Idag drar vi igång Monthly Makers adventskalender och öppnar den första luckan hos mig! Eftersom det är första advent idag så ska jag visa hur man enkelt kan gjuta en adventsljusstake i betong. Om du aldrig har gjutit i betong tidigare så rekommenderar jag att du börjar med att läsa min
nybörjarguide till betonggjutning först, men jag lovar att det är lätt som en plätt!
Material
- Loppisfyndad ljusstake i mässing med plats för fyra ljus eller fyra individuella ljusstakar
- Finbetong (Jag använder alltid Gjuta fin från Byggmax)
- En hink eller annan rund plastbytta att ha som gjutform
- Olja, vilken sort som helst går bra
Kostnaden beror lite på vad man fyndar för ljusstake, min kostade 25 kr. En säck finbetong kostar runt 40 kr och resten av materialet hade jag redan hemma, så totalpriset gick på 65 kr för en unik handgjord adventsljusstake, kap!
Tid
Det tar mindre än en timme att göra själva ljusstaken, men betongen måste härdas i 2-3 dagar innan den är helt färdig.
Gör såhär
❄ Börja med att olja in hinken du tänkt gjuta i, detta gör man för att enklare få ut sin gjutning när den bränt färdigt. Ta så mycket så att all yta som du tänkt ha betong på blir täckt av olja, men det ska inte vara en överflödig pöl på botten av hinken, då är det för mycket och kan ge fula fläckar.
❄ Blanda betongpulvret med vatten. Detta görs med fördel utomhus eftersom det kan bli ganska dammigt. Det går att vara inomhus också men då rekommenderas en ansiktsmask eller sjal runt näsa och mun eftersom betongpulver inte är särskilt bra att andas in. Det är väldigt svårt att ange några exakta mått på hur mycket betong och hur mycket vatten man ska ha för det beror helt på hur stora saker man vill gjuta, men konsistensen ska vara som en tjock gröt. Läs mer om detta i nybörjarguiden om du är osäker.
❄ Häll betong i hinken tills den når den höjd du vill ha på ljusstaken. Därefter sänker du försiktigt ned mässingsljusstaken i betongen så djupt som du vill ha den.
❄ Om du vill undvika luftbubblor i din färdiga ljusstake (men det kan vara ganska charmigt det med) så ska betongen skakas tills inga fler bubblor kommer upp till ytan. Det brukar bildas mängder av småbubblor och nästan som ett skum på ytan som på bilden ovan, och då vet man att ens betongalster kommer att bli väldigt slätt! Men det blir nästan alltid några små bubblor i slutresultatet ändå.
❄ Låt betongen härda i ett par dagar. Tänk på att betong behöver minst fem plusgrader, så nu under vintertid så är det en bra idé att ställa betongalstret inomhus för härdning.
❄ Dags att ta loss gjutningen ur formen! Det kan vara lite olika svårt, ibland trillar de ut bara man vänder upp och ner på hinken och ibland sitter de som berget. Om den inte släpper när du knackar på hinken eller försöker bända på kantern på hinken (enklare om man har en i lite mjukare plast) så kan det hjälpa att spola varmvatten på utsidan av hinken eller om man sticker ner en kniv eller liknande emellan plasten och betongen. Om man får in luft emellan så brukar det släppa enklare. Men i 9 fall av 10 så är det inga problem att få ut betongen ur formen!
Och såhär blev resultatet! Jag är riktigt nöjd och vill inget annat än att gjuta ner mässingsljusstaker i betong just nu. Men först ska jag tända första ljuset och mysa med lite julfika! Hoppas ni får en fin första advent!
Det här var alltså den första luckan i Monthly Makers adventskalender, där vi kommer att bjuda på juliga DIY-inlägg som ni inte får missa! Morgodagens lucka hittar ni hos
Agnes!
Har du provat att följa någon av våra instruktioner, eller har du ett eget DIY-projekt, recept eller kul tips du vill dela med dig av? Kommentera med en länk eller maila [email protected] - vi lyfter några favoriter på Facebooksidan och i våra bloggar! Använd gärna #MonthlyMakersJul på Instagram och i andra sociala medier och följ oss på Facebook för att hänga med i lucköppningen! Hela listan med luckor hittar ni här.
Vi som håller i Monthly Makers adventskalender är:
Agnes, Alicia, Anna María, Annica, Beata, Beatrice, Elsa ,Jess, Jessica, Sandra och jag!
Sist på bollen den här gången men jag hann med att skapa ett bidrag efter en vecka ute på en (nästan) öde ö! Jag har länge tänkt uppdatera min tutorial för hur man återbrukar gamla ljusstumpar och gjuter nya ljus och nu var det dags!
Du behöver:
- Ljusstumpar
- Vekar, gärna med metallplatta på botten så de håller sig raka
- Gammal kastrull eller kärl att smälta stearinet i
- Burk, kopp, glas eller annan form att gjuta ljuset i
Gör såhär:
Första steget är att smälta ner de gamla ljusstumparna till stearinmassa i ett vattenbad. Tappa upp vatten i en kastrull och placera ditt smältkärl med ljusstumparna i ovanpå kastrullen. När stearinet smält kan man plocka upp de gamla vekarna med en pincett.
Medan stearinet smälter kan man förbereda veken. Jag brukar knyta den runt en grillpinne eller ett sugrör i den höjd som jag vill ha den. Nu ville jag ha den riktigt lång så jag böjde den bara lite lätt runt kanten på sugröret, då får man vara lite extra försiktig när man häller i stearinet så att veken ligger kvar på plats.
När allt stearin är smält så häller man massan ner i sin form och låter stelna. Ibland bildas det en liten grop runt veken när stearinet har stelnat igen, jag brukar därför spara lite extra stearin att fylla upp med vid behov. Det sista steget är att klippa av veken i en lagom höjd, sen är det bara att tända ljuset!
Slutresultatet blev rätt bra ändå, jag var lite klumpig när jag hällde stearinet så jag fick försöka skrapa bort en del som hade runnit på utsidan. Förutom det lilla missödet så är det ett väldigt enkelt DIY att göra själv och passar utmärkt att ge i present till folk!
Jag har tidigare experimenterat en del med att ha i doftoljor i ljusmassan för att göra doftljus, men ärligt talat har jag inte tyckt att det doftat någonting alls. Så nu spar jag mina oljor till att göra egen tvål istället, ännu en grej som jag inte gjort på flera år nu. Kanske dags för en tutorial på det med!
Månadens värd för Monthly Makers är
Agnes och hon kommer väldigt snart att sammanställa månadens bidrag till tema ljus.
För att inte missa några uppdateringar om Monthly Makers så följ vår Facebooksida. Vi har dessutom numera ett instagramkonto också @monthlymakers! Vi som startat Monthly Makers är: Agnes, Alicia, Anna María, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Emelie,Jess, Jessica, Sandra och jag!
Får du inte nog av kreativitet och skapande? Som slutspurt på ett inspirerande år presenterar vi Monthly Makers adventskalender 2015, med ett unikt DIY-projekt per dag från första advent och fram till jul! Skapa med oss under hela december!
Såhär går det till: Med start den 29:e november bjuder värdarna bakom Monthly Makers på ett juligt DIY-inlägg per dag. Den 10:e december gör vi ett kort uppehåll för att presentera månadens gemensamma tema och fortsätter därefter fram till den 21:a december.
Här hittar du datum för alla luckor!
10/12: Monthly Makers temasläpp hos
Alicia
Har du provat att följa någon av våra instruktioner, eller har du ett eget DIY-projekt, recept eller kul tips du vill dela med dig av? Kommentera med en länk eller maila [email protected] - vi lyfter några favoriter på Facebooksidan och i våra bloggar!
Använd gärna #MonthlyMakersJul på Instagram och i andra sociala medier och följ oss på Facebook för att hänga med i lucköppningen!
Ett skepp kommer lastat med ett E! Vad alla de här mystiska bokstäverna betyder får ni veta imorgon, så kika in här igen då! Nästa ledtråd hittar ni hos
Sandra. Har ni ingen aning om vad det här mysteriet är för något så börjar ledtrådsjakten hos
Alicia!
Här kommer del 2 från mina fältkurser i akvatisk ekologi! Vi fick en ledig helg innan det bar av till nästa destination för att ta vattenprover, nämligen Åland. Jag har bara varit där en gång tidigare med min moster när jag var kanske 10 år då vi åkte till Mariehamn över dagen. Fältstationen låg ungefär i mitten av Åland på en del som heter Husö.
Vi bodde i ett helt fantastiskt hus från 1912 som Sigrid Maria Granfelt lät bygga. Sigrid var en naturintresserad konstnär som också sysslade med växtodling och olika typer av hemslöjdsverksamhet. När hon dog 1940 upplät hon huset till Åbo Akademi med önskan om att det skulle användas som stöd för botanikstudier, och idag är det en biologisk fältstation där både forskare är verksamma och studenter kommer för fältstudier.
Det var ett så otroligt vackert hus, och det kändes lite som att vara hemma hos
Underbara Clara med alla vackra tapeter och gamla möbler. Är det förresten någon som vet vad växten på den sista bilden heter? Jag tyckte den var så fin och snodde med mig en liten stickling hem men den dog i princip direkt tyvärr. Men jag skulle hemskt gärna vilja ha en sådan!
Första morgonen hade det tydligen varit tjock dimma men när vi väl gick ut så hade solen gått upp och det var bara dagg kvar. Jag ställde min klocka svintidigt varje morgon därefter för att kunna gå ut tidigt och fotografera i dimma, men den kom aldrig tillbaka :'(
Anledningen till att vi var på Åland var för att undersöka en sjö med dålig vattenkvalitet som myndigheterna inte riktigt visste vad de skulle göra med. Så vår uppgift var att ta reda på orsaken till att det såg ut som det gjorde. På de djupaste ställena i sjön var botten i princip helt syrefri, vilket inte är bra alls. Det i kombination med att botten är rik på sulfat gör att det bildas järnsulfid, en svart fällning som gör att bottenvattnet ser ut som kaffesump. Sulfaten kan också omvandlas till vätesulfid, som är en jättegiftig gas, vid syrefria förhållanden så det är ett väldigt viktigt problem att ta itu med.
Från ytan ser det däremot väldigt fint ut, även om sjön är övergödd och siktdjupet inte är särskilt bra. Det var en alldeles strålande dag att ta prover på, jämfört med hur det såg ut när vi var på
västkusten. Vi såg och hörde en del korpar och kanske kanske såg vi en mindre skrikörn som tydligen förekommer på Åland. Det kom en örn flygandes som var jagad av en korp, och förmodligen så var det väl en havsörn men den hade inte de vita stjärtfjädrarna och hade ljusa fläckar undertill på vingarna. Det skulle ju kunna vara en ungfågel som inte fått den vita stjärten än, men det vore ju betydligt häftigare om det var en skrikörn. Men det blir inget kryss på den eftersom jag inte vet säkert vad det var för örn.
Jag kunde dock identifiera en trollslända (eller fan, jag har glömt hur man ser skillnad på en flickslända och en trollslända, men vi kan med säkerhet säga att det är en slända i alla fall!), hägrar och en ko.
Den sista kvällen när alla prover var tagna och vi blivit intervjuade av två åländska tidningar så for vi ut på en kvällskajaktur i solnedgången. Det var så jäkla fint! Jag vet verkligen inget bättre än att vara ute på vattnet, oavsett vilken typ av farkost det gäller, men kajak är ett himla fint sätt att uppleva vatten på. Jag har inte paddlat sedan 2010 eller 2011 tror jag då jag och en kollega paddlade runt hela Djurgården, men det kommer inte dröja så många år till nästa gång kan jag lova!
Fått lite dille på det här med att göra GIFs nu, det är så roligt!
När vi kom i land igen hade solen gått ner helt och månen lyste såhär fint över vattnet. Så mycket trevligare vistelse än västkusten i spöregn och ett perfekt avslut på trippen. Så jäkla skönt det var att komma hem igen efter två veckors flängande. Jag åker faktiskt på en fältkurs igen (!!!) imorgon med min nya kurs, den här gången bär det av till Askö som ligger i skärgården utanför Trosa.
En solig men blåsig oktober dag tog jag kameran och E under armen för en promenad. Några av bilderna från dagen finns i det
här inlägget, men jag filmade också små snuttar som jag egentligen tänkte klippa ihop till en film, men jag tyckte inte att det blev så bra så jag lärde mig att göra GIF-bilder och visar dem i den formen istället!
Det var som sagt väldigt blåsigt, och särskilt uppe på Kung Björns hög dit vi gick. Jag är övertygad om att det blåser mer i Uppsala än åtminstone Väsby där jag är uppväxt, men kanske hela Stockholm? Och det är alltid motvind vilket håll man än cyklar. En gång så cyklade jag en raksträcka i motvind, hämtade en grej på 30 sek och vände samma väg tillbaka och inom de 30 sekunderna hade vinden vänt riktning så att jag hade motvind på vägen hem också. Helt otroligt.
Glatt grimaserande biolog i nya fältbyxor och glasögon för att kunna se fåglar bättre. Jag använder egentligen bara mina glasögon i skolan för att kunna se föreläsningen, när jag kollar på TV eller om jag vill se fåglar när jag är ute. Jag är lite, lite närsynt nämligen.
Men det enda vi såg var ett gäng gräsänder som simmade omkring i Hågaån. Oklart vad för simritual de sysslar med eller om de bara är i luven på varandra. Jag har förresten tidigare skrivit ett inlägg i min bloggserie
månadens biologifakta (som har fått vila de senaste månaderna pga tidsbrist) skrivit om
gräsänder och våldtäkt, väldigt intressant om jag får säga det själv. Och horribelt.
Det var den promenaden i rörlig form. Nu finns det knappt ett endaste löv kvar på träden här vilket gör mig lite ledsen. Men jag försöker trösta mig själv med att om bara en månad ungefär så är det den mörkaste dagen på året och sen blir det ljusare igen! Innan det blir ljusare är det dessutom flera roligare saker som händer!
Vi har provat Linas matkasse ett tag nu, vi har fått hem tre kassar hittills, för att vi är så himla dåliga på att laga riktig mat på vardagarna. Det är jämt "vad ska vi äta idag då?", totalt oinspirerat, stressigt, trött och tråkigt och så slutar det med att man äter typ mackor eller hämtmat ändå för att vi inte orkar. Och för att råda bot på det så har Linas matkasse varit jättebra faktiskt, vi har fått massa nya recept vi aldrig hade prövat annars och det känns kul att laga mat igen! Att slippa planera och få maten levererad och slippa bära tunga kassar från mataffären = win! Nåväl, man måste ju handla då och då ändå, det är ändå bara 3 rätter i vår kasse, men det har gjort det hela lite roligare ändå!
Jag tänkte i alla fall att jag skulle dela med mig av mitt favoritrecept hittills från matkassarna, en italiensk kycklinggryta med fänkål och dragon. Det här receptet är alltså för 4 personer.
Du behöver:
- Ris
- 1 citron
- 1 dl creme fraiche
- Lite persilja
- 1 fänkål
- 1/2 gul lök
- 600 g kycklingfilé
- 1/2 ask körsbärstomater
- Ruccola
- 1 vitlöksklyfta
- 2 tsk dijonsenap
- 1 kycklingbuljong
- 3 dl mjölk
- Olja att steka i
- Salt
- Svartpeppar
- Torkad dragon
- 1 msk vetemjöl
Gör såhär:
Koka 3,5 dl ris enligt förpackningens anvisningar. Strimla fänkål och gul lök och skär kycklingen i bitar om ca 2 x 2 cm. Fräs allt i en stekgryta (vi har ingen stekgryta men en djup stekpanna funkar eller till och med i en kastrull) i 1-2 minuter. Tillsätt vitlöksklyftor, 2 tsk dragon, 2 krm salt, 2 krm svartpeppar och 1 msk vetemjöl. Blanda ner 3 dl mjölk, 1 dl creme fraiche, kycklingbuljong och 2 tsk dijonsenap. Låt puttra i ett par minuter eller tills kycklingen är genomstekt. Riv skalet från en citron och dela körsbärstomater och tillsätt dem samt persilja i grytan. Dra grytan från värmen (jag tycker tomaterna blir godast om man låter de ligga i någon minut innan servering då de blir mjuka). Servera till ris och strö över ruccola.
Förra veckan mötte jag upp några ur Monthly Makers-gänget, närmare bestämt
Alicia,
Anna María,
Elsa och
Emelie, för att gå på CrAfter work som Handarbetets vänner ordnade på Spritmuseet. Helt enkelt en after work där man fick syssla med valfritt handarbete eller brodera. Det fanns massa broderigarner och tyg man fick, och mönster och sybågar att låna. Vi hade en sån tur att broderiproffset Alicia var med och kunde visa hur man gjorde olika stygn och hjälpa till om tråden trasslade. Anna María har skrivit ett
inlägg om kvällen om ni vill se bilder från själva after worken! Kommer definitivt gå på nästa CrAfter Work om det blir fler, så roligt koncept!
Brodera är något jag inte har ägnat mig åt sedan jag sydde korsstygn i lågstadiet, men efter att ha sett Alicias fantastiska verk så har jag blivit så sugen på att ta upp det och lära mig det igen. Och nu har jag alltså färdigställt mitt första broderi som jag påbörjade på CrAfter worken, ett budskap om att krossa patriarkatet! Texten är lite skev och jag borde nog ha sytt alla bokstäverna likadant, men jag gillar den som fan ändå! Frågan nu är bara vad jag ska göra av det här lilla tygstycket, jag funderar på att sy en liten necessär eller ett pennfack kanske. Fler förslag på vad jag kan göra av den?
Det har varit så himla hektiskt i skolan nu ett tag så jag känner att jag ligger jättemycket efter i ungefär allting. Men jag tänkte att vi ska kika lite på några bilder från när jag var på den första fältresan med den här terminen. Jag har alltså läst akvatisk ekologi, min första masterkurs och första kurs på Stockholms Universitet, och i den har det ingått ganska mycket praktiskt arbete som vi delvis gjorde på västkusten. Vi bodde på Lovén center på Tjärnö, som är en forskningsstation som tillhör Göteborgs universitet men som SU också använder.
Det spöregnade i princip hela veckan vi var där, samtliga de här bilderna är tagna under ett av de sällsynta uppehållen, men visst anar man i färgskalan att det var väldigt grått och trist väder. Som tur var så hade vi provtagningar i bara två dagar, resterande satt vi inomhus och sammanställde data och arbetade med rapporten. Vilket vi förvisso lika gärna kunde ha gjort hemifrån, jag förstår inte varför man åker på fältkurs i nästan en vecka för att sedan bara ha fältmoment i två dagar. Okej om vi skulle ha varit klara och ha redovisat där på plats, men så var inte fallet, deadline var drygt en månad senare. Nog för att det brukar vara trevligt att åka på fältkurs ändå men det blev så himla mycket dötid och alla bara väntade på att få åka hem, så det var lite trist.
Fältstationen är väldigt fin ändå och väldigt lyxig jämför med hur vi har bott på fältkurser med Uppsala Universitet. Då har vi lagat mat själva och bildat matlag i små grupper, här finns anställd personal som lagar mat och en stor matsal. Det fanns tillräckligt med utrymme för att kunna få ett eget rum, det fanns ett gym, pingisbord etc. Lyx! Vädret var dock inte så inbjudande till promenader, så det hade varit trevligt att se omgivingarna lite mer, men det får bli nästa gång.
Den ena av våra provtagningar gjorde vi mitt i Strömstad i Strömsån som flyter genom staden ut till havet. Medans ett gäng åkte ut med båten för att ta de sista proverna så passade jag på att fota lite fåglar. Den här unga truten bland annat, svårt att säga vilken typ av trut det är när det är en ungfågel. Den var lite för liten för att vara en havstrut, så jag skulle gissa på en gråtrut enbart baserat på att de enligt min lärare är vanligare i området än silltrutar.
Förutom den unga truten så var det säkert 50 gråsparvar som hängde omkring. Och det var de bilderna jag tog när det inte öste ner på västkusten! Nästa fältresa gick till Åland som hade betydligt bättre väder, men de bilderna tar vi en annan gång!
Listan hittade jag hos
Sandra.
1. HUR GAMMAL ÄR DU?
26 år.
2. HUR GAMMAL KÄNNER DU DIG?
Jag känner mig nog oftast som 26 år också, fast häromdagen var jag tvungen att tänka efter hur gammal jag egentligen var för första gången på länge.
3. VAR BOR DU?
I Uppsala i en hyresrätt på 56,5 kvm med min sambo. En hyresrätt som numera inte har en endaste gul vägg :) :) :) Men jag är uppvuxen i Upplands Väsby utanför Stockholm egentligen, flyttade till Uppsala 2009 när jag började plugga på universitetet här!
4. VAD HAR DU GJORT IDAG?
Idag stannade jag hemma från skolan för att jag känner mig sjuk. Högra sidan av min hals (hur konstigt att det bara är ena sidan?) gör ont och jag är allmänt snuvig och seg i huvudet. Trots det har jag försökt bråka med statistikprogrammet R studio och göra olika grafer över hur många grodor som blivit påkörda med olika premisser. Det går sådär ärligt talat, men jag måste verkligen lära mig behärska programmet så det är bara att bråka på. Nu strax ska vi laga en middag från Linas matkasse som vi testar just nu bestående av timjankryddad kalkontagliatelle med paprikakräm, och efter det blir det nog inte så mycket mer gjort den här dagen.
Inte en favorit.
5. SOMMAR, HÖST, VINTER ELLER VÅR, VILKEN FÖREDRAR DU? VARFÖR?
Jag tror alla som läst mina inlägg de senste veckorna har fått klart för sig att hösten, men särskilt vintern, inte är några favoriter hos mig. Jag har så himla svårt för mörkret och blir lätt ganska deppig varje år vid den här tidpunkten. Men hittills i år så känns det ändå helt okej, tror det fina vädret har gjort väldigt mycket för mitt humör! Men nu svarar jag ju inte på frågan, jag föredrar sommaren alla gånger! För att det är varmt (nåja, varmare än resten av året i alla fall), det är full säsong för att odling och det är för mig en så avslappnad period då det känns lättare att hitta på spontana roliga saker eller bara ligga hemma på balkongen och läsa.
6. ÄR DU BEROENDE AV NÅGONTING?
Jag har nog blivit ganska beroende av min mobil på sistone, vilket jag märkt eftersom jag de senaste dagarna haft lite ont i tumme av allt scrollande... Jag skyller på långa tågresor då jag inte haft så mycket annat att göra än att pilla på mobilen. Men från och med nu tänker jag se till att alltid ha med mig en bok eller ett broderi eller annat handarbete att hålla på med istället...
#frisörskräck
7. NÄMN TRE SAKER MAN KANSKE INTE VET OM DIG?
1. Jag har inte klippt mig på två-tre år kanske. Litar verkligen inte på frisörer, jag kommer aldrig därifrån nöjd. Det är fåtal som ens verkar ha sett något annat än "typiskt" rakt, ganska platt och följsamt skandinaviskt hår, i alla fall av att döma på hur de hanterar mitt väldigt tjocka, lockiga (om jag inte plattar det), väldigt icke-följsamma, naturligt ganska torra och frissiga medelhavshår. Men nu börjar mitt hår bli lite väl långt eftersom jag sätter mig på det nästan och fastnar med det överallt, så snart är det nog dags. Bävar inför detta.
2. Jag har jobbat på Gröna Lund två somrar och bland annat kört bergochdalbanan Jetline. Grönan har för övrigt de fetaste personalfesterna. De två åren jag jobbade spelade Hoffmaestro och Veronica Maggio på avslutningsfesterna. Jag hade gått och lyssnat på Veronicas Satan i gatan verkligen hela sommaren 2011 så när hon klev upp på scen som överraskningsartisten det året var jag så lycklig.
3. Jag börjar fundera på om jag inte ska ta och bli forskare ändå. Största nackdelen är att ingen som är doktorand eller uppåt verkar ha ett liv utanför jobbet, och det är ju minst sagt lite tråkigt.
8. VAR I VÄRLDEN SKULLE DU VILJA BEFINNA DIG JUT NU?
Under ytan vid ett fint korallrev.
9. VAD ÄR DU PÅ FÖR HUMÖR JUST NU?
Lite irriterad på R Studio som vägrar ge mig mina grafer, men i övrigt på ganska bra humör för att vara sjuk och eländig.
Min favoritplats.
10. VILKET ÄR DITT FAVORITGODIS?
Romerska bågar!
11. VILKEN ÄR DIN FAVORITAFFÄR?
Kan man svara loppis? Isåfall gör jag det. Mina favoriter i Uppsala är Röda korset kupan och Erikshjälpen i Boländerna.
12. ÄR DU MORGON ELLER KVÄLLSMÄNNISKA?
Jag har alltid tidigare varit en kvällsmänniska mer, men just nu har jag faktiskt ingen aning längre? Jag känner mig mest trött hela tiden ärligt talat. Fast jag är numera mest effektiv på förmiddagen så jag kanske håller på att transformeras till en morgonmänniska? Fast jag har å ena sidan aldrig någonsin lätt för att kliva upp på morgonen...
13. HAR DU BLIVIT SYDD NÅGON GÅNG?
Ja, jag har åtminstone för mig det. Jag hade tandställning i tonåren och för att kunna flytta om mina tänder rätt så var de tvungna att operera ut en tand som satt i mitt tandkött ovanför framtänderna, den hade alltså ej tittat fram men var där inne någonstans och låg i vägen för förflyttningen. Det var en vaken operation med lokalbedövning men jag tror jag tuppade av eller somande eller något, för jag minns inget mer några minuter efter bedövningen. Då sydde de några stygn i mitt tandkött i alla fall!
14. VEM GJORDE SENAST NÅGOT EXTRA SPECIELLT FÖR DIG?
Alltså nä, vad sorgligt. Jag kommer inte på någonting?
Mikaela 16 år och inte längre så blyg.
15. ÄR DU BLYG?
Jo, men lite. Jag var sjukt blyg när jag var liten och vågade knappt prata med någon. Istället satt jag med en bok framför näsan på rasterna i början när jag började en ny klass i högstadiet. Nu är det en betydligt mildare form av blyghet, jag är till och med osäker på om folk som träffar mig första gången tycker jag verkar blyg. Jag tror inte det? Men jag är lite blyg inombords i alla fall. Det försvann i alla fall på utsidan i allt högre takt när jag blev 14-15 år ungefär.
16. VAD HETER DU I ANDRA NAMN?
Katerina, tror det är ett släktnamn på min pappas sida.
17. VILL DU GIFTA DIG?
Ja! Jag har gått på 4 bröllop i år och det har inte gjort mig mindre sugen direkt. Men det får nog vänta tills jag har pluggat klart ändå, för det kostar ju en hel del och att leva på CSN lämnar inte sådär jättestora marginaler till att spara pengar.
18. HAR DU NÅGOT SMEKNAMN?
Jag har nästan hela mitt liv kallats för Mikis (OBS på att jag envisas med att det stavas med enkel K och inte CK, precis som Mikaela stavas med enkel K), men när jag flyttade hit började jag kallas Mickan av mina nya klasskompisar, så jag lyssnar numera till det med. Annars har det väl varit en rad varianter på mina efternamn som jag tycker mindre om som t.ex. Purre, Purris, Vaskilaski eller Vasilakrits.