DIY: Fingervirkade grytunderlägg

 
Jag har inte fingervirkat sedan jag gick på låg- eller mellanstadiet och jag hade glömt hur otroligt enkelt det var! Då fingervirkade vi jämt på fritids och gjorde en helt gigantisk fingervirkad boll som vi hoppades skulle så världsrekord i längsta fingervirkning. Vi rullade till och med ut den på skolgården och mätte hur långt vi hade virkat, nu minns jag inte exakt hur långt det var men jag tror det var över 60 meter i alla fall och bollen bara fortsatte att växa. Det blev nog inget rekord, men kul var det. Och nu ca 20 år senare har jag testat på fingervirkning igen och gjorde ett grytunderlägg av det hela. Se hur du gör på videon nedan!
 
 
Svårigetsgrad: 1/5
Tidsåtgång: ca 30 min
Material: Ett tjockare garn, exempelvis zpagettigarn
 
Gör såhär:
1. Fingervirka (se hur på filmen) en ca 40-50 cm (eller längre om du vill ha ett större underlägg) lång svans. Testrulla ihop den för att se att underlägget blir i den storlek du önskar.
2. Stäng fingervirkningen genom att dra änden genom de två öglorna (se film). 
3. Rulla ihop virkningen en platt cirkel.
4. Fäst de två lösa trådändarna på undersidan av underlägget genom att låta tråden gå igenom virkningen. Jag försökte dra den igenom varje virkad rad för att bättre hålla ihop underlägget, och att göra likadant med den andra lösa trådänden fast åt andra hållet så att det blir som ett kors. En ände drar du alltså igenom lodrätt, och en vågrätt. Har du fortfarande lös tråd kvar kan du antingen klippa av den eller fortsätta att fästa den så att det blir riktigt stabilt. Klart!
 
 
Undersidan på mitt underlägg ser ut såhär. Lite messy då jag lät trådarna gå fram och tillbaka ett par gånger åt flera håll, men stabilt som sjutton! 
 
 
Men uppifrån blev det riktigt fint! Superenkelt att göra och tar inte alls lång tid, helt i min smak! Däremot var det kanske inte det klokaste såhär i efterhand att använda vitt garn då det knappst kommer att vara vitt länge såvida man inte har superrena kastruller även på undersidan... Så jag funderar på att köpa lite mörkgrått garn och göra ett gäng grå underlägg med! 
 
FLER DIY-INLÄGG
 
 
 
 
Stina | Stinas tillvaro

Åh, vilka flashbacks till de många "korvar" jag virkat på fingrarna i mina barndomsår. Så himla snyggt resultat :)

Svar: Hahaha eller hur, samma här! Men kul att faktiskt kunna göra något av det också!!
Mikaela Puranen

Ruth | HungryHeart.se

Vilken rolig idé att använda fingervirkning till ett grytunderlägg! Det blev supersnyggt och videon är kanon! Dessutom är det ju så himla kul att fingervirka och snabbt går det. =)

Svar: Tack! Verkligen, går hur fort som helst! Vill klura ut fler kul idéer på hur man kan använda fingervirkning nu!
Mikaela Puranen

Lovisa (wildisland)

Så roligt! Fingervirkning höll jag också på med hela tiden som barn, kanske ska ta upp det igen?

Svar: Ja, gör det! Tänkte fundera på vad mer man kan göra för kul grejer med såna långa svansar, måste ju finnas massa bra idéer :D
Mikaela Puranen

Sanna | Beauty & Bride

Detta vill jag verkligen prova, ska pinna detta, hihih :)
Har du gjort en såndär stor matta som har cirkulerat i sociala medier? En såndär grovvirkad (tror jag?) med superstora stickor eller vad det nu är. Är så himla sugen på att göra nåt sånt!

Svar: Kul! Jag har testat att armsticka en filt en gång, men hade inte tillräckligt tjockt garn så den blev ganska gles och ful haha. Mamma har virkat en matta till mig av likadant garn som det här fast grått! Bara gjord med ett sorts virk..stygn? Heter det så? I alla fall kan man det så är det inte så svårt! Det borde du testa! :D Har mönstret till den någonstans på bloggen, sök på virkad matta så borde det dyka upp! :)
Mikaela Puranen

Sandra

Blev superfint ju! Är sugen på en matta men har inte riktigt tålamodet ;)

Svar: Tack! Det kräver egentligen inte så mycket tålamod, det går ändå rätt fort! Något att göra framför en tv-serie om Elton sover? :)
Mikaela Puranen

emelie jonasson

Åh herre så fint det blev :D och så lätt.

Svar: Tack! Verkligen superenkelt!
Mikaela Puranen

Wilda

Åh så himla fiffigt och fint! Du kanske kan färga underlägget på något sätt? Kanske med något naturligt från köket? :)

Svar: Men ja vad smart! Det vore ju fint!!!
Mikaela Puranen

Marinda

Åhh fingervirkning! Det är så mysigt! <3 Och vilken fiffig idé, ska helt klart prova :)


Kom ihåg mig?