra tomatplantor blommar och de andra har knoppar på gång, så det går framåt åtminstone :D Har inte vågat sätta ut dem än, men borde väl börja med det så smått nu så de vänjer sig.

Svar: Åh vad härligt! :D Idag fick mina sista mest ömtåliga också flytta ut! :)
Mikaela Puranen

Anna María

MEN WOW! Köksfönstret, så mäktigt! Och vad kul att se hur det växer hos dig. Jag hade helt missat det här inlägget i bloglovinflödet. Jag håller tummarna för att zucchinin återhämtar sig. Och mynta brukar jag cokså alltid ha. Så gott att bara nypa en liten kvist till ett glas vatten eller att ha i en sallad, till jordgubbar eller på glass.

Svar: Nu har nästan alla fått flytta ut på balkongen också :D Det verkar som att en av två knäckta zucchinis växer på och den andra vissnade ner och dog. Men då har jag i alla fall två som kan pollinera varandra! :)
Mikaela Puranen

Alicia

AAAH blir så till mig av detta! ÄLSKAR bilderna på ditt köksfönster! Hallå får jag pinna en av dem??
+ Allt ser så ombonat och mysigt och underbart ut! + jag fick sån lust att gå ut och fotografera en lägesrapport från min potatisodling! Tack för all inspiration och all glädje du och din blogg alltid ger, Mikaela!!

Svar: Ja men självklart får du det :) jaa vill se dina potatisar!! tack <333
Mikaela Puranen


Kom ihåg mig?